powered by Surfing Waves

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ευσεβείς πόθοι και "λευκοί ελέφαντες" στην άμμο του Κυμασίου με πατρονία Ψαρρού, Τριάντη και Ενωτιάδη

Από αυτό τον χώρο μπροστά απο τις δεξαμενες μαζουτ και τα βιομηχανικά μπάζα  ευελπιστεί το Δημοτικό
Συμβούλιο ότι θα ξεκινήσει "η  ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και η άρση και η
σταδιακή του έξοδος από την σημερινή μειονεκτική του θέση" με το
φωτισμό του 5χ5 και ένα φθηνό αμφιθέατρο.


Η ιδιωματική έκφραση «λευκός ελέφαντας» υποδηλώνει κατασκευές με αμφίβολη χρησιμότητα για το κόστος τους. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή κυκλικού αμφιθέατρου με 5 σειρές καθιστικών και χωρητικότητα 300 ατόμων (λίγο μικρότερο από αυτό στο Γυμνάσιο Μαντουδίου) και  με τη εγκατάσταση προβολέων για το γήπεδο 5χ5 στο Κυμάσι. Τα έργα  θα γίνουν για να μπορέσει ο δήμος να πάρει πίσω τα 33 στρέμματα πού έχασε  και θα χρηματοδοτηθούν από την επιδότηση ΣΑΤΑ που παίρνει δήμος (περίπου 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως) για 3 χρόνια. Τα χρήματα αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται για βασικά έργα συντήρησης στο Δήμο. Έργα τα οποία θα πρέπει μειωθούν στα άλλα διαμερίσματα του δήμου.

Ευσεβείς Πόθοι
Με θεολογικό και όχι ορθολογικό τρόπο, χωρίς καμιά μελέτη ή τεκμηρίωση σε ένα δήμο που λείπουν βασικές υποδομές υγείας, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, κλπ. υποστηρίχθηκε ότι τα χαμηλού κόστους έργα αυτά "στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση" . Ισχυρίσθηκαν ότι το κυκλικό αμφιθέατρο "θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και μικρών θεατρικών ομάδων", Λες και η χρόνια πολιτιστική ανυδρία στο τόπο οφείλεται στην έλλειψη τέτοιων χώρων. τι τους εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν το ανοικτό θέατρο στο Γυμνάσιο Μαντουδίου ή το Ελύμνιον; Ο πιο απίθανος ισχυρισμός είναι ότι ο φωτισμός του 5χ5 " θα δώσει δυνατότητα φιλοξενίας ομάδων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο". Θα πρέπει να μας ενημερώσει ο δήμος πόσα τέτοια ανταποδοτικά οφέλη είχε μέχρι τώρα από τα πολλαπλά 5χ5 έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά του δήμου. Τα έργα θα έχουν την ίδια τύχη όπως τα 5χ5 και το μικρό γυμναστήριο Μαντουδίου.

Πατρονία απο 3 πρώην δημάρχους
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επιτροπή που αποτελείται από τους κκ. Ψαρρό, Τριάντη Ενωτιάδη, Στεργίου, Παζάρα, Λιαγκάκη και Καλυβιώτη θα «συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης»

Η απόφαση
Συγκεκριμένα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε ομόφωνα έχει ως εξής:


α) Προτείνει εντός του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας,εκτάσεως 33.619,50 τ.μ που βρίσκεται στο ΚΥΜΑΣΙ Μαντουδίου, την κατασκευή των παρακάτω έργων κοινωφελούς σκοπού, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάδειξη καθώς και στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας, έργα που στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση και συγκεκριμένα:

1. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουομένων παραλίας Κυμασίου.

2. Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κυκλικό αμφιθέατρο)

3. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών, προβολής και ανάπτυξης του Δήμου.

4. Φωτισμός του υφιστάμενου γηπέδου 5Χ5 στο Κυμάσι

β) Η επιτροπή που είχε συσταθεί με την αρίθμ. 131/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης



το τουριστικό περίπτερο στην παραλία της Αγίας Άννας

Το σχετικό απόσπασμα απο τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/4/2016


Θ Ε Μ Α : Αίτημα για την παραχώρηση του Δημοσίου κτήματος ΑΒΚ2113 Λίμνης στο Δήμο και σύνταξη από τις υπηρεσίες του Δήμου
επιχειρησιακού σχεδίου, όπως περιγράφονται στο με αρ.πρωτ. ΔΔΠ/Β001094/ ΕΞ2016/ 1701/19-01-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
O πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ,ο οποίος είπε:
« Όπως ξέρετε το κτήμα Κυμασίου ,περίπου τριάντα τρία στρέμματα, χάθηκαν οριστικά κι αμετάκλητα από την κυριότητα του Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. Είναι η γνωστή απόφαση που αποτελεί και τίτλο για μετεγγραφή κι επίσης μετεγγράφη στο Υποθηκοφυλάκειο.
Με την απόφαση αυτή του Υπουργού από τις 26/1/2016 και πλέον ο Δήμος δεν έχει πλέον την κυριότητα αυτού του χώρου. Τον Δεκέμβριο του 2015 είχα στείλει μια επιστολή στα αρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία ,να μας δεχθούν για να συζητήσουμε το θέμα, πριν ακόμη γίνει η μετεγγραφή στο Υποθηκοφυλάκειο. Δυστυχώς μου απάντησαν αρνητικά. Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε εγγράφως και όλες οι άλλες υπηρεσίες δεν έδωσαν καμία απάντηση. Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι αν θέλετε να το πάρετε πίσω μπορείτε με αμοιβή ή δωρεάν κι επί λέξη μπορώ να σας πω πολύ σύντομα τι γράφει για να δείτε πόσο δύσκολο είναι:
«Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για την εξαγορά του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 119/2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατόπιν αιτήσεως δύναται να παραχωρηθούν ακίνητα του δημοσίου προς τους ΟΤΑ είτε κατά κυριότητα είτε κατά χρήση(δωρεάν ή με αντάλλαγμα) για την ικανοποίηση των στεγαστικών και άλλων σχετικών προς την εκπλήρωση των σκοπών τους,λειτουργικών αναγκών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 200 του ν.3463/2006(Φ.Ε.Κ 114 τ. Α’ ). Μετά την περί τούτου απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δήμου και προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης θα πρέπει να μας υποβάλλετε επιχειρησιακό σχέδιο που θα αποδεικνύει την αναγκαιότητα του σκοπού της παραχώρησης του δημόσιου ακινήτου χρονοδιάγραμμα εργασιών και στοιχεία εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και συντήρησης του ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του έργου. Ειδικότερα:
1) Αναλυτική περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ακινήτου
2) Χρονοδιάγραμμα εργασιών
3) Προϋπολογισμός του έργου και τρόπος χρηματοδότησης αυτού
4) Εγκριση των παραπάνω από το αρμόδιο όργανο του αιτούντα δημοτικό συμβούλιο περιφερειακό συμβούλιο κ.λ.π
5) Τοπογραφικό διάγραμμα του προς παραχώρηση ακινήτου με αποτύπωση των προβλεπόμενων δράσεων

Γιάννης Στεργίου: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2015 το θέμα του παραχωρηθέντος δημοσίου κτήματος με στοιχεία ΑΒΚ 2113 στον τότε Καποδιστριακό Δήμο Κηρέως από το Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Μετά την εισήγηση του θέματος ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου και ελήφθη η υπ’ αριθμ. 131/2015 (πρακτικό 13/21/07/2015) ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου, το οποίο αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής με την συμμετοχή του κ. Δημάρχου, των τριών πρώην Δημάρχων κ.κ. Γεωργίου Τριάντη, Πρόδρομου Ενωτιάδη, Ανέστη Ψαρρού και των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ενεργήσουν από κοινού ώστε το κτήμα στην παραλία Κυμασίου της Τ.Κ. Μαντουδίου να παραμείνει στον Δήμο. Δυστυχώς η αδράνεια του κ. Δημάρχου, ο οποίος δεν έκανε καμία κίνηση σύμφωνα με το αποφασιστικό της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε σαν αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει την με αριθ. πρωτ.: ΔΔΠ 0018618/ΕΞ 2015/925 Β/30-11-2015 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με την οποία ανακάλεσε την υπ’ αριθ. 1020815/1943/Α0010/19-10-2004 του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας στο Δήμο Κηρέως. Η εν λόγω απόφαση παρότι εστάλη στο Δήμο για ενέργεια, ουδέποτε ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση του οργάνου και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το δημόσιο κτήμα να παραμείνει στο Δήμο. Στο δε μεσοδιάστημα από την λήψη της 131/2015 απόφασης του Δ.Σ. μέχρι την ανάκληση της παραχώρησης υπήρξε νέα αίτηση μελών του δημοτικού συμβουλίου καθώς και κοινή επιστολή των πρώην Δημάρχων Κηρέως κ.κ. Τριάντη και Ενωτιάδη και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Ψαρρού χωρίς ωστόσο να γίνει καμία ενέργεια από πλευράς του Δημάρχου.
Με την πληροφόρηση της απόφασης ανάκλησης δυστυχώς όχι μέσα από το Δήμο, αμέσως (11/01/2016) καταθέσαμε Ένσταση – Αίτηση στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, την οποία κοινοποιήσαμε και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.
Ευάγγελο Αποστόλου, την οποία υπέγραφαν οι επικεφαλείς της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στεργίου Ιωάννης, της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Παζάρας Βασίλειος και Λιαγκάκης Ευστάθιος, οι δημοτικόι σύμβουλοι της Δ.Ε. Κηρέως κ.κ. Αρβανίτης Παναγιώτης, Βούλγαρης Αναστάσιος, Καντζούρας Ιωάννης, Σκομπρής Νικόλαος, και Τάρλας Κυριάκος, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Τριάντης Γεώργιος, Ενωτιάδης Πρόδρομος και Ψαρρός Ανέστης, η Τοπική Κοινότητα Μαντουδίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Μαντουδίου, το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Μαντουδίου, ο Χριστιανικός Σύλλογος Μαντουδίου, ο Χορευτικός –
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου «Μάκιστος», το Τ.Ο.Ε.Β. Μαντουδίου, ο Σύλλογος Αλιέων Μαντουδίου, ο Α.Ο. Αναγέννηση Μαντουδίου και ο Κυνηγητικός Σύλλογος Μαντουδίου με την οποία ζητάγαμε την ακύρωση της αριθ. πρωτ.: ΔΔΠ 0018618/ΕΞ 2015/925 Β/30-11-2015.
Στις 08/03/2016 μετά από αίτημά μας συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ματζάκο Νικόλαο, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ευάγγελο. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στεργίου Ιωάννης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Παζάρας Βασίλειος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Κηρέως κ.κ. Καντζούρας Ιωάννης, Βούλγαρης Αναστάσιος, Σκομπρής Νικόλαος, και Τάρλας Κυριάκος, ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως κ. Τριάντης Γεώργιος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου κα. Μπούρα Παναγιώτα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαντουδίου κ. Ψαραδόπουλος Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Σύλλογου Αλιέων Μαντουδίου κ. Αλαφάκης Γεώργιος και ο κ. Μπέκος Νικόλαος πρώην πρόεδρος Πηλίου.

Κατά την συζήτηση έγινε αναφορά στο ιστορικό της παραχώρησης του δημοσίου κτήματος, καθώς και στα έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί εντός της εν λόγω έκτασης (απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων, εκτέλεση έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του κτήματος, κατασκευή κυκλοφοριακής σύνδεσης εισόδου - εξόδου, συντήρηση και αλλαγή χρήσης των βιομηχανικών κτιρίων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, κοπή, διάλυση και απομάκρυνση παλαιάς δεξαμενής που ήταν εγκατεστημένη εντός του κτήματος καθώς και άλλων παρεμβάσεων). Επίσης έγινε αναφορά στα οικονομικά των Δήμων των οποίων οι επιχορηγήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώραέχουν περικοπεί σε ποσοστά πάνω από 60% κάτι που επιβάλει και την αναθεώρηση των έργων που είχαν προταθεί στην αρχική παραχώρηση. Μετά από μία διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση έγιναν αποδεκτά από τον κ. Γενικό Γραμματέα τα παρακάτω: α) να γίνει σύνταξη ενός απλού ελαστικού επιχειρησιακού σχεδίου, και β) να προταθούν από το δημοτικό συμβούλιο έργα κοινωφελούς σκοπού τα οποία θα κατασκευαστούν προσθετικά σε αυτά που ήδη έχουν κατασκευαστεί από τον Δήμο εντός του δημοσίου κτήματος, έργα των οποίων ο προϋπολογισμός θα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Επίσης ο κ. Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε πως μετά την λήψη και την αποστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου εντός τριμήνου το αργότερο θα έχει εκδοθεί απόφαση επαναπαραχώρησης του κτήματος στο Δήμο.
Δυστυχώς αυτό το ενδιαφέρον αιρετών και φορέων του τόπου για την επαναπαραχώρηση του δημοσίου κτήματος στο Δήμο, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Δήμαρχο με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18/03/2016 ως ενέργεια παραπλανητική, εντυπωσιασμού, λαϊκισμού και συγκάλυψης ευθυνών με σκοπό το προσωπικό όφελος κάτι που το ήθος μου και η αυτοδιοικητική μου διαδρομή δεν επιτρέπει να σχολιάσω, παρά το αφήνω στην κρίση των πολιτών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη και την με αριθ. 5/2016 ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου, ζητάμε την επαναπαραχώρηση στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 στη θέση Κυμάσι της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως, επαναπαραχώρηση η οποία είναι αναγκαία και θα συμβάλει καθοριστικά στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής, με δεδομένο ότι η περιοχή με την ολοκλήρωση του λιμένα Μαντουδίου και από την τριετίας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά των Βορείων Σποράδων αλλά και με την ολοκληρωμένη ανάπλαση της παραλίας Κυμασίου και την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθόλη την διάρκεια του έτους και οργανωμένης πλαζ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποτελέσει τουριστικό πόλο με σημαντικά οφέλη για την περιοχή, η οποία σημειωτέον  παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στον ελλαδικό χώρο.
Προτείνουμε εντός του δημοσίου κτήματος την κατασκευή των παρακάτω έργων κοινωφελούς σκοπού, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάδειξη καθώς και στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας, έργα που στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση.

1. Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κυκλικό αμφιθέατρο)
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής :
Αφορά την κατασκευή ενός κυκλικού αμφιθεάτρου διαμέτρου 14 μέτρων με διαμορφωμένο χώρο για πέντε (5) σειρές καθιστικών και εμβαδόν 310 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητα τριακοσίων (300) ατόμων . Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής αφού θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και μικρών θεατρικών ομάδων, αλλά και στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και φιλοξενία θεατρικών και μουσικών συγκροτημάτων .

2. Φωτισμός του υφιστάμενου γηπέδου 5X5 στο Κυμάσι .
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής:
Αφορά κατασκευή φωτιστικών μέγιστου ύψους 5 μέτρων με προβολείς για την κάλυψη αναγκών προπόνησης και διεξαγωγής φιλικών αγώνων. Θα συμβάλει στην άρση υποβάθμισης της περιοχής , ενώ θα δοθεί δυνατότητα φιλοξενίας ομάδων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο. Ο φωτισμός θα γίνει στο υπάρχον σύγχρονο γήπεδο 5Χ5 διαστάσεων 20 μέτρα Χ 35 μέτρα εμβαδού 700  τετραγωνικών μέτρων.

3. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών και προβολής του Δήμου. 
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής:
Κατασκευή οικίσκου διαστάσεων 5 μέτρα Χ 4 μέτρα με σκοπό την λειτουργία ως γραφείου προβολής του Δήμου, παροχής πληροφοριών στους ταξιδιώτες προς και από νησιά Βορείων Σποράδων κ.λ.π. Πρόκειται για οικίσκο εμβαδού 20 τετραγωνικών μέτρων με σχεδιασμό φιλικό προς το περιβάλλον.

4. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουομένων παραλίας Κυμασίου.
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής:
Κατασκευή βάσης χαμηλής υπερύψωσης και επένδυση αυτής για την τοποθέτηση πλαστικού βυτίου για την τροφοδότηση των ντους για τις ανάγκες των λουόμενων της παραλίας. Το συνολικό ύψος δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα (4) μέτρα και θα καταλαμβάνει επιφάνεια 12 τετραγωνικών μέτρων. Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι 5 κυβικά μέτρα.

Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω προτεινόμενων έργων για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου δεν είναι απαγορευτικός και μπορεί να καλυφθεί από Σ.Α.Τ.Α. με μία ορθή κατανομή των έργων στα ετήσια τεχνικά προγράμματα του Δήμου και σε έναν τριετή χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους. Τα υλικά των προτεινόμενων έργων καθώς και ο τρόπος κατασκευής τους θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρόσθετες αδειοδοτήσεις και ο χρόνος που απαιτείται για την μελέτη και την κατασκευή των έργων να περιορισθεί στο ελάχιστο.

Επίσης με την παρούσα απόφαση εξουσιοδοτούμε τον κ. Δήμαρχο όπως αναθέσει άμεσα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την σύνταξη των μελετών των προτεινόμενων έργων.

Παζάρας Βασίλειος: Συζητάμε σήμερα το αίτημα για την παραχώρηση στο Δήμο μας του κτήματος, που βρίσκεται στο Κυμάσι. Συζητάμε γιατί έτσι πρέπει να γίνει.
Διακαής πόθος πιστεύω όλων μας είναι να αποκτήσει ο Δήμος μας το κτήμα, που πήρε πίσω το Δημόσιο, επειδή δεν είχε συντελεστεί ο σκοπός της παραχώρησης, εντός του χρονικού διαστήματος που τέθηκε. Γράφτηκαν αναλήθειες για το θέμα αυτό, οι οποίες προκάλεσαν ανακοινώσεις και αντιπαραθέσεις. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Στις 8 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου μίλησε σε συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σε καφενείο στο Μαντούδι. Στη συγκέντρωση ήμουν κι εγώ. Του ζητήθηκε από συνδημότες μας, μέσα σε αυτούς ήταν και Δημοτικοί Σύμβουλοι, να κανονίσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, προκειμένου να συζητηθεί η παραχώρηση του κτήματος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρόντες ήταν ο Υπουργός κ. Αποστόλου, ο Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Μπατζάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ τους και εγώ, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου, και άλλοι. Στη συνάντηση του ζητήθηκε να γίνει ανάκληση της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Η απάντησή του ήταν ότι ανάκληση δεν μπορεί να γίνει, αλλά ούτε και παράτασή της. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι εκ νέου δωρεάν παραχώρηση, αρκεί να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και με αίτησή του ο Δήμος να μας το ζητήσει, πραγματοποιώντας εντός του 2-3 κοινωφελή έργα χαμηλού κόστους. Έτσι έχουν τα γεγονότα.
 Για επιβεβαίωση των λεγομένων μου, ζητάω από τους Δημοτικούς Συμβούλους που παρευρίσκονταν στη συνάντηση να τοποθετηθούν. Έχοντας στα χέρια μου την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, εξεπλάγην όταν διάβασα ότι προτάθηκε ως λύση από το Γενικό Γραμματέα κ. Μπατζάκο, να παραταθεί για 5 χρόνια η εφαρμογή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Σας ρωτώ κ. Πρόεδρε
- Πως γίνεται ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος γνωρίζει το έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο μας από την Υπηρεσία που προΐσταται και που του διανεμήθηκε εσωτερικά, να λέει στη συνάντησή μας άλλα από αυτά που αυτό αναφέρει.  Τελειώνοντας κ. Πρόεδρε να πάρουμε απόφαση ότι θέλουμε να μας παραχωρηθεί το κτήμα, να το ζητήσει ο Δήμος μας δεσμευόμενος ότι θα εκτελέσει εντός του 2-3 κοινωφελή έργα.

Αλεξίου Δημήτριος : κ. Δήμαρχε , κ. σύμβουλοι. Είναι η τρίτη φορά που συζητάμε την υπόθεση του κτήματος των 33.619,5 τ.μ . στο ΚΥΜΑΣΙ . Σήμερα επανέρχεται σαν θέμα και με τίτλο ¨Αίτημα για την παραχώρηση του Δημοσίου κτήματος ΑΒΚ2113 Λίμνης στο Δήμο και σύνταξη από τις υπηρεσίες του Δήμου επιχειρησιακού σχεδίου, όπως περιγράφονται στο υπ .α.π.ΔΔΠ/ΒΟΟ1094/ΕΞ 1701/19-1-2016 έγγραφο Δ/νσης Περιουσίας του Υ.ΟΙΚ.¨Αυτό σημαίνει πως το κτήμα έχει πια χαθεί για το Δήμο και έχει περιέλθει στη Δημόσιο, όπως προκύπτει από το ΔΔΠ 0018618/ΕΞ 2015/ 925Β / 30-11-2016 περί ανάκλησης της δωρεάς , αλλά και από το πιστοποιητικό του υποθηκοφύλακα Αγ. Άννας.  Η συζήτηση περί ευθυνών έχει εξαντληθεί.
Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται πως οι προηγούμενες Δ. Αρχές θεωρούσαν το ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, καθότι απόχτησαν τίτλο, είχαν προβεί σε μια σειρά ενέργειες που πήγαζαν από τους όρους της παραχώρησης και εφησύχασαν!. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή ..........κατά την προσφιλή πρακτική των περισσοτέρων Δήμων την αντίστοιχη περίοδο.! Κάποτε θα ..........θα τελειώσει το έργο. Ο τρόπος που λειτουργούσαν ως Τ. Α δεν τους επέτρεψε να φανταστούν, πως από παραλείψεις τους ,από υπερβάσεις ημερομηνιών ή και ευθύνες της πολιτείας σε ότι αφορά π.χ τον ισχυρισμό για τα ελαττώματα :  1ο περί συναρμόδιου υπουργείου και 2ο τη ¨μη σχολαστική τήρηση των όρων παραχώρησης¨ , πως θα ερχόταν μια στιγμή που θα χανότανε το ακίνητο. Δεν φανταζότανε ίσως πως θα ερχότανε κάποτε ένας Δήμαρχος σφοδρός ¨λάτρης ¨ της νομιμότητας σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα κούναγε το χέρι του για να σώσει το κτήμα με τις προϋποθέσεις αυτές , αφού γνώριζε πως θα το διεκδικούσε εκ του ασφαλούς με το άρθρο 200 του Ν. 3463 /2006.
Η κατάληξη είναι γνωστή . Το κτήμα κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να περιέλθει πάλι στο Δήμο. Οι πρώην δικαιώθηκαν κάποτε, για τις αρχικές ενέργειές τους και διατηρούν την υστεροφημία τους, στη συνέχεια δέχτηκαν κριτική αυστηρή για την έλλειψη νομιμότητας των ενεργειών τους που συντέλεσε να χαθεί το ακίνητο και σήμερα δικαιώνεται ο νέος Δήμαρχος που το κάνει πάλι περιουσιακό στοιχείο με ¨νόμιμες¨ ενέργειες ! Κάπως έτσι έχει το μικροπολιτικό παιχνίδι που παίχθηκε . Μέσα σε αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε και την ανακοίνωση του γραφείου του Δημάρχου περί παραπληροφόρησης του πληθυσμού από ανεύθυνους λαϊκιστές και ένα σωρό άλλους χαρακτηρισμούς που δημοσιευτήκαν στο site του Δήμου. Σήμερα όμως κ, Δήμαρχε έχετε εσείς την ευθύνη και πρέπει απαντήσετε συγκεκριμένα :
1. Από 21/07/ 2015 μετά την εκλογή επιτροπής από τους πρώην Δημάρχους και εσένα ,σχετικά με το κτήμα στο Κυμασι , τι ενέργειες κάνατε για να παραμείνει το κτήμα στο ΔΗΜΟ;

2. Μετά 2,5 μήνες ( 10-12-2015) στέλνετε αίτημα συνάντησης προς αρμόδιους φορείς. Δεν αργήσατε λίγο ;Υπάρχει εξήγηση για την αργοπορία ; Τέλος αν και είναι αρνητική η εξέλιξη της υπόθεσης, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα επιστροφής του κτήματος στο ΔΗΜΟ .( Σήμερα , γιατί αύριο δεν ξέρουμε ....ΝΕΟ ΥΠΕΡ ΤΑΙΠΕΔ προωθείται από την κυβέρνηση, κατ’ επιταγή των δανειστών. Όλα μπορούν να συμβούν στην εποχή της επικυριαρχίας των δανειστών) .
Επίσης ερωτάστε κ. Δήμαρχε :
 α. Έχετε καταρτήσει επιχειρησιακό σχέδιο σύμφωνα με τα πέντε σημεία που προβλέπει ο νόμος και υποδεικνύει η Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπ.Οικ. την 19/1/2016;
 β. Αν ναι τι προβλέπει και πότε ξεκινάει η διεκδίκηση
γ .Θα προκύψει χρηματοδότηση. Ποιο είναι το κόστος του επιχειρησιακούσχεδίου;
Αυτά πιστεύω ότι είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να απαντηθούν σήμερα. Σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό πρόγραμμα για ψήφιση. Γιατί είπατε κ Δήμαρχε στην εισήγησή σας ¨δυστυχώς ¨ η εποχή δεν προσφέρεται, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ο Δήμος¨. Δωρεάν παραχώρηση ζητάμε να μας γίνει . Υιοθετώ τις προτάσεις της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου και τις άλλες που ακουστήκαν, ώστε ιεραρχημένες να μπουν ,όσες χωρούν , στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ψηφίζω υπέρ της διεκδίκησης επαναφοράς του κτήματος στο Δήμο.

Καντζούρας Ιωάννης: Το έχω πει πολλές φορές αυτά τα δύο τελευταία χρόνια.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αδράνεια και δεν φταίνε ούτε οι τότε Δήμαρχοι ούτε οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Αποστόλου Ευάγγελο που δρομολόγησε το θέμα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν πολιτική παρέμβαση, πράγμα που έγινε. Έπρεπε το θέμα να λυθεί πολιτικά και να μην αμεληθεί.

Σκομπρής Νικόλαος: Προτείνω η απόφαση μας σήμερα να είναι η εξής απλή. Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να δώσει εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να ετοιμάσει επιχειρησιακό πρόγραμμα με δύο ή τρία έργα χαμηλού κόστους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το κτήμα.

Αρβανίτης Παναγιώτης: Θεωρώ απαραίτητο ως δημοτικός σύμβουλος και πολίτης να ευχαριστήσω όλους τους προηγούμενους Δημάρχους που ασχολήθηκαν κι έσκυψαν πάνω από αυτό το σοβαρό θέμα. Κάποιοι έκαναν πολιτικές παρεμβάσεις για να αποκτήσει το Μαντούδι και η περιοχή την έκταση των τριάντα τριών στρεμμάτων. Είναι σίγουρο ότι θα δοθεί λύση με τον τρόπο που ανέφεραν οι κ. κ. Στεργίου και Παζάρας. Να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση που να αποδέχεται τα έργα που προτάθηκαν από τον κ. Στεργίου κι εν μέρει συμπεριλαμβάνονται και στην απόφαση του τοπικού συμβουλίου Μαντουδίου. Μόνο που θα πρότεινα ,για πρακτικούς λόγους να βάλουμε όλα αυτά τα έργα και να ζητήσουμε από το Υπουργείο να διαλέξει τρία από τα προταθέντα.
Πιστεύω ότι τα οικονομικά είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου. Προτείνω την απόρριψη του επιχειρησιακού Σχεδίου στα πλαίσια που το έβαλε ο Γενικός Γραμματέας μέσα από το έγγραφο του και να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να επιμεληθεί το θέμα με τις τεχνικές υπηρεσίες. Η επιτροπή που είχε συσταθεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και να ενημερώνει τους πολίτες για οτιδήποτε γίνεται. Πολιτικό είναι το θέμα και πολιτική λύση θα βρεθεί πολύ σύντομα.

Δήμαρχος: Έχει ενημερωθεί η τεχνική υπηρεσία στα πλαίσια επανυποβολής του αιτήματος για δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και να συνταχθεί το επιχειρηματικό σχέδιο με όσα λέει η επιστολή. Αν βέβαια πάρετε άλλη απόφαση θα την αλλάξουμε και θα πούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Οι όποιες προτάσεις υπάρχουν σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία να επανέλθουμε και να εγκρίνουμε συγκεκριμένη πρόταση όσο αφορά το τεχνικό μέρος.

Το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και :

α) Την αριθμ. 5/2016 απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου
β) Την αρίθμ. 131/2015 (ΑΔΑ ΩΔΣΣΩΛ5-7Ι0) απόφαση δημοτικού Συμβουλίου

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
α) Προτείνει εντός του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας,εκτάσεως 33.619,50 τ.μ που βρίσκεται στο ΚΥΜΑΣΙ Μαντουδίου, τηνκατασκευή των παρακάτω έργων κοινωφελούς σκοπού, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάδειξη καθώς και στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας, έργα που στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση και συγκεκριμένα:

1. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουομένων παραλίας Κυμασίου.

2. Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κυκλικό αμφιθέατρο)

3. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών, προβολής και ανάπτυξης του Δήμου.

4. Φωτισμός του υφιστάμενου γηπέδου 5Χ5 στο Κυμάσι

β) Η επιτροπή που είχε συσταθεί με την αρίθμ. 131/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης

.
Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:
O Πρόεδρος
Χατζής Ανδρέας
Ο Γραμματέας
Αλεξίου Δημήτριος
ΤΑ ΜΕΛΗ
Γεωργάκαινα Ελένη
Γιαννιός Κων/νος
Κουτσουράς Σταύρος
Αρβανίτης Παναγιώτης
Χαλιούλιας Ιωάννης
Περήφανου Νίκη
Σκομπρής Νικόλαος
Τάρλας Κυριάκος
Βούλγαρης Αναστάσιος
Κουκουρίκος Ηλίας
Στεργίου Ιωάννης
Μουργιάς Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφία
Παζάρας Βασίλειος
Ακριβές απόσπασμα
εκ του πρωτοτύπου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.