powered by Surfing Waves

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ομόφωνη ανάκληση της απόφασης για την κοπή των 3 πεύκων στις Ροβιές



Στις 29/3/16 το Δημοτικό συμβούλιο ανακάλεσε την αριθμ. 51/2016 απόφαση του δ σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε η κοπή των τριών ξερών πεύκων απέναντι από τον, Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου στην τοπική κοινότητα Ροβιών παραπλεύρως του δρόμου.
Ενέκρινε να κοπεί ο ξερός πεύκος που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα επικινδυνότητας
Στα άλλα δύο πεύκα να γίνει το κατ΄ελάχιστο κλάδεμα που απαιτείται, να εξεταστεί η αντιστήριξη τους ώστε να αποφευχθεί η ενδεχόμενη πτώση τους προς εξασφάλιση και προστασία των διερχομένων, της εκκλησίας και του περίγυρου χώρου.
Να σταλεί έγγραφο στην Δασική Υπηρεσία για έλεγχο των δύο δένδρων που θα παραμείνουν

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν κι εξέφρασαν τις απόψεις τους ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροβιών, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Ροβιών και εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ροβιών.


Τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου
Θ Ε Μ Α : Απόφαση 4/2016 Τοπικού Συμβουλίου Ροβιών περί «Ανάκλησης της 51/2016 απόφασης δημοτικού συμβουλίου με θέμα«Αίτημα κοπής πεύκων στην τ.κ. Ροβιών»
O πρόεδρος εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε στην αρίθμ. 4/2016 απόφαση του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Ροβιών σύμφωνα με την οποία ζητείται : 1) Να ανακληθεί η αρίθμ. 51/2016 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και 2) Να εφαρμοστούν οι νόμιμες διαδικασίες και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις:
α)της τοπικής κοινότητας Ροβιών ,όπως έχουν εκφραστεί στην αρίθμ. 7/2015 απόφαση της β)της υπ΄αριθμόν 65/2015 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου γ)των τοπικών συλλόγων ,σωματείων ,φορέων κ.λ.π και γενικά της τοπικής κοινωνίας της τοπικής κοινότητας Ροβιών, που αναφέρει τα εξής:
« Κύριε Πρόεδρε πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, ( Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας ) πήρε απόφαση ( Νο 51/2016 ) για την κοπή τριών πεύκων στην Τ.Κ. Ροβιών απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου.  Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση, ακυρώνει και απαξιώνει:
Α) την απόφαση του τοπικού συμβούλιου Ροβιών ( Νο 7/2015 ) όπου μετά από γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου και του Δασαρχείου ότι το ένα μόνο πεύκο μπορεί να χαρακτηριστεί επικίνδυνο και να χρειαστεί η κοπή του ή η κοπή των ξερών κλαδιών.
Β) την Απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ( 65/2015 ) για να κοπούν τα ξερά κλαδιά του πεύκου που έχει πρόβλημα και
Γ) το έγγραφο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών ( έλαβε αρ. πρωτ: 12847/611/2015 ) που εκφράζει την άποψη μελών του Συλλόγου και κατοίκων του χωριού που είναι εντελώς αντίθετη με την κοπή αυτών των πεύκων.
Πρόκειται για οικολογικό περιβαλλοντικό και αισθητικό έγκλημα, η κοπή αυτών των πεύκων τα οποία είναι ηλικίας άνω των 100 ετών.
Θεωρούμε απαράδεκτο να παίρνονται τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς να υπολογίζονται, η τοπική κοινωνία και οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών!
Οι τοπικοί φορείς και οι Σύλλογοι που υπογράφουν την επιστολή ζητούμε την ανάκληση της απόφασης 51/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση αυτού και να κληθούν οι Σύλλογοι και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ροβιών, οι οποίοι παράτυπα δεν κληθήκαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση, ώστε να εκθέσουμε τις απόψεις μας».
Στη συνέχεια οι δημοτικοί σύμβουλοι διατύπωσαν τις απόψεις τους, όπως παρακάτω:
Στεργίου Ιωάννης: Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι γνώστες όλων των αντικειμένων και γι΄αυτό απευθύνονται σε ειδικούς προκειμένου να γνωμοδοτήσουν εάν κάτι είναι επικίνδυνο ή όχι. Σαν δημοτική παράταξη καθώς και τα μέλη μας που συμμετέχουν στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σεβάστηκαν την γνωμοδότηση του γεωπόνου αλλά και τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου. Ο Γεωπόνος είναι μόνιμος υπάλληλος και παρακολουθεί την κατάσταση των δένδρων κι αν κάποια στιγμή συντρέχει λόγος τότε την δεδομένη στιγμή θα ληφθεί μια διαφορετική απόφαση όσο αφορά τον ένα πεύκο. Υπερψηφίσαμε την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με την αρίθμ. 51/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου είναι πολύ σημαντική για την λήψη αποφάσεων. Συμφωνούμε με την αρίθμ. 4/2016 απόφαση του τοπικού συμβουλίου και την σύμφωνη γνώμη των τοπικών συλλόγων.
Στέφου Κυριακή: Το θέμα έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Προτείνω όταν όλοι συμφωνούν ότι ο ένας πεύκος είναι ξερός ,να κοπεί και τα άλλα δύο πεύκα να ελέγχονται τακτικότατα από την υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αποφευχθεί ο διχασμός στην τοπική κοινότητα και να βρεθεί λύση.
Γεωργάκαινα Ελένη: Συνεχίζω να έχω την ίδια γνώμη ότι τα δένδρα είναι προτιμότερο να κοπούν και να αντικατασταθούν με άλλα καλλωπιστικά δένδρα. Τα ήδη υπάρχοντα είναι μεγάλα κι  επικίνδυνα.
Γιαννιός Κων/νος: Θα ψηφίσω λευκό γιατί φοβάμαι την κατάσταση των πεύκων. Ας αναλάβουν οι σύλλογοι την ευθύνη και ας κρατηθούν τα πεύκα για τα υπόλοιπα εκατό χρόνια.
Δανέλλης Ιωάννης: Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν συμβεί κάτι. Οι τοπικοί φορείς θα πουν ,εσείς πήρατε την απόφαση εσείς έχετε και την ευθύνη. Τα δένδρα είναι πολλών χρόνων, μπορεί εξωτερικά να φαίνονται ότι είναι καλά κιεσωτερικά να έχουν κουφώσει.
Μουργιάς Ιωάννης: Αν κοπεί η κορυφή του πεύκου το δένδρο ξαιρένεται. Ας κοπεί ο ξερός πεύκος και να παραμείνουν τα άλλα δύο μέχρι να δούμε τι θα γίνει.
Κανελλόπουλος Ιωάννης: Αν ο ειδικός πει να κοπούν τα δένδρα ,τότε να κοπούν . Βασίζομαι στην γνώμη του ειδικού. Αν κρίνει το αντίθετο τότε να παραμείνουν.
Παζάρας Βασίλειος: Θα πρέπει να έχουμε την ευαισθησία του κινδύνου αλλά και να ρωτήσουμε τους ειδικούς αν πράγματι αυτά τα δένδρα εγκυμονούν κινδύνους.
Για το ένα δεν χρειάζεται καμιά γνωμάτευση είναι ξερό, να κοπεί. Αν θέλετε γνωματεύσεις για τα άλλα δύο μπορώ προσωπικά να πάω και να τα εξετάσω και να σας πω την γνώμη μου.
Είναι καλλίτερο όμως να ζητηθεί η γνώμη των ειδικών της Δασικής Υπηρεσίας, πράγμα που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη.
Κουτσουράς Σταύρος: Όποια απόφαση και να πάρουμε σήμερα θα χρειαστεί έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης ,μετά από αίτηση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου και την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό θα πάρει την οποιαδήποτε απόφαση για να υλοτομηθεί ο ξερός πεύκος. Δεν είναι μόνο δική μας απόφαση. Συμφωνώ να εξετασθούν τα άλλα δύο δένδρα από ειδικούς επιστήμονες.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Δήμαρχος και είπε:
«Θα παρακαλούσα η απόφαση να είναι κατά το δυνατόν ομόφωνη για να μην υπάρχουν προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Παράκληση είναι να κοπεί το ένα δένδρο και τα άλλα δύο να κοπεί η κόμη τους στο ελάχιστο δυνατόν και να στηριχθούν στην κατάσταση που βρίσκονται. Όσο αφορά την στήριξη επειδή έχουν κλίση προς τον δρόμο μπορεί να γίνει με δύο αντηρίδες ,όπως συνηθίζεται ,στη φορά που τείνουν να πέσουν. Η πρόταση όπως διαμορφώνεται είναι ακριβώς ίδια με την πρόταση που είχε εισηγηθεί η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που αναφέρει : « 1) Να κοπούν τα ξερά κλαδιά του πεύκου που έχει το πρόβλημα και για τα άλλα δύο πεύκα να γίνει το κατ΄ελάχιστο κλάδεμα που απαιτείται 2) Να εξεταστεί η αντιστήριξη των πεύκων ώστε να αποφευχθεί η ενδεχόμενη πτώση τους προς εξασφάλιση και προστασία των διερχομένων, της εκκλησίας και του περίγυρου χώρου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.