powered by Surfing Waves

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στους δήμους και φέτος οι παραλίες – Από 30 Απριλίου η υπογραφή νέων συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους


Παρατείνεται για ένα έτος η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας, η οποία προβλέπει την παράταση ισχύος της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (με αρ. ΔΔΠ0005159/586Β ΕΞ 2015/7.4.2015), που αφορά την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Η ρύθμιση αφορά στις νέες συμβάσεις που θα συναφθούν από τους δήμους με τρίτους και  όχι παράταση προηγούμενων συμβάσεων.

Την τροπολογία συνυπέγραψαν δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ενσωματώθηκε στον νόμο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμού που ψηφίστηκε την Πέμπτη από τη Βουλή.

Το αίτημα για παράταση είχε διατυπωθεί εδώ και καιρό από την ΚΕΔΕ και είχε κατατεθεί  κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και με εκπροσώπους των κομμάτων.
Με την εξέλιξη αυτή και με δεδομένες τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους, αποτράπηκε ο κίνδυνος,  δήμοι και δημόσιο να χάσουν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τις διάφορες χρήσεις του αιγιαλού και μάλιστα σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο. ΄Ετσι  με τη ρύθμιση διασφαλίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα τόσο του δημοσίου όσο και των δήμων, ενόψει της επικείμενης έναρξης της θερινής περιόδου και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την παραχώρηση του δικαιώματος σε τρίτους.
Με τη ρύθμιση κατοχυρώνεται, προσωρινά, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων, ήπιων και συμβατών με το φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα οι ΟΤΑ έχουν την ευθύνη άσκησης προληπτικού ελέγχου και εποπτείας, ώστε να αποφεύγονται παραβιάσεις των όρων της παραχώρησης και η αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας. Επίσης η παράταση της ισχύος της κοινής υπουργικής απόφασης αφορά συμβάσεις που θα συναφθούν από τις 30.4.16 και δεν συνιστά παράταση των συμβάσεων παραχώρησης σε τρίτους που έχουν συναφθεί έως 30.04.2016.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.