powered by Surfing Waves

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Στις 21 Απριλίου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου



Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στην Λίμνη, την Πέμπτη 21η Απριλίου 2016, ώρα 17.00, ύστερα από αίτημα του . Δημάρχου, θα ασχοληθεί με την :«Έγκριση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας»

Εισηγητής : κ. Χρήστος Καλυβιώτης, Δήμαρχος.

Το σχέδιο δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα του Δήμου






Σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), οι Δήμοι πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, γεγονός που τους υποχρέωνε να προχωρήσουν στην εκπόνηση δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων, εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Και ενώ βάσει των οριζόμενων στο ΕΣΔΑ, έπρεπε εκ μέρους και του Δήμου  να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και να έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2015.  Στις 17/11/15 ο ΦΟΔΣΑ  Στερεάς Ελλάδας στον οποίο   ανήκει ο δήμος μας  αποφάσισε λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, η μελέτη για την επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων των Δήμων να ανατεθεί απ’ευθείας, στην εταιρεία EUROPEAN PROFILES Α.Ε.

Το ΤΟΣΔΑ είναι ενα πρόγραμμα το οποίο πέραν της υποχρεωτικότητας του, δίνει και μία προοπτική έως το 2020, έτος έως το οποίο θα πρέπει να αφορά ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου να προχωρήσει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, με προοπτική τόσο την μετατροπή των απορριμμάτων σε πόρους για την τοπική κοινωνία, όσο και την μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία.


Σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι Δήμοι υποχρεούνται να προβούν στην εκπόνηση και υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, του ανάλογου σχεδιασμού της Περιφέρειας καθώς και των μελετών σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας έργων διαχείρισης μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων που καθορίζονται στο ΠΕΣΔΑ.

Η πλήρης αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων περνά πλέον στους Δήμους, οι οποίοι υποχρεούνται να προχωρήσουν στον σχεδιασμό και την κατάθεση των ενδεδειγμένων λύσεων για το σύνολο των υποδομών διαχείρισης, ακόμα και σε συνεργασία με όμορους Δήμους.
Οι ελάχιστες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι Δήμοι αφορούν στη συλλογή και τη μεταφορά των αστικών αποβλήτων, τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων συσκευασίας, την εφαρμογή των συστημάτων διαλογής στην πηγή, τη δυνατότητα αποδοχής για συλλογή και μεταφορά μη επικίνδυνων αποβλήτων μη αστικού τύπου, εφόσον υπάρχουν οι σχετικές προϋποθέσεις εκ της νομοθεσίας, τη δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με φορείς κοινωνικής οικονομίας για τη διαλογή στην πηγή και την εκπαίδευση και τη δυνατότητα δημιουργίας Σχεδίων Εναλλακτικής Διαχείρισης

Η διαχείριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τον αντίστοιχο σχεδιασμό που καταρτίζεται από την αρμόδια περιφερειακή οργάνωση (αρ. 186, παρ. ΣΤ, αριθμ. 29 Ν. 3852/2010).
Υποχρέωση κάθε δήμου είναι καταρχήν να θέσει στόχους για τα ποσοστά ανακύκλωσης, οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο και αφορούν:

Εκτροπή βιοαποδομήσιμων υλικών

Χωριστή συλλογή βιοΑπορριμμάτων τουλάχιστον 10% έως το 2020.

Ανακύκλωση υλικών 50% τουλάχιστον, ως το 2020

Σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

Στην ιεράρχηση της διαχείρισης των Απορριμμάτων: πρόληψη,επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Στη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου.

Σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης Απορριμμάτων συνδιαμορφώνεται με την τοπική κοινωνία, εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο και θα είναι δεσμευτικό για τις δημοτικές αρχές. Η υλοποίησή του θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ θα μπορεί νααναθεωρηθεί εφόσον προκύψουν αλλαγές στον Εθνικό ή Περιφερειακό σχεδιασμό ή διαπιστωθούν ελλείψεις ή προβλήμα τα κατά την πρακτική εφαρμογή του στο Δήμο

Διαδημοτικά Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων

Όσον αφορά στην κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.) προβλέπονται διαδημοτικές συνεργασίες, αν έχουν ήδη δρομολογηθεί, ειδάλλως θα διερευνηθούν στην φάση εκπόνησης του σχεδίου. Τα Τ.Σ. των Δήμων όπως και οι προτεινόμενες συνεργασίες μεταξύ Δήμων πρέπει να ενσωματωθούν κατά την διαδικασία σύνταξης των ΠΕΣΔΑ και ψήφισης τους από τα Περιφερειακά  Συμβούλια και να καθορισθούν επιπλέον στο πλαίσιο των ΠΕΣΔΑ οι προτεινόμενες διαδημοτικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων. νόψει της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως προβλέπεται από την Ελληνική (Ν.4042/2012) και Ευρωπαϊκή (Οδηγία ΕΚ/98/2008) νομοθεσία κατατέθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας «Διαδημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) των Δήμων Λεβαδεών, Λοκρών, Ορχομενού, Αμφίκλειας – Ελάτειας και Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας». Το σχέδιο βασίζεται στην αρχή της εγγύτητας, σύμφωνα με την οποία συγκροτείται ομάδα γειτονικών Δήμων με σκοπό την οικονομικότερη και φιλικά περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων τους σε όφελος των πολιτών τους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.