powered by Surfing Waves

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Σωματείο Εργατοϋπάλληλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Την Τετάρτη 13 Μάη 2016, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στις Δημοτικές Ενότητες Αιδηψού και Ωρεών για το τετράμηνο Ιούνη – Σεπτέμβρη.

Η διοίκηση του Δήμου βλέπει τη λύση της ιδιωτικοποίησης τμημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας ως την ιδανική, καθώς όπως υποστηρίζει, τόσο τα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, όσο και το υφιστάμενο προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί απορριμματοφόρων, οδοκαθαριστές) δεν επαρκούν για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί απαρχή της διαδικασίας να περάσει ολόκληρη η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτες.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για μας, αλλά μια σχεδιασμένη προσπάθεια για πλήρη ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, του χρυσοφόρου φιλέτου της διαχείρισης απορριμμάτων, που ξεκίνησε σε κεντρικό επίπεδο από το 2001, από την εποχή του «Καποδίστρια» και ολοκληρώνεται με τον «Καλλικράτη» και η οποία υλοποιείται από κυβέρνηση, δημάρχους και περιφερειάρχες, σε πλήρη εναρμόνιση με την Ε. Ε.

Το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι πολύ σημαντικό και η όποια επιλογή της λύσης του ξεκινά από ποιά σκοπιά αντιμετωπίζεται. Αν δηλαδή αντιμετωπίζεται από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας ή από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, που βλέπουν ένα ακόμα κερδοφόρο πεδίο.
Τίθεται λοιπόν ένα επίπλαστο δίλημμα στους κατοίκους της περιοχής:

Θα συνεχίσει ο Δήμος να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και τον καθαρισμό των χώρων, όταν με τις τόσες ελλείψεις υπάρχει «πρόβλημα με τη δημόσια υγεία και πρόβλημα τουριστικής εικόνας» ή θα ανατεθεί σε ιδιωτική επιχείρηση, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας αυτό το «δύσκολο έργο», «γλιτώνοντας» ο Δήμος από μια ακόμη υπηρεσία, άρα αύξηση δημοτικών τελών;
Το πραγματικό δίλλημα για μας είναι αν θα αφήσουμε τη Δημόσια Υγιεινή και τις υπηρεσίες προς τους κατοίκους της περιοχής, να συνδέονται με τα περιθώρια κέρδους του κάθε επιχειρηματία.
Δεν θα σταθούμε στην περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην υπηρεσία, αλλά στο πώς φτάσαμε ως εδώ. Ποια είναι η αιτία, ποιοι ευθύνονται γι αυτή την κατάντια και ποιοι είναι οι στόχοι της μεθόδευσης αυτής.
Η απάντηση είναι γνωστή. Κυρίαρχες πολιτικές ευθύνες έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που υπηρετούν τις επιταγές της ΕΕ, που παρόλο που καταληστεύουν το λαό με τους φόρους και τα χαράτσια που του επιβάλλουν, δεν απέδωσαν τα παρακρατηθέντα 10 δις € στους Δήμους, ούτε αποδίδουν επαρκή χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες τους, όπως χρειάζεται και πρέπει, για να δώσουν στον λαό όσα δικαιούται και του ανήκουν, με την ανοχή βέβαια και την παθητικότητα των Δημάρχων.
Φυσικά όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων, του «Καλλικράτη», που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες, με τη λογική της πρόσθετης ανταποδοτικότητας και την παράδοση των υπηρεσιών στους επιχειρηματίες.
Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα δεν επανδρώθηκε η υπηρεσία καθαριότητας με τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ενώ οι δημότες χρυσοπληρώνουν την υπηρεσία αυτή μέσω των δημοτικών τελών. Θα συνεχίσουν να πληρώνουν και θα κληθούν μάλιστα να καταβάλλουν ακόμη περισσότερα αφού η ιδιωτικοποίηση είναι συνώνυμο της αύξησης των δημοτικών τελών.
Εμείς σαν εργαζόμενοι στους Δήμους εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής να δώσει τον τομέα καθαριότητας στους ιδιώτες. Καλούμε τους συναδέλφους και τους κατοίκους της περιοχής, να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί αυτές τις επιλογές, για να μην ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και καμία άλλη υπηρεσία.
Διεκδικούμε:

  • Διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο φορέα, χωρίς ανάμειξη ιδιωτών.
  • Σχεδιασμένη αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με βάση τις ειδικές συνθήκες κάθε χωριού.
  • Στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας με τον ανάλογο στόλο οχημάτων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δίμηνα και πεντάμηνα που τους καθιστούν τους εργαζόμενους ομήρους και δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν.
  •  Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό κλπ) και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και προστασίας τους.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, που θα επιφέρει την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών που έχει υποχρέωση και καθήκον να προσφέρει κάθε Δήμος στους δημότες του.

Λ. Αιδηψού 15 Απρίλη 2016.

 Ο Πρόεδρος

ΝΙΚΟΣ ΓΕΡΑΛΗΣ


  Ο Αντιπρόεδρος
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.