powered by Surfing Waves

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Από το 2007 απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΛ και ας κέρδισαν την δίκη. 47 χιλιάδες Ευρώ οφειλές μεταφέρονται στο Δήμο

Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης του πρώην Δήμου Λίμνης (ΔΕΠΑΛ) ιδρύθηκε από τον πρώην Δήμο το 1996 και τέθηκε σε διαδικασία λύσεως και εκκαθάρισης το 2011 η οποία ολοκληρώνεται τώρα 5 χρόνια μετά. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 4-3-2016 σχετικά με την λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού κι Ανάπτυξης του πρώην Δήμου Λίμνης αποκαλύφθηκαν τα παρακάτω:

Το 2007 εργαζόμενοι της ΔΕΠΑΛ άσκησαν αγωγή την οποία κέρδισαν το 2009 να τους πληρωθούν 47.367,20 Ευρώ οφειλόμενα. Ο δήμος άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης την οποία και έχασε. Η πλειονότητα των κονδυλίων που επιδικάσθηκαν αφορούσε δώρα εορτών, Χριστουγέννων, Πάσχα και λοιπά επιδόματα αργιών και όχι δεδουλευμένες αποδοχές. Το 2008 υπογράφηκε Πράξη Συμβιβασμού και Αναγνώριση Χρέους μεταξύ της ΔΕΠΑΛ και των εργαζομένων με εξόφληση μόνο των οφειλών από δεδουλευμένες αποδοχές και ΔΕΝ συμπεριλάμβανε τις αποδοχές από δώρα και λοιπά επιδόματα αργιών πού είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι στο δικαστήριο .Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα οι εργατικές αξιώσεις πάσης φύσεως αποτελούν κανόνες δημόσιας τάξης και κάθε παραίτηση από αυτούς θεωρείται παντελώς άκυρη.

Το 2012 επί Δημαρχίας Ψαρρού ο Δήμος άσκησε αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά της Απόφασης του Εφετείου. Σύμφωνα με το Νομικό Σύμβουλο ο δήμος θα χάσει και αυτή την αναίρεση και οι 5 ενάγοντες πρώην διατηρούν κάθε δικαίωμά να εισπράξουν 47.367,20 ευρώ πού τους οφείλονται με αναγκαστική εκτέλεση.





 Τι είπε ο Ορκωτός Λογιστής στην έκθεση του για την ΔΕΠΑΛ;

10.2.4 Εργατική Αγωγή πρώην εργαζομένων
Οι υποχρεώσεις προς πρώην εργαζόμενους στην ΔΕΠΑΛ, όπως προκύπτει από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας , ανέρχονται στο ύψος του ποσού € 47.367,20. Για περαιτέρω ανάδειξη του θέματος παρέχονται συνοπτικά οι παρακάτω διευκρινιστικές πληροφορίες.
Στα πλαίσια της επιπλέον ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα αποζημίωσης πρώην εργαζομένων στην «Δημοτική Επιχείρηση πολιτισμού και Ανάπτυξης Λίμνης», που ανήκε
στον πρώην Δήμο Λίμνης αναφέρουμε:
Ανάλυση αποζημίωσης για κάθε ένα ξεχωριστά ενάγοντα


Σύμφωνα με την υπ’αριθμ.236/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας όπου η εναγόμενη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Πολιτισμού πρώην Δήμου Λίμνης δικάστηκε ερήμην και έχει υποχρεωθεί να καταβάλει σε κάθε έναν από τους ενάγοντες τα παρακάτω ποσάναν από τους ενάγοντες τα παρακάτω ποσά:
Ποσό αποζημίωσης
Μάρκου Ζωή του Ανδρέα κατοίκου Μουρτιάς Εύβοιας 8.343,68
Μαρκου Νικολέτα του Γεωργίου κατοίκου Κουρκουλού 9.283,76
Καψάλας Ευαγγέλος του Αναστασίου κατοίκου Δάφνης Εύβοιας 9.366,43
Γεωργαντζή Ευμορφία του Νικολάου κατοίκου Σκεπαστής Εύβοιας 9.283,76
Κουζοβουνάς Ευστράτιος του Σάββα κατοίκου Κεχριών Εύβοιας 11.089,57
47.367,20
Κατάσταση εναγόντων

Ιστορικό
Οι παραπάνω ενάγοντες και με ημερομηνία 17/11/2007 και με αριθμό Εκθ.Κατ.123/2007 άσκησαν εργατική αγωγή που απευθυνόταν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Μέσω αυτής της αγωγής οι ενάγοντες ζητούσαν να υποχρεωθεί η Δημοτική Επιχείρηση να καταβάλει σε κάθε έναν από αυτούς συγκεκριμένες αποζημιώσεις. Η Εργατική αυτή αγωγή συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας στις 22/10/2009 και εξεδόθη από αυτό η υπ’αριθμ. απόφαση 236/2009 η οποία επιδίκασε για κάθε έναν από τους ενάγοντες αποζημίωση ως αναλυτικά απεικονίζεται στον ανωτέρω πίνακα.
Στις 23/07/2008 υπογράφθηκε στην Λίμνη Εύβοιας ενώπιον της Συμβολαιογράφου κας Ελένης Ιωάννου Βλάχου μεταξύ της ΔΕΠΑΛ και των λοιπών εργαζομένων στην ΔΕΠΑΛ, Πράξη Συμβιβασμού και Αναγνώριση Χρέους , μεταξύ των οποίων είναι και οι προαναφερόμενοι ενάγοντες. Η Δημοτική Επιχείρηση εξόφλησε κάθε οφειλή προς αυτούς που προερχόταν από δεδουλευμένες αποδοχές.
Σύμφωνα με την ληφθείσα επιστολή του πληρεξούσιου Δικηγόρου του Δήμου κυρίου Αντώνη Ευθυμίου και με ημερομηνία 23/06/2015 αναδεικνύονται συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν σχέση εάν οι παραπάνω ενάγοντες έχουν ή διατηρούν οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα για είσπραξη απαιτήσεών τους από την ΔΕΠΑΛ, (μετά από την υπογραφή της παραπάνω πράξης συμβιβασμού και
της δηλώσεώς των να προσβάλουν ή να ακυρώσουν την πράξη αυτή).

Ο Νομικός Σύμβουλος ανέδειξε το ερώτημα αυτό ως ακολούθως:
Στη συζήτηση της από 17/11/2007 αγωγής τους, οι ενάγοντες με τις προτάσεις τους παραιτήθηκαν των συνολικών αξιώσεών τους, μεταξύ και άλλων, από τα ποσά που ήδη είχαν εισπράξει με την υπ’αριθμ.348/2008 πράξη συμβιβασμού όπως προκύπτει πέραν κάθε αμφιβολίας από τον διατακτικό της υπ’αριθμ. 236/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδος.

Η πλειονότητα των κονδυλίων που επιδικάσθηκαν με την παραπάνω απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδος αφορούν δώρα εορτών, Χριστουγέννων, Πάσχα και λοιπά επιδόματα αργιών και όχι δεδουλευμένες αποδοχές, οι οποίες αναφέρονται και περιλαμβάνονται στην υπ’αριθμ. 348/2008 πράξη συμβιβασμού.
Οι εργατικές αξιώσεις πάσης φύσεως σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα αποτελούν κανόνες δημόσιας τάξης και κάθε παραίτηση από αυτούς θεωρείται παντελώς άκυρη.
Η ασκηθείσα έφεση κατά της υπ’αριθμ. 236/2009 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδος απορρίφθηκε με συνέπεια η απόφαση αυτή να έχει καταστεί τελεσίδικη.

Επειδή η ασκηθείσα αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά τις υπ’αριθμ.64/2012 Απόφασης του Εφετείου Αθηνών, (η γνώμη του Νομικού Συμβούλου είναι ότι δεν θα παραχθούν θετικά  αποτελέσματα υπέρ του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης -Αγίας Άννας).
Παράλληλα οι παραπάνω ενάγοντες διατηρούν κάθε δικαίωμά τους για την είσπραξη των χρηματικών ποσών με αναγκαστική εκτέλεση.  Επειδή ο Δήμος Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας σύμφωνα με το άρθρο 262 του Ν.3463/2006 (μετά την Λύση και την Εκκαθάριση της ΔΕΠΑΛ), θεωρείται ως Καθολικός Διάδοχος των απαιτήσεων και υποχρεώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης (αναλαμβάνει την παραπάνω υποχρέωση). Το συνολικό ύψος της υποχρέωσης (αποζημίωσης εναγόντων) ανέρχεται σε € 47.367,20 κατά την γνώμη μας δεν θεωρείται υποχρεωτικά πληρωτέο προς τους ενάγοντες ,καθώς εκκρεμεί αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου κατά της  υπ’αριθμ.64/2012 απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Έως σήμερα δεν μας έχει κοινοποιηθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση με την εξέλιξη του θέματος

Συνεπώς μετά την οριστικοποίηση της Λύσης και της Εκκαθάρισης της ΔΕΠΑΛ και την μεταφορά της υποχρέωσης αυτής στον Δήμο και της καταχώρησής του στις υποχρεώσεις του , (δεν συνεπάγεται ότι οφείλει ο Δήμος να εξοφλήσει την εν λόγω υποχρέωση πριν το τελεσίδικο αποτέλεσμα της ασκηθείσας αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου). Η νομική υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή πρέπει να εξετάσει περαιτέρω το όλο νομικό ζήτημα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.