powered by Surfing Waves

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Προοπτικές και τάσεις στην διεθνή αγορά της διπύρου μαγνησίας που θα παράγεται στους Φούρνους Μαντουδίου

Με αφορμή  την δημοσίευση στο Διαύγεια των σχεδίων της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ για την δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής διπυρου μαγνησίας στου Φουρνους Μαντουδίου δυναμικότητας ε 95.000 τόνους ανα έτος και που θα απασχολει 60 άτομα.

Σύμφωνα με  έκθεση ΥΠΕΚΑ η παραγωγή προϊοντων λευκολίθου στην Ελλάδα κυριως από την εταιρεία Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΕ το 2012 και το 2013  έχει ώς εξής. 

Σύμφωνα με την έκθεση το 2013 η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι παρήγαγε 23,6 χιλ. τόνους ωμού Λευκόλιθου από τα μεταλλεία Γερορέματος.


 Τα παρακάτω είναι μια αναλυση του τομέα διπυρου Μαγνησίας του Βασίλη Νικολετόπουλου που
δημοσιευτηκε στις 17 Μαϊου του 2014 με το τίτλο "Καίγεται: Μια ματιά στην αγορά διπύρου μαγνησίας"

Η προσφορά Διπύρου Μαγνησίας


Περιστροφικός κλιβανος
H δίπυρος  Μαγνησία (DBM),  έχει μια  πρόσφατη  τάση  συγκεντροποίησης της παραγωγής, με τους παραγωγούς πυρίμαχων να  ανησυχούν για την εξασφάλιση σταθερών πηγών διπυρου μαγνησίας, καθώς και την ανάγκη  των παραγωγών διπύρου να αναπτύξουν υψηλότερους βαθμούς ποιότητας για να καλύψουν τις αυστηρές απαιτήσεις των πελατών τους.  Η παραγωγή της  διπυρου  μαγνησίας είναι  φυσική  ή συνθετική.


Κλίβανος άξονα
Η μεγαλύτερη  φυσική παραγωγη διπύρου  μαγνησίας γίνεται απευθείας από την σύντηξη  του ανθρακικού μαγνήσιου (MgCO3) σε περιστροφικούς κλιβάνους – είναι η μέθοδος παραγωγής που χρησιμοποιείται  από  την Slovenske Magnezitove, την Zarody (SMZ),  τους Ελληνικούς Λευκόλιθους ΑΕ, την  Magnesitas Navarras και τη KUMAS -- ή σε κλιβάνους άξονα, η διαδικασία που χρησιμοποιείται στην Κίνα, την Magnesita,  την Ma'aden και την  Bommag της KUMAS.


Άλλοι παραγωγοί φυσικής διπύρου μαγνησίας  χρησιμοποιούν το ενδιάμεσο βήμα της  επίπλευσης του μαγνητίτη με ένα από τους παραπάνω δύο τρόπους  ( η Magnesita,  η Κινέζικη  RHI  και η Magnezit χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο).


Η συνθετική δίπυρος μαγνησία  παράγεται  από θαλασσινό νερό ή άλμη, με μια τρίτη πιθανή διαδικασία την  χημική κατεργασία του μαγνησίτη / δολομίτη / δολομιτικής άσβεστο υ/ σερπεντίνη, αν και αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για  να παραχθεί η καυστική Μαγνησία  (CCM)  ή το υδροξείδιο του μαγνησίου.


Nedmag (Ολλανδία)  Μονάδα συνθετικής διπυρου μαγνησίας

Οι κυριότερες χώρες που παράγουν συνθετική διπυρο μαγνησία είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η  Νότια Κορέα, το Μεξικό και  οι ΗΠΑ, με μία εταιρεία σε κάθε χώρα.

 Μεμονωμένοι παραγωγοί διπυρου μαγνησιας 

Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τους παραγωγούς διπυρου μαγνησίας έξω από την Κίνα και τις εφαρμογές που η κάθε μία  εξυπηρετεί.

Τέσσερις κατηγορίες των επιπέδων παραγωγής διπύρου  χρησιμοποιούνται, σε χιλιάδες τόνους ετησίως για την κατάταξη: πάνω από 200,  150-200, 50-150, και κάτω από 50 τόνους το χρόνο.

Παραγωγοί διπύρου μαγνησίας έξω από την Κίνα




Κινέζοι παραγωγοί διπύρου
Αξιόπιστα κινεζικά στοιχεία δεν είναι  εύκολα διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον Ian Wilson  [MagMin 2013], οι πέντε μεγαλύτεροι κινέζοι παραγωγοι  φυσικής διπυρου μαγνησίαςείναι οι: Huachen, Haicheng Magnesite & Refractories, Xiyang Refractories, Huaziyu Group, και  η Houying Co.

 
Οι παραγωγοί κατάτασσονται  στην κατηγορία  παραγωγής πάνω από  200.000 τόνους διπυρου  το χρόνο.
Παλαιότερες  πηγές [O'Driscoll, Clarke, Wilson] αναφέρουν και τους  εξής σημαντικους Κινέζους παραγωγούς διπυρου μαγνησίας.  Όλοι κατάτασσονται στο επίπεδο παραγωγής πάνω από 100.000 τόνους το χρόνο. Η Huayin Group, Yingkou Qinghua, Dashiqiao Guantun, Liaonan Magnesite και,  η RHI Jinding Magnesite. Υπάρχει επίσης  η Dongguang & Anle στη Βόρεια Xiuyan,  η Xiuyan Krosaki Steel στη νοτιοανατολική Xiuyan και ένας αριθμός  από άλλους παραγωγούς  συμπεριλαμβανομένων των Shandong Hengxin Magnesite στο Laizhou.

Άλλες γνωστές Κινεζικές εταιρείες που  είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρίμαχων υλικών στην χώρα  περιλαμβάνουν: Haicheng Houying, Huayu, Yingkou Qinghua, Jinlong και την Liaoning Zhongxing τα οποία είναι στην επαρχία Liaoning.

Το επίπεδο παραγωγής της   Liaoning και οι εξαγωγές παρουσιάζονται στον Πίνακα 2, και  παρουσιάζονται σε χιλιάδες τόνους ετησίως.

Εκτός από αυτές τις εταιρείες, η παραγωγή στην Shandong φθάνει 20.000 τόνους ετησίως για πορώδη  μαγνησία, 70.000 τόνους ετησίως για συνθετική Μαγνησία και 500.000 τόνους ανά έτος για το  καυστικό οξείδιο του μαγνησίου.

 επίπεδο παραγωγής της   Liaoning






Η ζήτηση για δίπυρο μαγνησία


Πυρίμαχα

Είναι γνωστό ότι η κύρια αγορά για της διπύρου μαγνησίας είναι τα βασικά πυρίμαχα τούβλα και οι μονόλιθοι.  Ο χάλυβας και το τσιμέντο είναι οι πιο σημαντικοί τομείς που καταναλώνουν τα βασικά  πυρίμαχα υλικα,  ακολουθεί  ο τομέα του γυαλίου, τα μη-σιδηρούχα υλικά,  τα πετροχημικά και άλλες βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον Wilson, (Worldforum 2013), "Οι κύριες αγορές για πυρίμαχα μαγνησίτη από τη βιομηχανία (με βάση τα έσοδα) είναι ο χάλυβας  (70%), το τσιμέντο / ασβέστης (7%), τα κεραμικά (5%), τα μέταλλα (5%), το γυαλί (4%), τα χημικά (4%) και άλλα (5%). Η κύρια παραγωγός πρυρίμαχων είναι η Κίνα, με πάνω από 50%  μερίδιο της αγοράς. Εκτιμάται από την Freedonia  ότιη παγκόσμια ζήτηση  το 2014 θα ανέλθει σε 40,7 εκατ. τόνους,  προερχόμενη από την Κίνα σε ποσοστό 55%, τις άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού  κατά 13%, την Δυτική Ευρώπη 8%, την Βόρεια Αμερική 8% και άλλες περιοχές 16%. "Πιστεύεται ότι τα  βασικά κινέζικα πυρίμαχα υλικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής".





Λόγω της συγκεντροποίησης  της βιομηχανίας που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οι κύριοι προμηθευτές των βασικών πυρίμαχων υλικών είναι οι ίδιοι άλλα όλο και πιο μεγάλοι παραγωγοί διπυρου Μαγνησίας, όπως η RHI, η Magnezit JSC, η Magnesita SA, η SMZ και η KUMAS, καθώς και πολλοί κινέζοι παραγωγοί διπύρου μαγνησίας.

Το ίδιο είναι αλήθεια, σε μικρότερη κλίμακα όμως, και περιορίζεται κυρίως σε μονόλιθους, για την Magnesitas Navarras, τους Ελληνικούς Λευκόλιθους ΑΕ,  την Konyakrom, Asmas,   Ibar and Dalmia. Μεταξύ των ανεξάρτητων παραγωγών των βασικών  πυρίμαχων ξεχωρίζουν η Vesuvius, η Krosaki Harima, η Shinagawa  και η Refratechnik . Πολλοί άλλοι ακολουθούν στη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και αλλού.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Roskill, η παγκόσμια παραγωγή πυρίμαχων πρώτων υλών μειώθηκε κστά 42,6εκατ.  τόνους το 2011 και  κατά 40.4 εκατ.  τόνους το 2012, και μει'ωθηκε ακόμη περισσότερο, κατά 38.4 εκατ. τόνους το 2013.  Η πτώση αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη ζήτηση στην αγορά πυρίμαχων υλικών και  είναι άμεσο αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης σε σημαντικούς  τομείς όπως ο σίδηρος,  ο χάλυβας, το γυαλί, το τσιμέντο και τα μη-σιδηρούχα μέταλλα.

Η αγορά πυρίμαχων υλών της Κίνας  δεν είναι τόσο υγιής, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω   μιας επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης της οικοδομικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με την  Ομάδα Έρευνας και Αγορών (IM 3 Απρίλη 2014), η αγορά συρρικνώθηκε κατά 4,4% σε 28,2 εκατ. το 2012. Η μελλοντική ζήτηση για πυρίμαχα υλικά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνητικές πολιτικές για τη βιομηχανία της Κίνας, και ειδικότερα, για την βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα. Η έκθεση αποκάλυψε ότι τα τούβλα μαγνησίας, άνθρακικου μαγνησιου μειώθηκαν κατά 15,9% και 8,4% από έτος σε έτος, αντίστοιχα.

"Το 2012, η Κίνα επικεντρώνεται στην παραγωγή πυρίμαχων υλικών υψηλής ποιότητας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης, τα οποία υπερβαίνουν το 40% της αγοράς. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από ό, τι αναμενόταν  σε σχέση με τους στόχους παραγωγής και  προβλέπεται να φθάσει το 60% μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας (MIIT), το Πεκίνο θα συνεχίσει να προωθεί την αναδιοργάνωση και βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής στο μέλλον, σχηματίζοντας  δυο ή τρεις διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση αναμένει ότι  η βιομηχανική συγκέντρωση των 10 κορυφαίων εταιρειών θα φτάσει το 25% μέχρι το 2015 και 45%
 μέχρι το 2020.


Ευρωπαϊκες εισαγωγές διπύρου μαγνησίας(DBM)  και Ηλεκτροτετηγμένης Μαγνησίας (EFM)



Μη πυρίμαχες εφαρμογές της Διπύρου Μαγνησίας

Η δίπυρος μαγνησία  χρησιμοποιείται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα από μη πυρίμαχες εφαρμογές που περιλαμβάνουν:

- Ηλεκτρικά εξαρτήματα μόνωσης για βιομηχανικές και οικιακές συσκευές
- Παραγωγή μετάλλων μαγνησίου
- Αεροπορική βιομηχανία
- Λειαντικά και τα φρένα  αυτοκινήτου
- Ηλεκτρόδια συγκόλλησης
- Βυρσοδεψία
- Καλύμματά δοχείων πυρηνικών αποβλήτων  που αποθηκεύονται υπόγεια
- Ζωοτροφές
- Πίνακες Μαγνησίας
Πιο πρόσφατες εφαρμογές της διπυρου μαγνησίας είναι:
- Γεωτρήσεις πετρελαίου, δηλαδή κεραμικά proppants
- Οδοντιατρική, σε σφραγίσματα δοντιών - μια πολύ μικρή ποσότητα
- Συντήρηση του οδικού δικτύου, σε ειδικά τσιμέντα ταχείας ψύξης 
- Προσθετικά για  υαλοπίνακες επίπλευσης, σε περιπτώσεις όπου ο δολομίτης δεν είναι άμεσα διαθέσιμος
Σε παλαιότερες εποχές,  η διπυρος χρησιμοποιήθηκε επίσης στη τούβλα νυχτερινής συσσώρευσης θέρμανσης, καθώς και δύο  άλλες παλαιότερες χρήσεις της διπυρου ήταν  στην περίκοψη σε καμίνους ανοικτής φωτιάς (με τον Σλοβάκικο  υλικό)   και χύτευση τήξης (Ελληνική διπυρπος για Le Pontet της Γαλλίας).

Μια σημείωση σχετικά με τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα

Η παγκόσμια κατανάλωση χάλυβα από το 2007  μεχρι σήμερα δείχνει ξεκάθαρα την ταχεία ανάδυση της Κίνας και την πτώση  της στην ΕΕ που έχει  υποστεί  ένα από τα χειρότερα χτυπήματα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.

Το 1ο τρίμηνο του 2014, στην Ασία παράχθηκαν  274 εκατ. τόνοι ακατέργαστου χάλυβα, μια αύξηση της τάξης του 2,6% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2013.  Η ΕΕ παρήγαγε  43.8 εκατ. τόνους ακατέργαστου χάλυβα το 1ο τρίμηνο του 2014, αυξηση  κατά 6,7% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2013. Η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα στη Βόρεια Αμερική  το 1ο τρίμηνο του 2014 ήταν 29,9 τόνοι, σημειώνοντας αύξηση 0,8% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2013. Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών  (Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) παρήγαγε 26,3 τόνους ακατέργαστου χάλυβα το 1ο τρίμηνο του 2014, μια μείωση της τάξης του 2,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνοι 2013.

Υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα που σηματοδοτούν προβλήματα για τους παραγωγούς πυρίμαχων υλικών και  τους προμηθευτές λευκολίθου για τα πυρίμαχα υλικά. Πρώτον, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της βιομηχανίας ακατέργαστου χάλυβα για τις 65 χώρες της Παγκόσμια Ένωσης Χάλυβα (worldsteel) τον Μάρτιο του 2014, ήταν μόνο 79%. Δεύτερον, και  τοιο σημαντικό, ακόμη και με αυτή η σχετικά χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας η βιομηχανία χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υπερπαραγωγή  και καταγράφει  ζημιές.

Τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χάλυβα στον κόσμο, υποδεικνύουν  ότι η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα έχει προβλήματα στο 1ο τρίμηνο του 2014. Ο Zhang Changfu, γενικός γραμματέας της Ένωσης Σιδήρου και Χάλυβα της Κίνας (CISA), δήλωσε ότι: «το 1ο τρίμηνο του 2014 υπήρξε το πιο δύσκολο τρίμηνο για  την κινεζική βιομηχανία χάλυβα από το 2000.  Έχουμε ήδη υποστεί μια βαθιά πτώση (Ι), η κινεζική βιομηχανία χάλυβα κατέγραψε απώλειες  περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2014 "
Στις ΗΠΑ, οι εισαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν κατά 36% το 1ο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του το 2013, με το Οικονομικό Ινστιτούτο Πολιτικής  να την ανακηρύσσει στην «χειρότερη κρίση εισαγωγής" για τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα των ΗΠΑ, σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη βιομηχανία χάλυβα παγκοσμίως που  οδηγείται  κυρίως από την Κίνα και την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας. Ο Κινέζικος  χάλυβα έχει πλημμυρήσει τις εξαγωγικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή χάλυβα της Κίνας είναι σε επίπεδα ρεκόρ, παρά την ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές χάλυβα της χώρας προκαλούν τριβές με τους εμπορικούς εταίρους.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε πέρυσι να μειώσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην κρατική βιομηχανία χάλυβα . Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίστηκε με γοργούς ρυθμούς.  Η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα της Κίνας τον Απρίλιο του 2014 αυξήθηκε κατά 2% σε ένα ρεκόρ ημερήσιο μέσο όρο των 2,3 τόνων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το  Μάρτη του 2014.

Κινέζικες εξαγωγές Διπύρου Μαγνησίας το 2013
Οι 10 νικητές των διαγωνισμών για εξαγωγικές ποσοστώσεις μαγνησίας στην Κίνα το 2013

 Η βιομηχανία τσιμέντου
Μια παρόμοια εικόνα με την κατάσταση της παγκόσμιας χάλυβα αναδύεται  και στην παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου  για το 2001-2012. Η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας και η πτώση στην ΕΕ έγινε πλεον ορατή.
Στην Ινδία,  η κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιμέντου αναμένεται να αυξηθεί σε 385-415kg το 2025 από τα  185kg σήμερα. Σύμφωνα με τη ίδια μελέτη, η ζήτηση τσιμέντου είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 2,5 έως 2,7 φορές στους 550-660 εκατ. τόνους ετησίως  κατά την ίδια χρόνική περίοδο. Ενώ  ο τομεας των υποδομών  θα οδηγήσει την ανάπτυξη,  ο τομέας οικιστικής οικοδομής θα συνεχίσει σαν ο μεγαλύτερο καταναλωτής, που αποτελεί 42-45% της συνολικής ζήτησης.


Εμπόριο της κινέζικης Διπύρου Μαγνησίας


Για τα τελευταία 30 χρόνια, η κινεζική διπυρος μαγνησία καθορίζει  τις τιμές σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την φυσική δίπυρο μαγνησία, αλλά και για ένα σημαντικό μέρος της διεθνούς αγοράς βασικών πυρίμαχων υλικών, ακόμη και αν το κινεζικό σύστημα αδειών εξαγωγων δεν έχει αλλάξει. Οι επικρατούσες τιμές για τις εξαγωγικές ποσοστώσεις μαγνησίας να είναι ($ 98-106 / τόνο), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η κινέζικη δίπυρος μαγνησία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, όταν  ληφθούν υπόψη τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας έξω από την Κίνα. Έτσι, αξίζει να εξετάσουμε τις εμπορικές πτυχές αυτού του προϊόντος σε κάποια λεπτομέρεια.
Στους  εξαγωγείς από την Κίνα συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω: China National Minerals, Dashiqiao Hongyu Refractories, Dashiqiao Huamei Group, Donggang Rongfei Minmetals, Haicheng Fengchi Refractory, Haicheng Houying Trading, Haicheng Huasheng Group I/E,Haicheng Xiyang Group I/E, Huafei International Transport Agency, Huiming International Trade, Jiachen Group, Liaoning Jiayi Minmetals, Liaoning Sancai Minerals (Group), Liaoning Zhongxing Minerals, Yingkou National I/E, Yingkou Port Cargo Agency, Yingkou Qinghua Group Import & Export Liability, Yingkou Ruigu Refractories, Yingkou Yiyang Refractory Materials and Yingkou Zhongkai Minerals.
 Όσον αφορά τις τιμές, η  χρηματιστηριακές τιμές για  την μαγνησίας, διπυρο μαγνησία, FOB Κίνα  είναι MgO 90% $ 240-270, 92% MgO $ 410-450, 94-95% MgO $ 450-480, 97,5%  MgO $ 470-490  για το Μάιο 2014, αλλά αυτά έχουν έκτοτε αυξηθεί.



Ρυθμιστικά θέματα

Όπως συμβαίνει με πολλά βιομηχανικά ορυκτά, ο τομέας διπυρου μαγνησίας επηρεάζεται, άμεσα ή έμμεσα, από τους κυβερνητικούς κανονισμούς.  Σε εθνικό, ή ακόμα και τοπικό επίπεδο, στην καθιερωμένη αγορά, υπάρχουν ζητήματα χρήσεων γης, χωροταξίας,  περιβαλλοντικών κανονισμών,  φορολογίας και προνομίων  συμπεριλαμβανομένων του ειδικού επιδόματος αποσυρσης  και οι επενδυτικές πιστώσεις, όπως στην Ισπανία, οι επιχορηγήσεις επενδύσεων, όπως στην Ελλάδα, την έρευνα και ανάπτυξη (R & D)  και οι φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η ΗΠΑ.
Η Κίνα διαθέτει ένα σύστημα αδειών εξαγωγής που περιλαμβάνει  τέλη εισαγωγής και εξαγωγής,  προγράμματα περιορισμού υποτίμησης  της αξίας των φορτίων για  αποφυγή καταβολής του πλήρους φόρου κατά την εξαγωγή, προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό της αναποτελεσματικής παραγωγής, και, πιο πρόσφατα, η δημιουργία αγορών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Κίνα.

Στο επίπεδο της ΕΕ, η παραγωγή διπυρου μαγνησίας θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από το καθεστώς  της ΕΕ. Η  μαγνησία είναι στον κατάλογο των τομέων εμπορίας εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα  Από τη θετική πλευρά, η ΕΕ έχει ξεκινήσει την  Πρωτοβουλία για τις Πρώτες Ύλες και αρκετά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Στον τομέα της εμπορικής πολιτικής, ένας κανονισμός αντιντάμπινγκ της ΕΕ κατά της  κινεζικής διπυρου μαγνησίας  ήταν σε ισχύ από το 1992 μέχρι τον Μάιο του 2011, ενώ υπήρξε μια σύντομη περίοδος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με προσωρινό δασμό αντιντάμπινγκ διπυρου Μαγνησίας κατά της Βόρειας Κορέας.
Άλλες πρωτοβουλίες ή  κανονισμοί της ΕΕ  που δυνητικά επηρεάζουν την δίπυρο μαγνησία είναι  ο πιθανός χαρακτηρισμό  της ως «κρίσιμη πρώτη ύλη», η αναθεώρηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών [BAT] για περιβαλλοντικά θέματα, η οδηγία για τη φορολόγηση της ενέργειας, οι  κανονισμοί σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, την διάθεση αποβλήτων, τα οξείδια του αζώτου (NOx),  και τα όρια και τα επίπεδα διοξειδίου του πυριτίου.

Στο υπερεθνικό επίπεδο, ο κόσμος των ορυκτών  περιμένει την αντίδραση της Κίνας στην απόφαση από το  Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά του κινεζικού συστήματος εξαγωγών για τις  σπάνιες γαίες, το βολφράμιο και  το αντιμόνιο.

Τιμές Μαγνησίας


Μελλοντικές τάσεις στην παραγωγή  διπυρου Μαγνησίας και πωλήσεις

Από την πλευρά της παραγωγής, φαίνεται πιθανό ότι η τρέχουσα τάση προς συγκέντρωση  και ενοποίηση  της βιομηχανίας πυρίμαχων υλικών θα συνεχιστεί, με ένα παρόμοιο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην παραγωγή διπυρου μαγνησίας σύμφωνα με το μοντέλο της RHI.  Οι παραγωγοί πυρίμαχων θα συνεχίσουν να ανησυχούν  για την εξασφάλιση πηγών διπυρου μαγνησίας, εκτός από δραματικές αλλαγές όπως η  κατάργηση του συστήματος αδειών εξαγωγής για μαγνησία στην Κίνα, μια σημαντική κάμψη στην διεθνή ζήτηση αδρανών υλικών, καθώς και της ζήτησης στο εσωτερικό της Κίνας,  και τα  προβλήματα στις Ρωσικές εξαγωγές μαγνησίας λόγω  των οικονομικών κυρώσεων λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την τεχνολογία, η έμφαση θα δοθεί από τους παραγωγούς διπυρου σε περαιτέρω ανάπτυξη υψηλότερων  βαθμών του προοϊοντος για να ανταποκριθούν στις αυστηρές απαιτήσεις των παραγωγών πυρίμαχων υλικών.

Από την πλευρά της επεξεργασίας, η αυτοματοποίηση,  η εξοικονόμηση ενέργειας και τα περιβαλλοντικά ζητήματα θα είναι οι κινητήριες δυνάμεις. Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σύγχρονων προθερμαντήρων  όπως η Magnesitas Navarras ή η χρησιμοποιήση  θερμότητας από σκουπίδια  με μεθόδους όπως η πυρόλυση.

Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων, στο ίδιο πνεύμα όπως της KUMAS και των Ελληνικών Λευκόλιθών ΑΕ, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο αποτύπωμα  εκπομπών άνθρακα της βιομηχανίας.  Η μείωση των εκπομπών οξειδίων θείου/ οξειδίων του αζώτου είναι  επίσης ένα σημαντικό ζήτημα.

Η αντικατάσταση των παλαιών εργοστασίων με  μεγαλύτερα εργοστάσια   με πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνολογίες και ο συνεχής εκσυγχρονισμός τωνυφιστάμενων μονάδων θα οδηγήσει σε βελτιωμένη απόδοση. Μια πιο μακροπρόθεσμη  λύση είναι η δέσμευση του άνθρακα, με το CO2 να  συλλαμβάνεται στην πηγή και στη συνέχεια να  επαναχρησιμοποιείται  και να αποθηκεύεται.

Οι προοπτικές της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με Lakshmi Mittal, είναι ότι, «οι προοπτικές για την ανάπτυξη των βασικών αγορών χάλυβα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικές και συνολικά παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την επιχειρηματική προοπτική για το υπόλοιπο του 2014 Η «Arcelor Mittal, δήλωσε  ότι πρόσφατα στοιχεία είχαν επιβεβαιώσει μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη  στην Ευρωπαϊκή  μεταποιητική δραστηριότητα και αναμένει ότι η ζήτηση χάλυβα να αυξηθεί  μεταξύ 2-3% αυτής της χρόνου.

Μακροπρόθεσμα, οι προβλέψεις της Επιτροπής του ΟΟΣΑ για το Χάλυβα  για το 2013, κάνουν λόγο για αδύναμη ανάπτυξη κατά τα επόμενα επτά χρόνια που θα κρατήσει τη  χρήση χάλυβα στην ΕΕ και την Ιαπωνία σε επίπεδα κάτω από το προ κρίσεως επίπεδο   μέχρι το 2020.  Μια επακόλουθη αύξηση της ζήτησης των πυρίμαχων υλικών θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μειωμένη κατανάλωση των πυρίμαχων υλικών ανά μετρικό τόνο  παραγόμενου χάλυβα, γιατί  η βιομηχανία χάλυβα θα έχει βελτιστοποιήσει τις μεθόδους παραγωγής.

Συνολικά, σύμφωνα με  την Roskill, " η ζήτηση για πυρίμαχα αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ποσοστό μόλις κάτω του 3%, ιδίως για χαμηλής ποιότητας διπυρου μαγνησία. Η αύξηση του κόστους της ενέργειας θα είναι ένα βασικό ζήτημα για το μέλλον πυρίμαχων παραγωγή ορυκτών. "Τα πυρίμαχα στην Ιαπωνία θα παραμείνει πιθανότατα η κύρια αγορά, ωστόσο, οι τοπικοί παραγωγοί διπυρου  θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη διαφοροποίηση σε μη πυρίμαχα υλικά και σε αναδυομένους τομείς για να αποφευχθεί η εξάρτηση  τους τόσο από το κινεζικό  προϊόν, το οποίο έχει διακυμάνσεις σε τιμή,  ποιότητα και  ποσότητα  προσφοράς".

Στην ίδια την Κίνα, οι ενέργειες της κυβέρνησης εναντίον των βιομηχανιών χάλυβα,  τσιμέντου και γυαλιού για να μειωθεί η  ρύπανση και η πλεονάζουσα παραγωγική τους ικανότητα θα επηρεάσει σε βιομηχανικά ορυκτά, όπως η μαγνησία.

Η Κίνα αύξησε το στόχο της να κλείσει τις αναποτελεσματικές εγκαταστάσεις  χάλυβα κατά  28.7 εκατ. τόνους το 2014, επηρεάζοντας τους προμηθευτές πυρίμαχων υλικών ορυκτών. Το MIIT της χώρας είπε ότι ήθελε, επίσης, την σταδιακή μείωση της παραγωγής  τσιμέντου κατά 50.5 εκατ. τόνους και της υαλουργίας κατά 35 εκατ τόνους, σε μια προσπάθεια να μειώσει την ρύπανση  και να αντιμετωπίσει τη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα  της βιομηχανίας που έπληξε τα κέρδη των εταιρειών. Επιπλέον,  το Υπουργείο Οικονομικών Κίνας προτίθεται  να δώσει επιδοτήσεις για την κάλυψη του κόστους της συμμόρφωσης με τα πρότυπα της κυβέρνησης.

Πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με την παραγωγή διπύρου μαγνησίας

Ανάμεσα στις πολλές ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής διπυρου Μαγνησίας  έξω από την Κίνα, αξίζει να αναφερθούν τα ακόλουθα


- Η Magnezit JSC [Borzov, MagMin 2011] ανακοίνωσε ότι οι νέες δυνατότητες παραγωγής διπυρου το 2012-13 θα είναι 80.000 τόνοι το 2012, προσθέτοντας επιπλέον 20.000 τόνους το 2013, συνολικά αύξηση των 100,0000 έναντι - έναντι του 2011  όλοι οι 94, 95, 97 βαθμών διπυρη μαγνησια θα  είναι από το νέο κλιβανο άξονα , στο Satka, στην περιοχή Chelyabinsk. Στις 24, Ιουλίου 2013, ο όμιλος ανακοίνωσε την «ανάθεση ενός κλιβάνου άξονα υψηλής θερμοκρασίας με ετήσια δυναμικότητα 80.000 τόνους ετησίως. Η Magnezit σύντομα θα εκδώσει ένα δελτίο τύπου σχετικά με την κατάσταση της μαγνησίας  στις επιχειρήσεις.
- Η RHI ανακοίνωσε την εξαγορά της Τουρκικής μονάδας  παραγωγής διπυρου Μαγνησίας Cihan με με δυνατοτητα παραγωγης  60.000 τόνους διπυρπου ετησίως στην περιοχή Ερζουρούμ-Erzincan.
- Η κινεζική κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν  μερικά ορυχεία Λευκόλιθου στην επαρχία Liaoning ναμε αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής το 2013 σε σύγκριση με αυτό του 2012.
-  - Το 2012, η Magnesita της Βραζιλίας πρόσθεσε ένα κλίβανο και επεκτάθηκε η ικανότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας διπυρου μαγνησιας  από 180.000 τόνους ετησίως σε 240.000 τόνους ετησίως. Τον Μάρτιο του 2014, η εταιρεία  ανακοίνωσε ότι, «Ττα ζητήματα που η εταιρεία με εμπειρία σε Brumado και Contagem sites στο 3ο τρίμηνο του 2014, και που οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος, θα επιλυθούν. "
- Το 2013 Posrec της Νότιας Κορέας σταμάτησε ένα περιστροφικό κλίβανο
- Οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΕ ξεκίνησε ένα νέο πυρίμαχο προϊόν το GM 1/2 S Μάρτη του 2014 για χρήση σε  μορφοποιημένων ή άμορφων πυρίμαχων υλικών, συμπεριλαμβανομένων των τούβλων μαγνησίας-άνθρακα και ειδικά χυτά.
-  Η Magnesitas Navarras προχωρά στη απόκτηση αδειών έργων στις μονάδες μαγνησίτη για την Borobia και Zilbeti  που θα παράγουν διπυρο μαγνησία για τους μονόλιθους στο εργοστάσιο Zubiri.
- Η Ma'aden στη Σαουδική Αραβία δεν έχει παραγωγή  πλεον διπυρου μαγνησίας .
- Η ΤΕΡΝΑ Λευκολιθοι ΑΕ έχει ανακοινώσει ότι θα μπορούσε τελικά να μπει στην παραγωγή διπυρου στην  Εύβοια,  αλλά μέχρι στιγμής επικεντρώνεται στην καυστική μαγνησια.
- Η National  Mineral Development Corporation (NMDC) της Ινδίας έχει αποκτήσει ένα  αριθμό των διοικητικών, περιβαλλοντικών και νομικών αδειών προκλήσεις όσον αφορά μια νέα μονάδα 30.000  τόνους  93-95% διπυρου Μαγνησίας στο Τζαμού και το Κασμίρ και ελπίζει ότι η μονάδα  αυτή τελικά να ξεκινήσει.
- Η κυβέρνηση του Νεπάλ προσπαθεί να αναβιώσει Nepal Oriend Magnesite Private Ltd μέσω  ιδιωτικοποίησης.

http://www.indmin.com/Article/3345266/Burning-up-A-look-at-the-deadburnedmagnesia-market.html

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.