powered by Surfing Waves

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ για Αρχάγγελο και Μπόμπακα

Ο  kireas.org  μας ενημερώνει για την ενσωματωση στις επιφανειακές εξορύξεις της ΤΕΡΝΑ Λευκολίθοι ΑΕ της αναδασωτέας έκτασης στην περιοχή  Αρχάγγελος Σπαθαρίου που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε. Η ενσωμάτωση έγινε με  τροποποίηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.  Ο αριθμός απασχολούμενων προβλέπεται  100 με 120 άτομα.
Η αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το Σχεδίου Διαχείρισης αποβλήτων στις θέσεις Αρχάγγελος και Μπόμπακας είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27 Μαρτίου 2013.
Η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων δεν ήλθε για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφωνα με τον Παλμό τότε  "ο κ. Χαράλαμπος Σιαφάκας στην παρουσίαση της μελέτης είπε ότι «η εκμετάλλευση θα είναι επιφανειακή και οι εκσκαφές θα είναι οι μικρότερες δυνατές. Απορρίφθηκε η σκέψη για υπόγεια εκμετάλλευση γιατί αυτό σημαίνει απώλεια πολύ μεγάλου κοιτάσματος και είναι οικονομικά ασύμφορη. Τα στείρα (υπολείμματα από μη εκμεταλλεύσιμο υλικό) θα εναποτεθούν σε παλιά εκσκαφή. Το σύνολο των εργαζομένων που θα απασχοληθούν θα είναι 110-120 άτομα». Ο έτερος μελετητής κ. Ζήσης Γεωργιάννης ανέφερε ότι «επιλέχθηκε η μικρότερη εκσκαφή γιατί αυτή είναι γειτονική με το εκκλησάκι του Αρχάγγελου και θέλουμε να το προστατεύσουμε. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου». Ο κ. Ριτσώνης παρατήρησε ότι "η απόσταση από το εκκλησάκι είναι 50 μέτρα και αυτή η απόσταση είναι επίφοβη. Δεν είναι ένα απλό εκκλησάκι, είναι ένα κτήριο του 10ου αιώνα και πρέπει να το προστατεύσουμε. Υπάρχει κίνδυνος όχι από τις πέτρες που θα πεταχτούν και θα το χτυπήσουν, αλλά είναι ζήτημα αν θα αντέξει το υπόβαθρο. Μπορεί να γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θετικά αλλά αυτές οι γνωμοδοτήσεις παίρνονται από τα γραφεία χωρίς να έχουν γνώση της περιοχής"


 από  την σελίδα facebook του  kireas.org


Τροποποιήθηκε η ΑΕΠΟ της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ για την εκμετάλλευση λευκόλιθου στις θέσεις ΄΄ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ΄΄ και ΄΄ΜΠΟΜΠΑΚΑΣ΄΄ της Τ.Κ. Σπαθαρίου, για να συμπεριλάβει τα 112,8 στρέμματα δασικής έκταση που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν από αναδασωτέα.
 Ο χώρος αυτός μαζί με αυτόν που είχε εγκριθεί στις 10-1-14 είναι συνολικής εκτάσεως 234,6 στρεμάτων και προορίζεται για επιφανειακές εκσκαφές για την εξόρυξη Λευκολίθου.


Η εκμετάλλευση αφορά στην συνέχιση της ανάπτυξης των βαθμίδων στις υφιστάμενες παλιές επιφανειακές εκσκαφές στις θέσεις ”ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ και "ΜΠΟΜΠΑΚΑΣ' (χώρος επέμβασης 1) και την δημιουργία ενιαίας εκσκαφής . Η εκμετάλλευση γίνεται επιφανειακά με την μέθοδο των ορθών διαδοχικών βαθμίδων και προβλέπεται στην Α φάση της εκμετάλλευσης η επέκταση της υφιστάμενης εκσκαφής στη θέση "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ μέχρι και την εξόφληση του κοιτάσματος καθώς η επέκταση της υφιστάμενης εκσκαφής στη θέση ' 'ΜΠΟΜΠΑΚΑΣ με τη δημιουργία των τριών ανώτερων βαθμίδων και στην Β φάση της εκμετάλλευσης η συνέχιση της επέκτασης της υφιστάμενης εκσκαφής στη θέση "ΜΠΟΜΠΑΚΑΣ' Το εξορυσσόμενο μετάλλευμα υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία στο εργοστάσιο εμπλουτισμού.

Τα στείρα υλικά της εξόρυξης στην Α' φάση της εκμετάλλευσης θα αποτίθενται σε τμήμα της παλιάς επιφανειακής εκμετάλλευσης "Μοραΐτης” (χώρος επέμβασης 2), και στην Β φάση της εκμετάλλευσης θα αποτίθενται στο έγκοιλο που θα δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση στη θέση "ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ' στον χώρο επέμβασης 1.
2. Επεξεργασία - εμπλουτισμός μαγνησίτη (λευκόλιθου)
Η επεξεργασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: α)πρωτογενή θραύση — κοσκίνηση και υγρή επεξεργασία συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης νερού έκπλυσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΜΠΕ και το ΣΔΑ.
Η λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του εργοστάσιου εμπλουτισμού θα πραγματοποιηθεί εντός των χώρων επέμβασης 3, 4 και 6 στη θέση "Κάκαβος Ο χώρος επέμβασης 3 θα αποτελέσει την πλατεία απόθεσης λευκόλιθου και θα περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση θραύσης χονδρόκοκκων κλασμάτων.
Ο χώρος επέμβασης 4 είναι ο κυρίως χώρος του εργοστασίου εμπλουτισμού και των βοηθητικών εγκαταστάσεων.
Ο χώρος επέμβασης 6, που αποτελεί τμήμα της παλιάς επιφανειακής εκμετάλλευσης "Μικρός Μοραΐτης” θα χρησιμοποιηθεί για την απόθεση των στείρων υλικών του εμπλουτισμού
Ο διαχωρισμός μεταλλεύματος — στείρων στο εργοστάσιο εμπλουτισμού γίνεται με χειροδιαλογή και με μαγνητικό διαχωρισμό.
Τα τελικά προϊόντα της επεξεργασίας του λευκολίθου θα μεταφέρονται στα εργοστάσια της εταιρείας στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου για έψηση προς παραγωγή δίπυρης μαγνησίας ή για εμπλουτισμό και έψηση προς παραγωγή μορφοποιημένης δίπυρης μαγνησίας ή στη σκάλα φόρτωσης στη θέση Δαφνοπόταμος για πώληση, υπό την μορφή ωμού λευκολίθου. Στην παρούσα απόφαση δεν συμπεριλαμβάνονται τα εργοστάσια παραγωγής δίπυρης μαγνησίας ή μορφοποιημένης δίπυρης μαγνησίας.
Βοηθητικά / Λοιπά υποστηρικτικά έργα
α. Οδοί προσπέλασης
β. Εσωτερικό οδικό δίκτυο
γ. Λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις (Υποσταθμός χαμηλής τάσης, Δεξαμενη καυσίμου, δεξαμενές νερού, συνεργείο συντήρησης οχημάτων, δεξαμενή καθίζησης (thickener), τεχνητή δεξαμενή καθίζησης (φράγμα), γραφεία, αποδυτηρια, σιλό υλικών κλπ)
Το σύνολο των λοιπών βοηθητικών και υποστηρικτικών έργων εκτός των οδών προσπέλασης αναπτύσσεται εντός των χώρων επέμβασης l, 2, 3, 4 και 6.



Η τροποποιημένη ΑΕΠΟ έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια με ΑΔΑ: Ω2ΔΧ0-ΚΙΝ



Χάρτης google



Σχετικά

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων μαγνησίτη (λευκόλιθου) καθώς και των συνοδών αυτής έργων, σε χώρους συνολικής έκτασης 668.194,58 τ.μ., που βρίσκονται στις θέσεις ΄΄ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ΄΄ και ΄΄ΜΠΟΜΠΑΚΑΣ΄΄ της Τ.Κ. Σπαθαρίου, ΑΔΑΒΙ6Ζ0-ΒΕΜ
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1315.0
Άρση αναδασωτέας δασικής έκτασης στο Αρχάγγελο Σπαθαρίου
http://kireas.org/smf/index.php?topic=1364.0

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.