powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης στους παραλιακούς οικισμούς, μεταφορά του βιοτεχνικού πάρκου στο Γαλικό και άρση του αναδασωτέου για το Πολεοδομικό Νηλέως





Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου αποφάσισε   στις 2/12/14 να εισηγηθεί στο  Δημοτικό Συμβούλιο σε σχέση με το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης ΣΧΟΑΠ Δήμου Νηλέως τα παρακάτω:

Α. Την αποδοχή των προτάσεων του Β1 σταδίου της μελέτης «: «Σχέδιο χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτής πόλης ΣΧΟΑΠ Δήμου Νηλέως Ν. Εύβοιας » , όπως αυτές αναφέρονται στην εισήγηση του Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας:

1.Να υιοθετηθούν όπου είναι εφικτό οι προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Αγίας  Άννας και Αχλαδίου για συμπληρωματικές επεκτάσεις των οικισμών με χρήση Τουρισμού-Αναψυχής-Παραθεριστικής κατοικίας όπως και η πρόταση του Τ.Σ Κοτσικιάς για τροποποίηση του ορίου των νέων οικιστικών υποδοχέων Β’ κατοικίας προς πολεοδόμιση στην Παραλία Κοτσικιάς & Αχλαδοπόταμος.

2. Να μεταφερθεί ο υποδοχέας τύπου Γ όπου χωροθετείται από την Εθνική οδό Χαλκίδος Ιστιαίας έως τον Χείμαρο μεταξύ Αχλαδίου και Αγίας Άννας. Πρότασή μας είναι να χωροθετηθεί εκατέρωθεν της Εθνικής οδού στη θέση Γαλικό.Ο  λόγος είναι ότι στη θέση που προτείνεται υπάρχουν πολλές φυσικές ομορφιές (π.χ. αιωνόβιο δέντρο στη θέση Άγιος Αθανάσιος, φαράγγι με καταρράκτες στον χείμαρρο μεταξύ Αχλαδίου και Αγίας Άννας) οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης τουριστικά στο μέλλον

3. Στις επεκτάσεις οικισμών Β’ κατοικίας που προτείνονται στην παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη) και στην παραλία Αχλαδίου (Φραγκάκη) καθώς και στην οικιστική ζώνη Β’ κατοικίας της παραλίας Κοτσικιάς (Λουτρό) να γίνει αύξηση του Συντελεστή Δόμησης που προτείνεται από 0,20 σε 0,40


Β. Επίσης υιοθετεί την πρόταση:

Να αρθεί το αναδασωτέο καθεστώς συνεπεία πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το 1977, εφόσον αυτές οι εκτάσεις σήμερα έχουν ήδη φυσικά αναγεννηθεί, καθότι έχουν παρέλθει 37 έτη και δεν συντελείται πλέον ο λόγος για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες.

Ακριβώς αυτό αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους περιοριστικούς παράγοντες που έλαβαν υπόψη τους οι μελετητές κατά την σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης και δεσμεύει πολλές εκτάσεις ως προς την χρήση τους






Γ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ

Κατά το Α Στάδιο της Μελέτης είχαν εντοπιστεί τα κύρια αναπτυξιακά προβλήματα καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της πρότασης του παρόντος Σταδίου. Τα κύρια αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής μελέτης συνοψίζονται παρακάτω:

-Απομόνωση της περιοχής, λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου και των ελλείψεων των μεταφορικών υποδομών του νομού.

-Απουσία θαλάσσιων συνδέσεων και υποδομών.

-Μείωση του πληθυσμού (μετανάστευση των κατοίκων προς εύρεση εργασίας).

-Γήρανση του πληθυσμού.

-Συρρίκνωση του πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγικού τομέα και ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς κανόνες χωροταξικού σχεδιασμού.

-Ανάγκη εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διασύνδεση με τις αγορές.

-Ανεξέλεγκτη διάχυση της δόμησης εκτός των θεσμοθετημένων υποδοχέων.

-Αναξιοποίητοι φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι.

Αντίθετα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής σχετίζονται κυρίως με το διατηρημένο σε ικανοποιητικό βαθμό φυσικό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα:

-Το μεγάλο μέτωπο στο Αιγαίο πέλαγος με εκτεταμένες παραλίες κολύμβησης

Το αξιόλογο φυσικό περιβάλλον της ενδοχώρας που χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση και πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο

-Η δυνατότητα ανάπτυξης αγροτοτουριστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα της περιοχής

-Οι τρεις περιοχές περιβαλλοντικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος (Φαράγγι Νηλέα, Δάσος Δρυός Παπάδων και η περιοχή των παλαιοντολογικών ευρημάτων – Απολιθωμένο Δάσος) μπορούν να αποτελέσουν πόλους ενός δικτύου οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, που θα τονώσει την αναγνωρισιμότητα της περιοχής με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στην κοινωνικοοικονομική εικόνα της.

Δ. ΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Βασικές αρχές σχεδιασμού:

Αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας μέσα από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό

Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των οικισμών και των επιμέρους χωρικών ενοτήτων της Δ.Ενότητας

Εναρμόνιση με τον υπερκείμενο σχεδιασμό

Σύμπλευση με τον σχεδιασμό ίδιου επιπέδου με τις όμορες Δ.Ε. (συμπληρωματικότητα, κοινή στρατηγική, ενιαία λογική, αποφυγή των συγκρούσεων στα όρια των σχεδίων και των ζωνών)

Εναρμόνιση με το διαμορφούμενο αναπτυξιακό πλαίσιο όπως αυτό προδιαγράφεται από το προς ολοκλήρωση ΕΣΠΑ 2007-2013 και τον προγραμματισμό του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης / ΣΕΣ 2014-2020), ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση πόρων

ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η κατάσταση της χωρικής διάρθρωσης της περιοχής χαρακτηρίζεται από τη σαφή διάκριση στο αναπτυγμένο ανατολικό τμήμα και στο δυτικό τμήμα όπου κυριαρχεί το αναλλοίωτο ορεινό φυσικό περιβάλλον καταλαμβάνοντας την μεγαλύτερη έκταση της Δ.Ε.

Διακρίνονται οι εξής ενότητες:

Το αναπτυγμένο ανατολικό τμήμα   κυριαρχούν οι αγροτικές καλλιέργειες (κυρίως δεντροκαλλιέργειες) χαρακτηρίζεται από οικιστική και τουριστική ανάπτυξη

Το δυτικό τμήμα

φθίνουσα πληθυσμιακά περιοχή κυριαρχεί η δασοπονία (ρητινοκαλλιέργεια), η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία αναλλοίωτο αξιόλογο ορεινό φυσικό περιβάλλον

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Προτείνεται η οργάνωση ενός ιεραρχημένου δικτύου, διαβαθμισμένου με βάση τις λειτουργικές ανάγκες των προβλεπόμενων συνδέσεων,
μέριμνα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του ευαίσθητου περιβάλλοντος με δυσανάλογα τεχνικά έργα.

Το πρωτεύον οδικό δίκτυο  αποτελείται από τη Δευτερεύουσα Εθνική οδό Χαλκίδα – Ιστιαία – Αιδηψός (Ε.Ο. 77) για  την οποία προβλέπεται και βελτίωση της χάραξής της με παράκαμψη των οικισμών Αγίας Άννας και Παπάδων.

Το δευτερεύον οδικό δίκτυο  περιλαμβάνει το σύνολο των συνδέσεων των οικισμών με το πρωτεύον δίκτυο καθώς και τρεις χαράξεις που αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των συνδέσεων της Δ.Ε. με τις όμορες περιοχές:

τη δημοτική οδό προς Κερασιά - όριο Δήμου, που αποτελεί οδό σύνδεσης τόσο με την Ιστιαία μέσω Κοκκινομηλιάς όσο και με την δυτική ακτή μέσω περιοχών οικοτουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της όμορης Δ.Ε. Ελυμνίων.

την οδό σύνδεσης της Αγίας Άννας με την Ε.Ο. μέσω Κεράμειας που μειώνει την χρονοαπόσταση σύνδεσης με την έδρα του Δήμου την Λίμνη.

τη δρομολογημένη οδό Παπάδων – Αγδινών της όμορης προς βορά Δ.Ε. Αρτεμισίου του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Το τριτεύον οδικό δίκτυο αφορά συνδέσεις με μικρό λειτουργικό φόρτο και προτείνεται να διαμορφωθεί ως δίκτυο ήπιων οδικών διαδρομών οικοτουριστικού χαρακτήρα (πράσινες διαδρομές) περιλαμβάνει:

-τις συνδέσεις των απομονωμένων οικισμών Αμελάντων και Στράφων, με το ευρύτερο οδικό δίκτυο
-τη σύνδεση Αμελάντων - Αγίας Άννας
-τη σύνδεση Παπάδων - Κερασιάς μέσω της παλιάς χάραξης.
-τη σύνδεση της παραλίας Κοτσικιάς με το Εθνικό δίκτυο μέσω παραλιακής χάραξης
-τη σύνδεση της Αγκάλης με την παραλία Κρύας Βρύσης .
Το δίκτυο οικοτουριστικών διαδρομών περιλαμβάνει: 
το σύνολο των υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων διαδρομών ποικίλης βατότητας (μονοπάτια,
ποδηλατόδρομους, κλπ) και διατρέχει το σύνολο της Δ.Ε., δημιουργώντας μικρότερα ή μεγαλύτερα
κυκλώματα οικοτουρισιτκών διαδρομών, συνδέοντας τόπους φυσικού ή πολιτιστικού περιβάλλοντος με τους οικισμούς.

Λιμενικές υποδομές

Προβλέπεται η χωροθέτηση  αλιευτικού καταφυγίου στην παραλία της Αγκάλης σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας.

Δημιουργία προβλήτα πρόσδεσης μικρών σκαφών , (χερσαίου η πλωτού), ώστε να αποφεύγεται ο «αρόδο» ελλιμενισμός μικρών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή κολύμβησης της παραλίας Κοτσικιάς.

Είναι σκόπιμο εντός του αλιευτικού καταφυγίου, να προβλεφθεί η δυνατότητα, ελλιμενισμού  περιορισμένου αριθμού σκαφών αναψυχής ώστε να ενταχθεί η τουριστική περιοχή της Αγκάλης στο δίκτυο θαλάσσιου τουρισμού των νήσων Σποράδων

Ε. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Προτεινόμενες περιοχές ρυθμίσεων της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ


Οικιστικές Περιοχές Α ́ή Β ́κατοικίας (ΠΟ)

Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ)

Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης (ΠΕΠΔ)

Περιοχές Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΠΔ)

Περιοχές Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΧ)

Οικιστικές Περιοχές Α ́ή Β ́κατοικίας (ΠΟ)

Οι οικιστικές περιοχές αφορούν:

Οριοθετημένους οικισμούς

Επέκταση Β’ κατοικίας στο οικισμό Αγία Άννα

Περιοχές Β ́ κατοικίας σε οριοθετημένους παραλιακούς οικισμούς οι οποίοι παρουσιάζουν έντονες τάσεις  οικιστικής ανάπτυξης και ενδείξεις κορεσμού (παραλία Αγίας Άννας - Αγκάλη και Παραλία Αχλαδίου - Φραγκάκη)

Μη οριοθετημένους οικισμούς οι οποίοι προτείνονται ως οικιστικοί υποδοχείς Β ́ κατοικίας (Παραλία Κοτσικιάς και Αχλαδοπόταμος.)

Επειδή τμήματα των οικιστικών περιοχών εμπίπτουν εντός ευρύτερων περιοχών που έχουν κηρυχθεί ως «αναδασωτέες με εξαιρέσεις», τα όρια των περιοχών οικιστικής ανάπτυξης θα οριστικοποιηθούν μετά την  γνωμοδότηση του οικείου Δασαρχείου.

Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ)
ΠΕΠ 1 (ΑΠ) – Περιοχές Αναδασωτέων εκτάσεων
ΠΕΠ 2 - Περιοχές Προστασίας «Αναδασωτέων εκτάσεων με εξαιρέσεις»
ΠΕΠ 3 (ΑΠ) - Ζώνες προστασίας ρεμάτων – Παρόχθιων οικοσυστημάτων
ΠΕΠ 4 (ΑΠ) - Ζώνη προστασίας ακτογραμμής
ΠΕΠ 5 (ΑΠ) – Περιαστικά Δάση
ΠΕΠ 6 (ΑΠ) - Ζώνες προστασίας οδικού δικτύου
ΠΕΠ 7 (ΑΠ) - Ζώνη προστασίας γραμμής μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης
ΠΕΠ 8 (ΑΠ) Περιοχές έρευνας οριοθέτησης – κατολισθήσεων καθιζήσεων.
ΠΕΠ 9 (ΑΠ) - Αρχαιολογικοί χώροι
ΠΕΠ 10 - Περιοχές παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος
ΠΕΠ 11 (ΑΠ) Περιοχές Προστασίας Μνημείων Φύσης

Για την κάθε περιοχή ΠΕΠ καθορίζονται οι περιορισμοί στις χρήσεις και τα μεγέθη της εκάστοτε επιτρεπόμενης  δόμησης ανάλογα με τον επιβαλλόμενο βαθμό προστασίας.

Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού της Δόμησης (ΠΕΠΔ)

ΠΕΠΔ 1 – Περιοχές περιαστικών χρήσεων

ΠΕΠΔ 2 – Περιοχές Αναζήτησης ΠΕΡΠΟ (Περιοχές Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης)

Για κάθε περιοχή προτείνεται η δυνατότητα συνύπαρξης συμβατών χρήσεων προσανατολισμένων στα εκάστοτε  αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της, σε μεγέθη που να μην επέρχεται απαξίωση του χώρου.

Περιοχές Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΠΔ)



ΠΠΔ 1 Περιοχή Παραγωγικών και συναφών Εγκαταστάσεων

Αφορά εκτός σχεδίου περιοχή η οποία προορίζεται να παραλάβει τις παραγωγικές και λοιπές επαγγελματικές χρήσεις που δεν είναι συμβατές με το χαρακτήρα των προστατευόμενων περιοχών του εξωαστικού χώρου. Περιοχές Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΧ)

Πρόκειται για τις παρακάτω κατηγορίες χρήσεων οι οποίες χωροθετούνται στις υφιστάμενες θέσεις ή σε νέες με βάση εγκεκριμένες μελέτες:

Αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Άννας.

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων

Νεκροταφεία οικισμών υπάρχοντα

Πηγές – Γεωτρήσεις

Δασικό Χωριό

Στις περιοχές αυτές απαγορεύεται κάθε άλλη χρήση, εκτός από αυτή για την οποία εγκρίνονται.

ΣΤ. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Συνοπτικά οι προτάσεις Πολεοδομικής Οργάνωσης

Στους θεσμοθετημένους οικισμούς: Αγία Άννα, Αγκάλη, Φραγκάκη προτείνονται επεκτάσεις με χρήση Τουρισμού-Αναψυχής-Παραθεριστικής κατοικίας (άρθρο 19 Ν4269/2014).

Οι οικιστικές συγκεντρώσεις Παραλία Κοτσικιάς & Αχλαδοπόταμος προτείνονται ως νέοι οικιστικοί υποδοχείς  Β’ κατοικίας προς πολεοδόμηση & με χρήση Τουρισμού-Αναψυχής (άρθρο 19 Ν4269/2014).

Οι ήδη οριοθετημένοι οικισμοί προτείνονται με χρήση Οικισμοί (Οι), άρθρο 30 Ν.4269/2014.

Αναβάθμιση του κεντρικού οικιστικού πυρήνα των οικισμών με σημειακές αναπλάσεις –μικτές πεζοδρομήσεις.

Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης για όλους τους οικισμούς.

Εξεύρεση χώρου για πλατεία όπου δεν υπάρχει.

Δημιουργία πυρήνων κοινωνικού εξοπλισμού που αφορούν κυρίως σε ανοικτούς χώρους άθλησης συνδυαστικά με χώρους πρασίνου & στάθμευσης.

Ενίσχυση της Κοινωνικής υποδομής (π.χ. παιδικός σταθμός, περιφερειακό ιατρείο στην έδρα της Δ.Ε.).

Ο απαραίτητος κοινωνικός εξοπλισμός σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σταθερότυπα περιγράφεται σε πίνακες ανά Πολεοδομική Ενότητα.

Οριοθέτηση ρεμάτων & δημιουργία σε επαφή με αυτά ζωνών περιβαλλοντικής εξυγίανσης.

Τα κοιμητήρια πρέπει να απέχουν απόσταση > 250μ από τα όρια των οικισμών, άλλως απαιτείται ειδική περιβαλλοντική & γεωλογική μελέτη.

Δημιουργία δικτύων αποχέτευσης & μονάδων ΕΕΛ.



Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εισηγείται προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την αποδοχή των προτάσεων του Β1 σταδίου της μελέτης «Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Νηλέως Ν. Εύβοιας» , με τις εξης επί μέρους παρατηρήσεις:

1. Να υιοθετηθούν όπου είναι εφικτό οι προτάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Αγίας Άννας και Αχλαδίου για συμπληρωματικές επεκτάσεις των οικισμών με χρήση Τουρισμού-Αναψυχής-Παραθεριστικής κατοικίας όπως και η πρόταση του Τ.Σ Κοτσικιάς για τροποποίηση του ορίου των νέων οικιστικών υποδοχέων Β’ κατοικίας προς πολεοδόμιση στην Παραλία Κοτσικιάς & Αχλαδοπόταμος.

2. Να μεταφερθεί ο υποδοχέας τύπου Γ όπου χωροθετείται από την Εθνική οδό Χαλκίδος Ιστιαίας έως τον Χείμαρο μεταξύ Αχλαδίου και Αγίας Άννας. Πρότασή μας είναι να χωροθετηθεί εκατέρωθεν της Εθνικής οδού στη θέση Γαλικό.Ο λόγος είναι ότι στη θέση που προτείνεται υπάρχουν πολλές φυσικές ομορφιές (π.χ. αιωνόβιο δέντρο στη θέση Άγιος Αθανάσιος, φαράγγι με καταρράκτες στον χείμαρρο μεταξύ Αχλαδίου και Αγίας Άννας) οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης τουριστικά στο μέλλον.

3. Στις επεκτάσεις οικισμών Β’ κατοικίας που προτείνονται στην παραλία Αγίας Άννας (Αγκάλη) και στην παραλία Αχλαδίου (Φραγκάκη) καθώς και στην οικιστική ζώνη Β’ κατοικίας της παραλίας Κοτσικιάς (Λουτρό) να γίνει αύξηση του Συντελεστή Δόμησης που προτείνεται από 0,20 σε 0,40.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος έλαβε το λόγο λέγοντας ότι υιοθετεί την εισήγηση του

Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας με τις παρατηρήσεις που προκύπτουν, για

αλλαγές, προσθήκες κ.λ.π όπως αυτές υποβλήθηκαν στην Τ.Υ στα πλαίσια εφαρμογής των γενικών, εθνικών και περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων και προς εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος του Δήμου και των συνδημοτών μας.

Στο σημείο αυτό το λόγο έλαβαν τα μέλη


Κωνσταντάκη Φλώκου Σοφία : Εφόσον στην εισήγηση έχουν ληφθεί υπόψη και οι απόψεις των Τοπικών Συμβουλίων και των φορέων τότε συμφωνώ.

Κουτσουράς Σταύρος : Να γίνει πρόταση να αρθεί το αναδασωτέο καθεστώς συνεπεία πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το 1977, εφόσον αυτές οι εκτάσεις σήμερα έχουν ήδη φυσικά αναγεννηθεί, καθότι έχουν παρέλθει 37 έτη και δεν συντελείται πλέον ο λόγος για τον οποίο κηρύχθηκαν αναδασωτέες.

Ακριβώς αυτό αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους περιοριστικούς παράγοντες που έλαβαν υπόψη τους οι μελετητές κατά την σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης και δεσμεύει πολλές εκτάσεις ως προς την χρήση τους. Τα μέλη της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ αφού άκουσαν την εισήγηση του κ. Προέδρου και μετά τις τοποθετήσεις τους

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.