powered by Surfing Waves

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Νέο χαράτσι για την Digea θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε μέσω του δήμου


Ο επίσημος χάρτης ψηφιακής τηλεοπτικής κάλυψης της digea, Δεν προβλέπεται κάλυψη στο  μεγαλύτερο μέρος του δήμου πού ειναι λευκή περιοχή. Σύμφωνα με όσα ορίζει υπουργική απόφαση του 2013 από το υπουργείο Μεταφορών, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν τη Digea για να τοποθετήσει δευτερεύοντες αναμεταδότες προκειμένου να γίνεται λήψη ψηφιακού σήματος.

 Αβεβαιότητα επικρατεί ι στην περιοχή του Δήμου μας  για το ψηφιακό σήμα της τηλεόρασης.
Ο κ. Καλυβιώτης δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έκανε παρέμβασηστην digea,  στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου για το ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου δεν έχει τηλεοπτική κάλυψη, είναι λευκή περιοχή.  Δήλωσε ότι η περιοχή του Μαντουδίου δεν είναι μέσα στην συμβατική υποχρέωση της Digea και θα καλυφθεαπό τον Δήμο.


Η Digea – που είναι αποκλειστικός πάροχος του ψηφιακού σήματος – δεν θέτει από την αρχή σε λειτουργία όλους τους αναμεταδότες και λόγω της φύσης του εδάφους πολλές περιοχές μένουν χωρίς τηλεόραση.

Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν τη Digea για να τοποθετήσει δευτερεύοντες αναμεταδότες προκειμένου να γίνεται λήψη ψηφιακού σήματος. Το κόστος αυτών των αναμεταδοτών για τον Δήμο ανέρχεται σε 10.000 έως 15.000 ευρώ έκαστος.

Ήδη στην Πελοπόννησο – που παρουσιάστηκε το πρόβλημα – κάποιοι Δήμοι προχώρησαν σε εξώδικα κατά της Digea ζητώντας την κάλυψη με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα όλων των περιοχών, ενώ άλλοι – σύμφωνα με πληροφορίες – πλήρωσαν την Digea για την τοποθέτηση επιπλέον αναμεταδοτών.

Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν θεωρεί “επιλέξιμες” αυτές τις δαπάνες και εαν τις εγκρίνει.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών απάντησε σε έγγραφο του Περιφερειάρχη Αν.Μακεδονίας όπου υπήρξαν ίδια προβλήματα, πως η επέκταση του σήματος στις δυσπρόσιτες περιοχές δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της digea και η λύση πρόκειται να δοθεί μέσα από τη χρηματοδότηση της εγκατάστασης αναμεταδοτών μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση.

Η επιδότηση αποτελεί ένα ακόμη «τυράκι στην πίτα» της Digea, δηλαδή την σύμπραξη των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. η οποία θεωρείται ότι έχει ευνοηθεί ήδη
(α) από την σχεδόν φωτογραφική ανάθεση της αποκλειστικότητας διανομής σήματος,
(β) από τη δυνατότητα να εισπράττει ενοίκια για τις συχνότητες, σε πολλαπλάσιο κόστος από αυτό που πληρώνει στο κράτος,
(γ) από την ενοικίαση των υπηρεσιών της από την αποδιοργανωμένη δημόσια τηλεόραση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτάρκης,
 (δ) από διάφορες νομικές διευκολύνσεις με τις οποίες υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκπομπής μπορούν να παραχωρούνται στην Digea χωρίς κόστος.



DIGEA

Σημειώνεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης του φάσματος συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης στην Digea και στο ΦΕΚ 1693/Β, 2014 αναφέρεται στο άρθρο 6, παρ. 1 ότι ο κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων οφείλει να καλύπτει τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού της χώρας εφαρμόζοντας τον χάρτη συχνοτήτων.
Επίσης, στο ίδιο άρθρο (6), παρ.2, αναφέρονται τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση του δικτύου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω υπό 1 παρ. του παρόντος άρθρου (σ.σ. μόνον τα 156 σημεία εκπομπής) και εάν υφίσταται μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός της περιοχής κάλυψης του δικτύου, ο Κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, εφόσον δεν προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυό του στις περιοχές αυτές, οφείλει να συνεργάζεται με τρίτους και ιδίως με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προτίθενται να αναλάβουν το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης και να διαθέσουν την απαραίτητη έκταση για τις εν λόγω υποδομές».

Δηλαδή, οι πολίτες που είχαν την ατυχία να βρεθούν στις «λευκές» περιοχές του χάρτη συχνοτήτων έχουν δύο επιλογές: Ή να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση ή να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι στην Digea, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και βέβαια, το χαράτσι αυτό θα είναι μόνιμο, διότι δεν είναι μόνον η προμήθεια των αναμεταδοτών, των κεραιοσυστημάτων κ.λπ. και η εγκατάστασή τους που θα πληρωθεί εφάπαξ, αλλά είναι και η συντήρηση, οι επισκευές, η λειτουργία (κατανάλωση ρεύματος) και η παραχώρηση των χώρων εγκατάστασης των υποδομών.
Και επειδή οι αναμεταδότες αυτοί θα τοποθετηθούν σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε βουνά, το κόστος της ενοικίασης για την παραχώρηση των χώρων δεν είναι καθόλου αμελητέο. Όπως δεν είναι αμελητέο και το κόστος της προμήθειας των αναμεταδοτών.
Υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα θα απαιτηθούν γύρω στα 600 συμπληρωματικά σημεία εκπομπής για τέτοιους αναμεταδότες. Σε κάθε σημείο πρέπει να τοποθετηθούν 6 αναμεταδότες (όσες και οι συχνότητες που εκμεταλλεύεται η Digea).
Με μέτριους υπολογισμούς το κόστος κάθε αναμεταδότη είναι γύρω στα 7.000 €. Αυτό σημαίνει ότι μόνον η προμήθεια των αναμεταδοτών θα κοστίσει στον έλληνα πολίτη όχι λιγότερο από 25 εκατομμύρια €.
Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και των δημοτικών αρχών αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους (Υπουργείο και ΕΕΤΤ) είτε με απαξιωτικό τρόπο (κάνετε λάθος - οι χάρτες κάλυψης λένε άλλα) είτε με αλαζονικό (βρίσκεστε σε "λευκή" περιοχή, ας πληρώσει ο Δήμος σας να έχετε τηλεόραση.

Κάποιοι Δήμοι άρχισαν να υποκύπτουν στον εκβιασμό, χωρίς να αντιλαμβάνονται ακόμη το πραγματικό κόστος που θα καταβάλλουν διαρκώς στην Digea.
Άλλες δημοτικές αρχές παραχωρούν δωρεάν εκτάσεις στην Digea, ακόμα και για ένα από τα βασικά (156) κέντρα εκπομπής, αφού άλλοι οι Δήμοι το έχουν κάνει πριν από αυτούς, ενώ κάποιες άλλες δημοτικές αρχές αντιστέκονται.

Έτσι έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση «ψηφιακό σήμα τηλεόρασης» και η ευθύνη πλέον πέφτει στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πολλές «λευκές» περιοχές στον χάρτη του δήμου τους.

Σίγουρα δεν πρέπει ο κάτοικος του ορεινού χωριού, που δεν έχει άλλο μέσο επικοινωνίας για να ενημερωθεί (τουλάχιστον), να είναι αναγκασμένος να μένει χωρίς τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στα αρκετά χωριά του δήμου που δεν πιάνουν ψηφιακό σήμα βλέπουν μόνο τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, όμως σε λίγες εβδομάδες δεν θα βλέπουν ούτε αυτά. Και αυτό παρότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει επιστρέψει το χαράτσι της ΝΕΡΙΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Με βάση όλα αυτά, τόσο η DIGEA όσο και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περιμένουν απλά και μόνο τις δημοτικές Αρχές να υποκύψουν λόγω των καθημερινών διαμαρτυριών των δημοτών τους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.