powered by Surfing Waves

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Δήμοι σε αδιέξοδο για τα σκουπίδια




Αδιέξοδο και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες καταγράφηκε χθες στη συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αφορμή για τη συζήτηση υπήρξε η θέση της Περιφέρειας Αττικής, που όπως έχει δηλώσει, στοχεύει να κλείσει τη Φυλή και παράλληλα να ακυρώσει την κατασκευή των 4 εργοστασίων που έχουν δρομολογηθεί αλλά και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αφορά την ανακύκλωση. Δήμαρχοι από πολλές περιοχές της χώρας εξέφρασαν την απόγνωσή τους σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς κυριολεκτικά δεν έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια, τη στιγμή που τα βαριά πρόστιμα από την Ε.Ε. οδηγούν σε κλείσιμο χώρους διάθεσης απορριμμάτων.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει μεγάλο πρόβλημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ. «Αν έως τον Μάιο δεν έχω βρει χώρο διάθεσης θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα την τουριστική περίοδο».

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης έκανε λόγο για συμφέροντα κλειστών ομάδων που λυμαίνονται τον χώρο των απορριμμάτων και δεν επιτρέπουν να βρεθούν λύσεις. Μάλιστα ο κ. Κοιμήσης σημείωσε ότι οι περιοχές με μεγαλύτερο εκλογικό ενδιαφέρον έχουν αντίστοιχα και μεγαλύτερο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. «Πολλοί στήνουν καριέρες με “όχι”. Οχι στη Φυλή, όχι στο Γραμματικό ψηφίστε μας και θα τα πάμε αλλού. Και όταν ρωτάμε, πού αλλού, μας απαντούν θα δούμε πού, θα αποφασίσει η κοινωνία», τόνισε. Αν συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο «η Αθήνα θα γίνει Νάπολη. Να προχωρήσουμε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου χωρίς όμως να μπούμε σε περιπέτειες που θα φέρουν πρόστιμα», κατέληξε.

Ως εκπρόσωπος της περιφερειακής αρχής, ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί πολιτικά ότι θα κλείσει η Φυλή, αλλά ότι αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος. «Δεν λέμε ότι θα κλείσει η Φυλή με το τέλος του χρόνου», τόνισε.


Συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και δήμαρχοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και απειλές προστίμων.

Ειδικότερα συμμετείχαν οι Πρόεδροι των ΠΕΔ Αττικής Η. Γκότσης, Στερεάς Ελλάδας, Λ. Υπερήφανος, Α. Μακεδονίας – Θράκης Ευ. Λαμπάκης, Θεσσαλίας Γ. Κωτσός, ο κ. Φάμελλος εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, Πύργου Γ. Λιατσής, Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Σπ. Τζόκας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνη της Πολιτείας.

Μάλιστα χωρίς να έχουν οι δήμοι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και χωρίς να έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα να δώσουν λύσεις σε ζητήματα όπως η χωροθέτηση χώρων εναπόθεσης τους, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας εξαιτίας της λειτουργίας κατά το παρελθόν παράνομων χωματερών».

Ο κ. Πατούλης διατύπωσε τις βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. πάνω στο ζήτημα, τονίζοντας:

-Ότι η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά τον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

- Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

-Την ανάγκη πρόβλεψης ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιολογώντας τις μεθόδους που μπορεί να δεχθεί κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Η Αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην επιβολή οποιονδήποτε προστίμων στους Δήμους.

Αποτελεί βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η επίτευξη των παρακάτω στόχων: προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους Δήμους , η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, ο κ. Πατούλης είπε πως «η ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο», αλλά όπως σημείωσε:

«Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να πούμε τι πρέπει να ψηφισθεί. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της εντατικής ανακύκλωσης, αρκεί να μη μας χρεώσουν τα λειτουργικά κόστη».

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα διεξαχθεί συνέδριο όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί διαχείρισης απορριμμάτων με συμμετοχή ιδιωτών

Με την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), η χώρα αλλάζει σελίδα στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 13 τέτοιοι διαγωνισμοί, σε διάφορα στάδια. Παράλληλα, σε τοπικό επίπεδο κατασκευάζεται πλήθος ΧΥΤΑ με κοινοτική χρηματοδότηση.

Οι πιο «προχωρημένοι» από τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ είναι εκείνοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρώτος, που είναι και μείζονος σημασίας καθώς σχετίζεται με το κλείσιμο των χωματερών, βρίσκεται στα τελικά στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ο προσωρινός ανάδοχος έχει επιλεγεί, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί και λογικά μέσα στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου.

Με το νέο σύστημα, η διαχείριση των 150.000 τόνων απορριμμάτων (ετησίως) στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη ενότητα ανήκουν η Κορινθία, η Αρκαδία και η Αγρολίδα, με μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΧΥΤΥ στο Βαλτέτσι Τρίπολης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Στη δεύτερη ενότητα ανήκει η Μεσσηνία, με ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και ΧΥΤΥ στην Καλλιρρόη Οιχαλίας, και στην τρίτη ενότητα η Λακωνία, με τις εγκαταστάσεις στη Σκάλα Ευρώτα.

Οσον αφορά τον διαγωνισμό της Δυτικής Μακεδονίας, οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το έργο αφορά τη διαχείριση περίπου 100.000 τόνων απορριμμάτων των περιφερειακών ενοτήτων Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Η διαχείριση θα γίνεται μέσω 10 σταθμών μεταφόρτωσης και ενός ΧΥΤΑ που βρίσκεται σε παλαιό λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους διαγωνισμούς:

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου (περίπου 105.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως) έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Οι νέες εγκαταστάσεις χωροθετούνται στην περιοχή Πολυγύρου του Δήμου Δωδώνης Ιωαννίνων.

• Ομοίως, στην Ηλεία έχει οριστεί ανάδοχος και έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη διαχείριση περίπου 100.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ενώ οι εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν στην περιοχή Τριανταφυλλιάς του Δήμου Αμαλιάδας-Ιάρδανου.

• Στον διαγωνισμό των Σερρών (90.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως) έχει αναδειχθεί ανάδοχος και αναμένεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου.

• Ο διαγωνισμός της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (περίπου 150.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως) βρίσκεται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

• Οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αχαΐας (150.000 τόνοι ετησίως), της Αιτωλοακαρνανίας (110.000 τόνοι ετησίως) και της Κέρκυρας (87.000 τόνοι ετησίως) βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

• Οι τέσσερις διαγωνισμοί της Αττικής (Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) έχουν «παγώσει».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.