powered by Surfing Waves

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Οι κάτοικοι ποιων χωριών στο δήμο μας δικαιούνται εισοδηματική ενίσχυση; Αιτήσεις και προϋποθέσεις


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας έχει την αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση και έλεγχο των αιτήσεων και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικού στη Λάρισα και των αντιστοίχων τμημάτων Διοικητικού – Οικονομικού στις έδρες των υπολοίπων Νομών.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δικαιούχων της ενίσχυσης αναρτούμε κατάσταση με τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ορεινές και μειονεκτικές ανά νομό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο καθορισμός των περιοχών αυτών έγινε με την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ, του 1985 και τροποποιήθηκε μερικά με την οδηγία 93/66/ΕΟΚ του 1993.

Όπως εύκολα θα διαπιστώσετε η οδηγία αναφέρεται στις τότε κοινότητες.

Α) ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Νομός Εύβοιας:
Δήμος Λουτρών Αιδηψού, Αβγαριάς, Αγδινών, Αγριοβοτάνου, Βασιλικών, Βουτά, Γαλατσάδων, Γαλατσώνας, Γερακιούς, Γιάλτρων, Ελληνικών, Καστανιωτίσσης, Κοκκινομηλέας, Κρυονερίτη, Λιχάδος, Μηλεών, Μονοκαρυάς, Δήμος Καρύστου, Δήμος Κύμης, Δήμος Σκύρου, Αγ. Βλασίου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου, Αγ. Λουκά, Αετού, Ακταίου, Αλμυροποτάμου, Αμυγδαλέας, Ανδρωνιάνων, Άνω Κουρουνίου, Άνω Ποταμιάς, Αργυρού, Αχλαδερής, Βιτάλων, Βρύσης, Γαβαλά, Γιαννιτσίου, Γραμπιάς, Ενορίας, Ζαράκων, Θαρουνίων, Καδίου, Καλημεριάνων, ΚΚΚαλλιανού, Καλυβιών, Κατσαρωνίου, Κάτω Κουρουνίου, Κομίτου, Κονιστρών, Κόσκινων, Κρεμαστού, Μακρυχωρίου, Μελετιάνων, Μανικιών, Μαρμαρίου, Μελισσώνος, Μεσοχωρίων, Μύλων, Νέων Στύρων, Οξυλίθου, Οκτωνιάς, Παραδεισίου, Παρθενίου, Πετριών, Πλατάνας, Πλατανιστού, Πολυποτάμου, Πρασίνου, Πύργου, Στουπαίων, Στύρων, Ταξιαρχών, Τραχηλίου, Δήμος Λίμνης, Αγ. Άννης, Αγ. Σοφίας, Αγ. Αθανασίου, Αμελάντων, Άνω Βάθειας, Άταλης, Αχλαδιού, Βλαχιάς, Βούνων, Γλυφάδας, Γυμνού, Δαφνούσσης, Ερέτρειας (Οικ. Γέροντα), Θεολόγου, Καμαρίτσης, Καμπίων, Κεραμείας, Κερασέας, Κοντοδεσποτίου, Κοτσικιάς, Κουρκουλών, Κυπαρισσίου, Λουκισίων, Λούτσας, Μακρυκάπας, Μετοχίου Διρφύων, Μίστρου, Νεροτριβιάς, Παγώντα, Παππάδων, Πηλίου, Ροβιών, Σέτας, Σκεπαστής, Σπαθαρίου, Σταυρού, Στενής Δίρφυος, Στροπώνων, Φύλλων.

Β) ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Νομός Εύβοιας:
Αγ. Ιωάννου,Κεχριών, Κηρίνθου, Μετοχίου Κηρέως, Προκοπίου, Στροφυλιάς, Φαράκλας, Αμφιθέας, Αφρατίου, Καθενών, Παλιούρα, Πισώνος, Πούρνου, Αυλωναρίου, Βέλους, Δύστου, Κήπων, Κριεζών, Λεπούρων, Μονοδρύου, Νεοχωρίου, Ορίου, Πυργίου, Ωρολογίου, Μαντουδίου.




Από 300 – 600 ευρώ το επίδομα ορεινών - μειονεκτικών περιοχών





• Συνεχίζεται η υποβολή δικαιολογητικών για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2014.
Αυτό υπενθύμισε, με χθεσινή ανακοίνωσή της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σημειώνοντας ότι το επίδομα κυμαίνεται από 300 - 600 ευρώ, ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων και καταβάλλεται εφάπαξ μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών που συγκεντρώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μέσω των ΚΕΠ.

Πληρωμή εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έτους 2014

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών επανακαθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτές καθορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:

Α) σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και

Β) σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:

- Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

-Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN

-Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

-Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2014 για εισοδήματα του 2013).

- Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( έντυπο Ε1, έτους 2014 για εισοδήματα έτους 2013)

-Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας.


Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες.


Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη)


Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών-δημοτών, η ανωτέρω εισοδηματική ενίσχυση μπορεί να αιτηθεί μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών των Δήμων.


Όπως ενημερώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελάδας, η αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των αιτήσεων και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών μεταβιβάζεται στηΔιεύθυνση Οικονομικού με έδρα τη Λάρισα (Σωκράτους 111) ή τα Τμήματα Διοικητικού Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με έδρες το Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Λαμία, το Καρπενήσι, τη Χαλκίδα τη Λιβαδειά και την Άμφισσα, που μεριμνούν για την πληρωμή κάθε δικαιούχου

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.