powered by Surfing Waves

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Καλυβιώτης: Αντισυνταγματική η ΒΙΠΕ. 20 εναντίον 7 ψήφισαν ότι πρέπει να ακυρωθεί η ΒΙΠΕ

Δημοσιεύτηκαν στο Διαύγεια  τα πρακτικά της συζήτησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της δημιουργίας ΒΙΠΕ στις 23.10.14.

 Κύρια  αποσπάσματα από τα πρακτικά



Καλυβιώτης: "Η ΚΥΑ για την ΒΙΠΕ εξεδόθη σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων ....... κατά παράβαση του Συντάγματος"

 Στεργίου:  "οι ευθύνες του κ. Δημάρχου και όσων συνηγορούν σε τέτοιου είδους αποφάσεις θα είναι τεράστιες γιατί  θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα, θα απολεσθούν οι ήδη θέσεις εργασίας" 

Στέφου: "Μαλώνουμε για ταμπέλες ,για το αν θα γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α΄, τύπου Β΄"

 Λιαγκάκης: "να δημιουργηθεί Δημόσιος Ενιαίος Φορέας Λευκολίθου"



Το Δημοτικό Συμβούλιο με πλειοψηφίες 20 /7 και 18/9  υπερψήφισε τις παρακάτω δύο αποφάσεις:

1. Αίτημα ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για την δημιουργία την ΒΙΠΕ

2. Δήλωση υποστήριξης του Δ.Σ. στην ανάπτυξη ΒΙΠΑ -Επαγγελματικού Πάρκου τύπου Β΄ (μεσαία όχληση)



Οι 7 της παράταξης Στεργίου επικαλούμενοι τον  "ρόλο" τους και την εντολή που έχουν από τους πολίτες καταψήφισαν και τις δυο προτάσεις.






 
Τα πρακτικά της συζήτησης


κ. Καλυβιώτης: «Κύριοι σύμβουλοι, η σημερινή Δημοτική Αρχή εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας είναι πεπεισμένη ότι το γενικότερο συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας είναι η δημιουργία ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄(μεσαίας όχλησης).
Το ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄ εξυπηρετεί το γενικότερο όφελος του Δήμου και των συνδημοτών μας, δεν δημιουργεί προβλήματα στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, συνάδει και εναρμονίζεται με τα Εθνικά Χωροταξικά –Αναπτυξιακά Σχέδια και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΑΠ του Δήμου μας, δεν θίγονται τα υγιή επιχειρηματικά συμφέροντα και κυρίως δεν εγκυμονούνται
προβλήματα για το περιβάλλον.

Είμαστε πλήρως αντίθετοι με την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α(υψηλής όχλησης).
Η γνωστή ΚΥΑ Φ/α.5.33/15088/945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α ΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης –Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας», δεν είναι νόμιμη και εξεδόθη κατά
παράβαση των Εθνικών Χωροταξικών και Αναπτυξιακών Σχεδίων και κυρίως κατά παράβαση του συντάγματος, καθόσον εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το γενικότερο Δημόσιο-κοινό συμφέρον των πολιτών και συγκεκριμένα:

Από το σύνολο τη έκτασης του ΕΠ.ΠΑ που πολεοδομούνται 730 στρέμματα περίπου, όπως η ίδια η επιχείρηση δήλωσε με ανακοίνωση της τον Σεπτέμβριο του 2011 προκύπτει ότι:

-Τα 180 στρέμματα είναι για τις μονάδες επεξεργασίας καυστικής και διπύρου μαγνησίας.

-Τα 140 στρέμματα είναι για την νομάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 1160ΚW με φυσικό αέριο.

- Τα 160 στρέμματα είναι για χώρους πρασίνου (δάσος) και

- Τα 90 στρέμματα είναι για κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και υποδομές.

Το σύνολο των ανωτέρω είναι 570 στρέμματα και απομένουν 160 στρέμματα που είναι το 22% περίπου της έκτασης του ΕΠ.ΠΑ για να διατεθούν σε άλλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, δυνητικά σε τρίτους επιχειρηματίες, χωρίς να αποκλείεται να καταληφθεί η ανωτέρω έκταση των 160 στρεμμάτων από την ίδια την επιχείρηση.

Δηλαδή η αναφερόμενη ΚΥΑ εξεδόθη σχεδόν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων κατά παράβαση των αρχών ελεύθερου ανταγωνισμού και κυρίως κατά παράβαση του Συντάγματος, άρθρο 25 που καθορίζει τις αρχές κοινωνικού κράτους δικαίου και προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και του άρθρου 106 παρ.1 που καθορίζει σχέσεις κράτους κι επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ενώ στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου 106 καθορίζει ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας»

Όλα τα ανωτέρω συνεπάγονται σοβαρές ευθύνες για τους Υπουργούς που υπέγραψαν την αναφερόμενη ΚΥΑ.

Αντιστοίχως προς τα ανωτέρω ,στο ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄(μεσαίας όχλησης) επιτρέπεται η κατασκευή Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ισχύος μέχρι 300 ΜW(αντί των 1160 ΜW που προβλέπεται στο ΕΠ.ΠΑ τύπου Α’),με αποτέλεσμα λόγω του μικρότερου χώρου που
καταλαμβάνει η μικρότερη μονάδα των 300 ΜW ,να περισσεύει περισσότερος χώρος στο ΕΠ.ΠΑ, προς διάθεση σε τρίτους επιχειρηματίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με διασπορά σε πολλές ειδικότητες εργαζομένων και πολλούς εργοδότες μέσα στο ΕΠ.ΠΑ τύπου Β’ περιορίζοντας έτσι και την επισφάλεια και την εξάρτηση από τον ένα εργοδότη.

Διευκρινίζουμε ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες εξόρυξης λευκολίθου και η μεταποίηση του λευκολίθου σε καυστική και δίπυρο μαγνησία είναι μεσαίας όχλησης και αποδεκτές από το σύνολο των συμπολιτών μας, πράγμα που συμβάλει στην κοινωνική συνοχή στο Δήμο μας.

Οι ανωτέρω δραστηριότητες εξόρυξης και μεταποίησης του λευκολίθου ουδεμία σχέση έχουν με την αδειοδότηση λειτουργίας του ΕΠ.ΠΑ.

Αυτό επιβεβαιώνεται απλά από το γεγονός ότι και σήμερα όπως και πριν από πολλά χρόνια , οι δραστηριότητες αυτές γίνονται νόμιμα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η Δημοτική Αρχή προσκαλεί σε διάλογο τους εμπλεκόμενους στην αδειοδοτική διαδικασία ,με σκοπό την συναίνεση στη δημιουργία ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄(μεσαίας όχλησης) προς όφελος της κοινωνικής συνοχής στο Δήμο μας και της ανάπτυξης θέσεων εργασίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

Είναι βέβαιο ότι η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα επιθυμεί και έχει όφελος από την εργασιακή ειρήνη, την κοινωνική ηρεμία και την συναίνεση των πολιτών. Το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας συνάδει με το υγιές επιχειρηματικό συμφέρον που μπορεί να αναπτυχθεί σε ΕΠ.ΠΑ
τύπου Β΄ (μεσαίας όχλησης).

Τέλος η Δημοτική Αρχή αναμένει την πρωτοβουλία των εμπλεκομένων και δηλώνει ότι θα στηρίξει και θα υιοθετήσει οποιαδήποτε σκέψη-πρόταση και πρωτοβουλία υπάρξει, που θα προάγει περισσότερο το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.


Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους που εξέφρασαν τις απόψεις τους:


Στεργίου Ιωάννης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις δύο από τις τρεις μέχρι τώρα συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου – σημειώτεον η πρώτη είχε να  κάνει με τις δημαιρεσίες του Δ.Σ. – το προεδρείο έχει εισάγει ως θέματα στην ημερήσια διάταξη την λειτουργία του ΕΠ.ΠΑ. στους Φούρνους Μαντουδίου.

Αυτή η επιμονή έρχεται προφανώς να ικανοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της νέας δημοτικής αρχής απέναντι σε ημετέρους, αδιαφορώντας για το μείζον θέμα που απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας, που δεν είναι άλλο από την μάστιγα της ανεργίας.
Παρότι το θέμα στην ημερήσια διάταξη εγγράφεται ως εξής: «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ/Α.5.33/15088/945 (ΦΕΚ 3540 τ.Β’) 31-12-2012 ΚΥΑ περί ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α’ στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου», ο κος Δήμαρχος εισηγείται στο σώμα τη λήψη δύο ξεχωριστών
αποφάσεων κάτι πρωτόγνωρο και μη σύννομο κατά την άποψή μου, χωρίς να εξηγεί την σκοπιμότητα της διπλής απόφασης στο ίδιο θέμα.

α) Να ληφθεί απόφαση κατάργησης της ΚΥΑ Φ/Α.5.33/15088/945 (ΦΕΚ 3540 τ.Β’) 31-12-2012, και
β) Να ληφθεί απόφαση τροποποίησης ΚΥΑ Φ/Α.5.33/15088/945 (ΦΕΚ 3540 τ.Β’) 31-12-2012, και στη θέση του ΕΠ.ΠΑ. Α’ να δημιουργηθεί ΕΠ.ΠΑ. Β’.


Εμείς τόσο ως δημοτική αρχή της προηγούμενης περιόδου όσο και ως μείζονα μειοψηφία στην σημερινή δημοτική αρχή, είχαμε και έχουμε ξεκάθαρη θέση, είμαστε υπέρ της ΚΥΑ Φ/Α.5.33/15088/945 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 3540 τ.Β’/31-12-2012 και όπως πολλές φορές έχουμε εξηγήσει στα συλλογικά όργανα του Δήμου αλλά κυρίως στους κατοίκους της περιοχής μας
η εν λόγω ΚΥΑ έχει συμπεριλάβει – ενσωματώσει όλες τις προτάσεις μας και τις ασφαλιστικές δικλίδες που διασφαλίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την λειτουργία των υφιστάμενων αλλά και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στην περιοχή μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ρόλος και η εντολή που έχουμε από τους πολίτες του Δήμου μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των ιδίων και του τόπου και αυτή η εντολή επιβάλει από πλευράς μας την καταψήφιση και των δύο προτάσεων που εισηγείται ο κ. Δήμαρχος και το ίδιο ζητάμε να κάνει το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτού του είδους οι πρακτικές μπορούν να εξελιχθούν επιζήμιες για τον τόπο και τους πολίτες του. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, οι ευθύνες του κ. Δημάρχου και όσων συνηγορούν σε τέτοιου είδους αποφάσεις θα είναι τεράστιες γιατί θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα, θα απολεσθούν οι ήδη θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί και θα χαθεί κάθε ελπίδα από τα μάτια των ανέργων και απελπισμένων συμπολιτών μας, και είναι βέβαιο πως δεν θα έχουν λόγια να δικαιολογηθούν.
Οι απόψεις μας αυτές κατατίθενται και να συμπεριληφθούν αυτούσιες και στις δύο αποφάσεις που προτείνει για λήψη ο κος. Δήμαρχος.

Στέφου Κυριακή: Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να πει κανείς γι΄ αυτό το θέμα. Οι συνάδελφοι που αντιτίθενται στην εφαρμογή της ΚΥΑ δηλώνουν ότι το κάνουν διότι δεν πιστεύουν ότι θα ισχύσουν οι εξαιρέσεις και η τήρηση όρων ασφαλείας, που προβλέπει η ΚΥΑ για την λειτουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α΄. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Νομοθεσία και στην εφαρμογή
των Νόμων, τότε ως κοινωνία δεν έχουμε καμία σταθερά.

Μαλώνουμε για ταμπέλες ,για το αν θα γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α΄, τύπου Β΄, κανενός τύπου, αφού επί της ουσίας, οποιαδήποτε μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί παντού μέσα στο Δήμο μας, αρκεί να πάρει τις αδειοδοτήσεις.
Λέτε ότι εκφράζετε την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας. Πώς εκφράστηκαν;
Γενικότερα είμαστε μια κοινωνία και μια χώρα, χωρίς φωνή.

Δεν αντιδράσαμε και δεν αντιδρούμε σε τίποτε.

Στο μόνο που αντέδρασε η τοπική μας κοινωνία είναι στην ΒΙ.ΠΕ;
Υπάρχει ένα μερίδιο που εκφράστηκε μέσω διαδικτύου και εντέχνως δημιούργησε σύγκρουση στην κοινωνία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος ,αυτό που εκφράζεται απλά με την αλήθεια του και την πραγματικότητα του, δεν θα πρέπει να το δούμε;

Ξέρω ότι η αντίθεση στην ΒΙ.ΠΕ είναι πολιτική απόφαση και προεκλογική δέσμευση δική σας, της συμπολίτευσης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να αποφασίσουμε σύμφωνα με αυτή.

Καντζούρας Ιωάννης: Το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση κι ακολούθησε η γνωστή διαδικασία.
Η Περιφέρεια πήρε απόφαση μέσω της Δ/νσης Περιβάλλοντος ,πήγε στο Υπουργείο και βγήκε η ανάλογη ΚΥΑ με όλες τις εξαιρέσεις, όχι απόβλητα, όχι τοξικά, όχι διυλιστήρια κλπ.
Ψηφίσατε κατά της ΚΥΑ .Τι μέλει γενέσθαι για την περιοχή. Υπάρχει μια εταιρεία που απασχολεί πάνω από εκατό εργαζόμενους και πέφτουν εκατό χιλιάδες -100.000-ευρώ το μήνα στο τόπο μας.
Έχει δώσει ελπίδα στην περιοχή. Πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά.
Αλίμονο αν διώξουμε την επιχείρηση από τον τόπο μας και προσπαθούμε με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Πριν μπούμε σε περιπέτειες κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Ζητήσαμε το ψήφισμα να αφορά μόνο την ΒΙ.ΠΕ και να είναι ενάντια στην ΒΙ.ΠΕ. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει ο Δήμος να εμπλακεί και να προτείνει το τι θέλει να κάνει η ΤΕΡΝΑ στο ΚΥΜΑΣΙ.
Οι εξαιρέσεις που προτείνονται σε περίπτωση που δημιουργηθεί ΒΙ.ΠΕ είναι απάτη για να ξεγελάσουν τον κόσμο γιατί από την στιγμή που θα δημιουργηθεί, οι εξαιρέσεις δεν ισχύουν κι αυτά που ακούγονται για επιχειρηματίες και ιδιώτες που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή είναι
αστεία. Η περιοχή έχει χορτάσει από ιδιώτες που πέρασαν κι έφυγαν κι άφησαν πίσω τους ανεργία κι άδεια νταμάρια. Η μόνη πρόταση για να αναπτυχθεί η περιοχή είναι να δημιουργηθεί Δημόσιος Ενιαίος Φορέας Λευκολίθου.  Γιατί τα μεταλλεία είναι πλούτος της περιοχής και ο πλούτος πρέπει να μείνει στην περιοχή, να γίνουν παιδεία, υγεία ,πολιτισμός, αθλητισμός.

Ψηφίζουμε μόνο το κομμάτι της απόφασης που είναι ενάντια στην ΒΙ.ΠΕ.
Το 2ο ψήφισμα που ο Δήμος θέλει να προτείνει κι αφορά το ΕΠ.ΠΑ τύπου Β΄ δεν το ψηφίζουμε.


Παζάρας Βασίλειος: Είμαι υπέρ της ίδρυσης Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β΄.



Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω

Απόφαση Α. Αίτημα ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης που εγκρίνει την ΒΙΠΕ



Α΄ ) ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ( Είκοσι-20-ψήφοι υπέρ ,επτά-7-ψήφοι κατά) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Ζητάει από τους εμπλεκόμενους στην αδειοδοτική διαδικασία την ακύρωση της ΚΥΑ Φ/α.5.33/15088/945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α ΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης –Αγ. Άννας της
Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας»
Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Στεργίου Ιωάννη, Στέφου Κυριακής, Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφίας, Καντζούρα Ιωάννη, Μουργιά Ιωάννη ,Κανελλόπουλου Ιωάννη, ,Ψαρρού Ελπίδας






Αποφαση Β. Δήλωση υποστήριξης του Δ.Σ. στην ανάπτυξη ΒΙΠΑ -Επαγγελματικού Πάρκου τύπου Β΄ (μεσαία όχληση)

Β΄) ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (Δέκα οκτώ-18- ψήφοι υπέρ ,εννέα -9-ψήφοι κατά)  Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Ζητάει από τους εμπλεκόμενους στην αδειοδοτική διαδικασία την ακύρωση της ΚΥΑ Φ/α.5.33/15088/945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α ΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης –Αγ. Άννας της
Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας» και στηρίζει την ανάπτυξη Επαγγελματικού Πάρκου τύπου Β΄ (μεσαίας όχλησης)

Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Στεργίου Ιωάννη, Στέφου Κυριακής, Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφίας, Καντζούρα Ιωάννη, Μουργιά Ιωάννη ,Κανελλόπουλου Ιωάννη, Ψαρρού Ελπίδας, Λιαγκάκη Ευσταθίου, Γεωργατζή Ευαγγέλου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.