powered by Surfing Waves

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σύσταση "Ομάδας Εθελοντών Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας" με συντονιστή τον Δήμαρχο




Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την  συστάση  Ομάδων Εθελοντών στο Δήμο,με την επωνυμία «Ομάδα Εθελοντών Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας»

Υπεύθυνος συντονισμού των Ομάδων Εθελοντών στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης-Αγ. Άννας , είναι ο Δήμαρχος βοηθούμενος από τους Αντιδημάρχους
- Κατσούρα Δημήτριο ,για την Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων
- Αρβανίτη Παναγιώτη ,για την Δημοτική Ενότητα Κηρέως
- Παναγιώτου Κων/νο ,για την Δημοτική Ενότητα Νηλέως

Μέλη της ομάδας εθελοντών μπορεί να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου επιθυμούν και υποβάλλουν αίτηση, έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα δημοσιευτεί. Για το σκοπό της παρούσας θα δημιουργηθεί μητρώο εθελοντών στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην εθελοντική ομάδα.

 Έδρα της Ομάδας Εθελοντών είναι τα διοικητικά όρια του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης –Αγ Άννας

Σκοπός της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας είναιη παροχή, δια μέσου των μελών της, υπηρεσιών σε διάφορους τομείς όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη, η πολιτική προστασία, o καθαρισμός παραλιών και κοινοχρήστων χώρων και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

 Ο Δήμος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας δεσμεύεται να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την επίτευξη των στόχων της Ομάδας Εθελοντών.


Από τα πρακτικά της συζήτησης

ΕΙΣΗΓΗΣΗ από τον  κ. Κουτσουρά  Σταύρο:
: Κύριοι σύμβουλοι, ένα νέο θεσμό, του εθελοντή δημότη, θέλουμε να καθιερώσουμε στο Δήμο μας ως βασικό φορέα ενεργής συμμετοχής των πολιτών στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων .
Ο Εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών οικονομικών πολιτισμικών, ανθρωπιστικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή η καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας.
Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas –θέληση). Ο Εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους. Αυτή η δυνατότητα μας δίνεται από την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα από τον Ν.3463/06 άρθρο 214 και από τον Ν. 3852/10 άρθρο 83 παρ.3 και άρθρο 84 παρ.5 ,όπου με σαφήνεια αναφέρεται : «Οι αρχές του εθελοντισμού μπορούν να αξιοποιηθούν με ευθύνη των αρμοδίων οργάνων σε κάθε Δήμο» και ότι επίσης «Τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων προωθούν τον εθελοντισμό και συνεργάζονται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αντίστοιχα».
Σκοπός των εθελοντικών ομάδων του Δήμου μας που θα συγκροτηθούν είναι, είναι η παροχή, διαμέσου των μελών τους, υπηρεσιών σε διαφόρους τομείς όπως η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη , η πολιτική προστασία ,η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα πολλά.
Μπορούμε δηλαδή να συγκροτήσουμε εθελοντικές ομάδες ή ομάδες δράσης σε θεματικές ενότητες που αφορούν: Το Περιβάλλον –Την Υγεία- Πολιτισμό-Αθλητισμό και Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Μέλη των ομάδων μπορεί να είναι όσοι κάτοικοι και δημότες του Δήμου μας, επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή σ΄αυτές.
Ως έδρα των ομάδων ορίζονται τα διοικητικά όρια του Δήμου μας.Ο Δήμος μας δεσμεύεται να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι:
1. Να ληφθεί σήμερα απόφαση από την ολομέλεια του Σώματος για την δημιουργία Εθελοντικών Ομάδων.
2. Να βγάλουμε ανακοίνωση στην οποία να ζητάμε ,να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι
3. Υποβολή συμμετοχής των ενδιαφερομένων
4. Δημιουργία μητρώου μελών με την καταγραφή όσων εθελοντών δήλωσαν συμμετοχή.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι πιο κάτω δημοτικοί σύμβουλοι, που  ανέφεραν τα εξής:

Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφία: Δεν θεωρώ ότι πρέπει ο εθελοντισμός να γίνεται με τόση επισημότητα. Ο εθελοντισμός δεν είναι κάτι που επιβάλλεται. Σαν δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουμε όλες τις ενέργειες να ενημερωθεί ο κόσμος για την δράση του εθελοντισμού.

Στεργίου Ιωάννης: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως δημοτική παράταξη τασσόμαστε υπέρ του εθελοντισμού όταν αυτός χρησιμοποιείται προκειμένου να εκπαιδεύσει και να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες και κυρίως τη νέα γενιά. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές ο εθελοντισμός υποκαθιστά την κρατική ανεπάρκεια.
Οι πολίτες είναι φορολογούμενοι και έχουν το δικαίωμα τις απολαβής των υπηρεσιών από τον υπόχρεο παροχής αυτών. Αυτές τις ανύπαρκτες υπηρεσίες έρχεται πολλές φορές να καλύψει ο εθελοντισμός. Βεβαίως και είμαστε σύμφωνοι με την διοργάνωση διαφόρων εθελοντικών
δράσεων, οι οποίες γίνονται με πρωτοβουλία του οποιοδήποτε φορέα, και η δημοτική αρχή επιβάλλεται να είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτών των ενεργειών.
Οι πάγιες όμως υπηρεσιακές ανάγκες δεν μπορούν σε καμία των περιπτώσεων να καλυφθούν μέσα από εθελοντική εργασία παρά μόνο μέσα απ’ την ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Η εργασία σε ένα ευνομούμενο κράτος είναι δικαίωμα των πολιτών και δεν πρέπει να καλύπτετε από τον εθελοντισμό. Και κυρίως ο εθελοντισμός δεν πρέπει να λειτουργεί στη βάση του «δούναι και λαβείν».
Οι εθελοντικές πρωτοβουλίες επιβάλλεται να στηρίζονται όπως προείπα, αλλά η λειτουργία του Δήμου δεν μπορεί να βασιστεί στον εθελοντισμό. Η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικεί μόνιμες λύσεις στους τομείς των υπηρεσιών του.

Παζάρας Βασίλειος: Είμαστε υπέρ του εθελοντισμού .Θέλουμε τον πολίτη να συμμετέχει. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να δω σε διαδικασίες προσλήψεων σαν κριτήριο για μοριοδότηση, τον εθελοντισμό. Θέλω να ξέρω αν σήμερα στο Δήμο ασχολούνται άτομα, με την ιδιότητα του εθελοντού.

Στέφου Κυριακή: Είμαι υπέρ του εθελοντισμού, αρκεί, σε καμία περίπτωση να μην υποκαταστήσει την αμειβομένη σχέση εργασία, που πρέπει να έχουν οι άνεργοι με τον Δήμο και να μην κόψει μεροκάματα από κανέναν ,διότι δεν κρύβω ότι με τρομάζει η στρατιά των εθελοντών που διαφαίνεται να υπάρχουν(Να μην καλυφθούν δηλαδή οι ανάγκες από εθελοντές και όχι από
εργαζόμενους).

Αλεξίου Δημήτριος : Προτείνω την συγκρότηση διαδημοτικής επιτροπής γιατο πώς θα προαχθεί η ιδέα του εθελοντισμού

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.