powered by Surfing Waves

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Δημοτικό Συμβούλιο εναντίον ΒΙΠΕ: 18 - 7. Οι επίσημοι διάλογοι

 Καλυβιώτης: "Είμαστε πλήρως αντίθετοι με την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α΄(υψηλής όχλησης)."



Δημοσιεύτηκαν  στο Διαύγεια τα επίσημα πρακτικά της συζήτησης του θέματος ανάκλησης της παρέμβασης του δήμους υπερ της ΒΙΠΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας


Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έδωσε τον λόγο στον κ. Δήμαρχο για να εισηγηθεί το θέμα.
Ο Δήμαρχος κ. Καλυβιώτης εισηγούμενος το θέμα είπε:
« Κύριοι σύμβουλοι, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με την απόφαση της αρίθμ. 21/2014,που ελήφθη στις 25/1/2014,αποφάσισε να παρέμβει στο ΣτΕ υπέρ του κύρους της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ/α.5.33/15088/ 945/21.12.2012 «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α΄Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου) στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας» και κατά της από 26.02.2013 αίτησης ακυρώσεως της ανωτέρω ΚΥΑ.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας με την αρίθμ. 15/2014 απόφαση της (στις 31-1-2014) ορίζει δικηγόρο για την κατάθεση της ανωτέρω παρέμβασης στο ΣτΕ,τον κ. Κων/νο Ψαρρό. Στις 29/10/2014 εκδικάζεται στο ΣτΕ μετά από αναβολή ,η αναφερόμενη προσφυγή. Η σημερινή Δημοτική Αρχή εκφράζοντας την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών μας κι έχοντας υπόψη ότι το γενικότερο συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας είναι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β (μεσαίας όχλησης) ,προτείνει την ακύρωση της αναφερόμενης με αριθμό 21/2014 απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και την απόσυρση της παρέμβασης υπέρ του κύρους της επίμαχης ΚΥΑ.

Για τον ανωτέρω σκοπό προτείνεται να παραμείνει ο ίδιος δικηγόρος κ. Κων/νος Ψαρρός προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του ΣτΕ την ακυρωτική πράξη, σε περίπτωση που απαιτείται ή να γίνει ανάκληση της αρίθμ. 15/2014απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

Διευκρινίζεται ότι ο νόμος επιτρέπει παρέμβαση μόνο υπέρ τους κύρους της ΚΥΑ και όχι κατά.

Η ανωτέρω προτεινόμενη ακύρωση της επίμαχης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με αρίθμ. 21/2014 πέραν του ότι εξυπηρετεί το γενικότερο όφελος του Δήμου και των συνδημοτών μας δεν δημιουργεί προβλήματα στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, συνάδει και εναρμονίζεται με τα Εθνικά Χωροταξικά-Αναπτυξιακά Σχέδια και τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΑΠ του Δήμου μας, δεν θίγονται τα υγιή επιχειρηματικά συμφέροντα και κυρίως δεν εγκυμονούνται προβλήματα για το περιβάλλον.

Είμαστε πλήρως αντίθετοι με την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Α΄(υψηλής όχλησης). Ανεξάρτητα από την αναφερόμενη ΚΥΑ,για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου τύπου Α και την έκβαση της δικαστικής διένεξης που εκκρεμεί στο ΣτΕ ,η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλία για να υπάρξει συναίνεση στην δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου τύπου Β΄(μεσαίας
όχλησης)προς όφελος της κοινωνικής συνοχής στο Δήμο μας και της ανάπτυξης θέσεων εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας. Είναι βέβαιο ότι η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα επιθυμεί και έχει όφελος από την εργασιακή ειρήνη, την κοινωνική ηρεμία και την συναίνεση των πολιτών.

Το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας συνάδει με το υγιές επιχειρηματικό συμφέρον, που μπορεί να αναπτυχθεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β΄.

Η νέα Δημοτική Αρχή θα στηρίξει και θα υιοθετήσει οποιαδήποτε σκέψη- πρόταση-πρωτοβουλία υπάρξει που θα προάγει περισσότερο το συμφέρον του Δήμου μας και των συνδημοτών μας.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος κι ελάσσονος μειοψηφίας οι οποίοι κι εξέφρασαν τις απόψεις τους, όπως παρακάτω παρατίθενται:

Στεργίου Ιωάννης: Αν πάρουμε απόφαση σήμερα κι ακυρώσουμε την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκυμονούν κίνδυνοι να σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Την ψήφο του ο καθένας μπορεί να την διαχειριστεί όπως νομίζει. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θα την διαχειριστούμε προς όφελος του τόπου ,όπως νομίζουμε καλλίτερα.

Το θέμα έχει να κάνει με την ύπαρξη της περιοχής και των κατοίκων της. Κάτι έπρεπε να γίνει γι’ αυτό το τόπο που ζει τον μαρασμό περίπου είκοσι τρία χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς που υπογράφουν είναι άτομα ξένα, χωρίς να έχουν σχέση με την περιοχή. Θα πρέπει να προσέξει κάποιος ότι στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται όχι μόνο για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για το εργοστάσιο της δίπυρου μαγνησίας.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διασφάλισε ώστε όλα αυτά που είναι επιζήμια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον να εξαιρεθούν. Βέβαια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Σκόπιμα παραπληροφορείτε τον κόσμο όσο αφορά τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες τύπου Β΄. Θα πρέπει στην απόφαση που θα πάρουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εγκυμονούν κίνδυνοι για τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Μουργιάς Ιωάννης: Εκεί που σήμερα έχει παρθεί απόφαση να λειτουργήσει ΒΙ.ΠΕ, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μεταλλευτικές επιχειρήσεις και ένα ναυπηγείο. Αυτές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ή άλλες αν κάποια στιγμή έρθουν αδειοδοτούνται με βάση την απόφαση για ΒΙ.ΠΕ ,με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους αδειοδότησης των εταιρειών ή τουλάχιστον να υπάρχει κίνδυνος αναστολής των εργασιών. Εύχομαι να βάλετε το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσετε λογικά με βάση τα χωριά σας.

Στέφου Κυριακή: Ήμουνα μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής και είχα ψηφίσει θετικά για την απόφαση που σήμερα συζητάμε, καθώς και για όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν την ΒΙ.ΠΕ. Μια υπόθεση που απασχόλησε Δημοτική Αρχή και κοινωνία και πολλές φορές μας στενοχώρησε καθώς οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου διεξάγονταν μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, με ένταση, φωνές και διαπληκτισμούς.

Έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα, την μεγάλη ανεργία της περιοχής μας, ταχθήκαμε θετικά υπέρ της δημιουργίας ΒΙ.ΠΕ στο Δήμο μας, θέλοντας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και όχι να κάνουμε κακό στο τόπο μας, αφού είχαμε πάρει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για ασφαλή λειτουργία, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα λειτουργούσαν διασφαλίζοντας την υγεία και την ζωή των συμπολιτών μας και την περιβαλλοντική ηρεμία. Με αυτό το σκεπτικό έπραξαν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ,οι οποίοι δεν βρίσκονται σήμερα εδώ.

Εξακολουθώ να στηρίζω τις προηγούμενες αποφάσεις μου σχετικά με το θέμα και τάσσομαι κατά της ανάκλησης της απόφασης αρίθμ. 21/2014.

Λιαγκάκης Ευστάθιος:Την ενέργεια την θεωρούμε κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι προς όφελος του λαού και μόνο. Είμαι σύμφωνος με την ανάκληση, είναι λάθος όμως η πρόταση για επιχειρηματικό πάρκο τύπου Β΄. Δεν έχει εκφραστεί η ΤΕΡΝΑ τι έχει να κάνει. Ποιες είναι οι επιδιώξεις της. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργοστάσια που δουλεύουν. Τίποτε δεν δουλεύει. Πρέπει να πάρουμε απόφαση να είμαστε ενάντια στην ίδρυση ΒΙ.ΠΕ.

Καντζούρας Ιωάννης: Το συμφέρον της περιοχής είναι να μην προχωρήσει το δικαστήριο στην αναστολή της ΚΥΑ. Ο τόπος έχει αρχίσει να ξεφεύγει από την μιζέρια με τις δύο επιχειρήσεις που δουλεύουν, Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα δικαστήρια».

Ψαρρού Ελπίδα: Διαπιστώσαμε από την συζήτηση ότι ο κ. Δήμαρχος είναι γνώστης των διαφορών «Επιχειρηματικό πάρκο τύπου Α΄» και «Επιχειρηματικό πάρκο τύπου Β΄».Η εταιρία όμως θέλει να κάνει ΒΙ.ΠΕ και όχι ΒΙ.ΠΑ. Η εργασία είναι κοινωνικό αγαθό. Όλοι μας που ασχολούμαστε με τα κοινά το κάνουμε γιατί αγαπάμε τον τόπο μας. Σαφέστατα πρέπει το περιβάλλον να αποτελεί φροντίδα μας, αλλά θα πρέπει να σκεπτόμαστε και τον παράγοντα άνθρωπο.

Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφία: Θεωρώ ότι έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό το θέμα. Θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση ,αφού ξεκαθαρίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Βιομηχανική ή τουριστική; Πρέπει να σκεφτόμαστε και τους ανέργους.

Παζάρας Βασίλειος: Στον προεκλογικό μας αγώνα η παράταξη μας είχε «σταθεί» καθαρά και ξάστερα στους δημότες μας με την θέση ότι είμαστε υπέρ του επιχειρηματικού πάρκου τύπου Β΄ κι  εξακολουθούμε να το υποστηρίζουμε, γιατί οι υποστηρικτές της άλλης άποψης, δεν μας έπεισαν με την υπόδειξη μιας δραστηριότητας ,που περιλαμβάνεται στη ΒΙ.ΠΕ ,που θέλουν να εγκατασταθεί εδώ στην περιοχή.
Υπήρξε ως δόλωμα η δημιουργία εργοταξίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με την χρησιμοποίηση φυσικού αερίου. Δεν είμαι ειδικός για την λειτουργία του εργοστασίου ,όμως διαθέτω μια απλή λογική, με το μυαλό του μέσου σκεπτόμενου Έλληνα. Είναι δυνατόν ένα εργοτάξιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μην στηθεί κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου και μας παρουσιάζουν ότι θα έρθει δια μέσου θαλάσσης. Είναι πράγματα που δεν στέκουν στην κοινή λογική.

Υποστηρίζουμε την πρόταση ανάκλησης της απόφασης.

Ακούστηκε ότι τη λύση για την ανεργία θα την φέρει η δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου. Υπάρχουν σε όλη τη χώρα επιχειρηματικά πάρκα. Έχει μειωθεί η ανεργία; Έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις που θα έχει η δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου τύπου Α΄ στις άλλες δραστηριότητες; Στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα των υπηρεσιών; Επίσης δεν λέγεται καθαρά αλλά αφήνετε να εννοηθεί ότι η ΤΕΡΝΑ θα εκβιάσει με την λειτουργία των μεταλλείων .Θα υποκύψουμε στους όποιους εκβιασμούς;

Αλεξίου Δημήτριος: Θεωρώ θετικό το γεγονός της ανάκλησης της απόφασης. Είμαι ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την αίτηση ακύρωσης. Πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι είναι ενάντια στην δημιουργία ΒΙ.ΠΕ και ας μην έχει νομική βάση. Να είναι υποστηρικτικό προς το δικαστήριο και ταυτόχρονα μήνυμα προς την κοινωνία ότι δεν τελείωσε αυτή η υπόθεση.


Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη την πρόταση των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων κ.κ. Κατσούρα Δημητρίου, Παναγιώτου Κων/νου, Κουτσουρά, Σταύρου , Γιαννιού Κων/νου ,Παληού Ευστράτιου ,Αρβανίτη Παναγιώτη, Χαλιούλα Ιωάννη , Χατζή Ανδρέα ,Δανέλη Ιωάννη , Σκομπρή Νικολάου, Τάρλα Κυριάκου , Αλατζά Ευαγγέλου ,Βούλγαρη Αναστασίου ,Αλεξίου Δημήτρη ,Παζάρα Βασίλειου, Γεωργάκαινα Ελένης, Κουκουρίκου Ηλία, Λιαγκάκη Ευσταθίου ,που ζητούν την ακύρωση της αναφερόμενης με αριθμό 21/2014 απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και την απόσυρση της παρέμβασης υπέρ του κύρους της επίμαχης ΚΥΑ Φ/α.5.33/5088/ 945/21.12.2012


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (δέκα οκτώ-18-ψήφοι υπέρ και επτά -7-ψήφοι κατά)

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

α)την ακύρωση της αναφερόμενης με αριθμό 21/2014 απόφασης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου και την απόσυρση της παρέμβασης υπέρ του κύρους της επίμαχης ΚΥΑ Φ/Α.5.33/150898/945/21-12-2012(ΦΕΚ Β΄3540/31-12-2012) «Έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Α’ Μαντουδίου (ΕΠ.ΠΑ Μαντουδίου)στη θέση Φούρνοι Μαντουδίου – Λίμνης-Αγ. Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας»

β) να παρασταθεί δικηγόρος προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του ΣτΕ την ακυρωτική πράξη εφ΄όσον απαιτείται

γ) την ανάκληση της αρίθμ. 15/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας

Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Στεργίου Ιωάννη, Στέφου Κυριακής, Καντζούρα Ιωάννη, Μουργιά Ιωάννη, Ψαρρού Ελπίδας, Κανελλόπουλου Ιωάννη και Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφίας

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.