powered by Surfing Waves

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Επική ανακοίνωση του δήμου για την "Ιπποδάμεια" συμφωνία με τον Συνεταιρισμό Μαντουδίου για την Αρχαία Κήρινθο

 Ο δήμος εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση

Συμφωνία διάρκειας 49 ετών στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κηρίνθου.


Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 υπογράφηκε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Μαντουδίου Ευβοίας Διαχειρίσεως Συνιδιόκτητου δάσους και χορτονομής σύμβαση παραχώρησης χρήσης Γης 49ετούς χρονικής διάρκειας.
Η σύμβαση προϋποθέτει την ένταξη του προαναφερόμενου έργου στο πρόγραμμα Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Συνθήκης 2014-2020, το οποίο θα προωθήσει η ΙΑ΄ εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Η παρούσα σύμβαση παραχώρησης θα προστεθεί στην εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο θα πρέπει να δώσει την θετική εισήγησή του για την ανάδειξη της Επικής πόλης. Σημειωτέον ότι η σύμβαση αποτελεί τη μοναδική χρηματοδότηση για πολιτιστικούς σκοπούς στη Βόρεια Εύβοια στη μεταπολεμική περίοδο μετά το 1890 που ανασκάφηκε ο Ναός της Προσηώας Αρτέμιδας στο Πευκί της Β. Εύβοιας.

Το πρωτόκολλο συμφωνίας που επετεύχθη αφορά μια έκταση 130 περίπου στρεμμάτων στα οποία έχει αναπτυχθεί η πόλις με τα τείχη και πύργους ύψους 7-8 μέτρων και ένα απόλυτο οικιστικό πλέγμα με αξιόλογα ιπποδάμεια χαρακτηριστικά. Η πόλις χρονολογείται τον 7ο έως 1ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται σε δύο έπη ως η μοναδική πόλη στην Εύβοια. Ένα τρίτο έπος η Κασσάνδρα αναφέρεται σε ένα δορυφόρο της τον τρύχατα (Άγιος Βασίλειος), επίσης, με την ίδια οχυρωτική οργάνωση η οποία χρονολογείται τον 3ο π.Χ. αιώνα και απέχει περίπου 2 μίλια από αυτήν. Οι δύο αυτές ιστορικές πόλεις είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι με ΦΕΚ 605/B/16-09-1965, 1182/B/16-11-1998 & 1410/B/17-11-2000. Η συμφωνία επετεύχθη μετά την απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας να τοπογραφηθεί, να σχεδιαστεί και να ερευνηθεί όλη η έκταση των 130 στρεμμάτων που ευρίσκονται αρχαία ερείπια έτσι ώστε μετά από την επιφανειακή έρευνα και την ανάδειξη του οχυρωτικού έργου της πόλης να αποδοθεί ολοκληρωμένη η μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού.











0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.