powered by Surfing Waves

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τοπική Αυτοδιοίκηση και ελεύθερο λογισμικό. Μια γνωριμία που μπορεί να γεννήσει ένα μεγάλο έρωτα

Επιστολή προς την εφημερίδα “Το Βήμα” απέστειλε η Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με την πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να επιλέξει τη χρήση ελεύθερου λογισμικού από τις υπηρεσίες της.
Το άρθρο αναφέρεται στον “πόλεμο” της κας Δούρου απέναντι στις πολυεθνικές και φέρνει ως παράδειγμα την επιλογή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αθανασιάδη να εγκαταστήσει αντί για Microsoft Windows, ελεύθερο λογισμικό.
Δεν γνωρίζουμε εάν οι πολιτικές της κας Δούρου είναι ενάντια στις πολυεθνικές, αλλά, σίγουρα, είναι ενάντια στη σπατάλη και υπέρ των μικρών και μεσαίων καινοτόμων Ελλήνων επιχειρηματιών πληροφορικής.
Να εξηγήσουμε το γιατί:
Το Ελεύθερο Λογισμικό/ Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) και μάλιστα το λειτουργικό σύστημα linux (ή κάποια παραλλαγή του) είναι λογισμικό που το προμηθεύεται κάποιος δωρεάν, χωρίς δηλαδή να αγοράσει κάποια άδεια χρήσης και στο οποίο οποιαδήποτε εταιρεία ή προγραμματιστής μπορεί να επέμβει προκειμένου να το προσαρμόσει, να το βελτιώσει και να το καταστήσει χρήσιμο για αυτόν. Το Linux δουλεύει και μοιάζει στη χρήση του με οποιοδήποτε από τα “κλειστά” λειτουργικά συστήματα, δηλαδή το Microsoft Windows ή το λειτουργικό σύστημα της Apple.
Απλώς δεν πληρώνεις γι αυτό.Τότε τι πληρώνει κάποιος όταν προμηθεύεται ανοικτό λογισμικό;

Πληρώνει το κόστος εργασίας για την προσαρμογή του λογισμικού και την υποστήριξη της λειτουργίας του.
Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια Αττικής με την επιλογή ανοικτού λογισμικού δεν κάνει πόλεμο σε κάποια πολυεθνική:
Επιλέγει να δίνει τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου όχι σε άδειες λογισμικού αλλά σε κόστος εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Και για να το πούμε σε όσο πιο απλά ελληνικά γίνεται, με την επιλογή ανοικτού λογισμικού η Περιφέρεια επιτρέπει στον απόφοιτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να ανοίξει μια εταιρεία στην Ελλάδα και να υποστηρίζει εφαρμογές ανοικτού λογισμικού, αντί να μετακομίσει στην Γερμανία για να κάνει το ίδιο.
Επιλέγει να μειώσει το κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.
Επιλέγει να κάνει ένα βήμα μπροστά κι όχι ένα πίσω.
Σε αυτή την επιλογή της η Περιφέρεια Αττικής, δεν είναι μόνη της.
Την ίδια επιλογή έχει κάνει ο Δήμος Μονάχου της συντηρητικής Βαυαρίας έχοντας πετύχει εξοικονόμηση τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο έχει κάνει η NASA, το CERN, το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, ο Λευκός Οίκος, ο Τούρκικός Στρατός, οι πόλεις του Τορίνο, Τόντι και Τέρνι, η περιφέρεια τουPiemonte και τόσοι άλλοι οργανισμοί και φορείς που από ένα σημείο και μετά χάνει το νόημα η προσπάθεια να τους αναφέρουμε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιλέξει να υποστηρίζει το ανοικτό λογισμικό μέσα από πλατφόρμες όπως το JoinUp για προφανείς λόγους.
Το ανοιχτό λογισμικό αξιοποιεί τον υπάρχοντα εξοπλισμό και δεν απαιτεί συνεχείς αναβαθμίσεις για να τρέχουν οι νέες εκδόσεις όπως του εμπορικού λογισμικού. Συμβάλλει πρόσθετα στην τοπική απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς η τεχνική υποστήριξη που απαιτείται παρέχεται από ελληνικές ή/και ευρωπαϊκές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνεται το εμπορικό έλλειμμα με άσκοπες εισαγωγές εξοπλισμού και λογισμικού. Και κάτι που γνωρίζουν σχεδόν όλοι είναι ότι τα ανοιχτά λογισμικά είναι πλέον συμβατά με τα πιο πολλά εμπορικά λογισμικά και υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του 99% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Στο wiki της ΕΕΛ/ΛΑΚ και στην Wikipedia υπάρχουν πίνακες με τα ισοδύναμα λογισμικά προκειμένου να ενημερωθείτε αλλά και να τους συμπληρώσετε, εφόσον το επιθυμείτε.
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα στηρίζει με την τεχνογνωσία και τους πόρους της οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να ενισχύσει το ανοικτό λογισμικό, χαιρετίζει την προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής και ελπίζει ότι θα συνεχίσει την εφαρμογή πολιτικών ανοικτών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα δράσης της.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.