Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών των καταστηματαρχών η Οικονομική Επιτροπή όρισε δικηγόρο για να γνωμοδοτήσει επί των εισαγγελικών παραγγελιών οι οποίες εκδόθηκαν κατόπιν αιτήσεων της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) εναντίον επαγγελματίων για τους οποίους ο Δήμος έχει εκδώσει νόμιμα άδειες μουσικής. Παρέχεται εντολή και πληρεξουσιότητα στο δικηγόρο να γνωμοδοτήσει σχετικά με:
1. Τις εισαγγελικές παραγγελίες που εκδόθηκαν κατόπιν αιτήματος της ΑΕΠΙ το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση από μόνο του να αποδείξει την παραβίαση των όρων λειτουργίας των αδειών μουσικής που έχει χορηγήσει νόμιμα ο Δήμο.
2. Να αποφανθεί επίσης αιτιολογημένα για το τι θα πρέπει να πράττει ο Δήμος σεανάλογες περιπτώσεις
Τι ισχύει;
Για να εκδοθεί και να χορηγηθεί από τους οικείους Ο.Τ.Α. της χώρας η δημοτική –διοικητική άδεια περί χρήσης και λειτουργίας μουσικής ή μουσικών οργάνων σε οποιοδήποτε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχείρηση αρμοδιότητας του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του ν. 3852/2010, απαιτείται υποχρεωτικά ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας που επιθυμεί να έχει μουσική στο κατάστημά του να εφοδιάζεται με άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής του άρθρου 63 παρ. 2 του ν. 2121/1993 αποκλειστικά και μόνον από Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών που λειτουργεί νόμιμα στη χώρα μας με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού [ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ].2. Την άδεια αυτή ο ενδιαφερόμενος την προσκομίζει υποχρεωτικά, σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ. 2 του ν. 2121/1993, στον οικείο Ο.Τ.Α. όπου βρίσκεται το κατάστημα/επιχείρησή του, προκειμένου ο Ο.Τ.Α. να εκδώσει και χορηγήσει τη δημοτική – διοικητική άδεια μουσικής ή μουσικών οργάνων σύμφωνα με το άρθρο 80 παρ. 4 του ν. 3463/2006 [Κ.Δ.Κ] και το άρθρο 73 και υπό την επιφύλαξη του άρθρου 83 του ν. 3852/2010 [Καλλικράτης].
3. Διευκρινίζεται ότι εμπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις, όπως ενδεικτικά η fairmusic και η jamendo, δεν συνιστούν Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των δικαιωμάτων των δημιουργών σύμφωνα με τα άρθρα 54επ. του ν. 2121/1993 και συνεπώς δεν νομιμοποιούνται για την έκδοση και χορήγηση της ως άνω αδείας. Οποιοδήποτε έγγραφο αυτών δεν υποκαθιστά την άδεια.
4. Διευκρινίζεται επίσης ότι όταν επιχειρήσεις διαθέτουν κάθε είδους τηλεόραση ή ραδιοφωνική εγκατάσταση υποχρεούνται να λαμβάνουν άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τους αρμόδιους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2121/1993 και να καταβάλλουν τα σχετικά δικαιώματα. Η άδεια που αναφέρεται στην παρούσα παράγραφο δεν σχετίζεται με την άδεια του άρθρου 63 παρ. 2 του ν. 2121/1993 και ουδεμία ανάμειξη με την άδεια αυτήν έχουν οι Ο.Τ.Α.
5. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας υποβάλλει αίτησή του στον οικείο Ο.Τ.Α. για χορήγηση δημοτικής – διοικητικής άδειας μουσικής και δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσει μουσικά έργα εκπροσωπούμενα από Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών [ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ], προκειμένου να αποφευχθεί η δυνατότητα κατάχρησης και παραβίασης του ν. 2121/1993, θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με το εξής περιεχόμενο: «Η μουσική που χρησιμοποιώ στο κατάστημά μου ανήκει αποκλειστικά και μόνον σε δημιουργούς ή άλλους δικαιούχους που δεν έχουν αναθέσει τη διαχείριση του περιουσιακού τους δικαιώματος σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και ειδικότερα στην ΑΕΠΙ και στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Είμαι επίσης ενήμερος ότι το να διαθέτω τηλεόραση ή ραδιοφωνική εγκατάσταση (συμβατική ή διαδικτυακή) στο κατάστημά μου συνιστά δημόσια εκτέλεση
προστατευόμενων έργων, για την οποία οφείλονται δικαιώματα στους σχετικούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ή άλλους δικαιούχους. Αντίγραφο της παρούσας υπεύθυνης δηλώσεώς μου εξουσιοδοτείται με την παρούσα δήλωσή μου ο Δήμος [Ο.Τ.Α] να το κοινοποιήσει άμεσα στην ΑΕΠΙ και στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ».
6. Αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης κοινοποιείται άμεσα από το Δήμο στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.
7. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας χρησιμοποιεί ή προτίθεται να χρησιμοποιήσει στο κατάστημά του μη εκπροσωπούμενα και εκπροσωπούμενα από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ μουσικά έργα, υποχρεούται να προσκομίσει άδεια δημόσιας εκτέλεσης από τους εν λόγω οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και δεν μπορεί να προβεί στην σχετική δήλωση του ν. 1599/1986 για τη χρήση αποκλειστικά και μόνον μη εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου.
Άρθρο του δικηγόρου Δημήτριου Ε. Κορωνάκη. O κ. Δημήτριος Ε. Κορωνάκης ασχολείται αποκλειστικά με θέματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
Πριν αναφερθούμε στις οποιεσδήποτε παραβάσεις και αλλαγές στη νομοθεσία, καλό είναι να γνωρίζετε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία ως προς τα ζητήματα μουσικής, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα κέντρα διασκέδασης και στα λοιπά καταστήματα(όπως μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.). Για να μπορούν να παίζουν μουσική, θα πρέπει να έχουν άδεια μουσικής και μουσικών οργάνων. Η διαδικασία που απαιτείται είναι η κατάθεση αίτησης στον αρμόδιο δήμο, με σχεδιάγραμμα και δήλωση μηχανικού για τη θέση και την ισχύ των ηχείων, βεβαίωση άδειας δημόσιας εκτέλεσης της ΑΕΠΙ ή της “Αυτοδιαχείρισης” σε περίπτωση που αναπαράγονται έργα μελών τους. Διαφορετικά, αυτό το τελευταίο δικαιολογητικό αντικαθίσταται με μία υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ότι δεν αναπαράγει έργα μελών της ΑΕΠΙ ή της Αυτοδιαχείρισης. Το όριο της ανώτατης επιτρεπόμενης ηχοστάθμης στα καταστήματα αυτά είναι τα 80 db.
Υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί ο επιχειρηματίας στο αυτόφωρο για παράβαση της μουσικής;
Από
2 Απριλίου 2012, μετατράπηκαν ξανά (Ν.4055/2012) οι παραβάσεις της
ηχορρύπανσης και της υπέρβασης ανώτατης ηχοστάθμης σε πλημμέλημα και άρα
αυτόφωρο! Οι απειλούμενες ποινές είναι ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος
και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ (Ν.4055/2012, αρ.37§3).
Πρακτικά, δηλαδή, σε όποιο αναψυκτήριο ή εστιατόριο ή καφετέρια
διαπιστωθεί να παίζεται μουσική πάνω από 80 db και το δικαστήριο πει
“ένοχος”, εκτός από την ποινή φυλάκισης θα επιβληθεί και χρηματική ποινή
τουλάχιστον 5.000 ευρώ, η οποία όταν έρθει η στιγμή να πληρωθεί από τον
επιχειρηματία, με τις δικαστικές προσαυξήσεις, το τελικό ποσό θα φτάσει
σχεδόν τις 10.000! Προβλέπεται πλέον και η κατάσχεση όλων των
μηχανήματων ήχου.
Μπορεί ένας επιχειρηματίας να πληρώσει την fairmusic αντί για την ΑΕΠΙ και να παίζει μουσική στο κατάστημά του; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;
Οι
αναγνωρισμένοι από το Υπουργείο Πολιτισμού οργανισμοί συλλογικής
διαχείρισης είναι αποκλειστικά η ΑΕΠΙ και η “Αυτοδιαχείριση”. Αν κάποιος
επιχειρηματίας στο κατάστημά του αναπαράγει έργα μελών της ΑΕΠΙ ή της
Αυτοδιαχείρισης οφείλει να πληρώσει το αντίτιμο για τα δικαιώματα αυτά.
Υπάρχουν όμως εταιρείες, όπως είναι η fairmusic, οι οποίες εκπροσωπούν
διάφορους καλλιτέχνες που δεν έχουν δώσει εντολή εκπροσώπησής τους στην
ΑΕΠΙ ή στην “Αυτοδιαχείριση”. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα κάποιες
εταιρείες δίνουν τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αναπαράγουν
ολόκληρες λίστες τραγουδιών που δεν ανήκουν σε κάποιον οργανισμό
συλλογικής διαχείρισης. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η
ΑΕΠΙ και η “Αυτοδιαχείρηση” να ασκήσουν αγωγή ή ακόμα και μήνυση. Το αν
ευσταθεί ή όχι θα αποδειχθεί στα δικαστήρια και αντιστοίχως θα
καταλογισθούν και δαπάνες από την δικαστική διαμάχη...
Τι άλλο πρέπει να προσέχετε;
Μπορείτε να έχετε ηχεία στον εξωτερικό χώρο του καταστήματός σας;
Σύμφωνα
με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, επιτρέπεται ρητά η τοποθέτηση ηχείων
στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Υπό την προϋπόθεση η ένταση της
ηχοστάθμης του καταστήματος να μην υπερβαίνει την επιτρεπόμενη ηχοστάθμη
ή το θόρυβο του περιβάλλοντος στην πλησιέστερη νόμιμη κατοικία,
ξενοδοχείο κ.ο.κ.
Η μη πληρωμή δικαιωμάτων στην ΑΕΠΙ ή στην “Αυτοδιαχείριση” οδηγεί τον επιχειρηματία στο αυτόφωρο;
Αν
διαπιστώσει η ΑΕΠΙ ότι αναπαράγονται έργα μελών που εκπροσωπεί, μπορεί
να υποβάλει μήνυση στην Αστυνομία και να ακολουθηθεί η διαδικασία του
αυτοφώρου (βαθμός πλημμελήματος)!
Ποιοι θεωρούνται χρήστες μουσικής και ποιες οι υποχρεώσεις τους;
Απάντηση: Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία (Ν. 2121/ 1993) και τις διεθνείς συμβάσεις, για οποιαδήποτε μορφή χρήσης μουσικών έργων απαιτείται η έγγραφη άδεια των δημιουργών / δικαιούχων, η οποία χορηγείται μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, εφόσον τους εκπροσωπεί, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ΑΕΠΙ.
Χρήστες μουσικής είναι λοιπόν όλοι εκείνοι, ατομικές επιχειρήσεις ή μη, που εκμεταλλεύονται μουσικά έργα για εμπορικούς σκοπούς και με οποιονδήποτε τρόπο.
Για παράδειγμα, μερικοί από τους χρήστες είναι:
- όσοι επιθυμούν να εγγράψουν ή/και να εκτυπώσουν ή/και να θέσουν σε κυκλοφορία μουσικά έργα που ανήκουν στο ρεπερτόριο της ΑΕΠΙ (π.χ. δισκογραφικές εταιρείες, εργοστάσια εκτύπωσης κτλ.).
- εκείνοι που σκοπεύουν να εκτελέσουν μουσικά έργα δημόσια (π.χ. ραδιοφωνικοί/τηλεοπτικοί σταθμοί, διοργανωτές συναυλιών, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία κτλ.) με οποιοδήποτε τρόπο μετάδοσης.
- όσοι σκοπεύουν να προβάλουν, πουλήσουν ή και απλά διαθέσουν δωρεάν online μουσικά έργα.
Για οποιονδήποτε τρόπο χρήσης (όπως τα ανωτέρω ενδεικτικά παραδείγματα), μουσικών έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων που εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ ή τους διεθνείς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης συμβεβλημένων με την ΑΕΠΙ, η χρήση νομιμοποιείται μόνο με την έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ.
Ερώτηση: Στο κατάστημα μου χρησιμοποιώ μόνο ραδιόφωνο / τηλεόραση και πληρώνω στην ΕΡΤ. Χρειάζομαι άδεια από την ΑΕΠΙ;
Απάντηση: Τα τέλη που πληρώνετε στην ΕΡΤ δεν έχουν καμία σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Για τη δημόσια εκτέλεση σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, έργων που ανήκουν σε πνευματικούς δημιουργούς / δικαιούχους μέλη της ΑΕΠΙ, πρέπει προηγουμένως να εφοδιασθείτε με την γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης της ΑΕΠΙ.
Ερώτηση: Με ενημέρωσαν από τον Δήμο που εδρεύει το κατάστημά μου, ότι δε χρειάζεται η άδεια της ΑΕΠΙ εφόσον χρησιμοποιώ μόνο ραδιόφωνο / τηλεόραση.
Απάντηση: Έχει εκδοθεί εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι στα καταστήματα που υπάρχει -αυστηρά και μόνον- ραδιόφωνο ή/και τηλεόραση χωρίς επιπλέον ηχητικές εγκαταστάσεις, δεν χρειάζεται η άδεια μουσικών οργάνων. Η άδεια αυτή, δεν πρέπει να συγχέεται με την γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης της ΑΕΠΙ και επομένως η ανωτέρω εγκύκλιος δεν σας απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις σας έναντι του Οργανισμού μας.
Ερώτηση: Στο κατάστημά μου παίζω μόνο ξένη μουσική. Χρειάζεται να πάρω άδεια από την ΑΕΠΙ;
Απάντηση: Η ΑΕΠΙ προστατεύει και διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα και των αλλοδαπών δημιουργών μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης με ομόλογους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης του εξωτερικού. Επομένως, η υποχρέωση σας για να εφοδιασθεί το κατάστημα σας με την άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης και να καταβάλλετε τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα είναι ακριβώς η ίδια σε αντιστοιχία με το αν παίζατε μόνον Ελληνικά μουσικά έργα.
Ερώτηση: Στο κατάστημα μου τραγουδάω μόνος μου. Χρειάζεται να πάρω άδεια από την ΑΕΠΙ;
Απάντηση: Τα μουσικά έργα που τραγουδάτε έχουν μουσική και στίχο που τα έχουν συνθέσει και συγγράψει πνευματικοί δημιουργοί οι οποίοι εκπροσωπούνται από την ΑΕΠΙ. Η άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης δεν εξετάζει ποιος ερμηνεύει τα μουσικά έργα, αλλά νομιμοποιεί την χρήση των έργων του ρεπερτορίου των δημιουργών / δικαιούχων μελών της ΑΕΠΙ. Συνεπώς, η έγγραφη άδεια της ΑΕΠΙ είναι απαραίτητη.
¨Η τιμολόγηση
Ειδικά κριτήρια τιμολόγησης:
- Το εμβαδόν του χώρου.
- Η περιοχή (αστικές ή μη περιοχές, παραμεθόριες, εποχικότητα κτλ.).
- Η σπουδαιότητα χρήσης της μουσικής (απαραίτητη, αναγκαία ή χρήσιμη). - Ο τρόπος παρουσίασης της μουσικής στο κοινό (ζωντανή, αναπαραγωγή με μηχανικά μέσα κτλ.).
Αίτηση ενδιαφέροντος επιχείρησης για άδεια δημόσιας εκτέλεσης
Αίτηση ενδιαφέροντος ξενοδοχείου για άδεια δημόσιας εκτέλεσης
Αίτηση ενδιαφέροντος για διοργάνωση συναυλίας
Αίτηση ενδιαφέροντος για άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής σύνθεσης ΡΣ-TV
Πόσα πρέπει να πληρώσω; δες εδώ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.