powered by Surfing Waves

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Επικίνδυνα λαγόψαρα αλιεύθηκαν σε ανατολική ακτή της Νότιας Εύβοιας




Δύο Λαγόψαρα αλιεύθηκαν με καθετή το Σάββατο 9-11-2013 στις ακτές του Φρυνιακού (παραλία Ζαράκων). Συνιστάται προσοχή σε όλους τους ερασιτέχνες ψαράδες που τυχόν έπιασαν τέτοιο ψάρι να μην το καταναλώσουν, είναι δηλητηριώδες και άκρως επικίνδυνο. 


Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.
Έχει εντοπιστεί και άλλες φορές στα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στη Ρόδο, τη Σύμη, σε περιοχές της Κρήτης και της Μεσσηνίας. Η εμφάνισή του στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκε μετά τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ και ενδεχομένως οφείλεται και στις κλιματολογικές αλλαγές (ανέβασμα θερμοκρασίας νερών Μεσογείου)
. Είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους ψάρι με συνηθισμένο μέγεθος 20 – 35 εκ. Το μέγιστο μήκος του μπορεί να ξεπεράσει και τα 110 εκ. και το βάρος του τα 7 κιλά.. Δεν φέρει καθόλου αγκάθια. Έχει δυο μυτερά αλλά μαλακά ακτινοειδή πτερύγια (ραχιαίο και εδρικό) τα οποία βρίσκονται ακριβώς απέναντι. Έχει την ιδιότητα να φουσκώνει όταν απειλείται για να φαίνεται πιο μεγαλόσωμο και επιβλητικό. Όταν δεν είναι φουσκωμένο (δεν διατρέχει κίνδυνο) το σώμα του είναι επίμηκες με μεγάλο στρογγυλό κεφάλι. Ολόκληρη η ραχιαία πλευρά και το άνω μέρος του κεφαλιού του είναι επίπεδο. Το λείο σώμα του δεν φέρει καθόλου λέπια. Έχει αναλογικά πολύ μεγάλα μάτια και δυο δόντια σε κάθε σιαγόνα οροθετημένα στο κέντρο μπροστά (για αυτό ονομάστηκε και κούνελος). Έχει χαρακτηριστικό σκούρο λαδοπράσινο χρώμα με έντονες σκούρες καφέ ή μαύρες κηλίδες στο πάνω μέρος του σώματος του. Μια εμφανείς ασημένια λωρίδα ενώνει το στόμα με την ουρά, ενώ η κοιλιά του είναι κάτασπρη. Μπροστά από κάθε μάτι έχει ένα μικρό ασημένιο σημάδι. Τρέφεται με βυθόβιους θαλάσσιους οργανισμούς, αυγά και λάρβες ψαριών.

Το γεγονός ότι δεν ήταν γνωστό από παλαιότερα χρόνια στην Ελλάδα  και το μεγάλο συνήθως μέγεθος του, το κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνο αφού περιέχει τοξίνες (tetrodotoxin – TTX), οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στο πεπτικό σύστημα (έντερα και στομάχι) και το συκώτι. Κατανάλωση του είδους μπορεί και να επιφέρει σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων όπως ένα γραμμάριο από τον ιστό των ωοθηκών του ψαριού μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο από πνευμονική ανεπάρκεια.

Μερικά από τα συμπτώματα δηλητηρίασης από την τετρατοξίνη είναι:

  • Μούδιασμα στα χείλη και τη γλώσσα.
  • Παραισθησία στο πρόσωπο και τα άκρα, πιθανό πονοκέφαλο.
  • Πόνος στο στομάχι, διάρροια και/ή τάση εμετού.
  • Παράλυση
  • Αναπνευστική δυσκολία
  • Θάνατος (παράλυση αναπνευστικού συστήματος)

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη: Δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετρατοξίνη, αλλά ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί σε ιατρικό κέντρο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες για να επιτευχθεί/επιταχυνθεί η ανάρρωση του.


πηγή:.psarema.info

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.