Για τα «6+1 βήματα της εθελοντικής κινητικότητας» που αποτελούν τη βάση συζήτησης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του προεδρείου της ΚΕΔΕ για την εθελοντική ενδοδημοτική κινητικότητα» ενημερώνουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δίνοντας λεπτομέρειες για το νέο εγχείρημα. Το έγγραφο με το οποίο μετά από τις τελευταίες αστοχίες, επιχειρείται να καθησυχαστούν δήμαρχοι και, κυρίως, δημοτικοί υπάλληλοι, δόθηκε στους συντάκτες μετά την τριμερή συνάντηση του στην οποία συμμετείχαν το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής Λ. Γρηγοράκος αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο περιλαμβάνεται ρητή διαβεβαίωση ότι όσοι από τους υπαλλήλους ενταχθούν στην εθελοντική κινητικότητα δεν πρόκειται να απολυθούν: «Η κινητικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει τους υπαλλήλους σε απόλυση;» τίθεται το ερώτημα στο έγγραφο του ΥΠΕΣ. Και δίνεται η εξής απάντηση: «ΟΧΙ. Σε καμία περίπτωση. Είναι αλήθεια ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, περίπου, ενός μήνα, θα ενταχθούν οι υπάλληλοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας, έτσι ώστε να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, που αποτελεί δέσμευση της χώρας μας, ωστόσο ΔΕΝ πρόκειται να απολυθούν. Όλοι τους θα επανατοποθετηθούν. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στη διαθεσιμότητα εντάσσονται μόνον εκείνοι οι υπάλληλοι για τους οποίους επιβεβαιωμένα θα μετακινηθούν από δήμο σε δήμο.»
Παράλληλα, κατά πληροφορίες, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν ότι όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελοντικής κινητικότητας δεν τίθενται ξανά στο μέλλον σε καθεστώς κινητικότητας και διαθεσιμότητας.
Μάλιστα, στις δηλώσεις του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο, προφανώς, του μόνιμου θεσμού κινητικότητας στο Δημόσιο, που έχει προαναγγείλει ότι με γνώμονα αυτό που θα εφαρμοστεί στους δήμους, θα απλουστευτούν οι μετατάξεις για όλο το δημόσιο τομέα. «Η διαδικασία αυτή έχει και ένα πιλοτικό χαρακτήρα και προσβλέπουμε ότι στο μέλλον όλες οι μετακινήσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα γίνονται με αυτή τη λογική: θα υπάρχει δηλαδή ένα «πάντρεμα» προσφοράς και ζήτησης με βάση τις κενές θέσεις, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από ένα σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων το οποίο τελικά καταλήγει να είναι ένα σύστημα προσωπικών διευθετήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δηλώσεις του άφησε για μία ακόμη φορά αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της διαθεσιμότητας στους δήμους, ζητώντας και πάλι να υπάρξει σοβαρότητα: «Για να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές στους δήμους και στη ζωή των πολιτών χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και ευρύτατες συναινέσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.
Καμία απάντηση για τον τρόπο αξιολόγησης των δομών
Βεβαίως, όπως παρατηρούσαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες στην aftodioikisi.gr, το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών δεν απαντά στο βασικό: Δηλαδή, στο πως θα γίνει η αξιολόγηση των δομών στους δήμους ώστε να αποτυπωθούν οι ελλείψεις και το πλεονάζον προσωπικό. Παράλληλα, αν η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στους δήμους ισχύσει, τίθεται θέμα δύο μέτρων και δύο σταθμών στη διαθεσιμότητα. Δηλαδή, γιατί, για παράδειγμα, δεν υπάρχει αντίστοιχη δέσμευση για:
α) τους «διαθέσιμους» σχολικούς φύλακες που απομακρύνθηκαν στα πλαίσια οριζόντιων περικοπών και χωρίς αξιολόγηση δομών,
β) τους 5.000 υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας που πρόκειται επίσης να ενταχθούν στο κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου
γ) τους 2.500 υπαλλήλους τον νομικών προσώπων που, επίσης, πρόκειται να ενταχθούν στο κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου.
Δηλώσεις Μητσοτάκη, Μιχελάκη, Ασκούνη
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Καταθέσαμε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας την κοινή πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την εθελοντική κινητικότητα των δήμων. Η πρόταση έγινε επί της αρχής αποδεκτή από την ΚΕΔΕ. Αναμένουμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της πρότασης και ευελπιστούμε ότι εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία. Η διαδικασία αυτή έχει και ένα πιλοτικό χαρακτήρα και προσβλέπουμε ότι στο μέλλον όλες οι μετακινήσεις προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα γίνονται με αυτή τη λογική: θα υπάρχει δηλαδή ένα «πάντρεμα» προσφοράς και ζήτησης με βάση τις κενές θέσεις, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε επιτέλους από ένα σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων το οποίο τελικά καταλήγει να είναι ένα σύστημα προσωπικών διευθετήσεων».
Μετά την συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Συναντηθήκαμε σήμερα με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ και συζητήσαμε το θέμα της εθελοντικής κινητικότητας, της ενδοδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας. Μία συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό με την ΚΕΔΕ.
Δώσαμε στην ΚΕΔΕ 6+1 σημεία που αποτελούν βάση συζήτησης. Σε πρώτη φάση η ΚΕΔΕ αντιμετωπίζει το κείμενο αυτό θετικά.
Έχουμε ζητήσει τις παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ και πιστεύω ότι μέχρι αύριο θα τις έχουμε , έτσι ώστε να μπορέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε αυτό το σοβαρό θέμα.
Ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά θα δώσει λύση στο πρόβλημα της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο ζήτημα των μετατάξεων στους δήμους. Το σημαντικότερο είναι ότι θα προσφέρει επιτέλους καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη μέσα από τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών των δήμων. Το θετικό επαναλαμβάνω, είναι ότι συμφωνούμε στα περισσότερα σημεία με την ΚΕΔΕ.»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Στη συνάντηση που είχαμε σήμερα με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και με τον κύριο Μητσοτάκη από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμφωνήσαμε να προχωρήσει άμεσα , όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η πρόταση για τη διαδημοτική εθελοντική κινητικότητα που ήταν ένα πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα τελειώσουμε μία για πάντα αυτές τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ένας υπάλληλος από έναν δήμο για να πάει στον άλλον ήθελε 14 μήνες. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως είπε και ο κύριος Υπουργός, τις οποίες θα τις επεξεργαστούμε και αν είναι δυνατόν και αύριο θα δώσουμε τις παρατηρήσεις μας στα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από αυτήν την διαδικασία αν επιλύσουμε προβλήματα στους δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε σχέση με τους δήμους που έχουν μεγάλη έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις.»
TA 6+1 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.