powered by Surfing Waves

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

"Ιστός της Πηνελόπης" το γηροκομείο Λίμνης. 13 χρόνια μετά την θεμελείωση του (φωτογραφίες)

Το πρότυπο «Θεραπευτήριο Γερόντων – Ο Προφήτης Ηλίας» ΄΄οπως είναι το επίσημο όνομα του στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, τοποθεσία «Κούκος», στο δυτικό άκρο της ς Λίμνης Ευβοίας

από την ιστοσελίδα του  Γηροκομείου

 Το πρότυπο «Θεραπευτήριο Γερόντων – Ο Προφήτης Ηλίας»

Με πρωτοβουλία των Μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Γενέσιον της Θεοτόκου ενορίας της Λίμνης, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, γεννήθηκε η ιδέα ανέγερσης ενός Ναού της Αγάπης με σκοπό ιερό και σπουδαίο, να αγκαλιάσει κάτω από τους θόλους του τους γέροντες – ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που στα ώριμα χρόνια τους, κοινωνικές και οικογενειακές συγκυρίες τους έφεραν αντιμέτωπους με απροσδόκητες καταστάσεις. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι βρέθηκαν εντελώς ξαφνικά ανήμποροι, κατάκοιτοι, δίχως κάποιο συγγενή ή φίλο να τους κρατάει λίγη συντροφιά, να τους περιποιηθεί, να τους πλύνει, να τους αλλάξει ή ακόμη και να τους προσφέρει ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Υπάρχουν κι’ εκείνοι – και είναι πολλοί – που οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες τους οδηγήσαν στην εξαθλίωση. Μοναχικοί ηλικιωμένοι, συχνά αποκομμένοι της κοινωνίας, με λιγοστές δυνάμεις να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και που ευελπιστούν σε μια αξιοπρεπή ώριμη ζωή.
Ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα μπορεί και έχει την επιθυμία να προσφέρει σε αυτές τις ψυχές, ποιότητα ζωής, διαμονή, καθαριότητα, αναπαυτικό κρεβάτι, χώρους αναψυχής, περιποίηση, σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι, μα πάνω από όλα συντροφιά και στοργή.

Η στιγμή της θεμελίωσης 3 Ιουλίου 2003


Το φιλανθρωπικό ίδρυμα με την επωνυμία «Θεραπευτήριον Γερόντων - Ο Προφήτης Ηλίας», σημαντικό έργο κοινωνικού πολιτισμού, ήρθε να προστεθεί στις 20 Ιουλίου του 2003 (ιερή ημέρα θεμελίωσής του έργου) στη χρυσή αλυσίδα των Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και Βορείων Σποράδων, με την ευλογία και ηθική στήριξη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου και Ποιμενάρχου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.



Χώρος ανέγερσης του κτιρίου, μετά από απανωτές έρευνες επελέγη η πανέμορφη, καταπράσινη πευκόφυτη, ευάερη και ευήλια περιοχή του Προφήτη Ηλία στην τοποθεσία «Κούκος», στο δυτικό άκρο της γραφικής θαλασσινής κωμόπολης Λίμνης Ευβοίας.

Το οικόπεδο καλύπτει έκταση συνολικά 4.000τ.μ. και η παραχώρησή του έγινε μετά από ευγενική δωρεά της Δασικής Υπηρεσίας Ευβοίας στον Ιερό Ναό Γενέσιον της Θεοτόκου Λίμνης, με απόφαση του Διευθυντή Δασών  κ. Νικολάου Λούκα και με σκοπό αποκλειστικό, και μόνο την ανέγερση του Ιδρύματος στον εν λόγω χώρο.

Η απόφαση ελήφθη με σύμφωνη γνώμη και του Δασαρχείου Λίμνης (αριθμ. Αποφ. Ν. 140/1997, Πρακτ. 20/1997) και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας ( αριθμ. Αποφ. 89/99 Πρακτικό Ν.13/ 1999).

Ακολούθησαν διάφορες, επίπονες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως: πολεοδομικές εγκρίσεις, περιβαλλοντολογικές μελέτες, εγκρίσεις Διευθύνσεων Υγιεινής Ν. Ευβοίας, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άδεια Αρχαιολογίας και άλλες πολλές, μέχρι να εκδοθεί από το Γραφείο Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος η σχετική άδεια για την ανέγερση του κτίσματος.
Τελετή θεμελείωσης 3 Ιουλίου 2003

Τα σχέδια του κτιρίου εξεπόνησε το εν Χαλκίδι αρχιτεκτονικό Γραφείο της κ. Ασπασίας Καπνισάκη - Μητσοπούλου


H δωρεά Κωνσταντίνου Κεχριώτη


Ο Δωρητής Ιατρός Δρ Κωνσταντίνος Γ. Κεχριώτης,
 Λίγο αργότερα και σε προχωρημένη φάση της ανέγερσης του κτιριακού συγκροτήματος, ο Λιμνιώτης απόδημος στην Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, διαπρεπής Ιατρός Δρ Κωνσταντίνος Γ. Κεχριώτης, διέθεσε στη μνήμη της εκλειψάσης συζύγου του – επίσης Δρ Ιατρού – Έμμυς Ανδρικοπούλου – Κεχριώτη, ένα σεβαστό χρηματικό ποσό ανακηρυχθείς «Μέγας Ευεργέτης» της Ενορίας της Λίμνης, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στη συνέχιση των εργασιών.




Εσωτερικός χώρος




Διάταξη εσωτερικού χώρου

Ισόγειο: Ο χώρος του ισογείου είναι 586 τ.μ. και περιλαμβάνει:
Ιερό Ναό (Αγίου Σαμψών του «Ξενοδόχου»,
Σαλόνι υποδοχής,
τραπεζαρία,
κουζίνα,
αποθήκη,
γραφείο Διευθυντού,
γραφείο Ιατρού, Κοινωνικής Λειτουργού,
φαρμακείο,
χώρο φυσικοθεραπείας,
διαμέρισμα προσωπικού,
χώρο φιλοξενουμένων κ.α.



Α’ Όροφος: Ο χώρος του Α’ ορόφου είναι, επίσης, 586 τ.μ. και περιλαμβάνει δύο πτέρυγες:
Μια ανδρών και μια γυναικών, οι οποίες διαθέτουν τρία μονόκλινα δωμάτια, δύο δίκλινα και ένα τρίκλινο. Ακόμη, περιλαμβάνει δωμάτιο προσωρινής νοσηλείας καθώς και απομόνωσης για τροφίμους με ειδικές ασθένειες




Ο εξωτερικός χώρος
Ο εξωτερικός χώρος του Γηροκομείου είναι μια όαση! Η θέα στο καταγάλαζο του βορείου Ευβοϊκού απ’ τη μεριά του Νοτιά, γαληνεύει τη ψυχή… Ένας συνδυασμός παραδείσιος σε αλληλουχία του θαλασσινού μπλε και της καταπράσινης φύσης. Απαλοί ελαιώνες κι’ αμπέλια προς τη μεριά του Βοριά, εναλλάσσουνε το τοπίο σποραδικά, ίσαμε τους πευκώνες που επιστέφουν δοξαστικά τον πεταλοειδή ορεινό περίγυρο. Εδώ ο νους ταξιδεύει αναπολώντας…

Φωτογραφίες





Τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου έχουν φροντίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια στο οίκημα της αγάπης. Μεγάλα μπαλκόνια, με άπλετη θέα γαληνεύουν τη ματιά και το νου, ενώ στον περίγυρο χώρο ξεπηδάνε κάθε λογής λουλουδάκια σε υπέροχες αποχρώσεις. Το πετρόχτιστο εκκλησάκι του προστάτη Προφήτη Ηλία δεσπόζει, φύλακας άγγελος, λίγα μέτρα πιο πάνω, φρουρός, παρατηρητής και βιγλάτορας…



Η έκκληση της αποπεράτωσης

Σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής δυσπραγίας ανοίγματα σε χώρους διακονίας και ανθρωπιάς αποτελούν κι’ ένα τόλμημα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ευγενικές χορηγίες πολλών ευσεβών συνανθρώπων μας, οι υποδομικές ελλείψεις του χώρου εντός και εκτός παραμένουν πολλές. Ήταν Θεού θέλημα, που χωρίς τις πλήρεις οικονομικές προϋποθέσεις κι’ ανάγκες, έγινε κατορθωτό να έρθει ως τα σήμερα εις πέρας το μεγαλύτερο μέρος του έργου. Με επιμονή κόπο και προσευχή ανεγέρθη το οίκημα. Λίγο απομένει ακόμη μέχρι την τελική ολοκλήρωσή του. Είναι σίγουρο πως ο Κύριος θα στηρίξει κι’ αυτή την προσπάθεια. Η ηθική και υλική ενίσχύση όλων μας, κρίνεται πολύτιμη κι’ απαραίτητη. Οι ανάγκες αποπεράτωσης του ιδρύματος θα μπορούσαν να καλυφθούν από ευγενείς δωρητές και φιλάνθρωπους ευεργέτες.

Γηροκομείο λίμνης - Έκκληση from girokomiolimnis on Vimeo.

Όσοι φιλεύσπλαχνοι επιθυμούν να βοηθήσουν το Ίδρυμα μπορούν με εύλογους τρόπους να συνεισφέρουν σημαντικά στην προσπάθεια της αποπεράτωσης.

Α) Να εγγραφούν στον κατάλογο των μηνιαίων συνδρομητών του έργου προσφέροντας ό,τι επιθυμούν.

Β) Να αναλάβουν να κατασκευάσουν ένα δωμάτιο εις μνήμην προσφιλών τους προσώπων και εάν το επιθυμούν, υπάρχει η χάρις να εντοιχισθή ειδική μαρμάρινη πλάκα άνω της πόρτας του δωματίου, όπου θα αναγράφεται το όνομα του δωρητού και τα ονόματα των κεκοιμημένων οικείων προσώπων τους. Με συγκίνηση αναφέρεται, ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τριών δωματίων. Δύο από ενορίτες της Λίμνης και ένα από συγκεκριμένη Ιερά Μονή της Περιφερείας μας.

Γ) Να μιλήσουν με θερμά λόγια και ενδιαφέρον για τις ανάγκες του Ιδρύματος σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Δ) Να καταθέσουν την οποιαδήποτε ευγενική και φιλάνθρωπο προσφορά τους στους εφημερίους της ενορίας της Λίμνης ή τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους και να πάρουν τη σχετική Απόδειξη δωρεάς.

Ε) Να καταθέσουν την προσφορά τους και απευθείας στο κάτωθεν λογαριασμό:

Εθνική Τράπεζα: 404/602416 – 52
(Με την παράκληση να στέλνουν φωτοαντίγραφο της Απόδειξης της Τραπέζης για να λαμβάνουν ταχυδρομικώς Απόδειξη είσπραξης)

Τιμή, ευχές και ευχαριστίες συνοδεύουν την κάθε ευάρεστη προσφορά.

Την έκκληση των επιθυμητών προσφορών προσυπογράφουν υπεύθυνα.

Ο εφημέριος Λίμνης και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Λιάσκος

Τα Μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Γρηγόριος Ιωάννου
Βασίλειος Βλαχούτσικος
Ιωάννης Μπούγιας
Βασίλειος Ρωτούς



Κατάσταση υπαρχόντων ελλείψεων – εξοπλισμού

  • Αγορά και εγκατάσταση επαγγελματικής κουζίνας – ντουλάπια – ερμάρια, τραπέζια και λοιπός οικιακός εξοπλισμός με οικιακά σκεύη – ψυγεία – πλυντήριο πιάτων.
  • Αγορά και εγκαταστάσεις θέρμανσης κτιρίων Λέβητες – σώματα θερμαντικά – Πάνελ – Μποίλερ – Ηλιακά κάτοπτρα κ.λπ.
  • Αγορά κλινών δωματίων 22 Νοσοκομειακές κλίνες, δέκα κρεβάτια κοινά, λοιπά έπιπλα δωματίων, κομοδίνα, καρέκλες κ.λπ.
  • Κουρτίνες δωματίων λοιπών χώρων, είδη ιματισμού, κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ.
  • Κατασκευή κιγκλιδωμάτων, κλίμακας κτιρίου, κουπαστές διαδρόμων, διαμόρφωση χώρων εισόδων.
  • Κατασκευή ασανσέρ, πλυντήρια ρούχων, σιδερωτήρια, στεγνωτήρια.
  • Αγορά γραφείων διευθυντού, γιατρού, Κοινωνικής λειτουργού, προϊστάμενης, καναπέδες, καθίσματα και λοιπός εξοπλισμός.
  • Εξοπλισμός αίθουσας ψυχαγωγίας, βοηθητικής κουζίνας.
  • Εξοπλισμός αίθουσας υποδοχής, με σαλόνι, καναπέδες, φωτιστικά, τραπεζαρία 18 ατόμων με αντίστοιχες καρέκλες.
  • Πόρτες και ντουλάπες δωματίων υπογείου χώρου.
  • Κατασκευή κεντρικής εισόδου και εξωτερικής κλίμακας, εξωτερικός φωτισμός, διαμόρφωση κήπων, σιδηρές πόρτες εισόδου κ.λπ.

«Για όλους αυτούς τους λόγους (γράφει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο) γινόμαστε ζητιάνοι της αγάπης σας. Ευχαριστούμε θερμά για τις μέχρι τώρα προσφορές σας προς το Γηροκομείο της Λίμνης και παρακαλούμε με κάθε σεβασμό και τιμή προς το πρόσωπο σας να συνεχίσετε να μας ενισχύετε, όσο είναι δυνατόν, για να το αποπερατώσουμε».



Με αγάπη Χριστού και ευχές

Δια το εκκλησιαστικό Συμβούλιο Λίμνης

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του


Παρουσίαση του γηροκομείου


Γηροκομείο λίμνης - Παρουσίαση from girokomiolimnis on Vimeo.

πηγή: girokomiolimnis.com


Η Μητρόπολη Χαλκίδος για το γηροκομείο 2014


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.