powered by Surfing Waves

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας των γυναικών παγκοσμίως που πρέπει ΟΛΟΙ να γνωρίζουμε


παγκόσμια ημέρα της γυναίκας



Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου, εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με αφορμή αυτή την περίσταση, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες γιορτές στον κόσμο, η δρ Flavia Bustreo, Βοηθός Γενική Διευθύντρια του τομέα για την Οικογένεια, τις Γυναίκες και την Παιδική Υγεία μέσα στη Ζωή (Family, Women’s and Children’s Health through the Life-course) του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παραθέτει τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας που απασχολούν τις γυναίκες παγκοσμίως στις μέρες μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Διακήρυξη και το Πρόγραμμα Δράσης που υπεγράφη στο Πεκίνο το 1995. Είκοσι χρόνια αργότερα, γυναίκες απ' όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας και ο ΠΟΥ είναι αποφασισμένος για νέες δράσεις αντιμετώπισής τους.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δείτε τα δέκα πιο μεγάλα θέματα που αφορούν την υγεία των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την δρ Bustreo:
Καρκίνος: Δύο από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Η έγκαιρη ανίχνευση αυτών των καρκίνων είναι κλειδί για τις πιθανότητες επιβίωσης των γυναικών. Τα τελευταία στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι περίπου μισό εκατομμύριο γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλο μισό εκατομμύριο από καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η εξέταση, η πρόληψη και η θεραπεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα και όπου ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ανάγκη να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα.
Αναπαραγωγική υγεία: Τα προβλήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ευθύνονται για το ένα τρίτο των συνολικών προβλημάτων υγείας για τις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 15 και 44 ετών. Το μη-ασφαλές σεξ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να φτάσει η κατάλληλη ιατρική βοήθεια στα 222 εκατ. γυναίκες, που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αντισύλληψης, τις οποίες χρειάζονται.
Μητρική υγεία: Πολλές γυναίκες πλέον επωφελούνται από τις μαζικές βελτιώσεις στη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όπως αυτές αναπτύχθηκαν κατά τον τελευταίο αιώνα. Όμως οι παροχές αυτές δεν επεκτείνονται παντού και το 2013, σχεδόν 300.000 γυναίκες πέθαναν από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και σε βασική νοσοκομειακή περίθαλψη.
AIDS/HIV: Τρεις δεκαετίες μετά την ανακάλυψη και εξάπλωση του ιού του AIDS (HIV), οι νεαρές γυναίκες είναι εκείνες που φέρουν το κύριο βάρος των νέων μολύνσεων από τον ιό. Πάρα πολλές νεαρές γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους κατά της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV και να πάρουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Αυτό τις αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτες στη φυματίωση, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των γυναικών 20-59 ετών στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ): Αναφέρθηκε προηγουμένως η σημασία της προστασίας κατά του ιού HIV και εκείνου των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που είναι το πιο κοινό ΣΜΝ στον κόσμο. Αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας να υπάρξει βελτίωση στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως η βλεννόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη. Η σύφιλη, όταν δεν αντιμετωπίζεται ιατρικά, είναι υπεύθυνη για περισσότερους από 200.000 θνησιγένειες και πρώιμους εμβρυϊκούς θανάτους κάθε χρόνο, καθώς και για τον θάνατο πάνω από 90.000 νεογνών παγκοσμίως.
Βία κατά των γυναικών: Πολλές γυναίκες υπόκεινται μια σειρά από διαφορετικές μορφές βίας, αλλά η σωματική και η σεξουαλική βία είναι οι σημαντικές από αυτές. Σήμερα, μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 50 ετών έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από κάποιον άνδρα στην ζωή της, ή έχει υποστεί μη-σεξουαλική βία, η οποία επηρεάζει τη σωματική και ψυχική της υγεία, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό για τους γιατρούς σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι σε επιφυλακή για σημάδια βίας στις γυναίκες, που εξετάζουν, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του φαινομένου, καθώς και στην παροχή υποστήριξης σε εκείνες που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ψυχική υγεία: Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς από τους άνδρες στις επιπτώσεις από το άγχος, την κατάθλιψη και από σωματικά συμπτώματα ψυχικών ασθενειών, τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικώς. Η κατάθλιψη είναι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας για τις γυναίκες και η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών, οι οποίες έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Μη μεταδοτικές ασθένειες: Το 2012, περίπου 4,7 εκατομμύρια γυναίκες πέθαναν από μη μεταδοτικές ασθένειες πριν καν φτάσουν στα 70 χρόνια ζωής, κυρίως σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Πέθαναν ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων, καπνίσματος, κατάχρησης αλκοόλ, φαρμάκων και ουσιών, καθώς και από παχυσαρκία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% των γυναικών είναι υπέρβαρες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Απερισκεψίες νεαρής ηλικίας: Τα έφηβα κορίτσια αντιμετωπίζουν μια σειρά από σεξουαλικές και αναπαραγωγικές προκλήσεις για την υγεία τους, όπως τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, ο ιός HIV και η εγκυμοσύνη σε νεαρή ηλικία. Περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια στην εφηβεία (κάτω των 20 ετών) γεννούν κάθε χρόνο. Οι επιπλοκές από αυτές τις κυήσεις και τον τοκετό είναι μια κύρια αιτία θανάτου για τις νέους μητέρες. Πολλές, επίσης, υποφέρουν από τις συνέπειες των μη-επαγγελματικών αμβλώσεων.
Προβλήματα γήρατος: Επειδή πολλές γυναίκες μένουν στο σπίτι και φροντίζουν την οικογένεια, όταν μεγαλώνουν μπορεί να έχουν λιγότερη σύνταξη και άλλες παροχές, καθώς και μικρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές υπηρεσίες σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Αν προσθέσετε σε αυτό τον αυξημένο κίνδυνο φτώχειας, άλλες φυσιολογικές επιπτώσεις του γήρατος, όπως η άνοια, τότε καταλαβαίνουμε ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο κακοποίησης και γενικά χειρότερη υγεία από του άνδρες.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Γενικές αλήθειες...

Ο κόσμος έχει κάνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζουμε περισσότερα και εφαρμόζουμε καλύτερα τις γνώσεις μας στο να παρέχουμε στα νεαρά κορίτσια ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Η χρήση κάποιων υπηρεσιών, ιδίως εκείνων για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, έχει αυξηθεί σε ορισμένες χώρες. Δύο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των γυναικών, όπως τα ποσοστά εγγραφής στο σχολείο και η μεγαλύτερη πολιτική συμμετοχή των γυναικών στους θεσμούς αποφάσεων, έχουν αυξηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Αλλά έχουμε ακόμα δρόμο. Εν έτη 2015, σε πάρα πολλές χώρες εξακολουθεί να συνιστά πρόβλημα η “χειραφέτηση των γυναικών”. Πάρα πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αγνοούν την ευκαιρία να μορφωθούν και να έχουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, όταν τις χρειάζονται.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ο ΠΟΥ σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς φορείς συναντώνται στην Επιτροπή του ΟΗΕ σχετικά με την Κατάσταση των Γυναικών στο συνέδριο που ξεκινάει αύριο, 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 20 του μηνός, στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα αναθεωρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Διακήρυξη του Πεκίνου το 1995 και το σχετικό Πρόγραμμα Δράσης, με σκοπό την ανανέωση της παγκόσμιας προσπάθειας για την άρση των ανισοτήτων απέναντι στις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

http://www.who.int


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.