powered by Surfing Waves

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ποια χωριά του δήμου μας είχαν την μεγαλύτερη αποχή στις περασμένες δημοτικές εκλογές;


Η αποχή στο δήμο μας τις περασμένες εκλογές ήταν 34% την πρώτη Κυριακή και 51% την Δεύτερη Κυριακή στις επαναλληπτικές εκλογές. Την πρώτη Κυριακή 5.580 από τους εγγεγραμένους ψηφοφόρους δεν  πήγαν να ψηφίσουν. Την δευτερη Κυριακή  προστέθηκαν 1.508 ψηφοφόροι στους απόντες.


Ποσοστά αποχής την 1η (με μπλέ) και 2η Κυριακή (με κόκκινο) ανα Τοπική Κοινότητα




Ποσοσό ανά κοινότητα αυτών που ψήφισαν την πρωτή Κυριακή αλλά δεν ήρθαν στις κάλπες  την δεύτερη Κυριακή






Η αποχή από τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, αλλά ίσως η πραγματική διάστασή του δεν είναι αυτή που προδίδουν οι αριθμοί. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στις κάλπες για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε  όλη την Ελλάδα αναμένονται μεταξύ άλλων και 30.000 άτομα που έχουν αποβιώσει.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα περίεργα του εκλογικού σώματος, τα οποία προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, στους εκλογικούς καταλόγους παραμένουν εγγεγραμμένοι περίπου 30.000 θανόντες. Ο λόγος είναι ότι 70.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το Μάιο του 2013 έως και το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά μόνο 40.000 από αυτούς έχουν διαγραφεί από τους καταλόγους, καθώς οι δήμοι δεν έχουν αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στο υπουργείο.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είχε προσέλθει στις κάλπες το 63% από τους 9.950.000 που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Φέτος, σε αυτούς υπάρχουν 9.890.854 ψηφοφόροι. Ομως, από αυτούς οι 1.129.140 είναι άτομα ηλικίας 71-80 ετών, ενώ άλλοι 1.092.020 είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί τα 70 έτη, άρα είναι λογικό ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα προσφύγουν στις κάλπες.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως και οι εκλογικοί κατάλογοι επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Παρότι έως την ηλικία των 61 ετών ο αριθμός των ανδρών εκλογέων είναι μεγαλύτερος των γυναικών, στις μεγαλύτερες ηλικίες οι γυναίκες εκλογείς είναι περισσότερες.

Παράλληλα, εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών στις εκλογές, οι οποίοι είναι περίπου ένα εκατομμύριο. Οσον αφορά τους αλλοδαπούς πολίτες, η εκλογική περιφέρεια της Δωδεκανήσου είναι εκείνη με τους περισσότερους εγγεγραμμένους πολίτες της ΕΕ (2.341), με τα Χανιά (1.872) να ακολουθούν. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ξένων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1.482) που είναι καταγεγραμμένοι στην εκλογική περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής. Ωστόσο, ως ποσοστό οι περισσότεροι ξένοι πολίτες της Ε.Ε. διαμένουν (όπως φαίνεται από τους καταλόγους) στις Κυκλάδες, όπου έχουν καταγραφεί 944, σε σύνολο όμως μόλις 125.447 εκλογέων.


Διαβάστε επίσης



Πως ψήφισαν οι Τοπικές Κοινότητες στις δημοτικές εκλογές του 2010


Πως ψήφισαν οι Δ.Ε. Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως στις δημοτικές εκλογές του 2010;

Από που έρχονται οι ψήφοι στο δήμο μας;

Πόσους Σταυρούς πήραν οι υποψήφιοι το 2010

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.