powered by Surfing Waves

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σύγκρινε τις απόψεις σου με τις θέσεις των υποψηφίων στις περιφερειακές εκλογές μ’ ένα κλικ!





Ένα διαδικτυακό εργαλείο με βάση το οποίο οι ψηφόροι μπορούν να μάθουν τι θα ψηφίσουν στις περιφερειακές, το Choose4Greece σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Preference Matcher, μια κοινοπραξία επιστημόνων με ειδίκευση στο αντικείμενο της διαχείρισης ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου (voting advice applications) με σημαντική εμπειρία σχεδιασμού παρόμοιων εργαλείων σε όλο τον κόσμο.



Τι είναι το Choose4Greece 2014;

Το Choose4Greece 2014 είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους με τις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις Περιφερειακής Εκλογές του 2014. Το Choose4 Greece παρέχει μια σειρά από αποτελέσματα, τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού του πόσο καλά ταιριάζουν οι χρήστες με τους υποψηφίους. Δεν είναι σχεδιασμένο να προτείνει στους πολίτες πώς να ψηφίσουν, αλλά, απλώς, να τους επιτρέψει να δουν πού βρίσκονται σε σχέση με τους υποψηφίους για μια σειρά ζητημάτων πολιτικής.



Πως λειτουργει;
Η διαδικασία είναι απλή: πριν από την εκλογική αναμέτρηση, οι θέσεις των κύριων ελληνικών κομμάτων για μια σειρά πολιτικών ζητημάτων εκτιμούνται από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων. Στη συνέχεια, οι εκτιμήσεις αυτές αποστέλλονται στους υποψήφιους που έχουν λάβει την κομματική στήριξη κάθε κόμματος προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να τροποποιηθούν από αυτούς. Σε περίπτωση μη επικοινωνίας των υποψηφίων, χρησιμοποιούνται οι εκτιμήσεις των επιστημόνων. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι λαμβάνουν το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο και τους ζητήται να το συμπληρώσουν. Οι χρήστες που επισκέπτονται κατόπιν την ιστοσελίδα εκφράζουν τις δικές τους θέσεις για τα ίδια ζητήματα πολιτικής, απαντώντας το ερωτηματολόγιο της ιστοσελίδας. Το σύστημα, έτσι, μπορεί να υπολογίσει πόσο κοντά βρίσκονται οι θέσεις των υποψηφίων με αυτές των χρηστών. Τα αποτελέσματα δείχνουν την απόσταση, μικρή ή μεγάλη, που έχουν οι θέσεις των χρηστών από τους υποψηφίους.
Go to top



Ποσο ανεξαρτητο ειναι;
Το Choose4Greece 2014 είναι αποτέλεσμα αυστηρά επιστημονικής εργασίας και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με πολιτικά κόμματα ή κινήματα.
Go to top


Πως επιλεγονται οι ερωτησεις;
Οι ερωτήσεις επιλέχθηκαν από την ερευνητική ομάδα χωρίς καμία ανάμειξη των κομμάτων ή των υποψηφίων στην επιλογή των ερωτήσεων. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε και οργανώθηκε γύρω από τέσσερα θέματα πολιτικής: οικονομία, κοινωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση, και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Go to top


Πως καθοριστηκαν οι θεσεις των υποψηφίων;
Ο καθορισμός των θέσεων των υποψηφίων ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, καθορίστηκαν οι θέσεις των κύριων ελληνικών κομμάτων από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων στη βάση πολλαπλών πηγών πληροφοριών (π.χ. προγραμματικές θέσεις των κομμάτων, συνεντεύξεις με υποψηφίους και αρχηγούς κομμάτων, λόγοι πολιτικών και απόψεις ανεξάρτητων ειδικών). Οι θέσεις του εκάστοτε κόμματος για τα ζητήματα καθορίστηκαν μετά από πολλαπλούς γύρους κωδικοποίησης, η οποία έγινε ανώνυμα. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία μπορείτε να βρείτε εδώ. Στη δεύτερη φάση, στάλθηκαν στους υποψηφίους οι εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας για τις θέσεις του κόμματος που στηρίζει τον κάθε υποψήφιο προκειμένου αυτές να επιβεβαιωθούν ή να τροποποιηθούν από τον υποψήφιο. Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης ή τροποποίησης, χρησιμοποιήθηκαν οι εκτιμήσεις της ομάδας των επιστημόνων. Στους ανεξάρτητους υποψήφιους χωρίς κομματική στήριξη, καθώς και στους υποψηφίους με πολλαπλή κομματική στήριξη όπου ήταν αδύνατο να εκτιμηθούν οι θέσεις τους από την ερευνητική ομάδα, στάλθηκε ένα ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση από τους ίδιους τους υποψηφίους.
Go to top


Γιατι δεν περιλαμβανονται όλοι οι υποψήφιοι;
Σε ορισμένες περιφέρειες δεν περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι γιατί είτε η ερευνητική ομάδα δεν κατάφερε να εκτιμήσεις τις θέσεις των κομμάτων που τους στηρίζουν, είτε γιατί οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι δεν απάντησαν στη σχετική πρόσκληση συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου θέσεων. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συμπεριληφθούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους ώστε να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.
Go to top


Πως πρέπει να ερμηνευσω το διαγραμμα «Συναφεια με τους υποψηφίους»;
Το Choose4Greece δείχνει πόσο εσείς και οι υποψήφιοι συμφωνείτε σε ζητήματα πολιτικής που συμπεριλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο. Η πιθανή αυτή συνάφεια μπορεί να πάρει τιμές από -100 βαθμούς (πλήρης διαφωνία χρήστη-υποψηφίου) έως +100 βαθμούς (πλήρης συμφωνία χρήστη-υποψηφίου). Τιμές μεταξύ 0 και 40 σημαίνουν μέτρια συμφωνία μεταξύ υμών και των υποψηφίων και αναπαρίστανται με ΚΙΤΡΙΝΟ χρώμα. Ισχυρή συνάφεια αναπαρίσταται με ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα και δείχνει πως η τιμή της συνάφειας χρήστη-υποψηφίου είναι 40 βαθμοί ή περισσότερο. Το ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα δείχνει διαφωνία και χρησιμοποιείται όταν η συνάφεια χρήστη-υποψηφίου έχει τιμές κάτω του μηδενός.
Go to top


Γιατι υπαρχουν δυο διαγραμματα στην οθονη «Συναφεια με τους υποψηφίους»;
Υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού της συνάφειας χρήστη-υποψηφίων με διαφορετικούς τρόπους. Το Choose4Greece επιτρέπει στο χρήστη να δει τα αποτελέσματα δύο τρόπων υπολογισμού, οι οποίοι βασίζονται σε δύο διαφορετικές θεωρίες πολιτικής επιστήμης σχετικά με την πολιτική συμπεριφορά. Παρότι η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι υποψήφιοι, η οποία βασίζεται στην τιμή της συνάφειας με το χρήστη, συχνά παραμένει η ίδια, ο “Αρχικός υπολογισμός” είναι πιο αυστηρός και συχνά παράγει μικρότερους δείκτες συνάφειας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους υπολογισμού της συνάφειας δείτε εδώ.
Go to top


Πως πρεπει να ερμηνευσω τον “Πολιτικο μου χαρτη”;
Ο πολιτικός χάρτης είναι διάγραμμα που βασίζεται σε δύο κλίμακες, καθεμία των οποίων συνοψίζει τις απόψεις σχετικά με την οικονομία και τις απόψεις για κοινωνικά ζητήματα αντίστοιχα. Το διάγραμμα αυτό κατασκευάστηκε επιλέγοντας αποκλειστικά ερωτήσεις του Choose4Greece 2014 που αφορούν το καθένα από τα παραπάνω θέματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής των ερωτήσεων για τον πολιτικό χάρτη δείτε εδώ. Ο χάρτης σας επιτρέπει να συγκρίνετε τη θέση σας στο χάρτη με αυτές των υποψήφιων. Το Choose4Greece μπορεί επιπλέον, αν επιλέξετε “Εμφανίστε τη δική σας τοποθέτηση”, να σας δείξει πώς τοποθετήσατε τον εαυτό σας και τους υποψηφίους στις κλίμακες αυτό-τοποθέτησης που προηγούνται των αποτελεσμάτων.
Go to top


Πώς πρέπει να ερμηνεύσω το “Θεματικό Ραδιόγραμμα”;
Το θεματικό ραδιόγραμμα είναι διάγραμμα που βασίζεται σε τέσσερις διαφορετικές κλίμακες, καθεμία των οποίων συνοψίζει τις απόψεις σχετικά με κάθε από τις παρακάτω θεματικές ενότητες: συντηρητισμός, εθνικισμός, κρατισμός, και μεταρρύθμιση. Το διάγραμμα αυτό κατασκευάστηκε επιλέγοντας αποκλειστικά ερωτήσεις του Choose4Greece 2014 που αφορούν το καθένα από τα παραπάνω θέματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής των ερωτήσεων για τον πολιτικό χάρτη δείτε εδώ. Η μπλε γραμμή του διαγράμματος δείχνει το αποτέλεσμα σας σε κάθε από τις τέσσερις θεματικές ενότητες. Επιλέγοντας κάθε ένα από τους υποψηφίους εμφανίζεται μία κόκκινη γραμμή που σας επιτρέπει να συγκρίνετε τα αποτελεσματά σας με αυτά των υποψήφιων.
Go to top


Μπορώ να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλους Έλληνες χρήστες;
Ναι. Από τη στιγμή που ένας επαρκής αριθμός χρηστών συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, στην οθόνη αποτελεσμάτων: “Εγγύτητα με άλλους χρήστες”, θα μπορείτε να δείτε ποιό κόμμα άλλοι χρήστες με απαντήσεις παρόμοιες με τις δικές σας δήλωσαν πρόθεση να ψηφίσουν.
Go to top


Μπορώ να δω τις θέσεις που έχουν υπολογιστεί για τους υποψηφίους και τα κόμματα στα διάφορα ζητήματα;
Ναι. Αν επιλέξετε: “Απαντήσεις υποψηφίων και κομμάτων” θα δείτε τις δικές σας απαντήσεις δίπλα σε αυτές που έχουν υπολογιστεί για τα τους υποψηφίους.
Go to top


Μπορω να δωσω αυξημενη βαρυτητα σε ορισμενα θεματα που ειναι σημαντικα για εμενα στον υπολογισμο της συναφειας μου με τους υποψηφίους;
Ναι. Αν επιλέξετε: “Σύνθετη Ανάλυση”, σας δίνεται η δυνατότητα να σημειώσετε ποιά ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εσάς και ποιά ζητήματα θεωρείτε λιγότερο σημαντικά. Το Choose4Greece τότε θα υπολογίσει εκ νέου τη συνάφεια σας με υποψηφίους που εμφανίζεται στην οθόνη “Συνάφεια με τους υποψηφίους”.
Go to top


Μπορω να επανασυνδεθω, ωστε να δω ξανα τα αποτελεσματα του Choose4Greece;
Ναι. Στη σελίδα όπου βλέπετε τα αποτελέσματά σας μπορείτε να επιλέξετε τη σελίδα επάνω “Περισσότερα” και μετά την επιλογή “Το προφίλ σου”. Εκεί μπορείτε να δείτε το προσωπικό σας όνομα και κωδικό χρήστη. Μπορείτε να στείλετε τις πληροφορίες αυτές στο email σας. Την επόμενη φορά στην αρχική οθόνη του Choose4Greece μπορείτε να επιλέξετε “Login” επάνω δεξιά, και να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας το προσωπικό σας όνομα και κωδικό χρήστη ώστε να δείτε κατευθείαν τα αποτελέσματα χωρίς να χρειαστεί να απαντήσετε τις ερωτήσεις.
Go to top


Τι κανετε με τα δεδομενα που συλλεγονται απο το Choose4Greece;
Τα δεδομένα, όπως οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις, που συλλέγονται είναι εντελώς ανώνυμα. Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και με κανέναν τρόπο δεν θα κοινοποιηθούν ή πωληθούν σε τρίτους. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις χρησιμοποιούνται για να σταλούν στους χρήστες οι απαραίτητες πληροφορίες για να επανασυνδεθούν στο Choose4Greece. Αν κάποιος χρήστης επιθυμεί να αφαιρεθεί από τον κατάλογο ηλεκτρονικών διευθύνσεων, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή πατώντας στον αντίστοιχο σύνδεσμο του μηνύματος με τις πληροφορίες επανασύνδεσης που θα λάβει.
Go to top


Ποιος ευθυνεται για το Choose4Greece;
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για εμάς πατώντας το κουμπί “Σχετικά με εμάς” στο επάνω μέρος της οθόνης σας.
Go to top


Μπορω να μοιραστω την εμπειρια μου στο Facebook και αλλα κοινωνικα δικτυα;
Ναι. Αν στην οθόνη αποτελεσμάτων επιλέξετε “Περισσότερα”, και κατόπιν επιλέξετε κάποιο από τα εικονίδια της ομάδας “Μοιραστείτε το Choose4Greece”, θα μπορέσετε να μοιραστείτε την εφαρμογή με άλλους στα κοινωνικά σας δίκτυά. Αν επιλέξετε “Μοιραστείτε τα αποτελέσματά σας”, μπορείτε να στείλετε τα δικά σας αποτελέσματα στο Choose4Greece σε άλλους που βρίσκονται στα κοινωνικά σας δίκτυα.
Go to top


Πως μπορω να επικοινωνησω με το Choose4Greece;
Στείλτε μας μήνυμα στη διεύθυνση: Choose4Greece@gmail.com
Συνεργασία δύο Πανεπιστημίων

Το Choose4Greece σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Preference Matcher, μια κοινοπραξία επιστημόνων με ειδίκευση στο αντικείμενο της διαχείρισης ηλεκτρονικών συμβούλων ψήφου (voting advice applications) με σημαντική εμπειρία σχεδιασμού παρόμοιων εργαλείων σε όλο τον κόσμο.

Ερευνητική ομάδα:

Δρ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δρ. Βασιλική Γεωργιάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

και οι υποψήφιοι διδάκτορες και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πάρις Ασλανίδης, Γιάννης Κουρής, Βένη Μουζακιάρη, Γιώργος Σιάκας, Μαργαρίτα Τραμπάτσεβα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Αναστασία Καφέ, Ελένη Σταθοπούλου, Βέρα Τίκα, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Κώστας Βαδράτσικας, Βασίλης Μαναβόπουλος, και στο University of Leicester: Βάλια Σαββίδου.

Για την επιστημονική κοινοπραξία PreferenceMatcher:

Δρ. Κώστας Γεμενής, University of Twente

Δρ. Fernando Mendez, Center for Democracy Studies Aarau (ZDA) και University of Zurich
Δρ. Ρούλα Νέζη, University of Konstanz

Δρ. Βασιλική Τρίγκα, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δρ. Νικόλας Τσαπατσούλης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο τεχνικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Κώστα Τζιούβα και τον προπτυχιακό φοιτητή Γιάννη Δεσπότη στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο γραφικός σχεδιασμός έγινε από τον Claudio Mendoça.

Η παρούσα πρωτοβουλία είναι μη κερδοσκοπική.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.