powered by Surfing Waves

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η ιστορία του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης: Γιατί ο κ. Ψαρρός θέλει τόσο επίμονα να αναλάβει ο δήμος τις αρμοδιότητες του;

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρόσφατα αποφάσισε ότι θεωρεί επιβεβλημένη την κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης και την σύσταση νέου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα αναλάβει τις αρμοδιοτητες του. Πριν ένα χρόνο στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του 2012 είχε εγκριθει η κατάργηση Λιμενικού Ταμείου και η μεταφορά του στον Δήμο. Η αποφαη αυτη δεν υλοποιήθηκε και ξαναπαρθηκε τον προηγούμενο μηνα.

Επίσης στην τελευταία συνεδριαση του Δημοτικου Συμβουλιου αποφασίστηκε να εκτελέσει ο  δήμος εργα σε την παραλία της Λίμνης που είναι στην δικαιοδοσία του Λιμενικου Ταμείου.

Σχέσεις με την δημοτική αρχή

Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με το Λ.Τ. ειναι κλονισμένες, ως γνωστό το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης είχε απορρίψει αίτημα πέρυσι της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την χερσαία ζώνη λιμένα Λίμνης στο δήμο για 20 χρόνια. Το αιτιολογικό της απόφασης του Λ.Τ. ειναι ενδιαφέρον και αξίζει να το διαβάσει κανείς.

Ο κ. Ψαρρός στην τελευταία συνεδρίαση δεν παρέλειψε να κάνει κριτική στο Λιμενικό Ταμείο λέγοντας " Χρόνια φωνάζουμε για την σύνταξη μελέτης ανάπλασης της παραλίας, γραπτά και προφορικά . Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο απόφαση του που να αναθέτει στο Δήμο την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Όμως αντί θετικής απάντησης εισπράττουμε απαξιωτικές και ειρωνικές απαντήσεις".

Παρόμοια κριτική έκανε και ο αντιδημαρχος κ. Καντζούρας.Ο κ. Ψαρρός κατηγόρησε το Λ.Τ για αδράνεια και ο κ. Καντζούρας το χαρακτήρισε σαν εμπόδιο για την ομαλή λειτουργία των παραλιών.


Γιατί δεν δείχνουν την ίδια επιμέλεια για τις άλλες παραλίες;

Βέβαια ο δήμος έχει στην δικαιοδοσία του όλες τις άλλες παραλίες του δήμου (εκτός της Λίμνης Κυμασίου και Πηλίου)  οι οποιες είναι σε εγκαταλελειμμένες και σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες για την παραλία της Αγίας Άννας.  Ποιος τους εμπόδισε εκεί να κάνουν έργα σε αυτές τις παραλίες; 


Το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης  δεν καταργείται, απλώς ξανά-συγχωνεύεται

Το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης όμως δεν καταργείται, συγχωνεύεται και οι αρμοδιότητες του περνούν στον Οργανισμό Λιμένων Ευβοίας Α.Ε που δημιουργείται. Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι υπό συζήτηση και  δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.


Η ιστορία του Ταμείου

Το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης ιδρύθηκε  το 1942 με έδρα την Λίμνη. Εισέπραττε  φόρους σε εμπορεύματα που  επιβιβάζονταν ή αποβιβαζόταν στις παράλιες της κοινότητας Λίμνης . ειδικοί φόροι υπήρχαν για  φόρτωση Λευκόλιθου και κολοφωνίου (ρητίνης) .Β.Δ.  31.3.1941  (ΦΕΚ Α  98) 


Το 1963 η δικαιοδοσία του Λιμενικού ταμείου Λίμνης επεκτείνεται στους όρμους  Κυμασίου (Μαντουδι) και Πηλίου (με το Β.Δ.  547/1963. ΦΕΚ Α 149) 


Το 1980  συγχωνεύεται με τα λιμενικά ταμεία του νόμου Εύβοιας και δημιουργείται το  Λιμενικό Ταμείο Νομού Ευβοίας  με το Π. Δ. 1100/1980 (A’ 277)   


 Το 2003 το Λιμενικό Ταμείο Νομού Ευβοίας διασπάται  και δημιουργείται  το Λιμενικό Ταμείο  Λίμνης  καθώς και  τα Λιμενικά Ταμεία Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης, Μαρμαρίου, Σκύρου, Στύρων και Ωρεών (Π.∆.. 86/2003 ΦΕΚ Α΄ -80)   


Το 2013 προβλέπεται η επανά- συγχώνευση του Λ.Τ. Λίμνης με τα άλλα Λιμενικά Ταμεία της Εύβοιας και η δημιουργία του «Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας Α.Ε και έδρα την Χαλκίδα  (με το  αρθ. 47 του υπό συζήτηση  Σχέδιο Νόμου  «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις»).  Ο  Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Α.Ε είναι ο καθολικός διάδοχος του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης και στην δικαιοδοσία του περνούν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.