powered by Surfing Waves

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Προστατέψτε τα θαλασσόκρινα της Κρύας Βρύσης από τα τροχόσπιτα και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα




 Από την σελίδα του kireas.org

Προστατέψτε τα θαλασσόκρινα της Κρύας Βρύσης από τα τροχόσπιτα και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα



Στην παραλία της Κρύας Βρύσης υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους και πυκνότερους πληθυσμούς απειλούμενου θαλασσόκρινου (Pancratium maritimum). Οι πληθυσμοί θαλασσόκρινου στις παραλίες της Αγίας Άννας και Φραγκάκη έχουν μειωθεί σημαντικά. O kireas.org πέρυσι έκανε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και αναφύτευσης μέρους της παραλίας της Κρύας Βρύσης. Ευπαθείς βλαστοί από τα νέα φυτά που φύτευσε ο σύλλογος άρχισαν να εμφανίζονται και σιγά σιγά θα αποκαταστήσουν τους χώρους που εκριζώθηκαν.

Με τον ερχομό του Καλοκαιριού οι παραλίες γεμίζουν με κόσμο που δεν αντιλαμβάνεται την οικολογική αξία του θαλασσόκρινου. Στην παραλία της Κρύας βρύσης ο κίνδυνος είναι από τους ασυνείδητους κατασκηνωτές και οδηγούς τροχοφόρων πού παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους πάνω στα θαλασσόκρινα . Πολλά τροχόσπιτα πού έρχονται από νωρίς και για να πιάσουν μια καλή θέση στην παραλία , εκχερσώνουν εκτάσεις με θαλασσόκρινα. Αν υποπέσουν στην αντίληψη σας τέτοια φαινόμενα ενημερώστε τους τροχοσπιστάδες και τους ιδιοκτήτες των οχημάτων για την αξία των κρίνων και ζητήστε τους απλά να μετακινήσουν τα τροχόσπιτα τους ή να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους αλλού. Η προστασία των θαλασσόκρινων είναι ευθύνη όλων μας .

Ο kireas.org έχει ζητήσει την συμπαράσταση της δημοτικής αρχής και σύντομα θα ξεκινήσει άλλη μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Χωρίς την βοήθεια όλων μας όμως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα είναι επιτυχής.

Το "κρινάκι της θάλασσας" είναι μια πανέμορφη αμαρυλλίδα φυτό πολυετές κρυπτόφυτο (ένα μεγάλο μέρος του χρόνου υπάρχει μόνο ως βολβός στην άμμο). Ο κορμός του φτάνει τα 40 εκατοστά ,το ριζικό του σύστημα είναι βολβοειδές και φτάνει μέχρι και 1,50 μέτρο ,σχεδόν κολυμπάει στη θάλασσα ,ευδοκιμεί και αυτοφύεται σε αμμώδεις παραλίες. Βγάζει τα φύλλα του το χειμώνα και το καλοκαίρι ξεραίνονται. Μέσα στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού πετάγονται κάτασπρα τα άνθη του τεράστια ,συμμετρικά , αρωματικά ,έχει το καθένα έξι πέταλα και διαμορφώνουν ένα στέμμα όπως οι ασφόδελοι με 6 στήμονες και κίτρινους ανθήρες. Τα άνθη μισαανοίγουν αργά το απόγευμα προς το βράδυ ,τότε που οι καυτές ακτίνες του ήλιου πηγαίνουν για ύπνο για να φθάσουν στο ζενίθ του ανοίγματος, όσο η νύχτα προχωρεί. Το (Pancratium maritimum) όπως όλοι οι κρίνοι ήταν ιερό λουλούδι για τους μινωίτες με την ίδια θρησκευτική σημασία. Είναι γνωστό από αρχαίες εικονογραφήσεις στην Κρήτη, στα παλάτια της Κνωσού


Διαβάστε επίσης


Το απερίφραστο κάλλος των κρίνων της παραλίας της Κρύας Βρύσης (φωτογραφίες)

Τις εκριζωμένες αποικίες των θαλασσόκρινων της Κρύας Βρύσης αναφυτεύει ο kireas.org









0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.