powered by Surfing Waves

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Έναρξη διαδικασίας ενστάσεων κατά της Πολεοδομικής Μελέτης της ΒΙΠΕ


 Οι ενστάσεις από δημότες και φορείς πρέπει να  κατατεθούν στο δήμο μέχρις τις 2 Μάϊου 2015.  Ο δήμος οφείλει να τις αποστείλει μαζί με γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αρμόδια Υπηρεσία.

Οι όροι δόμησης  που κατατίθενται  στην μελέτη εξαρτώνται από τον  βαθμό όχλησης  ή τον τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Κατά συνέπεια  μια θετική γνωμοδότηση από το Δημ. Συμβ. σημαίνει  αποδοχή του βαθμού όχλησης το ΕΠ και κατά συνέπεια  αποδοχή και νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ.

 από την σελίδα του συλλόγου kireas.org

Έναρξη διαδικασίας ενστάσεων κατά της Πολεοδομικής Μελέτης της ΒΙΠΕ



Ο δήμος ανάρτησε στην ιστοσελίδα  κοινοποίηση έναρξης της  περιόδου ενστάσεων από τους δημότες και τους φορείς ενάντια στην Μελέτη  Πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ. Το περιεχόμενο της μελέτης και των σχεδίων  δεν δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμα στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου.
 Οι ενστάσεις πρέπει να  κατατεθούν στο δήμο μέχρις τις 2 Μάϊου 2015.  Ο δήμος οφείλει να τις αποστείλει μαζί με γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αρμόδια Υπηρεσία.
Η  εταιρεία  «Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου πού  δημιούργησε πέρυσι ο όμιλος  ΤΕΡΝΑ με την επωνυμία ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΑΕ» («“ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”» είναι ο φορέας πού έχει κατάρτισε την πολεοδομική μελέτη του  Επιχειρηματικού Πάρκου υψηλής ρυπαντότητας  τύπου Α (γνωστού και ως ΒΙΠΕ)  στο Μαντούδι.    Η πολεοδομική μελέτη της ΒΙΠΕ πρέπει να περιλαμβάνει το πολεοδομικό − ρυμοτομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό, έκθεση που περιγράφει και αιτιολογεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τους όρους  δόμησης, τις χρήσεις γης και τους σχετικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις και κάθε άλλη ρύθμιση που επιβάλλεται από πολεοδομικούς λόγους.
Οι όροι δόμησης  που κατατίθενται  στην μελέτη εξαρτώνται από τον  βαθμό όχλησης  ή τον τύπο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Κατά συνέπεια  μια θετική γνωμοδότηση από το Δημ. Συμβ. σημαίνει  αποδοχή του βαθμού όχλησης το ΕΠ και κατά συνέπεια  αποδοχή και νομιμοποίηση της ΒΙΠΕ.

Διαδικασία ενστάσεων  κατά της  πρότασης πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ

Οι ενστάσεις κατά της αναρτηθείσας πρότασης πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ  κατατίθενται στον οικείο Δήμο μέσα στο διάστημα των δέκα πέντε (15) ημερών που αρχίζει από σήμερα (17.4.15) .Μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής ένστασης (22.5.15), ο Δήμος υποχρεούται να αποστείλει στην αρμόδια Υπηρεσία, τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Πολεοδομικής Μελέτης (Ρυμοτομικού σχεδίου και Πολεοδομικού κανονισμού) και των υποβληθεισών ενστάσεων.  Αρμόδια Υπηρεσία  είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πλην της περίπτωσης που η “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”  έχει καταστεί κυρία του συνόλου της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου, όπου η πολεοδομική μελέτη υποβάλλεται στη Διεύθυνση Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος της ΓΓΒ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ένσταση, εντός της ίδιας προθεσμίας ο Δήμος αποστέλλει στην αρμόδια Υπηρεσία τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Πολεοδομικής Μελέτης, βεβαίωση περί της ανάρτησης της Μελέτης, βεβαίωση ότι δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις, καθώς και τις Εφημερίδες δημοσίευσης της ανακοίνωσης ανάρτησης.
2. Η αρμόδια Υπηρεσία εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την υποβολή του φακέλου της διαδικασίας, εισηγείται επί του θέματος στο αρμόδιο Συμβούλιο Χωρ/ταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο γνωμοδοτεί σε αυτήν εντός δέκα πέντε (15) ημερών.

3. Η γνωμοδότηση του ΣΧΟΠΑΔ είναι υποχρεωτική και η “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.” οφείλει να τροποποιήσει την Πολεοδομική Μελέτη στα σημεία που θα της υποδειχθούν και να την υποβάλει εκ νέου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία με νέα ανάρτηση εφ’ όσον απαιτείται.

Διαδικασίες έγκρισης της πρότασης πολεοδόμησης της ΒΙΠΕ Έγκριση πολεοδομικής μελέτης ΕΠ ( ή ΒΙΠΕ)

1. Η Πολεοδομική Μελέτη (Ρυμοτομικό σχέδιο και Πολεοδομικός κανονισμός) εγκρίνεται με Απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατόπιν γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου και  του αρμοδίου ΣΧΟΠΑΔ, πλην της περίπτωσης που η “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”  έχει καταστεί κυρία του συνόλου της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου , όπου η Πολεοδομική Μελέτη εγκρίνεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των καθ’ύλην αρμοδίων Υπουργών
2. Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μόνο συμβουλευτική και ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί στην περίπτωση που  η  “ΕΠ.ΠΑ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ Α.Ε.”»  έχει καταστεί κυρία του συνόλου της έκτασης του Επιχειρηματικού Πάρκου.
 

Πολεοδομική μελέτη και όροι δόμησης στα ΕΠ

Η πολεοδομική μελέτη περιλαμβάνει το πολεοδομικό − ρυμοτομικό σχέδιο, τον πολεοδομικό κανονισμό, έκθεση που περιγράφει και αιτιολογεί τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τους όρους  δόμησης, τις χρήσεις γης και τους σχετικούς περιορισμούς ή απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις και κάθε άλλη ρύθμιση που επιβάλλεται από πολεοδομικούς λόγους.
2. Οι όροι δόμησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται τα παρακάτω όρια: α. Ποσοστό κάλυψης μέχρι 70%.
Συντελεστής δόμησης μέχρι 1,6 για τις βιομηχανικές και 1,2 για τις υπόλοιπες χρήσεις.
Ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων 25%, υπολογιζόμενο επί της συνολικής επιφάνειας του ΕΠ. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται χώροι εντός του ΕΠ με ήδη διαμορφωμένη τέτοια χρήση. Οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του ΕΠ ορίζονται σε 6% κατ’ ελάχιστον επί της συνολικής επιφάνειας για ΕΠ Τύπου Α΄. Οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του ΕΠ συνυπολογίζονται στην έκταση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του ΕΠ. Οι χώροι κοινωφελών εγκαταστάσεων και κτιρίων ανέρχονται κατά ανώτατο όριο σε 3% στη συνολική επιφάνεια του ΕΠ.

1) Τα μεγέθη των οικοδομικών τετραγώνων και η εσωτερική οδοποιία πρέπει να καθορίζονται ανάλογα με τον τύπο του ΕΠ και τα αναμενόμενα μεγέθη και πλήθος των αναμενόμενων να εγκατασταθούν επιχειρήσεων.
2) Τα πλάτη των οδών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,5 μ. και κάθε πεζοδρομίου τουλάχιστον 1,5 μ.
3) Η απόσταση των οικοδομικών γραμμών από τις ρυμοτομικές γραμμές πρέπει να είναι ≥ 5 μ.
4) Πρέπει να συνυποβάλλεται προσχέδιο τυπικής κατάτμησης των οικοδομικών τετραγώνων ανάλογα με τον τύπο του ΕΠ και τα αναμενόμενα μεγέθη και πλήθος των αναμενόμενων να εγκατασταθούν επιχειρήσεων.
5) Η κλίμακα των σχεδίων της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να είναι 1:2.000 έως 1:500, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση του ΕΠ
6) Ορίζονται οι εξής ειδικοί όροι δόμησης στα ΕΠ τύπου Α΄, Β΄, Γ΄ και ΕΠ Ειδικού Τύπου με βιομηχανικές χρήσεις Χ, Μ, Υ όχλησης:
− Συντελεστής δόμησης ≤ 1,6
− Ποσοστό κάλυψης ≤ 70%
− Αρτιότητα οικοπέδων ≥ 1000 τ.μ.   για τα ΕΠ τύπου Α΄ (ΒΙΠΕ)
7) Επιβάλλεται για λόγους πυρασφάλειας η τήρηση απόστασης δ από τα πλάγια και οπίσθια όρια των οικοπέδων, όπου δ ίσον 3+0,1 του ύψους του κτιρίου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.