powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Και στους δήμους από το Μάϊο το ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων

Παρουσίαση από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά και τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό, της λειτουργίας του μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων και τις πρώτες καταχωρήσεις στο σύστημα.

Μαχαίρι στους κρατικούς φορείς που έχουν το δικαίωμα να διενεργούν διαγωνιστικές διαδικασίες βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις που υλοποιεί.

Παρουσιάζοντας το Ενιαίο Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός τόνισαν ότι όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία , εκτός της διαφάνειας που θα προσφέρει σχετικά με τις διαδικασίες διενέργειας των δημόσιων διαγωνισμών και την εκτέλεση των συμβάσεων, θα φέρει και σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκορδάς το κόστος αναμένεται να μειωθεί από 5% έως 20% ανάλογα με το είδος και το ύψος της σύμβασης.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι ο στόχος είναι η μείωση των φορέων που διενεργούν διαγωνισμούς να μειωθεί κατά 90% και από 6.930 που είναι σήμερα να περιοριστούν σε 621.

Μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις για το «ψαλίδισμα» των φορέων αυτών θα εκδοθούν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαγωνισμών ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου για την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία), ενώ από τον Απρίλιο θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς του δημοσίου (νοσοκομεία ΝΠΔΔ) και από τον Μάιο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόσβαση στο σύστημα μπορούν να έχουν πολίτες, προμηθευτές και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος για να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών, ενώ σε ενάμιση περίπου χρόνο θα συνδεθεί και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Οι μορφές των διαγωνισμών όπως αναφέρθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό είναι δύο ειδών και συγκεκριμένα οι «συμφωνίες πλαίσιο», όπου ομαδοποιούνται τα αιτήματα και επιλέγονται με διαγωνισμό οι προμηθευτές, και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες στις οποίες on line οι επιχειρήσεις θα μπορούν να «χτυπούν» τους διαγωνισμούς δίνοντας τις χαμηλότερες τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαγωνισμό που έγινε για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για όλες τις εφορίες της χώρας ενώ το αρχικό προϋπολογιζόμενο κονδύλι ήταν 330.00 ευρώ, μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μειώθηκε στις 226.000 ευρώ.

H ηλεκτρονική διεύθυνση του Συστήματος Δημοσιών Συμβάσεων είναι www.eprocurement.gov.gr.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.