powered by Surfing Waves

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Νέος «Διατάκτης» της Ο.Ε, του δήμου ο Παπαντωνίου με αναπληρωτή τον Στάμου


Πριν από κάθε ενέργεια για την εκτέλεση οποιασδήποτε δαπάνης τουδημοσίου απαιτείται σχετική Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωση, από τον αρμόδιο διατάκτη ή από τον κατά νόμο εξουσιοδοτημένο όργανο, με την οποία εγκρίνεται η πραγματοποίηση δαπάνης.  Για τους ΟΤΑ αρμόδιοι για την ανάληψη υποχρεώσεων και την πραγματοποίηση δαπανών είναι:
Α) Ο Δήμαρχος
Β) Το Δημοτικό Συμβούλιο
Γ) Οικονομική Επιτροπή

Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις και οι δαπάνες οι οποίεςαπαιτούνται  άπτονται των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής, θα πρέπει να οριστεί από την Επιτροπή ο αρμόδιος διατάκτης της και ο αναπληρωτής του στους οποίους θα ανατεθεί η έκδοση Αποφάσεων Ανάληψης Υποχρέωσης, για λογαριασμό της Οικονομικής Επιτροπής


Η οικονομική επιτροπή  με απόφασή της μεταφέρει την αρμοδιότητα της διάθεσης πίστωσης (Διατάκτης) στον Αντιδήμαρχο Νηλέως  κον Παπαντωνίου  Κωνσταντίνο για την υπογραφή όλων των σχετικών παραστατικών των χρηματικών ενταλμάτων για λογαριασμό της οικονομικής επιτροπής.

Τα δημοσιευμένα  πρακτικά: 

κ Ψαρρός: Κύριοι σύμβουλοι,  Σύμφωνα με την περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν.3852/2010, η  οικονομική επιτροπή αποφασίζει την έγκριση των δαπανών και τη διάθεση των  πιστώσεων του προϋπολογισμού εκτός από εκείνες που σύμφωνα με τις κείμενες  διατάξεις αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Δήμαρχος αφού ενεργεί  πράξεις διαχείρισης των λογαριασμών του Δήμου έχει την ιδιότητα του υπολόγου και ως εκ τούτου ευθύνεται ως υπόλογος . Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του ν.3871/2010 τα καθήκοντα του διατάκτη είναι ασυμβίβαστα με τα καθήκοντα του  υπολόγου. Αν αναμειχθεί στα καθήκοντα του τελευταίου, ευθύνεται ως δημόσιος  υπόλογος. Από το συνδυασμό των ανωτέρω συνάγεται ότι η ιδιότητα του Δημάρχου ως υπολόγου είναι ασυμβίβαστη με αυτή του διατάκτη. Αυτό βεβαίως δημιουργεί πρόβλημα στις περιπτώσεις που ο Δήμαρχος είναι Πρόεδρος της Οικονομικής  Επιτροπής και ταυτοχρόνως ενεργεί πράξεις διαχείρισης των λογαριασμών του Δήμου
( εκκαθάριση, υπογραφή ενταλμάτων).

Με την αριθμ. 31/2011 απόφαση της Ο.Ε . είχε οριστεί διατάκτης ο Αντιδήμαρχος κ. Στεργίου Ιωάννης με αναπληρωτή του τον Αντιδήμαρχο κ. Καντζούρα Ιωάννη , όμως επειδή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων μου ως Δήμαρχος θα ορίσω τους ανωτέρω  ως Πρόεδρους α) της Ο.Ε τον κ. Στεργίου Ιωάννη και β) Πρόεδρο της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ τον κ.  Καντζούρα Ιωάννη θα πρέπει να προβούμε στην αντικατάσταση τους γιαυτό προτείνω ως διατάκτη της περι. Δ της παρ. 1 του άρθρου 72 του Ν.3852/2010 να είναι ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαντωνίου Κωνσταντίνος με αναπληρωτή του τον Αντιδήμαρχο κ. Στάμου Ιωάννη.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.