powered by Surfing Waves

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Νέες περικοπές σχεδιάζει το ΥΠΟΙΟ για τους δήμους

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για νέες περικοπές στα έσοδα των δήμων, που περιλαμβάνονται ως προτάσεις σε μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ).

Η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της ερωτά το Υπουργείο Οικονομικών, «εάν η μελέτη του ΚΕΠΕ έχει λάβει υπόψη της ότι η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, εάν εφαρμόζονταν στην Κεντρική Κυβέρνηση και στους υπόλοιπους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μειώσεις ανάλογες με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Υπενθυμίζει δε ότι τα έσοδα των Δήμων για λειτουργικές δαπάνες από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μείωση κατά 50,26% και για επενδύσεις κατά 55,16%. Εκτός των επισήμων μειώσεων η κυβέρνηση έχει εφεύρει και πλάγιο τρόπο αφαίμαξης, η οποία για το 2012 και μέχρι τώρα έχει φτάσει τα 190 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της «φέτος είναι συνεχής η αφαίμαξη των ελάχιστων πλέον πόρων των Δήμων, για την κάλυψη μεταβιβαστικών πληρωμών του 2011, ύψους 190 εκ. € περίπου, που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των Δήμων (προνοιακά επιδόματα, μεταφορές μαθητών, κ.λπ.).

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής μειώσεων είναι οι δήμοι να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, με πολλούς να μη μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

«Οι Δήμοι, καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σε κατάρρευση ένας από τους λίγους θεσμούς που απέμειναν με οργανωτική και λειτουργική ικανότητα και στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η πατρίδα μας για να ανακάμψει από την κρίση.

Γι’ αυτό, οι Δήμοι έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις και Γενική Συνέλευση στις 24 Απριλίου».

Η μελέτη του ΚΕΠΕ

Η μελέτη του ΚΕΠΕ, που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη και συντάχθηκε σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης (Task Force) της Κομισιόν και τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φωτογραφίζει τους τομείς από τους οποίους θα προέλθουν τα 11,6 δις ευρώ στη διετία 2013-2014 έτσι ώστε από τα 2 δις ευρώ έλλειμμα που αναμένεται να έχουμε φέτος, να περάσουμε σε πλεόνασμα της τάξης των 9 δις ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης και της τρόικας τον Ιούνιο θα ανακοινωθούν νέα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δις ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Το «μενού», όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, περιλαμβάνει απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων και φορέων, νέες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων καθώς και δραστικές παρεμβάσεις στα οικονομικά των δήμων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τους δήμους, οι συντάκτες της μελέτης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από την καταγραφή των εξόδων του κράτους, προκύπτει πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων στα οικονομικά των δήμων.

Μάλιστα, εκτός από τις περικοπές δαπανών, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αλλάξει και ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης των εσόδων των δήμων. Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν και οι δημοτικές επιχειρήσεις καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν πάρα πολλές δημοτικές επιχειρήσεις που μάλλον θα κλείσουν, περιορίζοντας έτσι τα κόστη των ΟΤΑ.

Σημειωτέον ότι σημαντικός αριθμός δημοτικών επιχειρήσεων είναι οι κοινωφελούς χαρακτήρα, και είναι αυτές που προσφέρουν σημαντικές κοινωνικές υπηρεσίες μέσα από τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν, όπως οι παιδικοί σταθμοί κ.λπ. Με δεδομένο ότι στις «μεταρρυθμίσεις» που προωθούν η σημερινή κυβέρνηση και η τρόικα, περιλαμβάνεται και η «αναδόμηση» αυτών των υπηρεσιών (σ.σ. με την εκχώρηση κοινωνικών αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα), επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις της μελέτης περί κλεισίματος πάρα πολλών δημοτικών επιχειρήσεων.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.