powered by Surfing Waves

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εκτός διαδικασίας ΠΥΣ οι προσλήψεις για αυτεπιστασία και έκτακτες ανάγκες

«Σώθηκε» κυριολεκτικά στο παρά πέντε από τις χρονοβόρες διαδικασίες της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου το πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους δήμους.

Με ρύθμιση που πέρασε λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών το απόγευμα της Δευτέρας 9 Απριλίου- και μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ- τελικά οι προσλήψεις των ανέργων στο πρόγραμμα αυτεπιστασίας των δήμων, καθώς και οι προσλήψεις υδρονομέων άρδευσης και προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών των δήμων (δυμηνίτες) δεν υπάγονται πλέον στις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης των προσλήψεων της ΠΥΣ 33/2006.

Σύμφωνα λοιπόν με την παρ.22 του άρθρου 12 του νόμου:

«Στην παράγραφο 20α του άρθρου 9 του ν.4081/2011 (Α΄215) μετά τη φράση «προηγούμενη έγκριση της ΠΥΣ 33/2006 (Α΄280)» τίθεται κόμμα και προστίθεται φράση ως εξής:

«εξαιρουμένης της πρόσληψης εκτάκτου προσωπικού για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία και των υδρονομέων άρδευσης, καθώς και της πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών με σύμβαση εργασία ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα μηνών στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Για τις παραπάνω κατηγορίες προσωπικού εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 209 και 211 του ν.3584/2007, όπως ισχύουν».

Μετά τη ψήφιση αυτής της διορθρωτικής διάταξης οι προσλήψεις των ανέργων από τους δήμους θα γίνει με βάσει τον αρχικό σχεδιασμό αξιοποίησης των κυλιόμενων πινάκων πρόσληψης ανέργων μέσω ΟΑΕΔ και αφού δημοσιοποιηθεί ο οριστικός ετήσιος κυλιόμενος πίνακας κατάταξής τους, που σημειωτέον αναμενόταν έως τις 23 Μαρτίου.

Το τριετές Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας προβλέπει την κατ΄ έτος απασχόληση 35. 000 ανέργων, οι οποίοι θα εργάζονται μέχρι πέντε μήνες, δηλαδή 135 ημερομίσθια, ενώ συνολικά αναμένεται να δαπανηθεί 1,5 δις ευρώ.

Προς το παρόν το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 70 εκ. ευρώ κατ΄ έτος από ίδιους πόρους των δήμων, δηλαδή έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλος διαφήμισης και του 15% του ΤΑΠ, και με 200 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών. Αναζητούνται τα υπόλοιπα χρήματα, με επικρατέστερη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα

Επίσης οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, καθώς και η πρόσληψη συμβασιούχων αμιγώς αμειβομένων από την καταβολή αντιτίμου υπό τη μορφή διδάκτρων

σύμφωνα με ρύθμιση που πέρασε στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών (άρθρο 12 παρ. 14) γίνονται με κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Οικονομικών με την οποία κατανέμονται οι εγκρινόμενες θέσεις ανά φορέα.

Σε ισχύ η απευθείας ανάθεση μικρών έργων

Τέλος παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις προηγούμενων νόμων που αφορούν στη δυνατότητα των δήμων να προβαίνουν σε απευθείας ανάθεση όταν πρόκειται για μικρά έργα και εργασίες συντήρησης αρμοδιότητας των δήμων. Σύμφωνα με τη παρ.13 του άρθρου 19 του ψηφισθέντος νόμου, «η προϋπολογιζόμενη δαπάνη τους δεν υπερβαίνει ορισμένα ποσά που καθορίζονται γενικά ή κατά κατηγορίες έργων με απόφαση του υπουργού Υποδομών»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.