powered by Surfing Waves

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Προγραμμα υποστήριξης απασχόλησης ανέργων, νέων επιστημόνων και αγροτών (ΤΟΠΣΑ)


Προσκλήσεις στις αναπτυξιακές συμπράξεις για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης Τοπικών Σχεδίων για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) έχουν εκδώσει οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.

Τα ΤοπΣΑ στοχεύουν στην εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για 25.000 ανέργους σε όλη τη χώρα μέσα από την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων, οι οποίοι καλούνται να διαγνώσουν εξειδικευμένες τοπικές ανάγκες και να αναδείξουν αναπτυξιακές δυνατότητες.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι των ΤοπΣΑ είναι οι αναπτυξιακές συμπράξεις τοπικών φορέων, όπως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωφελής εταιρείες των δήμων καθώς αλλά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις
Οι ωφελούμενοι των ΤοπΣΑ είναι οι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ καθώς και οι νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών) και οι αγρότες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις (που περιγράφονται στις προσκλήσεις).

Οι πράξεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των ΤοπΣΑ αφορούν την προετοιμασία και την υποστήριξη ωφελούμενων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής τους μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και ένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Επιλέξιμες δράσεις

Επιλέξιμες είναι οι δράσεις που η αναπτυξιακή σύμπραξη τεκμηριώνει ως αναγκαίες στο πλαίσιο των κατηγοριών: α) Μελέτες, β) Δικτύωση, γ) Ενέργειες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, δ)Συντονισμός και διαχείριση πράξης, ε) Κατάρτιση – Επιμόρφωση και στ) Πληροφόρηση –Συμβουλευτική – Υποστήριξη.

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων των αναπτυξιακών συμπράξεων στην Περιφέρεια Στερεας Ελλάδας τρέχει από τις 17 Απριλιου έως τις 29 Μαΐου (πρώτος κύκλος αξιολόγησης). 
Σημειώνεται πως οι αναπτυξιακές συμπράξεις, εκτός από την αίτηση χρηματοδότησης των σχεδίων δράσεις, πρέπει να υποβάλουν και αίτηση-φάκελο εξέτασης της διαχειριστικής τους επάρκειας.

Περισσότερες πληροφορίες

Για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων-φακέλων και άλλες σχετικές
διευκρινίσεις για την διαχειριστική επάρκεια, αρμόδια είναι τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας
ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας: Ζήκας Θεόδωρος, Καραγεώργος Πέτρος και Σιάππας Θωμάς, τηλέφωνα
22313- 50908, 50922, 50903 και e-mail: tzikas@mou.gr, pkarageorgos@mou.gr και
tsiappas@mou.gr. To έντυπο εκπλήρωσης απαιτήσεων μαζί με την παρούσα πρόσκληση είναι
αναρτημένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.stereaellada.gr και www.espa.gr



Συνημμένα της Πρόσκλησης 

Σχέδιο Καταστατικού Αναπτυξιακής Σύμπραξης (προαιρετικό)


Προϋποθέσεις συμμετοχής ανέργων

Oι ωφελούμενοι της παρέμβασης θα πρέπει να είναι άνεργοι:
  • εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ή
  • όσοι ασφαλίζονται σε διαφορετικά ταμεία από το ΙΚΑ (π.χ. Μηχανικοί, Αγρότες) πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποία χορηγείται από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ, καθώς και άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου απαιτείται.

Μετά την αξιολόγηση και έγκριση των Σχεδίων Δράσης, οι άνεργοι παραπέμπονται στις αναπτυξιακές συμπράξεις από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ.

Η δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας», που αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.