powered by Surfing Waves

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Άξιζαν 8 συνεδριάσεις οι αλλαγές στο νεο Τεχνικό Πρόγραμμα; Η κοινή δήλωση των 9 αποστατών και οι προσθαφαιρέσεις


Στις 2/2/16 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας μετά από 5 μήνες και 8 συνεδριάσεις ενέκρινε με τροποποιήσεις το Τεχνικό Πρόγραμμα  για το 2016. Αρνητικά ψήφισα μόνο οι 6 σύμβουλοι της παράταξης Στεργίου σαν ψήφο αποδοκιμασίας στο έργο της Δημοτικής Αρχής. Στο τέλος αυτής της ανάρτησεις θα βρείτε ποια έργα κόπηκαν και ποια προστέθηκαν.

Από τις τοποθετήσεις των δημ. συμβούλων τα κύρια σημεία συνοψίζονται στα παρακάτω:

Εννέα αποστάτες  (χωρίς τον Κουκουρίκο): "Το Τεχνικό πρόγραμμα που συζητούμε σήμερα σε αντίθεση με το προηγούμενο αναφέρεται σε ποσά τα οποία συμβαδίζουν με αυτά που έχουν δοθεί από την οικ. Υπηρεσία δεν περιέχει έργα που δεν χρειάζονται , δεν αφήνει περιθώρια για κατάτμηση έργων και αξιοποιεί στο δυνατό τα διαθέσιμα ποσά"

 Στεργίου: "θετική ψήφος από την δική μας πλευρά θα σήμαινε έγκριση της  αναποτελεσματικότητας και της απραξίας της δημοτικής αρχής, κατά συνέπεια καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2016."

Παζάρας: "..... το άρθρο αυτό αναφέρει κατά λέξη ότι «τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν, δύο μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους να αποφασίζουν για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα».Το οφείλουν αγαπητοί συνάδελφοι δεν σημαίνει υποχρεούνται.". ........Εκείνο που πρέπει να μας μείνει από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι δεν χρειάζονται οκτώ συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό να εγκριθεί, αν στην κατάρτισή του συμβάλουν με τις προτάσεις τους όλες οι Δημοτικές παρατάξεις."
 
 Κουτσουράς: "θέλω να επισημάνω στον κ. Στεργίου Γιάννη ότι ο μηδενισμός δεν είναι καλό πράγμα."
 
Αλεξίου: "Η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της. "




  Ολόκληρες οι τοποθετήσεις από τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου


ΘΕΜΑ : Έγκριση τεχνικού προγράμματος Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης- Αγ. Άννας έτους 2016

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κατσούρας Δημήτριος εισηγούμενος το θέμα είπε: Ύστερα από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στις 15-12-2015 από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης κ.κ. Γιαννιό Κων/νο, Αρβανίτη  Παναγιώτη, Δανέλη Ιωάννη, Βούλγαρη Αναστάσιο ,Αλατζά Ευάγγελο, Τάρλα
Κυριάκο, Παναγιώτου Κων/νο, Χατζή Ανδρέα για το τεχνικό πρόγραμμα τουΔήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας για το έτος 2016 ,οι Αντιδήμαρχοι τωντριών Δημοτικών ενοτήτων και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Παληός Ευστράτιος και Κουτσουράς Σταύρος σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ,προβήκαμε στην διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος βάσει των κατατεθειμένων προτάσεων.
Σας το υποβάλλουμε για συζήτηση και ψήφιση στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στη συνέχεια ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου διάβασε την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων(Αρβανίτη Παναγιώτη ,Γιαννιού Κων/νου , Παναγιώτου Κων/νου ,Τάρλα Κυριάκου, Βούλγαρη Αναστάσιου Αλατζάς Ευαγγέλου, Σκομπρής Νικολάου ,Δανέλη Ιωάννη, Χατζή Ανδρέα) σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, έτους 2016.
« Με την υπό αριθμό 05/24-8-2015 απόφαση η εκτελεστική επιτροπή κατάρτισε το τεχνικό πρόγραμμα και το εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο . Ένα τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο ουδεμία συμμετοχή είχαμε και απλά κληθήκαμε από τον Κο Δήμαρχο να το εγκρίνουμε .
Παρότι είχαμε από την Πρώτη κιόλας ψηφοφορία αντιρρήσεις γι΄ αυτό το Τεχνικό πρόγραμμα, ο Δήμαρχος το έφερε άλλες έξι φορές ενώ γνώριζε ότι ζητούσαμε αλλαγές .
Με αυτό τον τρόπο έφερε το Δήμο στο σημείο να είναι Φεβρουάριος του 2016 και να μην έχει κάνει τίποτα , παρά μόνο να στέλνει έγγραφα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να περιμένει την αποπομπή των δεκαοκτώ συμβούλων που αυτός υπέδειξε.
Έτσι λοιπόν για σχεδόν έξι μήνες προσπαθεί να υλοποιήσει το Πρόγραμμά του , το οποίο δεν είναι άλλο παρά η καθαίρεση μας , παραβιάζοντας ευθέως και προκλητικά το νόμο σε βάρος των Συμφερόντων του Δήμου και των Δημοτών , με απώτερο σκοπό όπως φανερώνουν τα πεπραγμένα την κατάλυση της νομιμότητας την εγκαθίδρυση «καθεστώτος» και πελατειακών  συναλλαγών τη συγκάλυψη ευθυνών και την κατάλυση της δημοκρατίας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα στην λειτουργία του Δήμου. Δεν θέλει για δικούς του λόγους να εννοήσει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αυτό το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ. 1 του Ν. 3852/10
«Αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του».

Παρόλα αυτά εμείς πέρα των αρχικά προφορικών μας παροτρύνσεων , προβήκαμε και σε γραπτή υποβολή πρότασης την οποία ο δήμαρχος με τους αντιδημάρχους μη έχοντας άλλη επιλογή και κινδυνεύοντας να παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος ευθυγραμμίστηκαν με την
187/2015 απόφασή μας και επέτρεψαν στην Υπηρεσία να διαμορφώσει τις προτάσεις μας ως το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2016. Εφ΄ όσον η πρότασή μας πήρε επίσημα μορφή Τεχνικού προγράμματος διαμέσου της Υπηρεσίας εγγράφως το διαβιβάσαμε στον Πρόεδρο του Δ.Σ
για έγκριση από το σώμα.
Το κάναμε αυτό διότι η εκτελεστική επιτροπή δεν το διαβίβαζε εμμένοντας στο αρχικό τεχνικό πρόγραμμα , προσπαθώντας για ακόμη μία φορά να μας ενοχοποιήσουν. Το Τεχνικό πρόγραμμα που συζητούμε σήμερα σε αντίθεση με το προηγούμενο αναφέρεται σε ποσά τα οποία συμβαδίζουν με αυτά που έχουν δοθεί από την οικ. Υπηρεσία δεν περιέχει έργα που δεν χρειάζονται , δεν αφήνει περιθώρια για κατάτμηση έργων και αξιοποιεί στο δυνατό τα διαθέσιμα ποσά .
Στην Δημοτική ενότητα Ελυμνίων: δόθηκε έμφαση σε διαμόρφωση πλατειών οδών και παιδικών χαρών με εφαρμογή των προδιαγραφών που προβλέπονται από το Νόμο. Έγινε μεταφορά του έργου «Τσιμεντόστρωση δρόμου στον οικισμό χρόνια » Διότι σφαλμένα είχε γραφεί στην τ.κ Ροβιών ο
οικισμός χρόνια ανήκει στην Δ.Κ Λίμνης και όχι στις Ροβιές . Επίσης δεν μιλάμε για ανακατασκευή γηπέδου Ροβιών το οποίο παραπέμπει σε εργασία και μετέπειτα κατατμήσεις αλλά για κατασκευή γηπέδου Ροβιών για την οποία θα απαιτηθεί αναμόρφωση και επιπλέων χρήματα. Στην Σκεπαστή το
πρόσφατο έργο της πλατείας για να μην απαξιωθεί χρειάζεται φωτισμό. Στο τεχνικό πρόγραμμα που επτά φορές επιμένατε Κύριε Δήμαρχε έχετε εγγεγραμμένη Τοπική Κοινότητα Μουρτιά . Δεν υπάρχει Τ.Κ Μουρτιά αλλά μόνο οικισμός Μουρτιά ο οποίος ανήκει στην Δημοτική Κοινότητα Λίμνης .
Στην Τ.Κ Κουρκουλών θέλατε κιόσκι ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα παμπάλαια ολισθηρά σκαλοπάτια προς το Δημοτικό σχολείο και την εκκλησία Στην Δημοτική ενότητα Κηρέως : Το τεχνικό πρόγραμμα του δημάρχου περιείχε τοιχία και δρόμους επιλεκτικά , ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η κατασκευή πεζογέφυρας για την σύνδεση του Δ. Σχολείου με τον οικισμό Μαντουδίου . Στο Προκόπι δεν περιελάμβανε αντιστήριξη επικίνδυνης οδού .Στην Κήρινθο δεν είχε μέριμνα για την προστασία του Δ. Σχολείου από νερά που συσσωρεύονται όταν βρέχει .
Στη Στροφυλιά η διάνοιξη δρόμων είναι μίσθωμα μηχανημάτων οπότε τα χρήματα θα πρέπει να πάνε για την πιο ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν κατασκευή πεζοδρομίου. Στην Τ.Κ Μετοχίου και στη Τ.Κ Σπαθαρίου απαίτηση είναι γίνει Ανάπλαση στους παλαιούς υδραύλακες . Στην Τ.Κ Φαράκλας επειδή ήταν κατάτμηση τα δύο έργα προτείνουμε ένα έργο .  Στην Δημοτική ενότητα Νηλέως : Το Προηγούμενο Τεχνικό διατηρείτε στην Τ.Κ Αγίας Άννας. Στην Τ.Κ Αχλαδίου δεν έχει νόημα το αόριστο έργο τσιμεντοστρώσεις και τεχνικά αποχέτευσης και επιλέγουμε την κατασκευή παιδικής χαράς βάσει προδιαγραφών . Στην Τ.Κ Κεράμειας παραμένει ο φωτισμός του χώρου όπου βρίσκεται και η παιδική χαρά . Στην Τ.Κ Κοτσικιά παραμένει το έργο τσιμεντοστρώσεις διαδρόμωνκοιμητηρίου και έχουμε κάνει σύμπτυξη τα υπόλοιπα έργα σε ένα έργο διότι στο προηγούμενο Τεχνικό Πρόγραμμα υπήρχε κατάτμηση . Στις τοπικές κοινότητες Κερασιάς , Παπάδων και Αμελάντων παραμένουν τα αρχικά έργα .


Γιάννης Στεργίου : Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ξεκινήσω την τοποθέτηση μου θυμίζοντας σας τα λόγια του Δημάρχου κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Πρακτικό με αριθμό 1/26-01-2016). Δήμαρχος: «Στα θέματα που ήρθαν σήμερα για συζήτηση δεν ήρθαν τα δύο βασικά θέματα. Κυρίαρχο θέμα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού που προϋποθέτει και την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Όλα τα θέματα που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν έχουν καμία αξία μπρος στο θέμα του προϋπολογισμού. Ότι και να πούμε είναι υποδεέστερα. Μπορεί να είναι κρίσιμα και χρήσιμα για πολλούς ,αλλά μπρος στην λειτουργία του Δήμου προέχει η ψήφιση του προϋπολογισμού»…………. Ο Δήμαρχος αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δηλώνοντας:
«Ο σημερινός Δήμαρχος δεν μπορεί να βρίσκεται σ΄ ένα δημοτικό συμβούλιο που το μείζον θέμα του προϋπολογισμού δεν το έχει βάλει σε προτεραιότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα, ο προϋπολογισμός είναι το κυρίαρχο. Όταν αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο ,σύμφωνα με τον νόμο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, τότε θα  είμαι μαζί σας. Διαφορετικά δεν έχω θέση εδώ μέσα»………
Με την σημερινή του απουσία καταρρίπτονται οι παραπάνω ισχυρισμοί του. Δεν μπορεί να λέει πως το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι κυρίαρχα θέματα και στην πράξη δια της απουσίας του να τα υποτιμά και να τα υποβαθμίζει, η δε όλη του συμπεριφορά έχει δημιουργήσει το ερώτημα, θέλει τελικά ο Δήμαρχος τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό; Αυτό ως μία παρένθεση στα λεγόμενα του Δημάρχου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλείται σήμερα το δημοτικό συμβούλιο για ένατη φορά να συζητήσει και να αποφασίσει για το τεχνικό πρόγραμμα του 2016, μια συζήτηση που ξεκίνησε προ πέντε μηνών, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα επ’ αυτού. Σε αυτό το διάστημα πολλά ειπώθηκαν και κατά συνέπεια ακούστηκαν περί ευθυνών του δημοτικού συμβουλίου για την μη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, τα οποία ήταν καθοδηγούμενα και στόχο είχαν να πλήξουν το κύρος του συνόλου σχεδόν των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να καλύψουν την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής.
Για την κατάσταση αυτή που έχει περιέλθει ο Δήμος και δεν έχει να κάνει με το τεχνικό πρόγραμμα αλλά με την γενικότερη κατάσταση βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες, ευθύνες που ανήκουν εξ ολοκλήρου στον κ. Δήμαρχο και στην δημοτική αρχή.
Η δημοτική αρχή κάνει σήμερα αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και πέντε μήνες. Ο εγωισμός του κ. Δημάρχου ήταν αυτός που δεν επέτρεψε στο σώμα να είχε αποφασίσει κατά την αρχική συζήτηση του θέματος. Όχι μόνο δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να δώσει λύση στα αδιέξοδα που ο ίδιος είχε
δημιουργήσει αλλά μέσα από τις τοποθετήσεις του έκανε τα πράγματα δυσκολότερα, οδηγώντας τα στα άκρα. Οι ενέργειες του το μόνο σκοπό που είχαν και έχουν είναι να πλήξουν του κύρος των μελών του δημοτικού συμβουλίου όπως ανέφερα και παραπάνω, και αυτό το απέδειξε με τις
συνεχείς καταγγελίες των μελών του δημοτικού συμβουλίου στα ελεγκτικά όργανα της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης – χωρίς βέβαια κανένα αποτέλεσμα – πιστεύοντας πως μέσα από απειλές θα μπορέσει να επιβάλει τις δικές του απόψεις. Για δε τις τελευταίες αλλεπάλληλες συγκλίσεις του δημοτικού συμβουλίου που έγιναν κατ’ εντολή του Δημάρχου με υπηρεσιακά
σημειώματα προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου λειτουργώντας κατ΄ εφαρμογή του δόγματος ενός ανδρός αρχή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με το αριθ. Πρωτ. 4304/234351/21-12-2015 έγγραφό της του γνωστοποίησε πως οι συγκλίσεις είναι παράτυπες γιατί δεν  μπορεί να συζητηθεί ο προϋπολογισμός εάν πρωτίστως δεν έχει ψηφιστεί το
τεχνικό πρόγραμμα. Εμείς του λέμε πως ο Δήμος δεν μπορεί να διοικηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με πολιτικές και πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν, η διοίκηση ασκείται με συλλογικότητα, με συναίνεση, με συνεργασία.
Η μη ψήφιση μέχρι τώρα του τεχνικού προγράμματος πιστώνεται και αυτή στις πολιτικές ήττες του Δημάρχου που δυστυχώς στο σύντομο διάστημα της θητείας του δεν είναι και λίγες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι κατά την προηγούμενη χρονιά - όπως έχω αναφέρει και στις άλλες τοποθετήσεις μου για το ίδιο θέμα – που ήταν και η πρώτη της παρούσας δημοτικής αρχής ψηφίσαμε ως παράταξη το μεγαλύτερο κομμάτι τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του
προϋπολογισμού κατά συνέπεια δεν είναι δεδομένο ότι η αντιπολίτευση μόνο καταψηφίζει. Ζητήσαμε να γίνει πριν την συζήτηση του τεχνικού προγράμματος για το 2016 το αυτονόητο η αξιολόγηση δηλαδή του τεχνικού προγράμματος του 2015 ώστε να είχαμε την οφειλόμενη ενημέρωση και την σαφή εικόνα υλοποίησης του και επ’ αυτού εισπράξαμε την άρνηση του κ.
Δημάρχου γιατί προφανώς δεν είχε να μας πει τίποτα και δεν είχε να μας πει τίποτα γιατί οι δείκτες υλοποίησης του περσινού τεχνικού προγράμματος ήταν μηδενικοί, και ήταν μηδενικοί όχι από έλλειψη πόρων αλλά από απραξία και ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Και δεν είναι μόνο η μηδενική υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος αλλά και η παντελής αποχή της δημοτικής αρχής από τα θέματα της καθημερινότητας. Καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων μηδενική. Συντήρηση –
επιμέλεια αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών ανύπαρκτη. Φωτισμός οδεύουμε προς το σκότος. Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων ούτε στην σκέψη. Αγροτική οδοποιία, εγκατάλειψη.  Μπορεί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην σημερινή συγκυρία το να μιλά κανείς για όραμα να ακούγεται υπερβολικό, όμως η θέση μας και ο ρόλος μας δεν μας επιτρέπει να παραιτούμαστε από την δημιουργία του οράματος για τον τόπο μας. Και βέβαια το όραμα δεν είναι κατ’ ανάγκη το μεγάλο είναι και η σύνθεση των μικρών που στο τέλος κάνουν το μεγάλο. Αναγνωρίζουμε την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, που έχει περιέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση. Όποιος υποστηρίζει κάτι διαφορετικό βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, αυτό όμως δεν επιτρέπει σε καμία δημοτική αρχή να παραιτείται από τον αγώνα της διεκδίκησης.
Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που πολλοί από εμάς τους συμβούλους της σημερινής σύνθεσης του οργάνου συμμετείχαμε λειτουργούσαν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την λειτουργία της σημερινής δημοτικής αρχής, σαφώς και υπήρχαν διαφορετικές θέσεις, σαφώς και υπήρχαν διαφορετικές απόψεις κάτι άλλωστε που είναι και θεμιτό και χρήσιμο το αποτέλεσμα όμως στην πλειονότητα του ήταν συνθετικό κάτι που δεν μπορώ να πω και για την παρούσα δημοτική αρχή που λειτουργεί στην λογική της αποσύνθεσης.

Το μοντέλο διοίκησης που έχετε επιλέξει ως δημοτική αρχή όχι μόνο δεν  λύνει κανένα πρόβλημα αλλά έχει δημιουργήσει ήδη πολλά και αν συνεχίσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο ότι ο Δήμος θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Στο χέρι σας είναι να το αλλάξετε.
Δυστυχώς ο κος Δήμαρχος στον ενάμιση χρόνο της θητείας του δεν μας έχει πείσει ούτε για της προθέσεις του αλλά ούτε και για τους στόχους του. Με βάση αυτά που έχουμε πει κατά τις προηγούμενες συζητήσεις του ίδιου θέματος και αυτά τα οποία είπαμε και σήμερα αντιλαμβάνεστε πως η θετική ψήφος από την δική μας πλευρά θα σήμαινε έγκριση της  αναποτελεσματικότητας και της απραξίας της δημοτικής αρχής, κατά συνέπεια καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2016.


Παζάρας Βασίλειος Πραγματικά στο τεχνικό πρόγραμμα, που μας στείλατε για συζήτηση και λήψη απόφασης, μπήκαν καινούρια έργα και αφαιρέθηκαν ορισμένα.
Δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό και να μην σας πω ότι, σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τα λόγια του Δημάρχου σχετικά με την προσθήκη έργων και την αφαίρεση ορισμένων,  απευθυνόμενος σε μένα, ήταν τα εξής «και εμείς θα θέλαμε κ. Παζάρα να βάλουμε πολλά έργα, απαιτείται όμως να βγάλουμε άλλα. Είναι απλό, τα χρήματα είναι δεδομένα. Δεν είπατε ποια θα αφαιρέσουμε για να βάλουμε κάποια άλλα. Με την προσθαφαίρεση θα δημιουργηθούν άλλου είδους προβλήματα».
Στο τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας, κάνατε κ. Αντιδήμαρχοι προσθαφαιρέσεις και μπράβο σας. Αν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, μπράβο και σε αυτόν. Λίγο αργά. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Να γνωρίζετε ότι είστε στη Δημοτική αρχή για να λύνετε προβλήματα και να αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτά που δεν λύνετε. Έτσι απλά.
Σήμερα συνεδριάζουμε για όγδοη φορά, αν δεν έχω χάσει το λογαριασμό, το τεχνικό πρόγραμμα του 2016. Θέλω να υπενθυμίσω το Σώμα, ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις του, ακούστηκαν απόψεις, οι οποίες δεν ήταν σωστές. Οι απόψεις αυτές εκφράσθηκαν από το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους που τον στηρίζουν. Όλοι τους θεωρούσαν ότι νόμιμο ήταν να ψηφισθεί το τεχνικό
πρόγραμμα μέχρι στις 31 Οκτωβρίου του 2015. Επικαλούνταν δε το άρθρο 208 του νόμου 3463/2006.
Έλα όμως που το άρθρο αυτό αναφέρει κατά λέξη ότι «τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν, δύο μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους να αποφασίζουν για το ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα».
Το οφείλουν αγαπητοί συνάδελφοι δεν σημαίνει υποχρεούνται. Εάν σήμαινε υποχρεούνται, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που βγαίνει κάθε χρόνο, κατ’ επιταγή του Καλλικρατικού νόμου, δεν θα ανέφερε ότι «τεχνικό πρόγραμμα ψηφίζεται εντός της προθεσμίας ψήφισης του προϋπολογισμού».
Δεν θα ανέφεραν ακριβώς το ίδιο και τα δύο έγγραφα, που υπογράφει με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού και τα οποία το μεν ένα έχει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2015, το δε άλλο 21 Δεκεμβρίου 2015.
Μάλιστα η αναφορά αυτή έχει έντονη γραφή.
Όλα αυτά τα είχα πει σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια. Είχα ρωτήσει και το Δήμαρχο «αν η άποψή του είναι σωστή, τότε γιατί έφερε το τεχνικό πρόγραμμα στις 10 και 24 Νοεμβρίου 2015, για συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν παρανομούσε τότε; Απάντηση ποτέ δεν πήρα.
Τα λέω αυτά τώρα, για να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ευλογώ  βέβαια τα γένια μου και καλά κάνω.  Προς επιβεβαίωση της ορθότητας των απόψεών μου, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Συμβούλων, ήρθε και το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου 2016, το οποίο πληροφορεί ότι «η όλη διαδικασία ψήφισης και επικύρωσης του προϋπολογισμού εκάστου Οργανισμού Τοπικής
Αυτοδιοίκησης, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 31 Δεκεμβρίου 2015».
Έχω την αίσθηση κ. Πρόεδρε, ότι σήμερα το τεχνικό πρόγραμμα θα  εγκριθεί. Εκείνο που πρέπει να μας μείνει από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι δεν χρειάζονται οκτώ συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου αυτό να εγκριθεί, αν στην κατάρτισή του συμβάλουν με τις προτάσεις τους όλες οι Δημοτικές παρατάξεις. Δεν χρειάζεται να βγαίνουν ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις, για να ρίχνονται όλες οι ευθύνες σε άλλους και καμία σε μας.
Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να μην το  βάζουμε επί των τύπων των ήλων. Και ο τύπος των ήλων είναι η αντιπαλότητα. Αντιπαλότητα, η οποία πρέπει να εκλείψει.
Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός θα υπάρξουν το 2016, 2017, 2018 και 2019, όπως και πολλά άλλα θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν την αφορμή για να συμβούν πάλι τα ίδια.
Είναι ευκαιρία σήμερα με αφορμή την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος να τα βρουν μεταξύ τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Την ευχή αυτή εκφράζω και θα συνεχίζω να την εκφράζω για το καλό των συνδημοτών μας.
Όλοι μας να μετράμε τις λέξεις μας, αλλά και να μην τις καταπίνουμε. Γιατί καταπίνοντας τες, θα χάσουμε τη φωνή μας. Και άμα χάσουμε τη φωνή μας καταλαβαίνουμε τι θα γίνει με την ψυχή μας.
Προσωπικά θα φροντίζω να μετρώ τις λέξεις, αλλά και να μην τις καταπίνω. Σας ευχαριστώ.


Κουτσουράς Σταύρος: Για πολλοστή φορά το τεχνικό πρόγραμμα έρχεται για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Στο ενδιάμεσο διάστημα έχουν μεσολαβήσει αρκετές καταστάσεις κι έχουν ειπωθεί πολλά από επώνυμους κι ανώνυμους. Όλοι οι ανώνυμοι κατακρίνονται, κανείς δεν συμφωνεί με αυτά. Θέλουμε την απεικόνιση της πραγματικής κατάστασης και όχι της διαστρέβλωσης. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψης αρκεί να μην προσβάλει τον άλλον. Μπορεί να κριτικάρει αλλά όχι να τον έχει σε μουσική υπόκρουση. Από την πρώτη συνεδρίαση είχαμε πεί ότι διανύουμε μια ισχνή οικονομική περίοδο για την πατρίδα μας κι έχει σαν συνέπεια τον αντίκτυπο και στους ΟΤΑ.Τα παραδείγματα τα έδωσε η τοποθέτηση του κ. Αρβανίτη ,ο οποίος ως αντιδήμαρχος Καποδιστριακού Δήμου ,όπως και ο κ. Καντζούρας είχαν την δυνατότητα να μιλούν για ποσά 800.000€, ενώ σήμερα μιλάμε για 219.000€. Αυτό αποδεικνύει την δυσκολία της εποχής για να συγκροτηθεί ένα τεχνικό
πρόγραμμα με όραμα.Κατατέθηκε ένα τεχνικό πρόγραμμα που προτάθηκε από τις τοπικές
κοινότητες και τα τοπικά συμβούλια. Τηρήθηκε η διαδικασία της διαβούλευσης. Ηρθε πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση. Υπήρξαν γραπτές η προφορικές προτάσεις και τελικά υποβλήθηκα εμπεριστατωμένες προτάσεις που κατανεμήθηκαν στις τοπικές κοινότητες.
Το τεχνικό πρόγραμμα σήμερα θα έπρεπε κάποιος να το εισηγηθεί, ο πρόεδρο π.χ ,να δούμε τι ακριβώς αλλαγές έγιναν σ΄ αυτό το νέο τεχνικό πρόγραμμα και πως προέκυψεΟι εισηγήσεις που είχαν γίνει από το δημοτικό συμβούλιο παλαιότερα καταγραφήκαν σήμερα στο τεχνικό πρόγραμμα.
Υπάρχει μια απόφαση της δημοτικής κοινότητας Λίμνης που αναγράφει ότι δεν συμφωνεί με τις προτάσεις ,αλλά το δημοτικό συμβούλιο είναι το όργανο που θα ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα.
Δεν έχω διάθεση να δημιουργήσω αρνητικό κλίμα όσο αφορά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος αλλά θέλω να επισημάνω στον κ. Στεργίου Γιάννη ότι ο μηδενισμός δεν είναι καλό πράγμα. Καταδεικνύουμε σήμερα με το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ότι λειτουργούμε δημοκρατικά, ότι δεν είμαστε εναντίον της δημοκρατίας.


Γεωργάκαινα Ελένη: Ξεκινήσαμε την συζήτηση με ένα έγγραφο που έστειλαν εννέα δημοτικοί σύμβουλοι στον πρόεδρο, ενώ περίμενα ότι θα ξεκινούσαμε με μία εισήγηση.
Το έγγραφο των εννέα συμβούλων γράφει κάτι σ΄ένα σημείο που για μένα δεν συμβαδίζει……
Κατέθεσαν κάποιες προτάσεις κι εμείς με όλη μας την καλή διάθεση ,που την έχουμε δείξει και στα επτά συμβούλια που ήρθε το θέμα του τεχνικού προγράμματος για συζήτηση, τις εντάξαμε με σύμφωνη γνώμη μας ύστερα από κοινή συνάντηση των τριών Αντιδημάρχων ,του Μηχανικού του Δήμου και όσων καλέσαμε αλλά δεν παραβρέθηκαν.


Αλεξίου Δημήτριος: Έχω τοποθετηθεί κατ΄ επανάληψη γι΄ αυτό το ελάχιστο των 219.000€. Εκείνο που μέχρι ένα σημείο μ΄ ενδιέφερε και μάλλον με ενοχλούσε ήταν ότι δεν ελαμβάνοντο υπόψη οι απόψεις των συμβούλων. Ηρθαν οι προτάσεις ,ενσωματώθηκαν ,έχουμε το τεχνικό πρόγραμμα
μπροστά μας. όσοι θέλουν ας το ψηφίσουν. Εγώ προσωπικά θα το ψηφίσω.
Είναι γνωστό ότι δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά .Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να βάλει στόχο πώς θα αυξηθεί αυτή η πίτα. Προφανώς διεκδικώντας. Πόροι, μα και αυτοί δεν υπάρχουν γιατί ρυθμίζονται από αλλού. Χρέος μας είναι να το έχουμε στο μυαλό μας και να το παλεύουμε. Ας το
παλέψει ο Δήμος κάνοντας συμμαχίες με άλλα διαμερίσματα της χώρας. Το να μιλάμε για 219.000€ που του χρόνου θα γίνουν 150.000€ έχω την εντύπωση ότι δεν μας ταιριάζει.
Υπάρχει ένα πρόβλημα που αν δεν το αγγίξουμε θα το βρούμε μπροστά μας. Έχει να κάνει με την ευθύνη κάποιων πραγμάτων διαχειριστικά.
Όλο αυτό τον καιρό η δημοτική αρχή εξαντλήθηκε σ΄ένα ρόλο διαχειριστικό, επικοινωνιακό. Έχουμε πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Να καταμεριστούν .Ο Δήμαρχος έχει την πρώτη ευθύνη, Πριν από λίγες ημέρες εξάντλησε τις επιστολές του στο Υπουργείο να
μας βγάλει σαμποταριστές. Οι συμπατριώτες μας δηλητηριάζονται ανάποδα ,δεν γνωρίζουν το
παιχνίδι που γίνεται .Πρέπει να ενημερωθούν ,έστω και όσοι είναι εδώ μέσα  στην αίθουσα.
Είχε τη δυνατότητα να το φέρει ο Δήμαρχος το θέμα για συζήτηση και δεν το έκανε, θέλει να τα χρεώνει σ΄εμάς. Η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της.
Με τις παρατηρήσεις αυτές ψηφίζω.


Σεσοντή Μαρία : Θα ψηφίζω με ερωτηματικό όσο αφορά την τοπική κοινότητα Αχλαδίου


Παναγιώτου Κων/νος: Θα ψηφίσω το τεχνικό πρόγραμμα με την επιφύλαξη για κάποιες τροποποιήσεις που δεν με καλύπτουν και με την προϋπόθεση ότι στην πρώτη αναμόρφωση θα μπούνε κάποια από τα βασικά έργα που έχω επισημάνει σε προηγούμενα συμβούλια.



Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων αφού έλαβε υπόψη:
1. Το αρίθμ. πρωτ. 765/28-1-2016 έγγραφο Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, με θέμα «Διαβίβαση σχεδίου τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2016 σύμφωνο με τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων»
2. Την αίτηση αρίθμ. πρωτ. 807/29-1-2016 των δημοτικών συμβούλων (Αρβανίτη Παναγιώτη ,Γιαννιού Κων/νου , Παναγιώτου Κων/νου ,Τάρλα Κυριάκου, Βούλγαρη Αναστάσιου Αλατζάς Ευαγγέλου, Σκομπρής Νικολάου, Δανέλη Ιωάννη, Χατζή Ανδρέα) με την οποία ζητείται η άμεση σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου

3. Την αρίθμ. 14/2015 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Δέκα επτά (17) ψήφοι υπέρ της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος (Κατσούρας Δ –Γεωργάκαινα Ελ- Παληός Ευσ –Κουτσουράς Στ –Σεσοντή Μ– Βούλγαρης Αν –Γιαννιός Κ –Δανελης Ι –Αρβανίτης Π –Κουκουρίκος Ηλ- Σκομπρής Ν –Τάρλας Κ –Παναγιώτου Κων/νος –Αλατζάς Ε –Παζάρας Β –
Αλεξίου Δ –Χατζής Αν)
Έξι -6- ψήφοι αρνητικές ως προς την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος (Στεργίου Ι –Στέφου Κ- Καντζούρας Ι –Ψαρρού Ελ – Μουργιάς Ι –Φλώκου –Κωνσταντάκη Σ )

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης Αγ. Άννας για το έτος 2016
 -----

Ποιά έργα αφαιρέθηκαν ή συμπτύχθηκαν (με κόκκινο) από το αρχικό Τεχνικό Πράγραμμα πού ήρθε σε συζήτηση στο Δημ. συμβούλιο το Σεπτέμβρη του 2015;












Το τροποποιημένο  Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε  το Δημ. Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2016


Ποιά έργα προστέθηκαν (πράσινο) και ποια ποσά μειώθηκαν (κόκκινο) ή αυξήθηκαν (πράσινο) ανά ΤΚ.









0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.