powered by Surfing Waves

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Κουκουρίκος : Αφού δεν έχει ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Να αναβληθεί η συζήτηση

Στις 8-12-2015 Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε την πρόταση του κ. Κουκουρίκου για αναβολή συζήτησης του προϋπολογισμού  του Δήμου για το 2016 σε επόμενη συνεδρίαση τουδημοτικού συμβουλίου. Η λογική  ήταν  να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα και μετά προϋπολογισμός.

Αποπασμα από την συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο
Στεργίου Ιωάννης: Ερώτημα θέλω να υποβάλω στο σώμα, πώς είναι δυνατόν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός χωρίς προηγουμένως να έχει ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Ποια είναι η διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή για να φέρει σήμερα για συζήτηση το θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού, γιατί η πρόσκληση για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξεδόθη ύστερα από την από 17/11/2015 επιστολή του Δημάρχου.
Κάποια από αυτά που διάβασε ο Δήμαρχος από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής είναι έτσι ,αφορά όμως αποκλειστικά το προπαρασκευαστικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Όλοι μας ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός έρχεται σαν μοναδικό θέμα εφ΄ όσον προηγουμένως έχει ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα, κάτι που δεν υφίσταται την παρούσα στιγμή. Κατά συνέπεια η όποια απόφαση ληφθεί είναι εν τη γένεση της άκυρη.

Ως δημοτική παράταξη δεν θα εισέλθουμε στους Κ.Α του προϋπολογισμού, γιατί δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε στην συζήτηση ,ούτε και στην ψήφιση. Την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού έχει η δημοτική αρχή. Αν έχουμε φτάσει στο σημερινό επίπεδο ως Δήμος, την ευθύνη φέρνει στο ακέραιο ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία.
Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό που έρχεται σήμερα, που έχει ενσωματωμένο ένα τεχνικό πρόγραμμα που έχει καταψηφιστεί. Θα πρέπει ο Δήμαρχος να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταματήσει να κινδυνολογεί. Η αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Την κύρια ευθύνη έχει η δημοτική αρχή. Αν όλα πάνε καλά θα επιβραβευτεί ,αν δεν πάνε καλά να εισπραχθεί το αντίστοιχο τίμημα.
Η οικονομική επιτροπή μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις, δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι αποφάσεις όταν δεν είναι σύμφωνες με την νομοθεσία και τις εγκυκλίους ότι είναι ορθές.
Το θέμα είναι ουσιαστικό. Δεν μπορεί στην παρούσα συνεδρίαση να ψηφιστεί το θέμα που εισηγήθηκε η Οικονομική Επιτροπή.
Δήμαρχος: Θέλω να επισημάνω τα πιο κάτω στο σώμα, ότι και να θέλουμε να αφαιρέσουμε το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορούμε γιατί αυτόματα καταργούμε την έγκριση του παρατηρητηρίου.
Όσο αφορά τα όσα ακουστήκαν ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει εγκεκριμένο το τεχνικό πρόγραμμα, το είπα πολλές φορές και το έχω γράψει περισσότερες, αλλά ο νόμος ορίζει ρητά σύμφωνα με το άρθρο 208 του ΚΔΚ ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει δύο μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους να αποφασίσει για το τεχνικό πρόγραμμα.
Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να κάνει ότι θέλει, αρκεί να αποφασίσει ,έτσι ο νομοθέτης έβαλε προαπαιτούμενο το τεχνικό πρόγραμμα. Όλοι οι ισχυρισμοί που ακούστηκαν δεν έχουν καμία νομική βάση για να είναι επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του έτους 2016.
Τρεις μήνες είχαμε περιθώριο να αποφασίσουμε ,τους χάσαμε και είμαστε εκτεθειμένοι από τον νόμο.

Παζάρας Βασίλειος: Κύριε Πρόεδρε, πήρα την πρόσκλησή σας για να πάρω μέρος στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τον προϋπολογισμό του 2016.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα του Δημάρχου. Περίμενα να συζητήσουμε και ν’ αποφασίσουμε για το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 Άλλες οι βουλές πολλών από τους Δημοτικούς Συμβούλους, μέσα σ’ αυτές και η δική μου και άλλα κελεύει ο Δήμαρχος. Τι συνέβη κι έγινε αυτό;
Κε Δήμαρχε, ένα από δύο τινά μπορεί να συνέβη. - Το πρώτο είναι να πιστέψατε ότι ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, ψηφίζετε αυτόματα και το τεχνικό πρόγραμμα; - Το δεύτερο είναι να γνωρίζατε ότι δεν συμβαίνει το πρώτο, και να κάνετε το παν για να δυναμιτίσετε την κατάσταση στο Δήμο.
Εάν συμβαίνει το δεύτερο, τότε δεν κατεργάζεται τέχνες μόνο η φτώχεια, αλλά ο υπέρμετρος εγωισμός. Ποιο το αποτέλεσμα;Πόνους τοκετού το βουνό και γέννησε ποντίκι.
Άποψή μου είναι ότι το τεχνικό πρόγραμμα, το καταρτίζει και το εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, η Εκτελεστική Επιτροπή. Ψηφίζεται δε εντός της προθεσμίας ψήφισης του προϋπολογισμού. Κανένα έργο δεν εκτελείται, εάν δεν περιλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα.
Πως μπορεί να εκτελεστεί αφού δεν υφίσταται καν τεχνικό πρόγραμμα; Το είπατε και εσείς κ. Δήμαρχε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το είπα κι εγώ και εξακολουθώ να το λέω και τώρα. Μόνο που εσείς τώρα δεν το λέτε. Αλλάξατε γνώμη;
Πότε σας ήρθε η επιφοίτηση;
Κε Δήμαρχε, το έγγραφο του Παρατηρητηρίου σας ήρθε στις 10 Νοεμβρίου. Γιατί φέρατε στη συνεδρίαση της Τρίτης 24 Νοεμβρίου, που έγινε στο Μαντούδι, την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και δεν φέρατε αυτή του προϋπολογισμού;
Μήπως δεν το είχατε μελετήσει;
Σας είπα και σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, να σταματήσετε τις ανακοινώσεις και τις κόντρα ανακοινώσεις, προκειμένου να επιρρίψετε ευθύνες σ’ όλους τους άλλους εκτός από να τις ρίξετε στον εαυτό σας. Γιατί κ. Δήμαρχε και σεις κ.κ. Αντιδήμαρχοι, δεν αρπάξατε την ευκαιρία που σας έδωσε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Αρβανίτης, προτείνοντας να σχηματιστεί επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν όλες οι πλευρές για να καταρτιστεί και να ψηφιστεί τεχνικό πρόγραμμα; Εσείς κ. Χαλιούλια δεν είπατε αν έχουμε όρεξη να φτιάξουμε τεχνικό πρόγραμμα, να καθίσουμε και να το κάνουμε; Γιατί άφησες την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη; Γιατί κ.κ. Αντιδήμαρχοι, όντας μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, μιας και είπατε ότι πήρατε την πρωτοβουλία και τροποποιήσατε το τεχνικό πρόγραμμα, δεν την ξαναπαίρνετε να κάνετε κάνα δύο ακόμα αλλαγές; Θέλω να μ’ απαντήσετε συγκεκριμένα. Θέλετε να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα; Εάν το θέλετε, να μου πείτε τι θα κάνετε συγκεκριμένα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τελειώνοντας, καταθέτω στο Σώμα την εξής πρότασή μου.
Να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση για 8η φορά το τεχνικό πρόγραμμα, τροποποιημένο και στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, σε ξεχωριστή ειδική συνεδρίαση να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση ο προϋπολογισμός, με ενσωματωμένο το εγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα.

Δήμαρχος: Όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παζάρα δεν έχουν καμία βάση. Σας θυμίζω ότι την προηγούμενη φορά κ. Παζάρα ψηφίσατε το τεχνικό πρόγραμμα. Είναι ανακόλουθο να λέτε τώρα όσα είπατε. Δεν έχουν συνοχή. ούτε λογική.
Δεν συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα αλλά τον προϋπολογισμό. Ξεπεράστηκε κάθε όριο. Θα προχωρήσουμε στην ψήφιση ή μη του προϋπολογισμού. Κάθε κωλυσιεργία είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Ποιος είναι υπεύθυνος που δεν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός δεν με ενδιαφέρει, αν εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα από το παρατηρητήριο πάλι δεν με ενδιαφέρει και μακάρι να μην είχε εγκριθεί ούτε ο προϋπολογισμός ,γιατί οι προϋπολογισμοί συντάσσονται ,ελέγχονται κι επιστρέφονται κομμένοι και ραμμένοι στα πλαίσια των όσων εφαρμόζονται
στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο προϋπολογισμός είναι μοναδικό θέμα γιατί συζητείται η γενικότερη πολιτική του Δήμου και γίνεται αναφορά σε όσα πέρασαν και όσα πρόκειται α έρθουν. Αυτή την στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στο Δήμο που όχι μόνο δεν έχουνπληρωθεί αλλά δεν έχουν καν σύμβαση εργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου.
Οι παιδικοί σταθμοί σ΄ ένα μήνα κλείνουν, τα πεντάμηνα τελειώνουν, πως θα λειτουργήσει ο Δήμος.
Η κρίση έχει χτυπήσει όλα τα νοικοκυριά ,τι θα κάνουμε θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αριστερής κυβέρνησης που λέει «βάλτε σιωπηρά αυξήσεις» ή θα προχωρήσουμε σε γενναίες μειώσεις στον προϋπολογισμό για να ανακουφίσουμε τον κόσμο της περιοχής.
Αυτή είναι η ουσία του προϋπολογισμού και αυτά θα πρέπει να
κουβεντιάσουμε.

Κουκουρίκος Ηλίας: Αφού δεν έχει ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Όσο αφορά το παρατηρητήριο που έχει βάλει το ποσό των 219.000 που είναι το συνολικό ποσό του τεχνικού προγράμματος δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό είναι το ποσό που διατίθεται προκειμένου να ολοκληρωθεί το τεχνικό πρόγραμμα.
Θα το ψηφίσω το θέμα για το λόγο που έχω ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα. Κάνω πρόταση να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος και να μπει θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο η έγκριση του τεχνικού προγράμματος και στη συνέχεια σαν μοναδικό θέμα η έγκριση του προϋπολογισμού, όσο γίνεται πιο σύντομα.

Δήμαρχος : Η οποιαδήποτε αναβολή δεν έχει καμία αξία γιατί είχαμε τρειςμήνες περιθώριο για την λήψη απόφασης, δεν πρόκειται να γίνει στην όγδοη συνεδρίαση. Δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια. Θα είναι έγκλημα για το Δήμο να μην ψηφίσει ή να αρνηθεί να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε καμία αναβολή. Έχει παρέλθει ο χρόνος.

Κουτσουράς Σταύρος: Υπάρχει ένα ιστορικό που έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό για το τεχνικό πρόγραμμα. Σαν οικονομική επιτροπή πήραμε απόφαση και στείλαμε το σχέδιο του προϋπολογισμού στο παρατηρητήριο. Το παρατηρητήριο τον έλεγξε και σε κάποιο σημείο ζήτησε την διόρθωση του. Συνεδρίασε ξανά η οικονομική επιτροπή ύστερα από τις υποδείξεις του παρατηρητηρίου και αποφασίστηκε ότι καλό θα ήταν μέσα στον προϋπολογισμό να συμπεριληφθεί το τεχνικό πρόγραμμα ,κατ΄ ελάχιστον, άσχετα αν δεν έχει ψηφιστεί. Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα, έχοντας ως μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό έμμεσα να ψηφίσουμε και το τεχνικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έγκρισης του.
Εξαντλώντας την καλή μας διάθεση για την λειτουργία του Δήμου συμπεριλάβαμε στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Αν δεν ψηφίσουμε σήμερα τον προϋπολογισμό πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε επιτροπεία, γιατί ένας δήμος που δεν έχει σε ισχύ τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό δεν μπορεί να διοικηθεί και κατά συνέπεια θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, με όλες τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Δήμαρχος : Η οποιαδήποτε αναβολή δεν βοηθάει σε τίποτε, γιατί απλά μπορούμε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να κάνουμε αναμόρφωση, όπως τη θέλετε και στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Η αναβολή δεν βοηθάει αντίθετα θίγει τα συμφέροντα του Δήμου. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία με μια ψήφιση να κλείσουμε και το θέμα του τεχνικού προγράμματος και να θεραπεύσουμε όλα όσα το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε καλώς.

Αλεξίου Δημήτριος: Θα απευθύνω δύο ερωτήσεις στον Δήμαρχο και μετά την τοποθέτηση μου θα ήθελα να απαντήσει. Θεωρώ ειλικρινή την διάθεση να ξεπλοκάρουμε από το αδιέξοδο που παιδεύεται ο Δήμος. Δήμαρχε κάνετε κάποια επαφή με τους συνεργάτες σας και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου πριν έρθει το θέμα για συζήτηση, όπως ήρθε ,ένα θέμα σε συσκευασία δύο. Κάνατε μια προσπάθεια να ξεκαθαριστεί έτσι ώστε να καταλήξουμε σ΄αυτό που ζητάτε; Είναι η όγδοη φορά που έρχεται το θέμα. Τις τρεις φορές ψήφισα ναι, δύο φορές παρών ,το τελευταίο μου σκεπτικό καταγράφηκε στην συνεδρίαση που έγινε στο Μαντούδι. Ψήφισα ναι για να ξεμπλοκάρω την κατάσταση. Δεν βοηθήσατε κ. Δήμαρχε για άλλη μια φορά. Κάντε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει ο Δήμος, έχεις την κύρια ευθύνη. Πρόταση μου είναι να κάνουμε δημοτικό συμβούλιο το συντομότερο για να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού για να καταθέσουμε τις πολιτικές μας απόψεις.
Δήμαρχος: Η πρόταση που καταθέτω είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος αναβολής. Να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο ,όποια και να είναι, για το λόγο ότι δεν συμφέρει το Δήμο η οποιαδήποτε αναβολή.
Ήδη έχουν χαθεί προθεσμίες και θα χάσουμε και την τελική προθεσμία μέχρι τέλους του έτους να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ,με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του Δήμου.
Τέθηκαν σε ψηφοφορία οι προτάσεις του Δημάρχου και του δημοτικού συμβούλου Κουκουρίκου Ηλία ,όπως παραπάνω παρατίθενται και το

δημοτικό συμβούλιο
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Δέκα οκτώ -18- ψήφοι θετικοί στην πρόταση του κ. Ηλία Κουκουρίκου για αναβολή συζήτησης του θέματος (Γιαννιός Κ, Παναγιώτου Κ, Κουκουρίκος Ηλ, Δανέλης Ι , Αρβανίτης Π, Αλατζάς Ε, Τάρλας Κ ,Βούλγαρης Αν, Σκομπρής Ν, Παζάρας Β,Φλώκου-Κωνσταντάκη Σ, Μουργιάς Ι, Ψαρρού Ε,Καντζούρας Ι, Στέφου Κ, Αλεξίου Δ, Χατζής Α, Στεργίου Ι)
Έξι (6)ψήφοι υπέρ της πρότασης Δημάρχου (Σεσοντή Μ, Κατσούρας Δ, Γεωργάκαινα Ε, Χαλιούλιας Ι, Παληός Ε, Κουτσουράς Σ)
Δύο (2) ψήφοι λευκό (Λιαγκάκης Ε –Γεωργατζής Ε)
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Την αναβολή συζήτησης του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση τουδημοτικού συμβουλίου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.