powered by Surfing Waves

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Ενεργή συμμετοχή του δήμου στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: Πιλοτική αντικατάσταση 20 φωτιστικών σωμάτων σε δημοτικό δρόμο με φωτιστικά τύπου LED -πίστωση 24.600,00€



Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι ,το σύστημα του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων και πλατειών των Δήμων αποτελεί ένα από τα πλέον ενεργοβόρα και συγχρόνως λιγότερο αποτελεσματικά συστήματα στην λειτουργία ενός Δήμου.
· Σημαντικό ποσό των ανταποδοτικών τελών διατίθενται για πληρωμές στη ΔΕΗ.
· Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές τεχνολογίες εξέλιξης τόσο στους τύπους των διατιθεμένων λαμπτήρων (κυρίως τεχνολογίας LED) όσο και των συστημάτων αυτόματου ελέγχου ώστε να είναι δυνατή η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας έως και 80%.
· Τα συστήματα αυτά είναι αρκετά δαπανηρά ώστε να είναι σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση της η εξασφάλιση του κατάλληλου σχήματος  χρηματοδότησης. Σημειώνεται ακόμα ότι η Ε.Ε. έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα της την ενεργή συμμετοχή της στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι στόχοι της για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεσμεύουν, μεταξύ άλλων, τα κράτη μέλη να μειώσουν της εκπομπές της σε CO2 κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχώς προσαρμόζει και δημιουργεί συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για να βοηθήσει τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις της δεδομένου ότι αυτοί έχουν ρόλο-κλειδί στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να χειριστούν τις σχετικές προκλήσεις, να ενσωματώσουν τη βιώσιμη ενέργεια στους
στόχους της τοπικής ανάπτυξης με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, με πιο αποδοτική χρήση ενέργειας, με αλλαγές στη συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
· να αποτυπωθεί και να καταγραφεί το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου · να προχωρήσει στην πιλοτική αντικατάσταση 20 φωτιστικών σωμάτων σε δημοτικό δρόμο με φωτιστικά τύπου LED προκειμένου να εξακριβωθεί και να αποτυπωθεί η πραγματική εξοικονόμηση που θα έχει ο Δήμος από την τοποθέτηση του νέου συστήματος
· Να προχωρήσει στην εκπόνηση ολοκληρωμένης τεχνοικονομικής μελέτης για το απαιτούμενο έργο, προκειμένου να :
1. να εξοικονομηθεί περισσότερο από 50% ηλεκτρική ενέργεια μόνο με την αντικατάσταση του φωτιστικών σωμάτων
2. να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση και με τη χρήση συστημάτων ελέγχου
Β. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου με την εγγραφή πίστωσης ποσού 24.600,00€ με τίτλο «Εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημοτικό ηλεκτροφωτισμό - Πιλοτική μετατροπή δικτύου οδοφωτισμού για μείωση κατανάλωσης ενέργειας»
Γ. Οι σχετικές εργασίες θα διεξαχθούν από εξειδικευμένη εταιρία και τα αποτελέσματα της έρευνας θα συζητηθούν στο ΔΣ για παραπέρα απόφαση και ενέργειες.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.