powered by Surfing Waves

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ριζοσπάστης: Δυσεύρετα τα αναλώσιμα υλικά (σύριγγες, αποστειρωμένες γάζες κ.λπ.) στα Κέντρα Υγείας της Ευβοίας





Πρόσφατη κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς Πηλίου
H Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υποβαθμίζεται συνεχώς και ιδιαίτερα το κομμάτι με τα Κέντρα Υγείας. Ο «Ριζοσπάστης», μετά από δική του έρευνα, παρουσιάζει σήμερα αυτή την άσχημη και επικίνδυνη για την υγεία των λαϊκών ανθρώπων κατάσταση στα Κέντρα Υγείας στην επαρχία και τα νησιά, με τα προβλήματα να οξύνονται σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάποιο νοσοκομείο.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της χώρας. Αποτέλεσμα, η παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων που δεν έχουν να πληρώσουν για την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κανένα ΚΥ δε λειτουργεί με βάση όσα προβλέπει ακόμη και αυτό το οργανόγραμμα για το προσωπικό που καλύπτει οριακά τις ανάγκες. Η υποστελέχωση είναι τέτοια που αναγκαστικά σε πολλές περιπτώσεις δε βγαίνουν ούτε οι βάρδιες, ούτε οι εφημερίες. Σπανίζουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως καρδιολόγοι, γυναικολόγοι, ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι, οδοντίατροι, παιδίατροι.

Ασθενοφόρα μένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης οδηγών ή/και συντήρησης, με τραγικές συνέπειες, σε πολλές περιπτώσεις, στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Μάλιστα, αρκετά δεν έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό για αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως ενός εμφράγματος. Αρκετά ακτινολογικά τμήματα είτε δε λειτουργούν επειδή δεν υπάρχει κάποιος να τα συντηρήσει, είτε λείπει ακτινολογικό φιλμ, είτε υπάρχει η υποδομή αλλά όχι προσωπικό. Ανάλογη η κατάσταση και στα μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου υπάρχουν.

Σε αρκετά ΚΥ αναλώσιμα υλικά (όπως σύριγγες, αποστειρωμένες γάζες) είναι ...δυσεύρετα εδώ και χρόνια. Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται όταν ασθενής χρειάζεται να κάνει αλλαγή στο τραύμα του, είναι να φέρνει ο ίδιος τα σχετικά υλικά, αγοράζοντάς τα από το φαρμακείο. Την ίδια στιγμή, μια ακόμη πράξη χυδαίας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας είναι η απαίτηση καταβολής 5 ευρώ από τους ασφαλισμένους για κάθε επίσκεψη σε ΚΥ.


Στην Εύβοια, σε όλα σχεδόν τα ΚΥ αναλώσιμα υλικά (όπως σύριγγες, αποστειρωμένες γάζες κ.λπ.) είναι δυσεύρετα εδώ και χρόνια. Η συνήθης πρακτική που ακολουθείται όταν ένας ασθενής χρειάζεται να κάνει αλλαγή στο τραύμα του, είναι να φέρνει ο ίδιος τα σχετικά υλικά. Επίσης, λόγω του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου και των μεγάλων αποστάσεων η πρόσβαση πολλών κατοίκων στα ΚΥ και στα δύο Περιφερειακά Νοσοκομεία, Κύμης και Καρύστου, γίνεται με τεράστιες δυσκολίες, ιδίως το χειμώνα.

Χαρακτηριστικά, προ μηνών, στη Βόρεια Εύβοια συνέβη το εξής: Ενας ασθενής έπαθε έμφραγμα και διακομίστηκε με ασθενοφόρο, το οποίο δε διέθετε απινιδωτή, δεν είχε μόνιτορ, παρά μόνο ένα φορείο και τον ορό. Ο γιατρός που τον συνόδευε ήταν ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε. Το ότι ο ασθενής έχασε τη ζωή του δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με αυτό.

Τα ασθενοφόρα των ΚΥ στο νομό είναι κατά βάση ασυντήρητα, πολλές φορές, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν. Ετσι καταγράφονται περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται ασθενοφόρα που υπάρχουν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και αυτά στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Επίσης, οι εφημερίες γίνονται κατά κανόνα από αγροτικούς γιατρούς καθώς οι μόνιμοι γιατροί δεν επαρκούν.

πηγή : Ριζοσπάστης

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.