powered by Surfing Waves

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Εντείνονται οι συζητήσεις περί ενιαίου ψηφοδελτίου σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


Sε φάση αναμονής η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου ανάδειξης αιρετών σε δήμους και περιφέρειες. Οι αιρετοί προς το παρόν δεν έχουν διατυπώσει καμία επίσημη θέση σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά τις δηλώσεις του Ε. Στυλιανίδη, καθώς αναμένουν το υπουργείο να δημοσιοποιήσει επίσημα τη πρότασή του.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών, μετά από τις πρώτες αντιδράσεις που είχε η πρότασή του για την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου φαίνεται να οριστικοποιεί τους βασικούς άξονες του σχεδίου του και να προχωρεί σε μια πρώτη διαμόρφωση του. Μια πρώτη αναφορά αναμενόταν να γίνει στα θεσμικά όργανα των δημάρχων και των αιρετών περιφερειαρχών στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών. Ωστόσο η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους για την επόμενη εβδομάδα. 

Η κοινοποίηση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη να προχωρήσει στην ανατροπή του υφιστάμενου εκλογικού συστήματος με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου, μπορεί να προκάλεσε αρχικά αμηχανία σε πολλούς αιρετούς, ωστόσο φαίνεται πως φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από ορισμένες πλευρές. 

Στο γενικό πλαίσιο της πρότασης που φαίνεται να διατυπώνει το υπουργείο Εσωτερικών είναι να διεξάγονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μέσω ενός ενιαίου ψηφοδελτίου , στο οποίο οι πολίτες θα ψηφίζουν για το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη που επιθυμούν. Σε άλλο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι ενιαίο και αυτό, θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους που επιθυμούν να αναδείξουν στα νέα αιρετά όργανα του πρώτου και του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Όπως υποστηρίζει ο Ε. Στυλιανίδης, μέσα απ’ αυτό το σύστημα θα εδραιωθεί η άποψη ότι επιλέγεται κάποιος επειδή είναι άξιος και όχι λόγω πολιτικής υποστήριξης από συγκεκριμένα κόμματα. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι θα μειωθούν και τα φαινόμενα της διαπλοκής. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει τον υποψήφιο που επιθυμεί ανεξάρτητα από κομματικές γραμμές. Από την άλλη πλευρά οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθυνθούν στο σύνολο των πολιτών και όχι σε εκλογείς που υποστηρίζουν συγκεκριμένα κόμματα.

Πάντως η ανάδειξη τοπικών αρχόντων με ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία αντίθετα σε πολλές χώρες του εξωτερικού αποτελεί μια συνήθη τακτική. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες όπως στην Ιρλανδία και στη Γερμανία, οι πολίτες μέσα από το ενιαίο ψηφοδέλτιο αναδεικνύουν μόνο τους δημοτικούς συμβούλους. Στη συνέχεια συγκροτείται σε σώμα το δημοτικό συμβούλιο το οποίο απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για κατάθεση βιογραφικών από υποψήφιους δημάρχους! Το δημοτικό συμβούλιο αξιολογεί τις υποψηφιότητες και στη συνέχεια «συνάπτει» μια μορφή συμβολαίου με το δήμαρχο που θα επιλεγεί.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.