powered by Surfing Waves

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Τι γύρευε ο Μουτζούρης στο Λιμάνι Μαντουδίου ;

Ο καθηγητής Μουτζούρης ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής επιβλέπει τον Λιμένα Μαντουδίου. Η υπηρεσία του έχει ευθύνη για τον συνολικό σχεδιασμό και τη χάραξη της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής

Ο καθηγητής Κώστας Μουτζούρης ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας επισκέφτηκαν χθές 22.1.13 τα έργα του λιμένα Μαντουδίου. Τον κ. Μουτζούρη ξενάγησε στο έργο επιβλέποντας μηχανικός τ κ. Νίκος Κασσιώνης απο την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας και μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Αρμοδιότητες του κ. Μουντζούρη

Η Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής έχει το συνολικό σχεδιασμό και τη χάραξη της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής για την ανάπτυξη των λιμένων με σύγχρονη υποδομή ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών, των πλοίων και των φορτίων.

Στις αρµοδιότητες της Γενικής Γραµµατείας Λιµένων και Λιµενικής Πολιτικής ανήκουν:
  • . Η εξασφάλιση χρηµατικών πόρων βελτίωσης, αναβάθµισης και ανάθεσης εκτέλεσης έκτακτων επισκευαστικών αναγκών ή παρεµβάσεων στους λιµένες της χώρας και η εκτέλεσή  τους από τους αρµόδιους φορείς σύµφωνα µε τις καθοριζόµενες προτεραιότητες.
  • Ο καθορισµός του ρόλου των λιµένων στο εθνικό σύστηµα µεταφορών και στο διευρωπαϊκό δίκτυο µεταφορών, καθώς και των λειτουργιών του στο πλαίσιο ελεύθερου και  θεµιτού ανταγωνισµού.
  • Η εποπτεία και ο έλεγχος της εφαρµογής των Αναπτυξιακών Προγραµµάτων και Μελετών ∆ιαχείρισης (Master Plan) των λιµένων που ενέκρινε η Επιτροπή Σχεδιασµού και Ανάπτυξης Λιµένων.
  • Η µέριµνα της επιθεώρησης των λιµενικών υποδοµών και εγκαταστάσεων, η έγκριση του προγραµµατισµού συντήρησης αυτών, καθώς επίσης και η µέριµνα της εκτέλεσης από τους αρµόδιους φορείς έργων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
  •  Ο έλεγχος της επάρκειας των µελετών και έργων του λιµενικού τοµέα και της συµβατότητας αυτών µε την εθνική λιµενική πολιτική, τους τύπους των πλοίων και τις ανάγκες  της περιοχής ή της χώρας.
  •  Η ανάληψη πρωτοβουλιών και αναζήτηση τρόπων και µεθόδων αξιοποίησης των χώρων της Ζώνης Λιµένα.

 Η Γραμματεία Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής έχει την ευθύνη για την λειτουργία της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Της Επιτροπής προεδρεύει ο Γενικός Γραµµατέας  ( δηλ. ο κ. Μουτζούρης)  ή ο αναπληρωτής του.  Έργο της Επιτροπής είναι:

α) Ο γενικός σχεδιασµός των προγραµµάτων, των µελετών και των έργων για τη δηµιουργία,
βελτίωση και αναβάθµιση της λιµενικής υποδοµής και ο καθορισµός των προτεραιοτήτων ανάπτυξης του λιµενικού δυναµικού της χώρας.

β) Η ιεράρχηση των εκτελεστέων έργων και η κατανοµή πιστώσεων µεταξύ αυτών.

γ) Ο καθορισµός των προδιαγραφών εκτέλεσης λιµενικών έργων µε στόχο την προσαρµογή της λιµενικής υποδοµής στη νέα τεχνολογία ναυπήγησης πλοίων και στις νέες συνθήκες που δηµιουργεί η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.

δ) Η παρακολούθηση εκτέλεσης των λιµενικών έργων, σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, από τους αρµόδιους κατά περίπτωση φορείς.


Το λιμάνι Μαντουδίου


Το λιμάνι ξεκίνησε το 1997 και χρηματοδοτήθηκε με 783 εκατ. δρχ (2,3 εκατ. Ευρώ) το 2001. Σήμερα, 15 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 30% του έργου. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός μικρού μέρους του λιμανιού Μαντουδίου που είναι η κατασκευή 90 μέτρων του προσήνεμου μώλου και 131 μέτρων του παραλιακού κρηπιδώματος. Το κομμάτι αυτό που δημοπρατήθηκε πριν 2 χρόνια ολοκληρώνεται φέτος, στοίχισε 8,1 εκατ ευρώ.



Για να ολοκληρωθεί το λιμάνι Μαντούδίου χρειάζονται ακόμη:
  • άλλα 220 μέτρα από το προσήνεμο μώλο (στα 180 μέτρα που έχουν κατασκευαστεί) 
  • άλλα 180 μέτρα παραλιακού κρηπιδώματος (στα 131 μέτρα που έχουν κατασκευαστεί)
  • ολόκληρος ο υπήνεμος μώλος, 
  • εκβάθυνση λιμενολεκάνης, 
  • δημιουργία χερσαίου χώρου, 
  • κρηπιδώματα και 
  • προβλήτες πλαγιοπρυμνοδέτησης.



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.