Ελληνικό κρασί 2012: Περισσότερα από 300 διεθνή βραβεία και διακρίσεις που δικαιώνουν απόλυτα την εξαιρετική του ποιότητα αλλά και την απύθμενη παράδοση των αμπελώνων του Διόνυσου!
Στην Ελλάδα στο τέλος του 2012, με τις «τρόικα» διαφόρων αποχρώσεων να προσπαθούν φιλότιμα να μας βουλιάξουν στον βούρκο της μιζέριας και της κατήφειας, η αυθεντική Ελλάδααντιστέκεται, δημιουργεί και κυριολεκτικά μεγαλουργεί!
Σε πείσμα ενός ολόκληρου στρατού, μέσα κι΄ έξω από την Ελλάδα, ο οποίος σε μορφή οργανωμένης ορχήστρας συχνά-πυκνά προσπαθεί να μας πείσει πως ξοφλήσαμε, πως πτωχεύσαμε, πως αλωθήκαμε. Μάταια βέβαια.
Την έχει η ψυχή μου τη φωτιά - τους φόβους όλους καίει μοναδικά - τα βήματά μου κάνω ως το Θεό - κι αν πέσω εγώ ξανά θα σηκωθώ για να θυμηθούμε τους εύστοχους στίχους της ποιήτριας και στιχουργού της νέας γενιάς Ελεάνας Βραχάλη που εκφράζουν απόλυτα τον ψυχισμό του σύγχρονου Έλληνα.
Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα «αντίστασης» στην κρίση αποτελεί χωρίς αμφιβολία, το ελληνικό κρασί. Με την απίστευτη, την άγνωστη δυστυχώς στους περισσότερους Έλληνες, παράδοση. Πόσοι άραγε σύγχρονοι Έλληνες γνωρίζουν πως τα αρχαιότερα πατητήρια που σώζονται στις μέρες μας βρίσκονται στο Βαθύπετρο και στο Άνω Ζάκρο της Κρήτης;
Πόσοι γνωρίζουν πως ο αρχαιότερος γραπτός νόμος για το εμπόριο του κρασιού σώζεται στο μοναδικό Μουσείο της Θάσου (Αίθουσα 13) και ανάγεται στον 5ο αιώνα προ Χριστού;
Το σύγχρονο Ελληνικό κρασί μπορεί να γονατίζει κάτω από το βάρος της οικονομικής θύελλας που ενέσκηψε στην Ελλάδα (σχετικό άρθρο μας για την πορεία των δέκα κορυφαίων οινοποιητικών εταιριών στο άρθρο μας 8ης Οκτωβρίου 2012 με τίτλο Top 10: Οι δέκα μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας το 2011 και πως επηρεάζονται από την συνεχιζόμενη ένταση της ύφεσης & την μείωση της καταναλωτικής δαπάνης), μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή μπόρα, κρατάει όμως ψηλά όσο ποτέ την εκπληκτική του ποιότητα η οποία, μέσα στο 2012, αναγνωρίστηκε διεθνώς περισσότερο από κάθε άλλη φορά με ένα κυριολεκτικό «τσουνάμι» διεθνών βραβείων και διακρίσεων που «έβρεξαν» από ολόκληρο τον κόσμο!
Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί η πιστή εφαρμογή του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Βranding και Μarketing για το ελληνικό κρασί στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές» που υλοποιείται με τον γενικό τίτλο New Wines of Greece (σχετικό άρθρο μας στις 24 Μαρτίου 2010 με τίτλο «New Wines of Greece»: Η εθνική υπογραφή που αμφισβητείται, μαζί με το λογότυπο που την συνοδεύει) κάνοντας γνωστό το ποιοτικό ελληνικό κρασί σε όλα τα σοβαρά «κέντρα αποφάσεων» που αφορούν τον παγκόσμιο αμπελώνα.
Το πολύ σημαντικό γεγονός της βράβευσης εκατοντάδων ελληνικών κρασιών σε ολόκληρο τον κόσμο που επιβραβεύει κόπους, ιδρώτα και προσπάθειες πολλών εκατοντάδων παραγωγών κρασιού αλλά και χιλιάδων αμπελουργών, πέρασε τελείως απαρατήρητο από τα θεωρούμενα «μεγάλα» ΜΜΕ της χώρας μας, αφού τα κυριότερα από αυτά είτε μετατρέπονται σε φερέφωνα της οθωμανικής προπαγάνδας αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες υψηλής τηλεθέασης σε τούρκικα σήριαλ που προμηθεύονται σχεδόν τζάμπα, είτε, όταν δεν καταστροφολογούν, ενδιαφέρονται για άλλα θέματα όπως είναι τα ρούχα ή οι ροζ ιστορίες επώνυμων προσώπων.
Ευτυχώς, η πραγματικότητα αυτή δεν αναιρεί, ούτε διαγράφει την αλήθεια. Και η αλήθεια καταγράφεται σε όσα συνέβησαν στις αγορές του κόσμου μέσα στο 2012 και αφορούν το Ελληνικό κρασί, όπως ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω: Τον Φεβρουάριο του 2012 έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Berliner Wine Trophy που είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη των ελληνικών κρασιών.
21 χρυσά (μεταξύ των οποίων στα κρασιάΒιδιανό Αλεξάκη, Κτήμα Άλφα, Deus Cavino, Κτήμα Ν. Λαζαρίδη, Κτήμα Στεργίου, Κτήμα Παυλίδη κ.α.) και 18 ασημένια βραβεία υπήρξε ο εντυπωσιακός απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής. Στις 8 Μάιου 2012 η πιο έγκυρη παγκόσμια εφημερίδα (New York Times) ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το ελληνικό κρασί. Μια ομάδα τεσσάρων συνεργατών της εφημερίδας ταξίδεψαν στην Ελλάδα, αγόρασαν μόνοι τους από διάφορες κάβες ελληνικά κόκκινα κρασιά (δεν ζήτησαν δείγματα) και δοκίμασαν 20 ερυθρά από ολόκληρη την Ελλάδα με χρονολογίες από το 2006 έως το 2010.
Το αποτέλεσμα της γευσιγνωσίας ήταν ένας αναπάντεχος Ελληνικός θρίαμβος: Τα μισά από τα, δυστυχώς ελάχιστα, κρασιά που δοκιμάστηκαν όχι απλά ικανοποίησαν αλλά ενθουσίασαν τους κριτές: «Αυτά τα κρασιά υπόσχονται περιπέτεια.
Η αποζημίωση δεν είναι απλά η ευχαρίστηση της ανακάλυψης αλλά η επιβεβαίωση ότι ακόμη και οι κουρασμένοι ουρανίσκοι μπορούν να βρουν κάτι καινούργιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας Eric Asimov στο άρθρο των New York Times που αποτελεί ένα μοναδικό «διαβατήριο αξιοπιστίας» στα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου.
Για την ιστορία τα δέκα κρασιά που ενθουσίασαν την ομάδα οινοκριτικών της εφημερίδας ήταν των εξής παραγωγών: Αργυρός-Σαντορίνη (Atlantis 2008), Κυρ Γιάννης-Νάουσα (Ramnista 2008),Κτήμα Βιβλία Χώρα-Καβάλα (Biblia Chora 2008), Κατώγι Αβέρωφ-Ήπειρος (Rossiu di munte 2009), Θυμιόπουλος-Νάουσα (Uranos 2008), Κτήμα Γεροβασιλείου-Επανομή (Avaton 2006),Πόρτο Καρράς-Πλαγιές Μελίτωνα (Limnio 2010), Γαία Οινοποιητική-Νεμέα (Agiorgitiko 2009), Τσάνταλης-Νεμέα (Nemea 2007), Δυο Φίλοι-Σιάτιστα (Xinomavro 2008).
Στις 14 Μάιου 2012 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 19ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Concours Mondial de Bruxelles. Οι ελληνικές συμμετοχές απέσπασαν 42 συνολικά βραβεία με δύο Ελληνικά κρασιά πρώτα στην κατηγορία τους και δύο από τα Μεγάλα Χρυσά Μετάλλια του Διαγωνισμού!
Πρόκειται για το Κτήμα Θεόπετρα Ροζέ 2011, της εταιρείας Τσιλιλή (Μετέωρα), που ανακηρύχτηκε το κορυφαίο ροζέ κρασί της διοργάνωσης, καθώς και το Νέκταρ 2008, της ΕΟΣ Σάμου, που είναι και επίσημα το κορυφαίο γλυκό κρασί του 19ου Concours Mondial de Bruxelles! Επιπλέον η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε συνολικά 7 ακόμα χρυσά (2 για κρασιά του οινοποιείου Παπαϊωάννου της Νεμέας και από ένα για κρασιά των οινοποιείων Ρεπάνη, Παπαργυρίου, Διαμαντάκη, Νασιάκου, Τσίνα) και 33 αργυρά μετάλλια.
Στις 22 Μαϊόυ 2012 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Decanter WorldWine Awards με 14.119 συμμετοχές-ρεκόρ από τις 27 πιο σημαντικές οινοπαραγωγές χώρες του κόσμου.
Η βράβευση ελληνικών κρασιών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: Περισσότερα από 96 βραβεία και διακρίσεις οδήγησαν την διευθύντρια έκδοσης του Decanter σε μια αποκαλυπτική δήλωση: «Αν και η οικονομική κρίση (στην Ελλάδα) την έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων, ένας τομέας που έχει αριστεύσει για αρκετό χρόνο είναι με τα κρασιά της, με το 72% του συνόλου των κρασιών που έλαβαν μέρος κατά το τρέχον έτος, να λαμβάνει ένα βραβείο».
Με άλλα λόγια περισσότερα από 7 στα 10 ελληνικά κρασιά που δοκιμάστηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού, κρίθηκαν τόσο εκπληκτικής ποιότητας ώστε βραβεύτηκαν όλα! Στις 14 και 15 Ιουνίου 2012 διεξήχθη στην Σόφια ο διαγωνισμός Balkans International Wine Competition.
Η ελληνική συμμετοχή απέσπασε ένα από τα τρία Wine Trophy (Chardonnay, Τέχνη Αλυπίας), 7 χρυσά μετάλλια (4 για λευκά κρασιά, 1 για ροζέ και 2 για ερυθρά), 15 ασημένια μετάλλια (7 για λευκά κρασιά, 1 για ροζέ, ένα για αφρώδη οίνο και 6 για ερυθρά) καθώς και 23 χάλκινα μετάλλια (14 για λευκά, 3 για ροζέ και 6 για ερυθρά). Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανακοινώθηκαν οι διακρίσεις «Οινοποιείο της χρονιάς» που απονέμει το Αμερικανικό περιοδικό «Wine & Spirits» μετά από μια σειρά γευστικών δοκιμών που πραγματοποιούν δημοσιογράφοι και κρητικοί οίνων του περιοδικού για ένα ολόκληρο χρόνο σε … 10.000 (!) τουλάχιστον διαφορετικά κρασιά από ολόκληρο τον κόσμο.
Οι εκατό κορυφαίες οινοποιίες του πλανήτη μας που έλαβαν τον τίτλο «Οινοποιείο της χρονιάς» για το 2012 (η απονομή πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια) είχαν εντυπωσιακή Ελληνική παρουσία: Μπουτάρης (κατακτάει την σημαντική αυτή διάκριση για 16η φορά), Κτήμα Γεροβασιλείου (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) και τοΚτήμα Τσέλεπου (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά).
Τρία ελληνικά οινοποιεία με πολύ μεγάλη βαθμολογία των κρασιών τους, στα 100 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου! Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου διεθνούς διαγωνισμού οίνων & αποσταγμάτων της Κίνας (China Wine & Spirits Awards 2012) που έγινε με την συμμετοχή 2.000 κρασιών από 35 χώρες με κριτές που δεν είναι απαραίτητα γευσιγνώστες αλλά αγοραστές και διακινητές κρασιών!
Τα ελληνικά κρασιά απέσπασαν 29 βραβεία και διακρίσεις (6 διπλά χρυσά, 5 χρυσά, 13 αργυρά, 3 χάλκινα και 5 συνιστώμενα / highly recommended). Τα 6 διπλά χρυσά απέσπασαν τα Κτήματα Χατζημιχάλη (4 βραβεία), η Οινομεσσηνιακή και το Κτήμα Λυραράκη.
Στην ειδική κατηγορία του ίδιου διαγωνισμού BestValue που προηγήθηκε (Φεβρουάριος) το ερυθρό κρασί της τριλογίας των Ορεινών Ήλιων (Ορεινός Ήλιος Ερυθρό 2010) της Σεμέλη έλαβε το κορυφαίο βραβείο Double Gold Medal καθώς και την διάκριση του Best Value Greece Wine Trophy.
Στην ίδια κατηγορία η Σεμέλη απέσπασε συνολικά 8 βραβεία, 5 βραβεία κατέκτησαν οι Κίκονες Θράκης, ενώ επίσης βραβεία απέσπασαν τα οινοποιεία Αβαντίς (3), Μιχαλάκη (3), Στραταριδάκη (2), Παπαιωάννου(2) και Μυλωνά (1). Στις 16 Νοεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη έκθεση της Νότιας Κίνας INTERWINEστην πόλη Guangzhou (Καντόνα) στην οποία συμμετείχαν τα Συνεταιριστικά Οινοποιεία της Ελλάδος. Στα πλαίσια του διαγωνισμού οίνου που διεξήχθη, ο Ρόδοινος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συν/σμού Τυρνάβου απέσπασε την μεγάλη διάκριση του καλύτερου οίνου της κατηγορίας ροζέ οίνων (BEST ROSE WINE). Στις 19 Νοεμβρίου 2012 ανακοινώθηκαν για 24η συνεχόμενη χρονιά τα 100 καλύτερα κρασιά, σύμφωνα με την αξιολόγηση του μεγαλύτερου Αμερικανικού περιοδικού για το κρασί, του Wine Spectator, με τα 400.000 αντίτυπα κάθε τεύχους να διαβάζονται από τους πιο σοβαρούς επαγγελματίες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το κρασί.
Το περιοδικό επέλεξε φέτος ανάμεσα σε 17.000 κρασιά που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά τον τελευταίο χρόνο, τα κρασιά εκείνα που αντικατοπτρίζουν σημαντικές τάσεις, αναγνωρίζουν εξαιρετικούς παραγωγούς καθώς και επιτυχημένες περιοχές ή επιτυχημένες σοδειές από ολόκληρο τον κόσμο.
Φυσικά ήταν αδύνατο να απουσιάζει η Ελλάδα από ένα τέτοιο «αξιοκρατικό» κατάλογο: Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια από το Μοσχοφίλερο Σκούρας 2011 που κατετάγη στην ενενηκοστή θέση του καταλόγου με 90 βαθμούς (άριστα το 100) – το ίδιο κρασί επελέγη τον Ιούλιο 2012 σαν Wine of the Day από τον Robert Parker, τον πιο γνωστό και πιο ισχυρό κριτικό κρασιού στον κόσμο! Στις 22 Νοεμβρίου 2012 απονεμήθηκαν τα βραβεία του ετήσιου διαγωνισμού TheInternational Wine & Spirit Competition που διεξάγεται από το 1969 στο Λονδίνο.
Τα ελληνικά κρασιά που συμμετείχαν συγκέντρωσαν συνολικά 45 βραβεία: 22 τα λευκά (2 χρυσά, 1 outstanding silver, 5 ασημένια και 14 χάλκινα) και 19 βραβεία τα ερυθρά (7 ασημένια και 12 χάλκινα) και 4 βραβεία τα ροζέ (από 2 ασημένια & χάλκινα).
Τον Δεκέμβριο του 2012, η παγκοσμίου φήμης Master of Wine Jancis Robinson, κατέγραψε σε μια από τις θεωρούμενες πιο έγκυρες εφημερίδες του κόσμου (FinancialTimes) τα 100 καλύτερα κρασιά της χρονιάς. Το δεύτερο κρασί του καταλόγου αυτού είναι ελληνικό: Πρόκειται για το Μιράμπελος 2010 από τα Πεζά της Κρήτης. Σύμφωνα με την διάσημη οινοκριτικό «Οι ποικιλίες Κοτσιφάλι & Μανδηλαριά δίνουν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό κρασί με αρώματα δάφνης χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό».
Οι σύγχρονοι Αμπελώνες του Διόνυσου Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αναφέρει κανείς όλες τις σοβαρές διεθνείς διακρίσεις που συγκέντρωσαν τα ελληνικά κρασιά κατά την διάρκεια του 2012 σε ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς να παραλείψει κάποια από τα κρασιά που βραβεύτηκαν.
Οι παραπάνω αναφορές μας είναι τελείως ενδεικτικές και δεν περιλαμβάνουν πολλούς ακόμα διαγωνισμούς, όπως τον δικό μας στην Θεσσαλονίκη για να μην θεωρηθεί ότι «ευλογούμε τα γένια μας», καθώς και δεκάδες άλλα βραβευμένα Ελληνικά κρασιά.
Πάντως το σύνολο των ελληνικών κρασιών που βραβεύτηκαν μόνο μέσα στο 2012 σε διεθνείς διαγωνισμούς, ξεπερνάει τις τριακόσιες ετικέτες, με αρκετές από αυτές να έχουν βραβευτεί δύο, τρείς ή και περισσότερες φορές! Ας φροντίσουμε λοιπόν να ζητάμε επίμονα και να αγοράζουμε Ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε.
Άλλωστε ακόμα και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου μπορεί πλέον να βρει κανείς μια φιάλη ελληνικού κρασιού! Ειδικά μέσα στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέγουμε εισαγόμενα κρασιά, ιδίως στην σημερινή συγκυρία, όταν η εθνική παραγωγή μας προσφέρει απλόχερα εξαιρετικές επιλογές με εμφιαλωμένα κρασιά που ξεκινούν από πολύ προσιτές τιμές για το καθημερινό μας τραπέζι, μέχρι πολύ προσεγμένα ή παλιωμένα κρασιά για ειδικές περιπτώσεις και φυσικά ακριβότερες τιμές.
Ό,τι και να επιλέξετε είναι βέβαιο πως τα χρήματα που θα διαθέσετε θα αντιπροσωπεύουν μια ακόμα μεγαλύτερη αξία! Μεταδώστε παντού ένα μήνυμα αλληλεγγύης με την αυστηρή επιλογή αποκλειστικά και μόνο προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα – πολύ δε περισσότερο όταν είναι και καλύτερα και φθηνότερα από τα εισαγόμενα, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις και φυσικά, στην περίπτωση των Ελληνικών κρασιών!
Πηγή: www.economist.gr
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.