powered by Surfing Waves

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ένοχος ο Ψωμιάδης για παραλείψεις στον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων σε μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια

Χωρίς αποτελεσμα τα 10 εκατομμυρια που έχουν δαπανηθέι για τη λιμνη Κορώνεια



Ένοχος για παράβαση καθήκοντος και απιστία κρίθηκε το μεσημέρι ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και έκπτωτος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης για τη ρύπανση στη λίμνη Κορώνεια. Για το λόγο αυτό το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Ψωμιάδης κατηγορείται πως δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών.

Επίσης, ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

Την ενοχή του για παράβαση καθήκοντος, απιστία και τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας ζήτησε οεισαγγελέας της έδρας, καθώς δεν πείσθηκε από την απολογία, νωρίτερα, του πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης και έκπτωτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος είπε ότι λειτούργησε βάσει νόμου και δεν ωφέλησε κανέναν. «Με την τακτική του να μειώνει πρόστιμα, άφηνε να λειτουργούν επιχειρήσεις, οι οποίες επιβάρυναν την ήδη επιβαρυμένη λίμνη», είπε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: από τη στιγμή που παραπέμφθηκε μια φορά για το θέμα, άσχετα εάν απαλλάχθηκε τότε με βούλευμα, «κανονικά δε θα έπρεπε σηκώνει μύγα στο σπαθί του».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ψωμιάδης κατηγορείται γιατί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθυστέρησε τους ελέγχους, τους επανελέγχους και την επιβολή προστίμων στις βιομηχανίες που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μείωσε και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Ο Π. Ψωμιάδης στην απολογία του, είπε πως είναι αγανακτισμένος για το διασυρμό του που άρχισε από τότε που ανέλαβε το έργο, για να πάρει την απάντηση του προέδρου του δικαστηρίου ότι ελάμβανε υπόψη του τις αναφορές των υπηρεσίων του και μόνο, αγνοώντας τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. «Είχα κάθε δικαίωμα να ακούσω τις υπηρεσίες μου», ανταπάντησε ο Π. Ψωμιάδης.

Για τις καθυστερήσεις στην επιβολή των προστίμων που κυμαίνονταν από 13 έως 18 μήνες, ο πρώην νομάρχης υποστήριξε πως λειτούργησε στα πλαίσια του νόμου και ότι ήταν αποτέλεσμα γραφειοκρατίας και τίποτα παραπάνω, ενώ αρνήθηκε ότι «τα δέκα χρόνια που ήταν νομάρχης μείωσε πρόστιμα.…Δεν είναι τυχαία η διώξη μου. Δολοφονουμαι καθημερινά πολιτικά. Πτώμα είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και όχι η Κορώνεια.»

 Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι πέντε κατηγορούμενοι φέρονται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Ο κ. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρυπαίνουν τη λίμνη, ενώ φέρεται ότι καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Ακόμα, κατηγορείται ότι καθυστέρησε και την επιβολή προστίμων, που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ προέβη αυθαίρετα και σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 ευρώ.

 Οι συγκατηγορούμενοί του, υπάλληλοι την εποχή εκείνη στην πρώην Νομαρχία, κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο τέως νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας στο ΑΠΘ, Μ. Μουστάκα.
Να σημειωθεί, ότι για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνεια έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.


.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.