powered by Surfing Waves

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Εξαίρεση από τους "όρους και προϋποθέσεις" έκανε ο Σπίρτζης για το ασθενοφόρο δωρεά από το Βέλγιο στο Κ.Υ. Μαντουδίου




Ο Υπουργός Υποδομών αι μεταφορών  κ Σπίρτζης με απόφαση του επέτρεψε την κατ’ εξαίρεση της ΥΑ Οικ. 3763/111/15 (ΦΕΚ Β’ 1163 / 18-6-2015) «Όροι και προϋποθέσεις για την χορήγηση έγκρισης τύπου οχημάτων Ειδικής Χρήσης – Ειδικού Σκοπού και διαδικασία ταξινόμησης», ταξινόμηση του κάτωθι Οχήματος Ειδικής Χρήσης Ειδικού Σκοπού που εδόθη ως δωρεά, από 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας για την κάλυψη αναγκών του Π.Ε.Δ.Υ.–Κ.Υ Μαντουδίου.




Τι προβλεπει η ΥΑ Οικ. 3763/111/15 (ΦΕΚ Β’ 1163 / 18-6-2015) "Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση έγκρισης τύπου οχημάτων Ειδικής Χρήσης−Ειδικού Σκοπού και διαδικασία ταξινόμησης"


Η Αστυνομία έκανε δεκτή την παραχώρηση προς χρήση δημοτικού οικήματος στην Λίμνη

Στις 4-3-2016 Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει:

α)Την δωρεάν παραχώρηση χρήσης για στέγαση των υπηρεσιών Αστυνομικού Τμήματος Μαντουδίου της αίθουσας που βρίσκεται δίπλα από τα γραφεία των υπηρεσιών του Δήμου ,στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος της τοπικής κοινότητας Μαντουδίου, επιφανείας περίπου 150
τ.μ, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση από τον Δήμο για την οποιαδήποτε αποπεράτωση ή διαρρύθμιση του χώρου.

β)Την δωρεάν παραχώρηση χρήσης της αίθουσας που ήδη στεγάζονται οι υπηρεσίες το  Αστυνομικού Τμήματος στην Δημοτική κοινότητα Λίμνης.

Η Αστυνομία με απόφαση που αναρτήθηκε σήμερα στο Διαυγεια αποφάσισε "Την αποδοχή της δωρεάς παραχώρησης προς χρήση, από τον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης –Αγίας Άννας, του οικήματος που ήδη στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Ευβοίας, προς το σκοπό κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του.

Ο Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Ευβοίας να εκφράσει εγγράφως τις ευχαριστίες στον Δήμο, για την ευγενική του προσφορά, αναφορικά με την εν λόγω δωρεά".



Τα 8 σημεία της πρότασης του ΥΠΕΣ για την αλλαγή του Καλλικράτη - απλή αναλογική, ενδοδημοτική αποκέντρωση


Ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του προγράμματος «Καλλικράτης», καθώς την Παρασκευή συνεδρίασε για τελευταία φορά με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου και των αυτοδιοικητικών φορέων, εκτός της ΚΕΔΕ η οποία αποσύρθηκε πρόσφατα από τη διαδικασία.

Η πρόταση- πόρισμα της Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες, όταν παραδοθεί επίσημα στον υπουργό Εσωτερικών. Στη συνέχεια θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης. Επί της πρότασης αυτής θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαλόγου, όχι μόνο με τους φορείς αλλά και με τα κόμματα, που σύμφωνα με το υπουργείο θα διαρκέσει έως τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.
Κατά την ομιλία του ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως «οτιδήποτε κάνουμε θα είναι δημόσιο, δεν θα αιφνιδιάσουμε και μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και προτάσεις».



Κριτική η αιφνίδια αποχώρηση της ΚΕΔΕ
Αναφερόμενος ο υπουργός στην απόφαση της ΚΕΔΕ, στο «παρά πέντε» να αποχωρήσει από τη διαδικασία του διαλόγου «για ακατανόητους κατά τη γνώμη μου λόγους», τη χαρακτήρισε «προσχηματική» και «υποκινούμενη προφανώς από άλλα πολιτικά ελατήρια, τα οποία υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες».

«Η ΚΕΔΕ» πρόσθεσε «δεν εκπροσωπεί ένα κόμμα, ούτε καν έναν μόνο δήμο. Η ΚΕΔΕ έχει 325 δήμους και ο καθένας από αυτούς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Όποιος, λοιπόν, εκπροσωπεί τους δήμους, θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις κινήσεις του. Ήταν, λοιπόν, ένα ολίσθημα αυτό που έκανε η ΚΕΔΕ, η οποία προσπάθησε να απαντήσει σε δικά της λαθεμένα συμπεράσματα, ότι αυτή η Επιτροπή το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με το εκλογικό σύστημα. Και κατέληξε σε τοποθετήσεις του τύπου ότι εν πάση περιπτώσει «εμείς δεν συζητάμε το εκλογικό σύστημα αποσπασματικά». Γιατί; Ποιος συζητάει μόνο αυτό; Εδώ έχουμε ανοίξει όλο το εύρος των ζητημάτων», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.



Τα κύρια σημεία της πρότασης της Επιτροπής
Τα βασικότερα σημεία της εισήγησης της Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρός της, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και είναι τα εξής:

Πρώτον, προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική διοίκηση αρμοδιοτήτων.

Δεύτερον, εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

Τρίτον, επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής – αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Τέταρτον, αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

Πέμπτον, προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

Έκτον, ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

Έβδομον, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας για την είσπραξη των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.

Όγδοον, επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΚΚΕ προς κυβέρνηση: Να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ ανά κιλό ρητίνης


 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, με την οποία ζητάνε μέτρα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών Νομού Ευβοίας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η ερώτηση

Η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια - Κεντρική Εύβοια. Χαρακτηριστικά στην περιοχή παράγονται πάνω από 6.000 τόνοι ρητίνης, καλύπτοντας το 85% της πανελλαδικής παραγωγής.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.

Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα, ενώ η προσφορά τους είναι σημαντική, είναι οι "φύλακες των δασών". Καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα υπορόφου δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία. Η πολύτιμη αυτή συμβολή τους στη μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών καταγράφεται στα στοιχεία των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα με διαδοχικές παρεμβάσεις αναδεικνύει τα προβλήματα των ρητινοκαλλιεργητών και τονίζει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τα ανεπαρκή - μειωμένα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης, η μείωση της αμοιβής τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εξόδων (π.χ. ενοίκιο, καύσιμα κλπ.) δεν επιτρέπουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών του με βαριές γενικότερες συνέπειες για την περιοχή.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο ρητινοκαλλιεργητών- δασεργατών Νομού Εύβοιας, το 2010 η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης ήταν 0,65 ευρώ (μεικτά), στη συνέχεια μειώθηκε στα 0,37 ευρώ, ενώ πρόσφατα γνωστοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ ότι η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης το 2016 θα μειωθεί ακόμα περισσότερο στο ύψος των 0,15 ευρώ. Την ίδια στιγμή επιβάλλεται η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, που σημαίνει φορολόγηση του εισοδήματος των ρετσινάδων με 26% από το πρώτο ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, το εισόδημά τους θα μειωθεί κατακόρυφα, με κίνδυνο να μη μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, με αποτέλεσμα ο κλάδος να οδηγείται σε αφανισμό.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η διακοπή χορήγησης πάστας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή του ρετσινιού και οι σχετικές σακούλες που χρειάζονται οι ρετσινοπαραγωγοί.

Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού στα 2.760.000 ευρώ και να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ το κιλό της ρητίνης.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να προσαρμοστεί η οικονομική ενίσχυση στα 2.760.000 ευρώ, αυξάνοντας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού.

Να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50-0,65 ευρώ ανά κιλό ρητίνης.

Να αποσυρθεί η διάταξη που επιβάλλει την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων για τους ρετσινάδες, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν συγκεκριμένο και χαμηλό εισόδημα.

Να χορηγηθούν από το Υπουργείο τα αναγκαία υλικά, όπως πάστα και σακούλες, σε επαρκή ποσότητα για όλους τους ρητινοκαλλιεργητές.


Φωτογραφίες από το αποκριάτικο γλέντι στην πλατεία Μαντουδίου σήμερα


Φωτογραφίες από το αποκριάτικο γλέντι στην Πλατεία Μαντουδίου σήμερα 26-2-2017












Φωτογραφίες N. Paliatsos

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Δημοτικός Σύμβουλος πρωτοστατεί στην συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου


Ο Βαγγέλης Γεωργαντζής μιλά στην συγκέντρωση των ρητινοκαλλιεργητών 












Σε κατάληψη του Δημαρχείου στη Λίμνη Εύβοιας προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής 24 Φλεβάρη οιρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες του Νομού Εύβοιας, ανταποκρινόμενοι στοκάλεσμα του σωματείου τους, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για ενίσχυση της ρητίνης για το

2016 σε 0,15 ευρώ/κιλό (από 0,64 ευρώ/κιλό το 2010) και την υποχρέωση για τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και φορολόγηση 26%. Σημειώνεται ότι ανάλογη κινητοποίηση είχε γίνει την Παρασκευή 17 Φλεβάρη στο Δημαρχείο Ιστιαίας - Αιδηψού. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τονΧρήστο Καλυβιώτη, δήμαρχο Μαντουδίου - Αγίας Άννας - Λίμνης Εύβοιας, ενώ αμέσως μετά έγινε συγκέντρωση.

Στην διάρκειά της μίλησε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Νομού Εύβοιας, ο οποίος στάθηκε στις επιπτώσεις από τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και συνολικά στην περιοχή καθώς ο κλάδος απειλείται με αφανισμό (το 87% της πανελλαδικής παραγωγής ρητίνης γίνεται στην Εύβοια).

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Στάθης Λιαγκάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Αγίας Άννας - Λίμνης και ο Νίκος Γεραλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ρητονοκαλλιεργητών - δασεργατών. Ακόμη, στάθηκαν στη σημασία του κοινού αγώνα και συμμαχίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική αφανισμού του κλάδου.

Όπως αποφασίστηκε, ο αγώνας θα συνεχιστεί και με άλλες μορφές κινητοποιήσεων με τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες να προσανατολίζονται σε ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τα προβλήματά τους, καθώς και αγωνιστικής μετάβασης στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, εφόσον δεν επιλυθούν τα αίτηματά τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν κάτοικοι της περιοχής, ο Αγροτικός Σύλλογος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας, τοΣωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, στηρίζοντας τον αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών, που αφορά όπως επισημαίνουν όλους, γιατί 1.200 περίπου οικογένειες καταδικάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών εξέφρασε και τοΣωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας, το οποίο πραγματοποίησε στάση εργασίας από τις 9.30 μέχρι τις 12.30 της Παρασκευής για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι Ερώτηση για τη λήψη μέτρων στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών Νομού Ευβοίας κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Στερεάς Ελλάδας για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας



H ENΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ενημερώνει τους Καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, αλλά και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε όλη τη Σαρακοστή.

«Οι παραδοσιακές διατροφικές μας συνήθειες, κατά την περίοδο της μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας οδηγούν στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα. Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.λπ.) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, υπενθυμίζονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής : 

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές): Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε : - Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. - Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή. - Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα. - Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. - Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης. Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια): Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από : - Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. - Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. - Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος). Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια): Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα. Για τα νωπά πρέπει : - Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας). - Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. - Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. - Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. - Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή. Αχινοί Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους. Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ώστε να μην παραπλανηθούμε, από τους επιτήδειους.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα: Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο, σε όλη την ποσότητα. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη, και όχι πικρή ή όξινη γεύση, η σύσταση μαλθακή. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά» (ΠΗΓΗ: ΕΦΕΤ)

Είναι γεγονός ότι συνήθως τα τρόφιμα που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας, είναι αρκετά ακριβά και οι τιμές τους διαμορφώνονται ελεύθερα. Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ., δε διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί, που προμηθευόμαστε, καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη, από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή. Επίσης η ταραμοσαλάτα και λοιπά σαρακοστιανά εδέσματα τυγχάνει να έχουν υψηλές τιμές ενώ χρειάζεται πάντα σωστός έλεγχος της προέλευσης και της ποιότητας τους. Ωστόσο για παράδειγμα η ταραμοσαλάτα θα μπορούσε να παρασκευάζεται στο σπίτι, από λευκό ταραμά, αποφεύγοντας τις χρωστικές ουσίες, που, συνήθως, περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου, ενώ σπιτικά και απλά φαγητά όπως οι βραστές πατάτες, τα φασόλια πιάζ, τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια, τα τουρσιά, οι ελιές, ο χαλβάς και τα νηστίσιμα θαλασσινά αποτελούν την κύρια τροφή μας, ειδικά την Καθαρή Δευτέρα, όπως η παράδοση το απαιτεί και η οικονομία το επιβάλλει. Καλή μας Σαρακοστή!

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, τηλ. 2221024203 ή κατευθείαν στην γραμμή καταγγελιών του ΕΦΕΤ 11717.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Κατάληψη του Δημαρχείου από τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες Εύβοιας αύριο Παρασκευή


Σε κατάληψη του Δημαρχείου στη Λίμνη Εύβοιας προχωρούν αύριο Παρασκευή 24 Φλεβάρη, οι ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες του ν. Εύβοιας, μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για ενίσχυσης της ρητίνης για το 2016 σε 0,15 ευρώ/κιλό (από 0,64 ευρώ/κιλό το 2010) και την υποχρέωση για τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων και φορολόγηση 26%. Η κινητοποίηση είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Το Σωματείο «καλεί τους κατοίκους, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς της περιοχής και τις Δημοτικές Αρχές Ιστιαίας - Αιδηψού, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Διρφύων - Μεσσαπίων να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους, γιατί 1.000 τουλάχιστον οικογένειες καταδικάζονται στην ανεργία και τη φτώχεια».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών εκφράζει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Β. Εύβοιας, προκηρύσσοντας στάση εργασίας για αύριο Παρασκευή από τις 09.30 μέχρι τις 12.30, για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και τους καλεί να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους.

Ερώτηση της Κ.Ο. του ΚΚΕ για τα Κέντρα Υγείας της Εύβοιας και τα προβλήματα του Νοσοκομείου Χαλκίδας


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας
Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και των ΚΥ της Εύβοιας.
Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, και των Κέντρων Υγείας του Νομού Εύβοιας έχουν χτυπήσει προ πολλού «κόκκινο».

Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η στρατηγική της Ε.Ε., την οποία υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και έχουν οδηγήσει σε μεγάλη περικοπή των κρατικών δαπανών και στην υποχρηματοδότηση των μονάδων υγείας του νομού, δημιουργώντας πολλά προβλήματα και το κυριότερο μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό.
Η κατάσταση αυτή είναι οδυνηρή τόσο για τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής όσο και για τους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας που δουλεύουν κάτω από αφόρητες συνθήκες εντατικοποίησης, καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Στο νομό της Εύβοιας, το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προσωπικού δεν δύναται να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες του λαού της περιοχής, των 250.000 και πάνω κατοίκων. Η κατάσταση επιβαρύνεται από αντίστοιχες ελλείψεις και υποστελέχωση του νοσοκομείου Θήβας, με αποτέλεσμα περιστατικά εργατικών «ατυχημάτων» που γίνονται στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου- Οινοφύτων εξυπηρετούνται στη Χαλκίδα.

Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας γίνεται ακόμα πιο εμφανής από την αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των ξεριζωμένων προσφύγων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οι οποίοι διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας της Ριτσώνας και των Οινοφύτων, με την υγειονομική περίθαλψη να έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ.

Η κατάσταση γίνεται εκρηκτική τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της τουριστικής περιόδου.

Η διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης για το 2017 στα ίδια απαράδεκτα επίπεδα με πέρισυ, έπειτα από τις δραματικές μειώσεις των προηγούμενων ετών που έφτασαν στο 60%, προκαλεί ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα υλικά και προβλήματα στη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού των μονάδων, ενώ δεν γίνεται λόγος για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό τους, που είναι απαραίτητος και αναγκαίος. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των απαρχαιωμένων χώρων και υποδομών του Νοσοκομείου της Χαλκίδας.

Η 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου Χαλκίδας, 365 ημέρες το χρόνο έχει φτάσει στα όρια τους εργαζόμενους, ενώ οι προσλήψεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, που έφτασαν τις 160 τα τελευταία 5 χρόνια. Την ίδια στιγμή οι τομείς της καθαριότητας και φύλαξης έχουν ανατεθεί σε εργολαβικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό να είναι τεράστιες:

· 175 κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
· 42 κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό.
· 75 κενές θέσεις σε λοιπό προσωπικό (παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικοί υπάλληλοι, βοηθητικό προσωπικό).

Οι ελλείψεις αυτές δημιουργούν καθημερινά δίωρη και τρίωρη αναμονή στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία, αναμονή έως και 6 μηνών σε χειρουργεία όπως των οφθαλμιάτρων, κλινικές όπως η παθολογική με 52 ασθενείς να έχει 2 νοσηλευτές.

Το γεγονός ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας και μονάδα αυξημένης φροντίδας καθιστά το νοσοκομείο διαμετακομιστικό κέντρο στα νοσοκομεία των Αθηνών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που χρήζουν άμεσης υποστήριξης από αυτές τις μονάδες.

Πάνω από μια επταετία δεν υπάρχει καθόλου νευρολόγος, δερματολόγος και το τελευταίο διάστημα αιματολόγος, πράγμα που αναγκάζει το λαό να στρέφεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει ογκολόγος, θέση που θα επέτρεπε στο Νοσοκομείο να αξιοποιήσει κληροδότημα που προορίζεται για τη δημιουργία ογκολογικής κλινικής.

Υποστελεχωμένες εδώ και δέκα χρόνια, χωρίς να καλύπτουν όλες τις εφημερίες του μήνα, είναι οι κλινικές οφθαλμολογική, ουρολογική, ΩΡΛ, ορθοπεδική.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η υποστελέχωση των Κ.Υ. του νομού που και εκεί οι ελλείψεις είναι τεράστιες, όπως και στα αγροτικά ιατρεία. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχει 20 κενές θέσεις, του Μαντουδίου 19, του Αλιβερίου 30, συνολικά σε προσωπικό. Δέκα έξι (16) κενές θέσεις υπάρχουν σε αγροτικούς γιατρούς. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στα Νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, στα ημίμετρα που παίρνει, είναι να αποδυναμώνει τα Κέντρα Υγείας π.χ. παίρνοντας ειδικευμένους γιατρούς γενικής ιατρικής από τα Ψαχνά και το Αλιβέρι για να καλύψουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου όπως ορθοπεδικοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι. Οι μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού προς το Νοσοκομείο της Χαλκίδας όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα των εφημεριών άλλα δημιουργούν πρόσθετα στα ίδια τα ΚΥ.

Από τα παραπάνω στοιχεία που αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας του νομού, είναι πασιφανές ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα ενίσχυσής τους, πριν θρηνήσουμε θύματα στο βωμό μιας πολιτικής που απαξιώνει τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία του λαού και υποβαθμίζει τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

· Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ευβοίας.
· Την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών.
· Τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού τους.
· Την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου νοσοκομείου στη Χαλκίδα και την πλήρη στελέχωσή του.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Λίστα επιτυχόντων στο δήμο μας για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας (8μηνα)



Προσωρινοί πίνακες του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε θέσεις οκτάμηνης εργασίας.

ΑΡ.ΠΡΩΤ. ΑΙΤΗΣΗΣΑ/Α ΑΙΤΗΣΗΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 1ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 1
21/2017/000032424596972319113ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ12154
21/2017/000032452060972538743ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ11155
21/2017/000032499467972787617ΤΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ1105
21/2017/000032512822972917694ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ3169
21/2017/000032527160973000162ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ2150
21/2017/000032534324973030608ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ1199
21/2017/000032566579973176638ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ2183
21/2017/000032604735973487520ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ2140
21/2017/000032645633973654540ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ7161
21/2017/000032688820973965771ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ1165
21/2017/000032754164974243032ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ2137
21/2017/000032778758974358132ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ Α' ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ1118
21/2017/000032781146974366753ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ10155
21/2017/000032788659974395719ΔΕ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ JCB177
21/2017/000032801110974442293ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ1177
21/2017/000032803312974448048ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ6162
21/2017/000032836250974624792ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ Α' ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ2106
21/2017/000032879191974776832ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ8160
21/2017/000032899068974848658ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Γ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ1151
21/2017/000032963628975124711ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ5165
21/2017/000032993562975235214ΔΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ ΕΡΓΟΔΗΓΟΙ1119
21/2017/000033034405975475594ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ4168
21/2017/000033098605975719474ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ9158



Σχολεία


ΑΡ.ΠΡΩΤ. ΑΙΤΗΣΗΣΑ/Α ΑΙΤΗΣΗΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 1ΜΟΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ 1
21/2017/000032534268973030364ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ3149
21/2017/000032554829973114750ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ5135
21/2017/000032636690973598821ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ2150
21/2017/000032738210974154136ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ4145
21/2017/000032785966974384912ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ1155
21/2017/000032937895975018736ΔΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ6135

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Aποκριάτικο γλέντι στην παραλία της Λίμνης από το «Λύμνι» την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο χορευτικός όμιλος «Το Λύμνι» με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνει ότι την προσεχή Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 15.00 μμ. διοργανώνει μεγάλο αποκριάτικο γλέντι στην παραλία της Λίμνης με την συμμετοχή ορχήστρας και την προσφορά εδεσμάτων, κρασιού και αναψυκτικών.
Καλούμε όλους τους συλλόγους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λίμνης να συμμετάσχουν ενεργά για να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο πνεύμα της αποκριάς. Ελάτε όλοι, μικροί και μεγάλοι, και διασκεδάστε μαζί μας. Βάλτε τις μάσκες σας και γλεντήστε σε αποκριάτικους ρυθμούς.
Συνεχίζουμε…
Παράγουμε πολιτισμό…
Εκπέμπουμε αισιοδοξία.

Απέκλεισε η Όλγα Γεροβασίλη την υπαγωγή των ΚΕΠ στους δήμους

Απέκλεισε κατηγορηματικά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη την περίπτωση να υπαχθούν τα ΚΕΠ και οι υπάλληλοί τους στους δήμους. Αντιθέτως, το υπουργείο προωθεί την περαιτέρω αναβάθμιση των ΚΕΠ και τη μετατροπή τους από υπηρεσία διαμεσολάβησης σε υπηρεσία παροχής διοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Σε σημερινή επιστολή της, με την οποία απαντά σε σχετική απόφαση – αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι σειρά διατάξεων του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσαν «τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η βιωσιμότητα του θεσμού επί 14 έτη», ενώ με την παύση τους, που ζητούν οι εκπρόσωποι των αιρετών, ο θεσμός ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε κατάργηση.
«Αυτό δεν είναι αποδεκτό» τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι στρατηγική του υπουργείου «είναι η μετάβαση των ΚΕΠ από υπηρεσία διαμεσολάβησης στην υποβολή αιτήσεων, σε υπηρεσία παροχής διοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγική».

Για το σκοπό αυτό, αναφέρει, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν στελέχη της διοικητικής και πολιτικής ιεραρχίας του υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΕΠ με αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για τη μετάβαση των ΚΕΠ από τον κλασικό τρόπο λειτουργίας στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.



Η απόφαση της ΚΕΔΕ
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του (48/1-2-2017) έχει ζητήσει να καταργηθούν οι αρμοδιότητες που ασκεί στα ΚΕΠ το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να υπαχθούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων. Επίσης, ζήτησε ο υπάλληλος των ΚΕΠ να ασκεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα του δοθεί ή παραχωρηθεί από το δήμο και να μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες των ΟΤΑ, μετά από απόφαση του δημάρχου, στις Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες.



Ο. Γεροβασίλη: Η συγκρότηση των ΚΕΠ σε αυτόνομες διευθύνσεις διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους
Στην απαντητική επιστολή της η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι η συγκρότηση των ΚΕΠ σε αυτόνομες Διευθύνσεις «διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της παροχής ομοιογενούς εξυπηρέτησης χωρίς να εμπλέκονται στη λειτουργία τους διοικητικές αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών των δήμων».

Για τους εργαζόμενους των Κέντρων, υπενθυμίζει, ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου ΔΥΠ (Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών) έχουν συσταθεί σε επίπεδο εκάστοτε ΚΕΠ εν αντιθέσει με τις λοιπές οργανικές μονάδες των δήμων στους οποίους οι οργανικές θέσεις είναι συστημένες σε επίπεδο δήμου, ενώ η μετακίνηση του μόνιμου προσωπικού είτε μεταξύ υπηρεσιών του δήμου είτε σε διαφορετικό αντικείμενο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον συγκεκριμένο κλάδο.
«Με τον τρόπο αυτό» τονίζει «προσαρμόζεται η λειτουργία εκάστου ΚΕΠ στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής στην οποία έχει την έδρα του και διευκολύνεται ο προγραμματισμός του υπουργείου στην ένταξη διαδικασιών βάσει του φόρτου που αυτές αναμένεται να επιφέρουν με βάσει το είδος της διαδικασίας και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού που αναμένεται να εξυπηρετηθεί».



Οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ αντιδρούν αρνητικά στο αίτημα της ΚΕΔΕ

Αντίθετοι με την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι και οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ. Σε πρόσφατη επιστολή της προς την ΚΕΔΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΠΟΣΕ ΚΕΠ) κάνει λόγο για «παράνομες πράξεις αιρετών που αφορούν στα ΚΕΠ και στους υπαλλήλους του κλάδου μας» και ζητεί επανεξέταση του μοντέλου διοίκησης των Κέντρων με επίκεντρο την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτά και τους υπαλλήλους.

«Οι αυθαιρεσίες αιρετών, οι αναθέσεις αλλότριων καθηκόντων σε υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ που υπηρετούν στα ΚΕΠ, κατά παράβαση διατάξεων νόμων και εγκυκλίων, ταλανίζουν διαρκώς τους εργαζόμενους, υποβαθμίζουν και μειώνουν το ρόλο του θεσμού των ΚΕΠ, απορυθμίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας και τέτοιου είδους αποφάσεις δημάρχων ανατρέπονται ως παράνομες» τονίζεται στην επιστολή των εργαζομένων.

Με 2,5 χρόνια καθυστέρηση βγήκε η απόφαση ότι ο κ. Στεργίου πρέπει να επιστρέψει στην δουλειά του





Δημοσιεύτηκε σήμερα  21-2-2017 στο Διαύγεια με διαβάθμιση ΕΠΕΙΓΟΝ  η παρακάτω απόφαση του ΟΑΕΔ.



θέμα : Έγκριση απόφασης της Διοικήτριας του Οργανισμού, ανάκληση απόφασης
απαλλαγής καθηκόντων και επαναφοράς στη θέση ευθύνης εκπ/κού υπαλλήλο



Mε την αρ. πρ. 7290/31-01-2017 απόφαση της Διοικήτριας του Ο.Α.Ε.Δ. που εκδόθηκε
μετά από σύμφωνη γνώμη του Α’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου (αρ. απόφ. 205/51/07-09-2016) και
εγκρίθηκε με την αρ. πρ. 4576/Δ9/1586/14-02-2017 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του
Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

1. Την ανάκληση της με αρ. πρ. Β138823/03-10-2011 απόφασής μας, που εκδόθηκε μετά από
σύμφωνη γνώμη του Α’ Υπηρ. Συμβουλίου (αρ. απόφ. 87/22/14-9-2011) και εγκρίθηκε με την αρ.
πρ. 18135/1569/31-10-2011 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, περί
απαλλαγής από τα καθήκοντα του Υποδιευθυντή της ΕΠΑΣ ΜΑΘ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ, του υπαλλήλου
του εκπαιδευτικού προσωπικού ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, με Α΄ βαθμό, του κλάδου ΠΕ-17
ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, λόγω εκλογής του στον Δήμο Μαντουδίου Ευβοίας.

2. Την επαναφορά του στη θέση ευθύνης που κατείχε, μετά την λήξη της θητείας του στον ως άνω
Δήμο από 01-09-2014.

3. Από την κοινοποίηση της παρούσας παύει να ισχύει η με αρ. Β114414/14-04-2011 απόφασή μας,
με την οποία είχαν ανατεθεί καθήκοντα Υπ/ντή, της ΕΠΑΣ ΜΑΘ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ, στον υπάλληλο
του εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΡΑΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ (ΑΜ 8324), του κλάδου ΤΕ-1 ΠΤ.ΠΑΤΕΣ







Η απάντηση Κουρουμπλή στο Σίμο για την επέκταση των συνδέσεων του Λιμανιού Μαντουδίου προς Ανατολάς



Στις 18/1/2017 ο βουλευτής Σίμος Κεδίκογλου σε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς προγραμματίζεται η ένταξη του νέου λιμένα Μαντουδίου στη ναυσιπλοΐα της χώρας. Τονίζοντας ότι το λιμάνι Μαντουδίου αλλάζει εντελώς τα δεδομένα της προσόρμισης τόσο προς τις Β. Σποράδες και τον Παγασητικό κόλπο όσο και προς το ανατολικό Αιγαίο (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος κ.λ.π), τη Β. Ελλάδα και Μαύρη Θάλασσα.



Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουρουμπλή δίνει τέλος σε μυθευματα και διαδόσεις "παραγόντων" ότι μέσω ενεργειών τους ήρθε η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μαντούδι Βόρειες Σποράδες. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή "πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ η πολιτεία ελέγχει ότι πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης".
Με λίγα λόγια η επέκταση των συνδέσεων του Λιμανιού Μαντουδίου με τα νησιά του  ανατολικού Αιγαίου, τα Μικρά Ασιατικά παραλία και την Μαύρη θάλασσα δεν είναι θέμα κυβερνητικού προγραμματισμού αλλά προσέλκυσης επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.



Η απάντηση

ΘΕΜΑ: Απάντηση της αριθ. πρωτ. 2683/18-01-2017 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Σ. Κεδίκογλου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΝΕ, για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Λιμενικής Εγκατάστασης Μαντουδίου, υλοποιήθηκαν έργα προκειμένου το λιμάνι να είναι λειτουργικό. Ωστόσο απαιτούνται   συμπληρωματικά έργα για τα οποία ο φορέας διαχείρισης ήδη έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι οι κύριοι άξονες για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές έχουν καθορισθεί με τις διατάξεις του ν. 2932/2001 (Α' 145) σε εναρμόνιση με το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ δίκαιο (Κανονισμός 3577/92). Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ η πολιτεία ελέγχει ότι πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης και παρεμβαίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος στις περιπτώσεις που η ελεύθερη αγορά δεν εξασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης, με τη δραστηριοποίηση όλων των πλοίων που είναι σε διαθεσιμότητα, με το μέγιστο αριθμό δρομολογίων αλλά και με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.

Για την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο από 01/11/2016 έως 31/10/2017 στις γραμμές: a) Βόλος -  -Β. Σποράδε και β) Μαντούδι  -Β. Σποράδες, είναι δρομολογημένο και εκτελεί δρομολόγια το Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΩΤΕΥΣ”. Στη γραμμή Μαντούδι — Β. Σποράδες εκτελούνται μέχρι 15/6/2017 τέσσερα (04) δρομολόγια εβδομαδιαίως, ενώ για την περίοδο του θέρους από 16/6/2017 έως 10/9/2017 θα εκτελείται ένα (01) δρομολόγιο καθημερινά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Παναγιώτης Κουρουμπλής

8 χωρικά κυβ. μέτρα καυσόξυλα ανά οικογένεια από τα καμμένα μόνο για τους Λιμνιώτες και τους Κεχριώτες, κατόπιν αιτήσεως




Το Δασαρχείο Λίμνης δημοσίευσε στο Διαύγεια  την παρακάτω απόφαση

Καθορίζουμε όπως οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης και της Τοπικής Κοινότητας Κεχριών, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν να υλοτομούν ατελώς, με την υπόδειξη υπαλλήλων της Υπηρεσίας μας, καυσόξυλα ατομικών αναγκών από τις συστάδες 6α και 6β του Δημοσίου Δάσους Λίμνης και από την καμένη έκταση της δημοτικής κατά νομή συστάδας 4α του ιδίου ως άνω Δάσους.

1. Η μεγαλύτερη ποσότητα που θα υλοτομείται θα είναι μέχρι 8 χ.κ.μ. καυσόξυλα ανά οικογένεια.

2. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει λα υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία μας, μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2017.

3. Την υλοτομία θα πραγματοποιούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι ή θα μπορούν να την αναθέτουν σε τρίτους κατά προτίμηση σε μέλη των δασικών συνεταιρισμών κατά το χρονικό διάστημα από 20 -2­-2016 μέχρι 20 -4- 2017.

4. Η υλοτομία θα γίνεται με τους δασονομικούς κανόνες και με υπόδειξη των αρμοδίων τοπικών δασικών οργάνων (Δασοπόνου - Δασοφύλακα).Τα καυσόξυλα που θα υλοτομούν θα προέρχονται από τα καμένα και μόνο άτομα χαλεπίου πεύκης και από υπολείμματα υλοτομιών, θα τα συγκεντρώνουν σε δασόδρομο, θα γίνεται η καταμέτρησή τους από δασικό υπάλληλο και θα προμηθεύονται υπηρεσιακό σημείωμα για να τα μεταφέρουν στην κατοικία τους.

5. Τα καυσόξυλα αυτά προορίζονται αποκλειστικά για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των δικαιούχων και απαγορεύεται η διάθεσή τους στο εμπόριο.

6. Καυσόξυλα που θα υλοτομούνται και μεταφέρονται χωρίς υπηρεσιακό σημείωμα θα θεωρούνται ως παράνομα υλοτομημένα, θα κατάσχονται και θα επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.

7. Η υλοτομία καυσοξύλων από οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός από την παραπάνω απαγορεύεται.

8. Η υλοτομία θα γίνεται ατελώς και χωρίς άδεια υλοτομίας από κάθε δικαιούχο, τις εργάσιμες ημέρες από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. 1 /26-3-2013 Ρυθμιστική Δασική Διάταξή μας.

Οι παραβάτες της παρούσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις «Περί Δασών Νόμων και Διαταγμάτων».

Ο Αποκριάτικος χορός του Λύμνι την Παρασκευή 24 Φεβρουάριου 2017



Το Λύμνι γιορτάζει και σας προσκαλεί στον Αποκριάτικο χορό του την Παρασκευή 24 Φεβρουάριου 2017 στις 9:00 το βράδυ Στο κέντρο "Αστρον." (Κατούνια). Ελάτε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί σε ένα λαϊκό γλέντι με τον Στάθη Λιμνιό Και τους Θοδωρή Λαπινα, Σωτήρη Δερβέναγα και την Δέσποινα.

Ευχαριστούμε πολύ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Στο σκαμνί ο κ. Καντζούρας για λασπολογία



Από την σελίδα του kireas.org

Εκδικάστηκε σήμερα (17-2-2017) στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας η υπόθεση του πρώην αντιδημάρχου κ. Καντζούρα.
Αφορά διαβολή του κ. Καντζούρα εναντίον του kireas.org κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 12 Αυγούστου 2011 για την υπόθεσή της ΒΙΠΕ. Για την ίδια υπόθεση, ο κ. Καντζούρας καταδικάστηκε για δυσφήμιση σε 6 μήνες φυλακή από το Ειρηνοδικείο Ιστιαίας το καλοκαίρι του 2015.
Σήμερα έγινε η παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 3 μήνες. Μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Καντζούρα ήταν ο πρώην Δήμαρχος κ. Ψαρρός





Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Μέσω ΔΕΗ αποφάσισε να εισπράξει τα 36 χιλ. Ευρώ χρωστούμενα του δήμου μας ο ΦΟΔΣΑ

Στις 13-12-2016 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην πληρώσει την ετήσια εισφορά του στο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος ΑΕ (ΦΟΔΣΑ) στον οποίο ανήκει. Μπήκε θέμα νομιμοποίησης του ΦΟΔΣΑ από την παράταξη Στεργίου και τους αποστάτες.

.
Στην 2η (14-2-2017) τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος ΑΕ των ΟΤΑ, «ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ». αποφάσισε "Την αποστολή αιτήματος προς την ΔΕΗ Α.Ε. για την απευθείας παρακράτηση των καθυστερούμενων οφειλών των Δήμων προς το Φο.Δ.Σ.Α σύμφωνα με το αρ. 17 παρ. 2β του ν.4071/2012, όπως αναλύονται για κάθε Δήμο στους παρακάτω πίνακες.
Η παρακράτηση της οφειλής προς το ΦοΔΣΑ κάθε Δήμου-μέλους για το πρώτο τρίμηνο του 2017 όσον αφορά την ετήσια εισφορά, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 όσον αφορά το τέλος εναπόθεσης απορριμμάτων και το πρώτο τρίμηνο του 2017 όσον αφορά την εισφορά υποστηρικτικών υπηρεσιών που εισπράττει από τη ΔΕΗ να γίνει σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.



Σε περίπτωση που κάποιοι από τους Δήμους δεν λαμβάνουν ανταποδοτικά τέλη από τη ΔΕΗ Α.Ε. που να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το Φο.Δ.Σ.Α θα αποσταλεί σχετικό αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για την παρακράτηση των συγκεκριμένων οφειλών του από τους ΚΑΠ του Δήμου όπως
προβλέπεται στο αρ. 17 παρ. 2β του ν.4071/2012. Η παρακράτηση της οφειλής προτείνεται να γίνει και από τους ΚΑΠ σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.


Διαβάστε επίσης



Στο κίνημα "δεν πληρώνω" το Δημοτικό μας Συμβούλιο




Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του δήμου μας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σας ενημερώνουμε ότι στη Βόρεια Εύβοια λειτουργεί από το 2014-15 Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) στη Στροφυλιά ,στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι ένα δωρεάν, καινοτόμο δημόσιο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, με συνολική διάρκεια φοίτησης 2 εκπαιδευτικά έτη. Απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης, διαθέτει πιο ευέλικτο περιεχόμενο, και έχει προσαρμοσμένη διδακτική μεθοδολογία και αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

Στόχος των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες, συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικά έτη. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

• Η εγγραφή σε σχολείο ΣΔΕ είναι απαραίτητη προϋπόθεση (128 / Β΄/2017) για ενήλικες έως 45 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Οι εγγραφές στο ΣΔΕ Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ.Άννας γίνονται όλο το χρόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες λειτουργίας του (16.00-20.00). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2227093139 /6944848130

Εκστρατεία δενδροφύτευσης και σποράς του δημόσιου δάσους Λίμνης την Κυριακή 19-02-2017





Ανακοίνωση

Το Δασαρχείο Λίμνης σε συνεργασία με Συλλόγους και Φορείς της περιοχής., τα πλαίσια της αισθητικής αποκατάστασης της καμένης έκτασης που βρίσκεται ανατολικά της Λίμνης -της αναβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα του περιβάλλοντος , διοργανώνει δενδροφύτευση και σπορά στο Δημόσιο Δάσος Λίμνης.

Σημείο συνάντησης το γήπεδο της Λίμνης την Κυριακή 19-02-2017 και ώρα 9 π.μ

Τα φυτά και οι σπόροι θα διατεθούν από το Δασαρχείο Λίμνης.

Όσοι θα συμμετάσχουν να έχουν μαζί τους από ένα τσαπί.

Καλούμε όλους μαθητές-πολίτες και φορείς της περιοχής να αποδείξουν έμπρακτα την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, συμμετέχοντας στην αποκατάσταση της καμένης περιοχής.

Οι απόκριες θύμα της εξουσιολάγνας κωλυσιεργίας αντιπολίτευσης και αποστατών




Ανακοίνωση του Δήμου

Ο Δήμος, στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του 2017, δεν μπορεί να συμμετέχει με δαπάνες του, επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο παράνομα δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του έτους 2017 κατά παράβαση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, των παρ. 6 και 7 του άρθρου 77, του ν. 4172/2013.
Αναγκαίες δαπάνες για παρόμοιες εκδηλώσεις καταβάλλονται ιδιωτικά.

Ο Δήμαρχος

Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

Χρήστος Καλυβιώτης





Ως γνωστόν χωρίς την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος δεν μπορεί να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός σύµφωνα µε τις διατάξεις των  παρ. 1 και 2 του άρθρου 79 του Ν.4172/2013, µε τις οποίες αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν οι όµοιες της παρ. 1 του άρθρου 266 και της παρ. 1 του άρθρου 268 του ν.3852/2010 (Α' 87)

Τι προβλέπουν οι  παρ. 6 και 7 του άρθρου 77, του ν. 4172/2013;


6. Το δημοτικό συμβούλιο, έως τη 15η Νοεμβρίου, ψηφίζει τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4111/2013, σε μία ειδική γι' αυτόν το σκοπό συνεδρίαση και υποβάλλει τη σχετική απόφαση σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή για έλεγχο στην αρμόδια για την εποπτεία του δήμου Αρχή, που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Συνοδευτικά στοιχεία του προϋπολογισμού που αποστέλλεται σε έντυπη μορφή αποτελούν η αιτιολογική έκθεση της οικονομικής επιτροπής και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή των φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών. Κατά τον έλεγχο αυτόν εξετάζεται και η συμμόρφωση του δήμου με τις οδηγίες της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 1.
Αμέσως μόλις επικυρωθεί ο προϋπολογισμός, ο δήμος μεριμνά για την ενσωμάτωση αυτού, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου που τυχόν έχει ζητηθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή υποβάλλεται στην αρμόδια για την εποπτεία του δήμου Αρχή ο προϋπολογισμός, όπως διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, ως αποτέλεσμα αναμορφώσεων.
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τίθενται υπόψη του συμβουλίου χρηματοοικονομικοί και άλλοι δείκτες που παρέχονται από την οικονομική υπηρεσία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 165 του ν. 3463/2006 (Α' 114).

7. Αν το σχέδιο του προϋπολογισμού και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης δεν καταρτιστούν και δεν υποβληθούν, όπως προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, ή αν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν μεριμνήσει για να συγκληθεί το συμβούλιο έως τη 15η Νοεμβρίου, το συμβούλιο συνέρχεται αυτοδίκαια την πρώτη Κυριακή μετά την ημερομηνία αυτή και ώρα 11 π.μ. στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους. Σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο και πάλι δεν συντάξει και ψηφίσει τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, συνέρχεται αυτοδίκαια εκ νέου, την αμέσως επόμενη Κυριακή και ώρα 11 π.μ. στο συνήθη χώρο συνεδριάσεών του και προχωρεί στη σύνταξη και ψήφισή τους.




Διαβάστε επίσης


Ξεκίνησαν τα νέα επεισόδια της ιλαροτραγωδίας "κωλυσιεργία του Τεχνικού Προγράμματος 2017": Αποχώρηση δημάρχου

Οι ξεκούδουνες αμπελοφιλοσοφίες με τις οποίες 14 σύμ-βουλοι απέρριψαν για 2η φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017

Με ποιές "αιτιολογίες" απέρριψαν για 3η φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017

Ξανά θύμα της εξουσιολαγνείας των αποστατών και της παράταξης Στεργίου το Τεχνικό Πρόγραμμα



Άξιζαν 8 συνεδριάσεις οι αλλαγές στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα; Η κοινή δήλωση των 9 αποστατών και οι προσθαφαιρέσεις

Τούρκικο φορτηγό πλοίο 1.246 τόνων φόρτωσε στο λιμάνι Μαντουδίου



 Το Τούρκικο φορτηγό πλοίο Fadime K, ολικής χωρητικότητας  1.246 τόνων  ανεχώρησε το πρωί της Πέμπτης 16-2-17 από το λιμάνι Μαντουδίου με φορτίο της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ. Το πλοίο  πέρασε τον ισθμό της Κορίνθου   και κατευθύνεται  προς την Ραβέννα της Ιταλίας.

Επιχορηγήσεις σε Εμπορικούς Συλλόγους της Εύβοιας από την Περιφέρεια για τις Απόκριες



Επιχορηγήσεις σε Εμπορικούς Συλλόγους της Εύβοιας ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην τελευταία της συνεδρίαση. Με 1.500 ευρώ επιχορηγείται ο
Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ιστιαίας για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στην Ιστιαία στις 25 και 26 Φεβρουαρίου. Επίσης, για αποκριάτικες εκδηλώσεις επιχορηγούνται με το ποσό των 2000 ευρώ, φορείς της Αμαρύνθου(Εμπορικός Σύλλογος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι).

Με αιτήσεις για παραχώρηση δημοτικών χώρων θα ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22 Φλεβάρη

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στην Λίμνη την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017 ,ώρα 5.30, θα ασχοληθεί με τα πιο κάτω θέματα:


1. Αίτηση συνταξιούχων Κηρίνθου και περιχώρων Δήμου Κηρέως για παραχώρηση δημοτικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί ως έδρα του σωματείου.

Αίτηση αθλητικού Σωματείου με την επωνυμία «Αθλητική Ένωση Λίμνης» για παραχώρηση χώρου στο γήπεδο Μαντουδίου για τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

3.Αίτηση Φίφα Ζωής του Ιωάννη για παραχώρηση γηπέδου Στροφυλιας για προπονητική χρήση

4. Αίτηση Φίφα Ζωής του Ιωάννη για παραχώρηση αίθουσας συνελεύσεων στη Στροφυλιά για χρήση

Αίτηση Παπακωνσταντίνου Μαρίας για μίσθωση αγροτεμαχίου

6. Αίτηση κας Αλεξίου Βασιλικής του Ευθυμίου για μείωση μισθώματος ακινήτου

Αίτηση Ευσταθίου Ιωάννη του Αναστασίου ,κατοίκου Ροβιών

Αίτηση παραχώρησης χρήσης δημοτικών χώρων ( κ. Τσιβίκα Αθανασίου –Παπαπάνου Θεοδώρου )

Αίτηση για κατασκευή πέργκολας στην τοπική κοινότητα Μαντουδίου κ. Τσιβίκα Αθανασίου

Μη παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου (δημοτική οδός) στην Νικολάου Βασιλική του Κων/νου για ανάπτυξη πρόσθετων τραπεζοκαθισμάτων

Έγγραφο Δασαρχείου Λίμνης για στέγαση Δασονομείου

Χορήγηση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου –καντίνα (ρυμουλκούμενη κινητή καντίνα ) κ. Σταγάκη Γεωργίου του Σπυρίδωνα

Μερική ανάκληση της 140/2016 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «Εισήγηση για την λειτουργία στάσιμου υπαίθριου εμπορίου σε
τοπικές Κοινότητες του Δήμου για το έτος 2016»

Ανάκληση της αρίθμ. 93/2013 απόφασης δημοτικού συμβουλίου «Περί παραχώρησης χρήσης δημοτικού χώρου που βρίσκεται στην παραλία Μακρύ Γιαλός της τοπικής κοινότητας Βλαχιάς για τοποθέτηση καντίνας»

Αίτημα της RURAL CONNECT ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ Α.Ε. Ειδικού σκοπού για την εγκατάσταση ασύρματου κόμβου, με κωδ. Ονομασία «2422904 ΚΗΡΙΝΘΟΣ», σε δημοτική έκταση εμβαδού 625 τ.μ. πλησίον οικ. Κήρινθος
(Απόφαση αρ. 6/2016 απόφασης Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου)

Αίτηση διαγραφής νηπίου από τον παιδικό σταθμό Μαντουδίου

Η αρίθμ. 2/2016 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα «Εξέταση εισήγησης Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροβιών για παραχώρηση χρήσης αίθουσας Δημοτικού Σχολείου Ροβιών»

Η αρίθμ. 4/2016 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα «Εξέταση εισήγησης Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ροβιών για παραχώρηση χρήσης αίθουσας Δημοτικού Σχολείου Ροβιών»

Η αρίθμ. 5/2016 απόφαση Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα «Εξέταση εισήγησης Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ροβιών για παραχώρηση χρήσης αίθουσας Δημοτικού Σχολείου Ροβιών»

Κατανομή πίστωσης (Α΄ Κατανομή) για κάλυψη λειτουργικών δαπανών Σχολείων
Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής έργου «Συλλογή παλαιοντολογικών ευρυμάτων από την ευρύτερη περιοχή Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας»

Έγγραφο αρ.πρωτ. 290/6-2-2017 ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ με θέμα «Καταβολή μετοχικού κεφαλαίου»

Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών από το ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας (Έγγραφο 2347/17-10-2016)

Η αριθμ. 62/2016 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με θέμα: Διατήρηση ή κατάργηση κενωθέντος περιπτέρου στην τ.κ Ροβιών Δημοτικής Ενότητας Ελυμνίων»

Χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»


Στο ποσό των 60 εκ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για το 2017 σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, το ύψος των πόρων που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 έως 31/12/2017 καθορίζεται στο ποσό των 60 εκ. ευρώ.

Το ποσό θα προέλθει:

Έως 40 εκ. ευρώ από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.).

Έως 5 εκ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα του Ειδικού Φορέα 33-220, Κ.Α.Ε.: 2761.

Έως 14 εκ. ευρώ από την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του Ν. 4052/2012 (Α’ 41) για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ΚΑΕ :0677 και

Έως 1 εκ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα του Ειδικού Φορέα 07-120 ,Κ.Α.Ε.: 3221. 2.

Η διαχείριση των πόρων αυτών και οι διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση, που υπογράφεται μεταξύ των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (E.E.T.A.A. Α.Ε.).

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;



Βραδιά συζήτησης «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;» Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης , διοργάνωση Παντείου Πανεπιστημίου


#ΕΛΕΝΗ Ν. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ,
Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc. Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δρ Πολεοδομίας (PhD, PPhD), τ. Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων


Στις 7 Φεβρουαρίου 2017, στο κατάμεστο από πλήθος ενδιαφερομένων, Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης φιλοξενήθηκε βραδιά συζήτησης με θέμα «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα ;».
Με διοργάνωση του Παντείου Πανεπιστημίου, τη συνεργασία του SD-MED και με χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ-ελληνική ραδιοφωνία (Πρώτο Πρόγραμμα), η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση του βιβλίου «Θαλάσσια Χωρικά Ζητήματα:θαλάσσια διάσταση της εδαφικής συνοχής, θαλάσσια χωροταξία, βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη», με επιμέλεια και συν-συγγραφή από την Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου, κα Στέλλα Κυβέλου, από τις εκδόσεις Κριτική.


Το Α΄Μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τα ακόλουθα:

• Χαιρετισμούς, από:
Τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Πρόεδρο Μοτσείου Ακρόπολης
Την κα Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου
Τον κο Διονύση Τσακνή, Πρόεδρο της ΕΡΤ, διαμέσου εκπροσώπου του.


• Κεντρική ομιλία από τον κο Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με θέμα «Η θάλασσα, νέος ορίζοντας για την Ελλάδα;».


Το Β΄Μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε τα εξής:


• Ομιλία της κας Εύης Σαχίνη, Διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, με θέμα«Γαλάζια ανάπτυξη και το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας»
• Στρογγυλή Τράπεζα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Καραχάλιο, πρ. Διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ και ομιλητές τους (με αλφαβητική σειρά):
-Μιχάλη Αγγελόπουλο, Δήμαρχο Σάμου, Αντιπρόεδρο Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης
-Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
-Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
-Ηλία Καματερό, Βουλευτή Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ
-Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σχολή Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Eλευθερία Φτακλάκη, διεθνολόγο, περιφερειακή σύμβουλο, τ. αντιπεριφερειάρχη, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


Ο κάθε ομιλητής με βάση την ειδικότητά του, την εμπειρία του και την προσωπική του οπτική κατέθεσε την άποψή του και ανέπτυξε πτυχές της θεματικής, συμβάλλοντας στον ευρύτερο διάλογο.
Συζητήθηκαν η πολεοδομική, η χωροταξική, η περιβαλλοντική, η οικολογική, η πολιτιστική, η γεωστρατηγική, η κοινωνική, η οικονομική, η αναπτυξιακή και άλλες παράμετροι της θαλάσσιας διάστασης και δυναμικής. Υπογραμμίστηκαν δυνατότητες και προοπτικές που, κατόπιν κατάλληλης μελέτης και σωστού συντονισμού, διανοίγονται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.


Σημαντική αναφορά έγινε στην "Γαλάζια Ανάπτυξη" [Ανακοίνωση της Επιτροπής], τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα. Η στρατηγική αυτή αναγνωρίζει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί αποτελούν μοχλούς της ευρωπαϊκής οικονομίας, με μεγάλο δυναμικό για καινοτομία και ανάπτυξη. Συνιστά τη συμβολή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Η "γαλάζια" οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ετησίως. Υπάρχει, όμως, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης σε ορισμένους τομείς που επισημαίνονται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής.


Η στρατηγική "Γαλάζια Ανάπτυξη" αποτελείται από τρεις συνιστώσες:


1. Συγκεκριμένα μέτρα ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής
α. γνώσεις για τη θάλασσα: βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες για τη θάλασσα
β. θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός: αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων
γ. ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση: παροχή στις αρχές μιας καλύτερης εικόνας για το τι συμβαίνει στη θάλασσα.


2. Στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες με στόχο να διασφαλιστεί ο πλέον κατάλληλος συνδυασμός μέτρων προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τοπικούς, κλιματικούς, ωκεανογραφικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες
α. Aδριατική Θάλασσα και Ιόνιο Πέλαγος
β. Αρκτικός Ωκεανός
γ. Ατλαντικός Ωκεανός
δ. Βαλτική Θάλασσα
ε. Εύξεινος Πόντος
στ. Μεσόγειος Θάλασσα
ζ. Βόρεια Θάλασσα


3. Στοχευμένη προσέγγιση για συγκεκριμένες δραστηριότητες:
α. υδατοκαλλιέργεια
β. παράκτιος τουρισμός
γ. θαλάσσια βιοτεχνολογία
δ. ωκεάνια ενέργεια
ε. εκμετάλλευση κοιτασμάτων του θαλάσσιου βυθού


Για το περιεχόμενο και τον σκοπό του βιβλίου «Θαλάσσια χωρικά ζητήματα» (464 σελίδων με τη συμβολή 50 συγγραφέων), μίλησε η επιμελήτρια και συν-συγγραφέας κα Στέλλα Κυβέλου, Αν.Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, γνωστοποιώντας την πολλαπλή του χρησιμότητα στην εκκίνηση ευρέως διαλόγου και εμπλουτισμού της συγκεκριμένης προβληματικής με σκοπό την κατεύθυνση ολοκληρωμένης και σωστής διαχείρισης του θαλάσσιου χώρου, που για την Ελλάδα συνδέεται στενά με την ύπαρξή της, με την ιστορία της, με την πρόοδο και την ανάπτυξή της, με το ελπιδοφόρο μέλλον της!


Ακολούθησε σύνδεση με τις Βρυξέλλες με τον κο Γιώργο Αλεξάκη, Περιφερειακό Σύμβουλο, εντεταλμένο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρο για τα θαλάσσια θέματα της CPMR.


Στη βραδιά συμμετείχαν και παρακολούθησαν παράγοντες, που σχετίζονται με τη χάραξη πολιτικής και τη διαχείριση πολιτικής σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης, της ναυτιλίας, των συλλογικών φορέων και των επιχειρήσεων, που αναπτύσσουν τεχνολογίες στους τομείς της ενέργειας, των έξυπνων δικτύων, των επικοινωνιών, των μεταφορών, της διοίκησης και της διαχείρισης των αγορών, με στόχο να ενισχυθεί η εξωστρέφεια και να προωθηθεί η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών. Σημαντική, έτι περαιτέρω, ήταν η παρακολούθηση της βραδιάς από πλευράς, ενεργών και κατηρτισμένων πολιτών, που με τις καίριες και ώριμες επισημάνσεις τους κατέδειξαν αναγκαιότητες και προτεραιότητες.


Βιβλιογραφία:
• Θαλάσσια Πολιτική, Γαλάζια Ανάπτυξη, Ανακοίνωση της Επιτροπής: Γαλάζια Ανάπτυξη: ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης στον θαλάσσιο και ναυτιλιακό τομέα (13.09.2012) http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy/blue_growth_el
• Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική http://ec.europa.eu/maritimeaffairs/policy_el

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Αναρτήθηκαν οι πίνακες κατάταξης ανέργων για 24.251 θέσεις κοινωφελούς εργασίας



Aναρτήθηκαν σήμερα στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ οι προσωρινοί πίνακες των Επιτυχόντων, Επιλαχόντων και Αποκλειόμενων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε όλους τους Δήμους της χώρας, για 24.251 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.


Η κατάρτιση των Πινάκων πραγματοποιήθηκε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια .


Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ηλεκτρονική τους αίτηση και τη μοριοδότησή τους με τους ακόλουθους τρόπους:
Από το Μητρώο τους μέσω του e-Services IIS στην καρτέλα της αντίστοιχης αίτησής τους
Από τους πίνακες κατάταξης με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους και σε περίπτωση αποκλεισμού τους, για το λόγο που αποκλείστηκαν, από τον Πίνακα Αποκλειομένων.


Οι ενδιαφερόμενοι στους πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων αντίστοιχα, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το σύνολο της μοριοδότησής τους όσον αφορά την προτίμησή τους με το κριτήριο της εντοπιότητας, καθώς επίσης και για το σύνολο της μοριοδότησής τους όσον αφορά τις προτιμήσεις τους χωρίς το κριτήριο της εντοπιότητας.


Οι πίνακες έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr στην ενότητα «Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα».


Τυχόν αιτιολογημένες ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων των παραπάνω Πινάκων μπορούν να υποβληθούν εντός 3 εργάσιμων ημερών από την επομένη της έκδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων, δηλαδή από την 15η Φεβρουαρίου και ώρα 10η πρωινή έως και τη 17η Φεβρουαρίου και ώρα 12η μεσημβρινή, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τους πιστοποιημένους χρήστες της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης.


Οι ενιστάμενοι υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε ηλεκτρονικά (επισυνάπτοντας τα κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ένστασης), είτε καταθέτοντάς τα στα αρμόδια ΚΠΑ2 μέχρι τις 15:00 της 17ης Φεβρουαρίου προκειμένου να επισυναφθούν από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΚΠΑ2 στην ηλεκτρονική ένστασή τους, συνοδευόμενα από τυχόν σημειώσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2).

Βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας


Βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017
Το βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας στην βόρεια Εύβοια είναι ΕΔΩ και συνεχίζει το έθιμο και την παράδοση ετών για άλλη μία χρονιά αναλλοίωτη !
Το βωμολοχικό καρναβάλι Αγίας Άννας σας προσκαλεί σε ακόμα ένα παραδοσιακό καρναβάλι
γεμάτο αποκριά, βωμολοχία, κέφι και ξεφάντωμα έως τις πρώτες πρωινές ώρες !
Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου πριν την Καθαρά Δευτέρα μπορείτε να ακούσετε τα παραδοσιακά βωμολοχικά αποκριάτικα τραγούδια με συνοδεία κιθάρας και τουμπερλεκιού από τους κατοίκους απολαμβάνοντας ντόπιο τσίπουρο και κρασί στα ταβερνάκια του χωριού. Επίσης μπορείτε να ντυθείτε και να πάρετε μέρος σε διάφορα πάρτυ μασκέ που διοργανώνονται τις ημέρες εκείνες.

Η αποκορύφωση του καρναβαλιού ολοκληρώνετε την Καθαρά Δευτέρα με την εμφάνιση των βωμολόχων καρναβαλιστών ντυμένοι με άκρως προκλητικές ενδυμασίες να συνοδεύουν τα αυτοσχέδια άρματα στην κεντρική πλατεία του χωριού τραγουδώντας τα παραδοσιακά βωμολοχικά αποκριάτικα.

Στην κεντρική πλατεία θα υπάρχει άφθονο κρασί και σαρακοστιανοί μεζέδες για όλους τους επισκέπτες ενώ θα μπορείτε να διασκεδάσετε και να χορέψετε μαζί με τους ντόπιους βωμολόχους καρναβαλιστές !

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Νεοφυής Επιχειρηματικότητα: Προσωρινός κατάλογος δικαιούχων & προθεσμίες (έγγραφο)






Με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, κ. Ευγενίας Φωτονιάτα, δημοσιεύεται κατόπιν της αξιολόγησης η βαθμολογική κατάταξη των 5.626 υποβληθεισών αιτήσεων στη δράση “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”…του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Ο προσωρινός κατάλογος δυνητικών δικαιούχων της Δράσης περιλαμβάνει 1.526 επιλέξιμα επιχειρηματικά σχέδια, συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 86.086.885,35€ (δημόσια δαπάνη) κατά απόλυτη βαθμολογική σειρά, με βάση τη συνολική προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανά ομάδα περιφερειών αυξημένη κατά 20%.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης θα πρέπει το αργότερο έως την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017, να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που αναφέρονται στο Παράρτημα IV της Αναλυτικής Πρόσκλησης.

Ο φάκελος των δικαιολογητικών θα υποβληθεί στην έδρα του εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την περιφέρεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Η προθεσμία έως την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 είναι οριστική και μη τήρησή της οδηγεί στην απόρριψη του επιχειρηματικού σχεδίου.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Έως τέλος Φεβρουαρίου έρχεται πολυνομοσχέδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης



Οδικό χάρτη για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη στη συνάντηση που είχαν σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα Κ. Πουλάκη. Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου. Ο Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για λειτουργικά θέματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη θα ολοκληρώσει το έργο της και θα παρουσιάσει τις θέσεις της ώστε να ακολουθήσει διάλογος με τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκουρλέτης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔΕ να αποχωρήσει από τις σχετικές επιτροπές διαλόγου. Αφού εξήρε τη στάση της ΕΝΠΕ που εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, για την ΚΕΔΕ σημείωσε ότι «στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι».

Ο Π. Σκουρλέτης προϊδέασε ότι στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται και η αποσαφήνιση του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τις οποίες η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση από το καλοκαίρι του 2015 ζητώντας τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στις αιρετές Περιφέρειες.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνουν νέες συναντήσεις εκπροσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για συγκεκριμένα ζητήματα.

«Εκείνο που συμφωνήσαμε, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι να συστηματοποιήσουμε την επικοινωνία με τρόπο πιο αποτελεσματικό, διαμορφώνοντας και επιμέρους ομάδες Περιφερειών που έχουν μια κοινότητα στα προβλήματα και έτσι θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί».

Η πρώτη συνάντηση για την οποία εκφράστηκε η βούληση να γίνει το συντομότερο θα αφορά τα ζητήματα των τριών νησιωτικών περιφερειών (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων).

Η ΕΝΠΕ έθεσε επίσης το αίτημά της την αναστολή των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας ότι από την ανάρτησή τους έχουν προκύψει προβλήματα, με κυριότερο την αμφισβήτηση του αγροτικού χαρακτήρα πολλών εκτάσεων.

Για το θέμα η ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής.

Συζητήθηκε επίσης η υποστελέχωση των περιφερειών, καθώς όπως αναφέρθηκε, από το 2011 έχει μειωθεί κατά 37% ο αριθμός του προσωπικού, ενώ στο μεταξύ έχουν αυξηθεί οι αρμοδιότητες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητήθηκε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας να επεκταθεί και στις περιφέρειες.