powered by Surfing Waves

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Τα άγνωστα έθιμα της Ανάστασης με φωτογραφίες





Η Ανάσταση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά και όπως κάθε χρόνο αναβιώνουν παραδόσεις που είτε τις συναντάμε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας είτε είναι εντελώς ξεχωριστές για κάθε τόπο. Πτήσεις με αερόστατα, οι Λαμπρόπιτες, το άναμμα της σκλίδας, είναι μερικά από τα έθιμα που θα δείτε παρακάτω.

Ρόδος – Λάζαρος και Λαζαράκια



Το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο». Το αντίτιμο είναι χρήματα ή αυγά, τα οποία και συγκεντρώνουν για να τα δώσουν αργότερα στους ιερείς. Την ίδια μέρα οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν , τα «Λαζαράκια», πασχαλινά κουλούρια σε στριφτό σχήμα. Τα «Λαζαράκια» συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.

Σινώπη – Το κάψιμο των δαφνόφυλλων


Όταν πει ο παπάς το «Χριστός Ανέστη» ο κάθε πιστός θα πάρει από κάτω ένα δαφνόφυλλο να το κάψει καθώς η δάφνη είναι καταραμένο δέντρο αφού από αυτήν κρεμάστηκε ο Ιούδας.

Τυρός Αρκαδίας – Το κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα



Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται το κάψιμο του Ιούδα στη θάλασσα από την ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Σε μια πλωτή πλατφόρμα τοποθετούνται ξύλα και από πάνω τους κρέμεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα. Στη συνέχεια μπαίνει το μπουρλότο από τους Τσάκωνες πυρπολητές και το ομοίωμα παραδίδεται στη φωτιά, με τη συνοδεία φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων και ισχυρών δυναμιτών. Τη νύχτα της Ανάστασης τα παιδιά ρίχνουν στη θάλασσα χιλιάδες κεριά που συμβολίζουν τις χαμένες ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων.

Άνδρος – Σιδερένιοι σωλήνες



Στην Άνδρο το βράδυ της Ανάστασης οι νέοι τοποθετούν σιδερένιους σωλήνες στο χώμα, τους γεμίζουν με μπαρούτι και τους πυροδοτούν.

Τήνος- Φύλλα λεμονιάς



Το Μεγάλο Σάββατο πρωί, στη λειτουργία, όταν ο παπάς ψάλλει το «Ανάστα ο Θεός», περιφέρεται ένα πανέρι με φύλλα λεμονιάς, τα οποία οι πιστοί τα φυλάνε στα πορτοφόλια ή στις τσέπες τους για καλή τύχη. Το βράδυ της Ανάστασης γιορτάζεται πανηγυρικά κυρίως στη Χώρα, αλλά και σ’ όλα τα χωριά της. Στην Παναγία μοιράζονται στον κόσμο κόκκινα αυγά, στον περίβολο της εκκλησίας.

Φθιώτιδα – Το άναμμα της σκλίδας



Τη νύχτα της Ανάστασης, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι. Το Aγιο Φως της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει την δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.

Λεωνίδιο-Πτήσεις με αερόστατα



Στην κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά… έξτρα αστέρια, ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Κύθνος



Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου είναι η ώρα για το λεγόμενο «συχώριο». Όσοι έχουν χάσει κάποιον δικό τους την προηγούμενη χρονιά προσφέρουν στην εκκλησία τρόφιμα, γλυκά, ψητά και πίτες, ώστε να τα ευλογήσει ο παπάς και να δοθούν ως κέρασμα στους επισκέπτες του νησιού.

Ζάκυνθος- Λευκά περιστέρια


Τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια με το άκουσμα του πρώτου χτύπου της καμπάνας ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.

Άρτα – Εξορκισμός του Κακού



Το Μεγάλο Σάββατο, γύρω στις 10 το πρωί, με το χτύπημα της καμπάνας που αναγγέλλει την πρώτη Ανάσταση, οι ενορίτες σπάνε κεραμικά, γυάλινα και πήλινα σκεύη, για να ξορκίσουν το κακό.

Πρέβεζα- Σαϊτάν Παζάρ



Όλα είναι έτοιμα και φέτος για την αναβίωση του ξεχωριστού εθίμου οι ρίζες του οποίου προέρχονται από την Τουρκοκρατία. Η παράδοση λέει ότι προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση, οι χριστιανοί προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους. Η συνήθεια αυτή τηρήθηκε και μετά την Απελευθέρωση και έφτασε μέχρι τις μέρες μας χάρη στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες του Σαϊτάν Παζάρ οι οποίοι βρήκαν το έθιμο από τους προγόνους τους.

Λέσβος – Κάτω κόσμος, πυροβολισμοί και κέρινοι σταυροί Στη Λέσβο γίνεται η αναπαράστασης της Καθόδου του Χριστού στον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, ο Χριστός λίγο πριν αναστηθεί κατέβηκε στον Άδη για να χαρίσει φως και αιώνια ζωή στους νεκρούς. Έτσι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και αφού έχει ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», κλείνει η κεντρική πύλη της εκκλησίας και από την έξω πλευρά μένει όλος ο κόσμος και ένας παπάς, ενώ μέσα την εκκλησία μπαίνει ένας άλλος. Οι δυο τους αναπαριστούν ο ένας τον Χριστό και ο άλλος τον Άδη και στο τέλος όλοι μπαίνουν μέσα στην εκκλησία και ψάλουν το Χριστός Ανέστη.

Ένα ακόμη έθιμο αναβιώνει το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα της Λέσβου. Με το «Χριστός Ανέστη» αρχίζουν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που έχει στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του έχει βρίσκεται ομοίωμα του «ηττημένου» Ιούδα. Με χιλιάδες στην κυριολεξία πυροβολισμούς κόβεται τρεις φορές ο κορμός του δένδρου και ο Ιούδας «ηττάται».

Στην Αγιάσο της Λέσβου μετά την Ανάσταση, οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του εθίμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού.

Ηράκλειο Κρήτης- Το κάψιμο του Ιούδα



Πριν την ανάσταση, στις Γκαγκάλες Ηρακλείου, όλα τα παιδιά του χωριού μαζεύουν ξύλα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να καεί και τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας. Την παραμονή της Ανάστασης σχηματίζουν ένα βουνό από τα ξύλα και στην κορυφή έχουν ένα σκιάχτρο με ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται ότι είναι ο Ιούδας και την ώρα που ο παπάς λέει το «Χριστός Ανέστη» βάζουν φωτιά και τον καίνε. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, η καμπάνα του χωριού χτυπά συνεχώς και μάλιστα οι παλιότεροι λένε ότι όταν αυτοί ήταν μικροί δεν άφηναν 3 μερόνυχτα την καμπάνα να σταματήσει γιατί το θεωρούσαν για καλό. Ξυπνούσαν ακόμα και τη νύχτα να πάνε να την χτυπήσουν.

Κως-Λαμπρόπιτες



Τα παιδιά της Κω κατά την περίοδο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φροντίζουν να πάρουν μεγάλα κλειδιά, από αυτά που χρησιμοποιούνταν στις παλιές κλειδαριές, να τα δέσουν με ένα σκοινί και να προσαρμόσουν πάνω τους μπαρούτι και, όταν φτάσει η Ανάσταση, να τα χτυπήσουν δυνατά στον τοίχο για να… χαλάσουν τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, η Εκκλησία είναι στρωμένη με μωβ λουλούδια που φυτρώνουν στο νησί, τις λεγόμενες «λαμπρές», ενώ οι νοικοκυρές ετοιμάζουν «λαμπρόπιτες» για να συνοδεύσουν το αρνί της Κυριακής.

Ικαρία – Ο Σωρός



Την ώρα της Ανάστασης σε κάθε χωριό, ταυτόχρονα με την ρίψη των διάφορων βεγγαλικών, σε ένα κεντρικό σημείο και συνήθως κοντά στην εκκλησία, καίνε κλαδιά και ξύλα σε μια στοίβα την οποία ονομάζουν «Σωρό», που έχουν μαζέψει τις προηγούμενες μέρες. Το κάθε χωριό δημιουργεί το δικό του σωρό και οι ντόπιοι ανταγωνίζονται, στο ποιος θα φτιάξει τον καλύτερο σωρό και τον πιο μεγάλο, που θα καίει πιο πολύ ώρα.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Τι γιορτάζουμε τη Μεγάλη Παρασκευή – Τα άγνωστα ήθη και έθιμα (φωτο)




Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα της ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.



Έθιμα και παραδόσεις

Από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Ρόδο ως τη Κέρκυρα κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο. Έθιμα και παραδόσεις της Μεγάλης Παρασκευής ζωντανεύουν στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.

Μακεδονία

Στο Λιτόχωρο Πιερίας, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών.

Κεντρική Ελλάδα

Στο Αιτωλικό, πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ο Επιτάφιος, ιστορικό κειμήλιο του 13ου – 14ου αιώνα.



Στη Ναύπακτο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι, παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του μπουρλοτιέρη Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα στο χώρο αυτό.

Θράκη

Στις Μέτρες της Θράκης, τα παιδιά φτιάχνουν το ομοίωμα του Ιούδα και το περιφέρουν στα σπίτια, ζητώντας κλαδιά για να τον κάψουν την επομένη στον Επιτάφιο. Την Μεγάλη Παρασκευή, η πομπή του Επιταφίου σταματά έξω από ένα παρεκκλήσι, εκεί όπου βρίσκεται έτοιμη η φωτιά για να καεί ο Ιούδας. Τη στιγμή που ο ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο ανάβουν τη φωτιά και καίνε το ομοίωμα. Αργότερα, θα πάρουν μια χούφτα από εκείνη τη στάχτη και θα τη ρίξουν στα μνήματα.

Κυκλάδες

Η Σύρος βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο το Πάσχα. Οι δύο θρησκευτικές της κοινότητες, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν συγχρόνως τις μέρες του Πάσχα. Οι Επιτάφιοι των Καθολικών στην Άνω Σύρο ξεκινούν από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην Ερμούπολη, ο Επιτάφιος των Καθολικών ξεκινάει από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστών, οι Επιτάφιοι των Ορθοδόξων από τις ενορίες Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως και τη Μητρόπολη της Μεταμορφώσεως. Κατά την περιφορά τους συναντώνται στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου γίνεται κατανυκτική δέηση.

Στην Πάρο, η περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κατά την διάρκειά της γίνονται δεκαπέντε περίπου στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται και ένα σημείο του βουνού, όπου τα παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Στη Νάξο, την Μεγάλη Παρασκευή οι κοπέλες καθαρίζουν τις εκκλησιές, στολίζουν τον Επιτάφιο και μετά ακολουθεί η περιφορά. Στο πασχαλινό τραπέζι ξεχωρίζει το παραδοσιακό «μπατούδο», κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.



Επτάνησα

Στην Κέρκυρα, ο Επιβλητικός Επιτάφιος ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο. Μέχρι της 9.30 το βράδυ, από κάθε εκκλησία βγαίνει ο Επιτάφιος με την απαραίτητη μπάντα της ενορίας, τις χορωδίες, τους πιστούς. Τελευταίος βγαίνει ο μεγαλοπρεπέστατος Επιτάφιος της Μητρόπολης. Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς το 1574 οι Βενετσιάνοι απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά του την Μεγάλη Παρασκευή, και από τότε οι Κερκυραίοι πραγματοποιούν την περιφορά μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου. Είναι η πιο παλιά και πιο κατανυκτική Λιτανεία που βγαίνει σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από την σιτοδεία.

Στη Ζάκυνθο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα και οι ιδιαιτερότητες του «Ζακυνθινού Πάσχα» με τα ιδιόμορφα «αντέτια» (έθιμα) το κάνουν να είναι ξεχωριστό. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος πιστών συμμετέχει στην περιφορά του Εσταυρωμένου που διασχίζει όλη την πόλη. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό πετάνε στο δρόμο πήλινα δοχεία, όπως και όλοι οι κάτοικοι του νησιού από τα παράθυρά τους.

Στη Λευκάδα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης, με κατάληξη την παραδοσιακή, ενετική, κεντρική πλατεία, η περιφορά των Επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.

Κρήτη

Στην Κρήτη συνηθίζουν να βράζουν σαλιγκάρια και να πίνουν το ζουμί τους, που είναι σαν χολή. Το μεσημέρι, μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, νεαρά κορίτσια στολίζουν τον επιτάφιο με ανοιξιάτικα λουλούδια (βιολέτες, τριαντάφυλλα και μενεξέδες) και φτιάχνουν στεφάνια ή γιρλάντες, ενώ ψέλνουν το μοιρολόι της Παναγίας.

Το Ειρηνοδικείο Λίμνης δεν μπορεί να διεκδικηθεί από το Δήμο με την διαδικασία επανά-διεκδίκησης του κτήματος στο Κυμάσι




Το θέμα του Ειρηνοδικείου Λίμνης έβαλαν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο από κοινού ο κ. Αλεξίου με την παράταξη Στεργίου. Το ερώτημα ήταν αν ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει το ακίνητο με το ίδιο νόμο και το ίδιο άρθρο, που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου ο δήμος να προχωρήσει στην επανά-παραχώρηση του χαμένου κτήματος στο Κυμάσι . Η απάντηση ήταν αρνητική γιατί η ιδιοκτησία του κτηρίου έχει περάσει στην Α.Ε που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι ιδιωτική Επιχείρηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα για δεύτερη φορά να ζητήσει την αποδέσμευση του Ειρηνοδικείου Λίμνης από τα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και την παραμονή του στην ιδιοκτησία του Δημοσίου ωστε να μπορέσει να το διεκδικήσει με τις παραπάνω διαδικασίες.

Ενδεχομένως να κριθεί καταδεφιστέο
Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι "αφού υπήρξαν τρεις άκαρπες προσπάθειες να δούμε ξανά με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό το κτίριο. Το κτίριο αυτό όμως για να αξιοποιηθεί ως κτίριο θέλει έλεγχο στατικής επάρκειας κι ενδεχομένως να κριθεί καταδεφιστέο ή να χρειάζεται μεγάλο κόστος για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, πέρα από τις διαμορφώσεις που θέλει εσωτερικά για να γίνει αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και να στεγάσει τις βασικές υπηρεσίες του Δήμου, αφού το ήδη υπάρχον δεν έχει στατική επάρκεια. Πρόθεση μας είναι η διεκδίκηση του κτιρίου χωρίς αυτή τη στιγμή να έχουμε χρήματα".


Το σχετικό Απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης




Θ Ε Μ Α : Αίτηση δημοτικών συμβούλων για την διεκδίκηση κτιρίου πρώην Ειρηνοδικείου σύμφωνα με τον Ν.3463/2006 για τις στεγαστικές ανάγκες του δημοτικού συμβουλίου
O Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πριν την έναρξη συζήτησης του θέματος διάβασε την την αρίθμ. πρωτ. 2770/30-3-2016 αίτηση δημοτικών συμβούλων (Αλεξίου Δ , Στεργίου Ι, Καντζούρα Ι, Φλώκου –Κωνσταντάκη Σ,Μουργιάς Ι, Ψαρρού Ε και Κανελλόπουλου Ι), η οποία υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και αναφέρει:

«Παρακαλούμε όπως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο συμπεριλάβετε ως θέμα την διεκδίκηση του κτιρίου πρώην Ειρηνοδικείου σύμφωνα με τον Ν. 3463/2006 ΦΕΚ 114 τ.Α΄για τις στεγαστικές ανάγκες του δημοτικού συμβουλίου.Ως γνωστό οι επαναληπτικές ερωτήσεις προς τον κ. Δήμαρχο δεν μας διαφώτισαν. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει σε εκποίηση. Φρονούμε πως με το Ν.3463/2006 πρέπει να διεκδικήσουμε από την πολιτεία το κτίριο για τις ανάγκες του Δήμου».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου
κ. Αλεξίου Δημήτριο, ο οποίος εισηγούμενος το θέμα είπε:
«Είναι γνωστό πως το κτίριο Μελά επιλέχθηκε το 2010 ως προσωρινή λύση στέγασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας. Ο χώρος αυτός είναι κληροδότημα του ιδρύματος Μελά, που παραχωρήθηκε και ανακαινίστηκε για άλλους λόγους.
Συγκεκριμένα παραχωρήθηκε για να φιλοξενήσει το ¨Ωκεανογραφικό Μουσείο Χριστομάνου ¨ , το ¨Ναυτικό Μουσείο Λίμνης ¨ και την ¨Αρχαιολογική Συλλογή της Λίμνης ¨ . Τα εκθέματα αυτών των συλλογών είναι στιβαγμένα στο Λαογραφικό μουσείο Λίμνης εκτεθειμένα στη φθορά του χρόνου και μένουν αναξιοποίητα.  Θα περίμενε κανείς λοιπόν κατά προτεραιότητα να αναζητείται λύση στέγασης του Δημοτικού Συμβουλίου όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα που δεν συνέβη μέχρι σήμερα.
Ένας τέτοιος χώρος κατάλληλος από πλευράς θέσης και έκτασης υπάρχει στο κέντρο της Λίμνης και είναι το πρώην Ειρηνοδικείο, το οποίο έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και οι μέχρι τώρα πλειστηριασμοί απέβησαν άκαρποι. Το κτίριο αυτό επιβάλλεται να το διεκδικήσουμε για λογαριασμό του Δήμου με βάση το νόμο :
1. Ν.3463/2006 άρθρο 2002 που προβλέπει : Παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων σε Δήμους και Κοινότητες
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού, επιτρέπεται να παραχωρηθούν ή να διατεθούν δωρεάν στους Δήμους ή στις Κοινότητες περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε φύσεως που ανήκουν στο Δημόσιο και σε δημόσια νομικά πρόσωπα, ύστερα από απόφαση του συλλογικού οργάνου που διοικεί το φορέα αυτόν  .
2. Επίσης σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 119/2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατόπιν αιτήσεως, δύναται να παραχωρηθούν ακίνητα του Δημοσίου προς τους Ο.Τ.Α. είτε κατά κυριότητα είτε κατά χρήση (δωρεάν ή με αντάλλαγμα) δια την ικανοποίηση των στεγαστικών ή άλλων σχετικών προς την εκπλήρωση των σκοπών τους, λειτουργικών αναγκών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 200 του ν.3463/2006 (Φ.Ε.Κ. 114τ.Α΄).Μετά την περί τούτου απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του
Δήμου και προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης, θα πρέπει να μας υποβάλλετε επιχειρησιακό σχέδιο που θα αποδεικνύει την αναγκαιότητα του σκοπού της παραχώρηση του δημοσίου ακινήτου, χρονοδιάγραμμα εργασιών και στοιχεία εξασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου και συντήρησής του, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του έργου.
Ειδικότερα:
1)Αναλυτική περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ακινήτου.
2)Χρονοδιάγραμμα εργασιών.
3)Προϋπολογισμός του έργου και τρόπος χρηματοδότησης αυτού
4)Έγκριση των παραπάνω από το αρμόδιο όργανο του αιτούντα (Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφερειακό Συμβούλιο κλπ)
5)Τοπογραφικό διάγραμμα του προς παραχώρηση ακινήτου με αποτύπωση των προβλεπομένων δράσεων .
Με την ευκαιρία θέλω να μας γνωρίσετε κ. Δήμαρχε, αν έχετε κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να περιέλθει στο Δήμο το εν λόγω κτίριο. κ. Δήμαρχε κατ΄ επανάληψη σας καλέσαμε να πάρετε θέση για το κτίριο του ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ, όταν έγινε γνωστό από το τύπο πως το βγάζουν στο ¨σφυρί¨. Τουλάχιστον τρεις φορές εγώ και άλλοι σύμβουλοι ρωτήσαμε, αν το γνωρίζετε και τι σκέφτεστε να κάνετε. Απάντηση σαφή δεν πήραμε και μας αφήσατε με την εντύπωση πως κάτι κάνετε ,κάτι σκέφτεστε, πως εκδήλωσε ενδιαφέρον άνθρωπος που αγαπά τον τόπο, ο οποίος θα το αγοράσει και θα μας το επιστρέψει και άλλες τέτοιες ακατανόητες απαντήσεις!.
Ερωτώ λοιπόν ευθέως :
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό πως μπορούμε να το διεκδικήσουμε με το ίδιο νόμο και το ίδιο άρθρο, που ζητάμε να μας γίνει δωρεάν παραχώρηση του κτήματος στο ΚΥΜΑΣΙ ;
Επίσης το ίδιο ερώτημα υποβάλλω και στον κ. Στεργίου Γ, διότι και η προηγούμενη Δ.Α δεν έκανε κάτι ,ενώ οι νόμοι υπάρχουν απο 2006 και 2010 !
Θέτω στο συμβούλιο πρόταση διεκδίκησης του κτιρίου από τη πολιτεία με δωρεάν παραχώρηση ιδιοκτησίας ( ή έστω έναντι ενός μικρού συμβολικού ποσού) και σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, με τους όρους που προβλέπει ο Νόμος 3463 /2006. Παρακαλώ τους συμβούλους να στηρίξουν τη πρόταση.

Δήμαρχος : Η πρώτη επιστολή που στείλαμε ως Δημοτική αρχή με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2014 ήταν προς το ΤΑΙΠΕΔ, τότε που γινόταν ο πρώτος διαγωνισμός. Η επιστολή αυτή είχε στόχο την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προγραμματιστεί να γίνει, γιατί μελετήσαμε τα στοιχεία του διαγωνισμού και υπήρχε στο χώρο πώλησης το οικόπεδο που είναι το άγαλμα της Λέλας Καραγιάννη .Διαμαρτυρηθήκαμε εγγράφως ,τους είπαμε ότι ο χώρος ανήκει στο Δήμο και ότι ενδιαφέρεται ο Δήμος να στεγάσει το δημοτικό του συμβούλιο.
Εάν το κτίριο δεν είναι κατεδαφιστέο γιατί υφίσταται και πρόβλημα στατικής επάρκειας από την φθορά που έχει υποστεί τόσα χρόνια. Στη συνέχεια άλλαξε η διακήρυξη και διορθώθηκε, την μείωσαν όσο αφοράτον χώρο που καταλαμβάνει το μνημείο.
Έγινε διαγωνισμός που απέβη άκαρπος. Ο Δήμος δεν μπορούσε να συμμετάσχει ,στο διαγωνισμό αυτό επειδή δεν είχε τις βασικές προϋποθέσεις. Βγήκε για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό πάλι με το ΤΑΙΠΕΔ και αυτός απέβη άκαρπος για δεύτερη φορά με τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.
Οι διαγωνισμοί που έγιναν δεν έχουν αφετηρία συγκεκριμένο ποσό ,ως ελάχιστο τίμημα, αλλά δεχόταν προσφορές κατά πλειοψηφία ,δηλαδή το μέγιστο ποσό που θα προσέφερε κάποιος, αυτό θα ήταν και το ποσό που θα κατοχυρωνόταν ο διαγωνισμός. Έκανα πολλές επαφές με τους τότε προέδρους του ΤΑΙΠΕΔ. Διευκρινίζω ότι για να πάει ένα κτίριο στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση περνάει από την εταιρεία Δημόσιας Περιουσίας η οποία ελέγχει τίτλους, νομιμότητα και αφού το πάρει το χορηγεί στην Α.Ε που λέγεται ΤΑΙΠΕΔ, η οποία πρόκειται για ιδιωτική Επιχείρηση.
Με την νέα κυβέρνηση έγινε ξανά διαγωνισμός ,δεν υπήρξε προσέλευση, ολοκληρώθηκε στις 31/3/2016 κι εκκρεμεί τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια. Ο Δήμος σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να το αγοράσει από το ΤΑΙΠΕΔ. Διερευνήσαμε πολλά πράγματα, όπως κάποιοι που ήθελαν να κάνουν Μουσείο ,να το πάρουν και να μας το δωρίσουν, απογοητεύτηκαν και δεν συνέχισαν για τρίτη φορά στο διαγωνισμό. Υπήρξε επικοινωνία με Τράπεζα για να το αγοράσει και να μας το παραχωρήσει με μακροχρόνια μίσθωση. Ούτε αυτό μπόρεσε να υλοποιηθεί από την μεριά της Τράπεζας, που έχει τα δικά της ταμειακά προβλήματα.
Πρόθεση μας είναι αφού υπήρξαν τρεις άκαρπες προσπάθειες να δούμε ξανά με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να πάρουμε αυτό το κτίριο.
Το κτίριο αυτό όμως για να αξιοποιηθεί ως κτίριο θέλει έλεγχο στατικής επάρκειας κι ενδεχομένως να κριθεί καταδεφιστέο ή να χρειάζεται μεγάλο κόστος για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας, πέρα από τις διαμορφώσεις που θέλει εσωτερικά για να γίνει αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και να στεγάσει τις βασικές υπηρεσίες του Δήμου, αφού το ήδη υπάρχον δεν έχει στατική επάρκεια.
Πρόθεση μας είναι η διεκδίκηση του κτιρίου χωρίς αυτή τη στιγμή να έχουμε
χρήματα.
Αυτή είναι και η ενημέρωση μου για την ιστορία του κτιρίου.

Στεργίου Ιωάννης: Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο κτίριο. Δημόσια κτήματα και κτίρια στα όρια του Δήμου που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ είναι δύο, ένα είναι το Ειρηνοδικείο της Λίμνης και ένα κτήμα 72 στρεμμάτων και 727 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Κρύα Βρύση. Εκεί λοιπόν όπου κάναμε έναν αγώνα και σε ένα βαθμόέχουμε προχωρήσει, παρότι έχει φανεί μια στασιμότητα, για την ανάδειξη της αρχαίας Κηρίνθου.
Να πούμε ότι μας είχε απασχολήσει τότε σαν Δημοτική αρχή και είχαμε κάνει επίσκεψη τον Οκτώβριο του 2013 στον Υπουργό Δικαιοσύνης τότε τον κύριο Αθανασίου και διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως γιατί κλείσανε και τα δύο ειρηνοδικεία και της Λίμνης και της Αγίας Άννας. Απαντήσαμε να λειτουργήσει το ένα Ειρηνοδικείο στην Αγ. Άννα και το άλλο να περιέλθει στο Δήμο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, με δεδομένο ότι ο Δήμος έχει παραχωρήσει πολλά από τα κτίσματά του σε υπηρεσίες του Δημοσίου για την στέγασή τους, με τα περισσότερα εξ αυτών όχι να μην καταβάλουν κανένα μίσθωμα για την χρήση τους αλλά να τους καλύπτει ο
Δήμος και τα λειτουργικά τους έξοδα. Αντί αυτού εισπράξαμε την ένταξη του κτιρίου στο ΤΑΙΠΕΔ.
Θα πρέπει να επιμείνουμε, γιατί ο Δήμος έχει διαθέσει όλα τα κτίρια του για να στεγαστούν οι υπηρεσίες του κράτους κι από την στιγμή που έχουν γίνει τρεις διαδικασίες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον να αποδεσμευτεί από την διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων κι αποκρατικοποιήσεων το κτίριο καινα δοθεί στο Δήμο.
Nα πάρουμε μία απόφαση. και να ζητάμε α)την αποδέσμευση του Ειρηνοδικείου Λίμνης από τα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και την παραχώρησή του στο Δήμο μας β)και για το δημόσιο κτήμα στην Κρύα Βρύση η συγκεκριμένη έκταση να αποδεσμευτεί από τας προς πώληση ακίνητα καινα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι αφού έλαβε
υπόψη του τα ανωτέρω
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς για :
Α) Την αποδέσμευση του Ειρηνοδικείου Λίμνης από τα προς πώληση ακίνητατου ΤΑΙΠΕΔ και την παραχώρησή του στο Δήμο μας για να γίνει αίθουσαδημοτικού συμβουλίου και να στεγάσει τις βασικές υπηρεσίες του Δήμου, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 200 του ν. 3463/2006, και
Β) Την αποδέσμευση από τα προς πώληση ακίνητα του γεωτεμάχιου εμβαδού 72.727,88 τ.μ. στη θέση ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ της Δημοτικής Ενότητας
Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας και την παραμονή του στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σχέδιο νόμου για τη σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων διαχείρισης αποβλήτων


Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 14:00 θα παραμείνει το σχέδιο νόμου «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας». Το σχέδιο στοχεύει σε ένα μοντέλο, σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον.

απορρίμματαΌπως επισημαίνει το ΥΠΕΣΔΑ «με το παρόν σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση διευθετεί τη νομική σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας των φορέων που διαχειρίζονται τα απόβλητα. Για πρώτη φορά η οργάνωση και λειτουργία των συγκεκριμένων νομικών προσώπων δεν θα προσεγγίζεται οριζόντια για όλη την χώρα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την αρχή της εγγύτητας, την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».
Βασικός πυλώνας του εν λόγω σχεδίου νόμου αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ),  ο νομοθέτης έχει λάβει υπ’ όψιν δεδομένα όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή και οι μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας.
Με το νέο σχέδιο νόμου καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν προβλήματα και να καλυφθούν κενά παρελθόντων νόμων.

Πράγματι "μπάχαλο". Δεν ξέρουν ποιος ψηφίζει τι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατά την τοποθέτηση του στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ ο κ. Κουκουρίκος έκανε λόγο για το "μπάχαλο πού επικρατεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου". Τα λόγια του ήταν προφητικά, αφού τα τα δημοσιευμένα πρακτικά που φέρουν την υπογραφή για την "ακρίβεια" τους των κκ. Χατζή και Αλεξίου ανακλήθηκαν. Ο λόγος ήταν ότι είχαν πέσει έξω στην καταμέτρηση των ψήφων κατά 4 ψήφους και είχαν ξεχάσει να καταγράψουν τις τοποθετήσεις 3 συμβούλων. Η απόφαση δεν είχε παρθεί ομόφωνα όπως είχε αρχικά δημοσιευθεί αλλά κατά πλειοψηφία

Το καίριο απόσπασμα από τα ανακληθέντα πρακτικά με ΑΔΑ 73ΡΛΩΛ5-7ΥΞ

 

 

Το καίριο απόσπασμα από τα διορθωμένα πρακτικά με ΑΔΑ 60ΙΓΩΛ5-ΠΑΦ




Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ερώτηση για στήριξη των ρετσινοπαραγωγών της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας κατέθεσε το ΚΚΕ


Ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών με την οποία ζητά μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας κατέθεσε το ΚΚΕ.Είναι γνωστό ότι η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια - Κεντρική Εύβοια.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.

Οι ρετσινάδες εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, με συχνά εργατικά ατυχήματα, η προσφορά τους είναι σημαντική, είναι οι "φύλακες των δασών". Καθαρίζουν χιλιάδες στρέμματα υπορόφου δάσους χαλεπίου πεύκης και παράλληλα με την καθημερινή τους παρουσία στα δάση προστατεύουν από πυρκαγιές και λαθροϋλοτομία. Η πολύτιμη αυτή συμβολή στη μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών που προκαλούν καταγράφεται στα στοιχεία των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα με διαδοχικές παρεμβάσεις αναδεικνύει τα προβλήματα των ρητινοκαλλιεργητών και τονίζει ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, τα ανεπαρκή - μειωμένα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης, η μείωση της αμοιβής τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των εξόδων (π.χ. ενοίκιο, καύσιμα κλπ.) δεν επιτρέπουν την επιβίωση των εργαζομένων του κλάδου και των οικογενειών του με βαριές γενικότερες συνέπειες για την περιοχή.

Στα στοιχεία καταγράφεται πως το 2014 η ενίσχυση ανά κιλό ρητίνης ήταν 0,46 ευρώ (μεικτά) για κάθε παραγωγό, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το 2010 η οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ήταν τέτοια που ο κάθε παραγωγός πληρώθηκε με 0,64 ευρώ το κιλό.

Πρέπει υπολογιστεί ότι όσο αυξάνεται η ετήσια παραγωγή ρητίνης, τόσο μειώνεται η καταβαλλόμενη οικονομική ενίσχυση ανά κιλό , αφού η συνολική πίστωση, που εγκρίνεται για το σκοπό αυτό από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραμένει η ίδια η είναι μειωμένη.

Με τα δεδομένα αυτά, με τη συνεχή μείωση της τιμής της ρητίνης -ανά κιλό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, το εισόδημα των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες και ο κλάδος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Θα προστεθούν και άλλοι στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, ενώ τα δάση θα μείνουν απροστάτευτα από την λαθροϋλοτομία και τους εμπρησμούς.

Στις συνθήκες αυτές είναι ανάγκη να αυξηθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης στον κωδικό του προϋπολογισμού στα 3.000.000 ευρώ και να αυξηθεί η αμοιβή στα 0,50 ευρώ το κιλό της ρητίνης.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να προσαρμοστεί η οικονομική ενίσχυση στα 3.000.000 ευρώ και στα 0,50 ευρώ το κιλό της Ρητίνης;

Οι Βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
- See more at: http://www.eviaportal.gr/content.asp?ID=42283#sthash.7BvStBmt.dpuf

Σύλληψη 49χρονου για ναρκωτικά και όπλα στη Λίμνη

Συνελήφθη 49χρονος Έλληνας στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή.





Τα κατασχεθέντα
Συνελήφθη, τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Εύβοιας, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών & Δημόσιας Ασφάλειας, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ένας 49χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση - αξιολόγηση στοιχείων, σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών στην ανωτέρω περιοχή από τον 49χρονο, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, νομότυπη έρευνα στην οικία του, όπου βρέθηκαν τόσο εντός αυτής, όσο και στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

• (2) νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν ποσότητα ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης,

• (1) περίστροφο και (10) φυσίγγια αυτού,

• (1) ζυγαριά ακριβείας και (1) μεταλλικός τριφτής κάνναβης, με υπολείμματα της εν λόγω ουσίας,

• (1) στιλέτο και (3) κινητά τηλέφωνα, καθώς και

• σύνεργα για το διαχωρισμό και τη συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών (νάιλον συσκευασίες, ψαλίδια και διάφοροι κόπτες).

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Αντιπροτάσεις για την επανά-απόκτηση του χαμένου ακινήτου στο Κυμάσι. Καταθέστε τις προτάσεις σας



Η διαβούλευση που δεν έγινε ποτέ για  το θέμα.



Από τους σχολιαστές μας.

Από σχόλιο στο άρθρο με τίτλο "Ευσεβείς πόθοι και "λευκοί ελέφαντες" στην άμμο του Κυμασίου με πατρονία Ψαρρού, Τριάντη και Ενωτιάδη"


Ελπίζουμε ότι οι  προτάσεις αυτές θα αποτέλεσουν αντικείμενο ενος γόνιμου διαλόγου  όχι αντιπαραθέσεων στην Δημοτική Αρχή και τον Δήμο.


Η πρόταση για τα παραπάνω έργα δεν συνάδει με κανένα από τους στόχους που αναφέρονται στην εισήγηση Στεργίου που είναι ο εμπνευστής (δημιουργία πόλου έλξης τουριστών και εξυπηρέτηση των αναγκών των λουόμενων). Δεν καλύπτουν καμία πραγματική ανάγκη και δεν έχουν καμιά αναπτυξιακή προοπτική εκτός από την επανα-απόκτηση του χώρου από το δήμο πού έχει γίνει αυτοσκοπός στην ουσία.

1.Το αμφιθέατρο είναι πολύ μικρό (300 άτομα) για την διοργάνωση εκδηλώσεων μιας τέτοιάς εμβέλειας που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών. Δες παραδείγματα δήμων που συνδέουν τα πολιτιστικές τους δραστηριότητές τους με την ν τουριστική προβολή και θα καταλάβεις τι υποδομές χρειάζονται. Για τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις υπάρχουν χώροι που υπο-χρησιμοποιούνται

2. Φωτισμός γηπέδου 5Χ5 στο Κυμάσι. Το συγκεκριμένο γήπεδο από τότε που δημιουργήθηκε σπάνια χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της ημέρας και ο φωτισμός του δεν καλύπτει καμιά ανάγκη. Για τους ελάχιστους δημότες/φιλοξενούμενοι που θέλουν να προπονηθούν ή να αθληθούν κατά τις νυχτερινές ώρες υπάρχουν άλλοι αθλητικοί χώροι. Ο φωτισμός του αμφιθεάτρου είνιια πιο σημαντικός

3. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουόμενων παραλίας Κυμασίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα νερού για τους λουόμενους στην παραλία Κυμασίου. Αυτό είναι γνωστό. Υψομετρικά ο χώρος είναι ακατάλληλος και ένα υδραγωγείο στο κέντρο της παραλίας είναι αισθητικά παράταιρο.

4. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών, προβολής και ανάπτυξης του Δήμου. Αυτό είναι το μόνο χρήσιμο από τα προτεινόμενα έργα και θα πρέπει να συνοδεύεται με μια έκθεση με φωτογραφίες από τις ομορφιές του δήμου. Καλύτερος χώρος από πλευράς αποτελεσματικότητας είναι ο χώρος αναµονής επιβατών μεσα στο λιμανι Μαντουδίου.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ



Θα πρέπει να γίνου έργα που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών και προβάλουν θετικά το δήμο

Θα πρέπει να γίνει πρώτα από όλα εξωραϊσμός της περιοχής (με χαμηλό κόστος)

Απομάκρυνση των βιομηχανικών μπάζων και των δεξαμενών.

  • Μπάζα. Για τα μπάζα ο δήμος μπορεί να απαιτήσει με ένδικα μέσα την απομάκρυνση των τοξικών βιομηχανικών αποβλήτων κοντά σε πολυσύχναστους χώρους αναψυχής.

  • Δεξαμενές .Ο δήμος δεν χρειάζεται να αποκτήσει το χώρο για να απομακρύνει τις δεξαμενές. Μπορεί απλά να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να τις απομακρύνει . Θα μπορούσε αυτό να είχε συνδεθεί με την παραχώρηση του αιγιαλού στη σκάλα φόρτωσης που τόσα άμυαλα πολλοί από τους συμβούλους που ρίπτουν τα ιμάτια τους για το ακίνητο παρεχώρησαν με την ψήφο τους στην ΤΕΡΝΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Με την καθοδήγηση Ενωτιάδη φυσικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνει ο δήμος την ΤΕΡΝΑ να συμφωνήσει στην απομάκρυνση των δεξαμενών, αν αυτό το δημοτικό Συμβούλιο είχε τα κότσια.

Ανασχεδιασμός του δρόμου. Αν θέλουμε η παραλία Κυμασίου να προσελκύσει επισκέπτες θα πρέπει να οργανωθεί και να πάρει γαλάζια σημαία. Για να πάρει γαλάζια σημαία ο δρόμος για το λιμάνι πρέπει να ανασχεδιασθεί και να περνάει παράλληλα από το χώρο του ναυπηγείου όχι πάνω από την παραλία.

Χώροι πρασίνου (Κατασκευή παρτεριών, δημιουργία χώρων πρασίνου και φυτεύσεις)

¨ΤΙ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ


1. Για την τοπική ανάπτυξη.

Μια «Αγορά των Αγροτών» ή αλλιώς η «Αγορά Παραγωγού» (Farmer Market) όπου οι παραγωγοί του δήμου μας (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι μελισσοκόμοι, ψαράδες κλπ) θα μπορούν να εκθέτουν και να πωλούν προϊόντα τους στους επιβάτες του πλοίου. Σε φθηνότερες τιμές από αυτές στις Σποράδες για αυτούς που ταξιδεύουν προς τα εκεί. Πιο φρέσκα και αγνά για αυτούς που επιστρέφουν στην Αθήνα

Ιχθυόσκαλα (ψαράδες των νησιών και ντοπιους)


2. Για τους δημότες/λουόμενους


Πάρκο αναψυχής (δεντροφυτεμένο) με παιδική χαρά .

Παιδικη χαρά

Υπαίθριος χώρου σκακιού/ παιχνιδιού

Ένας ιστιοπλοϊκός/ναυτικός όμιλος



3. Για τους επισκέπτες (περαστικους επιβάτες)

Ένας δημοτικός ξενώνας για αυτούς που έχασαν το πλοίο ή θέλουν να διανυκτερεύσουν στο λιμάνι. Ο ξενώνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κοινωνικούς σκοπούς σαν χώρος προσωρινής φιλοξενίας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, και άλλες ευάλωτες ομάδες). Παραδείγματα ο Δημοτικός Ξενώνας Πολυβώτης στην Νίσυρο, Αγκαθωπών στην Σύρο, Αμπλιανή Ευρυτανίας Ραψάνη Τεμπων, Κυπαρρισίας κλπ Θα μπορούσε να μισθώνεται σε ιδιώτη ή να γίνει με ΣΔΙΤ

Ένας υπαίθριος εκθεσιακός χώρος



4. Για το Μέλλον

Έργα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών και του λιμανιού και της μελλοντικής ανάπτυξης μιας μαρίνας ή ενός υδατοδρομίου (π.χ.υποδομές για λειτουργία σταθμού υδροπλάνων και εξυπηρετησης τουριστικών σκαφών).



 Υπαίθριο σκάκι

παιδική χαρά


 «Αγορά Παραγωγού» (Farmer Market)

Ευσεβείς πόθοι και "λευκοί ελέφαντες" στην άμμο του Κυμασίου με πατρονία Ψαρρού, Τριάντη και Ενωτιάδη

Από αυτό τον χώρο μπροστά απο τις δεξαμενες μαζουτ και τα βιομηχανικά μπάζα  ευελπιστεί το Δημοτικό
Συμβούλιο ότι θα ξεκινήσει "η  ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και η άρση και η
σταδιακή του έξοδος από την σημερινή μειονεκτική του θέση" με το
φωτισμό του 5χ5 και ένα φθηνό αμφιθέατρο.


Η ιδιωματική έκφραση «λευκός ελέφαντας» υποδηλώνει κατασκευές με αμφίβολη χρησιμότητα για το κόστος τους. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή κυκλικού αμφιθέατρου με 5 σειρές καθιστικών και χωρητικότητα 300 ατόμων (λίγο μικρότερο από αυτό στο Γυμνάσιο Μαντουδίου) και  με τη εγκατάσταση προβολέων για το γήπεδο 5χ5 στο Κυμάσι. Τα έργα  θα γίνουν για να μπορέσει ο δήμος να πάρει πίσω τα 33 στρέμματα πού έχασε  και θα χρηματοδοτηθούν από την επιδότηση ΣΑΤΑ που παίρνει δήμος (περίπου 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως) για 3 χρόνια. Τα χρήματα αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται για βασικά έργα συντήρησης στο Δήμο. Έργα τα οποία θα πρέπει μειωθούν στα άλλα διαμερίσματα του δήμου.

Ευσεβείς Πόθοι
Με θεολογικό και όχι ορθολογικό τρόπο, χωρίς καμιά μελέτη ή τεκμηρίωση σε ένα δήμο που λείπουν βασικές υποδομές υγείας, παιδικές χαρές, ΚΑΠΗ, κλπ. υποστηρίχθηκε ότι τα χαμηλού κόστους έργα αυτά "στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση" . Ισχυρίσθηκαν ότι το κυκλικό αμφιθέατρο "θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και μικρών θεατρικών ομάδων", Λες και η χρόνια πολιτιστική ανυδρία στο τόπο οφείλεται στην έλλειψη τέτοιων χώρων. τι τους εμποδίζει να χρησιμοποιήσουν το ανοικτό θέατρο στο Γυμνάσιο Μαντουδίου ή το Ελύμνιον; Ο πιο απίθανος ισχυρισμός είναι ότι ο φωτισμός του 5χ5 " θα δώσει δυνατότητα φιλοξενίας ομάδων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο". Θα πρέπει να μας ενημερώσει ο δήμος πόσα τέτοια ανταποδοτικά οφέλη είχε μέχρι τώρα από τα πολλαπλά 5χ5 έχουν φυτρώσει σε κάθε γωνιά του δήμου. Τα έργα θα έχουν την ίδια τύχη όπως τα 5χ5 και το μικρό γυμναστήριο Μαντουδίου.

Πατρονία απο 3 πρώην δημάρχους
Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επιτροπή που αποτελείται από τους κκ. Ψαρρό, Τριάντη Ενωτιάδη, Στεργίου, Παζάρα, Λιαγκάκη και Καλυβιώτη θα «συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης»

Η απόφαση
Συγκεκριμένα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ψηφίστηκε ομόφωνα έχει ως εξής:


α) Προτείνει εντός του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας,εκτάσεως 33.619,50 τ.μ που βρίσκεται στο ΚΥΜΑΣΙ Μαντουδίου, την κατασκευή των παρακάτω έργων κοινωφελούς σκοπού, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάδειξη καθώς και στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας, έργα που στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση και συγκεκριμένα:

1. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουομένων παραλίας Κυμασίου.

2. Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κυκλικό αμφιθέατρο)

3. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών, προβολής και ανάπτυξης του Δήμου.

4. Φωτισμός του υφιστάμενου γηπέδου 5Χ5 στο Κυμάσι

β) Η επιτροπή που είχε συσταθεί με την αρίθμ. 131/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης



το τουριστικό περίπτερο στην παραλία της Αγίας Άννας

Το σχετικό απόσπασμα απο τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/4/2016


Θ Ε Μ Α : Αίτημα για την παραχώρηση του Δημοσίου κτήματος ΑΒΚ2113 Λίμνης στο Δήμο και σύνταξη από τις υπηρεσίες του Δήμου
επιχειρησιακού σχεδίου, όπως περιγράφονται στο με αρ.πρωτ. ΔΔΠ/Β001094/ ΕΞ2016/ 1701/19-01-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
O πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ,ο οποίος είπε:
« Όπως ξέρετε το κτήμα Κυμασίου ,περίπου τριάντα τρία στρέμματα, χάθηκαν οριστικά κι αμετάκλητα από την κυριότητα του Δήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. Είναι η γνωστή απόφαση που αποτελεί και τίτλο για μετεγγραφή κι επίσης μετεγγράφη στο Υποθηκοφυλάκειο.
Με την απόφαση αυτή του Υπουργού από τις 26/1/2016 και πλέον ο Δήμος δεν έχει πλέον την κυριότητα αυτού του χώρου. Τον Δεκέμβριο του 2015 είχα στείλει μια επιστολή στα αρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία ,να μας δεχθούν για να συζητήσουμε το θέμα, πριν ακόμη γίνει η μετεγγραφή στο Υποθηκοφυλάκειο. Δυστυχώς μου απάντησαν αρνητικά. Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε εγγράφως και όλες οι άλλες υπηρεσίες δεν έδωσαν καμία απάντηση. Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι αν θέλετε να το πάρετε πίσω μπορείτε με αμοιβή ή δωρεάν κι επί λέξη μπορώ να σας πω πολύ σύντομα τι γράφει για να δείτε πόσο δύσκολο είναι:
«Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για την εξαγορά του δημοσίου ακινήτου με ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 119/2013 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατόπιν αιτήσεως δύναται να παραχωρηθούν ακίνητα του δημοσίου προς τους ΟΤΑ είτε κατά κυριότητα είτε κατά χρήση(δωρεάν ή με αντάλλαγμα) για την ικανοποίηση των στεγαστικών και άλλων σχετικών προς την εκπλήρωση των σκοπών τους,λειτουργικών αναγκών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 200 του ν.3463/2006(Φ.Ε.Κ 114 τ. Α’ ). Μετά την περί τούτου απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του δήμου και προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης θα πρέπει να μας υποβάλλετε επιχειρησιακό σχέδιο που θα αποδεικνύει την αναγκαιότητα του σκοπού της παραχώρησης του δημόσιου ακινήτου χρονοδιάγραμμα εργασιών και στοιχεία εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου και συντήρησης του ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του έργου. Ειδικότερα:
1) Αναλυτική περιγραφή του επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του ακινήτου
2) Χρονοδιάγραμμα εργασιών
3) Προϋπολογισμός του έργου και τρόπος χρηματοδότησης αυτού
4) Εγκριση των παραπάνω από το αρμόδιο όργανο του αιτούντα δημοτικό συμβούλιο περιφερειακό συμβούλιο κ.λ.π
5) Τοπογραφικό διάγραμμα του προς παραχώρηση ακινήτου με αποτύπωση των προβλεπόμενων δράσεων

Γιάννης Στεργίου: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από αίτημα δημοτικών συμβούλων είχε εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου 2015 το θέμα του παραχωρηθέντος δημοσίου κτήματος με στοιχεία ΑΒΚ 2113 στον τότε Καποδιστριακό Δήμο Κηρέως από το Υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Μετά την εισήγηση του θέματος ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών του δημοτικού συμβουλίου και ελήφθη η υπ’ αριθμ. 131/2015 (πρακτικό 13/21/07/2015) ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου, το οποίο αποφάσισε την συγκρότηση επιτροπής με την συμμετοχή του κ. Δημάρχου, των τριών πρώην Δημάρχων κ.κ. Γεωργίου Τριάντη, Πρόδρομου Ενωτιάδη, Ανέστη Ψαρρού και των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ενεργήσουν από κοινού ώστε το κτήμα στην παραλία Κυμασίου της Τ.Κ. Μαντουδίου να παραμείνει στον Δήμο. Δυστυχώς η αδράνεια του κ. Δημάρχου, ο οποίος δεν έκανε καμία κίνηση σύμφωνα με το αποφασιστικό της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε σαν αποτέλεσμα η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει την με αριθ. πρωτ.: ΔΔΠ 0018618/ΕΞ 2015/925 Β/30-11-2015 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με την οποία ανακάλεσε την υπ’ αριθ. 1020815/1943/Α0010/19-10-2004 του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την δωρεάν παραχώρηση κατά κυριότητα του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας στο Δήμο Κηρέως. Η εν λόγω απόφαση παρότι εστάλη στο Δήμο για ενέργεια, ουδέποτε ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση του οργάνου και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το δημόσιο κτήμα να παραμείνει στο Δήμο. Στο δε μεσοδιάστημα από την λήψη της 131/2015 απόφασης του Δ.Σ. μέχρι την ανάκληση της παραχώρησης υπήρξε νέα αίτηση μελών του δημοτικού συμβουλίου καθώς και κοινή επιστολή των πρώην Δημάρχων Κηρέως κ.κ. Τριάντη και Ενωτιάδη και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Ψαρρού χωρίς ωστόσο να γίνει καμία ενέργεια από πλευράς του Δημάρχου.
Με την πληροφόρηση της απόφασης ανάκλησης δυστυχώς όχι μέσα από το Δήμο, αμέσως (11/01/2016) καταθέσαμε Ένσταση – Αίτηση στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, την οποία κοινοποιήσαμε και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.
Ευάγγελο Αποστόλου, την οποία υπέγραφαν οι επικεφαλείς της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στεργίου Ιωάννης, της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Παζάρας Βασίλειος και Λιαγκάκης Ευστάθιος, οι δημοτικόι σύμβουλοι της Δ.Ε. Κηρέως κ.κ. Αρβανίτης Παναγιώτης, Βούλγαρης Αναστάσιος, Καντζούρας Ιωάννης, Σκομπρής Νικόλαος, και Τάρλας Κυριάκος, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Τριάντης Γεώργιος, Ενωτιάδης Πρόδρομος και Ψαρρός Ανέστης, η Τοπική Κοινότητα Μαντουδίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Μαντουδίου, ο Αναγκαστικός Δασικός Συνεταιρισμός Μαντουδίου, το Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Μαντουδίου, ο Χριστιανικός Σύλλογος Μαντουδίου, ο Χορευτικός –
Πολιτιστικός Σύλλογος Μαντουδίου «Μάκιστος», το Τ.Ο.Ε.Β. Μαντουδίου, ο Σύλλογος Αλιέων Μαντουδίου, ο Α.Ο. Αναγέννηση Μαντουδίου και ο Κυνηγητικός Σύλλογος Μαντουδίου με την οποία ζητάγαμε την ακύρωση της αριθ. πρωτ.: ΔΔΠ 0018618/ΕΞ 2015/925 Β/30-11-2015.
Στις 08/03/2016 μετά από αίτημά μας συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ματζάκο Νικόλαο, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου Ευάγγελο. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στεργίου Ιωάννης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Παζάρας Βασίλειος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Κηρέως κ.κ. Καντζούρας Ιωάννης, Βούλγαρης Αναστάσιος, Σκομπρής Νικόλαος, και Τάρλας Κυριάκος, ο πρώην Δήμαρχος Κηρέως κ. Τριάντης Γεώργιος, η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου κα. Μπούρα Παναγιώτα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαντουδίου κ. Ψαραδόπουλος Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Σύλλογου Αλιέων Μαντουδίου κ. Αλαφάκης Γεώργιος και ο κ. Μπέκος Νικόλαος πρώην πρόεδρος Πηλίου.

Κατά την συζήτηση έγινε αναφορά στο ιστορικό της παραχώρησης του δημοσίου κτήματος, καθώς και στα έργα τα οποία έχουν εκτελεστεί εντός της εν λόγω έκτασης (απομάκρυνση αυθαιρέτων κτισμάτων, εκτέλεση έργων ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του κτήματος, κατασκευή κυκλοφοριακής σύνδεσης εισόδου - εξόδου, συντήρηση και αλλαγή χρήσης των βιομηχανικών κτιρίων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, κοπή, διάλυση και απομάκρυνση παλαιάς δεξαμενής που ήταν εγκατεστημένη εντός του κτήματος καθώς και άλλων παρεμβάσεων). Επίσης έγινε αναφορά στα οικονομικά των Δήμων των οποίων οι επιχορηγήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώραέχουν περικοπεί σε ποσοστά πάνω από 60% κάτι που επιβάλει και την αναθεώρηση των έργων που είχαν προταθεί στην αρχική παραχώρηση. Μετά από μία διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση έγιναν αποδεκτά από τον κ. Γενικό Γραμματέα τα παρακάτω: α) να γίνει σύνταξη ενός απλού ελαστικού επιχειρησιακού σχεδίου, και β) να προταθούν από το δημοτικό συμβούλιο έργα κοινωφελούς σκοπού τα οποία θα κατασκευαστούν προσθετικά σε αυτά που ήδη έχουν κατασκευαστεί από τον Δήμο εντός του δημοσίου κτήματος, έργα των οποίων ο προϋπολογισμός θα είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Επίσης ο κ. Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε πως μετά την λήψη και την αποστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου εντός τριμήνου το αργότερο θα έχει εκδοθεί απόφαση επαναπαραχώρησης του κτήματος στο Δήμο.
Δυστυχώς αυτό το ενδιαφέρον αιρετών και φορέων του τόπου για την επαναπαραχώρηση του δημοσίου κτήματος στο Δήμο, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Δήμαρχο με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18/03/2016 ως ενέργεια παραπλανητική, εντυπωσιασμού, λαϊκισμού και συγκάλυψης ευθυνών με σκοπό το προσωπικό όφελος κάτι που το ήθος μου και η αυτοδιοικητική μου διαδρομή δεν επιτρέπει να σχολιάσω, παρά το αφήνω στην κρίση των πολιτών του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη και την με αριθ. 5/2016 ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου, ζητάμε την επαναπαραχώρηση στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 στη θέση Κυμάσι της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως, επαναπαραχώρηση η οποία είναι αναγκαία και θα συμβάλει καθοριστικά στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής, με δεδομένο ότι η περιοχή με την ολοκλήρωση του λιμένα Μαντουδίου και από την τριετίας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά των Βορείων Σποράδων αλλά και με την ολοκληρωμένη ανάπλαση της παραλίας Κυμασίου και την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθόλη την διάρκεια του έτους και οργανωμένης πλαζ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποτελέσει τουριστικό πόλο με σημαντικά οφέλη για την περιοχή, η οποία σημειωτέον  παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στον ελλαδικό χώρο.
Προτείνουμε εντός του δημοσίου κτήματος την κατασκευή των παρακάτω έργων κοινωφελούς σκοπού, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάδειξη καθώς και στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας, έργα που στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση.

1. Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κυκλικό αμφιθέατρο)
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής :
Αφορά την κατασκευή ενός κυκλικού αμφιθεάτρου διαμέτρου 14 μέτρων με διαμορφωμένο χώρο για πέντε (5) σειρές καθιστικών και εμβαδόν 310 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητα τριακοσίων (300) ατόμων . Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής αφού θα δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και μικρών θεατρικών ομάδων, αλλά και στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και φιλοξενία θεατρικών και μουσικών συγκροτημάτων .

2. Φωτισμός του υφιστάμενου γηπέδου 5X5 στο Κυμάσι .
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής:
Αφορά κατασκευή φωτιστικών μέγιστου ύψους 5 μέτρων με προβολείς για την κάλυψη αναγκών προπόνησης και διεξαγωγής φιλικών αγώνων. Θα συμβάλει στην άρση υποβάθμισης της περιοχής , ενώ θα δοθεί δυνατότητα φιλοξενίας ομάδων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο. Ο φωτισμός θα γίνει στο υπάρχον σύγχρονο γήπεδο 5Χ5 διαστάσεων 20 μέτρα Χ 35 μέτρα εμβαδού 700  τετραγωνικών μέτρων.

3. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών και προβολής του Δήμου. 
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής:
Κατασκευή οικίσκου διαστάσεων 5 μέτρα Χ 4 μέτρα με σκοπό την λειτουργία ως γραφείου προβολής του Δήμου, παροχής πληροφοριών στους ταξιδιώτες προς και από νησιά Βορείων Σποράδων κ.λ.π. Πρόκειται για οικίσκο εμβαδού 20 τετραγωνικών μέτρων με σχεδιασμό φιλικό προς το περιβάλλον.

4. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουομένων παραλίας Κυμασίου.
Ανάλυση σκοπού και περιγραφή κατασκευής:
Κατασκευή βάσης χαμηλής υπερύψωσης και επένδυση αυτής για την τοποθέτηση πλαστικού βυτίου για την τροφοδότηση των ντους για τις ανάγκες των λουόμενων της παραλίας. Το συνολικό ύψος δεν θα υπερβαίνει τα τέσσερα (4) μέτρα και θα καταλαμβάνει επιφάνεια 12 τετραγωνικών μέτρων. Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι 5 κυβικά μέτρα.

Ο προϋπολογισμός των ανωτέρω προτεινόμενων έργων για τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου δεν είναι απαγορευτικός και μπορεί να καλυφθεί από Σ.Α.Τ.Α. με μία ορθή κατανομή των έργων στα ετήσια τεχνικά προγράμματα του Δήμου και σε έναν τριετή χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους. Τα υλικά των προτεινόμενων έργων καθώς και ο τρόπος κατασκευής τους θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ώστε να αποφευχθούν τυχόν πρόσθετες αδειοδοτήσεις και ο χρόνος που απαιτείται για την μελέτη και την κατασκευή των έργων να περιορισθεί στο ελάχιστο.

Επίσης με την παρούσα απόφαση εξουσιοδοτούμε τον κ. Δήμαρχο όπως αναθέσει άμεσα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την σύνταξη των μελετών των προτεινόμενων έργων.

Παζάρας Βασίλειος: Συζητάμε σήμερα το αίτημα για την παραχώρηση στο Δήμο μας του κτήματος, που βρίσκεται στο Κυμάσι. Συζητάμε γιατί έτσι πρέπει να γίνει.
Διακαής πόθος πιστεύω όλων μας είναι να αποκτήσει ο Δήμος μας το κτήμα, που πήρε πίσω το Δημόσιο, επειδή δεν είχε συντελεστεί ο σκοπός της παραχώρησης, εντός του χρονικού διαστήματος που τέθηκε. Γράφτηκαν αναλήθειες για το θέμα αυτό, οι οποίες προκάλεσαν ανακοινώσεις και αντιπαραθέσεις. Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Στις 8 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου μίλησε σε συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σε καφενείο στο Μαντούδι. Στη συγκέντρωση ήμουν κι εγώ. Του ζητήθηκε από συνδημότες μας, μέσα σε αυτούς ήταν και Δημοτικοί Σύμβουλοι, να κανονίσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, προκειμένου να συζητηθεί η παραχώρηση του κτήματος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρόντες ήταν ο Υπουργός κ. Αποστόλου, ο Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Μπατζάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ τους και εγώ, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου, και άλλοι. Στη συνάντηση του ζητήθηκε να γίνει ανάκληση της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Η απάντησή του ήταν ότι ανάκληση δεν μπορεί να γίνει, αλλά ούτε και παράτασή της. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι εκ νέου δωρεάν παραχώρηση, αρκεί να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και με αίτησή του ο Δήμος να μας το ζητήσει, πραγματοποιώντας εντός του 2-3 κοινωφελή έργα χαμηλού κόστους. Έτσι έχουν τα γεγονότα.
 Για επιβεβαίωση των λεγομένων μου, ζητάω από τους Δημοτικούς Συμβούλους που παρευρίσκονταν στη συνάντηση να τοποθετηθούν. Έχοντας στα χέρια μου την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, εξεπλάγην όταν διάβασα ότι προτάθηκε ως λύση από το Γενικό Γραμματέα κ. Μπατζάκο, να παραταθεί για 5 χρόνια η εφαρμογή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών. Σας ρωτώ κ. Πρόεδρε
- Πως γίνεται ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος γνωρίζει το έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο μας από την Υπηρεσία που προΐσταται και που του διανεμήθηκε εσωτερικά, να λέει στη συνάντησή μας άλλα από αυτά που αυτό αναφέρει.  Τελειώνοντας κ. Πρόεδρε να πάρουμε απόφαση ότι θέλουμε να μας παραχωρηθεί το κτήμα, να το ζητήσει ο Δήμος μας δεσμευόμενος ότι θα εκτελέσει εντός του 2-3 κοινωφελή έργα.

Αλεξίου Δημήτριος : κ. Δήμαρχε , κ. σύμβουλοι. Είναι η τρίτη φορά που συζητάμε την υπόθεση του κτήματος των 33.619,5 τ.μ . στο ΚΥΜΑΣΙ . Σήμερα επανέρχεται σαν θέμα και με τίτλο ¨Αίτημα για την παραχώρηση του Δημοσίου κτήματος ΑΒΚ2113 Λίμνης στο Δήμο και σύνταξη από τις υπηρεσίες του Δήμου επιχειρησιακού σχεδίου, όπως περιγράφονται στο υπ .α.π.ΔΔΠ/ΒΟΟ1094/ΕΞ 1701/19-1-2016 έγγραφο Δ/νσης Περιουσίας του Υ.ΟΙΚ.¨Αυτό σημαίνει πως το κτήμα έχει πια χαθεί για το Δήμο και έχει περιέλθει στη Δημόσιο, όπως προκύπτει από το ΔΔΠ 0018618/ΕΞ 2015/ 925Β / 30-11-2016 περί ανάκλησης της δωρεάς , αλλά και από το πιστοποιητικό του υποθηκοφύλακα Αγ. Άννας.  Η συζήτηση περί ευθυνών έχει εξαντληθεί.
Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται πως οι προηγούμενες Δ. Αρχές θεωρούσαν το ακίνητο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, καθότι απόχτησαν τίτλο, είχαν προβεί σε μια σειρά ενέργειες που πήγαζαν από τους όρους της παραχώρησης και εφησύχασαν!. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή ..........κατά την προσφιλή πρακτική των περισσοτέρων Δήμων την αντίστοιχη περίοδο.! Κάποτε θα ..........θα τελειώσει το έργο. Ο τρόπος που λειτουργούσαν ως Τ. Α δεν τους επέτρεψε να φανταστούν, πως από παραλείψεις τους ,από υπερβάσεις ημερομηνιών ή και ευθύνες της πολιτείας σε ότι αφορά π.χ τον ισχυρισμό για τα ελαττώματα :  1ο περί συναρμόδιου υπουργείου και 2ο τη ¨μη σχολαστική τήρηση των όρων παραχώρησης¨ , πως θα ερχόταν μια στιγμή που θα χανότανε το ακίνητο. Δεν φανταζότανε ίσως πως θα ερχότανε κάποτε ένας Δήμαρχος σφοδρός ¨λάτρης ¨ της νομιμότητας σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα κούναγε το χέρι του για να σώσει το κτήμα με τις προϋποθέσεις αυτές , αφού γνώριζε πως θα το διεκδικούσε εκ του ασφαλούς με το άρθρο 200 του Ν. 3463 /2006.
Η κατάληξη είναι γνωστή . Το κτήμα κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να περιέλθει πάλι στο Δήμο. Οι πρώην δικαιώθηκαν κάποτε, για τις αρχικές ενέργειές τους και διατηρούν την υστεροφημία τους, στη συνέχεια δέχτηκαν κριτική αυστηρή για την έλλειψη νομιμότητας των ενεργειών τους που συντέλεσε να χαθεί το ακίνητο και σήμερα δικαιώνεται ο νέος Δήμαρχος που το κάνει πάλι περιουσιακό στοιχείο με ¨νόμιμες¨ ενέργειες ! Κάπως έτσι έχει το μικροπολιτικό παιχνίδι που παίχθηκε . Μέσα σε αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε και την ανακοίνωση του γραφείου του Δημάρχου περί παραπληροφόρησης του πληθυσμού από ανεύθυνους λαϊκιστές και ένα σωρό άλλους χαρακτηρισμούς που δημοσιευτήκαν στο site του Δήμου. Σήμερα όμως κ, Δήμαρχε έχετε εσείς την ευθύνη και πρέπει απαντήσετε συγκεκριμένα :
1. Από 21/07/ 2015 μετά την εκλογή επιτροπής από τους πρώην Δημάρχους και εσένα ,σχετικά με το κτήμα στο Κυμασι , τι ενέργειες κάνατε για να παραμείνει το κτήμα στο ΔΗΜΟ;

2. Μετά 2,5 μήνες ( 10-12-2015) στέλνετε αίτημα συνάντησης προς αρμόδιους φορείς. Δεν αργήσατε λίγο ;Υπάρχει εξήγηση για την αργοπορία ; Τέλος αν και είναι αρνητική η εξέλιξη της υπόθεσης, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα επιστροφής του κτήματος στο ΔΗΜΟ .( Σήμερα , γιατί αύριο δεν ξέρουμε ....ΝΕΟ ΥΠΕΡ ΤΑΙΠΕΔ προωθείται από την κυβέρνηση, κατ’ επιταγή των δανειστών. Όλα μπορούν να συμβούν στην εποχή της επικυριαρχίας των δανειστών) .
Επίσης ερωτάστε κ. Δήμαρχε :
 α. Έχετε καταρτήσει επιχειρησιακό σχέδιο σύμφωνα με τα πέντε σημεία που προβλέπει ο νόμος και υποδεικνύει η Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας του Υπ.Οικ. την 19/1/2016;
 β. Αν ναι τι προβλέπει και πότε ξεκινάει η διεκδίκηση
γ .Θα προκύψει χρηματοδότηση. Ποιο είναι το κόστος του επιχειρησιακούσχεδίου;
Αυτά πιστεύω ότι είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να απαντηθούν σήμερα. Σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό πρόγραμμα για ψήφιση. Γιατί είπατε κ Δήμαρχε στην εισήγησή σας ¨δυστυχώς ¨ η εποχή δεν προσφέρεται, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ο Δήμος¨. Δωρεάν παραχώρηση ζητάμε να μας γίνει . Υιοθετώ τις προτάσεις της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου και τις άλλες που ακουστήκαν, ώστε ιεραρχημένες να μπουν ,όσες χωρούν , στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ψηφίζω υπέρ της διεκδίκησης επαναφοράς του κτήματος στο Δήμο.

Καντζούρας Ιωάννης: Το έχω πει πολλές φορές αυτά τα δύο τελευταία χρόνια.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αδράνεια και δεν φταίνε ούτε οι τότε Δήμαρχοι ούτε οι Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Αποστόλου Ευάγγελο που δρομολόγησε το θέμα. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν πολιτική παρέμβαση, πράγμα που έγινε. Έπρεπε το θέμα να λυθεί πολιτικά και να μην αμεληθεί.

Σκομπρής Νικόλαος: Προτείνω η απόφαση μας σήμερα να είναι η εξής απλή. Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να δώσει εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία να ετοιμάσει επιχειρησιακό πρόγραμμα με δύο ή τρία έργα χαμηλού κόστους, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το κτήμα.

Αρβανίτης Παναγιώτης: Θεωρώ απαραίτητο ως δημοτικός σύμβουλος και πολίτης να ευχαριστήσω όλους τους προηγούμενους Δημάρχους που ασχολήθηκαν κι έσκυψαν πάνω από αυτό το σοβαρό θέμα. Κάποιοι έκαναν πολιτικές παρεμβάσεις για να αποκτήσει το Μαντούδι και η περιοχή την έκταση των τριάντα τριών στρεμμάτων. Είναι σίγουρο ότι θα δοθεί λύση με τον τρόπο που ανέφεραν οι κ. κ. Στεργίου και Παζάρας. Να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση που να αποδέχεται τα έργα που προτάθηκαν από τον κ. Στεργίου κι εν μέρει συμπεριλαμβάνονται και στην απόφαση του τοπικού συμβουλίου Μαντουδίου. Μόνο που θα πρότεινα ,για πρακτικούς λόγους να βάλουμε όλα αυτά τα έργα και να ζητήσουμε από το Υπουργείο να διαλέξει τρία από τα προταθέντα.
Πιστεύω ότι τα οικονομικά είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου. Προτείνω την απόρριψη του επιχειρησιακού Σχεδίου στα πλαίσια που το έβαλε ο Γενικός Γραμματέας μέσα από το έγγραφο του και να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να επιμεληθεί το θέμα με τις τεχνικές υπηρεσίες. Η επιτροπή που είχε συσταθεί να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και να ενημερώνει τους πολίτες για οτιδήποτε γίνεται. Πολιτικό είναι το θέμα και πολιτική λύση θα βρεθεί πολύ σύντομα.

Δήμαρχος: Έχει ενημερωθεί η τεχνική υπηρεσία στα πλαίσια επανυποβολής του αιτήματος για δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και να συνταχθεί το επιχειρηματικό σχέδιο με όσα λέει η επιστολή. Αν βέβαια πάρετε άλλη απόφαση θα την αλλάξουμε και θα πούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
Οι όποιες προτάσεις υπάρχουν σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία να επανέλθουμε και να εγκρίνουμε συγκεκριμένη πρόταση όσο αφορά το τεχνικό μέρος.

Το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και :

α) Την αριθμ. 5/2016 απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου
β) Την αρίθμ. 131/2015 (ΑΔΑ ΩΔΣΣΩΛ5-7Ι0) απόφαση δημοτικού Συμβουλίου

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
α) Προτείνει εντός του δημοσίου κτήματος ΑΒΚ 2113 Λίμνης Ευβοίας,εκτάσεως 33.619,50 τ.μ που βρίσκεται στο ΚΥΜΑΣΙ Μαντουδίου, τηνκατασκευή των παρακάτω έργων κοινωφελούς σκοπού, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, αθλητική και τουριστική ανάδειξη καθώς και στην εξυπηρέτηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της περιοχής μας, έργα που στοχεύουν στην ποιοτική ανάδειξη και προβολή του τόπου και θα έχουν ως αποτέλεσμα την άρση και την σταδιακή του έξοδο από την σημερινή μειονεκτική του θέση και συγκεκριμένα:

1. Κατασκευή μικρού υδραγωγείου για εξυπηρέτηση αναγκών λουομένων παραλίας Κυμασίου.

2. Χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων (κυκλικό αμφιθέατρο)

3. Κατασκευή τουριστικού γραφείου στην παραλία Κυμασίου παροχής πληροφοριών, προβολής και ανάπτυξης του Δήμου.

4. Φωτισμός του υφιστάμενου γηπέδου 5Χ5 στο Κυμάσι

β) Η επιτροπή που είχε συσταθεί με την αρίθμ. 131/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συνεχίσει να λειτουργεί και να ενημερώνει τους πολίτες για οποιαδήποτε εξέλιξη της υπόθεσης

.
Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:
O Πρόεδρος
Χατζής Ανδρέας
Ο Γραμματέας
Αλεξίου Δημήτριος
ΤΑ ΜΕΛΗ
Γεωργάκαινα Ελένη
Γιαννιός Κων/νος
Κουτσουράς Σταύρος
Αρβανίτης Παναγιώτης
Χαλιούλιας Ιωάννης
Περήφανου Νίκη
Σκομπρής Νικόλαος
Τάρλας Κυριάκος
Βούλγαρης Αναστάσιος
Κουκουρίκος Ηλίας
Στεργίου Ιωάννης
Μουργιάς Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφία
Παζάρας Βασίλειος
Ακριβές απόσπασμα
εκ του πρωτοτύπου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

"Αγγελικό" βιτριόλι και απαντήσεις Κουκουρίκου σε 3 «κατηγορίες» του Δημάρχου


Με το γνωστό «αγγελικό» του τρόπο «θα μπορούσα αλλά δεν είναι στο χαρακτήρα μου», "δεν ήθελα να μπω στη λογική των αντιπαραθέσεων  αλλα αναγκάστηκα" ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Κουκουρίκος έριξε το βιτριόλι του στον κ. Καλυβιώτη αλλά και τους σχολιαστές του ΕΒ . Παρα τα πολλά του παράπονα για το «μπάχαλο» πού όπως είπε "επικρατεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου" ο κ. Κουκουρίκος δεν παραιτείται και δεν  ανεξαρτοποιείται διατηρώντας έτσι τις ελπίδες του για το αξίωμα του Δημάρχου.

Ο κ. Κουκουρίκος επέλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο για να απορρίψει τις ευθύνες που του επιρρίπτονται στην κωλυσιεργία στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου στο δημοτικό συμβούλιο και το "κατεπείγον" της απόφασης για μην μεταφορά στην Λίμνη των υπαλλήλων του Δήμου από το Μαντουδι.

Οι απαντήσεις του κ. Κουκουρίκου στις 3 κατηγορίες του δημάρχου συνοψίζονται στα παρακάτω

1. Δεν καταμετρήθηκαν σαν αποχωρούντες οι δημοτικοί σύμβουλοι του Στεργίου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Τεχνικό Πρόγραμμα στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 άλλα σαν απόντες γιατί αποχώρησαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης η οποία καθυστέρησε 15 λεπτά. Σαν απόντες δεν υπήρχε απαρτία και έπρεπε να ακυρώσω την συνεδρίαση

2. Ο λόγος πού δεν έδωσα την ευκαιρία να γίνει τροποποίηση τεχνικού προγράμματος κατα την διάρκεια των συνεδριάσεων και τροποποιημένο να το θέσω προς ψήφιση στο σώμα…, ήταν επειδή εκτίμησα ότι ήταν απίθανο να γίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

3. Δέχτηκα να συζητηθεί σαν έκτακτο το θέμα που πρότεινε ο κ. Στεργίου, που αφορούσε την μην μεταφορά στην Λίμνη των υπαλλήλων του Δήμου που εργάζονται στο δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου επειδή το σώμα αποφάσισε να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο κ. Κουκουρίκος "ξέχασε" να αναφέρει ότι και ο ίδιος ψήφισε ότι το θέμα ήταν κατεπείγον .

Τι λέει ο κανονισμός για την Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου;

Άρθρο 9 Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου: Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που ορίζεται στην πρόσκληση.  Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες από τη συνεδρίαση και σημειώνει εάν είναι δικαιολογημένοι ή όχι. Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και διευθύνει τη συζήτηση.


Τα πρακτικά της συνεδρίασης πού ματαιώθηκε στις 3/9/16




Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Κουκουρίκου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18/4/16


Αίτηση δημοτικού συμβούλου κ. Ηλία Κουκουρίκου
O πρόεδρος έδωσε το λόγο στον δημοτικό σύμβουλο κ. Κουκουρίκο Ηλία, ο οποίος είπε:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι,
Είναι η πέμπτη φορά που το θέμα μου έρχεται προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την τελευταία φορά αναβλήθηκε επειδή ήμουν άρρωστος και αδυνατούσανα παρευρεθώ στην συνεδρίαση. Τις άλλες τρεις φορές έλειπε ο Δήμαρχος και, με δική μου πρόταση δεν συζητήθηκε αφού θεωρούσα απαραίτητη την παρουσία του, μια και το θέμα τον αφορά άμεσα. Κάλλιο αργά όμως, παρά ποτέ !  Έτσι, σας παρακαλώ να με ανεχτείτε για λίγο και να με ακούσετε! Στις 21 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος, και με την ιδιότητα του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής, με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο site του Δήμου ενημέρωσε τους πολίτες του Δήμου μας -και όχι μόνο- γιατί, ενώ είχαν μέχρι τότε προηγηθεί πέντε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δεν έχει ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα. Διαβάζοντας κάποιος την ανακοίνωση, αβίαστα και χωρίς δεύτερη σκέψη, έβγαζε το συμπέρασμα ότι μοναδικός υπεύθυνος για αυτό, ή σχεδόν μοναδικός υπεύθυνος, ήταν ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δηλαδή ο υποφαινόμενος. Ο Δήμαρχος λοιπόν ακολουθώντας την πάγια και προσφιλή τακτική του να μην αναλαμβάνει τις όποιες ευθύνες και σε όποιο βαθμό του αναλογούν για τα κακώς κείμενα στο δήμο μας και να καταλογίζει αυτές επιλεκτικά σε πρώην συνεργάτες του, θεώρησε ότι ήταν η σειρά μου να υποστώ τις συνέπειες της άρνησής μου να γίνω πιόνι του να γίνω η μαϊμού του γύφτου.
Με κατηγορεί λοιπόν ότι :

1. Παράνομα και με δική μου ευθύνη ματαιώθηκε η συνεδρίαση της3ης του Σεπτέμβρη. (πρώτη για το Τεχνικό Πρόγραμμα)

2. Στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου δεν κωδικοποίησα τις προτάσεις που έγιναν από συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους καινα τις θέσω προς ψήφιση στο σώμα.

3. Το ίδιο επικαλείται έμμεσα και για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις που αφορούσαν το τεχνικό πρόγραμμα.

4. Και τελευταίο, με κατηγορεί σε άλλη ανακοίνωσή του ότι κακώς δέχτηκα να συζητηθεί, με τη μορφή του κατεπείγοντος και προημερήσιας διάταξης, ένα θέμα που ζήτησε ο κ. Στεργίου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αυτές, τις κατηγορίες τις έχει κοινοποιήσει στην Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών. Στενοχωρήθηκα όταν τα διάβασα όλα αυτά αφενός, γιατί ήταν ανακριβέστατα και απείχαν από την πραγματικότητα και αφετέρου, γιατί συμφωνούσαν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής κυρίως αυτό με στεναχώρησε.
Πάραυτα, ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό να απαντήσω στο Δήμαρχο, πόσο μάλλον να φέρω προς συζήτηση το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν ήθελα να μπω στη λογική τωναντιπαραθέσεων που έχει επιλέξει ο Δήμαρχος Έχουμε τεράστια προβλήματα να επιλύσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Με την επίλυση αυτών των προβλημάτων θα πρέπει να ασχολείται το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι με προσωπικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες προκαλεί ο Δήμαρχος, εμπλέκοντας έντεχνα και στενούς συνεργάτες του σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά αυτά μέχρις ότου κάποιος φίλος με παρότρυνε να μπω σε συγκεκριμένο blog τοπικό, που διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με τον Δήμαρχο και να διαβάσω συγκεκριμένο δημοσίευμα που με αφορά. Αυτό έκανα. Η ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής είχε αναρτηθεί στο γνωστό σε όλους μας μπλογκ και αηδίασα κυριολεκτικά με τα σχόλια προς το πρόσωπό μου από κάποια ανθρωπάκια ,που ταμπουρωμένοι πίσω από την ανωνυμία τους έβγαζαν τα απωθημένα τους, υβριστικά, απαξιωτικά, απειλητικά. Όλοι αυτοί οι κομπλεξικοί, πιστέψτε με, έχουν ονοματεπώνυμο, είναι κατευθυνόμενοι και πατρονάρονται από συγκεκριμένα άτομα. Δυστυχώς εάν τους αποκαλύψω θα με καλέσει ο Εισαγγελέας. Δεν είχα λοιπόν άλλη επιλογή, από το να φέρω το θέμα σε συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου και να καταθέσω τις δικές μου θέσεις.
Να απαντήσω λοιπόν στους συναδέλφους της εκτελεστικής επιτροπής:

1. Στις 3 Σεπτεμβρίου είχε ορισθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις 6μμ ώρα έναρξης της συνεδρίασης βρέθηκαν για λίγο στην αίθουσα δέκα οκτώ-18- συνάδελφοι, έλειπαν οι τρεις Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος και, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είπαμε να περιμένουμε 15 με 20 λεπτά μήπως και έρθει τουλάχιστον ο Δήμαρχος. Στις 6.15μμ ήρθε ο αντιδήμαρχος κ. Κατσούρας ο οποίος τηλεφώνησε στο Δήμαρχο αρκετές φορές , χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού αυτός δεν απαντούσε στις κλήσεις του. Στις 6.20μμ περίπου παρακάλεσα τους συναδέλφους να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων να πάρουμε παρόντες και απόντες και να ξεκινήσει η συνεδρίαση, τονίζοντας ότι η παρουσία του Δημάρχου δεν είναι απαραίτητη, αφού και ο αναπληρωτής του είναι παρών. Μου απάντησαν ότι θα φύγουν αφού θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του Δημάρχου που είναι και ο εισηγητής του τεχνικού προγράμματος και, εκτός αυτού, θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις για θέματα που αφορούν τη Δημοτική Ενότητα Κηρέως. Μπήκαν λοιπόν στην αίθουσα πήραν τα πράγματά τους και έφυγαν. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι και δεν το έκανα προκειμένου να μην φύγουν. Δεν είναι μικρά παιδιά να τους επιβάλεις με το ζόρι να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Με κατηγορεί η εκτελεστική επιτροπή ότι κακώς με τους εννέα συνάδελφος που παρέμειναν στην αίθουσα συνεδριάσεων δεν ξεκίνησε η συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και κατά την άποψή τους υπήρχε απαρτία. Ο κώδικας και το άρθρο 7 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου παράγραφος 5 και 8, λέει ότι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης (κατά την εκφώνηση των ονομάτων) και με την παρουσία τους διαπιστώθηκε απαρτία και ότι ακόμα και αναποχωρήσουν στη συνέχεια, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ως προς την ύπαρξη απαρτίας, για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Αυτό όμως συμβαίνει και αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα, εφόσον έχει αρχίσει η συνεδρίαση, κάτι που, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έγινεποτέ. Άρα δεν υπήρχε απαρτία, απαραίτητη προϋπόθεση να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

2. Στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου με κατηγορούν ότι δεν κωδικοποίησα τις προτάσεις που έγιναν από συναδέλφους. Να γίνει δηλαδή, επί τόπου τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και τροποποιημένο να το θέσω προς ψήφιση στο σώμα…, πράγμα απίθανο να γίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, όταν μετά από έγγραφο του Δημάρχου, έγιναν έγγραφες προτάσεις από συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, χρειάστηκε ένας περίπου μήνας, η εκτελεστική επιτροπή σε συνεργασία με τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, να φέρει σε άλλη συνεδρίαση το τεχνικό πρόγραμμα τροποποιημένο και εν τέλει να ψηφιστεί. Σημειωτέον ότι οι συνάδελφοι που δεν είχαν ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα στη συνεδρίασή της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν ζητήσει από την εκτελεστική επιτροπή να γίνει τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, να μπουν σε αυτό κάποια από τα έργα που είχαν προτείνει και να έρθει στην επόμενη συνεδρίαση προς ψήφιση στο σώμα. Με λίγη καλή διάθεση, από την πλευρά του Δημάρχου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα μπορούσε να έχει γίνει αυτό και να είχε τελειώσει το θέμα. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε όλες τις συνεδριάσεις που συζητήθηκε το τεχνικό πρόγραμμα, το είχα ψηφίσει.

3. Γιατί δέχτηκα να συζητηθεί σαν έκτακτο θέμα που πρότεινε ο κ. Στεργίου, που αφορούσε τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάζονται στο δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου. Ως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απευθυνόμενος στους συναδέλφους είπα ότι το τελευταίο διάστημα ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη το κατεπείγον ενός θέματος. Θα πρέπει δηλαδή να τεκμαίρεται με απόλυτη σαφήνεια και πολύ φοβάμαι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν νομίζω ότι δικαιολογεί το κατεπείγον. Στη συνέχεια ως όφειλα εφαρμόζοντας τον κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ζήτησα από το σώμα να αποφασίσει εάν θα συζητηθεί προημερήσιας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου συνεδρίασε με θέμα «Περί σύνταξης σχεδίου προϋπολογισμού Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας». Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του ποτέ δεν αναφέρθηκε για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε αναβληθεί την προηγούμενη μέρα.  Όταν γράφτηκαν τα πρακτικά προέκυψε ως δια μαγείας αυτό που θα σας διαβάσω! «Επισημαίνεται η ματαίωση του δημοτικού συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 3/9/2015 κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων όπως επιβεβαιώνεται από το πρακτικό με αριθμό 14-3/9/2015 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και όχι από τον αρμόδιο γραμματέα, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου (ΑΔΑ :4ΑΓΝΚ-Θ) άρθρο 8 παράγραφος 1». Αυτό αγαπητοί μου δεν ειπώθηκε ποτέ στην εισήγησή του. Τεράστιο ατόπημα κύριε Δήμαρχε, μερική παραποίηση πρακτικών, το συνηθίζετε άλλωστε αυτό. Ήταν ένας από τους λόγους της παραίτησής μου από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναφέρεστε και στο άρθρο 8 παράγραφος 1 του εσωτερικού κανονισμού. Τι λέει το άρθρο 8. Λέει λοιπόν το άρθρο 8 παράγραφος 1 στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπως και στην περίπτωση ματαίωσης της, τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και του δημοτικού υπαλλήλου που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό. Δε λέει πουθενά ότι τα πρακτικά δεν το υπογράφει ο πρόεδρος. Αν ήταν έτσι, θα είχαν ακυρωθεί όλες οι αποφάσεις που όλα αυτά τα χρόνια υπογράφονται από τον Πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου. Εδώ, για μία ακόμα φορά, ο Δήμαρχος αυτοαναιρείται, αφού θεωρεί, το πρακτικό της αναβληθείσας συνεδρίασης, άκυρο, το ίδιο αυτό πρακτικό το επικαλείται για να με κατηγορήσει ότι ευθύνομαι που δεν έγινε ποτέ αυτή η συνεδρίαση.
Και κάτι ακόμα και τελειώνω, που δείχνει ότι ο Δήμαρχος όταν έγραφε την ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής τελούσε υπό πλήρη σύγχυση. Με κατηγορεί ότι δεν κωδικοποίησα τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων και δεν τις έθεσα προς ψήφιση στο σώμα άρα, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι υπήρξαν προτάσεις, κάτι που αποδεικνύεται βεβαίως από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 11ης Σεπτεμβρίου 2015. Στη συνέχεια όμως στην παράγραφο 4 της ανακοίνωσης μεταξύ άλλων λέει ότι, επειδή δεν υπάρχουν προτάσεις από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του ΔΣ, ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ που δεν ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα, να καταθέσουν εγγράφως στον Γραμματέα του ΔΣ τις προτάσεις τους. Αυτοαναιρείσαι, αυτοδιαψεύδεσαι και για να το πω ποδοσφαιρικά έχεις χάσει την μπάλα Δήμαρχε. Θα μπορούσα να ζητήσω από το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα να καταδικάσει όλες αυτές οι κατηγορίες που μου χρεώνονται σαν κακόβουλες, ψευδείς κακοπροαίρετες . Δεν θα το κάνω. Με κούρασε αυτή η κατάσταση. Με κούρασε αυτό, ας μου επιτραπεί η έκφραση, «το μπάχαλο», που επικρατεί στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν θα ασχοληθώ ξανά με τον Δήμαρχο προσωπικά. Το ίδιο θέλω να κάνει και αυτός. Θα κάνω τη δουλειά μου όσο γίνεται καλύτερα από όποιο πόστο με επιλέξουν οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκτός από αυτό του Πρόεδρου. Ζητώ τελειώνοντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, το πρακτικό που θα προκύψει από αυτή τη συζήτηση να αναρτηθεί στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site του Δήμου με ευθύνη του Πρόεδρου και του
Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι είναι δίκαιο αίτημα να δημοσιοποιηθούν οι θέσεις μου. Ευχαριστώ».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παζάρας Βασίλειος, ο οποίος είπε:«Επιτρέψτε με να τοποθετηθώ στην ανακοίνωση για την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Με βάση όσα γράφονται στο Πρακτικό της συνεδρίασής του, οι ευθύνες βαραίνουν εσάς κ. Κουκουρίκο. Με βάση όμως τα όσα συνέβησαν, δεν έχετε απολύτως καμία ευθύνη. Κύριε Πρόεδρε τα συμβάντα έχουν ως εξής: Ο κ. Κουκουρίκος μας κάλεσε πολλές φορές να μπούμε στην αίθουσα για να αρχίσει η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του. Θα παρακαλούσα τους Δημοτικούς Συμβούλους να το επιβεβαιώσουν. Για μένα φυσικά δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη ο κ. Κουκουρίκος. Πάμε τώρα στο γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναβλήθηκε γιατί δεν υπήρξε παρουσία τουλάχιστον 14 Δημοτικών συμβούλων. Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου και του κ. Στεργίου αποχώρησαν προτού αρχίσει η συνεδρίαση. Θα προσθέσω εδώ ότι οι ίδιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι απουσίαζαν σκόπιμα και σε επόμενη συνεδρίαση. Την ίδια πρακτική εφάρμοσαν ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του σε συνεδρίαση που έγινε στο Μαντούδι. Γιατί αποχώρησαν οι συγκεκριμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Κατ’ αυτούς θεωρήθηκε ότι ο Δήμαρχος περιφρονεί το Δημοτικό Συμβούλιο με το να μην έχει εμφανισθεί μέχρι την ώρα που αυτοί αποχώρησαν (έξι και μισή περίπου). Το περιφρονεί με το να μην απαντά στις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις του Αντιδημάρχου κ. Κατσούρα και με το να απουσιάζει όντας εισηγητής σε πολλά θέματα και μάλιστα στο θέμα του τεχνικού προγράμματος. Αυτά για μένα είναι η αφορμή. Η αιτία είναι η αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του. Αφορμές στο μέλλον θα δοθούν πολλές, αν δεν εξαλειφθεί η αιτία. Θα συνεχίσουμε όμως έτσι;
Το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Η παρούσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου ( malian @ malian . gov . gr ) με ευθύνη του Προέδρου και του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:
O Πρόεδρος
Χατζής Ανδρέας
Ο Γραμματέας
Αλεξίου Δημήτριος
ΤΑ ΜΕΛΗ
Γεωργάκαινα Ελένη
Γιαννιός Κων/νος
Κατσούρας Δημήτριος
Κουτσουράς Σταύρος
Παληός Ευστράτιος
Αρβανίτης Παναγιώτης
Χαλιούλιας Ιωάννης
Περήφανου Νίκη
Σκομπρής Νικόλαος
Τάρλας Κυριάκος
Βούλγαρης Αναστάσιος
Κουκουρίκος Ηλίας
Στεργίου Ιωάννης
Κανελλόπουλος Ιωάννης
Μουργιάς Ιωάννης
Καντζούρας Ιωάννης
Φλώκου-Κωνσταντάκη Σοφία
Παζάρας Βασίλειος
Ακριβές απόσπασμα εκ του πρωτοτύπου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΧΑΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για το «Βοήθεια στο Σπίτι», ύψους 60 εκ. ευρώ


Με το ποσό των 60 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για την περίοδο 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ήδη υπογράφηκε η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από: α) το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ ), ύψους σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ, β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα τον Ειδικό Φορέα 33 – 220, ύψους πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, γ) Την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν . 4052/2012 ( Α ́ 41) για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» ( ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ),ύψους δεκατεσσάρων εκατομμυρίων (14.000.000) ευρώ και δ) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ.

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ο Παζάρας ξεσκεπάζει τις ψευδολογίες και το ναυάγιο της συνάντησης των 11 με τον Βαγγέλη Αποστόλου για το ακίνητο στο Κυμάσι

Με καθυστέρηση 1,5 μήνα ο Βασίλης Παζάρας δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για την αποστολή των 11 στις 8/3/11 στο γραφείο του κ. Βαγγέλη Αποστόλου παρουσία του Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Νίκο Ματζάκο για την απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης προς το δήμο ακίνητου στο Κυμάσι λόγω μην τήρησης των όρων της δωρεάς. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Στεργίου, Παζαρα, Κατζούρα, Τάρλα, Σκουμπρή, Βουλγαρης, Τριάντη, Ψαραδόπουλο Αλαφάκη, Μπέκο και την κ. Γιούλα Καραγκούνη και είχαν κατάθεση αίτημα ακύρωσης της απόφασης ανάκλησης του υπουργείου. Οι 11 μετέφεραν στον υπουργό ένσταση ακύρωσης που υπέγραφαν 8 Δημ Σύμβουλοι, 3 πρώην Δήμαρχοι και 10 φορείς του Μαντουδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παζάρα η απάντησή του του υπουργού ήταν απορριπτική στο αίτημα της ένστασης των πρώην δημάρχων και των φορέων. Ο υπουργός σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Παζάρα δήλωσε "ότι ανάκληση δεν μπορεί να γίνει, αλλά ούτε και παράτασή της. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι εκ νέου δωρεάν παραχώρηση, αρκεί να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και με αίτησή του ο Δήμος να μας το ζητήσει, πραγματοποιώντας εντός του 2-3 κοινωφελή έργα χαμηλού κόστους".

Ουσιαστικά ο κ. Παζάρας επιβεβαιώνιε με καθυστέρηση 9 μηνών την ορθότητα της  πρότασης του κ. Καλυβιώτη που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τις 21/7/15 "ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω το χώρο με το άρθρο 200 του Δ.Κ.Κ αλλά θα κλείσει ο κύκλος με την διαπιστωτική πράξη ,θα πάει στο Δημόσιο και θα το ξαναζητήσουμε."

Τα λεγόμενα του κ.Παζάρα διαψεύδουν δημοσιεύματα από ΜΜΕ του χώρου των αποστατών και της παράταξης Στεργίου που έκαναν λόγο για 5 χρόνια παράταση στην απόφαση ανάκλησης της δωρεάς και κάποια μάλιστα είχαν σαν τίτλο "Κατάφεραν να ανακληθεί η απόφαση και το οικόπεδο στο Κυμάσι να παραμείνει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας"







Η τοποθέτηση του Βασίλης Παζάρα  στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 12 Απριλίου 2016,


1.για το θέμα «αίτημα παραχώρησης στο Δήμο, του Δημοσίου κτήματος που βρίσκεται στο Κιμάσι Μαντουδίου»
Συζητάμε σήμερα το αίτημα για την παραχώρηση στο Δήμο μας του κτήματος, που βρίσκεται στο Κιμάσι. Συζητάμε γιατί έτσι πρέπει να γίνει.
Διακαής πόθος πιστεύω όλων μας είναι να αποκτήσει ο Δήμος μας το κτήμα, που πήρε πίσω το Δημόσιο, επειδή δεν είχε συντελεστεί ο σκοπός της παραχώρησης, εντός του χρονικού διαστήματος που τέθηκε.

Κύριε Πρόεδρε
Γράφτηκαν αναλήθειες για το θέμα αυτό, οι οποίες προκάλεσαν ανακοινώσεις και αντιπαραθέσεις.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
Στις 8 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου μίλησε σε συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε σε καφενείο στο Μαντούδι. Στη συγκέντρωση ήμουν κι εγώ. Του ζητήθηκε από συνδημότες μας, μέσα σε αυτούς ήταν και Δημοτικοί Σύμβουλοι, να κανονίσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, προκειμένου να συζητηθεί η παραχώρηση του κτήματος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρόντες ήταν ο Υπουργός κ. Αποστόλου, ο Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Μπατζάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ τους και εγώ, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαντουδίου, και άλλοι.
Στη συνάντηση του ζητήθηκε να γίνει ανάκληση της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Η απάντησή του ήταν ότι ανάκληση δεν μπορεί να γίνει, αλλά ούτε και παράτασή της.
Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι εκ νέου δωρεάν παραχώρηση, αρκεί να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο και με αίτησή του ο Δήμος να μας το ζητήσει, πραγματοποιώντας εντός του 2-3 κοινωφελή έργα χαμηλού κόστους.
Κύριε Πρόεδρε
Έτσι έχουν τα γεγονότα. Για επιβεβαίωση των λεγομένων μου, ζητάω από τους Δημοτικούς Συμβούλους που παρευρίσκονταν στη συνάντηση να τοποθετηθούν.
Έχοντας στα χέρια μου την απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου, εξεπλάγην όταν διάβασα ότι προτάθηκε ως λύση από το Γενικό Γραμματέα κ. Μπατζάκο, να παραταθεί για 5 χρόνια η εφαρμογή της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.
Σας ρωτώ κ. Πρόεδρε
- Πως γίνεται ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος γνωρίζει το έγγραφο που στάλθηκε στο Δήμο μας από την Υπηρεσία που προΐσταται και που του διανεμήθηκε εσωτερικά, να λέει στη συνάντησή μας άλλα από αυτά που αυτό αναφέρει.

Τελειώνοντας κ. Πρόεδρε να πάρουμε απόφαση ότι θέλουμε να μας παραχωρηθεί το κτήμα, να το ζητήσει ο Δήμος μας δεσμευόμενος ότι θα εκτελέσει εντός του 2-3 κοινωφελή έργα.