powered by Surfing Waves

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Με τις εκθέσεις λύσης και εκκαθάρισης της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της ΔΕΠΑΛ θα ασχοληθεί το Δημ. Συμβούλιο την Παρασκευή

 


Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πού θα γίνει στην Λίμνη, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 ,ώρα 17.30  θα ασχοληθεί με τα πιο κάτω 6 θέματα :

1. Εκθέσεις Λύσεις και Εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου –Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας (Δ.Κ.Ε.Δ.Μ.Λ.ΑΓ.ΑΝ) και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού & Ανάπτυξης Λίμνης (ΔΕΠΑΛ)
Εισηγητής : κ. Χρήστος Καλυβιώτης ,Δήμαρχος

2. Ενημέρωση περί λειτουργίας Δημοτικού παιδικού Σταθμού Λίμνης

3.Δωρεάν παραχώρηση δημοτικών κτιρίων για την στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Λίμνης & Αστυνομικού Τμήματος Μαντουδίου
Εισηγητής : Χρήστος Καλυβιώτης ,Δήμαρχος

4.Έγκριση της αρίθμ. 164/2015 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής με θέμα «Εισηγητική Έκθεση Γ΄τριμήνου έτους 2015 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού»
Εισηγητής : Χρήστος Καλυβιώτης ,Δήμαρχος

5.Έγκριση της αρίθμ. 13/2016 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής με θέμα «Εισηγητική Έκθεση Δ΄ τριμήνου έτους 2015 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού»
Εισηγητής : Χρήστος Καλυβιώτης ,Δήμαρχος

6.Έγκριση της με αριθμ. 3/2016 απόφασης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με θέμα «Ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Ε.ΠΟΙ.ΖΩ στους τομείς αρμοδιότητας της για το έτος 2015»
Εισηγητής : Χρήστος Καλυβιώτης ,Δήμαρχος

Στις 3 την νύχτα, πριν καλά καλά φέρει τα κλοπιμαία στο σπίτι άρχισε το σβήσιμο των αρχείων της ΔΕΥΑ ο "διαρρήκτης"



Το Ε.Β. αναδημοσιεύει  σχόλιο αναγνώστη πού αποκαλύπτει κάποιες λεπτομέρειες  για την  κλοπή του ηλεκτρονικού  υπολογιστή  της ΔΕΥΑ.

Το σχόλιο

 "Τελικά η κλοπή του ηλεκτρονικού υπολογιστή με τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΥΑ από το Δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου δεν ήταν καθόλου τυχαία,όσο και αν κάποιοι κύκλοι θέλησαν να περάσουν αυτή την άποψη στην κοινή γνώμη.

Ε λοιπόν, ξημερώνοντας Πέμπτη 25-2-2016 αφού εκλάπη ο συγκεκριμένος υπολογιστής ,ακριβώς στις 2.45 π.μ σβήστηκαν τα αρχεία!!

Αυτή τη δουλειά πρέπει να την έκανε κάποιος που ήξερε πολύ καλά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Είναι φανερό πια ότι ο νεαρός, που φέρεται ως δράστης,δεν πήρε τυχαία τον συγκεκριμένο υπολογιστή,η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και να βρεθεί ποιός ή ποιοί είχαν λόγους να εξαφανίσουν τα συγκεκριμένα αρχεία."

Διαβάστε επίσης


Έκλεψαν από το δημαρχείο Μαντουδίου ηλεκτρονικό υπολογιστή με το οικονομικό αρχείο της ΔΕΥΑ


23χρονος ο διαρρήκτης του Δημαρχείου

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την Κάρτα Υγείας του Δημότη

ΠατούληςΤην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος Κοινωνικής Ανασυγκρότησης και Υγείας με στόχο τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης στρατηγικής στα πεδία της κοινωνικής οικονομίας και αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) με τίτλο «City Connect: Forum and Exhibition, το οποίο πραγματοποιείται στο πολιτιστικό κέντρο Δαϊς στο Μαρούσι.
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης υλοποιεί επιμέρους ενέργειες που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των θεσμικών αρμοδιοτήτων του Δήμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των κατοίκων που ζουν στην γεωγραφική του περιφέρεια και αντιμετωπίζουν την περίοδο αυτή αυξημένα προβλήματα συντήρησης λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ως θεσμός ταυτισμένη με την κοινωνική πολιτική και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει, με σύγχρονα εργαλεία, την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, ένα εκ των οποίων είναι η Κάρτα Υγείας του Δημότη.
Όπως ανέφερε, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΝ προχώρησε στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας ικανοποιείται η ανάγκη για την δημιουργία της ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΗ.
Μάλιστα σημείωσε πως ο ιατρικός φάκελος, οι πιστοποιημένοι δημοτικοί υπάλληλοι, οι συνεργαζόμενοι ιατροί, μπορούν να συνδεθούν μέσα από την ψηφιακή υπηρεσία αλλά και όλες οι κοινωνικές δομές και οι παροχές συνδέονται επίσης, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στον καλύτερο δυνατό χρόνο.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προγράμματος επισήμανε ενδεικτικά τα εξής:
• Μοναδικός Αριθμός Μητρώου για κάθε δικαιούχο
• Φραγή στην διπλοκαταχώρηση αιτήσεων και πλήρης εποπτεία του συνόλου των παροχών για το δικαιούχο.
• Ασφαλής αποκλεισμός δικαιούχων που δεν πληρούν τα κριτήρια ή έχουν «αποκλειστεί» από τις παροχές του Δήμου για ειδικούς λόγους.
• Βέλτιστη διαχείριση δικαιολογητικών αφού η κατάθεση δικαιολογητικών γίνεται μια φορά
Παράλληλα πρόσθεσε πως οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται από την πλατφόρμα είναι στο επίπεδο web υπηρεσίας και επομένως ΔΕΝ απαιτούνται επιπλέον ΥΠΟΔΟΜΈΣ από τον Δήμο, ενώ όπως ανέφερε, οι χρήστες, εύκολα, με έναν απλό υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet θα μπορούν να κάνουν άμεσα χρήση του συστήματος.
Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως μέσα από αυτό το πρόγραμμα ο Δήμος επιτυγχάνει
• να διαθέτει ένα Πλήρες Μητρώο Δικαιούχων
• τη Διαμόρφωση ενός Χάρτη Ευάλωτων Ομάδων
• Ηλεκτρονικές Λίστες Αιτημάτων Πολιτών
• Εύκολη ταξινόμηση και στατιστικά στοιχεία
• Υποστήριξη Αποφάσεων Κοινωνικής Πολιτικής, πάνω σε πραγματικά και καταγεγραμμένα δεδομένα.
• Ταχύτατη Ηλεκτρονική Διεκπεραίωση Αιτημάτων Πολιτών, προς όφελος των δικαιούχων
• Διατήρηση Ηλεκτρονικών Αντιγράφων Δικαιολογητικών
• Διαφανείς Διαδικασίες και Αξιόπιστη Τεκμηρίωση για τις Αποφάσεις Κατανομής Κοινωνικών Παροχών
Από την άλλη, ωφελημένος είναι και ο δικαιούχος δημότης, αφού πετυχαίνει να έχει :
• Διαθεσιμότητα των συγκεκριμένων Υπηρεσιών Δήμου, όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε ημέρα
• Πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες με απλές διαδικασίες που εκτελούνται από το σπίτι
• Άμεση ενημέρωση από το Δήμο, για προσωπικά και γενικά θέματα
• Όλα τα δεδομένα του σε ΜΙΑ κάρτα
• Άμεση αναγνώριση της ταυτότητάς του από τους συμβαλλόμενους ώστε να μην ταλαιπωρείται άσκοπα
• Γρήγορη εξυπηρέτηση στα σημεία παροχής υπηρεσιών και ειδών του Δήμου
• Προσκόμιση δικαιολογητικών του, μια φορά, για τον ηλεκτρονικό του φάκελο
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως με την εφαρμογή του Προγράμματος αυτού, «θα επιτύχουμε η ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΤΗ να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο μέσα από το οποίο ο Δήμος θα μπορέσει πραγματικά να στηρίξει τον Δημότη που έχει πραγματική ανάγκη και θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αλλάξουν τα δεδομένα στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε «Η ΚΕΔΕ θα είναι πάντα αρωγός και σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες» και σημείωσε πως αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει στους Δήμους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και τρόπους χρηματοδότησης των έργων, των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες.
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2014-2020 επισήμανε πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις και να χρηματοδοτήσει δράσεις που στόχο θα έχουν την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, ωστόσο υπογράμμισε πως η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ισότιμη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει θέσει ως βασικό στόχο την αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εφαρμοστούν επιτυχημένες καλές πρακτικές ευρωπαϊκών δήμων και στη χώρα μας, αυτή την δύσκολη εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στρατηγικές διαχείρισης της εικόνας και της προβολής των πόλεων και πολιτιστική αναζωογόνηση





#Νικόλαος Γεώργιος Καραχάλης. Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.*


Οι στρατηγικές μάρκετινγκ/branding πόλεων αναφέρονται σε προσεγγίσεις διαμόρφωσης της εικόνας και της ταυτότητας των πόλεων και αντλούν στοιχεία από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως ο χωρικός σχεδιασμός, η κοινωνική και οικονομική γεωγραφία, ο πολιτιστικός σχεδιασμός, η επικοινωνία, η διαχείριση διαδικτυακών εργαλείων, η διαχείριση τουριστικού προορισμού κ.ά. Συνδέονται κατά κανόνα με τον πολιτισμό και τις πολιτικές αστικής πολιτιστικής αναζωογόνησης/αναβίωσης (culture-led regeneration).
Στο εξωτερικό ολοένα και περισσότεροι δήμοι, περιφέρειες και κράτη απευθύνονται σε ειδικούς, προκειμένου να σχεδιάσουν την προβολή τους και να βελτιώσουν την εικόνα και τη φήμη τους με βάση τις αρχές του μάρκετινγκ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις πόλεις του Άμστερνταμ, του Eindhoven, του Εδιμβούργου κ.ά.
Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές κατέχουν η πολιτιστική δραστηριότητα και οι πολιτιστικές βιομηχανίες, με τις στρατηγικές να εστιάζουν συχνά σε ειδικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, στις πολιτιστικές γειτονιές, τα μουσεία, τα θέατρα, τη μουσική κ.λπ.
Στο κείμενο παρουσιάζονται οι βασικές θεωρητικές τάσεις, καθώς και περιπτώσεις μελέτης από το εξωτερικό και την Ελλάδα, όπου αρκετές πόλεις υιοθετούν σχετικές στρατηγικές (π.χ. Κοζάνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη).

1. Πόλεις, Πολιτισμός και City Branding - Εισαγωγή


Η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, και ο σύγχρονος πολιτισμός αναγνωρίζονται ως κύρια στοιχεία ταυτότητας κάθε πόλης και ως συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω της συμβολής τους στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η έμφαση δίνεται στη συμβολική οικονομία, την αυθεντικότητα και την οικονομία της εμπειρίας (Gilmore & Pine, 1999 Zukin, 1995· Zukin, 2010). Πλέον, από την ιδεολογία της ελευθερίας της τέχνης και της πολιτιστικής δημοκρατίας η αστική πολιτιστική πολιτική έχει περάσει στην εξειδικευμένη διαχείριση γεγονότων και εμπειριών, στο τουριστικό μάρκετινγκ και το city branding, και την αποθέωση της πολιτιστικής επένδυσης.
Πέρα από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική στροφή που υπονοούν οι όροι αυτοί, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη σύγχρονη πόλη (μεταξύ άλλων: Florida, 2002· Landry, 2000· Pratt, 2011· Throsby, 2001). Η πολιτιστική παραγωγή και κατανάλωση στον αστικό χώρο περιλαμβάνουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων και υποδομών: από τα μουσεία, τα θέατρα και τις βιβλιοθήκες έως τη μόδα, τα εστιατόρια, τα καταστήματα κ.λπ. Η πολιτιστική δραστηριότητα συνδέεται με τις προσπάθειες αστικής αναζωογόνησης, οι οποίες μπορεί να αφορούν το σύνολο της πόλης, το υδάτινο μέτωπο ή συγκεκριμένες υποβαθμισμένες περιοχές.


Πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη και το Ρότερνταμ, έχουν στηρίξει μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους για αστική αναζωογόνηση και βελτίωση της εικόνας τους στα μουσεία και τις εκθέσεις (Κόνσολα, 2006). Ωστόσο, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση πολιτιστικής αναζωογόνησης των τελευταίων ετών είναι το Μπιλμπάο της Ισπανίας. Τη δεκαετία του '90, με τη δημιουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού Bilbao Ria 2000, ξεκινά το έργο ανάπλασης της παράκτιας ζώνης της πόλης, με σκοπό την αστική αναζωογόνηση -η πόλη αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ανεργίας λόγω της αποβιομηχάνισης. Το έργο που σηματοδότησε την προσπάθεια ήταν το Μουσείο Guggenheim (Εικόνα 7.1), σε σχέδια του αρχιτέκτονα Frank Gehry, το οποίο αποτέλεσε και το σύμβολο της αλλαγής της εικόνας της πόλης, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, και το οποίο αποτελεί παράδειγμα που προσπαθούν να αντιγράψουν και άλλες πόλεις, τάση η οποία χαρακτηρίζεται ως «Bilbao effect» (Baniotopoulou, 2001). Σήμερα η επένδυση σε ακριβά έργα αυτού του τύπου αμφισβητείται έντονα. Παραδείγματος χάριν, στο Ελσίνκι τα αντίστοιχα σχέδια για τη δημιουργία Μουσείου Guggenheim δέχθηκαν την περίοδο 2014-2015 επικρίσεις, ενώ αυξάνονται οι κριτικές στην τάση αυτή και χρησιμοποιείται o (αρνητικά φορτισμένος) όρος McGuggenheim (ή Mc Guggenheimisation), ο οποίος περιγράφει την τάση πολλών πόλεων να επενδύουν σε «έργα-ναυαρχίδες» που σχετίζονται με τον πολιτισμό, προκειμένου να προσελκύσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον (Zukin, 2010).





Εικόνα 7.1 Μουσείο Guggenheim στο Bilbao (Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guggenheim-bilbao-ian05.jpg - Άδεια Creative Commons)


Ο πολιτισμός είναι στο επίκεντρο των περισσότερων προσπαθειών προβολής μιας πόλης. Τα τελευταία χρόνια η προβολή των πόλεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο οργανωμένων στρατηγικών, καθιστώντας δημοφιλή την πρακτική του μάρκετινγκ/branding πόλεων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, κατοίκων και επισκεπτών.


Ένας αντιπροσωπευτικός ορισμός για το μάρκετινγκ τόπου είναι ο εξής:
«Είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία ή στρατηγική αλληλένδετων ενεργειών και μέτρων με σκοπό τη διατήρηση ή αύξηση της ελκυστικότητας ενός τόπου για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού» (κατά Lombarts, 2008, όπ. αναφ. στο Hospers, Verheul & Boekema, 2011).


Τα τελευταία χρόνια ο όρος «μάρκετινγκ του τόπου» τείνει να ταυτιστεί με έναν νέο όρο, το «branding του τόπου» (place branding), προκαλώντας συχνά παρερμηνείες. Με τον όρο «branding του τόπου» εννοείται η απόδοση συγκεκριμένης χωρικής ταυτότητας σε μια περιοχή ή πόλη, ώστε να διαμορφωθεί μια κεντρική ιδέα για τα χαρακτηριστικά και την αστική προσωπικότητά της.
Στο πλαίσιο της επιστημονικής συζήτησης, ιδιαίτερα δημοφιλείς έχουν γίνει όροι που περιγράφουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως το «αφήγημα» (storytelling), το οποίο προέρχεται από τον χώρο της διαφήμισης (Salmon, 2007/2008), καθώς και η έννοια του placemaking, η οποία είναι πιο σύνθετη, αφού περιλαμβάνει στοιχεία σχεδιασμού, διαμόρφωσης αλλά και προβολής ενός τόπου (Mommaas, 2002).
Οι πόλεις και οι τόποι, γενικότερα, μπορούν να διαμορφώσουν την εικόνα και την ταυτότητά τους, με σκοπό την ελκυστικότητα προς το εξωτερικό τους περιβάλλον, βασιζόμενοι στο προφίλ που έχουν ή/και θέλουν να δημιουργήσουν (Δέφνερ & Καραχάλης, 2012· Hospers, 2011α).
H στρατηγική μάρκετινγκ του τόπου δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό εργαλείο ούτε το μόνο ζητούμενο είναι να βρεθεί ένα σλόγκαν ή ένα λογότυπο: πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία προϋποθέτει ένα υπόβαθρο κατανόησης της γειτονιάς, της πόλης, της περιφέρειας ή του νησιού, όπου η συμμετοχή των τοπικών φορέων και των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη (Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής (ΕΤΟΥΣΕΠ) & Δήμος Κοζάνης, 2015).


Πώς διαμορφώνεται η εικόνα μιας πόλης;


Σύμφωνα με τους Kotler, Haider και Rein (1993), η εικόνα των πόλεων είναι ένα σύνολο από πεποιθήσεις, ιδέες και εντυπώσεις που έχουν ή διαμορφώνουν οι άνθρωποι για την πόλη ή έναν συγκεκριμένο προορισμό. Η εικόνα της πόλης αντιπροσωπεύει μια απλουστευμένη μορφή όλων των υποθέσεων και πληροφοριών που συνδέονται με τα προαναφερθέντα. Η εικόνα αυτή μπορεί να δημιουργηθεί βάσει διηγήσεων, από τις ειδήσεις στην τηλεόραση, από το διαδίκτυο, από την επικοινωνιακή πολιτική μάρκετινγκ της πόλης κ.λπ. Αστικές περιοχές, πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν στρατηγικές, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα και τη φήμη τους. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μια στρατηγική μάρκετινγκ/branding δεν σχετίζεται με τη διαφήμιση ή την πώληση, εφόσον ο χώρος δεν λειτουργεί ως «προϊόν». Είναι η δημιουργία και χρήση επικοινωνιακών εργαλείων, προκειμένου μια πόλη, μια περιφέρεια ή μια χώρα να βελτιώσει την εικόνα και τη φήμη της, να προσελκύσει επισκέπτες, επενδύσεις ή νέους κατοίκους και να δημιουργήσει αισθήματα ταύτισης και περηφάνιας στους υπάρχοντες κατοίκους. Παράλληλα, περιλαμβάνει και την προσπάθεια αντιστροφής ή ακύρωσης των όποιων αρνητικών εικόνων.
Η στρατηγική μάρκετινγκ/branding μιας πόλης αντλεί στοιχεία από διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ομάδων του αστικού πληθυσμού, τις οικονομικές και κοινωνικές συνιστώσες μιας περιοχής και τις πολλαπλές ταυτότητες (Avraham & Ketter, 2008· Dinnie, 2011· Eshuis, Braun & Klijn, 2012· Govers & Go, 2009· Kavaratzis & Ashworth, 2008· Kearns & Philo, 1993· Kolb, 2006).


Η προσπάθεια των πόλεων και των περιφερειών να εκτιμήσουν τις επιδόσεις τους σε εθνικό ή και παγκόσμιο επίπεδο έχει δημιουργήσει την ανάγκη για νέες στατιστικές μεθόδους, δείκτες και συγκριτικές μελέτες, που συνδέουν τις οικονομικές επιδόσεις με το μάρκετινγκ πόλεων (Jensen-Butler, Schachar & Van Wessep, 1997). Στη σχετική αρθρογραφία του μάρκετινγκ του τόπου τείνουν να κυριαρχούν οι αναφορές στην προσέγγιση των επιστημών του μάρκετινγκ και της διαφήμισης και, ειδικότερα, σε θεωρήσεις που βασίζονται στη μεθοδολογία του κοινωνικού μάρκετινγκ, αγνοώντας συχνά τις παραμέτρους που συνδέονται με άλλες θεωρήσεις (Δέφνερ, Καραχάλης & Μεταξάς, 2012· Kavaratzis, 2004· Warnaby, 2009). H μεθοδολογία έρευνας του μάρκετινγκ του τόπου αντλεί στοιχεία από προσεγγίσεις και πρακτικές διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Παράλληλα, απαιτείται να υπάρχει η σχετική ευελιξία, ώστε οι στρατηγικές να απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες, χρησιμοποιώντας με ιδιαίτερη προσοχή τη γλώσσα, το «αφήγημα» και τα επικοινωνιακά εργαλεία. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι οι σχετικές στρατηγικές απαιτούν ειδική επαγγελματική αντιμετώπιση, γεγονός που εξηγεί και το αυξημένο ενδιαφέρον για ένταξη του αντικειμένου σε προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό και -σε μικρότερο βαθμό- στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί και κριτική στάση απέναντι στο μάρκετινγκ/branding των πόλεων, που εστιάζει στην αναποτελεσματικότητα των μεθόδων μέτρησης της επιτυχίας τους, την έλλειψη κοινωνικών στόχων και τη σύνδεση με την επιχειρηματική αντίληψη της ανάπτυξης (Δέφνερ κ.ά., 2012· Pratt, 2011· Zukin, 2014).


7.2 Μάρκετινγκ και branding πόλεων


7.2.1 Κύριες τάσεις - βήματα


Μια αντιπροσωπευτική καταγραφή της ιστορίας και της πρόσφατης βιβλιογραφίας πάνω σε θέματα branding και μάρκετινγκ του τόπου επιχειρεί στο άρθρο του ο Hankinson (2010), συνδέοντας την ανάπτυξη του αντικειμένου με άλλους τομείς, όπως το τουριστικό μάρκετινγκ ή μάρκετινγκ προορισμού (Βασιλειάδης, 2003· Middleton & Hawkins, 1998/2004), το μάρκετινγκ υπηρεσιών (Γούναρης, 2003), την πολεοδομία και την οικονομική του αστικού χώρου (Warnaby, 2009).
Ειδικότερα, οι στρατηγικές city branding τείνουν να εξειδικεύονται και είναι δυνατόν να έχουν θεματική διάσταση, π.χ. η περιφέρεια του Eindhoven με τη στρατηγική για την «πιο έξυπνη περιφέρεια του κόσμου» ή το Τορόντο για την πιο «πράσινη» πόλη στον κόσμο.
Άλλες πόλεις εκπονούν ειδικά σχέδια μάρκετινγκ για τομείς όπως ο τουρισμός συνεδρίων (Meetings, Incentives, Conferencing, Exhibitions - ΜΙΟΕ), η μόδα, οι πολυτελείς αγορές, η γαστρονομία.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αλλάζουν τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μάρκετινγκ/branding του τόπου. Ο τομέας του μάρκετινγκ, γενικότερα, επηρεάζεται σημαντικά από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και, ειδικότερα, από τη ραγδαία αύξηση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter κ.ά.). To e-marketing, το μάρκετινγκ μέσω κοινωνικών δικτύων (Social Media Marketing) και η επίδραση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας αποτελούν ειδικά πεδία, με το διαδίκτυο να επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε την επίσκεψη σε μια πόλη, τη συμμετοχή στις τοπικές αποφάσεις, την πληροφόρηση για συγκεκριμένες επαγγελματικές ευκαιρίες κ.λπ., έχοντας οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα (Urry, 2012). Οι εφαρμογές διαδικτυακού μάρκετινγκ καθιστούν τον τρόπο επικοινωνίας πιο άμεσο και οικονομικό.


Η πρακτική του city branding και του μάρκετινγκ του τόπου δεν συνδέεται αποκλειστικά με τον τουρισμό ή τον πολιτισμό, αν και οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν βασικά στοιχεία των στρατηγικών προβολής.


Κυρίως απευθύνεται σε 5 ομάδες (Hospers, 2011α):
1. Κάτοικοι
2. Επιχειρήσεις
3. Επισκέπτες
4. Εργαζόμενοι - Αιρετά στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
5. Επιστήμονες - Άτομα με ταλέντο


Οι σχετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις μεταβάλλονται και δεν υπάρχει μια καθιερωμένη πρακτική: η χρήση εργαλείων της επιστήμης του μάρκετινγκ, είτε αναφέρεται σε προϊόντα είτε σε υπηρεσίες, δεν βρίσκει απευθείας εφαρμογή στις επιστήμες του χώρου και για τον λόγο αυτόν απαιτείται η προσαρμογή των προαναφερθέντων εργαλείων. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από τη σχετική επιστημονική συζήτηση είναι ότι ολοένα και περισσότερο αποσυνδέεται το αντικείμενο από στόχους που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό (Kavaratzis & Hatch, 2013). Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η συμπληρωματικότητα με άλλες διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι ένα σχέδιο μάρκετινγκ χρειάζεται να έρθει ως συνέχεια μιας ευρύτερης διαδικασίας σχεδιασμού. Περιλαμβάνει μια απαιτητική προεργασία σε επίπεδο έρευνας και σε επίπεδο διαχείρισης εταίρων. Η πρακτική εμπειρία εφαρμογής των σχεδίων μάρκετινγκ δείχνει ότι απαιτείται μια ομάδα στελεχών διαφορετικών ειδικοτήτων, προκειμένου η στρατηγική να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα.
Αν και στη διεθνή βιβλιογραφία δεν έχει επικρατήσει ένα μεθοδολογικό πρότυπο, ένα σχέδιο μάρκετινγκ πόλης πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα βασικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται συνοπτικά στα παρακάτω βήματα (Anholt, 2010· Govers & Go, 2009).


Βήματα:


ΒΗΜΑ 1. Ανάλυση
Η συγκέντρωση υλικού προβολής, μελετών, βασικών στοιχείων για την πόλη και την τοπική κοινωνία, πληροφοριών για τις στρατηγικές πόλεων με παρόμοια χαρακτηριστικά κ.λπ. οδηγεί στην αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης. Η κατανόηση και η μελέτη των ιδιαζόντων χαρακτηριστικών και των αξιών της πόλης αποτελούν προαπαιτούμενα της διαδικασίας.


ΒΗΜΑ 2. Έρευνα πεδίου
Η έρευνα με ερωτηματολόγια προς τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις είναι ένα απαραίτητο στάδιο για την αξιολόγηση της τρέχουσας και επιθυμητής εικόνας και της ταυτότητας της πόλης.


ΒΗΜΑ 3. Διαμόρφωση προτεινόμενου μοντέλου μάρκετινγκ
Με βάση τα δύο πρώτα βήματα αποφασίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθεί και θα υλοποιηθεί η πρόταση μάρκετινγκ, δηλαδή η μέθοδος και τα κύρια χαρακτηριστικά της στρατηγικής.


ΒΗΜΑ 4. Στρατηγική Μάρκετινγκ - Ομάδες-Στόχοι
Η περιγραφή της στρατηγικής, του οράματος και της στοχοθεσίας μάρκετινγκ της πόλης (συνήθως σε βάθος πενταετίας) και η περιγραφή των κύριων ομάδων-στόχων αποτελούν το σημαντικότερο βήμα. Εδώ περιγράφεται και η επικοινωνιακή πολιτική (λογότυπο, σλόγκαν, μείγμα μάρκετινγκ, «τοποθέτηση»), καθώς και ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων.


ΒΗΜΑ 5. Δημιουργία και Περιγραφή Εξειδικευμένων Πακέτων ανά αγορά-στόχο
Για επιλεγμένους τομείς θα χρειαστεί να εξειδικευτεί η πρόταση σε θεματικά «πακέτα», τα οποία θα περιλαμβάνουν μια πλήρη περιγραφή των δράσεων και των χρονοδιαγραμμάτων.


ΒΗΜΑ 6. Διαβούλευση - Οριστικοποίηση πρότασης
Η κοινοποίηση της στρατηγικής και η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς/εταίρους και την τοπική κοινωνία είναι απαραίτητα βήματα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, να οριστικοποιηθεί και να εξειδικευτεί η πρόταση.


ΒΗΜΑ 7. Οργανωτική Δομή - Ρόλος Εταίρων
Ο οργανισμός, η εταιρεία ειδικού σκοπού ή το γραφείο, που θα έχει την ευθύνη συντονισμού, περιγράφεται με λεπτομέρεια ως προς το οργανόγραμμα και τις αρμοδιότητες.


ΒΗΜΑ 8. Αξιολόγηση
Με την εφαρμογή της στρατηγικής αξιολογούνται η αναγνωρισιμότητα και η λειτουργικότητα του σχεδίου city branding. Συνήθως η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και καταλήγει σε προτάσεις βελτίωσης ή επαναδιατύπωσης στόχων.
Σε σχέση με το τελευταίο βήμα, ξεχωριστό πεδίο αποτελεί ο τρόπος μέτρησης και αποτίμησης των επιπτώσεων ενός σχεδίου μάρκετινγκ και, γενικότερα, της πετυχημένης ή μη εφαρμογής του. Κεντρική θέση στη σχετική συζήτηση κατέχουν η έννοια του «brand equity» -της αξίας ενός brand- σε σχέση με την πόλη και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μετρηθεί (Kavaratzis & Florek, 2014).


7.2.2 Συμμετοχή των πολιτών


Οι έννοιες της εκ των κάτω (bottom up) αστικής ανάπτυξης και του συμμετοχικού σχεδιασμού επηρεάζουν σημαντικά όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αστική πολιτική και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ο Barber (2014) αναφέρεται στην τάση αυτή στο βιβλίο του If Mayors would rule the world, όπου δίνει έμφαση στον Α' Βαθμό Αυτοδιοίκησης και τον αυξημένο ρόλο που κατέχει στην αντιμετώπιση της κρίσης -συνδέει την έννοια της αστικής ανθεκτικότητας (resilience) πρωτίστως με τον ρόλο των δημάρχων. Επίσης, ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στον σχεδιασμό στρατηγικών κρίνεται ως πολύ σημαντικός και για το μάρκετινγκ/branding πόλεων. Οι Kavaratzis και Hatch (2013) περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η τάση αυτή επηρεάζει το city branding, χρησιμοποιώντας το μοντέλο των 4Rs, που έρχεται να αντικαταστήσει ή να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το μοντέλο των 4 ή 8 Ps (Kotler & Armstrong, 2008/2009). Το μοντέλο των 4 Rs των Aitken και Campello (2011) εστιάζει στην κοινωνική διάσταση του branding και την ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων. Τα Rs περιλαμβάνουν τα Δικαιώματα (Rights), τους Ρόλους (Roles), τις Ευθύνες (Responsibilities) και τις Σχέσεις (Relationships) ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας. Τα τέσσερα αυτά στοιχεία συνθέτουν την εμπειρία ενός τόπου και η μεταξύ τους σύνδεση δημιουργεί ένα δυναμικό, αυθεντικό και συλλογικό brand για μια κοινότητα, στο οποίο αποτυπώνεται η αστική ταυτότητα, αλλά και οι συνήθειες ενός τόπου στην καθημερινότητα και την κοινωνική ιεραρχία (ΕΤΟΥΣΕΠ & Δήμος Κοζάνης, 2015).


Το branding των πόλεων εστιάζει ολοένα και περισσότερο στον διάλογο, την αντιπαράθεση και την αμφισβήτηση (Kavaratzis & Hatch, 2013). Η συνεργασία των κατοίκων και των εταίρων μπορεί να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι επαγγελματίες του branding οφείλουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία και να κινητοποιήσουν τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σ' αυτή, με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα. H αποτύπωση της γνώμης των πολιτών για θέματα που έχουν σχέση με την εικόνα της πόλης είναι, επίσης, επιθυμητή. Παραδείγματος χάριν, το 2015 στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη έρευνα για τη στάση των κατοίκων απέναντι στη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της πόλης από εφημερίδα, η οποία διακίνησε ερωτηματολόγιο ως ένθετο, καθώς και ηλεκτρονικά (ανακτήθηκε 30 Αυγούστου, 2015, από www.Iamsterdam.nl).


7.3 Ο ρόλος του πολιτισμού στις στρατηγικές city marketing και branding
7.3.1 Ο πολιτισμός ως κύριο στοιχείο των στρατηγικών city branding


Η πολιτιστική κληρονομιά, ο σύγχρονος πολιτισμός και οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου συχνά έχουν τον ρόλο του ακρογωνιαίου λίθου των στρατηγικών μάρκετινγκ, αφού συνδέονται περισσότερο από κάθε άλλον τομέα με την κυρίαρχη εικόνα ενός τόπου και την ποιότητα ζωής. Αφενός τα μνημεία, τα μουσεία και το δομημένο περιβάλλον και αφετέρου τα φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, οι εικαστικές εκθέσεις, καθώς και οι μεγάλες διοργανώσεις, όπως ο εορτασμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχουν τη δύναμη να χαρακτηρίζουν μια πόλη και να συμβάλλουν στην αναζωογόνησή της. Συχνά επιδιώκεται, μέσω στρατηγικών, η παρουσία και δικτύωση πολιτιστικών οργανισμών (μουσεία, θέατρα, γκαλερί, αίθουσες συναυλιών κ.ά.) και επαγγελματιών του δημιουργικού τομέα στο πλαίσιο της πόλης ή μιας περιοχής, με στόχο την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση.


Η προβολή των «πολιτιστικών περιοχών» ή «επίκεντρων πολιτισμού» αποκτά κεντρικό ρόλο στις σχετικές στρατηγικές μάρκετινγκ για πολλές πόλεις, με παραδείγματα, όπως το Prenzlauer Berg στο Βερολίνο, το Museumsquartier στη Βιέννη ή το District 798 στο Πεκίνο, να καταδεικνύουν τις διαφορετικές μορφές αυτών (Καραχάλης, 2010· Κόνσολα, 2011). Συχνά δε συγκεκριμένες «πολιτιστικές γειτονιές» αντιπροσωπεύουν το σύνολο της πόλης, προβάλλοντας εικόνες αναγέννησης, αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας και πολιτιστικής παραγωγής. Η πόλη του Λονδίνου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα: η περιοχή South Bank, με την Tate Modern, το London Eye και το Millennium Bridge, αποτελεί πλέον την κυρίαρχη εικόνα της πόλης (Kavaratzis & Ashworth, 2008). Ειδικά οι νεανικές κουλτούρες προσφέρουν ευκαιρίες για την προβολή εικόνων που σχετίζονται με τη ζωντάνια, τον πειραματισμό και την ανεκτικότητα, εξυπηρετώντας τους στόχους μάρκετινγκ -το Βερολίνο έχει στηρίξει τη στρατηγική branding σε εικόνες της εναλλακτικής, νεανικής σκηνής της πόλης (Colomb, 2012). Εκτός από τον πολιτισμό, στοιχεία όπως η ανεκτικότητα, η ποιότητα ζωής και η καινοτομία αντιμετωπίζονται ως σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια πόλη. Σ' αυτήν την παραδοχή στηρίζονται και δημοφιλείς θεωρητικές προσεγγίσεις, όπως η Δημιουργική Πόλη του C. Landry και η θεωρία της Δημιουργικής Τάξης του R. Florida, οι οποίες δέχονται και κριτικές σχετικά με την «εργαλειοποίηση» του πολιτισμού (Florida, 2002· Landry, 2000). Πιο πρόσφατα ο Florida (2008), με την έρευνα Κατοικία και Ευτυχία, απέδειξε ότι για 27.000 Αμερικανούς ο τόπος κατοικίας βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά την εκτίμηση της ποιότητας ζωής και της ευζωίας. Η πόλη ή το χωριό, όπου διαμένει κανείς, θεωρείται εξίσου σημαντικός παράγοντας ευτυχίας με την οικογενειακή κατάσταση ή την υγεία -συμπέρασμα που αναδεικνύει τη σημασία του τομέα του μάρκετινγκ/branding της πόλης.


7.3.2 Παραδείγματα πόλεων του εξωτερικού


Πολλές πόλεις του εξωτερικού έχουν εκπονήσει και εφαρμόζουν σχέδια μάρκετινγκ και branding της πόλης, εστιάζοντας στο πολιτιστικό στοιχείο και χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια, το Τορόντο, η Λυών, το Τορίνο, η Ουτρέχτη κ.ά. εφαρμόζουν πετυχημένες στρατηγικές. Οι ολλανδικές πόλεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρωτοποριακές, αφού, σύμφωνα με τον Hospers (2011β), σχεδόν το 75% αυτών έχει δημοσιευμένο σχέδιο μάρκετινγκ και σχετικό γραφείο/υπηρεσία.


Ένα παράδειγμα, το οποίο είναι γνωστό χωρίς να είναι αντιπροσωπευτικό ή το πιο πετυχημένο, είναι η στρατηγική μάρκετινγκ του Άμστερνταμ. H στρατηγική αυτή βασίστηκε σε μια εκτεταμένη έρευνα με τους εταίρους, τους κατοίκους και τους επισκέπτες και είχε ως κύριο στόχο την ανάδειξη πολλαπλών χαρακτηριστικών (Kavaratzis, 2008). Δεκαέξι στοιχεία ταυτότητας της πόλης (βλ. το ιστόγραμμα στο Σχήμα 6.1) επιλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν. Εκτός από τα χαρακτηριστικά στοιχεία με τα οποία έχει συνδεθεί η πόλη, δηλαδή τα κανάλια, τα ποδήλατα, τα ναρκωτικά, την ανεκτικότητα, συμπεριλήφθηκαν και άλλα, τα οποία δεν ταυτίζει κανείς εύκολα με το Άμστερνταμ, π.χ. πόλη της γνώσης ή κόμβος logistics. Η έρευνα έδειξε ότι η καθιερωμένη ταυτότητα του Άμστερνταμ δεν είναι πλέον επιθυμητή. Το «Ι Amsterdam» είναι το σλόγκαν που προκρίθηκε και θεωρείται πολύ πετυχημένο, ενώ και οι εικόνες, με τις οποίες συνδυάστηκε, προβάλλουν ταυτότητες της πόλης που δεν είναι αρκετά γνωστές (π.χ. η πόλη-κόμβος, η πόλη έρευνας, η πόλη γεγονότων), σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η εικόνα του σεξοτουρισμού και των ναρκωτικών.
Το σλόγκαν «Ι Amsterdam» θεωρείται πετυχημένο, αφού είναι εύκολα κατανοητό, αξιομνημόνευτο και περιλαμβάνει την ονομασία της πόλης (Kavaratzis & Ashworth, 2008). Ο πολιτισμός και τα ειδικά γεγονότα (οι εκθέσεις-blockbusters σε μουσεία όπως το Van Gogh και το Stedelijk, οι συναυλίες, το Gay Parade, το Sail, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Ajax κ.ά.) κατέχουν κεντρική θέση στο υλικό προβολής. Στο σχετικό τηλεοπτικό σποτ φαίνονται η πολλαπλή στόχευση σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού, με βάση την έρευνα που προηγήθηκε, καθώς και οι διαφορετικές ταυτότητες -του επισκέπτη, του κατοίκου, του επιχειρηματία- που μπορούν να συνδεθούν με τις εικόνες του σποτ. (ανακτήθηκε 15 Ιουλίου, 2015, από www.youtube.com/watch?v=9mCjdLtfGdk)
(Εικόνα 7.2).










Σχήμα 7.1 Αποτελέσματα έρευνας για τη στρατηγική Iamsterdam (Πηγή: www. iamsterdam. com - Mediabank Amsterdam Marketing)


Η περίπτωση του Eindhoven, επίσης, έχει να επιδείξει σημαντικές καινοτομίες (υπάρχουν αναφορές στο λεγόμενο «Θαύμα του Eindhoven»). Πρόκειται για μια πόλη-βιομηχανικό κέντρο, η οποία γνώρισε σημαντικές δυσκολίες λόγω της αποβιομηχάνισης και, κυρίως, λόγω της πτώσης της παντοδύναμης Philips. Από τις αρχές του 2000 η περιοχή του Eindhoven με το πρόγραμμα «Brainport 2005-2013» επιχειρεί και καταφέρνει να μετατραπεί σε μια βιώσιμη και διεθνώς ανταγωνιστική περιοχή (http://www.brainport.nl/en). Παράλληλα, η πόλη έχει πλέον να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο του πολισμού και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης: η σχολή design της πόλης (http://www.designacademy.nl) θεωρείται μια από τις κορυφαίες στον κόσμο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Van Abbe είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα.





Ο στόχος που εξαρχής έχει τεθεί είναι μέχρι το 2020 το Eindhoven να βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πιο καινοτόμες περιφέρειες παγκοσμίως και στις τρεις πρώτες στην Ευρώπη. Σήμερα η στρατηγική μάρκετινγκ/branding για την πόλη ονομάζεται «Eindhoven 365» και εφαρμόζεται από το 2013 (http://www.merkeindhoven.nl). Οι σημαντικότερες αγορές-στόχοι είναι οι εμπορικές επενδύσεις και οι τουρίστες/επισκέπτες και δευτερευόντως οι κάτοικοι και ο αθλητικός τομέας (http://eindhoven365.nl/). Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά η πόλη στοχεύει στην προσέλκυση ταλαντούχων ατόμων, φοιτητών και διεθνών επιχειρήσεων. Υπεύθυνος οργανισμός είναι ένα νέο εταιρικό σχήμα με την επωνυμία Eindhoven City Marketing (ή Eindhoven365), το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση του τοπικού τουριστικού οργανισμού και της εταιρείας CityDynamiek. Το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει τον διευθυντή μάρκετινγκ της πόλης, ενώ στον οργανισμό εργάζονται, μόνιμα ή με συμβάσεις έργου, τριάντα άτομα. Ο οργανισμός μάρκετινγκ διαχειρίζεται και ένα ποσό, το οποίο διαθέτει ως οικονομική υποστήριξη σε εκδηλώσεις που προάγουν την πόλη (ο ενδιαφερόμενος φορέας συμπληρώνει σχετική αίτηση). Ως βέλτιστες πρακτικές αναφέρονται η έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και η θέσπιση του φεστιβάλ Glow, το οποίο αποτελεί, ίσως, το πολιτιστικό γεγονός με τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα: έχοντας αποκτήσει το προσωνύμιο «πόλη του φωτός», το Eindhoven επένδυσε σε ένα ειδικό γεγονός με θέμα τον δημιουργικό φωτισμό της πόλης (Εικόνα 7.3). Για τις λίγες ημέρες που διαρκεί το «Glow», κτήρια, δημόσιοι χώροι, πάρκα κ.ά. φωτίζονται από γνωστούς καλλιτέχνες, προκαλώντας το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών (
http://www.gloweindhoven.nl/website/glow/glow.php ).


Αντίστοιχα, το Groningen συνδέθηκε με τη στρατηγική μάρκετινγκ, η οποία σχεδιάστηκε γύρω από το σλόγκαν «Τίποτα πάνω από το Groningen», χρησιμοποιώντας ως λογότυπο το πρώτο γράμμα της πόλης («G»). Η στρατηγική κατάφερε να αντιστρέψει την καταγεγραμμένη αρνητική εικόνα της πόλης και τηςευρύτερης περιοχής (http://toerisme.groningen.nl). Μια από τις βασικές διαπιστώσεις είναι ότι τα τουριστικά πλεονεκτήματα της πόλης (ιστορικό κέντρο με κανάλια, μουσεία, αγορά), αλλά και της ευρύτερης περιοχής (τοπία ιδιαίτερου κάλλους, ιστορικές εκκλησίες κ.ά.) είναι άγνωστα στο κοινό. Σύμφωνα με τον Hospers (2011β), το όραμα στηρίχθηκε μεθοδολογικά στις έρευνες κοινού, την έρευνα γραφείου και σε δεκατρείς συνεντεύξεις με ανθρώπους-κλειδιά από την τοπική κοινωνία. Για τους τουρίστες δημιούργησαν την πετυχημένη στρατηγική μάρκετινγκ προορισμού «G7», επιλέγοντας επτά κύρια χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Η βασική ομάδα-στόχος καθορίστηκε με βάση ομαδοποίηση του κοινού από εταιρεία μάρκετινγκ στην Ολλανδία και βασίζεται σε κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά: επιλέχθηκε η ομάδα που χαρακτηρίζεται από το υψηλό εισόδημα, την καλή μόρφωση και το ενδιαφέρον για τις τέχνες. Η πόλη ωφελήθηκε από την προβολή και οι 324.000 διανυκτερεύσεις το 2009 αποτελούν το ρεκόρ διανυκτερεύσεων της πόλης. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για το μείγμα μάρκετινγκ περιλαμβάνουν τηλεοπτική καμπάνια, καταχωρίσεις σε έντυπα, ένθετα σε εφημερίδες και περιοδικά, e-marketing, αυτοκόλλητα, διασημότητες -πρεσβευτές της πόλης κ.ά.- όλα με σημαντική απήχηση. Υπεύθυνος οργανισμός είναι η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «Marketing Groningen», η οποία ιδρύθηκε το 2003 -τμήμα αυτής αποτελούν το Infopoint με τις τουριστικές πληροφορίες και το Uitburo (γραφείο ειδικών γεγονότων / ticketing). Ο Δήμος και η Νομαρχία είναι οι κύριοι χρηματοδότες, ενώ τα τελευταία χρόνια η εταιρεία εξασφαλίζει χρηματοδότηση από χορηγούς και ευρωπαϊκά προγράμματα. Η εταιρεία μάρκετινγκ εκδίδει εξειδικευμένους οδηγούς (π.χ. χάρτη των παραμυθιών της περιοχής, οδηγό περιήγησης στα ποτάμια, πολιτιστικούς οδηγούς), σχεδιάζει ειδικές εφαρμογές (applications κ.λπ). Η στρατηγική μάρκετινγκ 2003-2007 κόστισε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με την υποβολή για βράβευση). Ως βέλτιστες/πρωτότυπες ιδέες μπορούν να αναφερθούν τα τηλεοπτικά σποτ 25 δευτερολέπτων, τα οποία προβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο, η ιδέα του Groningen Spot, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του portal (http://toerisme.groningen.nl) να σχεδιάσουν το δικό τους τηλεοπτικό σποτ ανεβάζοντας φωτογραφίες, και, τέλος, το Fly Over Groningen, ο σχεδιασμός ενός εναέριου μέσου σταθερής τροχιάς (τελεφερίκ) για την πόλη, το οποίο, πέρα από την πρακτική του χρήση, αναμένεται να αποτελέσει και στοιχείο αναγνωρισιμότητας του αστικού τοπίου (www.flyovergroningen.nl).


7.3.3 Η περίπτωση του Εδιμβούργου - Πόλης των φεστιβάλ


To Εδιμβούργο, πρωτεύουσα της Σκωτίας, είναι η πόλη που ταυτίζεται με τα πολιτιστικά φεστιβάλ και ακολουθεί ειδική στρατηγική μάρκετινγκ, ώστε να «τοποθετηθεί» ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των φεστιβάλ (Richards & Palmer, 2010·www.edinburghfestivalcity.com). Το περίφημο θεατρικό Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου ξεκινάει αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εκφράζει τη γενικότερη τάση αυτής της εποχής για επένδυση στον πολιτισμό. Ήδη από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του αποκτά υψηλό κύρος και οι θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια. Έτσι, πολύ σύντομα (ήδη από το 1947) και παράλληλα με το φεστιβάλ, διοργανώνεται το Fringe, το οποίο ξεκίνησε ως «αντιφεστιβάλ» από θεατρικές ομάδες που «κόπηκαν» από το πρόγραμμα -σήμερα αποτελεί έναν εξίσου πετυχημένο θεσμό που έχει αποκτήσει αυτόνομη ταυτότητα, ενώ η πόλη φιλοξενεί πολλά ακόμη θεματικά φεστιβάλ.


Σύμφωνα με έρευνα κοινού που πραγματοποιήθηκε το 2004, η πόλη είχε μάλλον θετική εικόνα για όσους την είχαν επισκεφτεί (συνολική βαθμολογία 7,6/10), αλλά μάλλον αρνητική εικόνα (5,6/10) για όσους δεν την είχαν επισκεφτεί. Σε
αντίθεση, λοιπόν, με τους επισκέπτες, που τονίζουν χαρακτηριστικά όπως η «ηρεμία» και η «ευγένεια» των κατοίκων, όσοι δεν είχαν επισκεφτεί την πόλη ανέφεραν ότι είναι «βαρετή», «απομακρυσμένη» και «αγροτική».


Η πόλη του Εδιμβούργου εκπόνησε σχέδιο μάρκετινγκ, προκειμένου να αποτελέσει την «παγκόσμια πρωτεύουσα των φεστιβάλ». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ανταγωνισμό, ο οποίος εντοπίζεται σε διαφορετικά χωρικά επίπεδα: παγκόσμιο (Σαν Φρανσίσκο, Σίδνεϋ), ευρωπαϊκό (Άμστερνταμ, Βαρκελώνη) και τοπικό (Newcastle), ενώ κάθε χρόνο, στο πλαίσιο μιας άσκησης benchmarking, πραγματοποιείται ένα διήμερο εργαστήριο με συζήτηση για τις επιδόσεις και το μέλλον των ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Το σχέδιο ανάπτυξης της «Πόλης των Φεστιβάλ» περιλαμβάνει δεκατέσσερις κύριες προτάσεις αλλαγών, μεταξύ των οποίων ενδεικτικές είναι οι εξής: η δημιουργία οργανισμού για την προώθηση του Εδιμβούργου ως πόλης των φεστιβάλ (Edinburgh Festivals), η κοινή στρατηγική μάρκετινγκ όλων των φεστιβάλ της πόλης, η τήρηση ενός ενημερωμένου χρονοδιαγράμματος για την αποφυγή επικαλύψεων, η συνεχής έρευνα σε σχέση με το κοινό όλων των φεστιβάλ της πόλης, η τήρηση ενός ενημερωμένου χρονοδιαγράμματος για την αποφυγή επικαλύψεων, η συνεχής έρευνα σε σχέση με το κοινό όλων των φεστιβάλ, η αξιολόγηση της συνεισφοράς κάθε φεστιβάλ στη συνολική στρατηγική και, τέλος, η δημιουργία μιας εργαλειοθήκης (toolkit) προς χρήση κάθε φεστιβάλ (http://www.edinburghfestivalcity.com) (Εικόνα 7.4).



7.4. Η ελληνική εμπειρία
Στην Ελλάδα, οι προσπάθειες για τη χάραξη και την εφαρμογή στρατηγικών μάρκετινγκ και branding πόλεων δεν έχουν ακόμη συστηματοποιηθεί. Τα στάδια της εξέλιξης των σχετικών στρατηγικών ακολουθούν τρεις φάσεις (Kavaratzis & Hatch, 2013):
στην πρώτη φάση, η στρατηγική μάρκετινγκ αποτελεί πρωτοβουλία ιδιωτών, στη
δεύτερη φάση, η πρωτοβουλία αυτή αναγνωρίζεται από τις τοπικές αρχές και,
στην τρίτη φάση, γίνεται πλέον κοινή αντίληψη ότι οι στρατηγικές αυτές ωφελούν συνολικά την πόλη.
Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς αντίστοιχη εξέλιξη στις ελληνικές πόλεις. Οι ολοκληρωμένες προσπάθειες αφορούν κυρίως τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα (η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη επενδύουν σημαντικά ποσά στην προβολή τους), ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις μικρότερων πόλεων, όπως αυτές της Λάρισας, της Κοζάνης, της Καλαμάτας και του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας.


Η μόνη ολοκληρωμένη πολιτική προώθησης βάσει ενός ειδικού γεγονότος ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας: η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, η τελετή έναρξης και οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν μια εμπειρία που δημιούργησε και ενίσχυσε άλλους θεσμούς τα επόμενα χρόνια.
Τα δεκάδες φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι ελληνικές πόλεις σπάνια γίνονται αντικείμενο προώθησης της πόλης, ούτε προσελκύουν τουρίστες, γεγονός που πρέπει να συσχετιστεί και με παράγοντες που επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν (Konsola & Karachalis, 2009).
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ειδικού γεγονότος που συνδέεται με την αστική αναζωογόνηση και το city branding.
Διοργανώνεται για πρώτη χρονιά το 1985 στην Αθήνα και έκτοτε κάθε χρόνο μία (και αργότερα δύο) ευρωπαϊκές πόλεις για ένα έτος φιλοξενούν τον θεσμό, σε αρκετές περιπτώσεις με σημαντική κληρονομιά για την πόλη. Τα κριτήρια ανάθεσης και επιλογής αλλάζουν διαχρονικά. Σήμερα πλέον κάθε χώρα διοργανώνει διαγωνισμό στον οποίο συμμετέχουν με υποβολή φακέλου όσες πόλεις το επιθυμούν.


Η ελληνική εμπειρία από τη διοργάνωση του θεσμού συνδέεται με χαμένες ευκαιρίες: η Θεσσαλονίκη το 1997, με μια γενναία χρηματοδότηση, συνέδεσε τον θεσμό με μια σειρά από χωρικές παρεμβάσεις στο λιμάνι (Προβλήτα Α) και την περιοχή των Λαδάδικων. Ωστόσο, παρά την επιτυχία ορισμένων εκδηλώσεων, όπως π.χ. η έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους», η διοργάνωση συνδέθηκε με οικονομικά σκάνδαλα και αδυναμία κεφαλαιοποίησης των θετικών εικόνων σε επίπεδο ταυτότητας (Deffner & Labrianidis,2005).


Στην περίπτωση της Πάτρας, η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006 υπήρξε μοναδική ευκαιρία για παγκόσμια προβολή και «επανατοποθέτηση» της πόλης ως πολιτιστικού πόλου της δυτικής Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάστηκε και η στρατηγική μάρκετινγκ με κύριο στόχο να κρατήσει τους διερχόμενους ταξιδιώτες του λιμανιού. Παρότι δαπανήθηκαν πόροι για προβολή, δεν υπήρξε έγκαιρη πληροφόρηση, η διοργάνωση δεν κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον στην πόλη, ενώ οι νέες πολιτιστικές υποδομές της Ακτής Δυμαίων (Εργοστάσιο Λαδόπουλου, Πτωχοκομείο, Σφαγεία κ.ά.) δεν αποδείχθηκαν βιώσιμες (Τσιλήρας, 2015). Με αφορμή τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Η προβολή της πόλης, το όραμα για το μέλλον της πόλης μετά το 2021 και η πολιτιστική στρατηγική αποτελούν κύρια στοιχεία αξιολόγησης για την επιλογή -επομένως η ανάγκη για σχεδιασμό στρατηγικών branding γίνεται επιτακτική.


Τα παραδείγματα του εξωτερικού μπορούν να λειτουργήσουν ως βέλτιστες πρακτικές για τις ελληνικές πόλεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι αυξάνονται οι σχετικές προσπάθειες των ελληνικών πόλεων για την ανάδειξη του πολιτιστικού τους προφίλ μέσα από οργανωμένες στρατηγικές.
Ο Δήμος Αθηναίων, με τη σύσταση ειδικού γραφείου, προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπήρχε έως σήμερα σε θέματα μάρκετινγκ. Ωστόσο, η προβολή της Αθήνας ως «πόλης γεγονότων» είναι σχετικά αδύναμη, ενώ πρόσφατα αποσύρθηκε η καμπάνια με τίτλο «Breathtaking Athens» (Εικόνα 7.5) και αντικαταστάθηκε από την καμπάνια «You in Athens», που προβάλλει τα θετικά στοιχεία της πόλης με την υποστήριξη γνωστών travel bloggers. Η Αθήνα έχει το προνόμιο να διαθέτει πλούσιο απόθεμα πολιτιστικής κληρονομιάς και πληθώρα συλλογών αρχαιοτήτων. Ωστόσο, έως σήμερα δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για επίσκεψη μουσείων και, με εξαίρεση το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο έχει σημαντική επισκεψιμότητα, δεν κατέχει υψηλή θέση στις σχετικές παγκόσμιες ιεραρχήσεις. Η τάση αυτή ίσως αλλάξει τα επόμενα χρόνια, καθώς, παρά την οικονομική κρίση, αρκετά νέα μουσεία και κτήρια πολιτισμού προστίθενται στην πολιτιστική υποδομή δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.


Πιο συγκεκριμένα, στον εικαστικό τομέα η λειτουργία δύο νέων μουσείων με τη στέγαση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ και της Συλλογής Γουλανδρή στο Παγκράτι, σε συνδυασμό με την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης, αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της εικόνας της πόλης ως προορισμού εικαστικών τεχνών, σε συνάρτηση βέβαια και με το γεγονός της διοργάνωσης της διάσημης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Documenta το 2017. Μουσειακό τμήμα θα αποκτήσει και η Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ σε χωρικό επίπεδο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου, καθώς αναμένονται τα νέα μουσεία της Πολιτιστικής Ακτής στον Πειραιά (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Μετανάστευσης).
Παρά τις προοπτικές αυτές, όμως, η δημοσιονομική κρίση καθιστά σχεδόν αδύνατη την εύρεση και διάθεση οικονομικών πόρων για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων πολιτιστικής ανάπτυξης, και αρκετά μουσεία αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας (Καραχάλης & Κατσαφάδου,2015).



Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπου η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και ο σύγχρονος πολιτισμός (π.χ. Συλλογή Κωστάκη), η διοργάνωση σημαντικών φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Photobiennale, δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς ως στοιχεία προβολής. Η καμπάνια «Many Stories, One Heart» (Εικόνα 7.6) βασίστηκε, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, στις πολλαπλές ιστορικές ταυτότητες της πόλης, ενώ σήμερα η Θεσσαλονίκη προσπαθεί να προβληθεί ως γαστρονομικός προορισμός και πόλη νεανικής δημιουργικότητας.





Πιο πρόσφατα και σύμφωνα με το www.citybranding.gr, αρκετές είναι οι πόλεις που αναζητούν σχετική τεχνογνωσία και σχεδιάζουν τη στρατηγική τους με τη βοήθεια ειδικών. Η Λάρισα προσπαθεί να προβάλει την κεντρικότητα, τον ρόλο της ως κόμβου, την ιστορία και την ποιότητα ζωής που προσφέρει (ΕΤΟΥΣΕΠ, Δήμος Λαρισαίων & ΔΕΥΑΛ, 2015). Για τον σκοπό αυτόν προσπαθεί να αναδείξει στοιχεία που δεν είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό, αλλά και την εικόνα της φιλόξενης, «ανοιχτής» πόλης. Ειδικά για τον πολιτιστικό τομέα, πέρα από το θέατρο (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ), ιδιωτικές σκηνές) και τις εικαστικές τέχνες (Μουσείο Κατσίγρα κ.λπ.), η Λάρισα διαθέτει και ένα σημαντικό απόθεμα καλλιτεχνικών ομάδων και συλλογικοτήτων που χαρακτηρίζουν την πόλη και σχετίζονται με την πολιτιστική παραγωγή, η οποία θα πρέπει να αναδειχθεί (Μάστορα, 2015). Αντίστοιχα, για την πόλη της Κοζάνης εφαρμόστηκαν πειραματικά οι αρχές του συμμετοχικού city branding. Η Κοζάνη, μια πόλη που χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των λιγνιτορυχείων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), αναζητεί ένα νέο προφίλ. Τα πολιτιστικά στοιχεία που ξεχωρίζουν και προέκυψαν στη φάση της ανάλυσης και της έρευνας πεδίου σχετίζονται με τις αφηγήσεις («μπέντια»), την εικόνα της πόλης του βιβλίου (ειδικά με τη Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, με την ιστορική της συλλογή, αλλά και με το υπό κατασκευή νέο εμβληματικό κτήριο), καθώς και τη νεανική κουλτούρα του γκράφιτι και του hip-hop. Η διττή έννοια της «ενέργειας» θα χρησιμοποιηθεί ως κύριο στοιχείο προβολής (Deffner & Karachalis, 2014· ΕΤΟΥΣΕΠ & Δήμος Κοζάνης, 2015).


7.5 Βιώσιμη αστική ανάπτυξη, πολιτισμός και κρίση


Είναι αναμενόμενο οι υπεύθυνοι των στρατηγικών μάρκετινγκ και branding των πόλεων να καταφεύγουν σε εικόνες που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός δίνει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, καθώς και της ταύτισης, της ιστορικής συνέχειας και της συλλογικής αντιπροσώπευσης και αντιμετωπίζεται ως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στη σύγχρονη πόλη. Η εικόνα, η ταυτότητα και η φήμη μιας πόλης επηρεάζονται σε μέγιστο βαθμό από την πολιτιστική κληρονομιά, τις παραδόσεις, το κτηριακό απόθεμα, τον σύγχρονο πολιτισμό, τη γαστρονομία, τις νεανικές κουλτούρες κ.λπ., και αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο αποτελούν κεντρικά στοιχεία στις σχετικές καμπάνιες των πόλεων.
Σημαντική είναι και η συζήτηση για τον ρόλο του πολιτισμού στην καθημερινότητα της πόλης -με την έννοια της πολιτισμικής πολιτικής-, στις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες σε επίπεδο πόλης (Ζορμπά, 2015). Η συζήτηση αυτή στο πλαίσιο των πόλεων και της γειτονιάς δεν είναι νέα, καθίσταται όμως έντονα επίκαιρη:
Η Jacobs (1961), στο πρωτοποριακό έργο της The Death and Life of Great American Cities, περιγράφει τη ζωή και τον αστικό σχεδιασμό στην πόλη με αφορμή την καθημερινότητα στην οδό Hudson της Νέας Υόρκης και, μέσα από το πρίσμα της διαφορετικότητας, των σχέσεων μεταξύ των γειτόνων, της μείξης χρήσεων κ.λπ., αναδεικνύει τη σημασία του καθημερινού πολιτισμού.


Μετά το 2008 η κρίση έχει επηρεάσει κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας και, σε σημαντικό βαθμό, και την πολιτιστική: η οικονομική κρίση έχει επιφέρει νέες συνθήκες για τους εργαζόμενους στον πολιτιστικό τομέα (αύξηση της αυτοαπασχόλησης και της ανεργίας), τις επιχειρήσεις (π.χ. κλείσιμο εκδοτικών οίκων, θεατρικών σκηνών) και τους πολιτιστικούς οργανισμούς -ειδικά για την επιβίωση και σωστή λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών μουσείων οι απειλές είναι πολλαπλές (Αυδίκος, 2014· Εμμανουήλ, Καυταντζόγλου & Σουλιώτης, 2014· Λαζαρέτου, 2014· Πούλιος & Τουλούπα, υπό εκτύπωση).


Πώς επηρεάζει η κρίση την προσπάθεια των ελληνικών πόλεων να αναπτύξουν την πολιτιστική τους οικονομία; Σε ποιο βαθμό η επένδυση σε ένα σχέδιο city branding ή η υποστήριξη του πολιτιστικού τομέα αποτελούν πολυτέλεια; Οι συζητήσεις για τις έννοιες της ανθεκτικότητας (resilience) και της βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση με τις πόλεις περιλαμβάνουν και την πολιτιστική διάσταση: δεν είναι η μοναδική ούτε είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν όλες οι παράμετροι που σχετίζονται μ' αυτήν, αναγνωρίζεται, όμως, ως σημαντική, αφού μπορεί να συνδεθεί με αναπτυξιακούς στόχους και να κινητοποιήσει τους κατοίκους ως προς τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.


Προφανώς, σε περίοδο κρίσης οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πολιτισμό ή την ταυτότητα μιας πόλης αποκτούν -δικαίως- μικρότερη προτεραιότητα σε σχέση με τομείς όπως η πρόνοια και η υγεία. Οι ελληνικές πόλεις αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση, και μια συνολική στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει τον πολιτιστικό τομέα, μπορεί να δώσει σημαντικότερα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με μια συζήτηση για την επιθυμητή εικόνα και ταυτότητα της πόλης, και να οδηγήσει σε επαναδιατύπωση στόχων. Άλλωστε, ο τομέας του μάρκετινγκ/branding τόπου αποσυνδέεται από τον ανταγωνισμό με άλλες πόλεις ή την επίτευξη κέρδους, ενώ, αντίθετα, γίνεται εργαλείο προώθησης διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεων σε μια πόλη. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής, εξετάζονται οι οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, νομικές και συμπεριφορικές διαστάσεις και λιγότερο οι επιχειρηματικές. Οι δυσκολίες είναι προφανείς: ένας οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ή μια εταιρεία ειδικού σκοπού καλείται να συντονίσει, να προβάλει και να υπερασπιστεί την ταυτότητα μιας πόλης ή μιας ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προσπάθειες αυτές έχουν αποτύχει. Βασικότερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάλυση του αντικειμένου σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι στρατηγικές μάρκετινγκ δεν αποτελούν προτεραιότητα των ελληνικών πόλεων και, επομένως, δεν δημοσιεύονται σχετικές μελέτες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
Οι ενδείξεις, όμως, δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερες πόλεις θα αναζητήσουν στρατηγικές για τη βελτίωση της εικόνας τους -συχνά ως συνέχεια μιας στρατηγικής που θα βασίζεται στον πολιτισμό.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(46)Η πρόταση της επωνυμίας "Brainport" λειτούργησε συνδυαστικά με το (Airport) αεροδρόμιο στο Αμστερνταμ και με το Seaport (λιμάνι) στο Ρότερνταμ. Οι τομείς στους οποίους επικεντρώθηκε είναι τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, τα υλικά, η βιοτεχνολογία, η αυτοκίνηση και το design.
(47) Σύμφωνα με έρευνα κοινού που πραγματοποιήθηκε το 2004, η πόλη είχε μάλλον θετική εικόνα για όσους την είχαν
επισκεφτεί (συνολική βαθμολογία 7,6/10), αλλά μάλλον αρνητική εικόνα (5,6/10) για όσους δεν την είχαν επισκεφτεί. Σε
αντίθεση, λοιπόν, με τους επισκέπτες, που τονίζουν χαρακτηριστικά όπως η «ηρεμία» και η «ευγένεια» των κατοίκων,
όσοι δεν είχαν επισκεφτεί την πόλη ανέφεραν ότι είναι «βαρετή», «απομακρυσμένη» και «αγροτική».

(48)Η τηλεοπτική καμπάνια έθεσε νέα πρότυπα για την τοπική αυτοδιοίκηση κερδίζοντας ένα βραβείο Effie to 2008, το οποίο απονέμεται σε εθνικό επίπεδο στις καλύτερες διαφημίσεις.

(49)Στα ελληνικά ορίζεται ως «συγκριτική προτυποποίηση». Αναφέρεται στη διερεύνηση καλών πρακτικών άλλων πόλεων.
(50)Όπου στο πλαίσιο του προγράμματος Cult Mark εκπονήθηκε το Πιλοτικό Σχέδιο Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Δέφνερ & Μεταξάς, 2010).
(51) Ο Βόλος, η Ελευσίνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κέρκυρα, η Λάρισα, το Μεσολόγγι, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Σάμος, η Τρίπολη κ.ά. έχουν εκφράσει την πρόθεση να καταθέσουν υποψηφιότητα.



Επιλεγμένη Βιβλιογραφία

Αυδίκος, Β. (2014). Οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες στην Ελλάδα. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
Δέφνερ, Α. & Καραχάλης, Ν. (Επιμ.). (2012). Marketing και Branding του Τόπου: H Διεθνής Εμπειρία και η Ελληνική Πραγματικότητα. Βόλος: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.
Dinnie, K. (Επιμ.). (2011). City Branding: Theory and Cases. Basingstoke: Palgrave McMillan.
Kavaratzis, M., & Hatch, M. J. (2013). The dynamics of place branding: An Identity-based approach to place branding theory. Marketing Theory, 13 (2), 69-86.
Zukin, S. (2010). Naked City: The Death and Life of Authentic Urban Places. New York: Oxford University Press.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Aitken, R., & Campelo, A. (2011). The four R's of place branding. Journal of Marketing Management, 27 (9/10), 913-933.
Anholt, S. (2010). Places, Identity and Reputation. Hampshire: Palgrave MacMillan.
Αυδίκος, Β. (2014). Οι Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες στην Ελλάδα. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
Avraham, E., & Ketter, E. (2008). Media Strategies for Marketing Places in Crisis: Improving the Image of Cities, Countries and Tourist Destinations. Oxford: Butterworth - Heinemann.
Βaniotopoulou, E. (2001). Art for whose sake? Modern Art Museums and their role in transforming societies: The case of the Guggenheim Bilbao. Journal of Conservation and Museum Studies, 7, 1-15.
Barber, B. (2013). If Mayors Ruled the World: Dysfunctional Nations, Rising Cities. New Haven: Yale University Press.
Βασιλειάδης, Χ. (2003). Η Διοικητική και το Μάρκετινγκ των Τουριστικών Προορισμών. Αθήνα: Σταμούλης.
Boyko, C. T. (2008). Are you being served? The impacts of a tourist hallmark event on the place meanings of residents. Event Management, 11 (4), 161-177.
Braun, E. (2011). Putting city branding into practice. Journal of Brand Management, 19 (4), 257-267.
Γούναρης, Σ. (2003). Μάρκετινγκ Υπηρεσιών. Αθήνα: Rosilli.
Colomb, C. (2012). Staging the New Berlin: Place Marketing and the Politics of Urban Reinvention of Post 1989. London: Routledge.
Δέφνερ, Α. & Καραχάλης, Ν. (Επιμ.). (2012). Marketing και Branding του Τόπου: H Διεθνής Εμπειρία και η Ελληνική Πραγματικότητα. Βόλος: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.
Δέφνερ, Α., Καραχάλης, Ν., & Μεταξάς, Θ. (2012). Το μάρκετινγκ και branding τόπου στην Ελλάδα: Η θεωρία, η πρακτική και η διδασκαλία ενός πολυεπιστημονικού αντικειμένου. Στο Α. Δέφνερ & Ν. Καραχάλης (Επιμ.), Marketing και Branding του Τόπου: H Διεθνής Εμπειρία και η Ελληνική Πραγματικότητα (σελ. 17-40). Βόλος: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.
Δέφνερ, Α., & Μεταξάς, Θ. (2010). Ταυτότητα, εικόνα και μάρκετινγκ των πόλεων: Η περίπτωση της Νέας Ιωνίας στο Νομό Μαγνησίας. Στο Γ. Ν. Φώτης & Χ. Κοκκώσης (Επιμ.), Περιφερειακή Επιστήμη και Πολιτική: Ελλάδα και Βαλκάνια (σελ. 143-165). Αθήνα: Εκδόσεις Γκοβόστη.
Deffner, A., & Karachalis, N. (2014). The elaboration of a city marketing plan for Kozani: A planning response to socio-economic pressures? Εισήγηση στο AESOP 2014 Conference, 9-12 July, Utrecht.
Deffner, A., & Labrianidis, L. (2005). Planning culture and time and in a Mega Event: Thessaloniki as the European City of Culture, 1997. International Planning Studies, Vol 10 (3-4), 241-264.
Dinnie, K. (Επιμ.). (2011). City Branding: Theory and Cases. Basingstoke: Palgrave McMillan.
Ebert, R., & Kunzmann, K. (2007). Kulturwirtschaft, Kreative Raume und Stadentwicklung in Berlin. disP, Vol 171, No 4, 64-79.
Εμμανουήλ, Δ., Καυταντζόγλου, P., & Σουλιώτης, Ν. (2014). Πολιτιστική κατανάλωση - Επισκέψεις σε χώρους μουσικής, θεάτρου, χορού και σινεμά στην Αθήνα του 2013: Πρώτα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης (Εκθεση Εργασίας 6.5). Έργο SECSTACON. Αθήνα: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (EKKE).
Εργαστήριο Τουρισμού, Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής (ΕΤΟΥΣΕΠ), & Δήμος Κοζάνης. (2015). Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ Κοζάνης 2020. ΕΤΟΥΣΕΠ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τελικό Σχέδιο, Αύγουστος 2015.
Eshuis, J., Braun, Ε., & Klijn, Ε. H. (2012). Bottlenecks in place marketing and their effects on attracting target groups. Στο European Group for Public Administration, Permanent Study Group: Public and Nonprofit Marketing: Proceedings. 33rd Annual Conference of the European Group for Public Administration, Bucharest, Romania, September 7-10, 2011 (σελ. 28-43). Bucharest: Economica.
ΕΤΟΥΣΕΠ, Δήμος Λαρισαίων, & Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ). (2015). Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ της Λάρισας, Α και Β φάση. ΕΤΟΥΣΕΠ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Florida, R. (2002). The Rise of the Creative Class: And How It's Transforming Work, Leisure, Community and Everyday Life. New York: Basic Books.
Florida, R. (2008). Who's Your City? How the Creative Economy is Making Where to Live the Most Important Decision in Your Life. New York: Basic Books.
Ζορμπά, Μ. (2015). Ο πολιτισμός της καθημερινής ζωής ως εργαλείο παρέμβασης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Χρόνος, Τεύχος 28.
Gilmore, J., & Pine, J. (1999). The Experience Economy: Work is Theatre & Every Business a Stage. Boston: Harvard Business School Press.
Govers, R., & Go, F. (2009). Place Branding: Glocal, Virtual and Physical Identities, Constructed, Imagined and Experienced. Hampshire: McMillan.
Hankinson, G. (2010). Place Branding Theory: a cross domain literature review from a marketing perspective. Στο G. J. Ashworth & M. Kavaratzis (Επιμ.), Towards Effective Place Brand Management: Branding European Cities and Regions (σελ. 15-35). Cheltenham: Edward Elgar Publishing.
Hospers, G. J. (2011α). City branding and the tourist gaze. Στο K. Dinnie (Επιμ.), City branding: Theory and Cases (σελ. 27-35). Basingstoke: Palgrave McMillan.
Hospers, G. J. (2011β). Er gaat niets boven City Marketing, Hoe zet je een plaats op de kaart. Zaltbommel: Haystack.
Hospers, G. J., Verheul, W. & Boekema, F. (Επιμ.). (2011). Citymarketing voorbij de hype: ontwikkelingen, analyse en strategie. Den Haag: Boom Lemma.
Jacobs, J. (1961). The Death and Life of Great American Cities. New York: Random House.
Jensen Butler, C., Schachar, A. & Van Wessep, J. (Επιμ.). (1997). European Cities in Competition. Strasbourg: Routledge.
Kalandides, A., Kavaratzis, M., & Boisen, M. (2012). Place branding: roots, methods, politics. Journal of Place Management and Development, 5 (1), 2-5.
Καραχάλης, Ν. (2010). Πολιτιστικές περιοχές, Αστική Ανάπλαση και Εξευγενισμός στην Αθήνα, το Μάντσεστερ και τη Βαρκελώνη. Στο Ελληνική Γεωγραφική Εταιρεία, Πρακτικά του 9ου Πανελλήνιου Γεωγραφικού Συνεδρίου της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 4-6
Νοεμβρίου 2010 (σελ. 423-432). Ανακτήθηκε 18 Οκτωβρίου, 2015, από http://geolib.geo.auth.gr/index.php/pgc/article/view/9990/9738
Καραχάλης, Ν., & Κατσαφάδου, Σ. (2015, Σεπτέμβριος). Ο ρόλος των μουσείων και των εκθέσεων τέχνης στην ανάδειξη ενός αστικού προορισμού: η περίπτωση της Αθηνάς. Εισήγηση στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΤΜΧΠΠΑ, Βόλος, 24-27 Σεπτεμβρίου 2015.
Karachalis, N. (2011). The regeneration of inner city neighbourhoods and the role of cultural industries: The case of Psiri in Athens. Στο M. Cremaschi & F. Eckhard (Επιμ.), Changing Places, Urbanity, Citizenship, and Ideology in the New European Neighbourhoods (σελ.142-159). Amsterdam: Techne Press.
Kavaratzis, M. (2004). From city marketing to city branding: Towards a theoretical framework for developing city brands. Place Branding, Vol 1, No 1, 58-73.
Kavaratzis, M. (2008). From City Marketing to City Branding: An Interdisciplinary Analysis with Reference to Amsterdam, Budapest and Athens (Διδακτορική Διατριβή). University of Groningen, Netherlands. Ανακτήθηκε 18 Οκτωβρίου, 2015, από http://www.rug.nl/research/portal/publications/from-city-marketing-to-city-branding%288a350ad6-8e60-4a67-8773-18380fe72855%29.html
Kavaratzis, M., & Ashworth, G. (2008). Place Marketing: How did we get here and where are we going? Journal of Place Management and Development 1 (2), 150-167.
Kavaratzis, M., & Florek, M. (2014). From brand equity to place brand equity and from there to the place brand. Place Branding and Public Diplomacy, 10 (2), 103-107.
Kavaratzis, M., & Hatch, M. J. (2013). The dynamics of place branding: An Identity-based approach to place branding theory. Marketing Theory, 13 (2), 69-86.
Kavaratzis, M., & Kalantides, Α. (2015). Rethinking the place brand: the interactive formation of place brands and the role of participatory place branding. Environment and Planning A, Vol 47, 1368-1382.
Kearns, G., & Philo, C. (1993). Selling Places: The City as Cultural Capital, Past and Present. Oxford: Pergamon Press.
Kolb, B. (2006). Tourism Marketing for Cities and Towns: Using Branding and Events to Attract Tourists. Amsterdam: Elsevier.
Κόνσολα, Ντ. (2006). Πολιτιστική Ανάπτυξη και Πολιτική. Αθήνα: Παπαζήσης.
Κόνσολα, Ντ. (2011, Μάιος). Δίκτυα μουσείων στη σύγχρονη πόλη. Εισήγηση στο 9ο Εθνικό Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Περιφερειακής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 6-7 Μαΐου 2011.
Konsola, D., & Karachalis, N. (2009). Arts festivals and urban cultural policies: the case of medium sized and small cities in Greece. Στο S. Ada (Επιμ.), Cultural Policy and Management Yearbook 2009 (σελ. 51¬63). Amsterdam: Boekmanstudies, Istanbul Bilgi University Press.
Kotler, P., & Armstrong, G. (2008/2009). Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ (Α. Μεταξάς & Μ. Βλαχοπούλου, Μτφρ.) (9η έκδ.). Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
Kotler, P., Asplund, C., Rein, I., & Haider, H. D. (1999). Marketing Places Europe: Attracting Investments, Industries and Visitors to European Cities, Communities, Regions and Nations. Harlow: Financial Times Prentice Hall.
Kotler, P., Haider, D., & Rein, I. (1993). Marketing Places: Attracting Investments, Industries, and Tourism to Cities, States, and Nations. New York: The Free Press.
Λαζαρέτου, Σ. (2014). Η έξυπνη οικονομία: «πολιτιστικές» και «δημιουργικές» [βιομηχανίες στην Ελλάδα. Μπορούν να αποτελέσουν προοπτική εξόδου από την κρίση; Working Paper 175. Bank of Greece.
Landry, C. (2000). The Creative City: A Toolkit for Urban Innovators. London: Earthscan Publishers.
Μασλίας, Ρ. (1999). Η Πολιτιστική από Μέσα. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Ιανός.
Μάστορα, Ε. (2015). Place Branding και Δημιουργικές Συλλογικότητες: Η Λάρισα ως Περίπτωση Μελέτης (Αδημοσίευτη Διπλωματική Εργασία). Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών σπουδών «Χωροταξία-Πολεοδομία» Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΧΜΠΠΑ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Βόλος.
Middleton, V., & Hawkins, R. (1998/2004). Τουριστικό Μάρκετινγκ για Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ε. Αντώνογλου, Μτφρ.). Αθήνα: Κριτική.
Mommaas, H. (2002). City Branding: The necessity of socio-cultural goals. Στο V. Patteeuw (Επιμ.), City Branding, Image Building and Building Images. Rotterdam: NAI Publishers.
Πούλιος, Ι., & Τουλούπα, Σ. (Υ πό εκτύπωση). Ελληνικά Μουσεία μέσα και πέρα από την κρίση: η επιτακτική ανάγκη απόκτησης στρατηγικής ευελιξίας μέσα στην τρέχουσα αστάθεια. Στο Π. Αδάμ-Βελένη (Επιμ.), Μουσειολογία: Νέες Τάσεις. Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Pratt, A. C. (2011). The cultural contradictions of the creative city. City, Culture and Society 2 (3), 123-130.
Richards, G., & Palmer, R. (2010). Eventful Cities: Cultural Management and Urban Revitalisation. Oxford: Butterworth-Heinemann.
Salmon, C. (2007/2008). Storytelling: Η Μηχανή που Κατασκευάζει Ιστορίες και Χειραγωγεί τα Πνεύματα (Γ. Καύκας, Μτφρ.). Αθήνα: Εκδόσεις Πολύτροπον.
Throsby, D. (2001). Economics and Culture. Cambridge: Cambridge University Press.
TROM, (2011). Toeristisch-Recreatieve Ontwikkelingsmonitor Stad Groningen 2010, Groningen (Ετήσιος οδηγός στατιστικών δεικτών Groningen). Ανακτήθηκε 4 Ιουνίου, 2015, από http://www.os-groningen.nl/images/stories/rapport/Statistisch Jaarboek 2010.pdf
Τσιλήρας, Α. (2015, Ιούνιος). Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Μερικά συμπεράσματα από τη διοργάνωση του 2006 στην Πάτρα. Εισήγηση στο 13ο Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος ERSA, Αθήνα.
Urry, J. (2012). The Tourist Gaze 3.0 (3η έκδ.). London: Sage.
Warnaby, G. (2009). Towards a service dominant place marketing logic. Marketing Theory, 9, 403-423. Zukin, S. (1995). The Cultures of Cities. Cambridge: Blackwell.
Zukin, S. (2010). Naked City: The Death and Life of Authentic Urban Places. New York: Oxford University Press.




*Από το βιβλίο Πολιτισμική Διαχείριση, Τοπική Κοινωνία και Βιώσιμη Ανάπτυξη.Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα.www.kallipos.gr
Συγγραφείς :ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣ ΜΑΣΧΑ - ΜΑΡΛΕΝ ΜΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΟΣΥΛΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΤΟΥΛΟΥΠΑ
Το κείμενο αδειοδοτείται υπό τους όρους της άδειας Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα 3.0.
Για να δείτε ένα αντίγραφο της άδειας αυτής επισκεφτείτε τον ιστότοπο https://creativecommons.Org/licenses/bv-nc-nd/3.0/gr/



"Στόχος του παρόντος συγγράμματος είναι η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην πολιτισμική διαχείριση, την τοπική κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, το σύγγραμμα:


«Αγκαλιάζει» τον συνολικό κλάδο της πολιτισμικής διαχείρισης. Προσεγγίζει το επίκαιρο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης με τρόπο διεπιστημονικό. Εστιάζει στην τοπική κοινωνία και στον καθοριστικό της ρόλο για τη σύνδεση πολιτισμικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Αναδεικνύει ορισμένους ιδιαίτερα σημαντικούς -ταυτόχρονα, όμως, μη επαρκώς ανεπτυγμένους ερευνητικά ή και προβληματικούς σε σχέση με την πολιτισμική διαχείριση-τομείς βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως η εκπόνηση αναπτυξιακών και ενεργειακών έργων.
Το σύγγραμμα συνδέει τη θεωρία (θεωρητικό πλαίσιο και αρχές) με την πράξη (παραδείγματα έρευνας), καθώς και τη διεθνή πραγματικότητα με την ελληνική.
Απώτερος σκοπός του είναι να εξετάσει: α) πώς η ελληνική πραγματικότητα εντάσσεται στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και β) πώς η ελληνική πραγματικότητα μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο των διεθνών εξελίξεων.

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και λόγω του διεπιστημονικού του χαρακτήρα, το βιβλίο απευθύνεται, ως βοήθημα (συμπληρωματικό-ενισχυτικό του κύριου συγγράμματος), σε προπτυχιακούς φοιτητές διάφορων τμημάτων: π.χ. κοινωνιολογίας, αρχαιολογίας, πολιτισμικών σπουδών, τουριστικών σπουδών και τεχνικών έργων. Συγχρόνως, όμως, μπορεί να αξιοποιηθεί και από μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιπλέον, λόγω της σύνδεσης θεωρίας και πράξης, μπορεί να βοηθήσει και τους επαγγελματίες των επιμέρους κλάδων."


Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Τι ακούστηκε στην συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό;


Στις 22 Φεβρουαρίου  το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016. Κατα την συνεδρίαση τοποθετηθηκαν  οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, Δημ. Σύμβουλοι  και ο Δήμαρχος.

Κύρια σημεία των τοποθετήσεων:




 Δήμαρχος (Καλυβιώτης): 
  • -ιεράρχηση παλιών μελετών και νέες μελέτες για  έργα που δεν περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα για  να αναζητηθούν οι πόροι 
  •  -αναζητήθηκαν περίπου 1.500.000 ευρώ σε παλιές οφειλές της τελευταίας εικοσαετίας
  •  - 12.000 ευρώ για μετάδοση μέσω internet  των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου 
  •  -τρεις κάμερες και συστήματα για  να εποπτεύουμε τα αμαξοστάσια
  •  -αγορά οικόπεδου για  κατασκευή  Βιολογικού Καθαρισμού στην Κερασιά,
  •  -καθαρισμός και αξιοποίηση του νερού στην Κερασιά 
  •  - Αγορά ερειπωμένου –κατεδαφιστέου σπιτιού στην Ζωοδόχο Πηγή για επέκταση της  πλατείας 




 Στεργίου: "Ο προϋπολογισμός αυτός δεν δρομολογεί τα αναγκαία έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, δεν στέκεται δίπλα στους δημότες σε κοινωνικό επίπεδο, δεν οδηγεί σε αναπτυξιακή τροχιά το Δήμο. Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος δενθα εκτελεστεί όπως και ο περσινός του έτους 2015.....
..Για μας ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι απλά διαχειριστικός, στερείται οράματος και προοπτικής είναι ένας προϋπολογισμός που θα αποδειχθεί από την ψήφισή του πλασματικός. Ως δημοτική παράταξη δεν αμφισβητούμε τιςπροθέσεις να τον υλοποιήσετε αν τελικά ψηφιστεί, εκείνο που αμφισβητούμε είναι η ικανότητας σας να τον υλοποιήσετε."




Παζάρας:  "....«ώσπου να αρχίσει να ισχύει ο νέος προϋπολογισμός και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαρτίου, ισχύει ο προϋπολογισμός του έτους που έχει λήξει, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, για την είσπραξη κάθε είδους εσόδου και προσέξτε εδώ κ. Πρόεδρε, και για την πληρωμή μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών».
Να διευκρινίσω ότι στις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών ανήκουν δαπάνες λειτουργίας των Δήμων (φως, νερό, τηλέφωνα κλπ), δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού του Δήμου , αλλά και δαπάνες της δικής σας μισθοδοσίας κ. Πρόεδρε καθώς και του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων."




Λιαγκάκης: "Κοκορομαχίες μπορούν να γίνουν κάθε στιγμή ,για το ποιος είναι ικανός και ποιος όχι. Και ο πλέον ικανός στα πλαίσια της Διοίκησης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο αυτός που έχει άλλη άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ο τρόπος αυτός πρέπει να είναι μαχητικός ,διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική εξουσία κι όχι να ερχόμαστε να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε άκριτα.
Προσωπικά Δήμαρχε θα έβγαινα στα χωριά και το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν η μείωση των δημοτικών τελών ,Θα κουβέντιαζα με τον κόσμο. Τα 200.000 ευρώ που υπάρχουν για έργα και δεν πρόκειται να γίνουν ,θα έπρεπε να πάνε σε υπηρεσίες του Δήμου που είναι απαραίτητες"



 Αρβανίτης :" Έχω κάνει προτάσεις να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις για διεκδικητικό πλαίσιο, να κάνουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που να γίνουν προτάσεις. Ο τοπικός ΕΝΦΙΑ είναι πρόταση των Δήμων προς την ΚΕΔΕ εδώ και πολλά χρόνια."



Καντζούρας: "· ΤΕΡΝΑ από το Πάσχα του 2015 έχει προβλήματα, · Δρόμος Πήλι-Βλαχιά(κακιά σκάλα) Δήμαρχε ,  Είσαι απών από τα συμβούλια. Είσαι απών από τους δημότες. Κλεισμένος σε ένα γραφείο. Δήμαρχε , φύγε όσο είναι νωρίς για να σωθεί ο τόπος".



Αλεξίου: "Κύριε Δήμαρχε διαφωνώ με τη λογική του προϋπολογισμού και όχι με την ικανότητα σας να τον εφαρμόσετε ,όπως ακούστηκε εδώ από άλλους συναδέλφους!
Οι ανάγκες του Δήμου μας είναι πολλές και αναντίστοιχες του προϋπολογισμού. Θέλω να συνταχθείτε με δυνάμεις στην Τ.Α κάνοντας μέτωπα πάλης, ανατροπής των περιοριστικών πολιτικών και διεκδίκησης πόρων στα διάφορα βήματα που συμμετέχετε. Όποιος και να διαχειριστεί αυτόν τον προϋπολογισμό τα ίδια αποτελέσματα θα έχει. Η γνωστή εικόνα τηςυστέρησης των υποδομών, της κάλυψης μεγάλων αναγκών και της εικόνας με τις λακούβες στη παραλιακή οδό δεν θα αλλάξει."




 Στέφου: "Δεν αντιμετωπίζονται όλα με νούμερα ,τα περισσότερα είναι ανθρωπιά. Από την σημερινή Δημοτική αρχή ,το έχουμε διαπιστώσει όλοι, λείπει η ομόνοια, λείπει η σύμπνοια και επομένως δεν μπορεί να κάνει την δουλειάπου ορκίστηκε και υποσχέθηκε στον κόσμο να κάνει. Γι αυτό το λόγο δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σ΄αυτή την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, γιατί δείχνει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα"



 Κουτσουράς  "Ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν είχε ακουστεί ότι οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ένα μηδενικό. Ήταν όλα ρόδινα και ήρθε η νέα δημοτική αρχή να τα ισοπεδώσει. Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις..... Ο μηδενισμός δεν είναι καλό πράγμα, όποιος μηδενίζει δεν συνθέτει ,δεν βάζει ένα λιθαράκι."




Μουργιάς: "Πώς να ψηφίσω ένα προϋπολογισμό που σας έστειλαν από το Υπουργείο να ψηφιστεί. Με τίποτε."




Κουκουρίκος:  "Ποτέ στην ζωή μου δεν αισθάνθηκα στρατιωτάκι ακούνητο κι αμίλητο, ούτε μαϊμού να χορεύω στους ρυθμούς που μου χτυπάει το ντέφι του γύφτου. Έχω άποψη κι αυτήν εκφράζω πάντα και αυτό είναι υγεία."




Απόσπασμα από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου


H δημοτική σύμβουλος κ.Ψαρρού Ελπίδα αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου πριν από την ψηφοφορία του θέματος.

Θ Ε Μ Α : Έγκριση προϋπολογισμού Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας οικονομικού έτους 2016
Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου κι έδωσε τολόγο στον Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου κ. Αλεξίου Δημήτριο ,ο οποίος διάβασε την εισηγητική έκθεση του Τμήματος Προϋπολογισμού-Λογιστηρίου και Προμηθειών επί του σχεδίου του προϋπολογισμού του
Δήμου για το έτος 2016, που αναφέρει τα εξής:
« Το σχέδιο του Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων του Δήμου μας για το Οικονομικό Έτος 2016, το συντάξαμε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4του άρ. 175 του Ν. 3463/2006 (Δ. Κ. Κ.), των άρ. 63, 72, 86, 266 & 267 του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 2394/Β) και των Κ. Υ. Α.
47490/18-12-2012, 67146/29-10-2008 (ΦΕΚ 2246/Β), 70560/01-12-2009 (ΦΕΚ 2394/Β), 29530/25-07-2014 και 26945/31-07-2015.
Επίσης λάβαμε υπ’ όψη το με αριθ. 936/10-11-2015 έγγραφο τουΠαρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. και τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται σε αυτό και όλα τα στοιχεία που τέθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Συνοπτικά για την ενημέρωσή σας ως προς τα έσοδα, σας γνωρίζουμε τις πηγές των πάσης φύσεως εσόδων ως και των κατατάξεών τους σε κατηγορίες.
Συγκεκριμένα τα πάσης φύσεως έσοδα του Δήμου είναι:
Α. Τακτικά έσοδα που προέρχονται από θεσμοθετημένους υπέρ του Δήμου πόρους, εισοδήματα κινητής και ακίνητης περιουσίας, φόρους, τέλη, δικαιώματα, παράβολα και εισφορές.
Β. Έκτακτα έσοδα που προέρχονται από επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα, δωρεές, κληροδοτήματα και κληρονομιές, εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και γενικά από κάθε άλλη πηγή.
Γ. Έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά (με διαχωρισμό τους σε Τακτικά και Έκτακτα).
Δ. Απαιτήσεις από βεβαιώσεις ΠΟΕ (ανείσπρακτα βεβαιωτικώνκαταλόγων, με διαχωρισμό τους σε Τακτικά και Έκτακτα).
Όλα τα χρηματικά υπόλοιπα του Δήμου τηρούνται στη διαχείριση σε δύο λογαριασμούς, από τους οποίους καταβάλλονται οι Δημοτικές δαπάνες όπως παρακάτω:
1. 1 ος Λογαριασμός ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ:
Περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τόκους τραπέζης, έσοδα από ακίνητη και κινητή περιουσία, τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, τέλη διαφήμισης, τέλος 0,5% και 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων, δυνητικά τέλη, λοιπά τέλη & δικαιώματα, φόρος ζύθου, φόρος ηλεκτροδοτουμένων χώρων, κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, Τ.Α.Π., εισφορά σε χρήμα, λοιπές εισφορές, παράβολα, επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες σχολείων και λοιπά τακτικά έσοδα που λόγω μη ύπαρξης καμίας δέσμευσης από το νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη κάθε είδους δαπάνης (διοίκησης, εκτέλεσης έργων κλπ.).

2. 2 ος Λογαριασμός ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ :
Περιλαμβάνονται οι εισπράξεις από έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και επενδύσεων, προσκυρώσεις – ρυμοτομίες, εκποίηση κινητής & ακίνητης περιουσίας, δάνεια, επιχορηγήσεις – κληρονομιές – δωρεές, προσαυξήσεις, πρόστιμα από παράνομη στάθμευση,
παράβολα πλειστηριασμών και υποβαλλόμενα για χορήγηση διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής χρεών, εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, επιστροφή χρημάτων, έργα αποχέτευσης κτλ.
Τα έκτακτα έσοδα επιπλέον τηρούνται σε δύο υποκατηγορίες:
α) «Γενικά Έκτακτα» από τα οποία πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη και,
β) «Ειδικευμένα Έκτακτα» από τα οποία πληρώνονται μόνο δαπάνες των σκοπών για τους οποίους προορίζονται τα έσοδα αυτά.
Επιπλέον τα έσοδα που προορίζονται για επενδύσεις τα οποία προέρχονται τόσο από τα τακτικά έσοδα όσο και από τα έκτακτα (γενικά ή ειδικευμένα) εξειδικεύονται ρητά και αποτυπώνονται σε σχετικό πίνακα (ανακεφαλαίωση εσόδων ΙΙ). Τα έσοδα αυτά πρέπει να καλύπτουν αντίστοιχα
τις δαπάνες για επενδύσεις (αγορές παγίων, έργα, μελέτες κτλ) πράγμα το οποίο και υλοποιείται στον προτεινόμενο προϋπολογισμό έτους 2016.
Για τα έσοδα έτους 2016, εκτός των παραπάνω, λάβαμε υπόψη και τα εξής:
1-. Τα έσοδα που προβλέφθηκαν στον Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2015, αυτά που εισπράχθηκαν μέχρι 31-07-2015 και 31-07-2014, καθώς και αυτά που βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν κατά το 2014, όπωςαυτά προκύπτουν από τους αντίστοιχους απολογιστικούς πίνακες εσόδων.
2.- Το χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 31/12/2015, όπως αυτό παρουσιάζεται στη σχετική βεβαίωση του Ειδικού Ταμείου.
4.- Τα εισπρακτέα υπόλοιπα περασμένων Οικονομικών Ετών.
5.- Τις τακτικές επιχορηγήσεις που αποδίδονται στο Δήμο μας, όπως αυτές προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.
6.- Τις έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου μας από διάφορους φορείς.
7.- Η διαφορά μεταξύ του συνόλου των εσόδων που διατίθενται για επενδύσεις (ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΙΙ) 1.807.039,75 € και του Κ. Α. 7 των εξόδων (ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ) 1.654.112,56 €, οφείλεται στο γεγονός ότι :
α) τρία (3) έργα συνολικού ποσού 193.453,50 € αποτυπώνονται στον Κ. Α 6737 «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ» & 00.6495 «ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ» και
β) έχουν τιμολογηθεί έργα στη χρήση έτους 2015, των οποίων η χρηματοδότηση εκκρεμεί και μεταφέρονται στις οφειλές Π.Ο.Ε.
Για τα έξοδα λάβαμε υπόψη:
1.- Τα έξοδα που εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν μέχρι 31/07/2015.
2.- Τη δαπάνη για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου, στην οποία περιλαμβάνεται και η δαπάνη μισθοδοσίας των υπαλλήλων που πρόκειται να προσληφθούν και τη δαπάνη για αποζημιώσεις αιρετών.
3.- Τις υποχρεωτικές εισφορές.
4.- Τα έργα που πρόκειται να εκτελεστούν κατά το έτος 2016, σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου που ψηφίστηκε με την 28/02-02-2016 Α.Δ.Σ. (ΑΔΑ: 7Ξ4ΔΩΛ5-3ΞΙ).
5.- Τις οφειλές περασμένων Οικονομικών Ετών, κατανεμημένες ανά υπηρεσία και όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέχρι 31/12/2015.
6.- Το ποσό των υποχρεώσεων Π.Ο.Ε στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού (Κ. Α. 20) καλύπτεται από το Χρηματικό Υπόλοιπο.

7.- Τον πίνακα τοκοχρεωλυτικών δόσεων δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
8.- Το αποθεματικό που είναι γραμμένο, δεν ξεπερνά το 5% των τακτικών εσόδων που προβλέπονται.




Ο λόγος δόθηκε στον κ. Δήμαρχο , ο οποίος είπε:
«Μέσα από το αποθεματικό που απομένει θα ιεραρχήσουμε τις μελέτες που πρόκειται να συνταχθούν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και την συνδρομή των Αντιδημάρχων για κάθε δημοτική ενότητα.  Σύντομα θα σας ανακοινωθεί ποιες είναι οι νέες μελέτες και μαζί θα βάλουμε την ιεράρχηση και αναζητούμε τις παλιές μελέτες ,που θα επικαιροποιήσουμε για να ξέρουμε σε τι ποσό είναι τα έργα που αναφέρονται, για να αναζητηθούν πόροι στη συνέχεια για την υλοποίηση των έργων. Είναι έργα που δεν περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα, είναι άλλα έργα.

Σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή την συζήτηση που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να μας υποδείξετε για τα έργα αυτά.

Μέσα στον προϋπολογισμό θα διαπιστώσετε νέα πράγματα, όπως είναι είναι η αναζήτηση οφειλών. Πέρσι τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο εξεδόθηκαν 1303 αποφάσεις Δημάρχου και αναζητήθηκαν περίπου 1.500.000 ευρώ σε παλιές οφειλές της τελευταία εικοσαετίας, που ήταν ξεχασμένες. Ένα
έργο που έπρεπε να γίνει για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό του έτους 2015 με το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από 31/12 με το κλείσιμο του έτους.

Αυτά τα χρήματα δεν τα εντάξαμε σε αναμόρφωση ,γιατί δεν το επέτρεπε ο νόμος και τα 440.000€ που αναφέρθηκαν είναι με βάση τα στατιστικά που συντάχθηκε ο προϋπολογισμός κι επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και υπόλοιπα να εντάξουμε σε άλλη αναμόρφωση.

Στον προϋπολογισμό αυτό υπάρχουν τα εξής απλά πράγματα. Έχουμε διαθέσει 12.000€ για να δημιουργήσουμε site μέσω internet για να μας παρακολουθούν οι συμπατριώτες μας ζωντανά όταν γίνονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου .Έτσι θα αποκτήσουμε μεγαλύτερη επικοινωνία
εμείς με τους δημότες και οι δημότες μαζί μας.

Πέρα από αυτό θα έχουμε τρεις κάμερες και συστήματα που θα εποπτεύουμε τα αμαξοστάσια που έχουμε ,ένα για κάθε δημοτική ενότητα. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχουμε τα οχήματα και την κατάσταση των αμαξοστασίων για λόγους ασφαλείας.

Έχουμε προβλέψει μέσα από τις οικονομίες του Δήμου ,τα εξής:

α) Να αγοραστεί οικόπεδο για να κατασκευαστεί ο Βιολογικός Καθαρισμός στην Κερασιά, για να καλυφθεί η ανάγκη αυτή εφ΄όσον υπάρχει το δίκτυο και είναι κρίμα να παραμείνει ανενεργό.

β) Στην Κερασιά το νερό που τρέχει ,περίπου 70-80 κυβικά την ώρα ,να αξιοποιηθεί ,γιατί μέχρι στιγμής μένει αναξιοποίητο. Θα κλείσουμε τους απορροφητικούς βόθρους των σπιτιών ,αφού θα συνδεθούν στο δίκτυο. Το νερό θα καθαρίσει ,θα ελέγχεται και θα είναι πόσιμο για τις ανάγκες του
χωριού και του Δήμου.

γ) Έχει γίνει πρόβλεψη να αγοράσουμε στην Ζωοδόχο Πηγή ένα ερειπωμένο –κατεδαφιστέο σπίτι ,στην πλατεία του χωριού πάνω από την εκκλησία, προκειμένου να κατεδαφιστεί και να γίνει μέρος της πλατείας. Είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν κι άλλα τέτοια κτίσματα που όταν
έρθει η ώρα θα αναφερθούμε συγκεκριμένα.

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους πιο κάτω δημοτικούς συμβούλους:



Γιάννης Στεργίου: Φτάσαμε σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2016 μετά από μία αδικαιολόγητη και πρωτοφανή πρακτική του κ. Δημάρχου να συζητάμε  επιτέλους για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, όταν όλοι οι άλλοι δήμοι της χώρας έχουν ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς από τα
ελεγκτικά όργανα της Α’ Βάθμιας Τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και αρκετό καιρό. Και όλα αυτά γιατί ο Δήμαρχος αντί να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα που έχει ο Δήμος, αναλώνεται στην σύνταξη και αποστολή καταγγελτικών εγγράφων κατά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά του Προέδρου του Δ.Σ. κατά όποιων εχθρών του φαντάζεται.

Έκπληξη μας προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος στην προηγούμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου στην οποία αν και υπήρχαν πολύ σοβαρά θέματα όπως η μεταφορά των απορριμμάτων από άλλους Δήμους στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας, το δημόσιο κτήμα στο Κυμάσι, η λύση της
σύμβασης του δασικού χωρίου, δεν παρέστη ούτε αυτός αλλά ούτε και οι αντιδήμαρχοι, εις ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν είχε μπει ο προϋπολογισμός του 2016 ως θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη, παρότι γνώριζε πολύ καλά πως το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν ήταν έτοιμο κάτι που
αποδείχτηκε άλλωστε και από το έγγραφο που απέστειλε στο Πρόεδρο του Δ.Σ. το αρμόδιο τμήμα του Δήμου.
Καλούμαστε σήμερα ως δημοτικό συμβούλιο να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, μία μονοθεματική συζήτηση σύμφωνα μα τον κώδικα Δήμων λόγω της σπουδαιότητας του θέματος.
Περιμέναμε από τον Δήμαρχο πριν από την παρουσίαση – ανάλυση των κωδικών εσόδων – εξόδων του προϋπολογισμού να είχε κάνει έναν απολογισμό σχετικά με την υλοποίηση του περσινού προϋπολογισμού, κάτι που απέφυγε όπως άλλωστε έκανε και με το τεχνικό πρόγραμμα κατά την
αρχική του συζήτηση – γιατί κατά την ψήφισή του απουσίαζε από την συνεδρίαση του Δ.Σ. – και ο λόγος που δεν το έκανε είναι γιατί δεν είχε να μας πει τίποτα αφού το 2015 κανένα έργο δεν εκτελέστηκε , καμία μελέτη δεν ανατέθηκε.
Ο προϋπολογισμός δεν είναι κωδικοί αριθμοί και νούμερα, ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής, της πλειοψηφίας δηλαδή του Δήμου, ο προϋπολογισμός είναι το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, που θα εφαρμόσει η δημοτική αρχή το 2016. Μέσα από τον
προϋπολογισμό διαφαίνεται το κατά πόσο η εκάστοτε δημοτική αρχή τηρεί τις προεκλογικές τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις. Κατά συνέπεια ο Δήμαρχος πρέπει να δώσει απαντήσεις τόσο στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσο και στους συνδημότες μας στα εξής ερωτήματα:

Ο προϋπολογισμός του 2016 που είναι ο δεύτερος της θητείας σας συμπεριλαμβάνει τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις;
Περιλαμβάνει τα έργα και τις μελέτες που υποσχεθήκατε;
Καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τις καθημερινότητας των πολιτών;

Η απάντηση είναι πως τίποτε από τα παραπάνω δεν καλύπτει και αυτό εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς βλέποντας τους κωδικούς του προϋπολογισμού που σήμερα έχετε καταθέσει για ψήφιση, όπως και εύκολα θα διαπιστώσει πως άλλα λέγατε κατά την προεκλογική περίοδο και άλλα
πράττετε τώρα που έχετε την ευθύνη.
Προεκλογικά τάατε γέφυρες εκεί που δεν υπήρχαν ποτάμια κ. Δήμαρχε.

Ο προϋπολογισμός αυτός δεν δρομολογεί τα αναγκαία έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, δεν στέκεται δίπλα στους δημότες σε κοινωνικό επίπεδο, δεν οδηγεί σε αναπτυξιακή τροχιά το Δήμο. Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προγραμματισμό είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν
θα εκτελεστεί όπως και ο περσινός του έτους 2015.
Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα θέματα τις καθημερινότητας (καθαριότητα, φωτισμό, συντήρηση κοινοχρήστων χώρων, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας).
Οι κοινωνικές δομές οδεύουν προς διάλυση (Βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ).
Οι πιστώσεις για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τουριστική προβολή ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Μη αξιοποίηση – εγκατάλειψη της δημοτικής περιουσίας.
Κανένας σχεδιασμός, καμία μελέτη, καμία προετοιμασία για την νέα χρηματοδοτική περίοδο.
Στο διάστημα των δεκαοκτώ μηνών που έχετε την ευθύνη του Δήμου κ. Δήμαρχε λειτουργείτε ως ένας απλός αποδέκτης και διεκπεραιωτής των αποφάσεων που έρχονται από την κεντρική διοίκηση. Η διεκδίκηση για σας είναι άγνωστη λέξη.
Καμία συζήτηση, καμία απόφαση για τις συνεχιζόμενες μειώσεις και περικοπές των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καμία συζήτηση, καμία απόφαση, καμία διεκδίκηση των χρόνιων προβλημάτων που έχει ο τόπος και οι πολίτες.
Καμία συζήτηση, καμία απόφαση, καμία διεκδίκηση για τις σημαντικές ελλείψεις βασικών έργων υποδομής.
Η μόνη σας διεκδίκηση στην μέχρι τώρα θητεία σας είναι τα σκουπίδια των άλλων δήμων.
Για μας ο προϋπολογισμός για το 2016 είναι απλά διαχειριστικός, στερείται οράματος και προοπτικής είναι ένας προϋπολογισμός που θα αποδειχθεί από την ψήφισή του πλασματικός. Ως δημοτική παράταξη δεν αμφισβητούμε τιςπροθέσεις να τον υλοποιήσετε αν τελικά ψηφιστεί, εκείνο που αμφισβητούμε είναι η ικανότητας σας να τον υλοποιήσετε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για το έτος 2016, πλην των Κ.Α. που αφορούν μισθοδοσίες τακτικού και έκτακτου προσωπικού, απόδοσης επιχορηγήσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών μας μονάδων, συντήρησης σχολικών μονάδων καθώς
και τους Κ.Α. που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα που είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.




Παζάρας Βασίλειος: Συνεδριάζουμε σήμερα προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε την έγκριση του προϋπολογισμού, για πρώτη φορά με ενσωματωμένο και εγκεκριμένο σε αυτόν το τεχνικό πρόγραμμα.
Στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, μας ερχόταν για συζήτηση και έγκριση ο προϋπολογισμός με ενσωματωμένο τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως αυτό να έχει εγκριθεί.
Τις απόψεις της Δημοτικής Παράταξης «με λογισμό και με όνειρο», στην οποία είμαι επικεφαλής, τις εκφράσαμε και τεκμηριώσαμε, τόσο εγώ, όσο και ο Δημήτρης Αλεξίου, στις προηγούμενες εννέα και τρεις συνεδριάσεις που έγιναν για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό αντίστοιχα..
Απόψεις, που εκτός από εμάς, εξέφρασαν η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης και Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος Αντιπολίτευσης.

Κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος και θα σταθώ, μοναχά σε δύο έγγραφα, που είναι μεταγενέστερα από την ημερομηνία της τελευταίας μας συνεδρίασης του 2015. Στέκομαι σε αυτά τα δύο έγγραφα, γιατί με αυτά μπορεί να πεισθεί και η μειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης , η οποία είχε διαφορετική άποψη.
Το πρώτο έγγραφο έχει αποδέκτες, το Δήμαρχο, εσάς κ. Πρόεδρε και το Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, για να επιδοθεί στους Δημοτικούς Συμβούλους. Έχει αριθμό πρωτοκόλλου 4304/234351/21-12-2015. Είναι υπογεγραμμένο, με εντολή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, από την Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού-Οικονομικού νομού Ευβοίας. Αναφέρει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο κατά λέξη τα εξής: «Το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίζεται εντός της προθεσμίας ψήφισης του προϋπολογισμού.
Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου, χωρίς να έχει προηγηθεί ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, διότι η εν λόγω διαδικασία δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Πρωτοκολλήθηκε το έγγραφο αυτό στο Δήμο μας στις 22 Δεκεμβρίου. Με ανακοίνωσή μου, η οποία δημοσιεύθηκε στη «βόρεια Εύβοια» τη μεθεπόμενη ημέρα, καλούσα το Δήμαρχο, επειδή δεν μας περισσεύει χρόνος, να ζητήσει χωρίς καθυστέρηση συνεδριάσεις δύο Δημοτικών Συμβουλίων με θέματα τα εξής:
Για μεν την πρώτη συνεδρίαση το θέμα θα ήταν το τεχνικό πρόγραμμα, για δε τη δεύτερη συνεδρίαση το θέμα θα ήταν ο προϋπολογισμός.
Δεν εισακούσθηκα.
Κάνω ερώτηση κ. Πρόεδρε στο Σώμα.
Ποια τα αποτελέσματα της μη έγκρισης του προϋπολογισμού μέσα στο 2015;
Η απάντηση για το ποια είναι τα αποτελέσματα κ. Πρόεδρε, δίνεται από το δεύτερο έγγραφο που σας ανέφερα πριν.
Αυτό έχει αποδέκτες τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα σε παρένθεση αναφέρονται τα γραφεία των Δημάρχων και Περιφερειαρχών.
Έχει αριθμό πρωτοκόλλου 1467/18 Ιανουαρίου 2016 και υπογράφεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «ώσπου να αρχίσει να ισχύει ο νέος προϋπολογισμός και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Μαρτίου, ισχύει ο προϋπολογισμός του έτους που έχει λήξει, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, για την είσπραξη κάθε είδους εσόδου και προσέξτε εδώ κ. Πρόεδρε, και για την πληρωμή μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών».
Να διευκρινίσω ότι στις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών ανήκουν δαπάνες λειτουργίας των Δήμων (φως, νερό, τηλέφωνα κλπ), δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού του Δήμου , αλλά και δαπάνες της δικής σας μισθοδοσίας κ. Πρόεδρε καθώς και του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων.
Αυτός είναι ο λόγος αγαπητέ Γιάννη, που δεν πληρώθηκαν τα τιμολόγιά σου από το Δήμο. Ο Γιάννης είναι συνδημότης μας, που συναντηθήκαμε στα Γραφεία του Δήμου. Είχε πάει εκεί, για να μάθει τους λόγους που δεν πληρώθηκαν όλα τα τιμολόγια που είχε κόψει στο Δήμο και πότε θα
πληρωθούν τα υπόλοιπα.
Τεχνικό πρόγραμμα για συζήτηση και έγκριση θα υπάρξει και το 2016 για το 2017. Μιλάω για τεχνικό πρόγραμμα, γιατί αυτό είναι η καρδιά του προϋπολογισμού, και αν αυτό ψηφισθεί, θα ψηφισθεί και ο προϋπολογισμός.
Για να ψηφισθεί όμως το τεχνικό πρόγραμμα, η εκτελεστική επιτροπή του Δήμου μας, η οποία το καταρτίζει και το εισηγείται, θα πρέπει να πάρει υπόψη της, τουλάχιστον τις προτάσεις των Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης.
Αν δεν συμβεί αυτό, να είστε σίγουρος κ. Πρόεδρε, ότι θα έχουμε μία από τα ίδια, ίσως και χειρότερα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να μου απαντηθεί, αν στα έξοδα του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβάνεται χρηματικό ποσό για συμμετοχή του Δήμου μας στο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Αν συμβαίνει αυτό, δεν θα ψηφίσω αυτή τη δαπάνη.
Ψηφίζω τον προϋπολογισμό.




Λιαγκάκης Ευστάθιος: Βρισκόμαστε στην πιο βαθειά που υπήρξε ποτέ στην χώρα μας. Όλα έχουν κατεδαφιστεί κι εμείς εδώ σήμερα ήρθαμε να κάνουμε «κοκορομαχίες».Σήμερα βλέπουμε να εξελίσσεται η πιο αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική απέναντι στο λαό. Ένα κομμάτι αυτής της πολιτικής περνάει μέσα από το Δήμο.
Ότι δεν είχε εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ υλοποιούνται σήμερα με την κυβέρνηση αυτή.  Την προηγουμένη εβδομάδα ψηφίστηκε στη βουλή τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγεία να περάσουν στους Δήμους. Σε επόμενη φάση θα μας πουν να πληρώνουμε τους δασκάλους, τους γιατρούς. Αυτά έχουν θέση για συζήτηση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.
Θα υψώσουμε φωνή ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλα βάρη; Πως θα λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους δυσβάσταχτους φόρους που πληρώνει ο κόσμος;
Δεν είμαστε κυβέρνηση που υλοποιεί εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε λαός και δεν έχουμε πάρει μια απόφαση να χαμηλώσουμε τα βάρη της περιοχής.
Τα τιμολόγια της ΔΕΗ πλέον είναι δυσβάσταχτα. Φταίει ο Δήμαρχος γιατί δεν έκανε απολογισμό κ.Στεργίου; Πόσες φορές  είχατε κάνει εσείς απολογισμό ή δεν υλοποιήσατε τις αποφάσεις της
Κεντρικής Διοίκησης; Κατά γράμμα .δεν αφήσατε καμία να πέσει κάτω. Που ήσασταν αντίθετοι; Πρώτοι εσείς δεν καταργήσατε τα ΝΠΔΔ, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα γυμναστήρια και τα ΚΑΠΗ και τα εντάξατε στο Δήμο; Δεν είχα επισημάνει τότε ότι δεν θα υπάρχει πλέον επιχορήγηση.
Είχατε ποτέ υλοποιήσει τεχνικό πρόγραμμα; Το φέρνατε για να το φέρετε, όπως το φέρνει και ο σημερινός Δήμαρχος για να βγει από την υποχρέωση. Ότι γινόταν συνεχίζει να γίνεται κι εμείς καταναλωνόμαστε σήμερα με θέματα που αμφιβάλω για το πόσο σημαντικά είναι για συζήτηση.
Βλέπει κανείς ότι μπορεί αυτή η κατάσταση να προχωρήσει; Σε λίγο ο κόσμος θα πληρώνει το ρεύμα και δεν θα πληρώνει τα δημοτικά τέλη.  Από πού περιμένουμε να έρθουν οι επιχορηγήσεις για να δουλέψει ο Δήμος. Και άλλα βάρη θα προστεθούν επί πλέον στην πλάτη του κόσμου κι εμείς θα καλούμαστε να υλοποιήσουμε αυτά τα βάρη.

Θεωρώ ότι πάνω σ΄αυτό το πνεύμα θα έπρεπε να γίνει σήμερα η κουβέντα.
Κοκορομαχίες μπορούν να γίνου κάθε στιγμή ,για το ποιος είναι ικανός και ποιος όχι. Και ο πλέον ικανός στα πλαίσια της Διοίκησης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μπορεί να λειτουργήσει μόνο αυτός που έχει άλλη άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ο τρόπος αυτός
πρέπει να είναι μαχητικός ,διεκδικητικός απέναντι στην κεντρική εξουσία κι όχι να ερχόμαστε να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε άκριτα.
Προσωπικά Δήμαρχε θα έβγαινα στα χωριά και το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν η μείωση των δημοτικών τελών ,Θα κουβέντιαζα με τον κόσμο. Τα 200.000 ευρώ που υπάρχουν για έργα και δεν πρόκειται να γίνουν ,θα έπρεπε να πάνε σε υπηρεσίες του Δήμου που είναι απαραίτητες. Θα
εξηγούσα στον κόσμο ποια είναι η κατάσταση και με τον κόσμο στο πλευρό μου θα διεκδικούσα κάτι παραπάνω προς όφελος του Δήμου.
Θα κάνω μερικές επισημάνσεις για το θέμα του Δασικού χωριού, που έχει αρχίσει να ρημάζει και να γίνεται πλιάτσικο. Αυτό το στολίδι πρέπει να φυλαχθεί.
Δεν ψηφίζω αυτόν το προϋπολογισμό.



Αρβανίτης Παναγιώτης: Ο προϋπολογισμός δεν είναι απλά νούμερα. Είναι μία πολιτική πράξη ,ένας πολιτικός καθρέπτης ,όχι μόνο του Δήμου αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η κρίση είναι στο κατακόρυφο. Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό βρήκα ένα Κ.Α με μηδενικό ποσό και
τίτλο «Επιχορηγήσεις για προνοιακά επιδόματα» .Σε περίοδο κρίσης να βλέπω αυτό είναι κατάντια. Είναι πολιτική των κυβερνήσεων όλα τα χρόνια, είναι κατάντια των κυβερνήσεων.
Έχω κάνει προτάσεις να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις για διεκδικητικό πλαίσιο, να κάνουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που να γίνουν προτάσεις. Ο τοπικός ΕΝΦΙΑ είναι πρόταση των Δήμων προς την ΚΕΔΕ εδώ και πολλά χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 4,5% στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν ,στην Ελλάδα της κρίσης είναι 2% και όπως πάμε θα καταλήξουμε στο 0,όπως ο πίνακας.




Καντζούρας Ιωάννης: Σε όλη την Ελλάδα όταν γίνεται το κορυφαίο συμβούλιο ψήφισης του προϋπολογισμού εθίστε ο Δήμαρχος να σημειώνει τις προτάσεις και τα λεγόμενα των δημοτικών συμβούλων, ούτε εναντιώσεις ούτε κορώνες μεταξύ Δημάρχων και συμβούλων .Κάτι έχει να δώσει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος με τα λεγόμενα του έστω κι αν κρίνει.
Μακάρι να μπούνε κάμερες για να διαπιστώσεις ο κόσμος ότι ο Δήμαρχος έχει να πατήσει στα συμβούλια από τον Αύγουστο. Στην δημοτική ενότητα Μαντουδίου δεν πατάει ,λες και δεν ψηφίστηκε από τον εκεί κόσμο.
Έχω σημειώσει μερικά από αυτά που ο Δήμαρχος δεν προσπάθησε να κάνει:
-Έκοψε τις δεξιώσεις στις Εθνικές Εορτές.
-Έκοψε τα γλυκά από τα παιδιά στα σχολεία
-Έκοψε τι γιορτές στα πανηγύρια των χωριών (μία φορά το χρόνο)
-Σταμάτησε τη φιλαρμονική που λάμπρυνε τις εκδηλώσεις(ενώ πλήρωνε η Μητρόπολη 10.000€ το χρόνο)
-Άραξε τα λεωφορεία που μετέφεραν ομάδες συνταξιούχων-συλλόγων, υπαλλήλων κλπ

-Τα γήπεδα δεν συντηρούνται και διαλύονται
-Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ρημάζουν
-Το κλειστό γυμναστήριο διέλυσε
-Κατάφερε να πληρώνει κάθε ομάδα 30€ για κούρεμα στα γήπεδα
-Έκοψε τα πολιτιστικά στον Κηρονηλέα και όχι μόνο
-Άφησε τους κατοίκους χωρίς κανάλια τηλεόρασης
-Οι παιδικές χαρές έμεινα ασυντήρητες και είναι επικίνδυνες
-Οι πλατείες και οι δρόμοι στα χωριά βρώμισαν
-Το ΚΑΠΗ στο Μαντούδι είναι υπό διάλυση
-Δεν μπορεί να φέρει ενάμιση χρόνο 2-3 υπαλλήλους για το ΙΚΑ στο Μαντούδι
-Άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους ΑΜΕΑ ένα χρόνο
-Το ίδιο έκανε στους εργαζόμενους στο ΒΟΗΘΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ
-Πρόκειται να κλείσει τους Παιδικούς Σταθμούς
-Υποβάθμισε το θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης (παρόντες 3-4 φορείς μόνο)
-Φέρεται στους υπαλλήλους Χιτλερικά
-Σπείρει διχόνοια στο τόπο
-Είπε ψέματα το τι παρέλαβε διότι στις 31/8/2014 στο ταμείο του Δήμου υπήρχαν 996.000€
- Με κακό χειρισμό για τα ληξιπρόθεσμα χρέωσε το Δήμο 600.000€ παραπάνω
- Έβαλε πυροφύλακες και τώρα κάνει τον Αμερικάνο
- Δεν χειρίστηκε καλά το κτήμα στο Κυμάσι με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά ο Δήμος.
- Προσπάθησε να μα φέρει σκουπίδια από όλη της Ελλάδα αντί για ανάπτυξη
- Πήγε να πάρει όλες τις υπηρεσίες μαζεμένες ενώ η φιλοσοφία είναι αποκεντρωμένα σ΄όλο το Δήμο.
-Αφήνει να ρημάζει το Δασικό Χωριό και άλλα που πιθανόν έχω ξεχάσει
-Δεν ανέδειξε ούτε προώθησε τα μεγάλα αναπτυξιακά:
· Κεντρικός Αγωγός Αγ. Άννας-Χαλκίδας
· Αρχαία Κήρινθος (μετά από 1100 χρόνια)
· Λιμάνι Μαντουδίου
· Γραμμή Μαντούδι –Λήμνο
· Γραμμή Λίμνη-Μαλαισίνα
· Αποχέτευση Αγκάλης
· Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Μαντουδίου
· Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αγ. Άννας
· Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Λίμνης
· Κλειστό Γυμναστήριο Λίμνης
· Νερό για το κάμπο Μαντουδίου-Κρύας βρύσης από λίμνες θέση «Παρασκευόρεμμα»
· Κέντρο Υγείας δεν υπάρχουν γιατροί-αναλώσιμα υλικά-ασθενοφόρο κλπ
· ΕΚΑΒ να ενταχθεί και ο δικός μας Δήμος
· ΤΕΡΝΑ από το Πάσχα του 2015 έχει προβλήματα
· Δρόμος Πήλι-Βλαχιά(κακιά σκάλα)
Δήμαρχε , Είσαι απών από τα συμβούλια. Είσαι απών από τους δημότες. Κλεισμένος σε ένα γραφείο.
Δήμαρχε , φύγε όσο είναι νωρίς για να σωθεί ο τόπος.



Αλεξίου Δημήτρης :Αγαπητοί συνάδελφοι !Η σύνταξη του προϋπολογισμού αυτού ,όπως αναφέρεται και στο εισηγητικό σημείωμά του , έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής γνωστών νόμων από το 2010 μέχρι το 2015 , που αναγκάζουν τη χώρα σε μαρασμό, τη Τ. Α σε οικονομική ασφυξία και ως
εκ τούτου το Δήμο μας σε παράλυση και συρρίκνωση του κοινωνικού του χαρακτήρα
Έχοντας κατά νου ότι :
Όλοι οι προϋπολογισμοί των Δήμων τελούν υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του παρατηρητηρίου .
Η οικονομική στενότητα λόγω των μνημονίων μετατράπηκε σε οικονομική ασφυξία.
Ο συνδυασμός μνημονίων και η εφαρμογή του αντιδημοκρατικού Καλλικράτη επέφερε μείωση θεσμοθετημένων πόρων στο Δήμο κατά 65 % στο και 40% στις περιφέρεια!
Βλέποντας ότι ήδη από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί 10 δις ευρώ από τους Ο.Τ.Α!
Έχοντας επίσης υπ΄ όψιν τις αυξημένες ανάγκες σε πόρους ,υποδομές και προσωπικό, καθώς νέες αρμοδιότητες μεταβιβάζονται στους ΟΤΑ, χωρίς την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.
Έχοντας κατά νου ότι, ή φτωχοποίηση λαϊκών στρωμάτων επέφερε μειώσεις εσόδων, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν νέες ανάγκες χρηματοδότησης κοινωνικών υποδομών αλληλεγγύης, παιδικών σταθμών κ.α
Έχοντας κατά νου πως η ΣΑΤΑ μειώθηκε κατά 83% την τελευταία πενταετία. Βλέποντας πως το Π.Δ. Επενδύσεων έχει εξανεμισθεί και η ΚΑΠ μηδενίστηκε.
Γνωρίζοντας πως το τελευταίο χρηματοδοτικό εργαλείο που απομένει για την Τ.Α είναι το ΕΣΠΑ, πλην όμως αδυνατεί να συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια τοπικών πρωτοβουλιών, διότι προωθεί συμπράξεις νεοφιλελεύθερες και οι κοινοτικοί πόροι κατευθύνονται σε χρηματοδοτήσεις
θήθεν ¨καινοτόμες ¨ και με ¨ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ¨ , που ευνοούν την ανάπτυξη μοντέλου Δήμου - Επιχείρησης, ακυρώνοντας το κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα της Τ.Α.
Επειδή η συγκράτηση των δαπανών θα έχει σαν αποτέλεσμα και άλλες αρμοδιότητες να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα , πράγμα που ευνοεί το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Επειδή θέλω πολιτικά να διαφοροποιηθώ από αυτό το πλαίσιο των Καλλικρατικών - μνημονιακών - φιλελεύθερων πολιτικών που καταδικάζουν τα λαϊκά στρώματα σε φτωχοποίηση και την Τ.Α σε οικονομικό θάνατο,
δηλώνω πως ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ τον προϋπολογισμό αυτό.
Σ΄αυτό το σημείο επισημαίνω πως η Τ.Α στραγγαλίζεται παραμορφούμενη και θεσμικά, αφού ο Καλλικράτης επέβαλλε ένα ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό, γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο σχεδιασμού και διοίκησης, πράγμα που ξέρετε πολύ καλά εσείς κ. Δήμαρχε, αφού ο
Καλλικράτης σχεδιάστηκε να υπηρετήσει τα μνημόνια..
Είχαμε δέσμευση μέχρι πρόσφατα από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οτι θα τον αντικαταστήσει, πράγμα που δεν φαίνεται πια στον ορίζοντα.  Είναι γνωστό, πως με το επιχείρημα της κακοδιαχείρισης και
υπερχρέωσης των Δήμων επιβλήθηκαν μέτρα επιτήρησης και οικονομικού ελέγχου - Οικονομικό Παρατηρητήριο και Ελεγκτικό Συνέδριο -.Το Ο.Π. και Ε.Σ. είναι εργαλεία πειθαναγκασμού νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Λειτουργούν ως μηχανισμοί σκοπιμότητας των αποφάσεων και
οχι νομιμότητας των πράξεών του Δήμου .Το Ο.Π ορίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στα πλαίσια εναρμόνισης με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 είναι 300 εκ. ευρώ για Τ.Α. Απόκλιση στόχων θα φέρει επιτροπεία και στους ΟΤΑ ! Ήδη η Ε.Ε . μιλάει για Μάαστριχ και απαιτεί κριτήρια συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, που δεν θα υπερβαίνουν το 3% σε ΟΤΑ, κατ ‘ αντιστοιχία με ελλείμματα στο ΑΕΠ της χώρας κάτω του 60 %.!
Τέλος το τοπικό χρέος θα του Δήμου θα συμπεριλαμβάνεται στο γενικό χρέος του κρατικού προϋπολογισμού!
Κύριε Δήμαρχε διαφωνώ με τη λογική του προϋπολογισμού και όχι με την ικανότητα σας να τον εφαρμόσετε ,όπως ακούστηκε εδώ από άλλους συναδέλφους!
Οι ανάγκες του Δήμου μας είναι πολλές και αναντίστοιχες του προϋπολογισμού. Θέλω να συνταχθείτε με δυνάμεις στην Τ.Α κάνοντας μέτωπα πάλης, ανατροπής των περιοριστικών πολιτικών και διεκδίκησης πόρων στα διάφορα βήματα που συμμετέχετε. Όποιος και να διαχειριστεί αυτόν τον προϋπολογισμό τα ίδια αποτελέσματα θα έχει. Η γνωστή εικόνα τηςυστέρησης των υποδομών, της κάλυψης μεγάλων αναγκών και της εικόνας με τις λακούβες στη παραλιακή οδό δεν θα αλλάξει.
Για τους παραπάνω λόγους δεν ψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό εκτός των Κ.Α. που αφορούν μισθοδοσίες τακτικού και έκτακτου προσωπικού, απόδοσης επιχορηγήσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών μας μονάδων, συντήρησης σχολικών μονάδων.

.

Στέφου Κυριακή: Ότι ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις ως χώρα, ως έθνος ,ως Δήμος ,ως κοινότητα ανθρώπων και ως σπιτικό ο καθένας μας, δεν είναι απλά διαπίστωση, είναι βίωμα.
Τον Καλλικρατικό Δήμο και τους ορισμούς τον γνωρίζουν και τον γνώριζαν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι από το 2010.
Ποιος θα μπορούσε να αντιταχθεί στους νόμους μένει να αποδειχθεί απλά στην Πράξη, γιατί και οι σημερινοί κυβερνόντες αυτό μας έταζαν ,αλλά σήμερα είναι άλλο πράγμα.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι καθαρά πολιτική πράξη, καθρεπτίζει την στρατηγική της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Το ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι αυτό που ο καθένας πραγματικά θα ήθελε είναι κατανοητό. Αυτό που θα ήθελα από μια δημοτική αρχή και νομίζω ότι και ο κάθε δημότης περιμένει ,αυτή τη στιγμή είναι μια δημοτική αρχή με σύμπνοια για να μπορεί να αντιταχθεί σ΄αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.
Δεν αντιμετωπίζονται όλα με νούμερα ,τα περισσότερα είναι ανθρωπιά. Από την σημερινή Δημοτική αρχή ,το έχουμε διαπιστώσει όλοι, λείπει η ομόνοια, λείπει η σύμπνοια και επομένως δεν μπορεί να κάνει την δουλειάπου ορκίστηκε και υποσχέθηκε στον κόσμο να κάνει. Γι αυτό το λόγο δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σ΄αυτή την συγκεκριμένη δημοτική αρχή, γιατί δείχνει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.
Επομένως δεν ψηφίζω τον προϋπολογισμό.



Κουτσουράς Σταύρος: Συνηθίζεται κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρονιάς να γίνεται και ένας απολογισμός. Όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων στα δημοτικά συμβούλια καταθέτουν τις απόψεις τους κάνοντας απολογισμό στο χρόνο που πέρασε.
Ποτέ όμως μέχρι τώρα δεν είχε ακουστεί ότι οτιδήποτε έχει γίνει μέχρι τώρα είναι ένα μηδενικό. Ήταν όλα ρόδινα και ήρθε η νέα δημοτική αρχή να τα ισοπεδώσει.
Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Υγεία είναι να κατατίθενται απόψεις στα συμβούλια. Δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε μια παράταξη θα λέμε όλοι ναι, όπως στο παρελθόν.
Στα δημοτικά συμβούλια πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις και να συνθέτουν.
Μέσα από την παρατεταμένη διαδικασία της ψήφισης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού κατατέθηκαν απόψεις που συμπεριλήφθηκαν κι έγινε κάτι καινούργιο.
Μέχρι πρότινος ετοιμαζόταν ένα τεχνικό πρόγραμμα, ερχόταν για συζήτηση και το ψηφίζατε όλοι.
Ο μηδενισμός δεν είναι καλό πράγμα, όποιος μηδενίζει δεν συνθέτει ,δεν βάζει ένα λιθαράκι.
Ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2016 γιατί προέκυψε από συνθέσεις.



Μουργιάς Ιωάννης: Είναι σημεία που συμφωνώ με τον κ. Κουτσουρά ,σε πολλά όμως διαφωνώ.
Σήμερα έκπληκτος διαπιστώνω ότι είναι και ο Δήμαρχος στην αποψινή συνεδριαση. Παράξενο. Έχουμε κάνει τρία συμβούλια χωρίς Δήμαρχο και Αντιδημάρχου.
Να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμός. Και τι είναι ο προϋπολογισμός; Είναι απλά ένα νούμερο που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών και λέει μοιράστε το όπως θέλετε. Μέχρι στιγμής σαν δημοτική αρχή λειτουργούμε με βάση τον νόμο;
Έχουμε αφήσει απλήρωτους για πολλούς μήνες, πολλά άτομα, το έχουν επισημάνει ο κ. Στεργίου και ο κ Καντζούρας, χωρίς να έχουν παρθεί οι απαραίτητες αποφάσεις.
Έχουμε συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα χρέη μας προς τα άτομα που έχουν δουλέψει, άτομα που χρωστάμε και δεν έχουν να φάνε;
Πώς να ψηφίσω ένα προϋπολογισμό που σας έστειλαν από το Υπουργείο να ψηφιστεί. Με τίποτε.



Κουκουρίκος Ηλίας: Διαφωνώ ριζικά και κάθετα με αυτό που ειπώθηκε  από την κα Στέφου. Μίλησε για σύμπνοια ,για ομόνοια ,μίλησε και είπε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.  Ποτέ στην ζωή μου δεν αισθάνθηκα στρατιωτάκι ακούνητο κι αμίλητο, ούτε μαϊμού να χορεύω στους ρυθμούς που μου χτυπάει το ντέφι του γύφτου. Έχω άποψη κι αυτήν εκφράζω πάντα και αυτό είναι υγεία.


Το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Δέκα έξη (16) ψήφοι υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού έτους 2016 ( Κατσούρας Δ ,Γεωργάκαινα Ελ- Χαλιούλιας Ι-Παληός Ε-Κουτσουράς Σ-Σεσοντή Μ- Γιαννιός Κ –Αρβανίτης Π-Κουκουρίκος Ηλ-Αλατζάς Ε-Τάρλας Κ-Βούλγαρης Α-Παναγιώτου Κ (ψηφίζω με επιφύλαξη όσο αφορά τον Κ.Α20.6721.0001 που αφορά την ετήσια εισφορά ΦοΔΣΑ,δεν ξέρω αν είναινόμιμος) –Δανέλης Ι–Παζάρας Β-Χατζής Α)

Πέντε (5) ψήφοι υπέρ της ψήφισης μόνο των Κ.Α. που αφορούν μισθοδοσίες τακτικού και έκτακτου προσωπικού, απόδοσης επιχορηγήσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών
μας μονάδων, συντήρησης σχολικών μονάδων καθώς και τους Κ.Α. που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα που είναι ενταγμένα σε χρηματοδοτικά προγράμματα(Στεργίου Ι-Στέφου Κ-Καντζούρας Ι-Φλώκου –Κωνσταντάκη Σ-Μουργιάς Ι)

Μία ψήφος (1) υπέρ της ψήφισης μόνο των Κ.Α. που αφορούν μισθοδοσίες τακτικού και έκτακτου προσωπικού, απόδοσης επιχορηγήσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών
μας μονάδων, συντήρησης σχολικών μονάδων. (Αλεξίου Δημήτριος)

Μία(1) ψήφος αρνητική ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού (Λιαγκάκης Ευστάθιος)


Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Α. Ψηφίζει τον προϋπολογισμό του έτους 2016,ο οποίος παρουσιάζει την πιο
κάτω κατάσταση:


ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
ΕΣΟΔΑ
0 ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ 3.568.865,03
1 ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΣΟΔΑ 2.155.714,45
2 ΕΣΟΔΑ Π.Ο.Ε (ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ) 444.000,00
3 ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΕ 994.583,97
4 ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΥΠΕΡ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ 959.400,00
5 ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1.375.082,22

ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 9.497.645,67


ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ
6 ΕΞΟΔΑ ΧΡΗΣΗΣ 5.092.637,75
7 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 1.654.112,56
8 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΕ & ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2.706.167,28
9 ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ 44.728,08

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΠΑΝΩΝ 9.497.645,67


Β. Το κείμενο του προϋπολογισμού με τα επισυναπτόμενα έγγραφα και παραρτήματα να υποβληθεί στον Ελεγκτή Νομιμότητας για έλεγχο.
Γ. Ο προϋπολογισμός να δημοσιευτεί σύμφωνα με τις κατά νόμο διατυπώσεις.