powered by Surfing Waves

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Το νέο ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού για το νερό.



ΣΤΑΓΩΝΕΣ: νέο ντοκιμαντέρ για το νερό

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του νέου ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού για το νερό. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, καθώς και ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει πολλές αθέατες πτυχές που μένει να αποκαλυφθούν.

Έχουμε πιάσει δουλειά! Και ζητάμε τη βοήθειά σας.

Μετά την πρώτη μου ενασχόληση με τον κόσμο του ντοκιμαντέρ με το ντοκιμαντέρ Golfland?, δεν θα μπορούσα να μείνω μακριά από τη μαγεία της οπτικοακουστικής έρευνας για πολύ. Η αλήθεια πάντως είναι πως όλα ξεκίνησαν πριν κι από το Golfland?, από το βιβλίο Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο, ένα βιβλίο για την κρίση πριν ακόμη αυτή αρχίσει να προβάλεται και να συζητιέται. Μια έρευνα με πολλές παραμέτρους, που έκτοτε δίνει συνεχώς νέα πεδία ενασχόλησης και έρευνας. Το σημερινό είναι, νομίζω το πιο σημαντικό: το νερό. Και, αν και κινδυνεύει κανείς να κατηγορηθεί ως υπερφίαλος χαρακτηρίζοντας το αντικείμενο της έρευνάς του το πιο σημαντικό, για το νερό δύσκολα θα μπορούσε να με κατηγορήσει κανείς!


www.stagonesdoc.gr




Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έμπλεξαν τα μπούτια τους Ψαρρός και Στέφου για τα δήθεν "ραβασάκια". Θεατρινισμοί και δημόσια ξεφτίλα

Κακό-προβαρισμένη θεατρική παράσταση σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου  είχαν στήσει ο κ. Ψαρρός και οι συνεργάτες του. Ναύαγησε λόγω κακού συντονισμού



Νέα στοιχεία βγαίνουν  στην φόρα από  πρόσφατη ανακοίνωση  της επιτροπής αγώνα για το μέγεθος της ηθικής κατάπτωσης του κ. Ψαρρού και των ετεροκίνητων συμβούλων του.   Το θεατράκι του κ. Ψαρρού  προς τους δημοτικούς συμβούλους  ωφέλεια ιδιωτικών  επιχειρηματικών συμφερόντων κατέληξε σε εξευτελισμό όταν άθελα της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκουκούλωσε  την πλεκτάνη που είχε στηθεί για να εξαπατηθεί για άλλη μια φορά το σώμα. Ο κ. Ψαρρός έχασε την ψυχραιμία του και έφτασε σε σημείο να απειλήσει με αποπομπή τους μελετητές γιατί εξήγαγαν διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που θα επιθυμούσε. Που φτάσαμε δήμαρχίσκοι  να επιτάσσουν κατά παραγγελία επιστημονικά συμπεράσματα για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των ευνοούμενων τους; .

Αν έχει απομείνει τίποτα από αυτό το Κράτος και αν κάποιοι από τους εντεταλμένους θεσμοφύλακες διαβάζουν αυτό το μπλόγκ ας επέμβουν να  προστατεύσουν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι και  ευθύνη της αντιπολίτευσης να καταγγείλει  τον  ευτελισμό του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέση θα πρέπει να πάρουν βέβαια και οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τα καραγκιοζιλίκια της Τετάρτης.


Ακολουθεί η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα ενάντια στην ΒΙ.ΠΕ. Βόρειας Ευβοίας:

Σύγχυση και μένος από μέρους της Δημοτικής Αρχής κυριάρχησαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/11/2013), όπου συζητήθηκαν τα συμπεράσματα του Α’ σταδίου του δημοσίου διαλόγου για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) για τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας.
Αφορμή ήταν η εμφάνιση από την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση εγγράφου τοποθέτησης του μελετητικού γραφείου που είχε αναλάβει την εκπόνηση του ΓΠΣ επί των θέσεων που εκφράσανε οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής. Το έγγραφο αυτό με ημερομηνία 19/11/2013 είχε μορφή επιστολής προς τον Δήμο και απαντούσε σε σχετικό έγγραφο του Δήμου που ορθότατα ζητούσε τη γνώμη της μελετήτριας επί των διατυπωμένων παρατηρήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος έδειξε αρχικά να μη γνωρίζει την ύπαρξη του εγγράφου της μελετήτριας και ζήτησε να το δει. Όταν το είδε άρχισε να φωνάζει στην αίθουσα κατηγορώντας τον εκπρόσωπο της μείζονος αντιπολίτευσης ότι το έγγραφο ήταν πλαστό. Όταν το ίδιο έγγραφο παρουσιάστηκε και από την ελάσσονα αντιπολίτευση, έπαψε να το χαρακτηρίζει πλαστό και το χαρακτήρισε «ραβασάκι», κατηγορώντας τη μελετήτρια για εξωθεσμική αλληλογραφία με το Δήμο και απειλώντας ότι θα την καταγγείλει στην Περιφέρεια και θα ζητήσει την αποπομπή και τη δίωξη της. Παράλληλα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης ότι δεν έγινε καμιά ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για την ύπαρξη του σημαντικού αυτού εγγράφου, άθελα της διέψευσε τον Δήμαρχο λέγοντας πως το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε την προηγουμένη της σύσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου (26/11/2013) και γι’ αυτό δεν υπήρχε χρόνος για διανομή του εγγράφου!
Τόσο όμως η κατά μία ολόκληρη εβδομάδα καθυστέρηση της πρωτοκόλλησης του εγγράφου της μελετήτριας από τις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και η απόπειρα απόκρυψης του από τους Δημοτικούς Συμβούλους δεν μειώνουν τη σημασία αυτού του εγγράφου. Η πλέον εξειδικευμένη επιστήμονας που ορίστηκε υπεύθυνη να μελετήσει τα χωροταξικά δεδομένα της περιοχής και να προτείνει τους άξονες ανάπτυξης της τα ερχόμενα χρόνια στο επίμαχο έγγραφο της είναι απόλυτα ξεκάθαρη:
«Πουθενά στις χωροταξικές κατευθύνσεις δεν προβλέπεται η χωροθέτηση εγκατάστασης υψηλής όχλησης, οπότε η ΚΥΑ [Κοινή Υπουργική Απόφαση] χωροθέτησης του ΕΠ.ΠΑ. [δηλαδή της ΒΙ.ΠΕ.] θα πρέπει να τροποποιηθεί για να προσαρμοσθεί στη χωροταξική νομιμότητα».
«Η εγκατάσταση ΕΠ.ΠΑ. υψηλής όχλησης θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής».
Αυτή την απλή αλήθεια, όσες ύβρεις και απειλές κι αν εκτοξεύσει η Δημοτική Αρχή, σε όσες μεθοδεύσεις κι αν καταφύγει, δεν μπορεί ούτε να την αλλάξει, ούτε να την κουκουλώσει! Η αρμόδια μελετήτρια διατύπωσε τις τελικές της παρατηρήσεις απολύτως νόμιμα, μετά από την νόμιμη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και ορθότατα έπραξε το καθήκον της κοινοποιώντας τις στον Δήμο! Ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή να σεβαστεί τόσο τη νομιμότητα της σοβαρής αυτής διαδικασίας, όσο και το πρόσωπο της ίδιας της μελετήτριας.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Μακιαβελικές ταχτικές χειραγώγησης του Δημοτικού Συμβουλίου από Ψαρρό με σκοπό την ανατροπή των θέσεων των μελετητών για την ΒΙΠΕ


Το  χθεσινοβραδινό ρεπερτόριο του κ. Ψαρρού στην αποκάλυψη  επιστολής  φωτιάς των μελετητών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  συμπεριελάμβανε τα παρακάτω:

-Απόκρυψη στοιχείων από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης

-Ψεύδη  και απόπειρα παραπλάνησης του Δημοτικού Συμβουλίου

-Στέρηση δικαιώματος λόγου στο προέδρου  της τοπικής κοινότητας Μαντουδίου, δημότες και  φορείς.

-Απαγόρευση της ανάγνωσης του περιεχομένου της επιστολής των μελετητών στο Δημοτικό Συμβούλιο από  τον επικεφαλής της  ελάσσονος αντιπολίτευσης.


Με την επιστολή τους οι μελετητες συμπεραίνουν  ότι η ΒΙΠΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους άλλους κλάδους της  τοπικής οικονομίας όλου του δήμου


Το κύρος και η επιστημονική εμπειρία των μελετητών άφησε αδιάφορο τον κ. Δήμαρχο ο οποίος ούτε προς στιγμή δεν εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον των άλλων κλάδων της οικονομίας του δήμου. Αντίθετα με Μακιαβελικό τρόπο προσπάθησε να υφαρπάξει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της ΒΙΠΕ.

Ο σύλλογος Kireas.org έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο facebook

Δυσμενείς συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής συμπεραίνουν οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προτείνουν τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για την ΒΙΠΕ στο να συμπεριλαμβάνει μόνο μονάδες επεξεργασίας Λευκολίθου.

Με επιστολή προς τον δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας με Αριθμ.Πρωτ.17839 / 26/11/2013 που κοινοποιείται στην περιφέρεια και την Περ. ενότητας Ευβοιας οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δ.Ε. Κηρέως επισημαίνουν τα παρακάτω όσον αφορά τις προτάσεις του kireas.org και των άλλων φορέων: 


“Ορθώς επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση EΠ.ΠΑ υψηλής όχλησης θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετά τα παραπάνω, άποψή μας είναι ότι πρέπει να τροποποιηθεί η Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) ώστε στην περιοχή Φούρνοι να επιτραπούν μόνον εγκαταστάσεις επεξεργασίας του λευκολίθου, όπως προβλέπεται από το Περιφερειακό πλαίσιο.”


Ασυστόλως ψευδόμενος ο κ. Ψαρρός και η ομάδα του προσπάθησαν να παραπλανήσουν το δημοτικό Συμβούλιο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ. Έφτασε στο σημείο όταν η αντιπρόεδρος του συλλόγου μας του έδωσε δια χειρός το έγγραφο να αρνηθεί την ύπαρξη του. Την ίδια επιστολή αρνήθηκαν να δώσουν στο κ. Κουτσουρά Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης όταν τη ζήτησε πριν την συνεδρίαση, ψευδόμενοι ότι δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. 


Στο τέλος αφού ο κ. Ψαρρός αποδέχτηκε την ύπαρξη της επιστολής και αφού απείλησε ότι θα διώξει τους μελετητές, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε (με ισοψηφία) να μην δεχτεί προταση για αναβολή μέχρι να ενημερωθεί πλήρως η αντιπολίταυση . Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος της Προέδρου κ. Στέφου. Οι προτάσεις του κ. Ψαρρού υπέρ της ΒΙΠΕ δεν μπήκαν προς ψηφοφορία και δεν παρθηκε σχετική απόφαση απο το Δημοτικό Συμβούλιο, προφανώ φοβούμενος πιθανή ήττα. Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν άφησε την προεδρο της Τ.Κ. Μαντουδίου να μιλήσει, ούτο το επικεφαλής της ελλάσωνος αντιπολίτευσης να διαβάσει δημόσια την επιστολή των μελετητών. Δεν δόθηκε δικαίωμα λόγου ούτε στο σύλλογο μας ούτε και στους άλλους φορείς. 


Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή δείχνει πόσο πολύ την ενδιαφέρει η τοπική οικονομική ανάπτυξη, τα συμφέροντα των δημοτών και πόσο ανησυχεί με επιστημονικές διαπιστώσεις δυσμενείς συνέπειες την γεωργία, κτηνοτροφία και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής. Η Δημοτική Αρχή έχει βαθιά προσήλωση στα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ και δεν διστάζει μάλιστα να να παραπλανεί το δημοτικό συμβούλιο, να προπηλακίζει και να ψεύδεται. Μακάρι να έδειχνε το ίδιο ζήλο και για τα συμφέροντα του δήμου.

Οι απόψεις των μελετητών

http://www.scribd.com/doc/187800730/melethtes2b

ΣΗΜ.*ΕΠ.ΠΑ Υψηλής Όχλησης = Επιχειρηματικό Πάρκο Τυπου Α = ΒΙ.ΠΕ.


Μελετητές Γ.Π.Σ.: "Η ΒΙΠΕ θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην γεωργία και στον τουρισμό"


Με επιστολή  προς τον δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας οι μελετητές του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  της Δ.Ε. Κηρέως επισημαίνουν τα παρακάτω όσον αφορά τις προτάσεις του συλλόγου kireas.org και των άλλων φορέων: 
Ορθώς επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση EΠ.ΠΑ υψηλής όχλησης θα έχει δυσμενείς συνέπειες στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετά τα παραπάνω, άποψή μας είναι ότι πρέπει να τροποποιηθεί η Κοινή Υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) ώστε στην περιοχή Φούρνοι να επιτραπούν μόνον εγκαταστάσεις επεξεργασίας του λευκολίθου, όπως προβλέπεται από το Περιφερειακό πλαίσιο.”


Η επιστολή δημοσιεύεται στη σελίδα facebook του kireas.org έχει ως εξής:






Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε γραπτώς το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι τους εξαπάτησε

Στα πυρά της αντιπολίτευσης η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του δικηγόρου  κ. Ανδρέου για παραλάνηση του Συμβουλίου  καικριτική για το τρόπο  άσκησης των προεδρικών της καθηκόντων

Σύσσωμη  η αντιπολίτευση κατηγόρησε γραπτώς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου ότι τους εξαπάτησε για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων  ημετέρου στη πλατεία  Μαντουδίου. Η αντιπολίτευση ζήτησε και πέτυχε ανάκληση  παλαιότερης απόφασης για παραχώρηση σαν  κοινόχρηστου,  ιδιόκτητου χώρου  που ανήκει σε γειτονικό κατάστημα. Κατά την ψηφοφορεία υπήρξαν διαροές από τους συμβούλους του κ. Ψαρρού.  Για το ίδιο θέμα είχε αναφερθεί ο κ. Λιαγκάκης στην συζήτηση για το προϋπολογισμό λέγοντας χαρακτηριστικά:  
"Για την άσκηση εξουσίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πολλές φορές επιχειρήσατε να το παραπλανήσετε  στην τελευταία υπόθεση με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Μαντουδίου ,που από τριάντα πέντε τ.μ διορθώθηκαν σε εβδομήντα πέντε για να δημιουργηθεί πρόβλημα στον από κάτω. Στην άσκηση εξουσίας ανάλογα με τον ποιόν συμπαθούσατε ή όχι φερόσασταν ανάλογα".


Παρόμοια απόφαση είχε ανακληθεί το 2011. Υπήρξε καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου  εναντίον του δήμου, αλλά  ο αντιδήμαρχος  Κηρέως δεν το  βάζει κάτω. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί τώρα με την ανάπλαση της πλατείας Μαντουδίου και ποιος θα πληρώσει την νύφη αυτή την φορά. 

«Όχι» των δημάρχων στο νέο εκλογικό νόμο, αντικαλλικράτη

Με ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η ΚΕΔΕ, εκφράζει μεταξύ άλλων την η αντίθεση των αιρετών τόσο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους όσο και για τη διάσπαση των Δήμων.

Επίσης η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τονίζει ότι ο εξορθολογισμός στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ της δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Επίσης οι αιρετοί είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

Ζητούν δε την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων παρά μόνο την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ και χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

Αναλυτικά το Ψήφισμα έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2013, συνήλθαμε, σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, οι δήμαρχοι όλης της χώρας για να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο από την κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014, όσο και από το δυσμενές θεσμικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για κατάργηση αρμοδιοτήτων και δομών των Δήμων (Δημοτική Αστυνομία, Σχολικοί Φύλακες), για εξαγγελίες αλλαγής του Εκλογικού Συστήματος και των διοικητικών ορίων των νησιωτικών Δήμων, για ενδεχόμενη κατάργηση Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το διαμορφούμενο οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον έχει οδηγήσει τους αιρετούς, αλλά και τους εργαζόμενους σε πραγματική απόγνωση, τη στιγμή που οι Δήμοι αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω και να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική ανάπτυξη στηριγμένη στην αποκέντρωση και την εδαφική και κοινωνική συνοχή,

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Όχι στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αιρετών και στη διάσπαση των Δήμων.

Καμία επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

Την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου με τις ρυθμίσεις που πρότεινε η ΚΕΔΕ, για επίλυση των προβλημάτων που συνδέονται με τη λειτουργία, τη διαφάνεια και τη γραφειοκρατία στους Δήμους, με την καταστατική θέση των αιρετών και των εργαζόμενων, καθώς και με τις οικονομικές υποχρεώσεις τρίτων προς τους Δήμους, συνεκτιμώντας τις συνθήκες που διαμόρφωσε η κρίση.

Απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (Σχολικοί Φύλακες και Δημοτικοί Αστυνομικοί).

Ενσωμάτωση των έντεκα (11) αλληλεπικαλυπτόμενων και αντιφατικών μεταξύ τους ελέγχων, σε έναν ουσιαστικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο και εντός των συνταγματικών πλαισίων έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων, παρά μόνο η εθελοντική κινητικότητα, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ, χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

Στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, να δημιουργηθεί ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ύψους 2,5 δις € με δικαιούχους τους Δήμους, για έργα τοπικής υποδομής.

Αύξηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% στο 10%, αφού πρόκειται για τοπικό ανταποδοτικό τέλος που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συνέχιση ένταξης έργων στο ΕΦΔ – ΕΕΤΑΑ μέχρι της συνολικής απορρόφησης του εγκεκριμένου ποσού από το ΕΣΠΑ.

Όχι στην συρρίκνωση και κατάργηση των μονάδων υγείας, ΕΟΠΥΥ, στους δήμους της χώρας.

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την Ρόδο και την Ψέριμο, ζητούμε από την Κυβέρνηση να επιτελέσει το καθήκον της, διαθέτοντας τις απαιτούμενες πιστώσεις για την αποκατάσταση των υποδομών και την ανακούφιση των πληγέντων.

Το Συνέδριο διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέτυχε, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία, να εξορθολογίσει τα οικονομικά της, παρουσιάζοντας πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ και συμβάλλοντας σημαντικά ώστε η χώρα μας να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με άλλους όρους. Αυτό δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει από την Κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ότι τώρα είναι η ώρα της ουσιαστικής αποκέντρωσης, είναι η ώρα των μεγάλων ρήξεων με το συγκεντρωτικό μοντέλο οργάνωσης του Κράτους. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

Για αυτό ζητά την έναρξη ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε επίλυση όλων των προαναφερόμενων θεμάτων. Το συνέδριο ζητά από την Κυβέρνηση να σταματήσει τις αποσπασματικές παρεμβάσεις σκοπιμότητας και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει και όχι να υπονομεύει την Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση.

Η ΚΕΔΕ διαπιστώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι απλά να σώσουμε τη χώρα, αλλά να αλλάξουμε τη χώρα.

Να αλλάξουμε το Κράτος και τους θεσμούς

Να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας,

Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη,

Να ακυρώσουμε τη γραφειοκρατία,

Να μπορούμε να παρέχουμε άμεσα και αποτελεσματικά υπηρεσίες ποιότητας στους δημότες μας,

Να εδραιώσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς αποκέντρωσης, δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και ιδίως στη νέα γενιά, που αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον της χώρας.

Εξουσιοδοτείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ να υλοποιήσει τις παραπάνω αποφάσεις.



Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Βρέθηκαν μισθωτές για τα αγροτεμάχια του δήμου στο Μαντούδι με 25 Ευρώ το στρέμμα

Η οικονομική επιτροπή κατακυρώσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού μίσθωσης των αγροτεμαχίων  της 14/11/13στους παρακάτω :
1.
Ο *************** για τα κάτωθι αγροτεμάχια

ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ, ΑΡ. ΑΓΡ.771, 19,1 στρέμματα
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ, ΑΡ. ΑΓΡ. 772, 13,5 στρέμματα

Και ο οποίος πρόσφερε για κάθε ένα 25,00€/στρέμμα, η οποία είναι και η μοναδική
προσφορά για το ανωτέρω.


2. Ο *************** για τα κάτωθι αγροτεμάχια

2 ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΑΡ. ΑΓΡ. 980, 27,00στρέμματα
ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ , ΑΡ. ΑΓΡ. 778, 19,5σττέμματα
Και ο οποίος πρόσφερε για κάθε ένα 25,00€/στρέμμα, η οποία είναι και η μοναδικήπροσφορά για το ανωτέρω

Ο προσωρινός κατάλογος των 13 επιτυχόντων που θα απασχοληθούν στο δήμο μας με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας



Oι προσωρινοί πίνακες με τα ονόματα όσων θα πληρώσουν τις 27.948 θέσεις κοινωφελούς εργασίας μέσω του σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Οσοι τελικά θα επιλεχθούν θα εργασθούν για πέντε μήνες.

Ο ΟΑΕΔ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει «πως η κατάρτιση των πινάκων έγινε με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του ΟΠΣ του οργανισμού με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης η οποία είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ».

Για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ Και να δείτε τα αποτελέσματα πατήστε ΕΔΩ.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες και μετά την έγκριση του ΑΣΕΠ θα προχωρήσει σε νέα δημόσια πρόσκληση για 7.400 θέσεις σε επιβλέποντες φορείς του Δημοσίου.


Οι θέσεις που αναλογούν στον δήμο μας έχουν ως εξής

2155 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 1 ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

2156 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

2157 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 1 ΠΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ


2158 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 1 ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ


2159 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 1 ΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

2160 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 1 ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

2161 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ Σ 1 ΔΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

2162 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 2 ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

2163 ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ-ΛΙΜΝΗΣ-ΑΓΙΑΣ ΆΝΝΑΣ 2 ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

4266 ΙΚΑ/ ΤΟΠΙΚΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΙΚΑ/ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ 129 ΚΕΝΤΡΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 1 ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

6188 ΙΚΑ/ ΤΟΠΙΚΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΙΚΑ/ΜΗΤΡΩΟ ΥΠΟΚ/ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
1 ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ



Θα βρείτε τα ονόματα στο παρακάτω σύνδεσμο

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ο Βαγγέλης Αποστόλου πιθανός υποψήφιος για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας




Θεωρείται ο πιο ικανός για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στην Στερεά Ελλάδα.

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι συζητήσεις για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους, αφού το κόμμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσδοκά στη διαμόρφωση κλίματος υπεροχής, μετά τις εκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μπορεί να σημειώσει καθαρή πρωτιά στις εθνικές εκλογές.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μία Περιφέρεια από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά σημαντικά πολιτικά οφέλη και πολλοί μέσα στο κόμμα πιστεύουν ότι με τον κατάλληλο υποψήφιο το κόμμα μπορεί να βγει πρώτο.

Ως τέτοιος θεωρείται από πολλούς ο βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, η υποψηφιότητα του οποίου προωθείται για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο ίδιος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, κάτι πάντως που αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014, που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να προκύψουν ειδήσεις σχετικά με το θέμα. 



Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 περιφέρειες




Μπορεί στην εξ αναβολής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 που θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 και 8 Δεκεμβρίου να ανακοινωθούν μόνο ορισμένα ονόματα υποψηφίων δημάρχων σε μικρούς, κυρίως, δήμους, οι συζητήσεις όμως για τις κεντρικές υποψηφιότητες σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό είτε πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε άλλες, δημοσκοπήσεις προκειμένου να μετρηθεί η απήχηση των υποψηφίων. Για το λόγο αυτό έχουν ετοιμαστεί λίστες υποψηφίων με προεξάρχουσες τις περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει πολιτική μάχη. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr τα ονόματα που προκρίνονται ανά περιφέρεια είναι τα εξής:

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης: Πιθανός υποψηφιος είναι ο Σ. Κυριακίδης, τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Τάκης Χαρίτου αποσύρεται.

Αττικής: Φαβορί είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ εναλλακτική αποτελεί η βουλευτής, επίσης, της Β΄Αθήνας Σοφία Σακοράφα, η οποία, όμως, «παίζει» και για το Δήμο Αθηναίων.

Βορείου Αιγαίου: Το όνομα που συζητείται είναι του (κατά πολλούς επιτυχημένου) δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή ο οποίος είχε στηριχθεί το 2010 από το ΣΥΡΙΖΑ.

Δυτικής Ελλάδας: Πρόκειται για μία «ΠΑΣΟΚογενή» περιφέρεια, την οποία, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος, επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Δυτικής Μακεδονίας: Συζητείται το όνομα της βουλευτού Ευγενίας Ουζουνίδου αν και η ίδια διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.

Θεσσαλίας: Προβληματισμός επικρατεί για το αν θα κατέβει ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, καθώς στις εκλογές του 2010 είχε πάρει μόλις 3%. Καλύτερη λύση φαίνεται ότι είναι η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, η οποία όμως «παίζει» και για το Δήμο Λαρισαίων.

Ηπείρου: Αν προκριθεί η λύση του υποψηφίου από το ΣΥΡΙΖΑ τότε η επιλογή θα γίνει μεταξύ της βουλευτού Όλγας Γεροβασίλη και του περιφερειακού συμβούλου Παπαδημητρίου, ενώ αν αποφασιστεί η λύση της διεύρυνσης για την οποία μίλησε πρόσφατα στην συνέντευξή του στην Αυγή ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας (που επαναβεβαίωνει σε σημερινή του συνέντευξη ο Δ. Παπαδημούλης) να είναι υποψήφιος ο βουλευτής (του ΠΑΣΟΚ σήμερα αλλά πιθανόν ανεξάρτητος το επόμενο διάστημα) Μιχάλης Κασσής, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος το 2010 με το συνδυασμό του Β. Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) που δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Iονίων Νήσων: Ε’ιναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλλονιάς Θεόδωρος Γαλιατσιάτος, ο οποίος ωστόσο είχε πάρει μόλις 4,3%.

Κεντρικής Μακεδονίας: Τα ονόματα που συζητούνται είναι του συνταγματολόγου, καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Χρυσόγονου και του ανεξάρτητου βουλευτή και υποψήφιου περιφερειάρχη με το ΠΑΣΟΚ το 2010, Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη αριστερών δυνάμεων.

Κρήτης: Τρία είναι το ονόματα που συζητούνται. Του βουλευτή Χανίων και υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη και των βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη (ο οποίος διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου από το 2006 έως το 2010) και με λιγότερες πιθανότητες του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) Γιώργου Μιχελογιαννάκη.

Νοτίου Αιγαίου: Εφόσον ο υποψήφιος προέρχεται από το ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο όνομα είναι αυτό του βουλευτή Δωδεκανήσου Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος είναι και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο. Ωστόσο στη λογική της διεύρυνσης «παίζουν» τα ονόματα του δημάρχου Λειψών Μπενέτο Σπύρου (ως κοινού υποψηφίου με τους ΑΝΕΛ) και του Κώστα Σκανδαλίδη.

Πελοποννήσου: Οι βουλευτές Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος (είναι και περιφερειακός σύμβουλος) και Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας ή ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. Τρίπολης Τάσος Παπαζαχαρίας ο οποίος όμως μπορεί να είναι υποψήφιος στο Δήμο Τρίπολης. Ωστόσο δεν αποκλείεται εφόσον προκριθεί η λύση της διεύρυνσης να είναι υποψήφιος άλλο πρόσωπο-έκπληξη εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινά το 2ο Τσίπουρο Fest






Μια μεγάλη γιορτή, συνδυασμένη με τα έθιμα του τόπου, ετοιμάζει και φέτος ο δήμος Ιωαννίνων. Μια γιορτή που σκοπό έχει να αναδείξει ένα παραδοσιακό προϊόν, όπως είναι το τσίπουρο και συνάμα να συμβάλλει στην τουριστική προβολή της πόλης.

Το 2ο Τσίπουρο Fest, διοργανώνουν το Γραφείο Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του δήμου και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.
Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στην κεντρική πλατεία, σε ειδικά στεγασμένους χώρους με σκοπό για ένα διήμερο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή.

Τα καζάνια θα στηθούν, το τσίπουρο θα ρέει άφθονο και το γλέντι θα ξεκινήσει…

Και τις δύο ημέρες θα υπάρχει ζωντανή παραδοσιακή μουσική με την ορχήστρα των Κώστα Βέρδη, Γιώργου Πατσούρα, Βασίλη Τσίκα, Διαμαντή Παπαναστασίου και Σωτήρη Κατσούρα καθώς και δωρεάν τσίπουρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Σάββατο 30 Νοεμβρίου
• Παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου με καζάνια
• Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Κρητών Ηπείρου, της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, των ΚΑΠΗ της πόλης και του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
• Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων Σαρακατσανάκια – Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων & τoυ παιδικού τμήματος Παραδοσιακών Χορών -Πνευματικού Κέντρου του δήμου.

Τα ωράρια λειτουργίας είναι:
• Σάββατο 30 Νοεμβρίου από τις 6 μ.μ. έως τις 11:00 μ.μ.
• Κυριακή 1 Δεκεμβρίου από τις 11 μ.μ. έως τις 4 μ.μ.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το τελευταίο φιλί του Ανέστη Ψαρρού προς την ΤΕΡΝΑ



Πίνακας με το τίτλο "Ατίμωση".




Ανακοίνωση του Kireas.org. Εμείς θα λέγαμε όχι "το τελευταίο φιλί  του Ψαρρού προς την ΤΕΡΝΑ" αλλά η τελευταία ταπείνωση και ξεμπρόστιασμα της "Νέας Πνοής".



 Το τελευταίο φιλί του Ανέστη Ψαρρού προς την ΤΕΡΝΑ


Στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία των μελετών των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) που θα εναρμονίσουν την χωροταξία του δήμου με τα εθνικά και περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια. Ανάμεσα στα άλλα τα Γ.Π.Σ. πρέπει να αποφασίσουν για την χωροταξική συμβατότητα ή όχι της ΒΙΠΕ στην περιοχή.

Οι μελέτες Γ.Π.Σ. εκπονούνται βάσει των τεχνικών προδιαγραφών και σταθεροτύπων ενιαίων για όλη τη χώρα με πλαίσιο τον Ν. 2508/97. Συγκεκριμένα , η διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ορίζεται από το νόμο 2508/1997 όπως απεικονίζεται στο επισυναπτόμενο διάγραμμα.


Μια πρωτοφανή παρεκτροπή από αυτή την διαδικασία προσπαθεί η Δημοτική Αρχή του κ. Ψαρρού προκειμένου να διασφαλίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ στην περιοχή και πλαγίως να νομιμοποιήσει την ΒΙΠΕ. Αυτό-αναγορευόμενη σε ρόλο υπέρτατου κριτή η Δημοτική Αρχή Ψαρρού θέλει να υπαγορεύσει στους μελετητές ποια δεδομένα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και ποια όχι, καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει να επεξεργαστούν αυτά τα δεδομένα.

Αρμοδιότητες και διαδικασία

Η αρμοδιότητα έγκρισης μελετών Γ.Π.Σ., δεν ανήκει στο Δήμο, ανήκει αποκλειστικά στον Υπουργό ΠΕΚΑ και την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (άρθρο 24 παρ. 2 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με το άρθρο 102 του Συντάγματος και ΣτΕ 900/2000, 3661/20). Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλιου είναι συγκεκριμένος και αποσαφηνισμένος από το νόμο. Σύμφωνα με τον νόμο 2508/1997 το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτεί επί του Γ.Π.Σ. μόνο στο στάδιο Β2, όταν πλέον έχουν επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και έχει διαμορφωθεί η τελική πρόταση. ¨Όχι όμως πριν από αυτό το στάδιο.

Η μελέτη του Γ.Π.Σ. εκπονείται σε δύο στάδια Α’ και Β’. Το Στάδιο Α’ περιλαμβάνει την ανάλυση, διάγνωση και προοπτικές της μελέτης του Γ.Π.Σ. Μετά την υποβολή του Α’ Σταδίου ακολουθεί η παρουσίασή του σε κοινή σύσκεψη που στον Δήμο μας έγινε το Σεπτέμβριο του 2013. Σε αυτό το στάδιο ο kireas.org μαζί με άλλους φορείς απέστειλαν τις προτάσεις τους και τεκμηρίωσαν γιατί η χωροθέτηση ΒΙΠΕ στην Δ.Ε. Κηρέως είναι αντίθετη με την χωροταξική νομιμότητα και τα χωροταξικά πλαίσια. Εναπόκειται την επιστημονική ειδημοσύνη και πείρα των μελετητών να αξιολογήσουν αντικειμενικά και να αποφανθούν σε αυτές τις προτάσεις και δεδομένα.

Το Β’ Στάδιο που ακολουθεί υποδιαιρείται σε δύο Στάδια Β1’ και Β2’. Το Β1’ Στάδιο περιλαμβάνει την τελική πρόταση του Γ.Π.Σ. Μετά την υποβολή του Β1’ Σταδίου η μελέτη αποστέλλεται στους αρμόδιους φορείς (ΓΓ Γραμματέα αποκεντρωμένης Διοίκησης κλπ.) Το Β2’ Στάδιο περιλαμβάνει την οριστική πρόταση τους Γ.Π.Σ. όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις συμμετοχικές διαδικασίες και γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο στάδιο αυτό οι μελετητές υποχρεούνται, εάν χρειαστεί, να προσαρμόσουν την μελέτη Γ.Π.Σ. αν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις είναι αρνητικές (δες διάγραμμα).

Γιατί βιάζεται να γνωμοδοτήσει πριν την ώρα του ο κ. Ψαρρός;


Το γιατί ο κ. Ψαρρός, καθ’ υπέρβαση αρμοδιοτήτων, βιάζεται να αποσπάσει μια θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου υπέρ της ΒΙΠΕ, πριν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων και των μελετητικών αναλύσεων, τώρα πριν την περάτωση του σταδίου Β2 που προβλέπει ο νόμος, είναι σε όλους κατανοητό. Η Δημοτική Αρχή πιέζεται χρονικά από τις εκλογές του Μαΐου 2014. Ανησυχεί ότι σε λίγους μήνες δεν θα έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Το ίδιο συνέβει το 2010 όταν η Δημοτική Αρχή Ενωτιάδη λίγες μέρες πριν παραδώσει τα ηνία, παράνομα, χωρίς καμιά επιφύλαξη και χωρίς κανένα αντάλλαγμα έδωσε άδεια χρήσης της σκάλας φόρτωσης στο Κυμάσι από την ΒΙΠΕ μέχρι το 2031 και χρήση του βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου για τα βιομηχανικά απόβλητα της ΒΙΠΕ.

Το φιλί

Πριν λίγες μέρες, ο Δήμος Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας απέστειλε επιστολή στο σύλλογο kireas.org με την οποία γνωστοποιεί ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κ. Καντζούρα έχει ζητήσει από τους μελετητές του Γ.Π.Σ. Κηρέως να αποστείλουν τις θέσεις τους επί των κατατεθειμένων προτάσεων του Kirea.org και των άλλων συλλόγων που αντιτίθεται στην δημιουργία ΒΙΠΕ για εξέταση από την επιτροπή. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του κ. Καντζουρα θα αξιολογήσει την επιστημονική κρίση και τις εκτιμήσεις των μελετητών του Γ.Π.Σ. στο θέμα ΒΙΠΕ. Η εισήγηση τη επιτροπής Καντζούρα θα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο το όποιο τελικά θα αποφανθεί για το τι θέσεις επιτρέπεται να πάρουν οι μελετητές πάνω στο θέμα ΒΙΠΕ και με ποιο τρόπο θα πρέπει να αξιολογήσουν τα δεδομένα που τους έθεσαν Kireas.org και οι άλλοι φορείς.

Αναρμοδιότητα της επιτροπής του κ. Καντζούρα

Η επιστολή επικαλείται προσχηματικά ότι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι και εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο σε θέματα «εφαρμογής των Γ.Π.Σ.» σύμφωνα με το άρθρο 73, του Ν.3852/2010. Μια προσεκτική ανάγνωση του άρθρου 73 δείχνει ότι η επιτροπή ποιότητας ζωής δεν έχει καμιά αρμοδιότητα σε θέματα εκπόνησης ή έγκρισης των Γ.Π.Σ. Η αρμοδιότητα της περιορίζεται σε θέματα εφαρμογής εγκεκριμένων Γ.Π.Σ.

Εντυπώσεις, πιέσεις και πρωτοφανής παρεκτροπή από την διαδικασία.


Μετά από τρεισήμισι χρόνια, προπηλακισμών, κατασυκοφάντησης, στέρησης δικαιώματος του λόγου στα Δημοτικά Συμβούλια, καταπάτησης στοιχειωδών δημοτικών δικαιωμάτων από την Δημοτική Αρχή Ανέστη Ψαρρού , αυτή η επιστολή δημιουργεί κατάπληξη στον σύλλογο kireas.org.

Η Δημοτική Αρχή καθ’ υπέρβαση του ρόλου της, παρακωλύει και παρεμβαίνει στο έργο των μελετητών και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας περιφρονώντας τις αρχές της επιστημονικής αντικειμενικότητας και διοικητικής αμεροληψίας σε μια ασύστολη προσπάθεια χειραγώγησης και εκμαίευσης ευνοϊκών για την ΒΙΠΕ αποφάσεων. Με δόλιο τρόπο προσπαθούν αφενός να λογοκρίνουν χωροταξικά δεδομένα και τις προτάσεις των φορέων προς τους μελετητές και αφετέρου να προκαταλάβουν και πειθαναγκάσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Που ακούστηκε Δημοτικό Συμβούλιο να υπαγορεύει ποια δεδομένα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και επαΐοντες επιστημονικοί φορείς και με ποιο τρόπο μάλιστα θα πρέπει να τα αξιολογήσουν και ερμηνεύσουν.

Τα παραπάνω θέματα έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν βιαστικά βιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 27/11/ 13 στη Λίμνη.

Οποιαδήποτε απόφαση γνωμοδότηση και λογοκρισία δεδομένων από το Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτό το στάδιο για τα Γ.Π.Σ. του δήμου δεν έχει ουσιαστική ισχύ και αποτελεί πρωτοφανή και ύποπτη παρεκτροπή από την νόμιμη διαδικασία. Η Δημοτική Αρχή Ψαρρού προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, και να ασκήσει νομιμοφανή πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους μελετητές προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το υπέρμετρο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής Ψαρρού όσον αφορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ΒΙΠΕ σε βαθμό υπέρβασης αρμοδιοτήτων λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές θα πρέπει να απασχολήσει τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους.


Εγκρίθηκε η ένταξη του διαμήκη οδικού άξονα στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα: "Δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η ένταξη ως έργου όλου του οδικού Δικτύου"


Ο χαρακτηρισμός του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας ως διευρωπαϊκού δικτύου, δίνει ελπίδες να αποκτήσει στο μέλλον η Εύβοια οδικό δίκτυο διεθνών προδιαγραφών που θα ενώνει την Αιδηψό με την Κάρυστο.





Χαρακτηρισμός του διαμήκη οδικού άξονα της Εύβοιας ως διευρωπαϊκό δίκτυο


Ήταν και είναι ο μοναδικός τρόπος να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αυτού του νευραλγικού για την Εύβοια άξονα με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού όπως είναι γνωστό, Εθνικοί Πόροι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι.

Εκκρεμούσε μόνο η συζήτηση και η ψήφιση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση έγινε τη Δευτέρα 18/11/2013 και η ψηφοφορία την επόμενη 19/11/2013.

Ο Κανονισμός εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Από εδώ και στο εξής υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του διαμήκη άξονα της Εύβοιας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (εργαλείο) «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και το λιμάνι Χαλκίδας που πρέπει όμως να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες για την κατασκευή του, στη νέα θέση.

Αν λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας και τη μεγάλη ανάγκη που έχει ο Νομός για την κατασκευή αυτού του βασικού οδικού Δικτύου, που εκτείνεται από τα Λ. Αιδηψού μέχρι την Κάρυστο, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο χαρακτηρισμός του ως Διευρωπαϊκό Δίκτυο, είναι από τις σημαντικότερες εξελίξεις και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εύβοιας.

Για να μη γίνουν όμως παρανοήσεις, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη η ένταξη ως έργου όλου του οδικού Δικτύου (του διαμήκη άξονα). Οι δεσμεύσεις που υπάρχουν είναι κυρίως για την παράκαμψη Χαλκίδας και μια κατ΄αρχήν θετική στάση του Υπουργού Υποδομών και για τις παρακάμψεις που έχουν ολοκληρωμένες μελέτες.

Επομένως χρειάζεται, το συντομότερο να συνεχιστεί η προσπάθεια, να ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των μελετών του βόρειου άξονα και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Οποιαδήποτε ολιγωρία ή προσπάθεια μεμονωμένων ενεργειών είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε βάρος του μεγάλου προβλήματος του οδικού δικτύου.

Μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα κατασκευής κανενός άλλου έργου στον διαμήκη άξονα, εκτός από την παράκαμψη Χαλκίδας.

Πρέπει τώρα να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα που έχουμε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συγκροτήθηκε η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης των υπαλλήλων του δήμου μας. Από τον δήμο μας συμμετέχει ο Κ. Αλεξίου

Συγκροτήθηκε η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 54 του Ν.1943/1991 Ειδική
Επιτροπή Αξιολόγησης για τους υπαλλήλους ΟΤΑ α΄ βαθμού Ν. Ευβοίας, η οποία κρίνει τις εκθέσεις
αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντων, εφόσον βαθμολογούνται με ένα ή με περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης  με 9 ή 10 ή με 4 και κάτω, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 318/1992,  αποτελούμενη από τους:

1. Καλογεροπούλου Ελένη του Εμμανουήλ, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δ.
Χαλκιδέων με αναπληρωτή τον Τσιλίκουνα Θωμά του Κωνσταντίνου, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δ. Χαλκιδέων,


2. Οικονόμου Ζωή του Πέτρου, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δ. Χαλκιδέων με αναπληρώτρια τη Διαμαντή Φωτεινή του Ηλία, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δ. Κύμης - Αλιβερίου,

3. Αλεξίου Κωνσταντίνο του Ιωάννη, κλάδου ΤΕ 17 Διοικητικού Λογιστικού με βαθμό Γ΄, υπάλληλο του Δ. Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, με αναπληρωτή τον Δημητρόπουλο Αθανάσιο του Γεωργίου, κλάδου ΠΕ 1 Διοικητικού με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δ. Ιστιαίας - Αιδηψού,

4. Κηρύκο Γεώργιο του Κωνσταντίνου, κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού με βαθμό Γ’, υπάλληλο του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, με αναπληρωματικό μέλος τον Βοργιά Δημήτριο του Χαραλάμπους, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού με βαθμό Δ΄, υπάλληλο του Δ. Διρφύων - Μεσσαπίων,

5. Γεωργακόπουλο Δημήτριο του Γεωργίου, κλάδου ΔΕ1 Διοικητικών Οικονομικού με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δήμου Χαλκιδέων, με αναπληρωματικό μέλος τον Κεράτσα Κωνσταντίνο του Αντωνίου, κλάδου ΠΕ4 Μηχανικών Αρχιτεκτόνων με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δήμου Χαλκιδέων.

6. Ντεγιάννη Ελένη του Αλέξανδρου, κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, Προϊσταμένη του Τμήματος Αστικής Κατάστασης & Κοινωνικής Ένταξης Ν. Ευβοίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, με αναπληρωματικό μέλος την Ψιλάκη Άννα του Μιχαήλ, κλάδου ΠΕ Διοικητικού, Προϊσταμένη του Τμήματος Διοικητικού - Οικονομικού Ν. Ευβοίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Στην Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α’ βαθμού του Ν. Ευβοίας, όταν κρίνονται εκθέσεις αξιολόγησης υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, θα συμμετέχουν οι:

1. Σκιαδά Βιργινία του Ιωάννη, κλάδου ΠΕ1 Διοικητικού με βαθμό Γ’, υπάλληλος του Δήμου Χαλκιδέων, 2. Ασλαματζίδης Χρήστος του Αριστείδη, κλάδου ΔΕ1 Διοικητικού - Οικονομικού με βαθμό Δ’, υπάλληλος του Δήμου Χαλκιδέων, με αναπληρωματικά μέλη:

α) τον Κυριάκη Ιωάννη του Αποστόλου, κλάδου ΠΕ4 Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων με βαθμό Γ’, υπάλληλο του Δήμου Χαλκιδέων και β) τον Θεοδώρου Αθανάσιο του Χαραλάμπους, κλάδου ΠΕ4 Μηχανικών - Αρχιτεκτόνων με βαθμό Β΄, υπάλληλο του Δ. Χαλκιδέων.

Ως Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης ορίζουμε την Καλογεροπούλου Ελένη, υπάλληλο του Δήμου Χαλκιδέων και ως Αντιπρόεδρο την Οικονόμου Ζωή, υπάλληλο του Δήμου Χαλκιδέων.
Γραμματέα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης ορίζουμε την Γλωσσιώτη Ελένη του Νικολάου, κλάδου ΤΕ-17 Διοικ. Λογιστών με βαθμό Δ’, με αναπληρώτριά της την Κληματσάκη Αλεξάνδρα του Εμμανουήλ, κλάδου ΔΕ38 Χειριστών Η/Υ με βαθμό Δ’, υπαλλήλους του Δήμου Χαλκιδέων.

Η θητεία της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης λήγει την 31-12-2014, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας.


 Τα κριτήρια αξιολόγησης κατατάσσονται σε τρείς διακεκριμμένες ομάδες που είναι: 

1.  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

2.  ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

3.  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
4. Κάθε ομάδα κριτηρίων αναλύεται σε επί μέρους κριτήρια που στο σύνολό τους είναι επτά (7) ως ακολούθως : 

1.   ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

1.   Ενδιαφέρον και αφοσίωση στην εργασία.
2.   Πρωτοβουλία - Καινοτομίες.
3.   Ανάληψη ευθυνών. 

2.   ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

4.   Συμπεριφορά προς πολίτες. Εξυπηρέτηση κοινού.
5.   Επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες. 

3.   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
6.   Ποσότητα εργασίας
7.   Ποιότητα εργασίας


Στις 16/12/13 οι δημοπρασίες για την εκμίσθωση των σχολικών αγροτεμαχίων σε Κεχριές και Ροβιές



Η δημοπρασία για την εκμίσθωση των σχολικών αγροτεμαχίων θα γίνει  στις Κεχριές την 16/12/2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 ενώπιον της Σχολικής Επιτροπής. Η δημοπρασία θα επαναληφθεί την 3/1/2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 στον ίδιο τόπο εφόσον την πρώτη φορά αποβεί άγονη.

Για τις  Ροβιές   η δημοπρασία θα γίνει Ροβιές την 16/12/2013 ημέρα Δευτέρα κα ώρα 12:00 ενώπιον της Σχολικής Επιτροπής. Η δημοπρασία θα επαναληφθεί την 3/1/2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 στον ίδιο τόπο εφόσον την πρώτη φορά αποβεί άγονη

2. Η διάρκεια εκμίσθωσης ορίζεται για τέσσερα (4) έτη από την υπογραφή του συμφωνητικού.
3. Η πρώτη προσφορά ορίζεται ανά στρέμμα ως εξής.




Για να γίνει δεκτός στην δημοπρασία, θα πρέπει να υποβάλει στην Σχολική Επιτροπή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης τράπεζας ή Τ.Π.Δ. ποσού ίσου με το 1/10 αυτού που ορίζεται στη διακήρυξη ως κατώτατο όριο μισθώματος , η οποία αντικαθίσταται μετά την υπογραφή της σύμβασης με άλλη όμοια ποσού ίσου επί του μισθώματος όμως που επιτεύχθηκε.
 Ο τελευταίος πλειοδότης οφείλει να παρουσιάσει αξιόχρεο εγγυητή, ο οποίος θα υπογράψει τα πρακτικά της δημοπρασίας και θα είναι αλληλεγγύως και σε ολόκληρο υπεύθυνος με αυτόν για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης.
Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο γραφείο του Ν.Π.Δ.Δ. στην Αγία Άννα Ευβοίας και στα τηλέφωνα ( 2227-350308 FAX: 2227-061490) (αρμόδιος Κα Δημητράκη Γαρυφαλλιά)

Κλείνει το επάγγελμα του καντινιέρη στο δήμο μας. Μόνο δυο άδειες καντίνας για του χρόνου


Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης καθόρισε τον ανώτατο αριθμό αδειώνυπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β’και στάσιμου εμπορίου στο δήμο μας για το έτος  2014ως εξής



Α.


Άδειες Άσκησης Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου :

Δύο (2) άδειες για καντίνες.

B

Άδειες Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου – Άδεια τύπου Β


Εννέα (9) άδειες για πώληση καλαμποκιού.

Δύο (2) άδειες για έκθεση βιβλίου.

Τρεις (3) άδειες για καβαλέτα ζωγραφικής.

Δέκα τέσσερις (14) άδειες για πώληση μαλλί της γριάς, ξηρών καρπών, μελιού και βοτάνων.

Τέσσερις (4) άδειες για πώληση μικροτεχνημάτων και μπιζού.

Τρεις (3) άδειες για πώληση ειδών λαϊκής τέχνης -καλλιτεχνικής δημιουργίας -εικόνων και κομποσκοινιών

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πρώην αντιδήμαρχος απουσίαζε 4 χρόνια από τη δουλειά του αλλά πληρωνόταν κανονικά


Θα μπορούσε ποτέ ένας υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα να μην πάει μία ημέρα στη δουλειά του αδικαιολόγητα και την επομένη να συνεχίζει να εργάζεται και να πληρώνεται κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Ασφαλώς και όχι. Στο Ελληνικό Δημόσιο όμως ακόμη και τέσσερα χρόνια να απουσιάζει κάποιος από τη θέση του δεν θα τον αναζητήσει κανείς όπως αποδεικνύεται στην απίστευτη περίπτωση που εντόπισε το ΙΚΑ και αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ».

Πρωταγωνιστής στην ιστορία για γέλια και για κλάματα είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος, ο οποίος αποσπάστηκε στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας τουλάχιστον στα -αμφίβολης νομιμότητας- χαρτιά, αφού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια αγνοείτο. Παρ’ όλα αυτά πληρωνόταν κανονικά και τον ανακάλυψαν όταν κατέθεσε αίτηση για συνταξιοδότηση!

Ο Γ.Χ., 70 ετών σήμερα, εργαζόταν στο ΙΚΑ από το 1985. Μπορεί να μην ανέλαβε ποτέ κάποια διευθυντική θέση εξαιτίας του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου του, μια και είναι απόφοιτος δημοτικού, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να ακολουθήσει, έστω και σύντομη, πολιτική καριέρα. Μάλιστα όχι μόνο εξελέγη στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας το 1990, αλλά ανέλαβε και καθήκοντα αντιδημάρχου Περιβάλλοντος για περίπου δύο χρόνια. «Γιατί πρέπει να έχεις πτυχία για να γίνεις κάτι; Μόνο αυτοί που έχουν πτυχία είναι ικανοί;», σχολιάζει ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ», συμπληρώνοντας ωστόσο με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι το σημαντικό του «προσόν» ήταν ο μεγάλος κοινωνικός του περίγυρος, που μπορούσε να εξαργυρωθεί σε εκατοντάδες ψήφους.

Με κοινή υπουργική απόφαση στις 15/1/2004 αποσπάστηκε από τη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας (ΝΜΥ) του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αθηνών στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, όπου εργάστηκε και από όπου πληρωνόταν μέχρι το τέλος του έτους. Τότε, με νέα κοινή υπουργική απόφαση η απόσπαση ανακλήθηκε και επέστρεψε στη ΝΜΥ. Ωστόσο το πινγκ πονγκ των μετακινήσεων συνεχίστηκε. Τον Μάρτιο του 2005 εκδόθηκε νέο φύλλο κίνησης για τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Ο υπάλληλος μετέβη και πάλι, χτύπησε για τελευταία φορά κάρτα στις 11/3/2005 και έκτοτε... ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

«Πού ήσουν εσύ τέσσερα χρόνια;»

Το 2009, όταν ο υπάλληλος μετέβη στο ΙΚΑ για να καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη, οι συνάδελφοί του άρχισαν να... τσιμπιούνται. «Πού ήσουν εσύ;» τον ρώτησαν, «εκεί που με στείλατε», απάντησε ο ίδιος. «Δεν υπάρχει τίποτα στον φάκελό σου», ήταν η απάντησή τους, προκαλώντας την απορία του: «Τότε πώς με πληρώνατε;». Την απάντηση έδωσε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΚΑ που εξέτασε την υπόθεση στις 15/6/2009 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο εγκαλούμενος υπάλληλος απουσιάζει αυθαίρετα από την υπηρεσία (ΝΜΥ ΙΚΑ) κατά το χρονικό διάστημα 11/3/2005 έως 15/6/2009 και συνεχίζει να μισθοδοτείται από το ΙΚΑ». Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι το δεύτερο φύλλο κίνησης συντάχθηκε με προφορική εντολή διευθυντή της ΝΜΥ χωρίς να υπάρχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα απόσπασης, ενώ ακόμη και οι ενέργειες να ήταν σύννομες, θα έπρεπε να ενημερωθούν οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΙΚΑ για τα περαιτέρω, όπως η διακοπή της μισθοδοσίας.

Η ουσία είναι ότι ο υπάλληλος για τον οποίο σφάζονταν το ΙΚΑ με τον δήμο, αποσπάστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και συνέχισε να πληρώνεται από το ΙΚΑ. Το εξωφρενικό είναι ότι ακόμη και εκεί θεωρείται υπάλληλος-φάντασμα. Από τις 11/3/2005 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στοιχείο παρουσίας του όπως η κάρτα που θα έπρεπε να χτυπά. «Λίγες ημέρες μετά με έστειλαν στο κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί δεν υπάρχει κάπου να χτυπάς κάρτα», απαντά ο ίδιος στο «ΘΕΜΑ», ενώ περιγράφει με ασάφεια την εργασία με την οποία, όπως λέει, ήταν επιφορτισμένος, αλλά και το ωράριό του. «Ημουν υπεύθυνος για την καθαριότητα και τη σωστή λειτουργία του χώρου, τέτοια πράγματα. Δεν ήμουν εργάτης. Πήγαινα 6-7 το πρωί και έφευγα το βράδυ, ενώ ήμουν και στην πυρασφάλεια στο Αλσος Φιλαδέλφειας». Ωστόσο ο επόπτης του κοιμητηρίου δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ότι μπορεί να τον έβλεπε στον χώρο, όχι όμως με την ιδιότητα του υπαλλήλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ερχόταν για δουλειά, εγώ τον ήξερα ως πρώην αντιδήμαρχο». Αλλοι μάρτυρες που τον είχαν δει, είχαν την εντύπωση ότι επρόκειτο απλώς για έναν κάτοικο της περιοχής.

Ο 70χρονος, σήμερα, παραδέχεται ευθαρσώς ότι η δεύτερη απόσπασή του έγινε με πολιτικό μέσο, χωρίς να τη ζητήσει ο ίδιος, αν και τον εξυπηρετούσε αφού μένει στη Νέα Φιλαδέλφεια, και την αποδίδει σε ψηφοθηρικούς λόγους. Ωστόσο λόγω της χαμηλής του μόρφωσης δεν γνώριζε τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, ενώ το γεγονός ότι πληρωνόταν κανονικά επί τέσσερα χρόνια, έστω από το ΙΚΑ και όχι από τον δήμο που υποστηρίζει ότι εργαζόταν, δεν τον έβαλε σε υποψίες.

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΚΑ του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης. Στο Δευτεροβάθμιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όμως, η ποινή μετατράπηκε σε παύση έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών του, καθώς το Συμβούλιο δέχθηκε ως ελαφρυντικό το φύλλο κίνησης και την εντύπωση που δημιούργησε στον ίδιο περί νομιμότητας της απόσπασης, σε συνδυασμό με το ελλιπές επίπεδο των γραμματικών του γνώσεων. Παράλληλα ο 70χρονος καλείται να επιστρέψει το ποσό των 66.500 ευρώ που έλαβε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ενώ η αίτηση που κατέθεσε το 2009 για να βγει στη σύνταξη δεν έχει γίνει δεκτή. Στο μεταξύ ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής έχει ζητήσει όλο τον πειθαρχικό φάκελο, προκειμένου να αναζητήσει τυχόν ευθύνες άλλων εμπλεκομένων, όπως της διοίκησης και υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Πηγή: protothema.gr

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Γιατί δεν υπάρχει ο αναλυτικός προϋπολογισμός του Δήμου στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»;

Δεν έχει αναρτηθεί από το Δήμο ο αναλυτικός προϋπολογισμός στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ως έχει υποχρέωση.Το μόνο που έχει αναρτηθεί είναι η συνοπτική παρουσίαση του προϋπολογισμού η οποία όμως δεν αρκεί για να μπορέσουν να δουν και να ενημερωθούν οι δημότες για την διαχείριση των χρημάτων του Δήμου.

Προϋπολογισμός του Δήμου έτους 2014 
Ε Σ Ο Δ Α
Τακτικά Έσοδα    3.723.258,76
Έκτακτα Έσοδα   2.262.712,91
Έσοδα ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά   369.377,00
Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ319.884,77
Εισπράξεις υπέρ Δημοσίου και τρίτων επιστροφές χρημάτων 876.500,00
Χρηματικό Υπόλοιπο                                      1.183.583,10
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 8.735.316,54
Ε Ξ Ο Δ Α
Έξοδα χρήσης 4.296.710,79
Επενδύσεις 2.682.653,11
Προβλέψεις 1.681.736,07
Αποθεματικό 74.216,57
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 8.735.316,54

Εγκύκλιος για τον έλεγχο προϋπολογισμών σε δήμους



Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να βοηθηθούν οι υπηρεσίες δήμων και περιφερειών, κατά τον έλεγχο νομιμότητας που πρόκειται να διενεργηθεί επί των προϋπολογισμών (π/υ) οικονομικού έτους 2014 των φορέων αρμοδιότητας.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ορισμένα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ή αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού που περιήλθε εις γνώση του ύστερα από ερωτήματα που υπεβλήθησαν σε αυτό από τις υπηρεσίες ή και από ΟΤΑ και νομικά τους πρόσωπα. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Επιπτώσεις από την πιθανή δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι




ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ
kinisidimoton@gmail.com



Επιπτώσεις από την πιθανή δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι και της ενεργοβόρου θερμο-ηλεκτρικής μονάδας φυσικού αερίου (ΘΗΣΦΑ) των 1160 MW


1) Παραγόμενοι ρύποι από τη λειτουργία Θερμοηλεκτρικών Σταθμών Φυσικού Αερίου


Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ αναγνωρίζεται ως η καταλληλότερη πηγή άντλησης πληροφοριών σχετικά με τη ρύπανση που προκαλείται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς φυσικού αερίου. Ο καθηγητής Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Διονύσης Μάργαρης έχει μελετήσει τους σχετικούς γερμανικούς κανονισμούς (TA luft) και τις σχετικές ευρωπαϊκές κοινοτικές προδιαγραφές. Τα συμπεράσματα των ερευνών των παραπάνω φορέων καταλήγουν στα ακόλουθα αξιοσημείωτα ευρήματα:

· Έχουν ανιχνευτεί 53 ρύποι στα καυσαέρια που εκλύονται από την καύση φυσικού αερίου. Ανάμεσα σ’ αυτά, πέραν των γνωστών ρύπων όπως τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), μονοξείδιο του άνθρακα (CO), διοξείδιο του άνθρακα (CO2), διοξείδιο του θείου (SO2) και μεθάνιο (CH4), εντοπίστηκαν και αρκετές πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ) [μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 24 επικίνδυνοι αέριοι ρύποι (ΕΠΑΡ) και διάφοροι μεταλλικοί ρύποι] των οποίων η παρουσία σκόπιμα «αποσιωπείται» στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το φυσικό αέριο, ανάλογα με την προέλευσή του και την ποιότητά του, δύναται να παράγει και κάποια είδη επικίνδυνων αέριων ρύπων, οι ποσότητες των οποίων δεν θεωρούνται αμελητέες και οι συγκεντρώσεις αυτών, σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από ένα σταθμό, μπορεί να φτάνουν σε υψηλά επίπεδα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Φυσικού Αερίου που παράγει πάνω από 300 MW θεωρείται μεγάλου μεγέθους και χαρακτηρίζεται ως «Μονάδα Υψηλής Όχλησης» και, κατ’ επέκταση, Μείζονα Πηγή Υψηλής ρύπανσης.


2) Επιπτώσεις στην υγεία
Όλοι οι παραπάνω αναφερθέντες ρύποι επιδρούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στην υγεία των κατοίκων, ιδιαίτερα όταν οι κατοικημένες περιοχές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από τον σταθμό παραγωγής.
Στην Ελλάδα, οι πλέον γνωστοί παραγόμενοι ρύποι, όπως τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx), το τροποσφαιρικό όζων (Ο3), το διοξείδιο του θείου (SO2), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τα αιρούμενα σωματίδια (ΑΣ 2,5 και ΑΣ 10) συμβάλλουν στην εμφάνιση πολλών παθήσεων και ασθενειών του ανθρώπινου οργανισμού, ειδικά δε όταν η έκθεση σε αυτούς είναι συνεχής.
Σοβαρά συμπτώματα και ασθένειες είναι:
Σοβαρές καρδιοαναπνευστικές παθήσεις, ιογενείς λοιμώξεις, δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, φλεγμονή στους πνεύμονες, βήχας, δύσπνοια, αύξηση θνησιμότητας.
Τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ 2,5), μεγέθους ενός εκατομμυριοστού του μέτρου, εισχωρούν βαθειά στους πνεύμονες, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους.


3) Επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία Θερμοηλεκτρικών Σταθμών Φυσικού Αερίου
Στα Αντίκυρα λειτουργούν δύο τέτοιοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 764 MW. Στην σχετική μελέτη- έρευνα που εκπόνησαν δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Πάτρας (Δημήτρης Παπανίκας και Διονύσης Μάργαρης) ανιχνεύτηκαν οι παρακάτω εκπεμπόμενες ποσότητες ρύπων σε ετήσια βάση:




Διοξείδιο του θείου (SO2)
180.000 kg

Μονοξείδιο του άνθρακα (CO)
1.000.000 kg

Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)
3.000.000.000 kg

Οξείδια του αζώτου (NOx)
2.330.000 kg

Αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ 2,5 και ΑΣ 10)
180.000 kg



Επιπροσθέτως, η εκβαλλόμενη ποσότητα θερμότητας τόσο στη θάλασσα όσο και στην ατμόσφαιρα, ανέρχεται σε 1.100.000.000 KWh ετησίως.


4) Όξινη Βροχή
Η όξινη βροχή προκαλείται από την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων οξειδίου του αζώτου (NOx) και διοξειδίου του θείου (SO2) στην ατμόσφαιρα λόγω της καύσης φυσικού αερίου. Μέσα στα νέφη, τα δύο αυτά στοιχεία ενώνονται με άλλα, δημιουργώντας, έτσι, το θεϊκό και το νιτρικό οξύ, στοιχεία που, με τη σειρά τους, προκαλούν την όξινη βροχή.
Οι βλαβερές συνέπειες της όξινης βροχής έγκεινται σε:


Α) Δημιουργία όξινων εδαφών λόγω παρουσίας αργιλίου και ιόντων του θείου,
Β) Πρόκληση σοβαρής ζημιάς στο φύλλωμα των δένδρων και διατάραξη της διαδικασίας φωτοσύνθεσής τους λόγω των εκπεμπόμενων αερίων,
Γ) Δηλητηρίαση των ριζών των δέντρων λόγω της παρουσίας αργιλίου και
Δ) Πρόκληση σοβαρών βλαβών μέχρι και πλήρη εξόντωση των ψαριών λόγω παρουσίας αργιλίου και θεϊκού οξέως.


5) Νερό
Για την λειτουργία των δύο λέβητων του σταθμού και συγκεκριμένα, για την ανάκληση της θερμότητας, απαιτείται η χρήση, περίπου 500.000 λίτρων ημερησίως, απιονισμένου νερού. Κι εδώ τίθενται τα ερωτήματα: Πώς θα εξασφαλίζεται η ποσότητα του απαιτούμενου νερού από την περιοχή του Μαντουδίου; Τι μελέτη έχει εκπονηθεί για τις συνέπειες από τις γεωτρήσεις και τις επιπτώσεις (βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες) στον υδροφόρο ορίζοντα;


6) Θαλασσινό Νερό- Ψύξη
Όσον αφορά στη χρήση θαλασσινού νερού με σκοπό την ψύξη των λέβητων, έχει υπολογιστεί ότι ο απαιτούμενος μέσος όρος θα είναι 30.000.000 λίτρα ανά ώρα λειτουργίας της μονάδας. Συνεπώς, για τις 5.000 ώρες λειτουργίας της μονάδας ανά έτος θα επιστρέφουν στη θάλασσα 150.000.000.000 λίτρα χλωριωμένου θαλασσινού νερού, το οποίο, ταυτόχρονα, θα είναι κατά 10 βαθμούς θερμότερο.


7) Επιπτώσεις της Θερμικής Ρύπανσης της θάλασσας
· Αλλαγή της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού και του ιζήματος του περιβάλλοντος υποδοχής,
· Θανατηφόρες και υποθανατηφόρες επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς και τα ψάρια λόγω της μεταβολής της θερμοκρασίας,
· Αύξηση της αναπαραγωγής μια σειράς οργανισμών και μείωση του διαλυμένου οξυγόνου (DO), η συγκέντρωση του οποίου αποτελεί αναμφισβήτητο δείκτη της κατάστασης και της βιωσιμότητας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η χαμηλή παρουσία διαλυμένου οξυγόνου είναι δείκτης ρυπασμένων από οργανικές ενώσεις νερών και χαμηλής βιωσιμότητας των θαλάσσιων οργανισμών και των ψαριών.


8) Επιπτώσεις στο Θαλάσσιο Περιβάλλον από το χλωριωμένο νερό που καταλήγει στη θάλασσα
· Η επιστροφή στη θάλασσα μεγάλων ποσοτήτων χλωριωμένου νερού βλάπτει σοβαρά το θαλάσσιο οικοσύστημα λόγω του ότι το χλώριο είναι ιδιαίτερα τοξικό. Συγκεκριμένα, το χλώριο σκοτώνει άμεσα το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν που, αναγκαστικά, παρασύρονται μέσα στο σύστημα ψύξης κατά τη διάρκεια άντλησης θαλασσινού νερού, δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στους θαλάσσιους οργανισμούς και τα ψάρια.
· Η παραμονή τοξικών υπολειμμάτων (χλωραμίνων) στα απόβλητα του συστήματος ψύξης έχουν σαν αποτέλεσμα την έκθεση των θαλάσσιων οργανισμών και των ψαριών σ’ αυτά.


9) Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου- Ατυχήματα
Το σχέδιο εγκατάστασης του αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο από την Λειβαδειά στο Κυμάσι Μαντουδίου προβλέπει διέλευση αυτού μέσα από δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Επιπροσθέτως, σε μια ζώνη συνολικής έκτασης 40 μέτρων εκατέρωθεν του αγωγού, θα απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε δραστηριότητα. Μήπως η πιθανότητα ατυχήματος αποσιωπείται; Κι ακόμα κι αν αυτό δεν αποδεικνύεται, ποιος αγρότης ή δασεργάτης θα ρισκάρει να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη έστω και των 100 μέτρων μια απαγορευμένη περιοχή;
Σε έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων έχουν προκληθεί παγκοσμίως 61 σχετιζόμενα με το φυσικό αέριο ατυχήματα με 1.366 νεκρούς. Τα περισσότερα από αυτά σημειώθηκαν κατά τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγών και κατά την αποθήκευση αυτού.
Μετά από ενημέρωση του κ. Δημάρχου, ο Δήμος Λοκρών, θέτοντας αρκετούς όρους, δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη διέλευση του αγωγού. Ο δικός μας Δήμος δεν έχει φέρει καμία αντίρρηση (!). Είναι απαραίτητο οι αγρότες και οι δασεργάτες της περιοχής μας μαζί με τους κατοίκους να μην το επιτρέψουν αυτό.


10) Απόσταση Ασφαλείας από κατοικημένη περιοχή (οι έρευνες αφορούν μονάδες μέχρι 900 MW)
Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ θέτει τα 3 χιλιόμετρα ως την ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης ενός Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Φυσικού Αερίου ισχύος 900 MW από μια κατοικημένη περιοχή. Η απόσταση του σταθμού που πρόκειται να κατασκευαστεί απέχει από την πόλη του Μαντουδίου 980 μέτρα και από τον αρχαιολογικό χώρο της Κηρίνθου 2.700 μέτρα. Για τον γιγαντιαίο και ενεργοβόρο σταθμό παραγωγής 1.160 MW που θέλει να δημιουργήσει ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ και ό,τι άλλες επικίνδυνες μονάδες θα φέρουν, τι όρια ασφαλείας ακόμα χρειάζονται;


11) Ηχορύπανση
Μονάδες παραγωγής 720 MW παρουσιάζουν επίπεδα θορύβου της τάξης των 70 db ενώ το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο στην Ελλάδα είναι 65 db. Σε τι επίπεδο θορύβου θα φτάνει η μονάδα παραγωγής 1.160 MW;


Μεγάλος ο Κίνδυνος για το Μαντούδι και την ευρύτερη περιοχή


Αγαπητοί συνδημότες,
Στις παραπάνω σελίδες αναφερθήκαμε περιληπτικά στις πιο σοβαρές καταγεγραμμένες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον σε περιοχές που λειτουργούν θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, πολύ μικρότερης ισχύος από αυτόν που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στο Μαντούδι. Τα στοιχεία που παρατέθηκαν έχουν αντληθεί από μελέτες της αξιόπιστης Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ και από εργασίες των δύο προαναφερόμενων καθηγητών του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Συνεπώς, είναι καταφανές το πόσο δυσάρεστες είναι οι επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή, αλλά, κυρίως, για την πόλη του Μαντουδίου και τις γειτνιάζουσες περιοχές από την εγκατάσταση και λειτουργία του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Φυσικού Αερίου ισχύος 1.160 MW και ό,τι άλλες επικίνδυνες μονάδες μας αποκρύπτουν, για τον χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ). Πέρα από την άμεση υποβάθμιση της αξίας της γης και των προϊόντων που αυτή παράγει, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσα στην πρώτη πενταετία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, δεν μπορούμε παρά να προβλέψουμε ότι η πόλη του Μαντουδίου και η γύρω περιοχή θ’ αρχίσει να αργοπεθαίνει και να ερημώνει σιγά σιγά. Οι επισκέπτες και οι ετεροδημότες θα απομακρυνθούν, ξεπουλώντας τις ιδιοκτησίες τους. Ακόμη και οι ντόπιοι που έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν, θα φεύγουν μακριά από την πόλη και η ερήμωση ενδέχεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι ασθένειες και οι θάνατοι θα αυξηθούν την ίδια στιγμή που, η ιστορία έχει δείξει, ότι τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων επιλέγουν να διαμένουν μακριά από ρυπογόνες μονάδες.


Αγαπητοί συνδημότες, φίλοι Μαντουδιώτες,
Σταθείτε και αναλογιστείτε αν έτσι έχετε φανταστεί ότι θα σωθούμε από τα σημερινά προβλήματα που μας έχουν ρίξει. Εάν η ευτυχία του ανθρώπου έρχεται με τις αόριστες ψευδαισθήσεις που μας πούλησαν οι υποστηρικτές της ΒΙ-ΠΕ, οι οποίοι έχουν συναινέσει σε όλα από τον Ιούνιο του 2010 όταν ο κ. Σκορδάς (πρώην στέλεχος της ΤΕΡΝΑ και νυν Υφυπουργός Ανάπτυξης) επισκέφθηκε το Μαντούδι.


Τι προτείνουμε


Αγαπητοί συνδημότες,
Δώστε προσοχή στις προτάσεις μας και θα αποφασίσετε αμερόληπτα τι μας συμφέρει καλύτερα.
Σε αντίθεση με το Επιχειρηματικό Πάρκο Α’ κατηγορίας (ΒΙΠΕ) που συνιστά χώρο στον οποίο εγκαθίστανται Βιομηχανίες Υψηλής Όχλησης και Ρύπανσης που προτείνουν ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ και οι τοπικοί υποστηρικτές του, εμείς προτείνουμε:
Να γίνει Επιχειρηματικό Πάρκο Β’ κατηγορίας (ΒΙΠΑ) που είναι για μονάδες Μεσαίας Όχλησης και το οποίο επίσης προσφέρει θέσεις εργασίας.
Τα συνολικά οφέλη, όμως από τη δημιουργία αυτού του πάρκου θα είναι πολλαπλάσια. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ø Θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες, γιατί ανήκουν στην κατηγορία των δραστηριοτήτων Μεσαίας Όχλησης,
Ø Οι ρύποι που θα παράγονται θα είναι πολύ λιγότεροι, άρα και οι επιπτώσεις στους γύρω κατοίκους και στο περιβάλλον θα είναι πολύ μικρότεροι μέχρι ακίνδυνοι,
Ø Οι κλάδοι παραγωγής, τα προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, ο τουρισμός και άλλες ευαίσθητες δραστηριότητες δε θα πληγούν,
Ø Ο κλάδος της οικοδομής δε θα επηρεαστεί και ενδεχομένως θα αναπτυχθεί, συμπαρασύροντας μαζί του προς τα πάνω και τον κλάδο του εμπορίου.
Είναι φανερό ότι τα παραπάνω οφέλη ισοδυναμούν με πολλές νέες θέσεις εργασίας και αυτοαπασχολούμενους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μπορεί κάθε δημότης να υπολογίσει μόνος του τη διαφορά.


Υπάρχουν πιέσεις;


Διαδίδεται τελευταία από μερικούς (σκόπιμα ή από άγνοια) ότι η θερμοηλεκτρική μονάδα των 1160MW δεν θα γίνει ή ότι ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ δεν επιθυμεί την κατασκευή της. Πρέπει όμως να γνωρίζουν, ότι η ΤΕΡΝΑ με τους εδώ εκπροσώπους της προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετύχουν τη δημιουργία ιδιωτικής ΒΙ-ΠΕ στο Μαντούδι, ακριβώς για να μπορούν να έρχονται στο χώρο αυτό μονάδες υψηλής όχλησης και ρύπανσης που επιμελώς αποκρύπτουν.
Οι πιέσεις που ασκούνται τελευταία είναι προς κάθε κατεύθυνση και γίνονται με κάθε τρόπο! Γνωρίζουν ότι τα σχέδιά τους προσκρούουν στην υπάρχουσα νομιμότητα των χωροταξικών πλαισίων. Αυτή τη νομιμότητα υπάρχουν, ευτυχώς, άνθρωποι που την υποστηρίζουν, θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν και σύντομα θα δικαιωθούν. Οι ευθύνες είναι τεράστιες για όλους τους εμπλεκόμενους.


Συμπεράσματα


· Εάν δημιουργηθεί Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ-ΠΕ) για μονάδες υψηλής όχλησης και ρύπανσης, πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις που αναφέραμε ήδη θα έχουμε και μείωση στις θέσεις εργασίας. Η υποβάθμιση της περιοχής, του τουρισμού, των κλάδων παραγωγής, και των προϊόντων μας, θα συμβάλλουν στη σταδιακή μείωση των θέσεων εργασίας και αυτοαπασχολουμένων.
· Η πρόταση μας για Βιομηχανικό Πάρκο για μονάδες μικρής και μεσαίας Όχλησης (ΒΙΠΑ) θα φέρει αύξηση στις θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ενώ δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, παράλληλα θα έχουμε και αύξηση γιατί η περιοχή μας δεν θα υποβαθμιστεί, ούτε οι τομείς παραγωγής και δραστηριότητας θα πληγούν.
· Επίσης η ανάπτυξη του Δευτερογενούς τομέα (μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες) μπορεί να φέρει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας πολύ σύντομα. Αυτό όμως θα γίνει όταν επιτέλους σταματήσει η αδιαφορία της πολιτικής και τοπικής εξουσίας και κατασκευαστεί ο δρόμος από τη Χαλκίδα.
--------------------------------------
Κίνηση Δημοτών
ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ
για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου μας
kinisidimoton@gmail.com
Λίμνη Εύβοιας Τ.Κ. 34005

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Με τα πολεοδομικά σχέδια, το ενοίκιο της ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ και τα τραπεζοκαθίσματα πλατείας Μαντουδίου θα ασχοληθεί το δημοτικό Συμβούλιο στις 27/11/13

Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 27η Νοεμβρίου 2013, 6 μ.μ στην Λίμνη θα ασχοληθεί με τα  τα πιο κάτω θέματα:


Προτάσεις επί των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων α)Γ.Π.Σ Δ.Ε Κηρέως β) Γ.Π.Σ Δ.Ε Ελυμνίων γ) ΣΧΟΑΠ Δ.Ε Νηλέως  (Τα σχεδιαγράμματα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου)



Αίτηση δημοτικών συμβούλων για συζήτηση θέματος περί παραχώρησης κοινοχρήστου χώρου για το κατάστημα Παλιάτσου Παναγιώτας του Ιωάννη στην τοπική κοινότητα Μαντουδίου


Τροποποίηση Ο.Ε.Υ Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας


Αίτηση Κομποθανάση Ανδρέα του Αναστασίου για πληρωμή εργασιών του στο τοπικό διαμέρισμα Κουρκουλών


Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Δήμου Ελυμνίων –Α΄Φαση»


Αιτήσεις για παραχωρήσεις κοινοχρήστων χώρων


Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου «Κατασκευή τεχνικού Αντιπλημμυρικής Προστασίας εντός οικισμού Αγ. Άννας»


Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Ολοκλήρωση Νηπιαγωγείου Αγ. Άννας»


Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση εξωτερικού χώρου Δημοτικού Καταστήματος Αγ. Άννας»


Κατανομή ΣΑΤΑ για το έργο «Επέκταση Φωτισμού από θέση Μουριές έως τον συνεταιρισμό Ροβιών»


Διάθεση πίστωσης για προμήθεια ειδών σημαιοστολισμού -1.900,00-ευρώ


Αποδοχή χρηματικού ποσού -54.746,60-€ που αφορά το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» (Β+Γ΄ τρίμηνο 2013)


Αίτηση της εταιρίας με την επωνυμία «ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΟΥΛΗ και Σια ΟΕ» μισθώτριας του Δασικού Χωριού «PAPADES VILLAGE» για μείωση μισθώματος


Επιστολή Ναυπηγείου ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ περί μείωσης ενοικίου


Απόφαση έγκρισης διαγωνισμού στο πλαίσιο της Πράξης με Κωδικό 400036 για την πραγματοποίηση ενεργειών δικτύωσης που περιλαμβάνουν την παραγωγή και αναμετάδοση Ραδιοφωνικού σποτ με σκοπό την ενημέρωση της δράσης της δικτύωσης και την ενεργοποίηση των δυνητικά ωφελούμενων (επιχειρηματικών, συλλογικών φορέων) σε τοπικό επίπεδο, την σχεδίαση/παραγωγή φυλλαδίων για το πρόγραμμα με σκοπό τη δικτύωση των επιχειρήσεων καθώς και την έκδοση –εκτύπωση αφισών


Αναμόρφωση προϋπολογισμού
                                                                       

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο Παζάρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η 5η υποψηφιότητα για την δημαρχία


Από τα Λιμνιώτικα

Ο Δασολόγος Βασίλης Παζάρας πήρε το "χρίσμα" από τη χτεσινή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί τον επίσημο υποψήφιο για τη Δημαρχία Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. 

Καταπέλτης Λιαγκάκη: καταγγελίες για πατρονία, απόπειρες παραπλάνησης του Δ.Σ. , πληρωμές ανθρώπων που έχουν δουλέψει χωρίς σύμβαση και τα τραπεζοκαθίσματα ημετέρου



Η  τοποθέτηση του  επικεφαλής  της ελλάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σ. Λιαγκάκη  κατά την  συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/11/13

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Να ξεκινήσω από το ρεαλιστικό. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές τελευταία. Δεν το έχουμε ακούσει μόνο σ΄ αυτή την αίθουσα αλλά και παραπάνω σε κεντρικό επίπεδο. Από το κεντρικό επίπεδο αυτή η κατάσταση κατεβαίνει προς τα κάτω .Έχω πει πολλές φορές τι σημαίνει
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ .Από την πρώτη μέρα που μπήκαμε μέσα σ΄αυτή την αίθουσα. Ρεαλισμός δεν είναι να εκτελούμε τις εντολές που έρχονται από πάνω. Ρεαλισμός είναι να προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Όχι να εκτελούμε τις εντολές που έρχονται από πάνω
μέσα σ΄ ένα ασφυκτικό πλαίσιο που έχει φτειαχθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι προβλέψεις είναι ότι θα είναι ακόμη χειρότερο για φέτος. Όσο αφορά το ζήτημα με τα δημοτικά τέλη. Έχει ειπωθεί ότι έχουν μειωθεί τα δημοτικά τέλη επειδή αυξήθηκε το πετρέλαιο ή επειδή ο Δήμος αγοράζει πιο ακριβά. Τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί ,δεν έχουν μειωθεί στην ουσία και μιλάω γι΄ αυτούς που τα πληρώνουν ,να μην υπολογίσουμε αυτούς που είναι χωρίς δουλειά σήμερα και προσπαθούν να επιβιώσουν. Εμείς κάναμε άλλη πρόταση για τα δημοτικά τέλη. Είπαμε ότι πρέπει να μειωθούν κατά 40% , να απαλλαγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ,οι μακροχρόνια άνεργοι και αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν .
Σε λίγο καιρό αυτό θα γίνει στην ουσία. Υπάρχει δυσπραγία από τον κόσμο να τα βγάλει πέρα με όλε αυτές τις δυσκολίες που υπάρχουν από το κράτος και τους Δήμους. Ότι έγινε με τα χαράτσια και την Εφορία θα γίνει και με τα δημοτικά τέλη. Θα πάει ο άλλος να πληρώνει τη ΔΕΗ ,για να μην του κόψουν το ρεύμα και δεν θα πληρώνει τα υπόλοιπα.

Έχετε αποτύχει γιατί στα μεν μεγάλα δώσατε γη και ύδωρ σε ότι επιχειρηματικό συμφέρον υπήρχε στην περιοχή κι έκανε κρούσεις στην περιοχή και στα δε μικρά γιατί στο μεγαλύτερο διάστημα εδώ στο δημοτικό συμβούλιο συζητάμε για τις οφειλές του Δήμου σε προμηθευτές κι εργαζόμενους. Ακόμη και σε εργαζόμενους που είναι σε προγράμματα. Την άλλη φορά ο Δήμαρχος είπε ότι η Δημοτική Επιχείρηση δεν πάει καλά γιατί ο κόσμος δεν πληρώνει. Είναι ότι μέσα στην Δημοτική Επιχείρηση κάνετε προσλήψεις ,ή πληρώνετε ανθρώπους που έχουν δουλέψει χωρίς σύμβαση.
Για την άσκηση εξουσίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο πολλές φορές επιχειρήσατε να το παραπλανήσετε ,να πάρουμε την υπόθεση της ΤΕΡΝΑ, την υπόθεση με τις αντικειμενικές αξίες που ενώ είπατε ότι θα μειωθούν αυξήθηκαν ,την τελευταία υπόθεση με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Μαντουδίου ,που από τριάντα πέντε τ.μ διορθώθηκαν σε εβδομήντα πέντε για να δημιουργηθεί πρόβλημα στον από κάτω. Στην άσκηση εξουσίας ανάλογα με τον ποιόν συμπαθούσατε ή όχι φερόσασταν ανάλογα.

Καταντήσατε να βγάλετε ανακοινώσεις και να απειλείτε ένα ολόκληρο χωριό με μηνύσεις σαν δημοτική αρχή ύδρευσης. Δεν είναι όλα άσπρα ,όμορφα και ωραία είναι και μαύρα και δεν λέω ότι είναι η καλλίτερη περίπτωση για τον Δήμο. Εμείς που είμαστε στην κατώτερη βαθμίδα εξουσίας ,δε πρέπει να υπακούμε τυφλά σε αυτά που μας σερβίρουν από πάνω, εμείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα στον πολίτη ,να τον αφουγκραζόμαστε ,να ζούμε τις αγωνίες του και μαζί του να προσπαθούμε να
αλλάξουμε την κατάσταση. Όχι να βαπτίζουμε ρεαλιστικό ότι έρχεται από πάνω και ότι μας σερβίρουν.
Αν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων καλεστήκαν και δεν ήρθαν είναι ένα δείγμα του πως πήγε ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμη και οι δικοί σας συνεργάτες ,που εκλεχθήκαν με το δικό σας ψηφοδέλτιο απαξιούν να έρθουν σήμερα να μας ακούσουν και κυρίως να ακούσουν εσάς.

Λιαγκάκης: "Δεν έχουν μειωθεί τα δημοτικά τέλη επειδή αυξήθηκε το πετρέλαιο που λέτε ή επειδή ο Δήμος αγοράζει πιο ακριβά; "

Απόσπασμα από την  τοποθέτηση του  επικεφαλής  της ελλάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σ. Λιαγκάκη  κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/11/13 

"Όσο αφορά το ζήτημα με τα δημοτικά τέλη. Έχει ειπωθεί ότι δεν έχουν μειωθεί τα δημοτικά τέλη επειδή αυξήθηκε το πετρέλαιο ή επειδή ο Δήμος αγοράζει πιο ακριβά. Τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί ,δεν έχουν μειωθεί στην ουσία και μιλάω γι΄ αυτούς που τα πληρώνουν ,να μην υπολογίσουμε αυτούς που είναι χωρίς δουλειά σήμερα και προσπαθούν να επιβιώσουν. Εμείς κάναμε άλλη πρόταση για τα δημοτικά τέλη. Είπαμε ότι πρέπει να μειωθούν κατά 40% , να απαλλαγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ,οι μακροχρόνια άνεργοι και αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν .
Σε λίγο καιρό αυτό θα γίνει στην ουσία. Υπάρχει δυσπραγία από τον κόσμο να τα βγάλει πέρα με όλε αυτές τις δυσκολίες που υπάρχουν από το κράτος και τους Δήμους. Ότι έγινε με τα χαράτσια και την Εφορία θα γίνει και με τα δημοτικά τέλη. Θα πάει ο άλλος να πληρώνει τη ΔΕΗ ,για να μην του κόψουν το ρεύμα και δεν θα πληρώνει τα υπόλοιπα.
Έχετε αποτύχει γιατί στα μεν μεγάλα δώσατε γη και ύδωρ σε ότι επιχειρηματικό συμφέρον υπήρχε στην περιοχή κι έκανε κρούσεις στην περιοχή και στα δε μικρά γιατί στο  μεγαλύτερο διάστημα εδώ στο δημοτικό συμβούλιο συζητάμε για τις οφειλές του Δήμου σε προμηθευτές κι εργαζόμενους. Ακόμη και σε εργαζόμενους που είναι σε προγράμματα. Την άλλη φορά ο Δήμαρχος είπε ότι η Δημοτική Επιχείρηση δεν πάει καλά γιατί ο κόσμος δεν πληρώνει. Είναι ότι μέσα στην Δημοτική Επιχείρηση κάνετε προσλήψεις ,ή πληρώνετε ανθρώπους που έχουν δουλέψει χωρίς σύμβαση.
"