powered by Surfing Waves

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Αν. Υπουργός: Δεν καλύπτονται οι ζημιές στις τοματοκαλλιέργειες στο δήμο μας απο τον ΕΛΓΑ



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσε ως ΑΝΑΦΟΡΑ την από 01.10.2013 επιστολή του Δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης – Αγίας Άννας Εύβοιας με θέμα «Ζημιές στις καλλιέργειες τομάτας και ελιάς», όπου αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στους παραγωγούς του Δήμου λόγω της καταστροφής της παραγωγής τομάτας και ελιάς και της απώλειας των κεφαλαίων που διέθεσαν για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης έδωσε την παρακάτω απάντηση:







Απεργία Δημοτικών Υπαλλήλων του δήμου μας την Τετάρτη 6/11

ΟΛΟΙ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Συνάδελφοι,
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να ανατρέψουμε τα σχέδια συγκυβέρνησης και Ε. Ε. για τις χιλιάδες διαθεσιμότητες – απολύσεις. Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς μας που να καλύπτουν τις τεράστιες απώλειές μας.
Προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν το σάπιο και απάνθρωπο σύστημά τους που καταρρέει, τσακίζοντας τους εργαζόμενους, με μέτρα που οδηγούν στην ανεργία και τη μαζική εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Κοροϊδεύουν το λαό όταν λένε ότι δε θα
πάρουν άλλα μέτρα.
Θέλουν τους εργαζόμενους συμβιβασμένους, ανοργάνωτους, φοβισμένους. Πρέπει ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι να καταλάβουμε τη ΔΥΝΑΜΗ που έχουμε στα χέρια μας οργανωμένοι με ταξικό προσανατολισμό. Αυτό φοβούνται περισσότερο απ’ όλα.
Σε αυτές τις συνθήκες γενικευμένης επίθεσης θα πρέπει να χτίσουμε τη δική μας συμμαχία. Να αξιοποιήσουμε την πείρα που έχουμε αποκτήσει αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, να βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι με το σύνολο της εργατικής τάξης. Να βρούμε συμμάχους ανάμεσα στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που τους αναγκάζουν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, ανάμεσα στους χιλιάδες άνεργους, ανάμεσα στους φτωχούς αγρότες.
Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους να βγάλουν συμπεράσματα, να απεργήσουν ΓΙΑΤΙ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση. Να δώσουμε μαζική απάντηση με την οργανωμένη πάλη μας.
·        Δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση, ο συμβιβασμός και η λογική ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα.
·        Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα, καμιά μετακίνηση υπαλλήλων.
·        Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους μεγαλοεργολάβους.
·        ΟΧΙ στο χαράτσι των 5 και των 25 ευρώ για την υγεία μας .
Την Τετάρτη 6 Νοέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ,
κανένας στη ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ , 10.30΄ π. μ.
Λ. Αιδηψού 30/11/2013
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

       ΝΙΚΟΣ ΓΕΡΑΛΗΣ                                                 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΚΑΡΗΣ

Κυριακή 3 Νοέμβρη: Εκδήλωση στον Αηγιώργη για το Καψή και το Βλαχούτσικο




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013 και
ώρα 11.30΄ πμ στον Αηγιώργη στο Προκόπι, διοργανώνουμε εκδήλωση και σας καλούμε να τιμήσουμε τους:


ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο)
ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη)


καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αποστόλου: Ανεύθυνες και ανεπαρκείς οι δικαιολογίες των υπευθύνων για τη μεταφορά των μαθητών σχολείων του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας

Σε απάντηση που λάβαμε σε ερώτηση μας (2004/25-9-2013) για το σχετικό ζήτημα το Υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας, προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους για την ανευθυνότητά τους, την έλλειψη σχεδιασμού και νομιμότητας για τις σχετικές διαδικασίες.
Δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια μεταφοράς μαθητών σε 26 διαδρομές και 11 ιδρύματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία Λίμνης-Πηλίου-Αγίας Άννας-Προκοπίου- Κηρίνθου-Ροδιών- Κεχριών και Νηπιαγωγεία Αγίας Άννας-Κηρίνθου-Λίμνης και Κεχριών).

Οι ευθύνες της Περιφέρειας βρίσκονται στο ότι καθυστέρησε να πάρει την από το Νόμο προβλεπόμενη απόφαση για τη μεταφορά μαθητών για ένα ολόκληρο μήνα και για να την κοινοποιήσει επίσημα στους αρμόδιους προς υλοποίησή της.
Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας καθυστέρησε ακόμη περισσότερο την καταγραφή του μεταφορικού έργου και την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.
Από τη μεριά της η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας αναφέρει ελλείψεις στην καταγραφή της απόστασης σπίτι-στάση προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών της γιατί οι σχετικές αποστάσεις πρέπει να είναι σε καταγεγραμμένες και να τηρούνται σε σχετικά αρχεία από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Εμείς από τη μεριά επισημαίνουμε ακόμα ότι στον 21ο αιώνα δε νοείται αδυναμία επικοινωνίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σχολεία της Εύβοιας. Και ταυτόχρονα επισημαίνουμε τις ευθύνες της μνημονιακής πολιτικής οδηγεί σε ελλείψεις προσωπικού σε δεκάδες ιδρύματα στο Νομό, γεγονός που φαίνεται και από την απάντηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (για τα ολιγοθέσια σχολεία στα οποία υπηρετούσαν αναπληρωτές και οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από την περιοχή).
Είναι φανερό ότι η μνημονιακή πολιτική οδηγεί στην υποβάθμιση και των υπηρεσιών εκπαίδευσης και πρέπει να ανατραπεί.


Η απάντηση του υπουργού


Τα ονόματα των 5μηνιτών πού θα προσληφθούν στο δήμο μας στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας».




Στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ αναρτήθηκε ο προσωρινός πίνακας κατάταξης στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας» ο οποίος αφορά σε 10.000 ωφελούμενους ανέργους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Γενικών Καθηκόντων οι οποίοι θα εργαστούν για 5 μήνες σε Περιφέρειες και Δήμους (Δημόσια πρόσκληση 4/2013 του Διοικητή του ΟΑΕΔ). Για το δήμο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας είχαν εγκριθεί 5 θέσεις

Στον ίδιο ιστότοπο και συγκεκριμένα στην ενότητα e-υπηρεσίες / πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας έχει αναρτηθεί και ο πίνακας αποκλειόμενων για το ίδιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, ο οριστικός πίνακας κατάταξης ωφελουμένων, όπως και ο πίνακας αποκλειομένων, θα καταρτιστούν άμεσα, μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων. Μετά την ανάρτηση του οριστικού πίνακα θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες προς τους επιβλέποντες φορείς και προς τους ωφελούμενους ανέργους.

Όπως τονίζει ο Οργανισμός σε σχετική ανακοίνωσή του, η κατάρτιση των πινάκων έγινε «με αυτοματοποιημένο, διαφανή και αντικειμενικό τρόπο μέσω του ΟΠΣ του ΟΑΕΔ με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια της Δημόσιας Πρόσκλησης η οποία είχε εγκριθεί από το ΑΣΕΠ».

Στο μεταξύ, ο ΟΑΕΔ καταρτίζει την επόμενη δημόσια πρόσκληση ανέργων για 27.946 θέσεις σε επιβλέποντες φορείς του Δημοσίου. Η δημόσια πρόσκληση, αφού εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, θα δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.


ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ  

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα για τον Τουρισμό που δεν πληγώνει το περιβάλλον. 14 Νοεμβρίου 2013 στις Ροβιές






Ημερίδα για τον Τουρισμό που δεν πληγώνει το περιβάλλον.

14 Νοεμβρίου 2013

Δημοτικό Σχολείο Ροβιών στις 3:30 το μεσημέρι.



Ιδέες και λύσεις για την προώθηση της Βόρειας Εύβοιας.

Άνοιγμα σε νέες αγορές όπως της Σκανδιναβίας.



Θα μιλήσουμε για τα προτερήματα της περιοχής. Θα δούμε πως, αξιοποιώντας την υπέροχη φύση μας, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα και να προσελκύσουμε τουρίστες. Θα ακούσουμε πρωτότυπες προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση ώστε να κρατήσουμε τους επισκέπτες περισσότερες μέρες στην περιοχή.



Θα μιλήσουν:



Λεωνίδας Κόλλας, Γενικός Γραμματέας, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Η σημασία των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στην ανάπτυξη βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – η περίπτωση του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες

Σεραφείμ Χατζησκάκης, Υπεύθυνος Συντονισμού Προγράμματος Green Key, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Οικολογικά σήματα ποιότητας: Εργαλεία προώθησης του τουριστικού προϊόντος ή κάτι παραπάνω; Η περίπτωση του προγράμματος Green Key.

Λεωνίδας Μπαμπάνης Γενικός Διευθυντής εταιρίας North Events

Προώθηση του Αειφόρου και Εναλλακτικού Τουρισμού στην Σκανδιναβία.

Κίμων Παπαδημητριου Αγρονόμος και Τοπογράφος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ακουστική Οικολογίας.

Θαλάσσιες Οικοπεριηγήσεις

Ρούλα Τρίγκου από την Ορνιθολογική εταιρία

Ορνιθοτουρισμό και οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη της περιοχής.

Αντώνης Ιορδάνογλου επαγγελματίας ταξιδιώτης, δημοσιογράφος, φωτογράφος και χαρτογράφος, συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών.

Θέμα του η αληθινή Ελλάδα. Και η τουριστική. Και η άλλη…

Γιώργος Φαρφαράς υπεύθυνος Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών EuroVelo.

Ποδηλατικός Τουρισμός στην Εύβοια: Διεκδικώντας μερίδιο σε μια μεγάλη ανερχόμενη αγορά.





Φέρετε χαρτί και μολύβι γιατί σίγουρα θα θελήσετε να σημειώσετε αυτά που θα ακούτε.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 στις 3:30 το απόγευμα Θα είμαστε στο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών.



Θα έχει πολύ ενδιαφέρον.



Οργάνωση:

Ένωση Ελληνικών Τουριστικών Καταλυμάτων Λίμνης-Ροβιών www.enjoyevia.com

Πληροφορίες: Μαρίνα Βαλλή 22270 71619

Μήνυση στον Θανάση Μπουραντά για συκοφαντική δυσφήμιση



Την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Θανάση Μπουραντά ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Σπίθας, Τοπογράφος Μηχανικός, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων.

Αιτία της μήνυσης είναι όσα ανέφερε ο κ. Μπουραντάς στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αφορούν στο πρόσωπο του Βαγγέλη Σπίθα, ο οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

" Όπως πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λαμία, ο «τυπικώς» Αντιπεριφερειάρχης Eύβοιας κ. Αθανάσιος Μπουραντάς αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου με συκοφαντίες και ψεύδη.

Επέλεξε δε να πράξει τούτο όταν πλέον είχα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και ενώ - σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις με το ίδιο θέμα - είχε κάθε δυνατότητα να αναπτύξει τα όποια «επιχειρήματά» του, παρόντος εμού, ώστε να υπάρξει αντίλογος. Τόση πολιτική ανδρεία λοιπόν!

Ο κ. Μπουραντάς επανέλαβε όσα πιστεύει υπέρ της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ συκοφαντώντας τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής Αλιβερίου με ανήκουστα ψεύδη, προσπαθώντας να μεταπείσει το Περιφερειακό Συμβούλιο από την ομόφωνη απόφασή του.

Για άλλη μια φορά φαίνεται να έχασε την ψυχραιμία του και αντί να υπερασπιστεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις ενέργειές του υπέρ της καύσης, προσπάθησε να μειώσει τον αγώνα τόσο τον δικό μου όσο και της τοπικής κοινωνίας με μυθεύματα περί δήθεν ιδιοτελούς προσωπικής εμπλοκής μου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.Προσωπικά δεν πτοούμαι. Πίσω από το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για την Περιοχή επίμονα θα συνεχίσω να ψάχνω και να αποκαλύπτω προς αξιολόγηση από τους δημότες και τις αρμόδιες αρχές όποιους επιβουλεύονται την φιλοπεριβαλλοντική αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας. Πάντοτε όμως με επιχειρήματα για γόνιμο διάλογο και πάντως όχι με προσωπικούς λίβελους."

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αγιασμός του Δημοτικού Σχολείου Παπάδων ύστερα από 10 χρόνια, κατόπιν ενεργειών

  από το  papadesevia.blogspot.gr
"Κατόπιν ενεργειών του Προέδρου του χωριού μας κ. Γεωργίου Αντωνίου και μετά από καθολικό αίτημα των γονέων των μαθητών, εγκρίθηκε με  την από 26-9-2013 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συμεών Κεδίκογλου, η επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Παπάδων, ύστερα από παύση δέκα (10) ετών.
Το σχολείο θα λειτουργεί ως παράρτημα του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Άννας.
Την 25-10-2013, ημέρα Παρασκευή,  έγινε τελετή αγιασμού από τον εφημέριο του χωριού μας, παρουσία της δ/ντριας του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Άννας και της δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Παπάδων. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Αντιδήμαρχος κ. Παπαντωνίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τζαχρήστος, ο Πρόεδρος του χωριού μας κ. Αντωνίου και οι γονείς των μαθητών.
Η επαναλειτουργία του έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για μας, γιατί συνδυάζεται αφενός μεν με την αναγέννηση ενός σχολικού κυττάρου μάθησης των γραμμάτων και αφετέρου με την αναζωογόνηση του χωριού μας, που σημειωτέον κατά την τελευταία δεκαετία είχε περιέλθει σε κατάσταση υποβάθμισης και ερήμωσης.
Η Ομάδα Εθελοντών, η οποία πέρυσι ανέλαβε πρωτοβουλία, με την υποστήριξη των κατοίκων, για τη συντήρηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Παπάδων, θα είναι αρωγός στη λειτουργία του με την αφιλοκερδή παροχή των υπηρεσιών της.
 
Θερμές ευχαριστίες προς τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Συμεών Κεδίκογλου και σε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επαναλειτουργία του σχολείου καθώς και πολλές ευχές για καλή σχολική χρονιά".












Δεν προλαβαίνει τους δικηγόρους και τις εφέσεις ο δήμος μας

Ένα ποίημα του Γιάννη Ψαρρού για το Καντήλι



Μάκιστος ο Ύψιστος

Μάκιστος ο Ύψιστος
ψηλότερος και δυνατότερος
αχανής, γαιώδης
όλοι σε θαυμάζουμε
οι γήλοφοι γύρω
μαζί με τους γηγενείς φίλους σου.
Αέναη παρουσία
γνώσεις, εμπειρίες
οι Μάκιστοι σε μίμεισαν
σου ‘δωσαν το κανονικό όνομα.

Μάκιστε σε θαυμάζω
αιώνια η παρουσία σου
προσωρινός κι αδύναμος εγώ
προσπαθώ να σε πλησιάσω
το σύμπαν είναι το σπίτι σου
οι επιστήμονες επιμένουν
έχουμε κύκλους εξέλιξης
Η παλίρροια σε φλερτάρει ασταμάτητα
Ο Μάκιστος δεν είναι άπληστος
χαρίζει τις γνώσεις του
τις στέλνει μηνύματα

Μηνύματα από παντού
Τα δίχτυα της σκέψης απλώνονται
οι καλοί ψαράδες τα κυκλώνουν
προσπαθήστε περισσότερο
τα Μηνύματα πιάνονται
παραμερίστε τα εμπόδια που μας βάζουν
ο Προμηθέας τα κατάφερε
ο φόβος, το έρεβος νικήθηκαν
η αλήθεια είναι ανίκητη
είναι το αληθινό φως

Μάκιστε βοήθα κι εσύ λίγο
τα μηνύματά σου δύσκολα
Ξεκίνα εσύ πρώτος
Μαζί σου ο Ορφέας, ο Απόλλων
Το «Νυμφικό Ελύμνιον»
γέννημα του πολιτισμού, της Μυθολογίας.
Η σκάλα σημείο αναφοράς
ξεκινάμε από ‘δω όλοι
οι σύντροφοί σου σε θέλουν μπροστά
είναι οι απόγονοι των Κηρίνθιων και Ελυμνίων
απόγονοι του Αγγελή Γωβιού
της Λέλας Καραγιάννη

28 Οκτωβρίου 2013
Γιάννης Ψαρρός



Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το Χαϊδάρι τιμά τη μνήμη της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη









Ο Δήμος Χαϊδαρίου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολιτών Φίλων και  Απογόνων της Εθνικής Οργανώσεως Φυγαδεύσεως & Πληροφοριών «ΛΕΛΑ  ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ» πραγματοποίησαν χθες το βράδυ (Κυριακή 27 Οκτωβρίου) στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, εκδήλωση μνήμης των 69 χρόνων από την εκτέλεση της ηρωίδας στο Χαϊδάρι.


Συμμετείχε η τετράφωνη χορωδία του Μουσικού εργαστηρίου ΑΜΦΙΩΝ.

 Η Λέλα  Καραγιάννη και άλλοι 58 ηρώες, που εκτελέστηκαν στον Διομήδειο Κήπο στις 8 Σεπτέμβρη 1944, λίγες μέρες πριν φύγουν οι Γερμανοί κατακτητές από τη χώρα.

Από το "Χαιδάρι Σήμερα": Μνημείο στο σημείο της εκτέλεσης, στον Διομήδειο Κήπο. Αναγράφονται 49 πεσόντες, ενώ 13 αναφέρονται ως μη αναγνωρισθέντες. Η έρευνα του Κ. Σβολόπουλου κατέληξε ότι οι εκτελεσθέντες είναι 59. Συγκεκριμένα λείπουν τα ονόματα των : Παναγιώτη Αγγελόπουλου, Ανδρέα Διαμαντόπουλου, Γεώργιου Ευσταθίου, Γεώργιου Καλογερόπουλου, Ερρίκου Λεβεντάκου, Γεώργιου Μαστοράκη, Γρηγόριου Μουρμούρη, Γεώργιου Ριζόπουλου, Ανδρέα Σκαρπέτα, Νικολάου Σπαθή. Η τοπική κοινωνία δεν έχει αποδώσει την πρέπουσα τιμή στους εκτελεσμένους ήρωες







Για τη Λέλα Καραγιάννη και την εκτέλεση των 59 στο Χαϊδάρι διαβάστε:

Λέλα Καραγιάννη: Η "Μπουμπουλίνα της Κατοχής" εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι.
Οι ήρωες που ρίχτηκαν στη λήθη












Φωτογραφίες από την παρέλαση της 28ης Οκτ. στο Μαντούδι


Οι κκ. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κηρέως. φώτο Paliatsos



Από την άλλη μεριά















28.464 ευρώ στο δήμο μας από οφειλές του Δημοσίου




Υπέγραψε την απόφαση ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σύμφωνα με την οποία κατανέμει, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το ποσό των 17.822.916 ευρώ στους 325 δήμους της χώρας στο πλαίσιο εξόφλησης των πάσης φύσεως οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς αυτούς.  SΣτο δήμο μας αναλογούν 28.464,09 Ευρώ,

Δείτε την απόφαση και τη λίστα με τους δικαιούχους δήμους

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

10 με 12 οι υπεράριθμοι υπάλληλοι του δήμου μας. Προς την κόψη του «αντικειμενικού ψαλίδιού»


Μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) που δημοσίευσε το Βήμα  εκτίμησε 10 ως 12 σαν υπεράριθμους από τους 95 υπαλλήλους που καταγράφει ότι απασχολεί ο δήμος μας.
Στα χαρτιά  ο δήμος μας χωρίς τους εργαζόμενους στην  ΔΕΥΑ  απασχολεί   85 υπαλλήλους, από τους οποίους  66 μόνιμοι  (14 ΠΕ, 6 ΤΕ, 30 ΔΕ και 16 ΥΕ)  και 19 ΙΔΑΧ (2 ΔΕ και 17 ΥΕ).    Επίσης υπηρετούν 17   Υπάλληλοι ΙΔΟΧ 8μηνής διάρκειας  στην καθαριότητα. Μπορείτε να δείτε τα ονόματα και  τις ειδικότητες όλων των απασχολούμενων στο δήμο στο ΦΕΚ 1053 Γ/2011. Το 2012 ο δήμος πλήρωσε 1,738 εκατομμύρια Ευρώ  σε μισθούς και έξοδα προσωπικού.

Η δημοτική αρχή σκόπευε να προσλάβει άλλα 104 άτομα για δήμο και ΔΕΥΑ.

 Στον Οργανισμό Εσωτερικής  Λειτουργίας (ΟΕΥ)  του δήμου μας που ψηφίστηκε απο το Δημοτικό Συμβούλιο  το 2011 προβλέπονται 138 θέσεις μονίμων, 19 ΙΔΑΧ και 40 ΙΔΟΧ.

Το δε  Δ.Σ. της υπερχρεωμένης  Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης ψήφισε στις 11/6/13  τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της επιχείρησης. Σε μια περίοδο που το υπουργείο εσωτερικών καταργεί καθημερινώς  οργανικές θέσεις και θέτει υπάλληλους σε διαθεσιμότητα   στους  ΟΤΑ , στο δήμο μας αποφάσισαν ότι η ΔΕΥΑ χρειάζεται 43 υπαλλήλους για να λειτουργήσει (6 Π.Ε,  6 Τ.Ε., 19 Δ.Ε και 12 Υ.Ε.)




Το άρθρο του Βήματος: Στις 4.500 οι υπεράριθμοι στους Δήμους






Περισσότερους από 4.500 υπαλλήλους ως υπεράριθμο προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέγραψε μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ).

Η πρώτη αποτύπωση-«αξιολόγηση» για τους δήμους όλης της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης. «Το Βήμα» παρουσιάζει στοιχεία της έκθεσης, η οποία συντάσσεται με βάση τεχνοκρατικούς δείκτες, περιλαμβανομένων και χρηματοοικονομικών δεδομένων.

Η ομάδα των στελεχών του υπουργείου που «τρέχει» τη διαδικασία, εντοπίζει σε κάθε δήμο (αλλά και συνολικά ανά περιφέρειες) τον αριθμό του πλεονάζοντος προσωπικού αλλά και το ελλείπον στις σχετικά λίγες περιπτώσεις ΟΤΑ που η έρευνα έδειξε ότι πρέπει να ενισχυθούν. Η επεξεργασία συνεχίζεται ώστε να καταγραφεί, μετά τη χρήση των χρηματοοικονομικών δεικτών και συνυπολογίζοντας το προσωπικό (τακτικό και έκτακτο) και τον πληθυσμό, το τελικό αποτέλεσμα για τον αριθμό «διαθεσίμων» και τον αριθμό υπαλλήλων για ενδοδημοτική κινητικότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο των 16 δήμων που έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ανάλογα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πλεονάζον προσωπικό εμφανίζεται να «παίζει» με βάση τους προσωρινούς πίνακες, από 1.263 ως 1.712 υπαλλήλους. Σε αυτούς τους δήμους υπηρετούν σήμερα 26.681 υπάλληλοι για έναν πληθυσμό που φτάνει τα 2.887.179 κατοίκους.

Επίσης, συνολικά στους 24 δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα) έχει καταγραφεί ότι το πλεονάζον προσωπικό είναι 202 υπάλληλοι ή, σε δεύτερο σενάριο, 174. Σήμερα το συνολικό υφιστάμενο προσωπικό των δήμων αυτών είναι 4.138 υπάλληλοι για 559.457 κατοίκους.

Η μέθοδος του... ψαλιδιού

Στην Πελοπόννησο το «ψαλίδι» της μελέτης του ΥΠΕΣ καθορίζει ως υπεράριθμο προσωπικό για το σύνολο των δήμων της περιοχής (έχουν πληθυσμό 584.989 και 4.612 δημοτικούς υπαλλήλους) 212 εργαζομένους, με περιθώριο να υπάρξει πιο ήπιο σενάριο που ορίζει ως πλεονάζοντες 86 εργαζομένους. Και πάει λέγοντας...

Η μελέτη προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι δήμοι να δώσουν λίστες υπαλλήλων με βάση στοιχεία που θα προκύψουν από το εμφανιζόμενο ως «αντικειμενικό ψαλίδι» της «fast track» αξιολόγησης, με την ασαφή «υπόσχεση» ότι θα γίνουν κυρίως μετακινήσεις και όχι απολύσεις. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στη μέλετη του ΥΠΕΣ καταγράφεται και ο αριθμός των υπαλλήλων, εκ του πλεονάζοντος προσωπικού, για ενδοδημοτική κινητικότητα, κάτι που επιζητούν οι δήμαρχοι ως συναινετική λύση για ορθολογική κατανομή προσωπικού.

Η επιτελική ομάδα, η οποία εποπτεύεται από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού κ.Λεωνίδα Γρηγοράκου σε συνεργασία με τον υπουργό κ. Γιάννη Μιχελάκη και δούλεψε για τη μελέτη, συνυπολόγισε τη στελέχωση των δήμων (αριθμός υπαλλήλων), πληθυσμιακά δεδομένα (αριθμός κατοίκων) και οικονομικά στοιχεία. Χρησιμοποίησε δείκτες με βάση το προσωπικό των δήμων ανά 1.000 κατοίκους, κατηγοριοποιώντας τους ΟΤΑ ως: «μητροπολιτικός» (άνω των 100.000 κατοίκων), «μείζων» (50.000 - 100.000), «μεγάλος» (25.000 - 50.000), «μεσαίος» (13.000 - 25.000), «μικρός» (6.000 - 13.000) και «ελάσσων» (μέχρι 6.000 κατοίκους). Επίσης έθεσε χρηματοοικονομικούς δείκτες με βάση οικονομικά στοιχεία (κόστος μισθοδοσίας ανά σύνολο τακτικών εσόδων, στοιχεία εσόδων - εξόδων, ελλειμματικοί προϋπολογισμοί, υπερχρεωμένοι ΟΤΑ).

Ενα μεγάλο τμήμα των υπαλλήλων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βρεθεί, κατά το επόμενο διάστημα, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης για ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά και για απολύσεις. Μετά τους «διαθέσιμους» 2.234 σχολικούς φύλακες και τους 3.000 δημοτικούς αστυνόμους, σειρά έχουν άλλοι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους οποίους η κυβέρνηση θα ρίξει στη «δεξαμενή» της κινητικότητας, καθώς πέραν των 12.500 χιλιάδων «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου, αναζητούνται ακόμη 12.500 χιλιάδες ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, το κυνήγι των απολύσεων δεν έχει τέλος μια και οι συμφωνίες της κυβέρνησης με την τρόικα ορίζουν ότι θα γίνουν 4.000 απολύσεις ως το τέλος του 2013 και άλλες 11.000 ως το τέλος του 2014.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιούν συνεχώς ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο για νέες περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απολύσεις εργαζομένων, ενώ «ήδη η συγκυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τις 12.500 νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις ένας μεγάλος αριθμός θα προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ενδεικτικά στοιχεία της «fast track» μελέτης

Οι «τυχεροί», οι «άτυχοι» και οι περίεργες αντιφάσεις

Εχει ενδιαφέρον ότι στην πρώτη αποτύπωση το ΥΠΕΣ διαμόρφωσε κατάλογο με τους ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Ετσι, στην Αττική, για τον Δήμο Αθηναίων, επί συνόλου 7.522 υπαλλήλων του, αναφέρεται ως πλεονάζον προσωπικό της τάξεως των 752-1.918. Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι μόνο ένα ποσοστό των πλεοναζόντων ανά δήμο θα οδηγηθεί ως υπεράριθμοι στη διαθεσιμότητα. Σημαντικός αριθμός τους είναι πιθανόν να κληθεί να υπηρετήσει σε άλλον δήμο.

Στον Δήμο Πειραιά από τους 1.553 εργαζομένους ο πλεονάζων αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 155 και 186, ενώ σε αυτόν της Θεσσαλονίκης οι υπεράριθμοι κυμαίνονται από 367 ως 934 σε σύνολο 3.673 εργαζομένων. Δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων για τους οποίους είτε δεν υπάρχει καταγραφή υπεράριθμων είτε χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό είναι αυτοί του Βόλου, του Ηρακλείου Κρήτης, των Ιωαννιτών, της Κέρκυρας, του Κορδελιού-Ευόσμου, των Πατρέων, του Περιστερίου και των Χανίων.

Στη Στερεά Ελλάδα ελλειμματικοί σε προσωπικό ή «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» εμφανίζονται οι δήμοι Αλιάρτου (56 υπαλλήλους για 10.754 κατοίκους), Θηβαίων (280 για 36.192), Ορχομενού (59 για 11.688), Αγράφων (54 για 14.365), Αμφίκλειας - Ελάτειας (62 για 11.089), Δομοκού (77 για 12.105), Μακρακώμης (72 για 16.468) και Δωρίδος (88 για 15.624).

Αντιθέτως, η ομάδα εργασίας καταγράφει υπεράριθμο προσωπικό στους δήμους Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας (8 ως 20 υπάλληλοι από τους 79 που είναι σήμερα), Λεβαδέων (περίπου 22 υπάλληλοι επί συνόλου 278), Τανάγρας (19 ως 64 εκ των 193), Διρφύων - Μεσσαπίων (3 ως 6 εκ των 134), Ερέτριας (περίπου 3 εκ των 92), Ιστιαίας - Αιδηψού (16 ως 19 από τους 162), Καρύστου (13 ως 39 από τους 125), Κύμης - Αλιβερίου (ένας υπάλληλος από τους 125), Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας (10 ως 12 από τους 95), Σκύρου (περίπου 3 εκ των 39), Καρπενησίου (18 ως 71 από τους 175), Λαμιέων (περίπου 8 από τους 432), Λοκρών (περίπου 5 από τους 139), Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου (12 ως 31 εκ των 115), Στυλίδας (περί τους δύο επί συνόλου 90) και Δελφών (27 ως 33 επί 267).

Πάντως, αντιφάσεις (ή διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάλογα με τη χρήση των δεικτών) δεν λείπουν από τους πίνακες με τα στοιχεία αξιολόγησης των δήμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Χαλκιδέων, λόγω διαφοροποιήσεων σε κάποια κριτήρια, όταν περιλαμβάνεται στους δήμους της διοικητικής περιφέρειάς του εμφανίζεται με πλεονάζον προσωπικό 37 εργαζομένων επί συνόλου 745. Οταν εντάσσεται στους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, εμφανίζεται να χρειάζεται επιπλέον προσωπικό.

To Βήμα (Παναγιώτα Μπίτσικα)

Ονόματα πεσόντων από τον δήμο μας το 1940-1941 και πού έπεσαν



Ανάμεσα στους 13.348 μαχητές του 1940-41 που δεν γύρισαν από το μέτωπο και έμειναν για πάντα οι περισσότεροι (8.000 περίπου) στα βουνά και τα λαγκάδια της Αλβανίας είναι και αρκετοί από το νομό Εύβοιας και το δήμο μας.

Αύριο είναι η 28η Οκτωβρίου και στην 73η επέτειο ας τους θυμηθούμε.

Γνωρίστε τους και τιμήστε τους όπως τους αρμόζει.
Η έρευνά του Αγαθοκλή Παναγούλια κατέγραψε 303 άτομα από την Εύβοια και 24 άτομα από τον δήμο μας.
Αξιωματικοί 13
Oπλίτες 290

Οι περισσότεροι Ευβοιώτες που πολέμησαν έπεσαν στο γεωγραφικό χώρο από υψώματα Τεπελενίου μέχρι υψώματα Κλεισούρας.

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μ.Φ.Α = Μοίρα φορτηγών αυτοκινήτων

Μ.Ο.Π = Μοίρα ορειβατ. Πυροβολικού

Σ.Ν. =Στρατιωτικό νοσοκομείο

Σ.Π. = Σύνταγμα πεζικού

Σ.Ο.Π. = Σύνταγμα Ορειβ. Πυροβολικού

Λ.Δ.Β. Σ.Σ = Λόχος Διοικήσεως Β’ Σώματος Στρατού
ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 1940-1941



ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ




















Η Εύβοια στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο

Από eviaportal

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος έφερε την Εύβοια όπως και όλη την Ελλάδα υπό Ιταλική και Γερμανική κατοχή σηματοδοτώντας μία περίοδο εξαθλίωσης των κατοίκων αλλά και τη γέννηση της αντίστασης ενάντια στον εισβολέα.





Άποψη της παραλίας της Χαλκίδας


Αρχικά, στις 16 και 18 Απριλίου 1941, γερμανικά στούκας βομβάρδισαν τη Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Αλιβέρι, τη Νέα Αρτάκη, τη Λίμνη, τους Ωρεούς και την Παραλία Κύμης. Στις 25 Απριλίου 1941 γερμανικός στρατός εισέβαλε στη Χαλκίδα. Επιτάχθηκαν από τη γερμανική διοίκηση το «Κόκκινο Σπίτι», τα ξενοδοχεία «Παλίρροια» και «Εθνικόν» καθώς και άλλα 70 σπίτια. Σημαντικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν στην Αιδηψό, στην Αγία Αννα, στο Μαντούδι, στα Ψαχνά, στη Λίμνη και στην Κύμη, ενώ στην Κάρυστο εγκαταστάθηκαν ιταλικές δυνάμεις. Οι πρώτοι γερμανοί στρατιώτες ήρθαν στο Αυλωνάρι στις 21 Ιουνίου. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα στρατοπέδευσε στο Γκουβελάρη, η δεύτερη στη περιοχή Γενησάρικο ( εκατό μέτρα νότια του Γεωργικού Συνεταιρισμού) και η τρίτη δυτικά της Αγίας Βαρβάρας. Η επίσημη παράδοση του Αυλωναρίου έγινε από τον πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Παπαναστασίου στις 28 Ιουνίου 1941.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1941 τη διοίκηση της Εύβοιας ανέλαβαν οι Ιταλοί. Όταν όμως στις 9 Σεπτεμβρίου 1943 η Ιταλία συνθηκολόγησε, ανέλαβαν πάλι οι Γερμανοί, ενισχύοντας σημαντικά τις κατοχικές δυνάμεις.

Στην Εύβοια, από την αρχή της γερμανικής κατοχής είχε εμφανιστεί το κίνημα της αντίστασης, το οποίο πήρε οργανωμένη μορφή με την ίδρυση του ΕΑΜ το Σεπτέμβριο του 1941.

Τον Ιούνιο του 1943, η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη με τη συγκατάθεση των Γερμανών ίδρυσε τα Τάγματα Ασφαλείας για να αντιμετωπίσει την αντίσταση. Στην Εύβοια καθήκοντα νομάρχη ανέλαβε ο στρατηγός Δημ. Λιάκος από τις Αγδίνες, ο οποίος πολέμησε για τη διάλυση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ανασυγκρότησε την «Εθνική Πολιτοφυλακή» και εγκατέστησε στα Ψαχνά τον Α' λόχο και άλλες ομάδες στο Δοκό, στο Βασιλικό και την Αρτάκη. Διοργάνωσε αρκετές επιδρομές με τη βοήθεια των Γερμανών κατά των δυνάμεων του ΕΛΑΣ Εύβοιας. Ο Λιάκος σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 1944 σε συμπλοκή με αντάρτες στην Ιστιαία.

Το έργο του συνέχισε από το Μάιο του 1944 ο υποστράτηγος Χαρ. Παπαθανασόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε πολλές επιχειρήσεις με το 1ο Ανεξάρτητο Τμήμα Ευζώνων, τα Τάγματα Ασφαλείας και τους Γερμανούς.



Οι πρώτοι αντάρτες στην Εύβοια

Οι πρώτοι αντάρτες του ΕΛΑΣ εμφανίζονται στην Εύβοια, στα μέσα του Ιούνη 1943, όταν με εντολή του Γ. Στρατηγείου διαπεραιώνεται στη Β. Εύβοια, στο χωριό Αγιόκαμπος, μικρό ένοπλο τμήμα ανταρτών με επικεφαλής τον Ευβοέα μόνιμο ανθ/γό Πεζικού Ευάγγελο Χείλαρη (Εύριπος) και τους Γιώργο Δογατζή (Όθρυς) ως πολιτικό και Γιάννη Καψάλη (Βουρλιάς) ως καπετάνιο.Στο χωριό Καστανιώτισα της Β. Εύβοιας, ο Εύριπος ανταμώνει με την ομάδα του Μωριά που εντάσσεται στο τμήμα του, ενώ η ομάδα του Μελά-Όλμου επιστρέφει στην Στερεά. Έτσι συγκροτείται το Αρχηγείο Ανταρτών Εύβοιας με δύναμη 29 άνδρες, μαζί με τους ντόπιους αντάρτες. Το αρχηγείο αυτό χτυπάει τους Ιταλούς στις 23/7/1943 στο χωριό Αμέλαντες και στις 23/8/1943 στην Κακή Σκάλα, κοντά στο Αλιβέρι, προξενώντας σ’ αυτούς απώλειες σε νεκρούς, αιχμαλώτους και τραυματίες και κυριεύοντας όπλα.

Αφού το πρώτο αντάρτικο της Εύβοιας πέρασε κρίσιμες δυσκολίες – παραλίγο να εξοντωθεί στο χωριό Μύστρο – κατορθώνει να πάρει απάνω του με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και τον αφοπλισμό των Ιταλών του νησιού. Η αρχή γίνεται με τη μάχη της Στενής, όπου κινητοποιήθηκαν και οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις και παίρνουν μέρος εθελοντικά και πολλοί κάτοικοι του χωριού. Ακολουθούν και άλλα οργανωμένα χτυπήματα των ανταρτών με την υποστήριξη λαού και οργανώσεων, που πετυχαίνουν να αφοπλίσουν όλες σχεδόν τις ιταλικές φρουρές εκτός από εκείνες στο χωριό Γούβες και Άγιος, όπου είχαν εγκατασταθεί από πριν και Γερμανοί.

Με τον αφοπλισμό των Ιταλών, με τα όπλα και πολεμοφόδια που κυριεύονται εξασφαλίζεται ο απαραίτητος οπλισμός και τα πολεμικά μέσα όχι μόνο για τις δυνάμεις του 7ου Συντάγματος Εύβοιας αλλά και για τους αντάρτικους σχηματισμούς της Ρούμελης, όπου μεταφέρθηκε κυρίως ολόκληρος ο βαρύς οπλισμός και σημαντικές ποσότητες σε ελαφρό οπλισμό και εφόδια.

Ο αφοπλισμός των Ιταλών πάντως αποτελεί σταθμό στην πορεία του απελευθερωτικού αντάρτικου κινήματος στην Εύβοια. Το αντιστασιακό πνεύμα φουντώνει και εκφράζεται με την αθρόα προσέλκυση εθελοντών στον ΕΛΑΣ απ’ όλη την Εύβοια καθώς και από την Αθήνα και άλλα μέρη.

Πάνω από 2.500 εθελοντές προσήλθαν τότε για να καταταγούν στον ΕΛΑΣ. Ανάμεσά τους και πολλοί έφεδροι αξιωματικοί.

Οι Γερμανοί κατακτητές που αντικατέστησαν τις ιταλικές φρουρές προσπαθούν να εξοντώσουν τους νέους αντάρτικους σχηματισμούς της Εύβοιας, που ιδρύθηκαν μετά τον αφοπλισμό. Αλλά οι αντάρτες, πότε δίνοντας μάχες και πότε ακολουθώντας ευέλικτη τακτική, κατορθώνουν να αποσυγκεντρωθούν και να ανακατανεμηθούν σ’ όλο το νησί.

Μεταξυ των μαχών που διεξήχθησαν στην Εύβοια για την απελεύθερωση συγκαταλέγονται η Μάχη της Λαμπούσας, η μάχη της Σέττας. Ειδικά μετά τη μάχη της Λαμπούσας σε ολόκληρη την Εύβοια επικράτησε ένα πνεύμα αισιοδοξίας και η βεβαιότητα ότι η απελευθέρωση πλησιάζει. Ο ΕΛΑΣ είναι πια ασυγκράτητος και εντείνει στο έπακρο την επιθετική του δράση. Ο εχθρός πιέζεται από παντού κι όπου αποτολμά έξοδο από τις οχυρωμένες βάσεις του δέχεται τα συντριπτικά χτυπήματα του ΕΛΑΣ. Ολόκληρο τον Σεπτέμβρη δεν πέρασε μέρα που να μην πραγματοποιηθεί σύγκρουση και να μην διεξαχθεί μάχη. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι το λαμπρό κατόρθωμα του ΕΛΑΣ στον Ευβοϊκό που αιχμαλώτισε εξοπλισμένο γερμανικό μεταγωγικό τσιμεντόπλοιο 120 τόνων με 5 Γερμανούς και 7 ταγματασφαλίτες φορτωμένο με άλευρα όσπρια και άλλα εφόδια. Η επιτυχία αυτή του ΕΛΑΣ στις 18/9/1944 έλυσε σε μεγάλο βαθμό προβλήματα εφοδιασμού του ΕΛΑΣ και του πληθυσμού της περιοχής. Στο Ποτόκι, στις Γούβες, στο Πευκί, δίνονται γερά χτυπήματα κατά των εχθρικών τμημάτων. Από την αρχή του Οκτώβρη εντείνεται ακόμα περισσότερο η δράση των τμημάτων του ΕΛΑΣ και καθημερινά γίνονται συγκρούσεις τις οποίες ο εχθρός δεν μπορεί πια να αποφύγει. Ομάδες του ΕΛΑΣ διεισδύουν στο εσωτερικό των βάσεων του εχθρού και ενεργούν ανατινάξεις φυλακίων, αρπαγές σκοπών και περιπόλων του. Ο εχθρός περιορίζεται σε εξαντλητική άμυνα. Την πρωτοβουλία έχει ο ΕΛΑΣ. Και μετά και από τη μάχη του Αλιβερίου στις 23/10/1944 το 7οΣύνταγμα του ΕΛΑΣ μπαίνει θριαμβευτικά στη Χαλκίδα, όπου ο λαός του κάνει αποθεωτική υποδοχή.

1 Απρίλη 1944: Γερμανοί και ταγματασφαλίτες με επικεφαλής το νομάρχη Εύβοιας στρατηγό Δημ. Λιάκο έκαναν επιδρομή στα χωριά της περιοχής Ιστιαίας στη Β. Εύβοια. Τμήμα του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ τους χτύπησε και σκότωσε 5 Γερμανούς και 22 ταγματασφαλίτες. Ανάμεσά τους και τον εθνοπροδότη στρατηγό Λιάκο. Σε αντίποινα οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν στις 4 Απρίλη 36 πατριώτες.

20 Ιούνη 1944: Τμήματα του ΕΛΑΣ Εύβοιας χτύπησαν τμήμα 280 ταγματασφαλιτών που ήταν οχυρωμένο στο χωριό Σέτι της Εύβοιας. Απώλειες του εχθρού 70 νεκροί και 75 τραυματίες. Πάρθηκαν λάφυρα πολλά όπλα και πυρομαχικά.



Η Εύβοια απαλλάχθηκε από τα Τάγματα Ασφαλείας με την αποχώρηση των Γερμανών από την Εύβοια στις 15 Οκτωβρίου 1944. Στις 23 Οκτωβρίου το Σύνταγμα του ΕΛΑΣ εισήλθε στη Χαλκίδα.

Πηγές: Σερβιτόρος, Το Αυλωνάρι στη Γερμανική Κατοχή και Ιστορία Της Αντίστασης 1940-45 Τόμοι 6, Εκδόσεις: Αυλός"