powered by Surfing Waves

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Ούτε πεντάρα στο δήμο μας από τα τέλη μετάλλευσης. Τα ανταποδοτικά οφέλη δεν ισχύουν για τα ιδιωτικά μεταλλεία



Μετάλλευση Λευκολίθου στο Κάκαβο Ευβοίας, σε αντίθεση με τους λιγνιτικούς δήμους της χώρας το ΥΠΕΚΑ  απαντά ότι δεν υπάρχουν ανταποδοτικά ή αποκατασταστικά τέλη σε δήμους που λειτουργούν  ιδιωτικά μεταλλεία από την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου τους.


Το ΥΠΕΚΑ απάντησε σε ερώτηση ομάδας βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την διαδικασία είσπραξης τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία και την απόδοση ποσοστού από τα μισθώματα δημοσίων μεταλλείων σε οικείους δήμους

Με το άρθρο 63 του νόμου 4042/2012 (ΦΕΚ Α'24) καθιερώθηκε yια πρώτη φορά η .είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από ιδιωτικά μεταλλεία, ενώ προβλέφθηκε και η απόδοσηποσοστού ύψους 20% σε οικείους Δήμους από τα εισιιραττόμενα μισθώματα δημόσίων μεταλλείων. Η είσπραξη αυτών θα γίνει αναδρομικά και απολογιστικά, από 1/1/2013.

Οι βουλευτές επισήμαναν ότι το ύψος των τελών έχει ιδιαίτερη σημασία για να είναι πραγματικά ανταποδοτικά για την εκχώρηση του φυσικού πλούτου   και ότι ενισχυση των ανταποδοτικών οφελών για περιοχές στις οποίες πραγματοποιούνται μεταλλευτικές δραστηριότητες αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων που μπορεί vα χρησιμοποιηθεί για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και, γενικότερα, για την περαιτέρω ανάιιτυξή τους.


Το ΥΠΕΚΑ απάντησε ότι "δεν προβλέπεται ποσοστό απο τα τέλη των ιδιωτικών μεταλλείων για διάθεση στους οικείους δήμους".  Η απάντηση του ΥΠΕΚΑ εδώ


Δυο μέτρα και σταθμά

Οι δήμοι Αμυνταίου, Εορδαίας και Μεγαλόπολης που πλήττονται από τα λιγνιτικά ορυχεία της ΔΕΗ, λαμβάνουν απο το 1996 "αποκαταστατικού χαρακτήρα" τέλος που ανέρχεται σε 0,5% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Το τέλος αυτό αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων υποδομής, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, κ.λπ. στους τρεις επίμαχους Δήμους και κατανέμεται ανάλογα με την ποσότητα παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα οι τρεις λιγνιτικοί δήμοι προσεφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, αλλά και ως παράνομη η από απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με την οποία μέρος του αποκαταστατικού χαρακτήρα τέλους διατίθεται επιπρόσθετα εκτός των τριών αυτών Δήμων και στις περιφερειακές ενότητες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας. Δικαιούχοι τους τέλους αυτού αρχικά (1996) ήταν οι τρεις εν λόγω Δήμοι, αλλα από το 2005 η κατανομή του επίμαχου τέλους γινόταν κατά 50% στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας και κατά 50% στους τρεις εν λόγω Δήμους.


Εγκατάσταση φωτιστικών χαμηλής ενέργειας






Νέο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτιστικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης ξεκίνησε και εφαρμόζει στο Δημοτικό του φωτισμό ο Δήμος Μαραθώνος.

Την πιστοποίηση στην εξοικονόμηση ενέργειας έχει αναλάβει να κάνει το αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθηγητές του οποίου ήταν παρόντες στην πρώτη παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα Συμβουλίων του Δημοτικού Καταστήματος Νέας Μάκρης.

Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έγινε ήδη αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα σε όλο το μήκος της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος στη Νέα Μάκρη και σε μήκος 1.500 περίπου μέτρων από το Νηρέα μέχρι την Αύρα.

Οι νέου τύπου λαμπτήρες Ηλεκτρομαγνητικής Επαγωγής, καταναλωτικής ενέργειας 75W έκαστος, αντικατέστησαν τους παλαιού τύπου λαμπτήρες Νατρίου, καταναλωτικής ενέργειας 250W, που ήταν εγκατεστημένοι στις κολώνες Δημοτικού φωτισμού της ΔΕΗ, προσφέροντας καλύτερο και πιο ποιοτικό φωτισμό στην παραλιακή λεωφόρο, με οικονομία 70% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Παρόμοιες αντικαταστάσεις φωτιστικών με νέου τύπου πρόκειται σταδιακά να γίνουν και σε άλλες περιοχές της πόλης αφού πρωταρχικός στόχος του Δήμου μας, και εντολή του Δημάρχου προς όλες τις Υπηρεσίες, είναι η δραστική μείωση των δαπανών του Δήμου σε όλα τα επίπεδα με παράλληλη εφαρμογή νέων πρωτοπόρων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.

Aπευθείας εκμίσθωση αιγιαλού σε τουριστικές επιχειρήσεις, από δήμους

Στην απευθείας εκμίσθωση αιγιαλού σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα μπορούν να προβαίνουν οι δήμοι, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για το έτος 2013 θα θεωρούνται όμορες προς τον αιγιαλό, εφόσον καταθέσουν αίτηση στις Κτηματικές Υπηρεσίες για τη μίσθωση του μεσολαβούντος παλαιού αιγιαλού. Στην περίπτωση αυτή, οι δήμοι, μόνο με την προσκόμιση της σχετικής αίτησης του επιχειρηματία, θα μπορούν να προβούν άμεσα στην απευθείας εκμίσθωση και του αιγιαλού.
Με την ψηφισθείσα τροπολογία καταγράφονται για πρώτη φορά οι μισθώσεις παλαιού αιγιαλού, ενώ επίσης εξασφαλίζονται άμεσα και πόροι του Δημοσίου από την αξιοποίηση του παλαιού αιγιαλού, που μέχρι τώρα είτε δεν εισπράττονταν καθόλου είτε αφήνονταν στην καλή πίστη των συμβαλλομένων μερών και την ευσυνειδησία της διοίκησης.
Την πρωτοβουλία για την τροπολογία ανέλαβαν οι βουλευτές Αγγελική Γκερέκου, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Βασίλειος Υψηλάντης και Βασίλειος Κεγκέρογλου. Η τροπολογία ψηφίστηκε από τους βουλευτές και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

Η «Βίβλος» εσόδων και εξόδων των δήμων

Εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αποστέλλεται προς τους δήμους και τις περιφέρειες όλο το νέο θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα γίνεται η απεικόνιση των κωδικών αριθμών εσόδων και εξόδων του προϋπολογισμού των δήμων. Στο πολυσέλιδο οδηγό δίδονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες καθώς και αναλυτικοί πίνακες που περιέχουν τους κωδικούς που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Μεταξύ άλλων, το πίνακα Α απεικονίζονται τα έσοδα. Στην πρώτη στήλη απεικονίζονται οι κωδικοί εσόδων και στη δεύτερη η περιγραφή τους. Αντίστοιχα στο πίνακα Β καταγράφονται τα έξοδα. Για την ορθή και ομοιογενή κατάρτιση του προϋπολογισμού των Δήμων, υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο ότι κρίνεται επιβεβλημένο να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των όσων προβλέπονται και αφορούν στην «Εναρμόνιση Οικονομικής Πληροφορίας» και στη λειτουργία του Κόμβου Διαλειτουργικότητας.

Αναλυτικά ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατόπιν εορτής παραλαβή της προκαταρκτικής μελέτης για την Αποχέτευση της Αγκάλης. Το χασομέρι που κόστισε την απένταξη . Ποιός θα πληρώσει τα 88 χιλιάδες Ευρώ της μελέτης;

Σύμφωνα με την σύμβαση η μελέτες έπρεπε να παραδοθούν σις αρχές Δεκέμβρη του 2012

Στις 2/10/12 είχε υπογράφτει η σύμβαση για την "Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Οικισμού Αγκάλης Δ.Δ. Αγίας Άννας" αξίας 88.540 Ευρώ μεταξυ του δήμου και μιας σύμπραξη. Η Τοπογραφική Μελέτη έπρεπε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το αργότερο 1 μήνα από την υπογραφή της Σύμβασης ενώ η Προκαταρκτική Μελέτη το αργότερο 2 μήνες από την υπογραφή της Σύμβαση. Τις μελέτες παρέλαβε στις 25/4/13 το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ στις 9/4/12 και είχε προϋπολογισμό 2,459,541.53 Ευρώ.  Απεντάθηκε όμως  με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στις 21/12/13 με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες υλοποίησής της (δεν έχει λάβει προέγκριση δημοπράτησης για κανένα υποέργο τους).

Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τα 88.540 Ευρώ  για μια μελέτη που δεν χρειάζεται πλέον;


Απο τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 25/4/13.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ,πρώην ΤΥΔΚ με το αρίθμ. πρωτ. 86516/21-3-2013 έγγραφο της εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση και παραλαβή τοπογραφικής και προκαταρκτικής μελέτης για την μελέτη με τίτλο: Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Οικισμού Αγκάλης Δ.Δ Αγίας Άννας»
Η μελέτη έχει αντικείμενο την διερεύνηση και την κοστολόγηση των απαιτούμενων έργων για την συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων του οικισμού της Αγκάλης προς επεξεργασία στον ΒΙΟ.ΚΑ Μαντουδίου μέσω υφισταμένων έργων μεταφοράς .Η Αγκάλη είναι παραθαλάσσιο οικισμός
7kmανατολικά της Αγ. Άννας του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας . Ο οικισμός αποτελεί το πλέον τουριστικό παραθαλάσσιο κέντρο της βορειοανατολικής Εύβοιας, με μια σειρά από κολυμβητικές ακτές και τουριστικές εγκαταστάσεις.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση και παραλαβή τοπογραφικής και προκαταρκτικής μελέτης για την μελέτη με τίτλο: Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Οικισμού Αγκάλης Δ.Δ Αγίας Άννας» ,όπως έχει.


Ολιγόμηνη απασχόληση στους ΟΤΑ με μισθό κάτω από 490 ευρώ

Η διατύπωση στο πολυνομοσχέδιο για την ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων στους ΟΤΑ. Μερική αποδοχή της δεύτερης τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά




Σε μερική αποδοχή και του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, για τη δυνατότητα μείωσης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, η μείωση εργοδοτικών εισφορών μπορεί να προβλέπεται «ως μέτρο ανάσχεσης της ανεργίας, για τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες σε αυτές, θέσεις εργασίας».

Παράλληλα, η προσθήκη του κ. Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απασχόληση ανέργων σε ολιγόμηνα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που αφορά το πρώτο άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε γίνει νωρίτερα γνωστό), προβλέπει καθαρές αμοιβές «κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας», ύψους 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαίως - ενώ για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι απολαβές δεν θα ξεπερνούν τα 427 ευρώ μηνιαίως.

Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.

«Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ' τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η διατύπωση λέει «εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις». Όταν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες και θα μειώσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό είναι θετικό μέτρο. Και τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός - αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι' αυτούς».

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ο κύκλος της καλλιέργειας βαμβακιού


Δεν γλύτωσαν τον Εισαγγελέα για το νερό της Κηρίνθου

Όπως μας πληροφορεί η Ε.Φ. κατατέθηκε μήνυση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας από φορείς της Κηρίνθου εναντίον Δημοτικής Αρχής Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ έκτος απο παράβαση του καθηκοντος διασφαλισης της ποιότητας πόσιμου νερού στην περίπτωση της Κηρίνθου, έχει παραβεί υγειονομικούς κανονισμούς, μη δεν έχει συμμορφωθεί προς τις υποδείξειςτης εποπτεύουσας αρχής Δ/ση Δημόσιας Υγείας, και δεν έχει εφαρμόσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το αρθ.17 της Υ2/2600/2001 σε αυτη την περίπτωση είναι φυλάκιση από 3 μήνες μέχρι και 2 έτη και χρηματική ποινή (αρθ. 28, ν.1650/86).

Εντύπωση προκαλεί η αισθητή απουσία των  δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης από την Δ.Ε. Κηρέως στην οποία ανήκει η Κήρινθος.

Στον "Κάνδαλο» η χρήση του Δημοτικού Σχολείου Δαφνούσας



Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει στον Σύλλογο Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δαφνούσας και Τρουπίου Ευβοίας «Ο ΚΑΝΔΑΛΟΣ» την χρήση του Δημοτικού Σχολείου Δαφνούσας για
α) πολιτιστικές εκδηλώσεις ,
β) συνεδριάσεις και
γ) συνελεύσεις των κατοίκων
Ο Σύλλογος από την πλευρά του θα πρέπει να ενημερώνει τον Δήμο για τις
εκδηλώσεις που θα προγραμματίζει κάθε φορά.


Απά τα πρακτικά
κ. Στέφου: : Κύριοι σύμβουλοι , ο Σύλλογος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δαφνούσας και Τρουπίου Ευβοιας «Ο ΚΑΝΔΑΛΟΣ» με αίτηση του απευθύνεται στο δημοτικό συμβούλιο και ζητάει την χρήση του κτιρίου δημοτικού σχολείου Δαφνούσας για τις ανάγκες του Πολιτιστικού Συλλόγου.
 κ. Καντζούρας Ιωάννης : «Κύριοι Σύμβουλοι, Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ.4 στοιχείο 24 του Ν.3852/2010 η παραχώρηση της κοινωφελούς χρήσης των σχολείων είναι πλέον αρμοδιότητα του νέου Δήμου.
Το Δημοτικό Σχολείο Δαφνούσας έχει σταματήσει την λειτουργία του από 15ετίας και πλέον. Ο Σύλλογος μετά από συνεννόηση με το Δήμο προέβει στην συντήρηση του . Και με αίτηση του ζητάει να του παραχωρήσουμε την χρήση ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού, συνεδριάσεων των
κατοίκων και διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο Σύλλογος στα περίπου τρία χρόνια λειτουργίας του έχει να δείξει πλούσιο έργο με την διοργάνωση εκδηλώσεων ( ανάβαση Κανδηλίου με την συμμετοχή πλήθος κόσμου από όλη την Εύβοια, διοργάνωση γιορτής με θέμα «Μυθικό Βουνό» , και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων)
Έτσι λοιπόν προτείνω όπως ο Δήμος παραχωρήσει στον Σύλλογο την χρήση του Δημοτικού Σχολείου Δαφνούσας για
Α) πολιτιστικές εκδηλώσεις ,
Β) συνεδριάσεις και
Γ) συνελεύσεις των κατοίκων
Και ο Σύλλογος από την πλευρά του θα πρέπει να ενημερώνει τον Δήμο για τις εκδηλώσεις που θα προγραμματίζει κάθε φορά.

Οι «νεκροθάφτες της Εύβοιας»


Το ότι οι σχέσεις μεταξύ των αιρετών της Φθιώτιδας και αυτών της Εύβοιας, ειδικά μετά την κόντρα με το ΤΕΙ, είναι τεταμένες είναι γνωστό στους παροικούντες την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το ότι όμως θα φτάσουν στο παρά πέντε να παίξουν ξύλο δεν το είχαν προβλέψει ακόμη και οι επαΐοντες. Κι όμως, όπως γράφει το lamiareport.gr την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας παραλίγο να πιαστούν τα χέρια ο αντιδήμαρχος Λαμιέων Δ. Συλεούνης με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Θ. Μπουραντά και το δήμαρχο Μεσσαπίων Κ. Μπουροδήμο όταν ο πρώτος αποκάλεσε τους δύο «νεκροθάφτες της Εύβοιας».

Όλα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ήρθε για συζήτηση στην συνεδρίαση της ΠΕΔ το θέμα με τα χρέη που υπάρχουν στην πρώην ΤΕΔΚ της Εύβοιας και τα οποία δημιουργήθηκαν από την κατασκευή ενός πανάκριβου κτιρίου, που έγινε παραμονές της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη.

Ο αντιδήμαρχος Λαμιέων χρέωσε την ευθύνη για τη μαύρη τρύπα που έχει δημιουργηθεί στους δύο αυτοδιοικητικούς από τη Χαλκίδα αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν φταίει σε τίποτα σήμερα το ΔΣ της ΠΕΔ να πληρώνει τις αμαρτίες της Εύβοιας.

Διασώθηκε το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου


Απέφυγε την κατάργηση του και εξαιρέθηκε από την υπαγωγή του σε Α.Ε της Χαλκίδας, που θα αναλάβει όλα τα λιμάνια της Εύβοιας. Αυτό αποτελεί θετικό βήμα από τον κ Υπουργό που αναγνώρισε έστω και «στο παρά ένα» το δικαίωμα κατοίκων της περιοχής να συνεχίσουν να διοικούν το Λιμάνι σε όφελος του Νησιού.

«Από την παράγραφο 4 του άρθρου 52 διαγράφεται η λέξη ΣΚΥΡΟΥ. Να εξηγήσω εδώ ότι αφορά στην συνένωση των Λιμενικών ταμείων Ευβοίας σε Ανώνυμη εταιρεία. Σ αυτή την ανώνυμη εταιρεία είχαμε συμπεριλάβει και το νησί της Σκύρου, συζητήσαμε και αναδιατυπώσαμε αυτό το άρθρο διότι αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως σε αυτή τη φάση θα ήταν μια ενέργεια κάπως μη λειτουργική. Θα επανέλθουμε όμως και θα συζητήσουμε και με τους φορείς». Αυτή ήταν η διόρθωση που έγινε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας δια στόματος Υπουργού Ναυτιλίας κ Κώστα Μουσουρούλη, απευθυνόμενου προς τον πρόεδρο της Βουλής, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες διατάξεις» που μεταξύ άλλων προέβλεπε την κατάργηση όλων των Λιμενικών ταμείων της Εύβοιας.

Έτσι έκλεισε προσωρινάένας κύκλος μεγάλης αντίστασης, που ανέδειξε κάτι το πολύ σημαντικό. Συγκεκριμένα, τη συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή όχι μόνο των «Θεσμικών» του τόπου, του Δήμου και Λιμενικού Ταμείου, αλλά και όλων των σωματείων της Σκύρου, που με την συμμετοχή τους και τα ψηφίσματά τους, κατέδειξαν ότι αυτό δεν είναι ένα πολιτικό μόνο ζήτημα άλλα ένα ζήτημα που αγκαλιάστηκε ως προσωπικό από τον καθένα που αναγνώρισε και στήριξε αυτή την προσπάθεια.

Την συμμετοχή του απλού κόσμου μέσα από την «Σελίδα» στήριξης «OXIΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ» που δημιουργήθηκε στο facebookκαι έφθασε σε δύο εικοσιτετράωρα τα 740 μέλη. Την ενεργοποίηση ανθρώπων εκτός Σκύρου που από την μεριά τους μέσα από τις προσωπικές τους γνωριμίες «ενοχλούσαν» την «εξουσία» για κάτι που τους κέντριζε ως δίκαιο και καθαρό.

Φυσικά απέδωσε και ο «βομβαρδισμός» με εκατοντάδες emailsπρος τους βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής της βουλής, τους βουλευτές Ευβοίας, τον Υπουργό και τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας, τις δεκάδες εφημερίδες και blogs,τα δελτία Τύπου και τις αναρτήσεις όλου του υλικού στοsiteτου Λιμενικού ταμείου Σκύρου www.linariaport.gr.

ΤαEmailsπεριείχαν ψηφίσματα, δελτία Τύπου, περιείχαν και αποσπάσματα από το βιβλίο εντυπώσεων του Λ.Τ. Σκύρου, γραμμένα από τους επισκέπτες της Σκύρου, πιο ουδέτερους και αντικειμενικούς από τους ίδιους τους κατοίκους.

Το Λ.Τ. Σκύρου ευχαριστεί το Δήμο για το ψήφισμα και άλλες ενέργειες, τους βουλευτές και πολιτευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί του και στήριξαν τον αγώνα του. Τονίζει πως ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας ανήκει στην καθολικότητα της αντίδρασης, των συλλόγων της Σκύρου, του απλού κόσμου και όσων φίλων του Νησιού η περαστικών από την Σκύρο έκαναν αυτό το θέμα δική τους υπόθεση.

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερη κατά 9,42% η τιμή του αρνιού το Πάσχα του 2013



Χαμηλότερη κατά 9,42% η τιμή του αρνιού το Πάσχα του 2013 στις μεγάλες αλυσίδες Σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2012, βάσει έκθεσης-αναφοράς του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα το Πάσχα 2013. Η έκθεση βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από αλυσίδες καταστημάτων οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλα Σουπερμάρκετ) και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί την Μεγάλη Εβδομάδα 2013 (29 Απριλίου – 4 Μαΐου) η τιμή υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλότερη κατά 9,42% σε σχέση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα του 2012 (σχήμα 1). Συγκεκριμένα η μέση τιμή για το ελληνικό νωπό αρνί δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,30 ευρώ το κιλό τη Μεγάλη Εβδομάδα και εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 5,50 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση της μέσης τιμής στα σουπερμάρκετ κατά 9,42% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Λίγο μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι με την μέση τιμή να διαμορφώνεται κάτω από 7,43 € το κιλό με ποσοστιαία μεταβολή 13,24%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο καθώς πλησιάζει το Μεγάλο Σάββατο.

Επίσης οι τωρινές τιμές δεν περιλαμβάνουν προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση εκτιμώμενη επίδραση στην τιμή του αρνιού από τις προσφορές με τη μορφή επιπλέον εκπτώσεων, δωροεπιταγών και επιστροφής χρημάτων για επόμενες αγορές είναι επιπλέον 10% περίπου.

Με βάση τα ανανεωμένα στοιχεία των τιμοληψιών του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2013 υπολογίζεται στα 39,89€ μειωμένο κατά 7,74% σε σχέση με το 2012 (μείωση 3,35€) και κατά 15,46% σε σχέση με το 2011 (μείωση 7,29€). Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν το ξύδι (-37%), το πασχαλινό τσουρέκι (-19%) και το κατσίκι (-13%).

Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και το 2013, για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Το εύρος τιμών υπολογίζεται σε πάνω από 40% με το ελάχιστο καλάθι να ξεκινάει από 30,21 ευρώ. Το ελάχιστο καλάθι είναι επίσης μειωμένο κατά 8,54% σε σχέση με το 2012, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς είναι σαφές ότι ο καταναλωτής στρέφεται σε επιλογές χαμηλότερης τιμής τα τελευταία χρόνια.

Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην ένταση του ανταγωνισμού που προκαλείται από τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.


πηγη: www.paseges.gr

Ριτσώνης: «Τα δένδρα δεν κόβονται. Να εξετασθεί το γεγονός αν γίνεται με διαφόρους μεθόδους να σωθούν».




Το δημοτικό συμβούλιο ένέκρινε την  κοπή εννέα (9) δένδρων Λεύκης (Populus alba), που βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού της Τ.Κ. Προκοπίου, Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο του Ε.Β.  εδώ

Απο τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου:

κ. Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής μας έστειλε την 19/2013 απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου σύμφωνα με την οποία εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο:

1. Την έγκριση της κοπής εννέα (9) δένδρων Λεύκης (Populus alba), που βρίσκονται στην πλατεία του οικισμού της Τ.Κ. Προκοπίου έμπροσθεν ξενοδοχείου Νίκης Δέδε .
2. Η κοπή και η απομάκρυνση των δένδρων, θα γίνει από εξειδικευμένο συνεργείο του Δήμου, με ιδιαίτερη επιμέλεια και λήψη μέτρων προστασίας των διερχόμενων πεζών και οχημάτων.
3. Η απόφαση να αποσταλεί στη Πολεοδομία Ιστιαίας , για τη σχετική άδεια
.

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη :
1. Την έκθεση αυτοψίας του γεωπόνου του Δήμου κ. Αρβανίτη Νικολάου
2. Την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αρ. 19/2013 (ΑΔΑ ΒΕΑ5ΩΛ5-Η43)
ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (20/1) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει την αρίθμ. 19/2013 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ,ως έχει.

Μειοψηφούντος του δημοτικού συμβούλου κ. Ριτσώνη Άγγελου «Διαφωνώ. Τα δένδρα δεν κόβονται. Να εξετασθεί το γεγονός αν γίνεται με διαφόρους μεθόδους να σωθούν».

20 πυροφύλακες θα προσλάβει φέτος ο δήμος, κάποιους για το γραφείο Πολιτικής Προστασίας.




Από τα δημοσιευμένα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου:

κ. Στέφου: Ο Δήμος Μαντουδίου –Λίμνης-Αγίας Άννας καταλαμβάνει μια έκταση 630.000 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 350.000 στρέμματα είναι δασική έκταση και είναι επιβεβλημένη η απασχόληση ατόμων που θα εργαστούν
 α) ως πυροφύλακες στα πυροφυλάκεια των τοπικών διαμερισμάτων τα οποία παραμένουν κενά επειδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει την δυνατότητανα αναλάβει την φύλαξη τους και
 β) να επανδρώσουν το γραφείο Πολιτικής προστασίας

ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ
Πηλίου Πυροφύλακες , Τρία-3- άτομα
Δαφνουσας Πυροφύλακες, Τρία-3- άτομα
Βλαχιάς Πυροφύλακες Τρία-3- άτομα
Κερασιάς Πυροφύλακες Τρία -3- άτομα
Κουτσούφλια Πυροφύλακες Τέσσερα-4- άτομα
Τελέθριο Πυροφύλακες Τέσσερα-4- άτομα
κατόπιν των ανωτέρω σας καλώ να ψηφίσουμε σχετικά

Το δημοτικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του  την εισήγηση του κ. Δημάρχου και τις έκτακτες κατεπείγουσες εποχιακές ανάγκες, όπως αναλυτικά περιγράφονται σε αυτή

- Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων ,που είναι:

Παναγιώτου Κων/νος: Τι διαδικασία θα ακολουθηθεί για την επιλογή των ατόμων. Θα μπορούσε να είναι δασεργάτες ή μέλη συνεταιρισμών .Κατά πόσο είναι δυνατόν να τηρηθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για την επιλογή των ατόμων.

Περήφανος Ιωάννης: Γνωρίζουμε ότι τα δίμηνα είναι ευθύνη του Δημάρχου. Θέλω να επισημάνω ότι απαγορεύεται το επαναλαμβανόμενο δίμηνο. Υπάρχουν άτομα που μετακινούνται από τον Δήμο στις επιχειρήσεις του και απασχολούνται όλο το χρόνο.

Λιαγκάκης Ευστάθιος : Δεν ψηφίζω είναι πάγια η θέση μας. Είναι θέμα του Δασαρχείου η φύλαξη και η επάνδρωση των πυροφυλακείων. Θεωρώ ότι είναι πολιτικά τερτίπια.

Barret Anthony: Οπωσδήποτε χρειάζονται οι πυροφύλακες και θα πρέπει να είναι νυχτερινοί. Πρόταση μου είναι να πάρουμε τους μισούς στον αριθμό, δηλαδή δέκα άτομα και να βγει ανακοίνωση για εθελοντές πυροφύλακες.Τα χρήματα που θα κερδίσουμε από την μείωση των πυροφυλάκων να τα δαπανήσουμε για έργα στο δάσος. Να ζητήσουμε από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και άλλους φίλους του δάσους να προτείνουν εθελοντική ομάδα.


ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Α. Εγκρίνει την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη εκτάκτων κατεπειγουσών εποχιακών αναγκών για τις ανάγκες Πυροπροστασίας τουΔήμου Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας, για τους λόγους που αναφέρονται στο εισαγωγικό μέρος και συγκεκριμένα:
α/α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΟΝ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ

1. ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΣ Είκοσι (20) Δύο μήνες

Η δαπάνη των αποδοχών του ανωτέρω προσωπικού θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που είναι γραμμένες στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Δήμου οικονομικού έτους 2013 και από τον Κ.Α 70.6041.0004 με ποσό 58.000,00€ και Κ.Α 70.6054.000 με ποσό 15.000,00€
Αναθέτει στον κ. Δήμαρχο τις παραπέρα ενέργειες σύμφωνα με το νόμο.__

Μειοψηφούντων του δημοτικού συμβούλου κ. Λιαγκάκη Ευσταθίου και του κ.Barret Anthony ο οποίος διατύπωσε δική του άποψη για το θέμα.

Ανεμώλια έπη Καντζούρα: "Σκευωρία το νερό Κηρίνθου", "Τελος Μαΐου σε λειτουργία το λιμάνι Μαντουδίου", "Ο δήμος αυτή την φορά έχει αποτελεσματικό Δήμαρχο με αντανακλαστικά".



Σε συνέντευξη του στο Παλμό της Βόρειας Εύβοιας ο αντιδημάρχος Κηρέως κ. Ιωάννης Καντζούρας έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις και εκτιμήσεις του σε μια σειρα απο θέματα με χαρακτηριστική  αμετροέπεια.


Φληναφήματα και  ατοπίες

Νερό Κηρίνθου

κ. Καντζούρας: το πρόβλημα με το νερό Κηρίνθου "ήταν μία σκευωρία και αυτοί που το δημιούργησαν αυτό πρέπει να πάνε στον Εισαγγελέα"

Ποιός διαβολικός νους μηχανορραφήθηκε να σκουριάσει τις σωληνώσεις του δικτύου της Κηρίνθου, έριξε λάσπες στις δεξαμενές ύδρευσης, έβαλε οξειδωμένα μεταλλικά καπάκια χωρίς κλειδαριές πάνω από φρεάτια, δεν έκανε καθαρισμό και περίφραξη του χώρου περιμετρικά της δεξαμενής , δεν εξασφάλισε τεχνική έκθεση καταλληλότητας της δεξαμενής ύδρευσης που διαπίστωσε η τελευταία έκθεση αυτοψίας της Δ/σης Δημόσιας Υγείας; Αυτός ο σκευωρός θα πρέπει  να πάει στον Εισαγγελέα.


Λιμάνι Μαντουδίου

κ. Καντζούρας: "Το λιμάνι του Μαντουδίου γίνεται λειτουργικό τέλος Μαΐου και υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους επενδυτές και πλοιοκτήτες...... Το λιμάνι είναι μεγάλο, μεγαλύτερο ακόμα και από του Πειραιά"

Ως γνωστόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη  ούτε το 30% το λιμανιού Μαντουδίου και πιθανόν να μην πληρεί ακόμη τους απαιτούμενους  όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς αγκυροβολίου.  Για τη λειτουργία λιμένων / λιμενικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και να τελούν σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας. Συγκεκριμένα στην Κ.Υ.Α. Περιβαλλοντικών Όρων θα πρέπει να περιγράφονται όλες οι λειτουργίες /δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο λιμένα/λιμενική εγκατάσταση. Αμφίβολο αν ο φορέας διαχείρισης του (Λιμενικό Ταμείο) έχει εξασφαλίσει  έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του λιμανιού. Όσο για το μέγεθος του, το λιμάνι Μαντουδίου χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας  Περιφερειακό, η Κύμη είναι το Λιμάνι Πύλη της Εύβοιας. Καλό θα ήταν ο δήμος να  φροντίσει  να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία του σαν  τουριστικό Λιμάνι (για την φημολογούμενη σύνδεση του με Σποράδες) 


Αποτελεσματικότητα

κ.Καντζούρας: "ο ενιαίος πλέον Δήμος αυτή τη φορά έτυχε να έχει Δήμαρχο με αντανακλαστικά. Να δίνει αρμοδιότητες και να είναι αποτελεσματικός. Για το λόγο αυτό έχουμε πετύχει αρκετά και πιστεύω μέχρι τέλος του έτους που θα κάνουμε μία πλήρη αναφορά, θα δείτε ότι έχουμε ανεβάσει σημαντικά την περιοχή σε πολλά θέματα"

Το "αυτή τη φορά έτυχε" ακούγεται σαν  αιχμή για τον κ. Ενωτιάδη.

Εδώ και δύο χρόνια ο δήμος έχει αποφύγει να δημοσιεύσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων που είναι υποχρεωμένος από το νόμο. Σε αντίθεση με άλλους δήμους ο δήμος μας συσσωρεύει χρέη χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο, εκτός  βέβαια από γήπεδα 5χ5 και χλοοτάπητες. Ακόμη και η πολυέξοδη αθλητική πολιτική του δήμου είναι αναποτελεσματική, όσον αφορά την βελτίωση των   αθλητικών επιδόσεων αλλά και την αύξηση  του αθλούμενου πληθυσμού  καθώς και  την θέσπιση και αναβάθμιση των προγραμμάτων άθλησης του δήμου.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την  συνέντευξη  του κ. Καντζούρα στον Παλμό της Β.Ε.


Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μέχρι τις 31 Μαϊου οι αιτήσεις στο δήμο μας για δωρέαν τρόφιμα σε άτομα με εισόδημα κάτω από 7.200 Ευρώ και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα



Το Ευρωπαϊκό «πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της  Ευρωπαϊκής Κοινότητας» εφαρμόζεται από το 1987. Φέτος συμετέχει στο προγραμμα και ο δήμος μας. Συμφωνα με ανακοινωση του ο δήμος θα κανει μια διανομή τροφιμων, χωρίς όμω να καθοριζει την ποσοτητα (που θα σχετιζεται με το μέγεθος της οικογενείας), για το2013.   Τα τρόφιμα συμπεριλαμβάνουν ΄ζυμαρικά, ρύζι, τυρί φέτα και γραβιέρα Κρήτης.

Δικαιούχοι είναι:
-Άτομο: 7.200 Ευρώ ατομικό εισόδημα
-Διμελείς οικογένειες: 10.700 Ευρώ (π.χ. αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών/ούσα και ένα προστατευόμενο μέλος)
-Τριμελείς οικογένειες: 11.520 Ευρώ
-Τετραμελείς οικογένειες: 14.400 Ευρώ
-Πενταμελείς οικογένειες: 17.280 Ευρώ

Για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος πέραν των 3 το όριο προσαυξάνεται κατά 2.880 Ευρώ.

Σε περίπτωση άπορου ατόμου , που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 Ευρώ
Διευκρινίζεται επίσης ότι τα προστατευόμενα παιδιά λαμβάνονται, όπως φαίνονται στο εκκαθαριστικό της φορολογικής Δήλωσης 2012.

Οι ενδιαφερόμενοι πρεπει να υποβάλουν  στο Δήμο από 1.5.2013 μέχρι 31.5.2013 τα παρακάτω:

1. την τυποποιημένη αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα με θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής. Η θεωρηση θα γινεται κατευθείαν από το δήμο.  (μπορείτε να κατεβάσετε την αιτηση εδώ ή να την πάρετε απο το δήμο)

2. φωτο-αντίγραφο ταυτότητας νομίμου εκπροσώπου της οικογένειας (επικυρώνεται απο δήμο).

3. Σε περίπτωση αδυναμίας υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών απαιτείται: Πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας από το Δήμο.

Τέλος σε περίπτωση αλλοδαπών Τρίτων χωρών απαιτείται γωτο-αντίγραφο άδειας παραμονής σε ισχύ (επικυρώνεται απο το δήμο).

Οι αιτήσεις που δεν θα συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποκλείονται από το πρόγραμμα του 2013.


Οριστικοποίηση των τελικών δικαιούχων θα γίνει μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2013.

Για υποβολή αιτησεων και οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:

Δημοτικό κατάστημα Λίμνης: κ. Ιωάννης Σταθαράς, τηλ. 2227350120

Δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου: κ. Μαρίνα Γεωργαντζή τηλ 2227350245

Δημοτικό κατάστημα Αγ. Άννας: κ. Δημήτρης Αλεξανδρής, τηλ 2227350309





Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους 2013


Το ενωσιακό «πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της Ευρ. Κοινότητας»  εφαρμόζεται από το 1987 στην Ευρ. Κοινότητα με τη συμμετοχή των κρατών-μελών να είναι εθελοντική. Είναι ένα πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το εκάστοτε κράτος μέλος που συμμετέχει σε αυτό.
Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος σε κοινωνικό επίπεδο είναι η ευημερία των απόρων της Κοινότητας.   Η χώρα μας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 με αρμόδια αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.).
Τα είδη διατροφής διανέμονται δωρεάν στους τελικούς δικαιούχους (απόρους) της χώρας μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων (φορέων εκπροσώπησης) και αφορούν ενδεικτικά: ρύζι, ζυμαρικά, ελαιόλαδο και τυροκομικά προϊόντα.
Το νομοθετικό πλαίσιο (εθνικό και κοινοτικό) που διέπει το πρόγραμμα, καθώς και οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτό παρατίθενται κατωτέρω:
Καν.(ΕΕ) 1020/2012 της Επιτροπής "σχετικά με την έγκριση σχεδίου κατανομής στα κράτη μέλη, των πόρων που θα καταλογιστούν στο οικονομικό έτος 2013 για τη χορήγηση τροφίμων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετικά με παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 807/2010"
KYA 279/23460 "Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε."(ΦΕΚ 414Β/22-02-2013)
Εγκύκλιος 732/01.03.13
Υποδείγματα Φορέων
Υποδείγματα Τελικών Δικαιούχων
ΚΥΑ 258/31644 "Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής των προγραμμάτων δωρεάν διανομής ζυμαρικών, ρυζιού και ελαιολάδου, σε άπορους της χώρας βάσει προγράμματος της Ε.Ε., έτους 2013." (ΦΕΚ 584/13-03-2013)
ΚΥΑ 455/22800/28.02.13 Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της δωρεάν διανομής τυριών ΠΟΠ σε απόρους της χώρας βάσει προγράμματος της Ε.Ε

Δ/νση Δημόσιας Υγείας: Μην πίνετε νερό Κηρίνθου. Σκουριασμένες σωλήνες και λάσπες σε δεξαμενές ύδρευσης


Δ/νση Δημόσιας Υγείας: Δεν συνιστάται για πόση ακόμη το νερό Κηρίνθου


 Πρόσφατο έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας με ημερομηνία 24/4/13  για την " Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην Τοπική Κοινότητα Κηρίνθου της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας του Ν. Ευβοίας"   διαπίστωσε σειρά υγειονομικών παραβιασεων δικτυο ύδρευσης, όπως σκουριασμένες σωλήνες, λάσπες σε δεξαμενές και  φρεάτιο, παρακείμενο βρώμικο φρεάτιο που χρησιμοποιείται από σταυλική εγκατάσταση, κλπ.

Το έγγραφο είναι  ένα ακόμη ράπισμα στην εγκληματική ελαφρύτητα με την οποία έχει χειριστεί το θέμα  ο κ. Ψαρρός.

Ακολουθεί το έγγραφο της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ-
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΣΧΕΤ: 1. Η Υ2/2600/2001 Κ . Υ.Α. (Φ . Ε.Κ. 892/τΒ'/11-07-01-Φ . Ε . Κ. 1082/τΒ'/14-08-01) , όπως
τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/Γ . Π . οικ . 38295 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 630/τΒ'/26-05-07), με διόρθωση
σφαλμάτων (Φ.Ε.Κ. 986/τ8Ί18-06-07)
2. Η Γ3α/761/06-03-1968 Υγε ιονομική Διάταξη (Φ . Ε.Κ. 189/τΒΊ1968) , όπως τροποποιήθηκε με την
Γ4/1722Π4 Υγειονομική Διάταξη (Φ.Ε.Κ . 988/τΒ'/1974)
3. Το aριθμ. πρωτ . 1181/04-03-2013 έγγραφό μας
4. Το aριθμ . πρωτ . 1553/27-03-2013 έγγραφό μας
5. Το aριθμ. πρωτ . 1642/01-14-2013 έγγραφό μας
6. Το aριθμ. π ρω τ. 156/03-04-2013 έγγραφο της Δ. Ε. Υ. Α. Μ . Λ.Α.Α.
7. Το aριθμ . πρωτ. 1712/04-04-2013 έγγραφό μας (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΜΗΨΗ)
8. Το από 09/04/2013 έγγραφο της AQUASTAR ΑΒΕΕ στην Υπηρεσία μας
9. Το aριθμ. πρωτ. 1814/12-04-2013 έγγραφό μας
10. Το aριθμ. πρωτ. 4534/11-04-2013 έγγραφό σας
11 . Το από 15/04/2013 έγγραφο της AQUASTAR ΑΒΕΕ προς το Δήμο σας
12. Το από 15/04/2013 έγγραφο της AQUASTAR ΑΒΕΕ στην Υπηρεσία μας
13. Το aριθμ . πρωτ. 1954/16-04-2013 έγγραφό μας
14. Η από 17/04/2013 αίτηση της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου προς την AQUASTAR ΑΒΕΕ
15. Η από 19/04/2013 απάντηση της AQUAST AR ΑΒΕΕ προς τη ΛαΊ"κή Επιτροπή Κηρίνθου
16. Η aριθμ. πρωτ. σικ. 2102/22-04-2013 Αποστολή Δειγμάτων νερού προς χημική εξέταση στο
Γενικό Χημείο του Κράτους (Γ Χημική Υπηρεσία Αθηνών)
17. Η aριθμ. πρωτ. σικ. 2103/22-04-2013 Αποστολή Δειγμάτων νερού προς χημική εξέταση στο
Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Ρόδου)
18. Η aριθμ. πρωτ. σικ. 2104/22-04-2013 Αποστολή Δειγμάτων νερού προς χημική εξέταση στο
Γενικό Χημεfο του Κράτους (Χημική Υπηρεσfα Ιωαννίνων)
19. Η από 23/04/5013 αίτηση της Λαικής Επιτροπής Κηρίνθου στην Υπηρεσfα μας

Σε συνέχεια του παραπάνω 9 σχετικού εγγράφου μας καθώς και σχετικής αλληλογραφίας (ανωτέρω 10, 11, 12 και13 σχετικά), αναφορικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της Τ.Κ. Κηρίνθου του Δήμου σας και τις ενέργειές σας για αποκατάσταση αυτής με λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας δικτύου-δεξαμενών κ.λ.π . , αρμόδιοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν στις 22/04/2013 εκ νέου αυτοψία και δειγματοληψίες στο νερό του δικτύου της εν λόγω Τοπικής Κοινότητας, παρουσία του Δράκου Ιωάννη ,Αντιπροέδρου της Δ . Ε.Υ.Α. Μ.Λ.Α.Α. και μελών της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου . Ο Κος Δράκος παρίστατο σεμέρος της αυτοψίας (στη γεώτρηση, στη μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή «Καστρί», Στη δεξαμενή από οπλισμένο σκυρόδεμα της Κηρίνθου και στο φρεάτιο έμπροσθεν αγροτεμαχίου Στυλιανού Καρατζά) Κατά την αυτοψία και την υγειονομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

• Στη νέα γεώτρηση στην περιοχή «Καστρί» , έχει γίνει περίφραξη και καθαρισμός του χώρου και έχει
τοποθετηθεί περιμετρικά της οπής της γεώτρησης σκυρόδεμα . Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τμήματα
σωληνώσεων τα οποία παρουσιάζουν οξειδώσεις και πρέπει να αποκατασταθούν (ελαιοχρωματισμός) και η πόρτα εισόδου του αντλιοστασίου στο άνω μέρος πρέπει να κλείσει

Στη Μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή «Καστρί», έχει γίνει περίφραξη και καθαρισμός του χώρου . Στον πυθμένα της  δεξαμενής υπήρχαν στερεά υπολείμματα (λάσπες) και η θύρα επίσκεψης στο άνω μέρος αυτήςδεν έκλεινε ερμητικά . Σημειώνουμε ότι από την αλληλογραφία που υπάρχει στην Υπηρεσία μας (ανωτέρω 8,11 , 12, 14 και 15 σχετικά), υπάρχει ασάφεια αναφορικά με την καταλληλότητα της μεταλλικής δεξαμενής . Η εταιρία που κατασκεύασε τη δεξαμενή να προβεί σε έλεγχο αυτής, προκειμένου να διαπιστώσει την καταλληλότητά της για αποθήκευση και διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, τυχόν φθορές που έχει υποστεί από τη χρήση και να χορηγήσει τεχνική έκθεση καταλληλότητας καθώς και σχετικά πιστοποιητικά καταλληλότητας των υλικών κατασκευής μετά τον έλεγχο.

• Στη δεξαμενή από οπλισμένο σκυρόδεμα, που οδηγείται το νερό μετά τη μεταλλική δεξαμενή για να
τροφοδοτήσει το χωριό Κήρινθος, δεν έχει γίνει πλήρης καθαρισμός περιμετρικά αυτής, στην είσοδο του μηχανοστασίου υπήρχαν λάσπες , δεν είχε γίνει υδροχρωματισμός στο εσωτερικό του μηχανοστασίου , υπήρχαν τμήματα σωληνώσεων που παρουσίαζαν οξειδώσεις και οι σωληνώσεις που οδηγούνταν στο έδαφος δεν είχαν προστασία με ύπαρξη περιμετρικά αυτών σκυροδέματος

• Στη δεξαμενή από οπλισμένο σκυρόδεμα , που οδηγείται το νερό μετά τη μεταλλική δεξαμενή για να τροφοδοτήσει τον οικισμό Κρύα Βρύση , δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης και συγκεκριμένα δεν έγινε καθαρισμός και διαμόρφωση του χώρου περιμετρικά , δεν υπήρχε περίφραξη, η πόρτα του μηχανοστασίου της δεξαμενής ήταν ανοιχτή , δεν είχε γίνει υδροχρωματισμός στο εσωτερικό του μηχανοστασίου , υπήρχαν τμήματα σωληνώσεων που παρουσίαζαν οξειδιlισεις και οι σωληνώσεις που οδηγούνταν στο έδαφος δεν είχαν προστασία με ύπαρξη περιμετρικά αυτών σκυροδέματος

• Από τον έλεγχο του δικτύου διαπιστώθηκε και πάλι ότι στο σημείο έμπροσθεν αγροτεμαχίου Στυλιανού Καρατζά εντός του οικισμού υπάρχει φρεάτιο διαστάσεων 0,70 Χ 2,00 Χ 1,00 m περίπου στο οποίο υπάρχουν σωληνώσεις και βάνες διακοπής του νερού όταν απαιτείται . Το εν λόγω φρεάτιο δεν έχει την απαιτούμενη προστασία και στον πυθμένα του υπήρχαν λάσπες που είχαν σχεδόν καλύψει τις σωληνώσεις και τις βάνες. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του νερού από πιθανή φθορά στις βίδες συναρμογής ή των φλαντζών σύνδεσης κύρια σε περίπτωση διακοπής του νερού . Επιπρόσθετα τα φρεάτια δεν διέθεταν επαρκή προστασία (ανοικτά μεταλλικά οξειδωμένα καπάκια χωρίς κλειδαριές)

• Σε σημείο (διασταύρωση) απέναντι από την ιδιοκτησία Μηνά Χάλαρη-σταυλική εγκατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει σωλήνας πλαστικός μεγάλης διατομής που εξέρχεται από το υπεδάφιο δίκτυο ύδρευσης (υπάρχει πλησίον φρεάτιο) με συνεχή ροή μικρής ποσότητας νερού που καταλήγει σε κομμένο πλαστικό βαρέλι που χρησιμεύει πιθανόν για πότισμα ζώων. Η εν λόγω κατασκευή δεν ενδείκνυται και δεν εξασφαλίζει την ποιότητα του νερού του δικτύου . Η σύνδεση γίνεται από διπλανό φρεάτιο. Εντός του εν λόγω φρεατίου υπήρχαν σαπισμένα ξύλα , οι σωληνώσεις ήταν οξειδωμένες και το άνοιγμα του φρεατίου έκλεινε με καπάκι από μεταλλικό βαρέλι χωρίς κλειδαριά και ασφάλεια .

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών εξετάσεων στο δίκτυο της τ.κ. Κηρίνθου, όπως προκύπτει από το ανωτέρω 13 σχετικό έγγραφό μας, είναι σύμφωνα με την ανωτέρω 1 σχετική Υγειονομική  Διάταξη για τις μικροβιολογικές παραμέτρους που εξετάσθηκαν . Σε συνέχεια σας ενημερώνουμε ότι παράλληλα με την έρευνα της Υπηρεσίας μας πραγματοποιήθηκε και δειγματοληψία με λήψη δειγμάτων νερού από την Κήρινθο και από την Κρύα Βρύση της Τ . Κ. Κηρίνθου , και αποστολή αυτών στις υπηρεσιες του Γενικού Χημείου του Κράτους (ανωτέρω 16, 17, και 18 σχετικά έγγραφα) , προκειμένου να εξετασθούν Χημικές παράμετροι .

Σημειώνουμε ότι επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι παρατηρήσεις του παραπάνω 5 σχετικού προτείνουμε να μην χρησιμοποιηθεί ακόμη το νερό για πόσιμο και γενικά για ανάγκες διατροφής των κατοίκων .

Έπειτα από τα ανωτέρω και αφού λάβετε υπόψη τη σχετική νομοθεσία και τις παρατηρήσεις που σας έχουν γίνει επανειλημμένα από την Υπηρεσία μας , να εντείνετε τις προσπάθειες σας για την ολοκλήρωση των εργασιών , προκειμένου να αποκατασταθεί η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Τ.Κ. Κηρίνθου και να ενημερώσετε την Υπηρεσία μας σχετικά.






Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ικανοποιήθηκε το αίτημα του Kireas.org: Με καθυστέρηση 190 ετών θα τιμηθούν τα θύματα της θηριωδίας στο Μαντούδι














Η επιμονή του συλλόγου Kireas.org  τελικά ανταμειβεται.  Χρειάστηκαν 5 χρόνια  τις τοπικες δημοτικές αρχές να αναγνωρίσουν την θηριωδία  των Οθωμανών στο Μαντούδι και Αχμέτ Αγά και να τιμήσουν τα θύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου το Δημοτικο Συμβούλιο υπερψήφισε τις προτάσεις του Kireas.org.  Ακολουθεί η ανακοίνωση


Μετά από 190 χρόνια θα τιμηθούν φέτος οι 2.000 σφαγιασθέντες του Μαντουδίου


Το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας συζήτησε χθες το βράδυ τις προτάσεις του Kireas.org να τιμηθούν τα 2.000 θύματα από την σφαγή των Τούρκων. Η σφαγή έλαβε το 1823 στο Αχμέτ Αγά (σημερινό Προκοπι) και το πλατανόδασος Μαντουδίου. Τα αιτήματα του Kireas.org που ήταν να μπει στο επετειολογιο του δήμου η 23η Ιούλιου (ημέρα της σφαγής) , να ανεγερθεί μνημείο και να δημιουργηθεί πάρκο θυμάτων στο τόπο της σφαγής (δημοτικό πάρκο πλατανόδασους γέφυρας Μαντουδίου), έγιναν δεκτά από το Δημοτικό Συμβούλιο. ΅
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε και το πλήρως στοιχειοθετημένο και διαφωτιστικό πόρισμα από την ειδική επιτροπή διερεύνησης ιστορικών γεγονότων που όχι μόνο συμφώνησε με τα στοιχεία του Kireas.org αλλά έφερε στην επιφάνεια και νέες άγνωστες πτυχές της θηριωδίας.

Επιμέρους θέματα όπως ο τρόπος εορτασμού της επετείου, εκπαιδευτικές/ ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτική αξιοποίηση στα σχολεία του δήμου, τυχόν μουσειακά εκθέματα και παραγωγή πληροφοριακού υλικού θα αποφασιστούν εν καιρώ από την δημοτική αρχή.

Η απόφαση έχει ιστορική σημασία για τον δήμο αφού μετά από 190 χρόνια παραμέλησης και λήθης η θυσία των 2.000 αθώων θυμάτων για θα τιμηθεί για πρώτη φορά φέτος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τόσο το εξαιρετικό έργο της επιτροπής διερεύνησης ιστορικών γεγονότων υπό την προεδρία του κ. Τζαχρήστου όσο βέβαια και την υπεύθυνη στάση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Kireas.org δεν κρύβει τη ικανοποίηση του αφού ύστερα από 5ετη προβολή του θέματος και ενημέρωσης της κοινωνίας αλλά και συνεχούς βομβαρδισμού της δημοτικής αρχής , αποκαθίσταται μια ιστορική αδικία με την αναγνώριση της σφαγής και καθιέρωσης του εορτασμού της μνήμης των θυμάτων.


Kireas.org


Σχετικά

Πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα της σφαγής του 1823

http://kireas.org/smf/index.php?topic=450.0

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Προωθείται επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας




Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την απόδοση των μέτρων στήριξης της ελληνικής αλιείας και τον εκσυγχρονισμό των Ιχθυοσκαλών ανέλυσε τις διοικητικές αρμοδιότητες επί του φορέα διαχείρισης των Ιχθυοσκαλών, Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ και τόνισε ότι η μηχανογράφηση στις εμπορικές συναλλαγές των Ιχθυοσκαλών είναι υποχρέωση του φορέα διαχείρισης των Ιχθυοσκαλών και εφαρμόζεται από το 2008.
Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη του Υπουργείου για την κατασκευή της Νέας Ιχθυόσκαλας στην Ν. Μηχανιώνα, ενώ διευκρίνισε ότι τα χρήματα από την εκποίηση των Ιχθυοκιβωτίων που είχαν αγοραστεί επί ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. θα πάνε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη.

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και σας κα Μάρκου.
Μας δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσουμε θέματα, όπως αυτά που θίγονται στη σημερινή συνεδρίαση και άπτονται κυρίως των ιχθυοσκαλών και γενικότερα θέματα για την προσπάθεια που κάνουμε να υποστηρίξουμε την αλιεία.
Σας θυμίζω ότι τους τελευταίους μήνες επανήλθε ο τομέας της αλιείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχω όμως δηλωμένη την πολιτική απόφαση που ανέφερα κι από αυτό το βήμα, ότι η αλιεία είναι ένας σημαντικός τομέας παραγωγής και τον υποστηρίζουμε με όποια δύναμη μπορούμε και την αλιεία αυτή καθ’ αυτή και την ιχθυοπαραγωγή, όπως επίσης και την μεταποίηση και την εξωστρέφεια.
Από το 2008, η διαχείριση των ιχθυοσκαλών μετά τη συγχώνευση της ΕΤΑΝΑΛ με τον Ο.Κ.Α.Α του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, πρέπει να τηρείται ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για λογαριασμό των ιχθυσκαλών μέσα στον γενικότερο προϋπολογισμό του Ο.Κ.Α.Α. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αρμοδιότητα μόνο σε ότι αφορά στον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο αυτού του λογαριασμού, του λογαριασμού δηλαδή των ιχθυοσκαλών και μάλιστα αυτή την περίοδο κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα και σύντομα θα έχουμε τα σχετικά αποτελέσματα.
Τώρα σε ότι αφορά στο κομμάτι των ιχθυοκιβωτίων. Αυτά έχουν παραγγελθεί χρόνια πριν, για αντικατάσταση των ξύλινων ιχθυοκιβωτίων, τα οποία δεν μπορούν να πλυθούν και αντίστοιχα είχαν πολύ μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο.
Όπως όμως ξέρετε, πράγματι έγινε αυτή η παραγγελία. Άρχισαν να μοιράζονται τα τεμάχια αυτά στους ψαράδες, έχουν μοιραστεί ήδη περίπου 60.000, τα υπόλοιπα όμως δεν πρόλαβαν να μοιραστούν γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε νέο κανονισμό που πλέον επιβάλλει τις πολυουρεθάνες, τα ιχθυοκιβώτια, δηλαδή αυτά που λέμε «φελιζόλ».
Αυτό είχε ως συνέπεια να μείνουν μερικά από αυτά και να μείνουν μάλιστα στη διαχείριση του Ο.Κ.Α.Α. Το Υπουργείο ζήτησε να γίνει πραγματικά αξιοποίησή τους, να βγουν δηλαδή σε ένα διαγωνισμό και να αξιοποιηθούν από άλλους χώρους και μάλιστα είχε ζητηθεί τα χρήματα αυτά να μπουν στον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι θα γίνει γιατί έχει υποστηριχθεί η απόκτησή τους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος και τελειώνω με αυτό σε ότι αφορά το κομμάτι της μηχανογράφησης έχει ήδη προχωρήσει εδώ και χρόνια και από τις 18/4/2008 γίνεται αυτού του είδους η μηχανογράφηση σχεδόν σε όλες τις ιχθυόσκαλες.
Έτσι είναι τα πράγματα, όπως τα είπατε, και ήμασταν έτοιμοι, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες να ενταχθεί το έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός, ότι από τις 19.2.2013 βάσει μιας απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ είναι απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού των έργων Υποδομών πάλι του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπου είναι υποχρεωμένοι αφενός μεν να γίνει επικαιροποίηση των τιμολογιακών δαπανών και ενιαιοποίηση των δαπανών αυτών κάτι που ζητήθηκε από την Περιφέρεια. Έχει γίνει αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα ενταχθεί το έργο και θα υλοποιηθεί. Έτσι και αυτή η ιχθυόσκαλα θα προστεθεί στις νέες ιχθυόσκαλες που κατασκευάζονται.
Ευχαριστώ πολύ».


Στη δευτερολογία του ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που γίνονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση των υπαρχουσών ή τη δημιουργία νέων ιχθυοσκαλών και διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθεί ή μεταφερθεί η ιχθυόσκαλα στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως θα δημιουργηθεί νέα, στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για τα στοχευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται στο υπουργείο για την προώθηση των ιχθυοαποθεμάτων στις αγορές του εξωτερικού. Υπερτόνισε επίσης τις προσπάθειες που γίνονται για την αξιοποίηση των κονδυλίων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την αλιεία ώστε να ενισχυθεί ο αλιευτικός τουρισμός και να υπάρξει «στροφή» κάποιων σκαφών προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να αυξηθεί ο αλιευτικός πλούτος των θαλασσών μας.

Αναλυτικά, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε:

«Σε ότι αφορά στη μεταφορά της ιχθυόσκαλας της Μηχανιώνας, την οποία υπαινίσσεστε, δεν το γνωρίζω από πού πηγάζει, πάντως δεν είναι στις προθέσεις να μεταφερθεί η ιχθυόσκαλα από τη Νέα Μηχανιώνα.
Το να γίνει ακόμα μία ιχθυόσκαλα αλλού, δεν σημαίνει ότι μεταφέρεται αυτή και καταργείται και δημιουργείται μια άλλη. Δημιουργούμε νέες ιχθυόσκαλες ή εκσυγχρονίζουμε άλλες.
Για την ακρίβεια, πέραν αυτών, δημιουργούμε 25 αλιευτικά καταφύγια για τους αλιείς που θα βοηθήσουν στο έργο τους.
Δώσαμε άδεια στους αλιείς να πωλούν ψάρια αμέσως στις λαϊκές αγορές, προκειμένου να έχουν την όποια προστιθέμενη αξία τα προϊόντα τους. Σας θυμίζω επίσης ότι εκσυγχρονίζουμε τις ιχθυόσκαλες στην Πάτρα, στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη. Αναμένεται επίσης παραλαβή της νέας ιχθυόσκαλας του Βόλου, καθώς έχει ολοκληρωθεί και θα βοηθήσει τους αλιείς.
Προωθούμε τα προϊόντα τους σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, κάνουμε και γι’ αυτά ό,τι κάναμε για τα προϊόντα της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Πηγαίνουμε σε στοχευμένα προγράμματα προώθησής τους στο εξωτερικό και μάλιστα ετοιμάζουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τη ρώσικη αγορά, όπως έχει ήδη γίνει για το κονσερβοποιημένο ροδάκινο, για τα κρασιά μας, το τυρί φέτα τώρα στην αγορά των ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά στη βοήθειά τους να ενισχύσουμε το ιχθυαπόθεμα, γιατί αυτό ενδιαφέρει τους ψαράδες, σας λέω χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, όταν ως πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ, με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Τσόγκα, κάναμε για πρώτη φορά τότε έναν τέτοιο τεχνητό ύφαλο για να βοηθήσουμε τα ψάρια και ειδικά τα μπαρμπούνια, στην Κάλυμνο, όλοι είχαν φωνάξει εάν αυτή η παρέμβαση είναι επιτρεπτή. Τώρα μας ζητάνε να γίνουν και άλλοι και πραγματικά κάνουμε παρόμοιες δράσεις. Στην Κάλυμνο, το Φανάρι, στην Ιερισσό και πολλές τέτοιες γιατί το ίδιο το οικολογικό κίνημα και οι ψαράδες λεν «κάντε όσα μπορείτε περισσότερα» γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξαναγεμίσει το Αιγαίο ψάρια και θα κάνουμε.
Προωθούμε σε πρώτη φάση, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας τον εκσυγχρονισμό 51 σκαφών, δηλαδή να πάμε σε πιο καλές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον μηχανές με λιγότερα καύσιμα και σε δεύτερη φάση αξιολογήσαμε τις 105 από τις 250 αιτήσεις. Κάναμε προσπάθειες να ενισχύσαμε τον έλεγχο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όσο και με το Υπουργείο Τουρισμού να ενισχύσουμε τον αλιευτικό τουρισμό, όπου καταρτίζεται ένα Προεδρικό Διάταγμα για να ρυθμιστούν τα σχετικά θέματα, ενώ από το πρόγραμμα αλιείας ενισχύονται όσοι ενδιαφέρονται να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και έτσι θα απαλυνθεί η μεγάλη πίεση να μειώσουμε κάποιες κατηγορίες σκαφών, προκειμένου να υποστηριχθεί πάλι ο αλιευτικός μας πλούτος αφαιρώντας κάποια πλοία και οδηγώντας τα προς τον αλιευτικό τουρισμό.
Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το όποιο ευρώ επιτρέπει το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, για να υποστηριχθεί η αλιεία παρά του ότι, όπως σας τόνισα πριν από λίγους μήνες επέστρεψε η αλιεία στο ΥπΑΑΤ.

Ξεχείλισε η οργή των «φωτοβολταϊκών» αγροτών στο ΥΠΕΚΑ




Με το σύνθημα «δεν είμαστε επενδυτές ή επιχειρηματίες που από  πλεόνασμα χρημάτων αναγκαστήκαμε να στραφούμε στα φωτοβολταϊκά, αλλά φτωχοί και μεροκαματιάρηδες παραγωγοί που ψάχναμε για συμπληρωματικό εισόδημα» διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος πολυάριθμοι αγρότες από όλη την Ελλάδα.Φωτογραφία 1

Φωτογραφία 2

Φωτογραφία 3

Φωτογραφία 4

Φωτογραφία 5

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς ζήτησε να αρθούν επιτέλους οι αδικίες των αγροτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι, ενώ έκανε λόγο για πόλεμο συμφερόντων και ανεξήγητες επιλογές εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες οδηγούν σε απόγνωση τους παραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι επενδυτές, αλλά αγρότες.


«Η εισφορά που μας επιβάλλεται είναι εξοντωντική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσουπιάς, από το Αγρίνιο, μια περιοχή που αρκετοί αγρότες στράφηκαν στην «πράσινη ενέργεια».


«Για εξαπάτηση των αγροτών από το κράτος, καθώς άλλα έταζαν και άλλα υλοποίησαν τελικά», έκανε λόγο το μέλος ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.

Οι παραγωγοί πέταξαν και έσπασαν πάνελς φωτοβολταϊκών, ενώ τα περιέλουσαν με γάλα και αγροτικά προϊόντα, όπως λεμόνια, σπαράγγια και ελιές.


Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζει και η ΠΑΣΕΓΕΣ, με τον πρόεδρο Τζανέτο Καραμίχα, να κάνει λόγο για «δίκαια αιτήματα».


Εκτός των άλλων στη διαδήλωση που συνεχίζεται, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών από το Αγρίνιο αναμένεται σε λίγο να δει τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασ. Παπαγεωργίου, παρέστησαν ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Ανέστης, τα μέλη Παναγιώτης Πεβερέτος, Θεοχάρης Γκουλιούμης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.


Παράλληλα, η επιτροπή αγώνα των παραγωγών θα μεταβεί στη βουλή για να επιδώσει σχετικό ψήφισμα στους εκπροσώπους των κομμάτων.


Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Μπίκαςwww.paseges.gr

Λεφτά για πρόστιμα υπάρχουν. 71.193 ευρώ καθημερινά πρόστιμο για τις χωματερές






Πρόστιμο ύψους 28 εκ ευρώ βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί το θέμα των σκουπιδιών. Η χώρα μας θα υποχρεωθεί να πληρώνει καθημερινά καθημερινά 71.193 ευρώ πρόστιμο για τη συνέχιση της λειτουργίας ανεξέλεγκτων χωματερών. Παράλληλα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της επιβολής προστίμου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για την ταφή απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία. Μάλιστα από το 2014 θα έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα, εκείνο της επιβολής ειδικού τέλους ύψους 35 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που θα θάβεται στο έδαφος, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επεξεργασία στα απορρίμματα.

Στα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης σε ημερίδα για τις τεχνολογίες διαχείρισης αστικών απορριμμάτων έρχονται μετά το καμπανάκι Βιρβιδάκη στους δήμους για το ίδιο θέμα, ενώ σημαντικότερη όλων είναι η επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, στον Α. Σαμαρά.

Κάτι δεν πρέπει να γίνει ή λεφτά (για πρόστιμα) υπάρχουν;

Ενισχύει τη θέση της στο θαλάσσιο τουρισμό η Κως





Στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης της Κω στην αγορά του Θαλάσσιου Τουρισμού, ο Ενιαίος Φορέας Τουρισμού σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω και τη Μαρίνα Κω, θα συμμετάσχουν με ανεξάρτητο περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θαλάσσιου Τουρισμού “Posidonia2013” (www.posidoniaseatourism.com), που πραγματοποιείται στην Αθήνα 28 με 29 Μαΐου. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του Δήμου Κω, ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα του Θαλάσσιου Τουρισμού, που για την φετινή περίοδο τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Όπως και στην πρώτη έκθεση Posidonia το 2011, το φόρουμ θα αποτελείται από εξειδικευμένες συνεδρίες για την κρουαζιέρα, την ιστιοπλοΐα και την ακτοπλοΐα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επιμέρους συνεδρίες για την κρουαζιέρα είναι η ανάπτυξη της βιομηχανίας και οι στρατηγικές ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη της αγοράς κρουαζιέρας και της ζήτησης για την περιοχή.

Στις συνεδρίες για το Yachting θα αξιολογηθεί η δυνατότητα οργάνωσης κορυφαίων γεγονότων yachting στην Ελλάδα, οι τρέχουσες ελλείψεις στην Ελλάδα (φορολογία, υποδομές, υπηρεσίες, κλπ.) και οι απαραίτητες λύσεις για να αξιοποιήσει τις πραγματικές δυνατότητές της.

Όσοι επιχειρηματίες από την Κω, τη Νίσυρο και την Αστυπάλαια δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, της ιστιοπλοΐας, του yachting και γενικότερα του θαλάσσιου τουρισμού, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν δωρεάν στο περίπτερο της Κω και να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού (kos@kos.gr) και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τι ειπώθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑ για το νερό της Κηρίνθου. Βολές Ψαρρού κατά Δ/νσης Δημόσιας Υγείας



Δημοσιεύτηκαν σήμερα τα πρακτικά της συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ που έγινε στις 3/4/2013 γι το νερό της Κηρίνθου. Η ΔΕΥΑ συνεδρίασε μια  μέρα πριν το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το ίδιο θέμα.



κ. Ψαρρός: Στο Δ.Δ. Κηρίνθου έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη καταλληλότητα  του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχω να σας ενημερώσω τα παρακάτω η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού ελέγχου, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, με επιστολή που μας έστειλε με αρ. πρωτ. 1642 στις 1/4/2013 μας προτείνει

1. Να προβούμε στη διακοπή της υδροδότησης του Δ.Δ. Κηρίνθου μέχρι αποκατάστασης του προβλήματος και την εξασφάλιση των ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου του δικτύου ύδρευσης εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας.

2. Την ενημέρωση των κατοίκων και την τροφοδότηση αυτών με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό (π.χ. μεταφορά νερού με βυτία, τροφοδοσία με εμφιαλωμένα νερά)

3. Τον έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου όλου του δικτύου ύδρευσης για τη διαπίστωση βλαβών, με συνέπεια μόλυνση και υποβάθμιση της ποιότητας νερού.

Με αυτή τους την απόφαση μας δίνουν την εντύπωση ότι για λόγους που μόνο εκείνοι γνωρίζουν πήραν αυτή την απόφαση, διότι όλες οι αναλύσεις που υπάρχουν από το γενικό χημείο του Κράτους, αλλά και από το διαπιστευμένο εργαστήριο του Τσαπουρνιώτη με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος μας, γνωμοδοτούν ότι η ποιότητα του νερού, με βάση τις χημικές αναλύσεις, είναι κατάλληλη για πόση, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες.

Επιπλέον να σας ενημερώσω ότι ο Δήμος ήδη έχει προβεί σε όλες αυτές τις εργασίες τις οποίες μας πρότειναν με το έγγραφο τους 1642 – 1/4/2013 και η τεχνική μας υπηρεσία έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση των υποδείξεων τους.

Μία ακόμα ενέργεια που κάνουμε για την διασφάλιση της καλής ποιότητας του νερού που παρέχουμε στους κατοίκους του Δ.Δ. Κηρίνθου είναι η ολοκλήρωση και αποκατάσταση των προβλημάτων που υπήρχαν στο αντλιοστάσιο της νέα γεώτρησης Κηρίνθου, ώστε το νερό να δοθεί προς χρήση. Μάλιστα στις 4/4/2013 περιμένουμε τον κ. Δεληγιάννη Κων/νο και την ίδια μέρα, η γεώτρηση θα μπορεί να λειτουργήσει για την υδροδότηση των κατοίκων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση  ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Να αποσταλεί έγγραφό στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού ελέγχου, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και να τους ενημερώνει για τις ενέργειες που έγιναν από τη μεριά του Δήμου και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις τους. Να τους ζητήσει να επαναλάβουν άμεσα, τους ελέγχους της ποιότητας νερού του Δ.Δ. Κηρίνθου, διότι η διακοπή υδροδότησης βάζει ήδη σε ταλαιπωρία τους κατοίκους και σίγουρα η υδροδότηση με βυτία που συνιστούν δεν είναι ενδεδειγμένη και την επανάληψη της πρόσκλησης για να παρευρεθούν στο έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 5/4/2013 στο Δημοτικό κατάστημα Μαντουδίου και ώρα 12:00μμ.

Επίσης αποφασίζει την αγορά εμφιαλωμένων νερών για την παροχή προς το κόσμο έως ότου τακτοποιηθεί το όποιο πρόβλημα εάν υπάρχει.

ΨΑΡΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
1. ΔΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΛΕΟΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
3. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
4. ΜΑΓΓΑΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
5. ΛΟΥΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
6. ΡΟΥΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Μικρός ο αριθμός των πειθαρχικών διώξεων στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού


Μικρός ο αριθμός των πειθαρχικών διώξεων στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου σε ημερίδα της ΚΕΔΕ
Στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α' και β' βαθμού αναφέρθηκε διεξοδικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου κατά τη σημερινή ημερίδα της ΚΕΔΕ με τίτλο «Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στις 4 Φεβρουαρίου συγκροτήθηκαν τα πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια στις Περιφέρειες, στις οποίες μεταβιβάσθηκαν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις. Αυτές είναι συνολικά 211 και συνήθως σε μια πειθαρχική υπόθεση εμπλέκονται περισσότεροι του ενός υπαλλήλου. Από αυτές τις υποθέσεις 65 αφορούν υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Α.Δ.) Αττικής, 68 υποθέσεις αφορούν υπαλλήλους της Α. Δ. Μακεδονίας - Θράκης, 8 υποθέσεις αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας, 17 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας, 17 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Αιγαίου, 4 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, 47 αφορούν υπαλλήλους της Α.Δ. Πελοποννήσου - Δ. Ελλάδας - Ιονίου και 2 υποθέσεις αφορούν την Α.Δ. Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΟΤΑ (του οποίου η αρμοδιότητα από τον Μάρτιο 2012 δεν ανήκει πλέον στο υπουργείο Εσωτερικών , αλλά στο υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης), έχουν μεταφερθεί 130 φάκελοι εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων υπαλλήλων ΟΤΑ α' βαθμού. Αυτές αφορούν 136 υπαλλήλους που αναμένεται να εκδικασθούν σε β' βαθμό.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, 35 υπάλληλοι ΟΤΑ α' βαθμού και 1 υπάλληλος ΟΤΑ β' βαθμού.

Τον Σεπτέμβριο 2012 και τον Ιανουάριο 2013 με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών συστάθηκε και συγκροτήθηκε αντίστοιχα το νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΕΣ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταβιβάσθηκαν σε αυτό 40 εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις.

Στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό που λειτουργεί στο υπουργείο Δ. Μεταρρύθμισης δεν εκκρεμεί καμία πειθαρχική υπόθεση ενώ σε αυτοδίκαιη αργία έχουν τεθεί 2 υπάλληλοι του ΥΠΕΣ.

Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προωθούν απευθείας τις υποθέσεις τους και θέτουν από μόνες τους υπαλλήλους σε αργία.

Όπως σημείωσε ο κ. Αθανασίου, για να έχει απόδοση και αποτελεσματικότητα η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το υπουργείο Εσωτερικών απαιτείται εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, θεσμοθέτηση της κινητικότητας και του διευθυντικού δικαιώματος του δημάρχου, βελτίωση του Καλλικράτη ώστε να αμβλυνθούν οι δυσλειτουργίες και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, με παράλληλο περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών.

Από πλευράς της Τ.Α. απαιτείται πλήρης αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, ενίσχυση της ίδιων πόρων μέσα από την είσπραξη τελών και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμπραξη και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αναδιάρθρωση των Νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων των ΟΤΑ, αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Μαρία Δεληθανάση
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ψαρρός: Κάπου έχουν παραπέσει με την μετακόμιση τα άφαντα τιμολόγια 600.000 ευρώ του πρώην Δήμου Κηρέως


Η Ε.Φ.   καλύπτει το θέμα αυτό σε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Που είναι τα «χαμένα» τιμολόγια; Τι απάντηση άραγε μπορεί να δώσει ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας;" που μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Αν είναι γιατι δεν αποφασίζει το δημοτικο Συμβούλιο Ένορκη Δ ιοικητική Εξέταση (Ε Ε) για τη συλλογή στοιχείων με σκοπό τη διαπίστωση ή μη τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τοπροσωπικό που υπηρετεί στο δ ήμο που πιθανόν να έχασε τα τιμολόγια κατά την μετακόμιση

Παράταση για το λιμάνι Μαντουδίου



Η Οικονομικη Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε   ̟παράταση ̟ της προθεσμίας του έργου: «Βελτίωση και ε̟έκταση λιμένος Μαντουδίου», Π.Ε. Εύβοιας κατά ̟πέντε (5) μήνες, δηλαδή μέχρι 22-05-2013.
Ο κ. Χρονάς δήλωσε ότι ψηφίζει θετικά, ζήτησε, ωστόσο, να δοθεί στην ε̟πιτρο̟ή η μελέτη σκο̟ιμότητας του εν λόγω έργου.

Η Βελτίωση και επέκαση του λιμανιού στοιχίσε  3.441.062,62 € και έχει ανάδοχο την  ΕΥΒΟΚΑΤ Α.Ε


 Την περιοδο  από 11-11-2011 έως 14-11-2011 το έργο επέκτασης υπέστει ζημιές λόγω κακοκαιρίας.


Το λιμάνι ξεκίνησε το 1997 και χρηματοδοτήθηκε με 783 εκατ. δρχ (2,3 εκατ. Ευρώ) το 2001. Σήμερα, 16 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 30% του έργου. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός μικρού μέρους του λιμανιού Μαντουδίου που είναι η κατασκευή 90 μέτρων του προσήνεμου μώλου και 131 μέτρων του παραλιακού κρηπιδώματος.

Για να ολοκληρωθεί το λιμάνι Μαντούδίου χρειάζονται ακόμη:

  • άλλα 220 μέτρα από το προσήνεμο μώλο (στα 180 μέτρα που έχουν κατασκευαστεί) 
  • άλλα 180 μέτρα παραλιακού κρηπιδώματος (στα 131 μέτρα που έχουν κατασκευαστεί)
  • ολόκληρος ο υπήνεμος μώλος, 
  • εκβάθυνση λιμενολεκάνης, 
  • δημιουργία χερσαίου χώρου, 
  • κρηπιδώματα και 
  • προβλήτες πλαγιοπρυμνοδέτησης.

Στο Κέντρο Περιβαλλόντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας το Δημοτικό Μαντουδίου


Στις 16-05-2013θα γίνει διδακτική επίσκεψη  των μαθητών των Β΄,Δ΄,Ε΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μαντουδίου  στο Κέντρο Περιβαλλόντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η επίσκεψη  θα γίνει 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας λειτουργεί από το 1999 και στεγάζεται στο αρχοντικό Βατσαρέα - Μαυράκη, ένα τετραώροφο κτίσμα του 1830, με μεγάλη χρήση ξύλινου σκελετού στον τελευταίο όροφο.  Στόχος του Κέντρου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα περιβαλλοντικής πρακτικής, η υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η υλοποίηση προγραμμάτων άτυπης εξωσχολικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για ομάδες νέων, η στήριξη ανάλογων προγραμμάτων των σχολείων σε συνεργασία, όπως και η παραγωγή εκπαιδευτικού, ενημερωτικού υλικού και η δημιουργία πιλοτικών προγραμμάτων - οδηγών για τα σχολεία.


Το Κέντρο Περιβαλλόντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας προσφέρει τα παρακάτω προγράμματα για σχολεία:

1. Βότανα: υγεία, ευεξία, ομορφιά

Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές την αξία των βοτάνων της Μακρινίτσας και άλλων περιοχών της Ελλάδας, την εύκολη χρήση τους και τα πλεονεκτήματα που έχουν απέναντι στα συμβατικά φάρμακα. Το Πήλιο, με τη μεγάλη ποικιλία στα βότανα, προσφέρεται ως κατάλληλο πεδίο για τους μαθητές, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με αυτά, τα παρατηρούν, τα μετρούν, τα μυρίζουν, τα καταγράφουν και πολλά από αυτά τα δοκιμάζουν.
2. Αειφορική διαχείριση του νερού – Κρήνες της Μακρινίτσας

Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές τη σημασία του νερού για τη ζωή μας, τους τρόπους με τους οποίους το εξοικονομούμε, το σπαταλάμε και το ρυπαίνουμε. Επίσης το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές την ιστορία και την αξία των 54 Κρηνών της Μακρινίτσας, οι οποίες αποτελούν μνημεία της περιοχής. Μέσα από τη μελέτη των Κρηνών οι μαθητές ανακαλύπτουν την ορθολογική χρήση του νερού της εποχής εκείνης.
3. Οικοτουρισμός στο Πήλιο – Διαδρομές στη Φύση και στη Παράδοση

Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές ότι η γνωριμία με τη Μακρινίτσα δεν είναι μόνο ο καφές ή το φαγητό στην Πλατεία, αλλά και το περπάτημα στα καλντερίμια της, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον της και τους ανθρώπους της, καθώς και η γνωριμία με τα αξιοθέατά της (π.χ. πέτρινα γεφύρια, εκκλησία της Παναγίας, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας). Με το Πρόγραμμα αυτό γίνεται προσπάθεια να αντιληφθούν οι μαθητές τις διαφορές με το μαζικό τουρισμό, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει.

4. Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας – Λαϊκή αρχιτεκτονική

Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας, συνεργαζόμενη στενά με το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών και με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, από τη σχολική χρονιά 2008-09 προχώρησε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς στην κτηματική περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας υπάρχουν 15 πέτρινα τοξωτά γεφύρια από τα περίπου 50 που έχουν καταγραφεί στη χερσόνησο του Πηλίου. Ο κύριος στόχος του προγράμματος αυτού είναι ο εντοπισμός, η καταγραφή, η μελέτη, η προστασία και η ανάδειξη των πετρογέφυρων ως εξαιρετικών δειγμάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και η κατανόηση της διαλεκτικής σχέσης του ανθρώπου αρχικά με το φυσικό και στη συνέχεια με το δομημένο περιβάλλον.

5. Μεσόγειος, Ελλάδα, Ελιά

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε ελαιοπερίβολο της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς και ολοκληρώνεται στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη» στην ίδια περιοχή. Έχει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς και των προϊόντων που παράγονται από αυτή. Σημαντικό είναι το μέρος του προγράμματος που λαμβάνει χώρα στο ελαιοτριβείο όπου οι μαθητές κατανοούν τη διαδικασία της παραγωγής ελαιόλαδου στο παρελθόν σε σχέση με το σήμερα και τονίζεται η μεγάλη σημασία αυτού του προϊόντος στην ανθρώπινη υγεία στα πλαίσια της μεσογειακής διατροφής.

6. Δάσος: περπατώ, εξερευνώ, μαθαίνω

Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου στα κοντινά περιαστικά δάση της περιοχής της Μακρινίτσας. Έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τη λειτουργία και τη σημαντικότητα του οικοσυστήματος του Δάσους. Συγκεκριμένα να μάθουν τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες που συνθέτουν το Δασικό οικοσύστημα. Να κατανοήσουν τις σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης που τους διέπουν και να μελετήσουν τη ροή ενέργειας που υπάρχει μεταξύ τους.
7. Μια μέρα στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου (Μακρινίτσα)

(Το πρόγραμμα αυτό είναι προσωρινά μη διαθέσιμο λόγω εργασιών συντήρησης στο Μουσείο)

Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να ανακαλύψουν οι μαθητές που επισκέπτονται το Μουσείο, τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι κάτοικοι της Μακρινίτσας πριν από 150 περίπου χρόνια, να τον κατανοήσουν και να τον συγκρίνουν με το σημερινό. Οι μαθητές παρατηρούν τον τρόπο με τον οποίο θερμαινόταν το σπίτι, τον τρόπο που διαχειριζόταν τα απορρίμματά τους, τον τρόπο του μαγειρέματος και γενικά την οικιακή οικονομία αυτού του σπιτιού. Έτσι, σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη το Μουσείο έρχεται σε ένα ζωντανό διάλογο με τους μαθητές.

Ρακιντζής: Θερμοκήπια διαφθοράς οι ΟΤΑ






Τη διαπίστωση που καταγράφει και στις εκθέσεις του ότι οι ΟΤΑ εμπλέκονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που οδηγούν στη διαφθορά ή ευνοούν την ανάπτυξή της, επανέλαβε μιλώντας στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.

Κατά τον κ. Ρακιντζή αυτό οφείλεται:

-στη λειτουργία αρκετών αιρετών στα όρια της νομιμότητας, τονίζοντας ότι «κάθε αιρετός, υπεύθυνος πολίτης, πρέπει όχι απλώς να δέχεται, αλλά να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μη διαμαρτύρεται. Σαφώς οι κατηγορίες δεν αφορούν τους πάντες γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί δήμαρχοι που παράγουν σπουδαίο έργο. Αλλά οι εξαιρέσεις και μάλιστα προβεβλημένων αιρετών αμαυρώνουν όλη την εικόνα των ΟΤΑ», πρόσθεσε.

- την απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, και

-τους ανεπαρκείς ελέγχους από την κεντρική διοίκηση, μέσω, κυρίως, του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης (για παράδειγμα, όπως είπε, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη ο θεσμός του Ελεγκτή Νομιμότητας που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη»), καθώς «λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και στο όνομα της διατήρησης πολιτικών ισορροπιών, ανάμεσα στην κεντρική και την τοπική αυτοδιοίκηση, ασκεί ελλιπώς και πλημμελώς τον προβλεπόμενο έλεγχο ή την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων πειθαρχικών ενεργειών».Πρόσθεσε δε ότι «τέσσερις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε στο Αρχείο».

Σύμφωνα με το Γενικό Επιθεωρητή η κακοδιοίκηση στους ΟΤΑ επικεντρώνεται στους τομείς αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, των σχέσεων ΟΤΑ – διοικουμένων, στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αστικής – δημοτικής κατάστασης αλλά και σε αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις. Παράλληλα ειδική αναφορά έκανε στις «δημοτικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, λόγω κατασπατάλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ

Προς ενοικίαση ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος "Ελύμνιον"




Σύμφωνα με τα πρακτικά της  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου  επειδή ο Δήμος μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του αδυνατεί να τον λειτουργήσει το θερινό  δημοτικό κινηματογράφο στην Λίμνη (ταράτσα του Ελύμνιον),αποφασισε να προχωρήσει  σε διαδικασία μίσθωσης του.

Το θέμα πάει  στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για τις περαιτέρω ενέργειες.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο 16 χρονος μαθητής από την Αγία Άννα Ευβοίας που πάει NASA

Συνέντευξη με τον 16χρονο αστρονόμο από την Αγία  Άννα Ευβοίας που πάει NASA στην Δλευθεροτυπία



Ο 16χρονος Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής, από την Αγία Άννα Ευβοίας μιλάει για  την νίκη του στο διαγωνισμό, για το επικείμενο ταξίδι του στη NASA, καθώς και για το πως ξεκίνησε να ασχολείται με την Φυσική και ποια τα σχέδια του  για το μέλλον.

Η περίοδος του χειμώνα (2 Μαρτίου) που διανύουμε αποτελεί την καλύτερηπερίοδο για την παρατήρηση πολλών και εντυπωσιακών αμφιφανών αστερισμών του ουράνιου θόλου. Να αναφέρετε τέσσερις από τους  κυριότερους αμφιφανείς αστερισμούς. Αυτό ήταν το ζήτημα στην Ουρανογραφία, στο 18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό.

Η απάντηση-ο Ωρίων, ο Μεγάλος Κύων, ο Μικρός Κύων, ο Ηνίοχος, ο Λέων, οι Δίδυμοι, ο Ταύρος, ο Βοώτης και η Παρθένος- ήταν παιχνιδάκι για το δεκαεξάχρονο μαθητή της πρώτης τάξης των λυκειακών τάξεων Αγίας Άννας, τις οποίες κάποιοι σχεδιάζουν να καταργήσουν στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων των σχολείων. Ιστορίες σαν αυτή πριν από περίπου χίλια χρόνια, όπου ένας καλόγερος, όταν έκανε το συνηθισμένο νυχτερινό του περίπατο στον κήπο ενός μοναστηριού της Ελβετίας, αντίκρισε τον αστερισμό του Λύκου και τη λαμπρότερη έκρηξη σουπερνόβα, είναι από τις αγαπημένες του. Μιλάμε με τον Φώτη-Ιωάννη Γιασεμή, που πήρε το πρώτο βραβείο από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε ένα ταξίδι στη NASA.


Ανέφερες ονομαστικά και το λαμπρότερο αστέρα του κάθε αστερισμού; «Βεβαίως. Ρίγκελ, β Ωρίωνος, Σείριος, α Μεγάλου Κυνός, Προκύων, α Μικρού Κυνός, Αίγα, α Ηνίοχου, Βασιλίσκος, α έοντος, Πολυδεύκης, β Διδύμων, Αλντεμπαράν, α Ταύρου, Αρκτούρος, α Βοώτη και Στάχυς, α
Παρθένου».

Περίμενες την πρωτιά;

«Η αλήθεια είναι ότι πίστευα πως μπορούσα να προκριθώ στην επόμενη φάση του διαγωνισμού με μία καλή θέση και να είμαι υποψήφιος για την εθνική ομάδα αστρονομίας, αλλά δεν περίμενα να βρεθώ στην 1η θέση».

Πώς προετοιμάστηκες;

«Κατ’ αρχάς αγόρασα τα βιβλία που πρότεινε η επιτροπή του διαγωνισμού. Επίσης, αγόρασα κάποια επιπλέον βιβλία και ασκήθηκα στην αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο που αγόρασα πριν από το καλοκαίρι. Πολύ χρήσιμο στάθηκε το Διαδίκτυο. Εκεί βρήκα άρθρα για την Αστρονομία σε διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, e-books και πολλές σημειώσεις ελληνικών πανεπιστημίων».

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση;

«Όσο πιο πολλά μαθαίνεις τόσο περισσότερο μαγεύεσαι και διεγείρεται η φαντασία σου».

Είναι οι γονείς σου Φυσικοί;

«Ο πατέρας μου είναι οδοντίατρος και η μητέρα μου είναι καθηγήτρια Αγγλικών εδώ στην Αγία Άννα».

Πώς σε υποδέχθηκαν οι φίλοι σου στο σχολείο;

«Η υποδοχή των φίλων μου ήταν θερμή και ενθουσιώδης και χάρηκαν όσο εγώ!».

Τι είναι η Φυσική για εσένα;

«Φυσική για μένα είναι μία επιστήμη η οποία μελετά το φυσικό κόσμο και σου δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθείς για τους νόμους που τον διέπουν. Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Φυσικής για μένα θα ήταν να ανακαλύψει μια θεωρία η οποία θα προβλέπει το καθετί στο Σύμπαν (Theory of Everything,ΤοΕ)».

Τι θα πάρεις μαζί σου ταξιδεύοντας στη NASA;

«Το ταξίδι μου στη NASA θα διαρκέσει δέκα ημέρες και μαζί μου θα πάρω σίγουρα ένα χαλαρωτικό περιοδικό ή βιβλίο Αστρονομίας. Επίσης, μία φωτογραφική και ένα τετράδιο σημειώσεων».

Θα σπουδάσεις Φυσική;

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά θα ήταν μια πιθανή εκδοχή αν η“Φυσική” δεν είναι όπως παρουσιάζεται από τα σχολικά βιβλία: που περιστρέφεται γύρω από ασκήσεις σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο».

(πηγή: enet.gr)

Γιατί δεν υλοποιήθηκε ακόμη η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για αγορά ασθενοφόρου;


Η πρόσφατη αποκαλυπτική απάντηση του Υπουργου Υγείας για το Κ.Υ. Μαντουδίου και ότι δεν εχει υποβληθεί αίτημα γαι την αγορά ασθενοφόρου έφερε στην επιφάνεια μια ξεχασμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασισε (απ.19/2011) την παραχώρηση του ασθενοφόρου αυτοκινήτου ιδιοκτησίας Δημοτικής Ενότητας Λίμνης με στοιχεία ΚΗΙ 544005 στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ώστε να αξιοποιηθεί κατά τον καλλίτερο τρόπο και να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ανάγκης. και β) να κινηθούν διαδικασίες από τον Δήμο για την αγορά νέου άρτια εξοπλισμένου ασθενοφόρου ,το οποίο επίσης θα παραχωρηθεί στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου ,το οποίο έχει τις γνώσεις και την ευθύνη για την αντιμετώπιση διακομιδής περιστατικών ανάγκης.

Νοικιάστηκε το κατάστημα του δήμου στην Κρύα Βρύση


Η φανερή πλειοδοτική δημοπρασία για τηνεκμίσθωση ακινήτου, καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον οικισμό ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ της Τ.Κ. Κηρίνθου που διεξήχθη στις 12/4/2013 ανακήρυξε πλειοδότη τον κ. Αγιασοφίτης Βασίλειος , ο οποίος και προσέφερε μηνιαίο μίσθωμα 601€ . Η διάρκεια της μίσθωσης είναι δώδεκα (12) έτη. Το μίσθωμα εκκίνησης ήταν 250 € μηνιαίως και θα αναπροσαρμόζεται ανά δύο έτη με ποσοστό 2%.
Το εκμισθούμενο ακίνητο κατάστημα έχει εμβαδόν εσωτερικού χώρου 37,50 τ.μ. καθώς και υπαίθριου χώρου 50,5 τ.μ.