powered by Surfing Waves

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ως τις 31 Μαρτίου 2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»



Παρατείνεται μέχρι στις 31 Μαρτίου 2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ενώ υπεγράφη σήμερα υπουργική απόφαση για τη καταβολή μέρους των οφειλών – 10 εκ. ευρώ – στους απασχολούμενους στο πρόγραμμα.

"Μαχαίρι" στις συντάξεις πρώην κοινοταρχών, δημάρχων και νομαρχών




Την πρόθεση του να καταργήσει τις διπλές συντάξεις που λαμβάνουν πρώην κοινοτάρχες, δήμαρχοι, νομάρχες και βουλευτές ανακοινώνει μεσυνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.ην κατάργηση των συντάξεων που παίρνουν πρώην δήμαρχοι και κοινοτάρχες και το "ψαλίδι" και στις βουλευτικές συντάξεις, προανήγγειλε έμμεσα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Τα δάση της Ελλάδας γίνονται...καυσόξυλα

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία στα δάση της  Ελλάδας, με μεγάλο αριθμό δέντρων, ακόμη και πολυετών δρυών, να γίνονται καυσόξυλα. Παρά τις συνεχείς περιπολίες των κατά τόπους δασαρχείων, ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στην παράνομη κοπή δέντρων, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα εμπορίας της παράνομης ξυλείας, την οποία οι επιτήδειοι φορτώνουν κατά τόνους σε φορτηγά. Σχετική ερώτηση υπέβαλε στην Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αποστόλου.

Σκόντα "δημοσίων υπηρεσιών" προς ΒΙΟΜΑΓΝ καταγγέλουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ οι διωκτικές αρχές της χώρας "ανακάλυψαν" ξαφνικά και άρχισαν να ελέγχουν το παράνομο πλουτισμό πολιτικών προσώπων, σε πρόσφατες ανακοινώσεις  τους  στελέχοι  του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για "σκόντο" κάποιων δημοσίων υπηρεσιών προς την εταιρεία ΒΙΟΜΑΓΝ.

Με ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας (ΚΚΕ) θέτει ερωτήματα για διείσδυση υπόπτων όρων σε περιβαλλοντική δανειοδότηση της ΒΙΟΜΑΓΝ από το Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που δίνουν το δικαίωμα αποκομιδής και απόρριψης αποβλήτων στη θάλασσα

-θέτει ερωτήματα γιατί δεν υπάρχει έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος που να προσδιορίζει για την επικινδυνότητα των απόβλητων που μπορεί να απορρίπτονται στην θάλασσα

-κανει λογο για περίεργη αλλαγή του τρόπου καταγραφής της αξιολόγησης καταλληλότητας των νερών από ηλεκτρονική καταγραφή που ήταν στην πρωτη έγκριση σε καταγραφή σε βιβλίο (μακριά από τα μάτια του κοινού)

-αφήνει αιχμές κατά της έγκρισης  των όρων για το ποιος θα ελέγχει τα ύδατα και πόσο αντικειμενικό είναι να το κάνει ίδια η επιχείρηση;

-θεωρεί την ΒΙΟΜΑΓΝ έκπτωτη χωρίς δικαιώματα για μετάλλευση


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖA Βαγγέλη Αποστόλου καταγγέλλει τα παρακάτω σε ερώτημα του στην βουλή:

-σοβαρές παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις του χωροταξικού πλαισίου από την Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ για να εξυπηρετηθεί η ΒΙΟΜΑΓΝ

-ανεξήγητη παράβλεψη των διατάξεων του Ν. 4014/2012 από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ που διευκολύνει την αδειοδότηση της ΒΙΟΜΑΓΝ

- αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας του νυν Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά, που σαν εκπρόσωπος της εταιρείας πριν 2 χρόνια παρουσίασε στο δήμο Κηρεως την παράνομη θεσμοθέτηση ΒΙ.ΠΕ. και τώρα θα έλθει σαν υφυπουργός να την αξιολογήσει και να την εγκρίνει.

- αδικαιολόγητη παραπλάνηση του κοινού από τις αρχές με την επιχειρηματολογία ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα εξετάζονται στο μέλλον για κάθε νέα μονάδα που θα εγκαθίσταται στην ΒΙ.ΠΕ. όταν πλέον θα αποτελεί τετελεσμένο γεγονός η παράνομη θεσμοθέτηση ΒΙ.ΠΕ και  κατα συνέπεια θα έχουν χαλαρώσει τα περιβαλλοντικα κριτήρια αξιολογησης των επιπτώσεων κάθε μονάδας (θα επιτρέπεται η υψηλή όχληση που απαγορευεται σήμερα). 

Πόσος καπνός χρειάζεται για να ανακαλύψουμε που έχει φωτιά;



κ. Β. Αποστόλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Οι καταγγέλοντες κ. Τ. Χρονάς ,Σ Ντούρου, και   Γ Γκικόπουλος

Συν 15 εκατ. ευρώ στους δήμους για το σχολικό πετρέλαιο

Αναγνωρίζοντας ότι δημιουργείται πρόβλημα με τη σχολική θέρμανση, μετά τον ειδικό φόρο που επιβλήθηκε στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, και ακούγονταςπροφανώς τις φωνές των δημάρχων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, από βήματος Βουλής, διαβεβαίωσε πως ότι θα καταβληθεί το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. «Ήδη, το κοινοποιήσαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί και να δοθεί στους δήμους, που θα επιβαρυνθούν με τον φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης», είπε ο υφυπουργός.

Μέσω δήμων, επίδομα σε άνεργους για πετρέλαιο θέρμανσης


Ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ., οικογένειεςχωρίς εργαζόμενους κτλ), θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός ΟικονομικώνΓιώργος Μαυραγάνης, στο πλαίσιο των ανακοινώσεών του για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στάση πληρωμών μισθών στους δήμους της Στερεάς από τον Οκτώβριο

Σε αναστολή της λειτουργία της απειλεί ότι θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, διαμαρτυρόμενη για τη μη καταβολή από το υπουργείο τής μισθοδοσίας των υπαλλήλων της εδώ και δύο μήνες. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει δεν καταβάλλονται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς



Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη στη Λαμία, με κεντρικά θέματα την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 2012-2014 και ενημέρωση για την Ε΄Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά.
Στη Λαμία, έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012, η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με κορυφαία θέματα της ημερήσιας διάταξης τα εξής :

Με την λειτουργία των σχολείων, προσλήψεις εκτος ΑΣΕΠ, και Λάμδα θα ασχοληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2012 και ώρα18.00 μ.μ στο κτίριο Μελά στη Λίμνη. ,Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν ξεχωρίζει η λειτουργία των σχολείων

Θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία;

Χθες οι δήμαρχοι Στερεάς Ελλάδας δήλωσαν ότι δεν έχουν χρήματα για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολίων και απείλησαν μάλιστα ότι θα κλείσουν σχολεία. Προβλήματα υπάρχουν και με την μεταφορά μαθητών με τα λεωφορεία να αρνούνται να κάνουν τις μεταφορές επειδή δεν έχουν πληρωθεί από πέρυσι. 373 μαθητες του δήμου κινδυνεύουν να μην μπορουν να πάνε στα σολεία τους.

Προσλήψεις εκτος ΑΣΕΠ: Πελατειακές εξυπηρετήσεις ή πραγματικές ανάγκες;

Ο δήμος πάρα τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν πριν λίγους μήνες στην ΔΕΥΑ και την δυσκολία να πληρώσει το κανονικό προσωπικό του όπως ακούσαμε χθες στην Λαμία, συνεχίζει την ταχτική των προσλήψεων εποχιακών εργαζομένων με δίμηνη σύμβαση εκτός ΑΣΕΠ. Ο δήμος τα τελευταια δυο χρόνια παραβαίνοντας κατάφωρα την νομοθεσία προσλάμβανε παράνομα συγκεκριμένα άτομα για διαστήματα μεγαλύτερα των δυο μηνών εκτός ΑΣΕΠ. Το θέμα μπαίνει προς συζήτηση  την Δευτέρα.

Επενδύσεις/ έργα του δήμου

Η κατανομή ΣΑΤΑ (της επενδυτικής επιχορήγησης) και η αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος είναι σημαντικά για το μέλλον της περιοχής. Οι επιδόσεις του δήμου σε επενδυτικά έργα είναι φτωχές, με χαμηλή απορροφητικότητα των επενδυτικών επιχορηγήσεων και κατασπατάληση των περισσότερων χρημάτων σε αθλητικά έργα αναψυχής.

Τροποποίηση του Ο.Ε.Υ 

Η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ που αναβλήθηκε από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα τραβήξει την προσοχή αφού ο δήμος δεν έχει προσαρμόσει πλήρως την οργανωτική του δομή στα Καλλικρατικά πρότυπα και δέχεται οικονομικές πιέσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις εσωτερικών υπηρεσιών.Ο Οργανισμος Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου (Ο.Ε. Υ.) του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας εγρίθηκε στις 21/9/2011 (ΦΕΚ 2092/Β/21-9-2011)

Ποτόκι, Γκιωνάτη και Γαλατάκη

Οι κάτοικοι του πλημμυροπαθούς Ποτοκίου ξαναφέρνουν το θέμα τους στο δημοτικό συμβούλιο για άλλη μια φορά και ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πρόταση για εκμετάλλευση (άγνωστο με ποιο τρόπο) της όμορφης παραλίας ¨Γκιωνάτη"  στην Βλαχιά και η επιστολή από το μοναστήρι Γαλατακίου

Λάμδα

Τέλος, η Λάμδα Ναυς ΑΕ επανέρχεται με νέο αίτημα προς το δήμο Ως γνωστόν η ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ ΑΕ έχει κάνει αγωγή στο δήμο για μείωση του ενοικίου και μάλιστα ζητούσε απο το δήμο 10.434 ευρώ. Επίσης οτι δεν έχει πληρώσει ενοίκια για 31 μήνες τώρα από την 1/3/2010. Δηλαδή, η Λάμδα Ναυς ΑΕ χρωστά στο δήμο 220.000 Ευρώ συν τις νόμιμες προσαυξήσεις. Όλοι αναρωτιούνται αν ο κ. Ενωτιάδης θα παραστεί στο δημοτικό συμβούλιο σαν συνήγορος της εταιρείας όπως έκανε πέρυσι τον Αύγουστο που συνηγόρησε να μειωθεί το ενοίκιο της Λαμδα 5 φορές κάτω (500% μείωση) από αυτό που δημοπρατήθηκε ( 7.100 ευρώ συν την τιμαριθμική  αναπροσαρμογή  που είναι σήμερα  σε 1.500 Ευρώ).

 Αναλυτικά,  κατάλογος ολων των θεμάτων που θα συζητηθουν :

Η ΚΕΔΕ θέλει «ΕΣΠΑ Δήμων»: Προετοιμασία δήμων για το νέο ΚΠΣ (2014-2020)





Τα έργα θα σχετίζονται με έρευνα, τεχνολογία, πληροφορική, επιχειρηματικότητα και περιβάλλον




Η μόνιμη συνεργασία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να προετοιμαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2014-2020) αλλά και να διευκολυνθεί η υλοποίηση έργων που είναι ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, αποφασίστηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης της διοίκησης της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) Γιώργο Γιαννούση.

Προτάσεις στην ΕΕ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας

Προτάσεις για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.

Ο κ. Τσαυτάρης με γραπτή του παρέμβαση στο Συμβούλιο, τεκμηρίωσε την ανάγκη λήψης άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την υποβοήθηση του πληττόμενου τομέα της κτηνοτροφίας από την ξαφνική άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο της τιμής των ζωοτροφών, η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψή τους δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης του τομέα. Ειδικότερα, ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε:

Δήμοι: Τρεις ντουζίνες αποφάσεις για ένα έργο ΕΣΠΑ


Σχεδόν τρεις... ντουζίνες αποφάσεις και δικαιολογητικά απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός δημοτικού έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αυτό αποκάλυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δήμαρχοι στον υπουργό Ανάπτυξης & Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας του να κάνει κάτι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που λειτουργεί ως τροχοπέδη σε όποια προσπάθεια ανάπτυξης κάνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Τα 36 πολιτικά πρόσωπα της λίστας του ΣΔΟΕ

Στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών και δη των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι –κατ' εντολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Νίκου Παντελή- εποπτεύουν την έρευνα βρίσκεται λίστα με 36 πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ εδώ και δύο χρόνια, την οποία και αποκαλύπτει το www.zougla.gr.

Δήμαρχοι Στερεάς:Δεν έχουμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους, το πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα και το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία

Αποφασισμένοι να κλείσουν ακόμη και τα σχολεία είναι οι δήμοι της περιφέρειας Στερεάς, καθώς δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν το πετρέλαιο για το χειμώνα...
Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ στη Λαμία, οι δήμαρχοι δήλωσαν πως έφτασε ήδη η ώρα που δεν έχουν να πληρώσουν τους υπαλλήλους, το πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα, ενώ σε κάποιους ήδη δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις. Σύμφωνα με το lamiastar.gr, όλοι μαζί αποφάσισαν να δράσουν ενωμένοι και να πραγματοποιήσουν κοινές συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για την κατάσταση που επικρατεί.

Κάρτα υγείας και δωρεάν εξετάσεις για μαθητές

Σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να υποβληθούν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να στηρίξει τις οικογένειες των μαθητών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αδιέξοδο στη μεταφορά των μαθητών: Κίνδυνος για 373 μαθητές του δήμου μας




Στο δήμο μας 327 μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου  και 46 μαθητές Δημοτικού  που πρέπει να ταξιδέυουν στο σχολείο τους (εν μέρει λόγω των συγχωνέυσεων)  κινδυνεύουν να μην μπορούν να πάνε στο σχολείο τους.

"Γίνεται κι αλλιώς": Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παραδοσιακοί καλλιεργητές και χειροτέχνες, με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης και του φορέα ‘Θεσσαλονίκη 2012’ διοργανώνουν τη Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο Νέας Ελβετίας.

Υποψηφιότητα για «Πράσινο Νησί»



Τη στήριξή του στο δήμο Λειψών παρέχει ο δήμος Ρόδου, προκειμένου να ετοιμάσει το φάκελο που απαιτείται, ώστε να χαρακτηριστεί «Πράσινο Νησί».

Αναπαράστησαν τον τρύγο στο Μαντούδι

Απο την όμορφη εκδήλωση του συλλόγου Μάκιστος για το τρύγο στο πανηγύρι του Μαντουδίου
Φωτορεπορτάζ: Paliatsos

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Με τσολιάδες, μητροπολίτη και Συμεών γιορτάστηκε ο πολιούχος του Μαντουδίου

Η θρησκευτική ηγεσία του νομού και του δήμου στο Μαντούδι. Φωτoγραφία: Paliatsos

Ένα Κουίζ για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου μας

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για την δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (φωτογραφία απο τις επεισοδιακές κινητοποιήσεις στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης τον Απρίλη του 2012) . Στο δήμο μας τί γίνεται με το ΣΜΑ;  

Οι κάτοικοι του Τραχηλίου είναι ανάστατοι από χθες  με την προοπτική δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  της Νότιας Εύβοιας στην περιοχή τους. Οι αντιδράσεις τους ήταν έντονες και με επιστολή στο τύπο, τις εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές και βουλευτές του νομού μας εκφράζουν την αντίθεση τους. Ανησυχούν για απαξίωση της περιοχής τους, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και των φυσικών πόρων,  την ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, κλπ. Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις  από το Παρθένι, Αυλωνάρι,  Κριεζά τον Άγιο Γεώργιο, κλπ.

Εκτός απο τις αντιδράσεις στην Εύβοια, για το Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων εξασφαλίστηκε μέσω ΕΣΠΑ η προμήθεια δύο κινητών σταθμών μεταφόρτωσης προϋπολογισμού 570.000 € και 968.157 € εξασφαλίστηκαν για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων Δήμου Ερέτριας, στον Άγιο Δημήτριο Αμαρύνθου, προϋπολογισμού 968.157 €, που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού συμπίεσης και μεταφοράς των απορριμμάτων.

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης μπορούν να λειτουργούν με ή χωρίς συμπίεση των σκουπιδιών και μπορεί να είναι σταθεροί (σε πάγιες κτιριακές υποδομές) ή κινητοί (οι διεργασίες συσκευασίας λαμβάνουν χώρα σε φορτηγό όχημα ή συνδυασμό οχημάτων που φέρει κατάλληλο εξοπλισμό). Οι κινητοί Σ.Μ.Α. έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν σημαντική κτιριοδομική ή ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Τα κοντέηνερ των κινητων ΣΜΑ φέρουν ενσωματωμένο σύστημα αυτοσυμπίεσης και ειδικό διαμέρισμα συλλογής των υγρών που προέρχονται απ’ την συμπίεση των αποβλήτων στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα η διαδικασία μεταφόρτωσης να μην παράγει καθόλου υγρά λύματα.

Οι ΣΜΑ χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα οχήματα μετά την συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον ΣΜΑ, όπου ξεφορτώνουν και επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής.

Εκτός απο τις αισθητικές επιπτώσεις, το θόρυβο και την δυσοσμία οι ΣΜΑ παράγουν υγρά απόβλητα (επιφανειακές απορροές, ειδικά απόβλητα, κ.λπ.) που χρειάζονται κατάλληλη διευθέτηση για την αποφυγή παράσυρσης στερεών σωματιδίων κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και η ειδική μέριμνα για τα ειδικά απόβλητα (λάδια, καύσιμα, κλπ.). Η συνηθέστερη επίπτωση είναι η διασπορά απορριμμάτων από τα Α/Φ, ή κατά την απευθείας εκφόρτωση των απορριμμάτων στην χοάνη τροφοδοσίας, ή κατά την αποσύμπλεξη των κοντέηνερ.

Για την χωροθέτηση των Σ.Μ.Α. αποφέυγονται οι περιοχές που έχουν ενταχθεί ή έχουν προταθεί για ένταξη στο Δίκτυο Φύση 2000 (Natura) και περιοχές φυσικού κάλλους. Ιδιαιτέρως βαρύνουσα σημασία έχει η κοινωνική αποδοχή της θέσης κατασκευής του Σ.Μ.Α.  Για την χωροθέτηση και λειτουργία των ΣΜΑ απαιτούνται εγκρίσεις μελετών σκοπιμότητας και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τί γίνεται όμως με τα σκουπίδια στο δήμο μας; Μεταφορτώνονται;

Ο δήμος μας παράγει γύρω στους 6.000 με 7.000 τόνους στερεά απόβλητα ετησίως, τα οποία καταλήγουν 55 χλμ μακριά στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας (δυναμικότητας 348.475 τόνων). Η παραγωγή των σκουπιδιών στο δήμο μας κατανέμεται γεωγραφικά ανάλογα με το πληθυσμό και αναλογούν  σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ περίπου 415 κιλά σκουπίδια ετησιως στον καθένα μας. Δηλαδή, η Λίμνη παράγει περιπου 1.200  τόνους σκουπίδια το χρόνο, το Μαντούδι 850, οι Ροβιές 650,   η Αγια Άννα 550 και 450 περίπου τόνους το Προκόπι. Αυτά δημιουργούν τα παρακάτω ερωτήματα.
  •  Τι είδους σταθμός μεταφόρτωσης είναι αυτός πού ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ο δήμαρχος τι έγινε με την δημοπρασία στις 17/6/11
  • υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;  
  • αξιολογήθηκαν  οι  ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΣΜΑ  και τα διαθέσιμα μέτρα πρόληψης και προστασίας απο την ρύπανση;  
  • υπήρξε διαβούλευση και κοινωνική αποδοχή;  
  • πόσο  κατάλληλες είναι οι  εγκαταστάσεις και υποδομές ΣΜΑ; έχουν  γίνει με τις προβλεπόμενες  προδιαγραφές; 
  •  παρακολουθείται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων;  
  • Είναι νόμιμος;  έχει πάρει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις;
Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και  τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Εύβοια για τους ΣΜΑ  δημιουργήθηκε το παρακάτω Κουίζ  για το ΣΜΑ του δήμου μας .


Κουίζ: Τι γνωρίζεις για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου μας;


Υπάρχει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο δήμο μας πριν πάνε τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας;
    Ναι
    Όχι 
    Σχεδιάζεται
      
    Αν ναι, πού βρίσκεται;
    λίγο πιο έξω απο τις Κεχριές
    λίγο πιο έξω απο το Μαντούδι 
    λίγο πιο έξω απο την Κεράμεια

     Ποιός πήρε την απόφαση για την τοποθεσία που θα γίνει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;
    Μετά απο διαβούλευση, οι τοπικές κοινότητες και το τοπικό συμβούλιο
    Το Δημοτικό Συμβούλιο
    Ο Δήμαρχος με τους Αντιδημάρχους του


    Ποιος ενημέρωσε τους δημότες για τις συνέπειες του ΣΜΑ και για τους ελέγχους και μέτρα προστασίας;
    Δεν έγινε ενημέρωση 
    Ο δήμαρχος με τους αντιδήμάρχους
    Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου

     
    Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή της τοποθεσίας;
    Το πιο κεντρικό σημείο στο δήμο για οικονομία στα κάυσιμα και τις μετακινήσεις των Α/Φ
     Περιοχή που δεν θα βλάπτονται το περιβάλλον, τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και η φυσική ομορφιά
     Κανένα απο τα παραπάνω



Βρες τις σωστές απαντήσεις


Το Ιστορικό.

 2/6/2011 Ο κ. Ψαρρός δηλώνει:  "τα μηχανήματα του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων ,όπως σιλό –κοντέινερ και όχημα μεταφοράς, έχουν προμηθευθεί από τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Βορείου Ευβοίας.  Αποφασίζεται η  εξεύρεση χώρου για μίσθωση μεταξύ  Κεράμιας και Κηρίνθου.

17/6/11   Διακήρυξη δημοπρασίας για μίσθωση χώρου για ΣΜΑ μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Κεράμειας και Στροφυλιάς.

Σεπτέμβρης 2011 Ο κ Ψαρρός σε συνέντευξη του δηλώνει:  "βρήκαμε χώρο για την τοποθέτηση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Παρασκευόραμα "

14/5/12 Σύσταση του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον οποίο περιέρχονται η διαχείριση των εγκαταστάσεων προσωρινής αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων των  δήμων που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟ ΣΔΑ. Στο διοικητικό του συμβούλιο  συμμετέχουν τρείς απο τον δήμο μας.

23/5/12 Ο κ. Ψαρρός  ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο  «εντός των ημερών θα γίνει η  ολοκλήρωση του σταθμού μεταφόρτωσης  απορριμάτων στο Παρασκευόρεμα".

1/6/12 Εκπόνηση της τοπογραφικής και υψομετρικής μελέτης για τον ΣΜΑ στο Μαντούδι απο το ΦΟΣΔΑ Βορείου Ευβοίας







Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Λειτουργία Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου


O Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με τον κοινωνικό φορέα Κοινωνικές  Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων “ΕΔΡΑ” ανακοινώνουν τη λειτουργία του Ψυχοπαιδαγωγικού και Συμβουλευτικού Κέντρου Παιδιού-Εφήβου και Οικογένειας «ΠΝΟΗ». To Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρo «ΠΝΟΗ» λειτουργεί ως πρότυπο κέντρο πρόληψης, αξιολόγησης και αποκατάστασης, παρέχοντας υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας(3-17 ετών) και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγου, γραφής, μάθησης καθώς και σχολικής προσαρμογής

Οι υπηρεσίες αυτές είναι:

ΟΟΣΑ: Δέκα βήματα για να λειτουργήσει καλύτερα το δημόσιο



Ενίσχυση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, μεταρρύθμιση στο σύστημα των προσλήψεων και αξιολόγηση των εργαζομένων, προτείνει μεταξύ άλλων στην έκθεση που έχει εκπονήσει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Δήμαρχοι: Χωρίς τα 35 εκατ. δε βγαίνει ο Οκτώβρης

Σε στάση... αναμονής και καταβολής των ΚΑΠ και της δόσης Οκτωβρίου των 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ είναι οι περισσότερες περιφερειακές ενώσεις δήμων της χώρας, αν και στους κόλπους των δημάρχων ακούγονται όλο και περισσότερο οι φωνές που λένε πως σύντομα όλοι θα ακολουθήσουν τον «προπομπό», το Δήμο Αχαρνών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ως γνωστόν, από τις 13 Σεπτεμβρίου, έχει λάβει θέση... Ποντίου

Αυτά που θα θελα να πω στην δημοτική αρχή για το έργο της αλλά .............


 Το κύριο λόγο πρέπει να τον έχουν οι πολίτες 

Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012  η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας έκανε τον απολογισμό πεπραγμένων της . Σε αντίθεση με άλλους δήμους η Δημοτική Αρχή μας επέλεξε την μικρή αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου  για τον απολογισμό της στρωντας απο πολλούς πολίτες να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Επειδή οι δημοτικές αρχές πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες της για το έργο τους το Ε.Β δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογήσουν αυτοί το έργο της δημοτικής αρχής και να αφήσουν να σχόλια τους. Ελλείψει του κειμένου του απολογισμού (δεν δημοσιεύτηκε) παρατίθεται το πρόγραμμα δράσης που δεσμεύτηκε πριν ένα χρόνο να υλοποιήσει η δημοτική αρχή.  Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες στην αξιολόγηση τους.

Ο πραγματικός απολογισμός

Αυτά που θα θελα να πω  στην δημοτική αρχή  είναι.......

ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ

Η ικανοποίηση σου με το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής

Η Δημοτική Αρχή "απολογείται" για το έργο της

Λογοδοσία σε όσο το δυνατόν λιγότερους πολίτες

Την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012  η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας έκανε τον απολογισμό πεπραγμένων της . Σε αντίθεση με άλλους δήμους η Δημοτική Αρχή μας επέλεξε την μικρή αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Κτηρίου Μελά για τον απολογισμό της . Για παράδειγμα ο δήμαρχος Ερέτριας  επέλεξε να κάνει τον απολογισμό του στην κεντρική πλατεία της Ερέτριας  εχοντας  στο μυαλό τους ετεροδημότες επισκέπτες λίγο μετά το  15-Aύγουστο (στις 19 Αυγούστου),  δηλώνοντας ότι «Αποτελεί πεποίθησή μας, ότι η λογοδοσία και η δημόσια εξήγηση των πεπραγμένων ενώπιον όσο το δυνατόν περισσοτέρων πολιτών, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένδειξη διαφάνειας στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση των τοπικών υποθέσεων των πολιτών». Ο δήμος Ερέτριας δημοσίευσε στα ΜΜΕ με χάρτες και διαγράμματα ολόκληρο τον απολογισμό της για τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στην συνεδρείαση. Η δική μας δημοτική αρχή υιοθέτησε μια διαφορετική φιλοσοφία απέναντι στους πολίτες σε θέματα λογοδοσίας και διαφάνειας και εκτός από την κλειστή συνεδρίαση και δεν δημοσίευσε το κείμενο του απολογισμού της. Εδώ βέβαια ο κυνικός αναγνώστης θα σχολίαζε «ποιο έργο;».

Σνομπαρίστηκε από πολίτες, φορείς και αιρετούς

Η ανταπόκριση του κόσμου και των φορέων στον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας στις 17/9/12 ήταν πολύ μικρή. Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και Πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων επέλεξαν να σνομπάρουν την δημοτική αρχή και απείχαν από την συζήτηση του απολογισμού.

Ικανοποιημένη με το έργο της η Δημοτική Αρχή

Η δημοτική αρχή δήλωσε ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα πορεία της άλλα πρόσθεσε ότι οι περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις περιόρισαν την δράση στο προγραμματισμό και σχεδιασμό έργων αλλά έκαναν αδύνατη την υλοποίηση τους (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ελευθερη Φωνή) .

κ. Καντζούρας: "..Ο Δήμος και στον τομέα του πολιτισμού  βρίσκεται μπροστά,  δεν έγιναν σπατάλες"

κ. Στεργίου: " Ο Βιολογικός Οργανισμός του Δήμου λειτουργεί σωστά, η επεξεργασία που διενεργεί είναι άριστη."

Aναπτυξιακή  πολιτική αλα πουτάνεσκα: Για την ΒΙΠΕ  κλαψουρίζει ο ένας αντιδήμαρχος, ώθηση  του τουρισμού ονειρεύεται ο άλλος

κ. Στεργίου: «Είμαστε ανοιχτοί και στα όποια θέματα αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα και αποκατάσταση των ανέργων δημοτών. Βέβαια μία ομάδα πολιτών που δεν είναι δημότες για κινήσεις καθαρά εντυπωσιασμού, δημιούργησαν προβλήματα σε ο,τι είχε να κάνει με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε στην περιοχή μας. Δυστυχώς βρήκαν συμμάχους την αντιπολίτευση. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε σοβαρές προτάσεις και όμως αυτή η ομάδα δημιούργησε αρνητικό κλίμα εναντίον μας με σενάρια φαντασιόπληκτα».

κ. Μουστάκας: " ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην ώθηση του τουρισμού, τομέα που η Δημοτική Αρχή ήδη φροντίζει"

κ. Ψαρρός:  "Κατακρίνω και κατηγορώ ακραίες τις θέσεις μιας μειοψηφίας πολιτών που με το έτσι θέλουν μπαίνουν μπροστά στην επενδυτική μας δράση που θα εξασφάλιζε θέσεις εργασίας στον κόσμο και τρέχουν διαμαρτυρόμενοι στην Περιφέρεια"

κ. Ψαρρός:  "να δώσουμε προβάδισμα στην τουριστική ανάπτυξη"


Aνικανότητα και ανυπαρξία

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έκανε λόγο για ανικανότητα και ανυπαρξία της δημοτικής αρχής  (αναλυτικό ρεπορτάζ στην Ε.Φ.).


κ. Λιαγκάκης: "Επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης!"

κ. Λιαγκάκης: «Πρέπει να δείτε πάλι το χαράτσι και να προχωρήσετε σε μια ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο»,


κ. Παναγιώτου : «την ανυπαρξία και ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής δεν θα την ρίχνει στους άλλους».

Το κύριο λόγο πρέπει να τον έχουν οι πολίτες

Επειδή οι δημοτικές αρχές πρέπει να λογοδοτούν στους πολίτες της για το έργο τους το Ε.Β δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογήσουν αυτοί το έργο της δημοτικής αρχής και να αφήσουν να
σχόλια τους. Ελλείψει του κειμένου του απολογισμού παρατίθεται το πρόγραμμα δράσης που δεσμεύτηκε πριν ένα χρόνο να υλοποιήσει η δημοτική αρχή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αναγνώστες μας στην δική τους αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής που ακολουθεί.  

Το πρόγραμμα δράσης του δήμου για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας το πρόγραμμα δράσης προέβλεπε:

 -συμμετοχή σε προγράμματα για την ανάπτυξη του Τουρισμού, της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας,

-συνεργασία με το Επιμελητήριο Εύβοιας και άλλους φορείς για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων,

-προσέλκυση επενδυτών

-προγράμματα ενημέρωσης και συμμετοχής των νέων στην αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου

-βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και κατάστασης του Δήμου.

-ανάπτυξη συστήματος αξιοκρατίας και διαφάνειας στην διαχείριση των προμηθειών και των έργων

-βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και αναβάθμιση του σε Περιφερειακό Νοσοκομείο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ  ΑΞΟΝΕΣ – ΜΕΤΡΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ
ΑΞΟΝΑΣ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
ΜΕΤΡΟ 1.1. Έργα Υποδομής (συνέχεια)

ΣΤΟΧΟΣ  1.1.1. Ενίσχυση και βελτίωση των βασικών υποδομών του Δήμου
ΔΡΑΣΕΙΣ
1.1.1.1Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Δ Σκεπαστή – Κουρκουλοί – Δρυμώνα – Καλαμούδι – Ρετσινόλακος – Κούλουρος – Μαρούλι . (ΟΠΑΑΧ)
1.1.1.2Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στο ΤΔ Σκεπαστής του ΔήμουΕλυμνίων
.1.1.1.3 Αποκατάσταση φθορών πεζοδρομίων στο Τ.Δ Λίμνης
1.1.1.4Πλακόστρωση δημοτικών οδών στο ΤΔ Ροβιών
1.1.1.5Κατασκευή πεζοδρομίων στο ΤΔ Ροβιών1.1.1.6 Αποκατάσταση φθορών συντήρηση πλατειών στο Τ.Δ Κεχριών
1.1.1.7 Διαμόρφωση και συντήρηση Νεκροταφείων στο Τ.Δ Ροβιών
1.1.1.8 Ασφαλτοστρώσεις Δρόμων Δήμου Ελυμνίων – Α΄ Φάση1.1.1.9 Ασφαλτόστρωση δρόμου «Κατούνια – Γαλατάκη»
1.1.1.10Ηλεκτροφωτισμός κεντρικού Δρόμου Λίμνης & Παλιά βρύσης Μουρτιά
1.1.1.11Επέκταση φωτισμού από θέση Μουργιές έως το Συνεταιρισμό Ροβιών
1.1.1.12 Διαμόρφωση Ρείθρων και κατασκευή τεχνικού στην διασταύρωση προς  Αγιαννάκου
1.1.1.13 Διαμόρφωση Πλατείας Παλιάς Βρύσης στον οικισμό Κουρκουλών
1.1.1.14 Ανάπλαση & φωτισμός κεντρικής πλατείας Κεχριών
1.1.1.15 Η/Μ Εγκ/ση και τοποθέτηση φωτιστικών εντός οικισμού Σκεπαστής
1.1.1.16Ανάπλαση πλατείας Σκεπαστής
1.1.1.17 Διαμόρφωση πεζοδρομίου εισόδου Πηλίου
1.1.1.18 Διαμόρφωση Δημοτικού χώρου στο Δ.Δ Πηλίου
1.1.1.19Κατασκευή τεχνικών - έργων υποδομής εντός οικσμού  δ.δ Βλαχιάς
1.1.1.20Κατασκευή αγροτικών οδών στην περιοχή του ΔΔ Μαντουδίου
1.1.1.21 Διαμόρφωση πεζοδρομίου εισόδου Δ.Δ. Προκοπίου
1.1.1.22Διαμόρφωση και φωτισμός Πλατείας Κονακίου , Μαντουδίου.
1.1.1.23Κατασκευή Μνημείου – Ηρώων στην πλατεία Προκοπίου
1.1.1.24 Διαμόρφωση υπόλοιπου χώρου Νεκροταφείου Προκοπίου
1.1.1.25Τεχνικό Πρόσβασης σε ιδιοκτησίες στην Τ.Κ Πηλίου
1.1.1.26Φωτισμός Πλατείας Κηρίνθου
1.1.1.27Κατασκευή – τσιμεντόστρωση οδών εντός οικισμού Σπαθαρίου & Καλυβίων
1.1.1.28Κατασκευή και τσιμεντόστρωση οδών Τ.Κ Βλαχίας και οικισμούΣαρακίνηκου
1.1.1.29 Ανάπλαση παραλίας Αγίας Άννας
1.1.1.30 Διαμόρφωση Υπόλοιπου Χώρου Νεκροταφείου Αγίας Άννας
1.1.1.31Κατασκευή πεζόδρομου εντός περιοχής ανάπλασης παραλίας Αγίας  Άννας
1.1.1.32Κατασκευή τεχνικών σύνδεσης Τ.Κ κοτσικιά προς παραλία & προς  Αχλάδι και προστατευτικών στηθαίων προς παπάδες
1.1.1.33Τσιμεντόστρωση οδού προς Κοιμητήριο Κοτσικιά
1.1.1.34Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης Δημοτικής οδού στην Τ.Κ Αμελάντων
1.1.1.35Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης κεντρικού δρόμου Τ.Κ Κερασιάς
1.1.1.36 Δημοτική οδοποιία Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
1.1.1.37 Κατασκευή κιβωτοειδή τεχνικού (θέση Αμέλαντες – Σκεπαστή )σύνδεσης Δημοτικών ενοτήτων Νηλέως – Ελυμνίων –Κηρέως
1.1.1.38Κατασκευή Παιδικής χαράς στην Τ.Κ Ροβιών
1.1.1.39Κατασκευή δρόμου Αγ. Άννας - Στροφυλια – Ψαχνα
1.1.1.40Κατασκευή έργων προστασίας του δρόμου Λίμνης – Μαλεσίνα
1.1.1.41Κατασκευή ελικοδρομίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
1.1.1.42 Κατασκευή κρηπιδώματος στην παραλία ΛΙΜΝΗΣ
1.1.1.43 ΓΠΣ των Δήμων
1.1.1.44 Επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως
1.1.1.45 Ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης

ΣΤΟΧΟΣ 1.1.2. Ενίσχυση και αναβάθμιση λιμενικών υποδομών
1.1.2.1 Αποπεράτωση των εργασιών στο Λιμάνι Μαντουδίου και σύνδεση του ακτοπλοϊκά με τις Βόρειες Σποράδες
1.1.2.2 Αλιευτικό Καταφύγιο σε Αγία Άννα – Μαρίνα στις Ροβιές και προβλήτα στο Κοτσικιά
1.1.2.4Βελτίωση λειτουργιών του Αλιευτικού Καταφυγίου Πηλίου
1.1.2.5Ακτοπλοϊκή σύνδεση ΛΙΜΝΗ – ΜΑΛΕΣΙΝΑ
1.1.2.1 Αποπεράτωση των εργασιών στο Λιμάνι Μαντουδίου και σύνδεση του ακτοπλοϊκά με τις Βόρειες Σποράδες

ΜΕΤΡΟ 1.2. Περιβαλλοντική Προστασία και τοπική ανάπτυξη

ΣΤΟΧΟΣ 1.2.1. Βελτίωση υποδομών Ύδρευσης - Άρδευσης – Αποχέτευσης
1.2.1.1Επισκευή Η/Μ εξοπλισμού της εγκατάστασης ΒΙΟ.ΚΑ ΤΔ Λίμνης .
1.2.1.2Μονάδα υποδοχής & προεπεξεργασίας  βοθρολυμάτων στην εγκατάσταση ΒΙΟ.ΚΑ Λίμνης 1.2.1.3Αντικατάσταση και συντήρηση αγωγών υπαρχόντων δικτύων ύδρευσης
1.2.1.4 Δίκτυο Ύδρευσης Τρουπίου Δ.Δ Δαφνούσας (Προγραμματική Σύμβαση ΔΕΥΑΚ)
1.2.1.5 Αποχέτευση λυμάτων Δ.Δ Πηλίου Α΄ Φάση (Προγραμματική Σύμβασημε ΔΕΥΑΚ)
1.2.1.6Ύδρευση Δ.Δ. Κηρίνθου (Προγραμματική σύμβαση με ΔΕΥΑΚ )
1.2.1.7Κατασκευή νέων έργων και υδροδότηση παραλίας ΑΓ. ΑΝΝΑΣ – ΒΛΑΧΙΑ
1.2.1.8Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων παραλίας ΑΓ. ΑΝΝΑΣ – ΡΟΒΙΩΝ – ΑΧΛΑΔΙΟΥ – ΚΟΤΣΙΚΙΑ
1.2.1.9Εντατικοποίηση των ελέγχων για την ποιότητα του νερού
1.2.1.10 Αξιοποίηση των υδάτων των Λιμνών Κάκαβου – Παρασκευοράματος –Γερορέματος 1.2.1.11Εξοπλισμός – επάνδρωση και επέκταση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Μαντουδίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αρδευόμενων

ΣΤΟΧΟΣ 1.2.2. Προώθηση προγραμμάτων Ανακύκλωσης
1.2.2.1Αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών ανακύκλωσης

ΣΤΟΧΟΣ 1.2.3. Βελτίωση συνθηκών καθαριότητας
1.2.3.1Εντατικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας
1.2.3.2Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
1.2.3.3Δημιουργία χώρου υγιεινής ταφής υλικών (οικοδομικών κτλ.)

ΣΤΟΧΟΣ 1.2.4. Αντιπλημμυρική προστασία
1.2.4.1Κατασκευή τεχνικού αντιπλημμυρικής προστασίας στην πλατεία Στροφυλιάς 1.2.4.2Κατασκευή τεχνικού αντιπλημμυρικής προστασίας εντός οικισμού Αγίας  Άννας 1.2.4.3Τεχνικά αντιπλημμυρικής προστασίας δρόμων Αχλαδίου
1.2.4.4Επέκταση τεχνικού αύλακα και ρέματος για αντιπλημμυρικής προστασία στην Τ.Κ Παπάδων
1.2.4.5Κατασκευή τεχνικού ανάσχεσης – αντιπλημμυρικό στην Τ.Κ Κεράμειας

ΣΤΟΧΟΣ 1.3. Προστασία του δασικού και φυσικού πλούτου
ΣΤΟΧΟΣ  1.3.1. Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
1.3.1.1Προστασία και αξιοποίηση των Δασών
1.3.1.2Ενίσχυση εθελοντικής Δασοπροστασίας των Δασών και του Φυσικού πλούτου
1.3.1.3 Αξιοποίηση προγραμμάτων για εκμετάλλευση των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας
1.3.1.6Εφαρμογή πυρασφάλειας χώρου Κάμπινγκ

ΑΞΟΝΑΣ 2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΕΤΡΟ  2.1. Κοινωνική Πολιτική
ΣΤΟΧΟΣ  2.1.1 Ενίσχυση Κοινωνικών Υποδομών
2.1.1.1 Λειτουργία και αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΑΠΗ με προγράμματα εκδρομών, ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας κλπ
2.1.1.2Κατασκευή εργατικών κατοικιών στο Δήμο (σε συνεργασία με τον ΟΕΚ)

ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2. Αναβάθμιση κοινωνικών δομών
2.1.2.1Αναβάθμιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι
2.1.2.2Κατασκευή τοιχίου περίφραξης και περιβάλλον χώρος παιδικού Σταθμού Μαντουδίου

ΜΕΤΡΟ  2.2. Υγεία
ΣΤΟΧΟΣ 2.2.1. Ενίσχυση δομών υγείας
2.2.1.1Βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Υγείας με προσωπικό, εξοπλισμό και αναβάθμιση του σε Περιφερειακό Νοσοκομείο.
2.2.1.2Βελτίωση της οργάνωσης και στελέχωσης όλων των περιφερειακών Ιατρείων
2.2.2.1Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Δήμο

ΜΕΤΡΟ 2.3. Παιδεία
ΣΤΟΧΟΣ 2.3.1. Ενίσχυση υπηρεσιών και των υποδομών παιδείας
2.3.1.1Κατασκευή τοιχίου περίφραξης στο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών και τσιμεντόστρωση παρακείμενου δρόμου
2.3.1.2Κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στο Δημοτικό Σχολείο Λίμνης
2.3.1.3Κατασκευή στέγης Δημ. Σχολείου Ζ. Πηγής
2.3.1.4 Διαμόρφωση αύλειου χώρου Δημοτικού Σχολείου Δαφνούσας &  Αγροτικού ιατρείου
2.3.1.5Διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων
2.3.1.6Προγράμματα ενημέρωσης και συμμετοχής των νέων στην αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου

ΜΕΤΡΟ 2.4. Πολιτισμός
ΣΤΟΧΟΣ 2.4.1. Πολιτιστικές υποδομές και εκδηλώσεις
2.4.1.1Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων νέων και συλλόγων
2.4.1.2Στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών, Χορωδιών καιΕθελοντικών Ομάδων
2.4.1.3Ενίσχυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής
2.4.1.4Συνεργασία με τα εκκλησιαστικά συμβούλια για την ανάδειξη των προσκυνημάτων, με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού
2.4.1.5 Λειτουργία των υφιστάμενων Μουσείων ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓ. ΑΝΝΑΣ –ΚΕΡΑΣΙΑΣ2.
4.1.6Κατασκευή Γεωπάρκου για την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς
2.4.1.7 Ανάδειξη οχυρωματικών Έργων της Κηρίνθου, του Μαντείου τουΣεληναίου Απόλλωνα στις Ροβιές και το Ρωμαϊκό Βαλανείο στη Λίμνη Ανάδειξη των όπως, Ενετικός Βυζαντινών Μνημείων της περιοχής Πύργος Ροβιών, Καθολικό Μονής Γαλατάκη, οχυρωματικός Πύργος Φαράκλας και το εκκλησίδιο Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στο Πήλι
2.4.1.8Προστασία και αξιοποίηση των κτισμάτων της Νεότερης Περιόδου όπως  Κονάκι Κεχριών, Οίκημα Βουδούρη στο Μαντούδι και το κτίριο Μελά στη Λίμνη
2.4.1.9Επισκευή και συντήρηση δημοτικού κινηματογράφου

ΜΕΤΡΟ 2.5. Αθλητισμός
ΣΤΟΧΟΣ 2.5.1. Ενίσχυση υποδομών αθλητισμού
2.5.1.1Βελτιώσεις γηπέδου ποδοσφαίρου Ροβιών
2.5.1.2Εγκατάσταση φωτισμού Γηπέδου Λίμνης
2.5.1.3Κατασκευή γηπέδου Ροβιών
2.5.1.4 Διαμορφώσεις Δημοτικού Χώρου και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων στην παραλία κυμασίου Δ.Δ Μαντουδίου
2.5.1.5 Δημοτικό στάδιο Μαντουδίου, εργασίες βελτίωσης του σταδίου για τις ανάγκες της προολυμπιακής προετοιμασίας – εξοπλισμός (ΕΛΛΑΔΑ2004)
2.5.1.6Κατασκευή χλοοτάπητα γηπέδου Μαντουδίου
2.5.1.7Κατασκευή μόνωσης Δημοτικού Γυμναστηρίου Μαντουδίου
2.5.1.8Κατασκευή & διαμόρφωση γηπέδου Πηλίου
2.5.1.9Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 Τ.Κ Σπαθαρίου
2.5.1.10Διαμόρφωση Αγωνιστικού χώρου Γηπέδου 5Χ5 Φαράκλας
2.5.1.11Κατασκευή αποδυτηρίων γηπέδου Μετοχίου
2.5.1.12Φωτισμός Γηπέδου Αγίας Άννας
2.5.1.13Επέκταση Ναυταθλητικών εγκαταστάσεων
2.5.1.14Στήριξη όλων των Αθλητικών Συλλόγων

ΑΞΟΝΑΣ 3. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΜΕΤΡΟ 3.1. Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας τοπικής οικονομίας
ΣΤΟΧΟΣ 3.1.1. Στήριξη της τοπικής οικονομίας
3.1.1.1Συμμετοχή σε προγράμματα για την ανάπτυξη του Τουρισμού, της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας
3.1.1.2 Συνεργασία με το Επιμελητήριο Εύβοιας και άλλους φορείς για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων
3.1.1.3Κατασκευή Δημοτικού Σφαγείου

ΣΤΟΧΟΣ 3.1.2. Ενίσχυση της απασχόλησης
3.1.2.1Προσέλκυση επενδυτών
3.1.2.2Εφαρμογή προγράμματος επιχορήγησης θέσεων πλήρους απασχόλησης
3.1.2.3Εφαρμογή προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας
3.1.2.4Εφαρμογή προγράμματος για ειδικές ομάδες εργαζομένων (Άτομα μεειδικές ανάγκες, Άτομα πλησίον της σύνταξης κλπ)

ΑΞΟΝΑΣ 4. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 

ΜΕΤΡΟ 4.1. Βελτίωση Λειτουργίας Δήμου
ΣΤΟΧΟΣ 4.1.1. Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και βελτίωση της  διοικητικής  ικανότητας του Δήμου
4.1.1.1Κατασκευή μόνωσης στέγης Δημοτικού καταστήματος Σκεπαστής
4.1.1.2Ανάπλαση εξωτερικού χώρου Δημοτικού Καταστήματος Αγίας Άννας
4.1.1.3Ολοκλήρωση Δημ. Καταστήματος Μαντουδίου
4.1.1.4Ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών
4.1.1.5Ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό, λαϊκές συνελεύσεις,διαδίκτυο

ΣΤΟΧΟΣ  4.1.2. Βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και κατάστασης του Δήμου
4.1.2.1Τακτοποίηση και πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
4.1.2.2Συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα για εξεύρεση πόρων με στόχο την ομαλή λειτουργία του Νεοσύστατου Δήμου και την κατασκευή υποδομών των οικισμών.
4.1.2.3Ανάπτυξη συστήματος αξιοκρατίας και διαφάνειας στην διαχείριση των προμηθειών και των έργων


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

programmadrashs

Φωτοβολταϊκοί κάδοι συμπίεσης απορριμμάτων



Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην Ύδρα για τα σκουπίδια

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Προσλήψεις 15 διμηνιτών (εκτός ΑΣΕΠ) από την ΔΕΥΑ με αντιρρήσεις

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κ. Λεοντής

Πρόσλήψη  15- ατόμων με δίμηνη σύμβαση 


Την πρόσληψη συνολικά δέκα πέντε -15- ατόμων με δίμηνη σύμβαση για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ του δήμου μας στις 14/9/12 (ΑΔΑ: Β4ΘΓΟΛΤ7-Θ61) .

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα πρακτικά η αναγκαιότητα πρόσληψης αιτιολογήθηκε ως εξης:
"Η ανάγκη της υπηρεσίας για άμεση πρόσληψη προσωπικού γίνετε επιτακτική λόγο της έναρξης του φθινοπώρου και απαιτείται ο καθαρισμός φρεατίων όμβριων και καναλιών και ρεμάτων σε όλη την περιφέρεια του δήμου, και αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.
Το λόγο πήρε ο κος Ρούμπος λέγοντας ότι δεν εγκρίνει καμία πρόσληψη διότι ήδη η επιχείρηση έχει προβεί στην πρόσληψη δέκα τριών ατόμων με το πρόγραμμα πλησίον της σύνταξης και θα πρέπει η επιχείρηση να τους χρησιμοποιήσει για τις όποιες ανάγκες προκύψουν. Με την πρόταση αυτή συμφωνεί και η Κα Λουκά και προσθέτει ότι και το κόστος που θα προκύψει από την πρόσληψη τόσων ατόμων θα είναι πολύ μεγάλο για την επιχείρηση
".

Πληροφορίες για τις προσλήψεις στα : 6975 789810, 6940 683578 και 22270 31657 

Κατεργαριές/ ανοργανωσιά 

Στις 29/6/2012 η ΔΕΥΑ αποφάσισε (ΑΔΑ: Β4ΘΓΟΛΤ7-ΨΓ1) την άμεση πρόσληψη δύο ατόμων με δίμηνη σύμβαση (εκτός ΑΣΕΠ) για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης ως βοηθοί στο βυτίο λυμάτων. Λόγο του καλοκαιριού η ζήτηση του βυτίου λυμάτων είναι μεγάλη ειδικά στη Δημοτική ενότητα Νηλέως . Δεν ανακοινωθήκαν τα ονόματα των προσληφθέντων. Η απόφαση αυτή που πάρθηκε στις 29/6/12 δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια στη 21/9/12 (ΑΔΑ: Β4ΘΓΟΛΤ7-ΨΓ1). Ως γνωστόν οι αποφάσεις δεν μπορεί είναι εκτελεστέες πριν δημοσιευτούν στο Διαύγεια. Η ΔΕΥΑ παρανομεί αν προχώρησε στην άμεση πρόσληψη τους χωρίς να έχει δημοσιεύσει την απόφαση αυτή στο Διαύγεια.

... μια καθυστερημένη πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ

Με καθυστέρηση 2 μηνών δημοσιεύτηκε (στις 21/9/12) στο Διαύγεια η απόφαση (της 29/6/12) για την πρόσληψη της Καλομοίρη Άννας από τον πίνακα διοριστέων του ΑΣΕΠ σαν ΥΕ εργάτρια γενικών καθηκόντων βάσει μιας παλιάς προκήρυξης της ΔΕΥΑ Κηρέως (αποφ. 2989/10-12-2009). Από τα δημοσιευμένα πρακτικά (ΑΔΑ: Β4ΘΓΟΛΤ7-ΙΒΧ) Το λόγο στο Δ.Σ. πήρε «ο Κος Ρούμπος λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου να καλέσει μόνο το ένα άτομο για πρόσληψη, αλλά θα πρέπει να προσληφθούν και οι υπόλοιποι επιτυχόντες του διαγωνισμού. Στην άποψη αυτή συμφώνησε και η Κα Λουκά και ζήτησε να μην γίνονται προσωπικές διακρίσεις»

Στο στόχαστρο δήμαρχος με εισόδημα 320.000 ευρώ


Τον πλουσιότερο δήμαρχο της χώρας, με δηλωθέν εισόδημα το 2011 πάνω από 320.000 ευρώ έχει βάλει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο στόχαστρό του το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για γνωστό ανά το πανελλήνιο δήμαρχο μεγάλου δήμου της χώρας που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή του και μετά το ασυμβίβαστο που θέσπισε ο «Καλλικράτης» από 1.1.2011 εξακολουθεί να δηλώνει τεράστια εισοδήματα.

Πενήντα νοσοκομεία λιγότερα! Κλείνουν 631 κλινικές και 10.400 κρεβάτια


Νοσοκομείο Κύμης

Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας


Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης της χώρας με στόχο καλύτερες υπηρεσίες υγείας για τον πολίτη και εξοικονόμηση χρημάτων για το σύστημα.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα συγχωνεύονται και αλλάζουν χρήση, ενώ κλείνουν 631 κλινικές και 10.400 κρεβάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα ανενεργά.

Πρόκειται κυρίως για νοσοκομεία της περιφέρειας τα οποία γειτνιάζουν με άλλα νοσοκομεία και ουσιαστικά υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, με συνθήκες επικίνδυνες για τους ασθενείς.

Ακόμη, δημιουργούνται Μονάδες Ημερήσιας Λειτουργίας νοσοκομεία της επαρχίας ενοποιούνται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ενισχύονται οι μονάδες υγείας στις ακριτικές περιοχές.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια πολυϊατρεία του I ΚΑ που υπολειτουργούν και οι γιατροί να μεταφερθούν για να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΣΥ.

Στην εισήγηση της Επιτροπής νοσοκομείων προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, περιλαμβάνονται τα εξής:

Στην Αττική δημιουργούνται 11 νοσοκομεία κορμός. Πρόκειται για τα νοσοκομεία KAT, Λαϊκό, Κοργιαλένειο, Ευαγγελισμός Γ.Γεννηματάς Ιπποκράτειο, Ελπίς Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αγ. Σάββας και τα παιδιατρικά νοσοκομεία Τα υπόλοιπα 13 νοσοκομεία διασυνδέονται με τα νοσοκομεία-κορμούς σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών.

Κάποια νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση, όπως για παράδειγμα εξετάζεται το ενδεχόμενο n Παμμακάριστος το Γ.N. Πατησίων και η Πολυκλινική να γίνουν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Ακόμη, αλλάζει το σύστημα των εφημεριών και καθιερώνονται εφημερίες των αιμοδυναμικών κλινικών, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών. Στην επαρχία δημιουργούνται 28 ομάδες-κορμοί νοσοκομείων.

Περισσότερα από πενήντα νοσοκομεία είτε αλλάζουν ταυτότητα είτε λειτουργούν ως παράρτημα του νοσοκομείου-κορμού της περιοχής- πχ. εξωτερικά ιατρεία.

One Day Clinic

Κάποια από αυτά μετατρέπονται σε One Day Clinic, δηλαδή σε μονάδα για ιατρικές πράξεις που δεν απαιτούν διανυκτέρευση. Ορισμένα από τα νοσοκομεία για τα οποία έχει προταθεί να ενοποιηθούν ή να αλλάξουν ταυτότητα, αποκτώντας μία εξειδίκευση στην παροχή των υπηρεσιών, είναι τα εξής Γρεβενών, Μποδοσάκειο, Λάρισας Τρικάλων, Καρδίτσας Λιβαδειάς, Θήβας Κοζάνης Μαμάτσειο, Βενιζέλειο, Κατερίνης, Κυπαρισσίας, Καστοριάς Μεσολογγίου, Χατζηκώστα, Κύμης,Πρέβεζας κλπ

Επίσης τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας ενοποιούνται, σε επίπεδο διοικητικών και ιατρικών υπηρεσιών, με νοσοκομεία του ΕΣΥ που βρίσκονται στην ίδια πόλη.

Ενίσχυση των ακριτικών περιοχών

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ σημαντική παρέμβαση είναι n ενίσχυση των μονάδων υγείας 12 ακριτικών περιοχών, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι χρειάζονται παρεμβάσεις. Τέτοια νοσοκομεία είναι της Λήμνου, της Ικαρίας, της Σάμου, της Άμφισσας και του Καρπενησίου. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώνουν τα νοσοκομεία αυτών των περιοχών. Για παράδειγμα, έχει προταθεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας σε αυτές τις περιοχές να προσμετρείται ως χρόνος του αγροτικού ιατρείου.

Σημαντικές παρεμβάσεις έχουν προταθεί και για τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Πρόκειται να γίνει αξιολόγηση τους με βάση το λειτουργικό τους κόστος -τα περισσότερα λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια- καθώς και την αποδοτικότητά τους. Σημειώνεται ότι το κόστος για τη μίσθωση των κτιρίων τους ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Όσα πολυϊατρεία κλείσουν, το προσωπικό τους θα μεταφερθεί είτε στα νοσοκομεία είτε στα Κέντρα Υγεία

Ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται νομό-νομό

«Ο νέος χάρτης Υγείας θα μελετάται νομό-νομό με μεγάλη προσοχή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, ενώ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι από την ολοκλήρωση του σχεδίου συγχωνεύσεων θα προκύψει «οικονομία» ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Αντιδράσεις 
Οι συγχωνεύσεις προκαλούν ήδη αντιδράσεις από πλευράς υγειονομικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δ. Βαρνάβας δήλωσε: «Ο κ. Λυκουρέντζος, ενεργώντας ως εκτελεστικός βραχίονας της τρόικας, άρχισε να αποδομεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και προφανώς θα δοκιμάσει να φτάσει στον στόχο: να κλείσει τα μισά από τα 132 νοσοκομεία της χώρας».


Νοσοκομεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Νοσοκομεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Νομός Βοιωτίας (260 κλινες, πληθυσμός 131.085 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Θήβας (100 κλινες)
-Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς (160 κλινες)

Νομός Ευβοίας (330 κλίνες, πληθυσμός 215.136 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου (40 κλίνες)
-Γενικό Νοσοκομείο Κύμης (30 κλινες).
Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας (260 κλίνες,)

Νομός Ευρυτανίας (80 κλίνες, πληθυσμός 32.053 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου (80 κλίνες)

Νομός Φθιώτιδας (340 κλίνες, πληθυσμός 178.771 κατ.)
-Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (340 κλίνες)

-Νομός Φωκίδας (80 κλίνες, πληθυσμός 48.264 κατ.)
Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας (80 κλίνες)


Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης τα οκτώ αυτοδιοίκητα νοσοκομεία θα συνγχώνευοταν σε τρία. Το αυτοδιοίκητο Νοσοκομεία Λαμίας με 560 κλίνες, θα ααπορροφούσε  τα Νοσοκομεία Άμφισσας και Καρπενησίου
Το αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, με 260 κλίνες θα αποσορφούσε  το Νοσοκομείο Θήβας, το  και τέλος το αυτοδιοίκητο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με 330 κλίνες, θα αποροφούσε τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης. Η αρχική απόφαση ήταν να κλείσει εντελώς το Νοσοκομείο Κύμης, αλλά μετά από θύελλα διαμαρτυριών που ξέσπασε στην περιοχή, το υπουργείο αποφάσισε να το διατηρήσει σε λειτουργία. 

Απογραφή για 1,5 εκατ. συνταξιούχους του ΟΓΑ: Ερευνώνται 1.040 «μαϊμού» συντάξεις

1.040 «μαϊμού» συντάξεις του ΟΓΑ

Δύο μήνες προθεσμία θα δώσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους και τους επιδοματούχους (συνολικά 1.500.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις) να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ. απ' όπου εισπράττουν τις παροχές και όσοι αδυνατούν να εξουσιοδοτήσουν μέσω ΚΕΠ τρίτα πρόσωπα με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Σχετικά με την ανάπτυξη του Δήμου μας



Ενα κείμενο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο  σχετικά με την ανάπτυξη ενός δήμου (όχι του δικού μας).  Θα μπορούσε να ήταν και ο δικός μας δήμος.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διοίκηση του δήμου μας αποτελεί μια πετυχημένη διοίκηση, μια έξυπνη διοίκηση που στα τελευταία χρόνια άλλαξε το ρου της περιοχής μας ; 

Φυσικά και όχι θα απαντούσαν οι περισσότεροι από μας.


Μήπως όμως τους αδικούμε τους διοικούντες, ενώ έκαναν πραγματικά μια φιλότιμη προσπάθεια, έστω και για μια καλή διαχείριση; 

Όλοι σήμερα αναγνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι της σημερινής διοίκησης, έχουν φιλότιμο και προσπαθούν πραγματικά. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι ασυντόνιστη και το αποτέλεσμα πολύ μικρό για να χαρακτηρίσουμε αυτήν την διοίκηση καλή. Αυτή η διοίκηση που το μικρό της έργο, το παρουσιάζει τεράστιο, πρέπει να ξέρει ότι όταν ο μέσος όρος της Ελλάδας τρέχει με ένα ρυθμό ανάπτυξης α τότε το α/2, δεν είναι επιτυχία και φυσικά δεν θα έπρεπε να το συγκρίνει με δήμους που έχουν ανάπτυξη ακόμα μικρότερη.
 Σήμερα ασχολούμαστε με έργα που έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια πριν, αντί να διαχειριζόμαστε την ανάπτυξη, που αξίζει να έχει ο τόπος και τους δημότες του. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» θα μπορούσε να πει κάποιος. Πραγματικά έτσι είναι για κάποιον που δεν έχει όραμα για το μέλλον και αρκείτε με ότι του δίνουν, την ώρα που του το δίνουν. Αν θέλουμε ενα δήμο σύγχρονο, ανθρώπινο, κοσμοπολίτικο, ένα στολίδι της Εύβοιας, τότε δεν μας αρκούν αυτά τα βήματα.
Ο δήμος μας  θα έπρεπε να είναι το καλύτερο θέρετρο της Ευβοιας.   Η σημερινή δε διοίκηση ολοκλήρωσε αυτήν την πολιτική και ταπείνωσε τον δήμο μας, αφού είμαστε μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας, που δεν εχει «γαλάζια σημαία». Αν είσαι ένας πολίτης που λυπάται όταν επιστρέφει από έναν τουριστικό προορισμό της Ελλάδας ή του εξωτερικού και εκνευρίζεται γιατί η ο δήμος μας  με τις τόσες φυσικές ομορφιές έχει αυτό το χάλι, τότε δεν αρκείσαι με αυτές τις ταχύτητες ανάπτυξης. Αν είσαι ένας πολίτης, που σου αρέσει η τάξη και η ευπρέπεια, τότε δεν θα επέλεγες ποτέ αυτήν την Διοίκηση.


Ποιος όμως ευθύνεται γι’ αυτήν την φτωχή ανάπτυξη; 

Όλα φυσικά ξεκινούν από την κεφαλή. Οπωσδήποτε και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης έχουν τεράστια ευθύνη. Κάποιο μερίδιο ευθύνης όμως, έχουμε όλοι μας. Μεγαλύτερη όμως ευθύνη έχουν αυτοί που στήριξαν την επανεκλογή του δημάρχου. Ο κάθε δήμαρχος για να αλλάξει πραγματικά τον τόπο του πρέπει να βάλει τις βάσεις για μια δυναμική πορεία ανάπτυξης. Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα, γιατί η ανάπτυξη χρειάζεται διαρκή προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Ο δήμαρχος μας ασχολείται με αρμοδιότητες προϊσταμένου προσωπικού και απλώς προσπαθεί να διαχειρίζεται τα προβλήματα που προκύπτουν είτε από την καθημερινότητα των πολιτών, είτε από τις πιέσεις της κεντρικής διοίκησης (η οποία ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μηχανισμούς ελέγχου), τότε τα πράγματα τα αφήνουμε στην τύχη τους.

Είδατε ποτέ να προλαμβάνονται τα προβλήματα, ο δήμαρχος μας να είναι μπροστάρης και να μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με τις εμπνεύσεις του; Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ο δημος μας θα είχε διαφορετική όψη, αν ο δήμαρχός της δεν κουνούσε το παραμικρό του δακτυλάκι ασκώντας διοίκηση;
Προσωπικά πιστεύω ότι θα είχαμε ακριβώς την ίδια κατάσταση. Σήμερα η διοίκηση τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις, αντί να διαμορφώνει αυτή τις εξελίξεις. Ο δήμος μας συμπαρασύρεται ανεξέλεγκτα από την ανάπτυξη της Ελλάδας, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καν να είναι σε θέση να βάλει τους όρους τις προϋποθέσεις και τους στόχους της ανάπτυξης.


Πως όμως θα ήταν ο τόπος μας, αν δήμαρχός μας ήταν κάποιος, έστω και με ελάχιστες γραμματικές γνώσεις, αλλά με πολλή αγάπη για τον τόπο του και με προσανατολισμό στην τάξη, και την ευπρέπεια; 

Σίγουρα θα ήταν πολύ καλύτερα. Αν όμως μαζί με τα παραπάνω είχε και την τεχνογνωσία, τότε ο δημος μας θα ξεχώριζε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Θα γινόταν το άλμα που αυτήν την στιγμή χρειάζεται.

"Eμπνευσμένοι άνθρωποι, με διαύγεια σκέψης και βαθιά βούληση, που εμπνέουν τους συνδημότες τους".

Τι χρειάζεται ο δήμος μας για να αναπτυχθεί; 

Με απλά λόγια αυτό που χρειάζεται η πόλη μας είναι να ξεφύγει από το μοντέλο της παθητικής ανάπτυξης και να εισέλθει σε ένα μοντέλο ενεργητικής ανάπτυξης, που να επικεντρώνεται στην αξία και στις κρυμμένες δυνάμεις του ανθρώπινου στοιχείου. Εκείνο που χρειάζεται είναι η έμπνευση στην άσκηση της πολιτικής, και όχι τόσο η διαχείριση της εξουσίας.
Παραδείγματα πετυχημένης διοίκησης Δήμων υπάρχουν πολλά. Πίσω από μια πετυχημένη διοίκηση υπάρχουν πάντα κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι, με διαύγεια σκέψης και βαθιά βούληση, που εμπνέουν τους συνδημότες τους και εξασφαλίζουν έτσι τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις, για την επίτευξη των στόχων. Η τεχνογνωσία, η σύλληψη και η ανάδειξη μιας «ιδέας», και τα εργαλεία (χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις κ.α) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την τοπική ανάπτυξη.

Ο ιστότοπος του δήμου μας "αναπτύσσεται" και "αναβαθμίζεται".

Η ιστοσελίδα του δήμου βγήκε στον αέρα στι 29 Μαρτίου 2011, αλλά σήμερα έχει περιπέσει σε αχρηστία

Απύθμενο πιθάρι. Σπατάλη χωρίς αποτελέσματα.

Η οικονομική επιτροπή  του δήμου με πρόσφατη απόφαση της  διέθεσε 2.000 ευρώ για την «συντήρηση ανάπτυξη και αναβάθμιση του ιστότοπου www.malian.gov.gr» Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής «η εργασία αφορά την συντήρηση της ιστοσελίδας www.malian.gov.gr, υποστήριξη για ενημέρωση δραστηριοτήτων, δημιουργία εναλλασσόμενων θεμάτων δημοσκοπήσεων ανά χρονικά διαστήματα, παρακολούθηση και έλεγχος του site για διαπίστωση τυχόν προβλημάτων ή δυσλειτουργίας αυτού, έλεγχος για ανεπιθύμητα spam e-mail και καθαρισμός αυτών». Ας ελπίσουμε ότι αυτη την φορά, μετά το σκάνδαλο του δωρέαν δημοτικού Wifi  που κόστισε 84.000 ευρώ και δεν λειτούργησε ποτέ όπως έπρεπε, αυτά θά είναι λεφτά που θα πιάσουν τόπο.

Το πρόγραμμα δράσης του δήμου για το 2012  πρόβλεπει και  11.070 Ευρώ για την συντήρηση κόμβων & τερματικών του ευρυζωνικού δικτύου του Δήμου.

Σε αχρηστία

Η ιστοσελίδα του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (malian.gov.gr ) λανσαρίστηκε στις 29 Μαρτίου 2011. Δεν είναι γνωστό πόσο κόστισε, δέν υπήρχε Διαύγεια τότε.  Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου διαλαλούσε ότι η ιστοσελίδα «είναι ανοιχτή και φιλόξενη για όλους τους δημότες και τους φίλους και θα εμπλουτίζεται συνεχώς».

Παρότι δεν παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα η ιστοσελίδα δεν είναι ούτε ανοιχτή ούτε εμπλουτίζεται με χρήσιμες πληροφορίες όπως διατεινόταν στην ανακοίνωση του ο δήμος. Οι τελευταίες αναρτημένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι Δεκέμβριος του 2011.

Ποια επιτροπή;

Η επιτροπή ποιότητας ζωής που είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να αναρτά τις αποφάσεις της στην ιστοσελίδα του δήμου δεν έχει αναρτήσει καμιά απόφαση, με σοβαρά ερωτηματικά αν λειτουργεί τέτοια επιτροπή στο δήμο. Η μόνη επιτροπή που δραστηριοποιείται έντονα όχι στην ιστοσελίδα στο Διαύγεια είναι η οικονομική επιτροπή. Κύρια ενασχόληση της είναι οι αναθέσεις προμηθειών και έργων του δήμου.

Ποια ενημέρωση των δημοτών;

Η σελίδα για την ενημέρωσης των δημοτών  στον ιστότοπο του δήμου που συμπεριλαμβάνει προκηρύξεις θέσεων εργασίας, προμηθειών και έργων είναι ανενημέρωτη το τελευταίο χρόνο. Ακόμη και οι λίγες προσλήψεις και αναθέσεις προμηθειών/έργων που δεν γίνονται απευθείας δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα. Ουσιαστικά η ιστοσελίδα  έχει περιπέσει σε αχρηστία, όχι γιατί παρουσιάζει κάποια τεχνικά προβλήματα ή έχει σχεδιαστεί κακά, άλλα γιατί δεν υπάρχει κάποιος να την ενημερώνει.

Άλλοι δήμοι

Σε άλλους δήμους οι ιστοσελίδες είναι χρήσιμα εργαλεία για αύξηση της παραγωγικότητας του δήμου άλλα και καλύτερης εξυπηρέτησης των δημοτών. Παράδειγμα στο δήμο Θέρμης οι δημότες μπορούν να αναφέρουν τοπικά προβλήματα όπως πεταμένα σκουπίδια, καμένες λάμπες ηλεκτροφωτισμού, σπασμένα πλακάκια στα πεζοδρόμια, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα κλπ. Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών της γειτονιάς τους ενώ έχουν τη δυνατότητα ακριβούς προσδιορισμού της θέσης του προβλήματος πάνω στο χάρτη και επισύναψης σχετικών φωτογραφιών. Κάθε καταχώρηση αρχικά βρίσκεται στην κατάσταση «Υποβλήθηκε». Μόλις ο υπεύθυνος υπάλληλος του Δήμου λάβει γνώση και την προωθήσει στο αρμόδιο τμήμα, η κατάσταση αλλάζει σε «Σε εξέλιξη». Τέλος, όταν το θέμα διεκπεραιωθεί η κατάσταση γίνεται «Διεκπεραιώθηκε». Ο πολίτης που έκανε την καταχώρηση ενημερώνεται με e-mail για κάθε αλλαγή της κατάστασης.

Την εφαρμογή δημιούργησε ο Δήμος Θέρμης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «People» «Έξυπνα αστικά οικοσυστήματα ανοιχτής καινοτομίας για προώθηση μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών»,. Ίσως αυτό να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για το δήμο μας.

Διαδικτυακές υπηρεσίες έξυπνης πόλης απο τον δήμο Θέρμης ένα παράδειγμα για μίμηση

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Εκδηλώσεις ανάδειξης αγροτικών προϊόντων Δήμου Λοκρών







Ο Δήμος Λοκρών, στο πλαίσιο της προβολής και ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής του, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, στις 7 και μισή το βράδυ, εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Αταλάντης. Στο χώρο των εκδηλώσεων, θα παρουσιαστούν από συλλόγους και παραγωγούς τοπικά προϊόντα με έμφαση στην τοπική κουζίνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- Παραδοσιακά χορευτικά σύνολα.

- Μουσική βραδιά με την Γωγώ Τσαμπά και το Γιάννη Γκορίτσα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- Παραδοσιακά χορευτικά σύνολα.

- Αναπαράσταση του τρύγου με την χορευτική ομάδα του Βασίλη Τσούνη.

- Βραδιά παραδοσιακής μουσικής με το Αντώνη Κυρίτση.

UNESCO:Στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων εντάχθηκε η Λέσβος


Ολόκληρο το νησί της Λέσβου εντάχθηκε στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που προστατεύονται από την Ουνέσκο, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού που συνεδρίασε την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Μέχρι σήμερα προστατευόμενη περιοχή του νησιού ήταν το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο Δήμος Λέσβου στις 30 Νοεμβρίου 2011 με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Προέβλεπε την αναγνώριση ολόκληρου του νησιού ως γεωπάρκου και την ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Την προσπάθεια ενίσχυσαν πολλές υπηρεσίες και τοπικοί φορείς της Λέσβου όπως η Κ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών- Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το Ψηφιακό Μουσείο Γ. Ιακωβίδης του Ιδρύματος Ν. Παπαδημητρίου, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Αγίας Παρασκευής, το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη και άλλοι.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ανακοίνωσε την εξέλιξη «περιχαρής και έχοντας τη μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια», ενώ στην σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Συγχαίρω τον καθηγητή Νίκο Ζούρο, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση αυτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη και το επιτελείο των συνεργατών μας στον δήμο, οι οποίοι προετοίμασαν τη σχετική αίτηση, το δημοτικό μας συμβούλιο, για την ομόφωνη απόφαση υποβολής της ως άνω αίτησης, καθώς και όλους τους προαναφερόμενους για την ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν. Να λοιπόν, που η μεθοδική και αγωνιστική προσπάθειά μας απέφεραν το ως άνω ευτυχές αποτέλεσμα»

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της Λέσβου ως προστατευόμενο από την Ουνέσκο γεωπάρκο απαρτίζονταν από τον δρ. Ζ. Μαρτινί, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Reserve Geologique Haute Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων του διεθνούς οργανισμού και τον δρ. Α. Σίλερ, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanEifel της Γερμανίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

«Ένα ποτήρι γάλα για κάθε παιδί»



Ραδιομαραθώνιο ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου 2012, ο δήμος Ηρακλείου και η ΕΡΑ Ηρακλείου, προσπαθώντας να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών που έχουν ανάγκη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Στόχος του ραδιομαραθώνιου, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των φορέων, οι οποίοι καλούνται να δείξουν το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη τους, ώστε κανένα παιδί να μην πηγαίνει νηστικό στο σχολείο.
Η προσπάθεια αφορά τη συλλογή γάλακτος (μακράς διαρκείας) καθώς και συμπληρωματικών προϊόντων πρωινού (χυμοί, συσκευασμένα μπισκότα κλπ) , είδη που θα διατεθούν σε μαθητές, παιδιά απόρων οικογενειών καλύπτοντας μέρος των καθημερινών αναγκών τους και ενισχύοντας την προσπάθεια του δήμου προς την κατεύθυνση αυτή.
Από τις 7 το πρωί και έως τις 2 το μεσημέρι αλλά και το απόγευμα μεταξύ των ωρών 5-6 μ.μ, οι δημοσιογράφοι και οι παραγωγοί της ΕΡΑ Ηρακλείου, φιλοξενούν στο στούντιο αλλά και τηλεφωνικά όσους επιθυμούν να βοηθήσουν.
Εκπρόσωποι του δήμου Ηρακλείου, και άλλων τοπικών φορέων, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες, δίνουν πρόθυμα το παρόν στην προσπάθεια.
Η μέρα κλείνει στο δημαρχείο, στο κέντρο της πόλης με μουσικό πρόγραμμα από ντόπιους καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς, προκειμένου όλοι οι πολίτες να προσφέρουν και να διασκεδάσουν.
Στην προσπάθεια συμμετέχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης οι οποίοι έχουν προσκληθεί από την ΕΡΑ Ηρακλείου να συνδεθούν κάποια στιγμή με το πρόγραμμά της για να μεταδώσουν και εκείνοι το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Βουλευτής της Χρυσής Αυγής απείλησε οτι θα χαστουκίσει το Δήμαρχο Σκύρου


Μήνυση κατά του βουλευτή Εύβοιας της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου κατέθεσε ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης στον Εισαγγελέα Χαλκίδας, επειδή όπως καταγγέλλει τον απείλησε ακόμα και με χειροδικία επειδή έβαλε λουκέτο σε μπαρ της περιοχής.

Ο δήμαρχος στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε υποστηρίζει πως ο χρυσαυγίτης βουλευτής Νίκος Μίχος τον πήρε τηλέφωνο και τον είπε, με αφορμή την απόφαση του κ.Χατζηγιαννάκη να σφραγίσει μπαράκια στο νησί, «δεν κάνεις σωστά την δουλειά σου θα έρθω στην Σκύρο και θα σε χαστουκίσω».

Μάλιστα ο δήμαρχος κατήγγειλε το περιστατικό στην Βουλή και στα Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του πολίτη ζητώντας παράλληλα την άρση ασυλίας του.

Η επιτροπή Δεοντολογίας στην τελευταία συνεδρίαση της ενημέρωσε ότι θα ασχοληθεί με την καταγγελία εφόσον γίνει άρση ασυλίας από την Εισαγγελία Χαλκίδας


Έβαλε λουκέτο ο πρώτος δήμος της χώρας γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους


Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση έφεραν μοιραία και το πρώτο επίσημο λουκέτο σε δήμο τη χώρας: Ο Δήμος Αχαρνών κατέβασε ρολά από την περασμένη Τρίτη επ' αόριστον λόγω της δεινής οικονομικής του κατάστασης. Η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη, με το δεδομένο ότι είναι ένας από τους επτά δήμους που,  δεν πλήρωσαν τους μισθούς των εργαζομένων

Το λουκέτο στο δήμο μπήκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου, ενώ στις 8 το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ, το λουκέτο στο δήμο παραμένει μέχρι νεωτέρας, θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, ενώ η Καθαριότητα θα φροντίζει μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς και τα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεν... έπεφτε ούτε καρφίτσα, καθώς ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κατοίκους και εργαζομένους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή απόφασή του δημοτικού συμβουλίου, «κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί», και αυτό διότι «ο Δήμος Αχαρνών δεν έχει πλεονάζον προσωπικό» (σ.σ.: συνολικά, η κεντρική υπηρεσία του δήμου μαζί με τα νομικά πρόσωπα έχει 960 υπαλλήλους, με την πόλη να ανέρχεται στους 107.500 κατοίκους, βάσει της Απογραφής 2011).

Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου σήμερα το πρωί, αναφέρεται επί λέξει ότι «ο δήμος Αχαρνών σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον, μέχρι να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα».

Ο δήμος πλέον θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα φροντίζουν μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία.
Συνάντηση με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών έχει σήμερα ο δήμαρχος Αχαρνών, Σωτήρης Ντούρος, ενώ περισσότεροι από 350 εργαζόμενοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και πολίτες του δήμου Αχαρνών έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Αντίστοιχος αριθμός πολιτών και εργαζομένων έχει συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του δήμου στις Αχαρνές.

Η δημοτική αρχή των Αχαρνών πηγαίνει στη συνάντηση με έτοιμες προτάσεις σχετικά με την βραχυπρόθεσμη επίλυση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος του δήμου, που οδήγησε στην επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας του.


Όπως σημειώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Ντούρος, ο δήμος ζητά άμεση αποδέσμευση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση καταβολή των μισθών του πρώτου 15νθημέρου στους εργαζόμενους, με τη δέσμευση να πληρωθούν αργότερα οι ασφαλιστικές εισφορές.


Επίσης, αιτείται μείωση του επιτοκίου των δανείων που έχει λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όπως τονίζει ο κ. Ντούρος, ο δήμος έχει λάβει δάνειο με επιτόκιο 11,5%, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση των τοκοχρεολυσίων να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ, μηνιαίως. Ζητά, λοιπόν, να μειωθεί άμεσα το επιτόκιο στο 5,5%, ποσοστό για το οποίο δεσμεύθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Σε αυτή την περίπτωση, η δόση του δανείου θα μειωθεί κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, ο δήμος θα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, καθώς η κρατική χρηματοδότηση εξαρτάται από τον πραγματικό πληθυσμό των δήμων. Όπως σημειώνει ο δήμος Αχαρνών, αυτή τη στιγμή, δεν έχει 77.000 κατοίκους- πληθυσμός, που είχε καταγραφεί την προηγούμενη δεκαετία- αλλά 107.000 κατοίκους. Η αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Μάλιστα, ο κ. Ντούρος τονίζει ότι η νέα απογραφή θα φέρει σε δυσχερέστερη οικονομική θέση τους μεγάλους δήμους και την πρωτεύουσα της χώρας, όπου ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται.

Τέλος, η δημοτική αρχή θα ζητήσει να αποδεσμευθεί έως και το 150% από την κρατική χρηματοδότησή της- κάτι που επιτρέπεται από το νόμο- προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το άμεσο, σοβαρότατο πρόβλημα του δήμου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου Σωτήρη Ντούρου προς το δημοτικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης συναντήθηκε με τις ηγεσίες των υπουργειών Εσωτερικών και Οικονομικών και τον διαβεβαιώσαν ότι:
α) ο δήμος θα πάρει προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τη μισθοδοσία· τα διαδικαστικά για την προκαταβολή θα συζητηθούν και σήμερα Παρασκευή με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

β) το δάνειο των 25 εκατ. ευρώ που έχει ο δήμος, όπως τον διαβεβαίωσαν από τα συναρμόδια υπουργεία, θα επιμηκυνθεί κατά 10 χρόνια και από τα 15 που είναι σήμερα θα πάει στα 25 χρόνια για την αποπληρωμή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επόμενη Πέμπτη θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το δ.σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Πάντως, από την περασμένη Τρίτη το δημοτικό συμβούλιο έχει δώσει την «εν λευκώ επιταγή» στο δήμαρχο να πληρώσει με εντέλεσθαι οι εργαζόμενοι του δήμου. Μάλιστα, τότε, ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του, αφού τους υποσχέθηκε πως κανένας δε θα χάσει τη δουλειά του, τους ζήτησε τη συνεργασία τους να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, διότι «είναι επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει πτώχευση στους ΟΤΑ» και «διότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών του δήμου μας».


Οι αντιδράσεις τουΣωματείου Εργαζομένων Δ. Αχαρνών

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Αχαρνών «καταγγέλλουν την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας τους από τη δημοτική Αρχή, καθώς και την απόδοση των εργοδοτικών εισφορών τους». Έτσι λοιπόν, το Σωματείο Εργαζομένων, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων του δήμου και των νομικών του προσώπων, κατόπιν Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 19/09/2012, αποφάσισε:

•και πραγματοποίησε συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου και συμβολική κατάληψη του περιβάλλοντος χώρου αυτού την ίδια ημέρα,

•κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου, με ανάρτηση πανό, ηχητικές ενημερώσεις, συγκεντρώσεις μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο αλλά και την κεντρική πλατεία του δήμου, «προκειμένου να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και την αδυναμία του να καταβάλλει τόσο τη μισθοδοσία των εργαζομένων όσο και την κάλυψη βασικών αναγκών των δημοτών»,

•ενημέρωση και προβολή «των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, αλλά και της αντιμετώπισής τους και του εμπαιγμού που πραγματοποιείται εναντίον τους εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, τόσο στον τοπικό όσο και τον πανελλαδικής εμβέλειας Τύπο και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»,

•επίσημη καταγραφή όλων των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αχαρνών και τα νομικά του πρόσωπα,

•κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, με την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Στη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο Αχαρνών, η γενική συνέλευση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων, αντιδρώντας στη μη καταβολή μισθοδοσίας στο προσωπικό. Έτσι, αποφάσισε:
•να καλέσει τον εισαγγελέα άμεσα για την καταβολή των δεδουλευμένων,
•να κάνει αγωγή για τα οφειλόμενα από δικαστικές αποφάσεις και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους,
•να ζητήσει νομική συνδρομή για τις κρατήσεις των δανείων και των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν αποδοθεί,
•να κινηθεί νομικά για την επιστροφή των εσόδων του δήμου που έχουν παραχωρηθεί στις επιχειρήσεις για την ύπαρξη των οποίων διαφωνεί,
•να προχωρήσει σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δήμου και κατασχέσεις εφόσον χρειαστεί,
•να μεθοδεύσει επίσχεση εργασίας του προσωπικού,

•να ζητήσει ισοζύγιο Εσόδων - Εξόδων του Δήμου Αχαρνών και των επιχειρήσεων με σημερινή ημερομηνία, δηλ. 13/09,

•να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για να γνωρίζουν όλοι πως έχει η κατάσταση,

•να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει δικαστικά για τα οφειλόμενα των συναδέλφων που έχουν έρθει από τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «επειδή εκτιμούμε ότι δε θα εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι υπερωρίες, να προχωρήσουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις ώρες που έχουν δουλέψει οι συνάδελφοι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στο πλευρό δήμου και εργαζομένων


Παρόντες στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Γιώργος Πάντζας (παρευρέθη και στο αποψινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο) και Αλέξης Μητρόπουλος. Ο μεν πρώτος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στους εργαζομένους και τους κάλεσε «να αντισταθούν στην φιλομνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης γιατί η μη πληρωμή των δεδουλευμένων είναι απότοκο αυτής της πολιτικής», ο δε άλλος υπογράμμισε πως «εάν το πρόβλημα της μισθοδοσίας των Εργαζομένων είναι νομικό πρόβλημα, αυτό θα λυθεί εύκολα· εάν είναι πολιτική επιλογή, τότε αυτό θα παραμείνει άλυτο και στο μέλλον».


Να σημειωθεί, τέλος, πως απόψε παρών στη συνεδρίαση του δ.σ. Αχαρνών ήταν και ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, ο οποίος και διαβεβαίωσε τους παρισταμένους πως θα δοθεί η επιμήκυνση του δανείου από το Παρακαταθηκών.



ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ 18ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

πηγή aftodioikisi.gr