powered by Surfing Waves

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

821 εκατ. ευρώ οι περικοπές στους δήμους για 2013-14



Περικοπές ύψους 821 εκατ. ευρώ για την Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει η λίστα με τα νέα μέτρα των 11,6 δις ευρώ για τη διετία 2013-14. Η νέα λίστα η οποία έχει ήδη παρουσιαστείστην τρόικα και θα τεθεί προς τελική έγκριση στους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προβλέπει μεταξύ άλλων για τους ΟΤΑ:

-150 εκατ. ευρώ από τη μείωση της ΣΑΤΑ

-60 εκατ. από τη μείωση των ΚΑΠ

-30 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες

-45 εκατ. ευρώ από την Ενιαία Αρχή προμηθειών ανά Δήμο

-18 από συγχώνευση-κατάργηση ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ

Ο πλήρης κατάλογος των μέτρων για τους ΟΤΑ είναι ο εξής:



Παράλληλα, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και η μείωση κατά 86 εκατ. ευρώ της μισθολογικής δαπάνης στους ΟΤΑ.



πηγή: aftodioikisi.gr

Ενα κονσέρτο με τη σοπράνο Χαρά Κεφαλά στην παραλία της Αγίας Άννας.

Ένα μουσικό ταξίδι με τη μοναδική performer Χαρά Κεφαλά.

Στις 31 Αυγούστου το Thalatta Seaside Hotel στη Βόρεια Εύβοια θα υποδεχθεί το ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου με μια ιδιαίτερη συναυλία αφιερωμένη στη μαγεία της μπλε πανσελήνου.

Για μια και μοναδική βραδιά, η σοπράνο-musical theater performer Χαρά Κεφαλά θα ταξιδέψει με τη βελούδινη φωνή της τους παρευρισκόμενους, ερμηνεύοντας γνωστά τραγούδια.Στο πιάνο θα τη συνοδεύσει ο διακεκριμένος σολίστας Σάμι Αμίρης.

Κάτω από το φως του φεγγαριού, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό, οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες αναμένεταi να εντυπωσιάσουν το κοινό εμφανιζόμενοι σε ένα ειδικά διαμορφωμένο stage, με φόντο την ασημί θάλασσα.

Πριν την έναρξη της συναυλίας θα προηγηθεί Gala dinner με menu που θα επιμεληθεί ειδικά για εκείνη τη βραδιά ο σεφ του ξενοδοχείου.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι , μέρος των εσόδων της βραδιάς θα διατεθεί για τη στήριξη του συλλόγου γονέων ; κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες και προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες “Αμυμώνη”.


Οι τιμές αναλυτικά έχουν ως εξής:
Bar Privileged Ticket 30€ (περιλαμβάνει ένα ποτό στο bar)
Gala Dinner 90€ (δείπνο 5 πιάτων και κρασί)
Blue Moon Weekend & Gala Dinner 280€ (περιλαμβάνει διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με θέα τη θάλασσα και 1 θεραπεία spa το Gala Dinner)
Blue Moon Weekend  Half Board Dinner 240€ (περιλαμβάνει διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με θέα τη θάλασσα και 1 θεραπεία spa & δείπνο σε μπουφέ)Οι τιμές είναι για ένα άτομο.
Σε όλα συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση της συναυλίας.

Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012





Σε διήμερη αναστολή της λειτουργίας των δήμων της χώρας, συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου προσανατολίζεται η ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την απόφαση του εκτάκτου Συνεδρίου.

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε να παραμείνει ανοικτό έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης της κατάστασης και λήψης απόφασης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν σε ακραίες μορφές όπως το κλείσιμο δήμων και παραιτήσεις αιρετών.

Τις ημέρες των κινητοποιήσεων η ΚΕΔΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να ενημερωθεί για τα νέα μέτρα 2013-2014 καθώς και για άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.

Παράλληλα θα ζητήσει συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και θα υποβάλλει αίτημα για κοινή συνεδρίαση με τις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα στην Αθήνα με μοναδικό θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών της Πόρων της τάξης του 30%, αποτέλεσε την κορύφωση μιας ενημερωτικής και διεκδικητικής πορείας της Αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν 13 περιφερειακές γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ, συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους μας επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει, δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ΄ επέκταση την κατάλυση του κοινωνικού ρόλου του θεσμού και την αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.

Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.

Ήδη την τελευταία τριετία αντιμετωπίζουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% και της επιχορήγησης για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

Θεωρούμε ότι, αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

Αυτή είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ.

Μετά και την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις του για την αντιμετώπιση των οικονομικών μας προβλημάτων, δυστυχώς, βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο δηλαδή ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εξακολουθεί να διεκδικεί την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή:
  • την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του πρώην Πρωθυπουργού,
  • την απόδοση των 380 εκ. Ευρώ για επενδύσεις (ΣΑΤΑ), όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012, ύψους 214 εκ.Ευρώ.
  • Την απόδοση των κονδυλίων από το Φόρο Ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης. 

Μετά από τα παραπάνω αποφασίζουμε:
1. Το Συνέδριο να παραμείνει ανοιχτό.
2. Συνέχιση και γενίκευση της ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα.
3. Συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τις περικοπές του 2013-2014 και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του.
4. Συνάντηση με το Προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών.
5. Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων τις δύο (2) ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παραπάνω συναντήσεις. Επιδίωξή μας είναι να πραγματοποιηθούν την μεθεπόμενη εβδομάδα, 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2012.
6. Συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας για ενημέρωση σχετικά με τα θέματά μας.
7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για λήψη απόφασης για οποιαδήποτε άλλα μέτρα κριθούν απαραίτητα.
8. Αξιολόγηση της όλης κατάστασης και εν τέλει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν σε ακραίες μορφές (κλείσιμο Δήμων και παραιτήσεις των αιρετών).

Ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ στη Χερσόνησο

Η πορεία και οι προοπτικές ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, θα εξεταστούν στο διήμερο ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ με τίτλο: «Χαρτογραφώντας το Μέλλον», που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη Χερσόνησο στο ξενοδοχείο «Aldemar Knossos Royal» και οργανώνεται από το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, πρόκειται για μια «από τις στρατηγικότερης σημασίας συναντήσεις ελληνορωσικών τουριστικών δυνάμεων, που εδραιώνει τις βάσεις για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας».

Ακόμη, τονίζουν ότι το φόρουμ «αφορά στο σύνολο της τουριστικής Ελλάδας που έχει ή θέλει να αποκτήσει σχέσεις με τη Ρωσία, και λαμβάνει χώρα σε περίοδο ιδανική για σύναψη ή επιβεβαίωση συνεργασιών καθώς προηγείται της περιόδου υπογραφής συμβολαίων».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, φιλοδοξούν να ανοίξουν δρόμους προβολής και συνεργασίας για τους επιχειρηματίες απ' όλο το φάσμα των τουριστικών επαγγελματιών της Ελλάδας του τουρισμού, με συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα με ρώσικες επιχειρήσεις εξερχόμενου τουρισμού.

Η διημερίδα θα ασχοληθεί με θέματα Visa - Αερομεταφορές - Αεροδρόμια, στην πρώτη ενότητα συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας και με Marketing και Πωλήσεις στην Ρωσία στην δεύτερη ενότητα της πρώτης ημέρας, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις κατά την διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρας του Φόρουμ.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη 1 το μεσημέρι θα μιλήσει η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, δήμαρχοι, εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και οργανισμών.

Στη διήμερη συνάντηση αναμένεται να πάρουν μέρος οι Ρώσοι tour operators ΤΕΖ Tour, Coral Travel, TUI Russia, Labirint, Pantheon, Yuzhnyj Krest, Solveks Tourne, Versa, η Ρώσικη Ένωση της Τουριστικής Βιομηχανίας όπως και άλλες ρώσικες ενώσεις τουριστικού του κλάδου.

Από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να συμμετάσχουν το υπουργείο Τουρισμού, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣETE), η Ένωση Ξενοδόχων, Έλληνες ξενοδόχοι και tour operators, ενώ έχουν προσκληθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Ιωάννης Μαχαιρίδης, η διοικήτρια της ΥΠΑ, Φώφη Παπαδημητροπούλου κα.



Η συγκεκριμένη διοργάνωση η οποία φιλοδοξεί να ανοίξει δρόμους προβολής, συνεργασίας και ανάπτυξης στους επιχειρηματίες του τουρισμού, απευθύνεται σε όλο το φάσμα των τουριστικών επαγγελματιών της Ελλάδας.

Το Forum διοργανώνεται σε συνέχεια του αυξημένου ενδιαφέροντος των ελλήνων επιχειρηματιών του τουρισμού για συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα με ρώσικες επιχειρήσεις εξερχόμενου τουρισμού.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του HRCC, κύριος Χρήστος Δήμας «Σε μία πολύ δύσκολη χρονιά για την χώρα μας, ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ρωσία δείχνει δυναμική σταθερής ανάπτυξης. Το HRCC με την εκδήλωση του αυτή, ανοίγει δρόμους σε όλες τις επιχειρήσεις για ουσιαστικές και μακροχρόνιες συνεργασίες. Τώρα είναι ο σωστός χρόνος!»

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Τσίπρας: «Σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας με τη συμμετοχή Περιφερειών & Δήμων»







Σύμπτωση απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου της ΕΝ.Π.Ε. με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ι. Σγουρός, καθώς και οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρας, Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης και Ιονίων Νήσων κ. Σ. Σπύρου, εξέφρασαν στον κ. Τσίπρα την ανησυχία και τον προβληματισμό τους σχετικά με την πορεία του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας.

Ο κ. Σγουρός και τα μέλη του Προεδρείου της ΕΝ.Π.Ε. ανέφεραν λεπτομερώς τα προβλήματα που προκύπτουν στην εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν καθώς και στην τραγική μείωση της χρηματοδότησης των Περιφερειών που τις οδηγεί σε απαξίωση και ουσιαστική κατάργηση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μετά τις τοποθετήσεις των Περιφερειαρχών, τους εξέφρασε τον φόβο του ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τη στάση πληρωμών από τη δική της πλευρά στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κόμμα του θα σταθεί δίπλα στις διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης γιατί πιστεύει στο θεσμό και ζήτησε την συμμετοχή των Περιφερειών στην σύνταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας, τονίζοντας ότι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

Αμέσως μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ιωάννης Σγουρός, δήλωσε:

«Ζητήσαμε την συνάντηση με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κ. Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που έχουμε με τους αρχηγούς των κομμάτων. Του εξηγήσαμε με κάθε λεπτομέρεια ποια είναι ακριβώς η πραγματική κατάσταση των Περιφερειών μετά και τις μεγάλες μειώσεις στην χρηματοδότησή τους αλλά και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Διαπιστώσαμε ότι κατανόησε την αγωνία και τον προβληματισμό μας και με όσα ανέφερε καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι Περιφέρειες έχουν έναν ακόμη σύμμαχο στον αγώνα που κάνουμε να ισχυροποιήσουμε τον θεσμό προς όφελος των πολιτών.».

Σαμαράς: €438 εκ. από Οκτώβριο στους δήμους και μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων







Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετάτη συνάντηση της «εσωτερικής» τρόικα. Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και τον κίνδυνο κατάρρευσής τους εξαιτίας των συνεχών περικοπών, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει στις 15.00. Οι τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης θα ληφθούν την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στο Έκτακτο Συνέδριο που συγκαλεί η ΚΕΔΕ. Οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει στην Αθήνα (ξενοδοχείο Intercontinental) θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί, με αποκλειστικό θέμα την δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων.
Την ικανοποίηση σταδιακά ενός μεγάλου μέρους από τις 15 προτάσεις που αφορούν τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εσόδων των δήμων, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (περίοδος αποπληρωμής και επιτόκιο δανείων) θα προτάξει, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους δημάρχους ελλείψει χρημάτων εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επικαλούμενο έλλειψη ρευστού στα ταμεία:

1) Δε φαίνεται να συζητεί για τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, από λάθος δεν είχα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η δόση των ΚΑΠ για Αύγουστο και του Σεπτεμβρίου θα είναι παρόμοια με αυτή του Ιουλίου, δηλαδή, περίπου 140.000 ευρώ στο δήμο μας.

2) Προτίθεται να δώσει τα 224 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ που ανακοίνωσε χθες 28/8/12 το ΥΠΕΣ και τα 213,8 των ΠΟΕ μετά τον Οκτώβριο, δηλαδή αφού δοθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ από την τρόικα.

Η ΣΑΤΑ ( ΑΔΑ: Β4ΓΣΝ-4ΧΖ ) θα διατεθεί:
153.114.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων καθώς και την κάλυψη των αντισταθμιστικών οφελών.
14.250.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτηρίων.
375.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εκτός έδρας κίνησης και οδοιπορικών εξόδων του τεχνικού προσωπικού των Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων στις έδρες των νομών, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 95 του ν. 3852/2010.
56.062.500 ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
448.500 ευρώ στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν.3345/2005.

3) Για την άμεση ελάφρυνση των δήμων, προτίθεται να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα για την μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με τουλάχιστον ένα χρόνο περίοδο χάριτος από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Παράλληλα, θα δεσμευθεί ότι όταν ληφθεί η δόση, θα δοθεί κατά προτεραιότητα το 1 δισ. ευρώ των για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των δήμων. Ο δημος μας πρόσφατα αναδιάρθρωσε και επιμήκυνε το χρέος του (3,5 εκατ. ευρώ) μέχρι το 2033 με επιτόκιο δανεισμού 6,02%

813 εκατ. ζητούν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι ζητούν συνολικά 813 εκατ. ευρώ δηλαδή:

-Την 4η δόση από τα Οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) που ανέρχεται σε 213,85 εκατ. ευρώ, είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του 2012 -ΚΑΕ 6813 (07-120)- με τίτλο: «Εξόφληση Οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α΄Βαθμού» και εφόσον δεν δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τα σημερινά δεδομένα χάνεται.

-Τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ύψους 299 εκατ. ευρώ, καθώς η σχετική ΚΥΑ (28871/19.7.12 (ΦΕΚ 2168 Β΄) έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών από τις 19 Ιουλίου ( 4,5 εκατ, ευρώ αναλογούν στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα της Εύβοιας ΑΔΑ: Β4ΓΠΝ-ΕΩ9).) αλλά οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια της ΣΑΤΑ αφορούν επενδυτικές δαπάνες, ωστόσο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές, εφόσον υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως στην παρούσα συγκυρία.

-Τα περίφημα 300 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, από λάθος δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012, με αποτέλεσμα τα 2,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δοθούν στους δήμους να γίνουν 2,4 εκατ. ευρώ.

Στο έλεος των πλημμυρών, της λάσπης και της δυσωδίας έχει εγκαταλείψει η δημοτική αρχή τους κατοίκους «Ποτοκίου» στο Πήλι


Ένα αποκαλυπτικό εκτενές φωτορεπορτάζ απο την Ελεύθερη Φωνή για το χρόνιο περίπαιγμα των συνδημοτών μας στο "Ποτόκι¨ Πηλίου από την Δημοτική αρχή που αξίζει να διαβάσετε.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Συνάντηση ΚΕΔΕ - Μουσουρούλη για την ιδιωτικοποίηση λιμανιών


Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιάννη Κουράκη, τον γενικό γραμματέα Απόστολο Κοιμήση και τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουσουρούλη για θέματα λιμενικής πολιτικής και τις επιπτώσεις στις πόλεις, στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της προς τον υπουργό για την εκχώρηση με Προεδρικό Διάταγμα, των λιμανιών στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος και καμία συνεργασία.

Ο υπουργός ανέπτυξε στην αντιπροσωπεία τις βασικές θέσεις του υπουργείου για την καλύτερη αξιοποίηση των λιμανιών και την προσέλκυση επενδύσεων, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι ενεργός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό.

Τελικά συμφωνήθηκε η άμεση συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα υποβάλει στον υπουργό Ναυτιλίας σχετικό υπόμνημα στο οποίο θα περιληφθούν όλα τα τεχνικά, διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια της χώρας. Την ευθύνη για τη συλλογή των σχετικών στοιχείων ανέλαβε η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους.

Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα το θέμα της χερσαίας ζώνης.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας- Κλείνουν τα δημαρχεία την Πέμπτη

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Μετά τη νέα περικοπή των τακτικών πόρων της Αυτοδιοίκησης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση καθίσταται ορατή η άμεση κατάρρευση πολλών από τους Δήμους της χώρας, ενώ γενικότερα το πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στη χώρα καθίσταται ασφυκτικό. Είναι άμεσος ο κίνδυνος το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο πολλοί Δήμοι της χώρας να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, αφού θα αδυνατούν να καταβάλλουν μέχρι και μισθούς στο προσωπικό τους και οφειλές σε εργολήπτες και προμηθευτές.
Με τις νέες περικοπές των τακτικών πόρων, οι περικοπές στην Τ.Α. αγγίζουν το 60% κατά την τελευταία τριετία, ενώ απειλείται άμεσα ο πυρήνας του δημοτικού έργου με δραματικές επιπτώσεις στη σκληρή δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Οι Παιδικοί Σταθμοί τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα κοινωνικά παντοπωλεία, η παροχή συσσιτίων, ενίσχυση φτωχών αστέγων. Όλο αυτό το κοινωνικό έργο κινδυνεύει να ακυρωθεί και μάλιστα σε μια περίοδο που οι πολίτες το έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούν τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που ακολουθούμε στην Ελλάδα: σε περίοδο κρίσης ενισχύουν την αυτοδιοίκηση με πόρους και αρμοδιότητες. Μόλις πριν λίγες μέρες η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να ζητήσει από την Κομισιόν την ενίσχυση των επενδύσεων μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Αντίθετα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας η Κυβέρνηση λόγω της ένταξής μας στο στόχο 2, με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, μείωσε δραστικά τους πόρους για κοινωνικές πολιτικές στην αναθεώρηση του 2011.Θέσαμε το θέμα στη ΚΕΔΕ η οποία αντέδρασε άμεσα και στα αρμόδια υπουργεία και περιμένουμε απαντήσεις.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ενόψει του εκτάκτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα, οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησαν συνάντηση στις 27-8-2012, ημέρα Δευτέρα στο «Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων». Μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών , ενέκριναν κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:

1. Οι υποχρεώσεις του Κράτους όπως η καταβολή της ΣΑΤΑ – Παρακρατηθέντα – Σχολεία, θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

2. Απαιτούμε να μην υπάρξουν άλλες περικοπές χρηματοδότησης και την πλήρη απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων που έχουν παρακρατηθεί

3. Να καθοριστούν από το κυρίαρχο Σώμα της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, που είναι το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι συγκεκριμένες μορφές των δυναμικών κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μετά το Συνέδριο.

4. Ειδικότερα στη Στερεά Ελλάδα που είναι «θύμα» του στατιστικού παράδοξου από την μία να παρουσιάζεται ως πλούσια Περιφέρεια και από την άλλη να έχει πανελλαδικά το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων που πλέον αγγίζει το 30%, καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις περικοπές των κοινωνικών προγραμμάτων, που έγιναν με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ το 2011. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας δεν θα έχουν βασικούς πόρους για την επιβίωσή τους.. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου αδικία που η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποκαταστήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

5. Να κατατεθούν προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι σαφές ότι η εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και εξυγίανσης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπονται από τα Διεθνή Κείμενα, όπως η Ευρωπαϊκή Χάρτα της Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ). 
 
6. Να επιδιωχθεί συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τα στελέχη της Τρόικα, προκειμένου να επιδιωχθεί η πλήρης ενημέρωση τους για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές περικοπές της χρηματοδότησης αλλά και για τις πραγματικές δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι της χώρας τόσο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων όσο και σε αυτόν της Ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

7. Να ενημερωθούν οι πολίτες για τις συνέπειες των περικοπών, και τη σημασία των κινητοποιήσεων που τους αφορά άμεσα, αφού ως αποδέκτες όλων αυτών των υπηρεσιών και ειδικότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι, στερούνται υπηρεσιών που απαλύνουν τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

8. Να παραμείνουν κλειστά τα Δημαρχεία στις 30 Αυγούστου 2012, ημέρα πραγματοποίησης του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα .

Αναμένοντας τις αποφάσεις του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, επισημαίνουμε ότι αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα αυτά οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές και κλιμακούμενες

Ο Πρόεδρος
Της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας

Τετριμίδας Ευάγγελος
Δήμαρχος Μώλου – Αγ. Κων/νου

Δήμοι:15 προτάσεις για μείωση εξόδων, αύξηση εσόδων








Μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ, διευκολύνσεις και μειώσεις επιτοκίου στα δάνεια, πληρωμή των δημοτικών υπαλλήλων από το κράτος, φορολογική αποκέντρωση και καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας, ΕΣΠΑ για την Αυτοδιοίκηση είναι μερικές από τις 15 προτάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ τις οποίες θα κρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στην έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 29 Αυγούστου, προκειμένου να «περάσουν» και στο Έκτακτο Συνέδριο στις 30 Αυγούστου, ώστε να τις εγκρίνουν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση των εσόδων των δήμων. Αφορά δε τόσο θεσμικά θέματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος για το Δημόσιο (για παράδειγμα η καθολική χρήση δημοτικής ενημερότητας ή η διαδικασία μισθολογικής δαπάνης δήμων από Ενιαία Αρχή Πληρωμών) αλλά, κυρίως, οικονομικά με μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος.

Τα 15 θέματα (και οι επεξηγήσεις τους) είναι τα εξής:

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με τουλάχιστον ένα χρόνο περίοδο χάριτος από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων: Σήμερα, ο συνολικός δανεισμός των δήμων, στο Ταμείο και σε ιδιωτικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Όπως έλεγε μέλος της οικονομικής επιτροπής στην aftodioikisi.gr, τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται κανονικά, διότι «τα χρήματα παρακρατούνται στην "πηγή"».

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων: Πρόκειται για το 1 δισ. ευρώ (χρέη σε προμηθευτές κατ' έτος), που συμπεριλαμβάνεται στα 6,3 δισ. ευρώ χρέος της Γενικής Κυβέρνησης.

Μείωση του κόστους δανεισμού των δήμων: Ζητεί να κατέβει το «πανάκριβο επιτόκιο» του ΤΠ&Δ από 6,9% που είναι σήμερα.

Μείωση του εργολαβικού οφέλους από 28% σε 18%: Με βάση το νόμο το εργολαβικό όφελος βγαίνει από την κοστολόγηση ενός έργου + 28% (το οποίο πηγαίνει άμεσα στον εργολάβο και πληρώνεται από τους δήμους).

Περιορισμός του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των δήμων: Οι δήμοι, όπως και οι ΔΕΥΑ, ζητούν τιμολόγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, με βάση το βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι το οικιακό. «Δεν είναι κρατικές επιχειρήσεις οι δήμοι;

Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των σχολείων και των ΝΠΔΔ αυτών (παιδικών σταθμών κ.λπ.): Η οικονομική επιτροπή αναφέρεται στο πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν οι δήμοι για τα σχολεία. Μέχρι στιγμής, δε, όπως έχει καταγγείλει η ΔΟΕ, δεν έχει γίνει η καταβολή της δεύτερης δόσης για το σχολικό έτος 2011-2012.

Καθολική χρήση της δημοτικής ενημερότητας: Εάν κάποιος χρωστά στο δήμο, να μην μπορεί να κάνει τίποτε. Να μπλοκάρεται η όποια δραστηριότητά του.

Διαδικασία μισθολογικής δαπάνης δήμων από Ενιαία Αρχή Πληρωμών: Οι δημοτικοί υπάλληλοι να πληρώνονται άμεσα από το κράτος.

Δημιουργία προγράμματος Τοπικής Αυτοδίοικησης στο ΕΣΠΑ: Η οικονομική επιτροπή το θεωρεί ως «απαραίτητο εργαλείο» για την ανάπτυξη των δήμων.

Ενεργοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας: Αν και εξετάζεται ως πρόταση από την οικονομική επιτροπή για το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ωστόσο, πολλά μέλη τους το θεωρούν... πρόγραμμα εφαρμοζόμενο «στη χώρα της φαντασίας», πολλώ δε μάλλον όταν ο ΟΑΕΔ -παρά τα συμφωνημένα- ζητεί από τους δήμους να το πληρώσουν αυτοί.

Ενεργοποίηση του Πράσινου Ταμείου: Το συγκεκριμένο ταμείο έχει ως «κεφάλαιο» 1 δισ. ευρώ, το οποίο πήγε στο ΤΠ&Δ, «αλλά μέχρι σήμερα οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ».

Συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οργάνωση και λειτουργία των κτηματογραφικών γραφείων: Από τη λειτουργία αυτή, οι δήμοι θα παίρνουν προμήθεια, άρα και έσοδα στα ταμεία τους.

Κάλυψη των δύο περιφερειών (Στερεά, Ν. Αιγαίο) από τα υπόλοιπα του ΘΗΣΕΑ: Οι δύο συγκεκριμένες περιφέρειες, σύμφωνα με το ΕΣΠΑ, είναι «πλούσιες», άρα έχουν και μικρότερη χρηματοδότηση.

Κλιμακωτή εφαρμογή του φόρου παρεπιδημούντων (από 0,5% - 2%): Σήμερα, είναι 0,5%. Πρόκειται για όλα αυτά που πληρώνουμε για να μένουμε ή να καταναλώνουμε σε μια πόλη, για το φαγητό, τα ξενοδοχεία, τη διανυκτέρευση, τις καφετέριες κ.λπ.

Φορολογική αποκέντρωση: Να συμμετέχει η Αυτοδιοίκηση στην είσπραξη των φόρων, με το δικό της μηχανισμό, τις Ταμειακές Υπηρεσίες (σ.σ.: τα μικρά νησιά δεν έχουν), αλλά και να γίνει δίκαιη ανακατανομή στους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ποιά παιδιά από τον δήμο μας πέρασαν σε σχολές

Συγχαρητήρια στα παιδιά που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα Γενικά  Λύκεια και το ΕΠΑΛ του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας.

Το Ε.Β. εκφράζει τις θερμότερες ευχές για καλή σταδιοδρομία στους μαθητές που συμμετείχαν με επιτυχία στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σας παρουσιάζει τους πίνακες των επιτυχόντων αποφοίτων Γενικων Λυκείων και ΕΠΑΛ   του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας.

Επιτυχόντες Ν. Ευβοίας ΕΠΑΛ Μαντουδίου

ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΖΕΡΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΛΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Ε.Ν ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤ
 
ΜΟΥΡΤΖΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΤΑΘΑΡΑ ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΣΑΣ



Την... γλιτώνει, για την ώρα, το λιμάνι Μαντουδίου - Δείτε ποιά λιμάνια ιδιωτικοποιούνται


Το υπο κατασκευή λιμάνι Μαντουδίου
Το υπουργείο Ναυτιλίας να προκρίνει την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών με τουριστικό ενδιαφέρον.Σε αυτη την κατηγορία είναι και το υπο κατασκευή λιμάνι Μαντουδίου που θα συνδέσει την Εύβοια με τις Βόρειες Σποράδες. Μόλις πέρυσι το Σεπτέμβρη του 2011 ο Συμεών Κεδίκογλου ενημέρωσε για την  ένταξη του λιμανιού Μαντουδίου στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για 151 σημαντικά έργα που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Φέτος ενα χρόνο μετά οι προόπτικες του λιμανιού έχουν αλλάξει. Προς το παρόν το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης διαχειρίζεται το λιμάνι Μαντουδίου. Η Χερσαία Ζώνη του Λιμένος (ΦΕΚ1265 Δ/ 4/12/92)   συμπεριλαμβάνει εκτός απο τον χώρο του λιμανιού ολόκληρη την παραλία του Κυμασίου.
Η Χερσαία Ζώνη του Λιμένος  Μαντουδίου (ΦΕΚ1265 Δ/ 4/12/92)  (καφέ γραμμή)  συμπεριλαμβάνει  ολόκληρη την παραλία του Κυμασίου.

Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μεταφέρεται, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε:

Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Αλιμο, Υδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη, έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.



Αντίθετοι οι δήμαρχοι με την ιδιωτικοποίηση λιμανιών

«Κόκκινο» πανί για τους περισσότερους δημάρχους της χώρας αποτελεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης λιμανιών των περιοχών τους, ενώ την ίδια ώρα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την προσεχή Πέμπτη. Το θέμα όμως θα απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη.

Λόγω της ασάφειας και των χρονοτριβών που έχουν σημειωθεί για την οριστική μεταβίβαση των Λιμενικών Ταμείων στους δήμους, με παράλληλη κατάργηση των προηγούμενων, οι δήμαρχοι ζητούν σαφή νομοθετική ρύθμιση που θα διευκρινίζει ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία που έχουν συσταθεί με βάση το Ν.2798/99 και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, λειτουργούν νομίμως από της συστάσεως τους, ανεξαρτήτως αν έχει εκδοθεί ΠΔ για την κατάργηση των προϋπαρχόντων κρατικών λιμενικών ταμείων.

«Λάδι» στη φωτιά πάντως, έρχονται ναι ρίξουν και οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για «πρόθεση» του υπουργείου Ναυτιλίας να προκρίνει την ιδιωτικοποίηση περιφερειακών λιμανιών με τουριστικό ενδιαφέρον.

Υπό το φως των εξελίξεων και με καταγεγραμμένες τις αντιδράσεις των δημάρχων πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στο Ηράκλειο ευρεία σύσκεψη για το θέμα της ιδιωτικοποίησης λιμανιών της Κρήτης, παρουσία του γενικού γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ στη συνάντηση που γίνεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετέχουν ο γενικός γραμματέας, εκπρόσωποι των δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Αγίου Νικολάου, καθώς και οι διοικήσεις των Λιμενικών Ταμείων και των Οργανισμών Λιμένων.

Να σημειωθεί ότι ήδη ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης έχει αποστείλει επιστολή στους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη με την οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση τόσο του ίδιου όσο και της Δημοτικής Αρχής στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Σούδας και ζητεί την υπαγωγή του στην αρμοδιότητα του Δήμου, μέσω της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου του Νομού Χανίων στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Παράλληλα, στην Καλαμάτα οδηγείται προς αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ το λιμάνι, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Παν. Νίκας, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, με τον οποίο συζήτησαν τη διοίκηση και την ανάπτυξη του λιμένα της Καλαμάτας. Όπως είπε ο κ. Νίκας, ως προς την αξιοποίηση του λιμανιού υπάρχει σκέψη για λειτουργία μαρίνας στην ανατολική πλευρά του. Αναφερόμενος δε στη λειτουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, είπε ότι η διαδικασία προχωρεί σύμφωνα με αυτά που διαλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται πως τα Λιμενικά Ταμεία «πέρασαν» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το νόμο 2798/1999 που προέβλεπε πως με ΠΔ οι αρμοδιότητες μπορούν να μεταφερθούν στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία που θα συσταθούν ως ΝΠΔΔ. Ταυτόχρονα έπρεπε να προωθηθούν και ΠΔ με τα οποία θα καταργούνταν τα υφιστάμενα λιμενικά ταμεία, διαδικασία που προσέκρουσε στην «απροθυμία» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Με δεδομένο ότι οι δήμοι προχώρησαν στην προβλεπόμενη από το νόμο σύσταση Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε πρόβλημα και «σύγχυση» αναφορικά με τα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και τη μεταφορά προσωπικού.

Λύση δόθηκε εν μέρει με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που το 2005 έκρινε πως εφόσον τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία έχουν συσταθεί με ΠΔ, μπορούν να λειτουργούν και χωρίς να προηγηθεί το ΠΔ για την κατάργηση των προηγούμενων.

Ωστόσο, και με δεδομένη τη «χαώδη» εικόνα που διαμορφωνόταν, το υπουργείο Εσωτερικών και η πρώην αναπληρωτής υπουργός Φ. Γεννηματά αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση (365) του ΝΣΚ ώστε να μπορούν να συσταθούν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία χωρίς να έχει προηγηθεί ΠΔ κατάργησης των Κρατικών Λιμενικών Ταμείων. Ακολούθησε ο νόμος 4071/2012 που προβλέπει την σύσταση των νέων Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και τη συγκρότηση διοικητικών συμβουλίων, δίνοντας έτσι λύση και για τα περίπου 15 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, που δεν είχαν μέχρι τότε συσταθεί.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας: Κατεβάζουν ρολά οι δήμοι της Ηπείρου

Σήμερα 27 Αυγούστου 2012 συνεδριάζει η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας ( ώρα 11:00, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων, Λεωνίδου 9111) για τα οικονομικά και τις προτάσεις που θα καταθέσουν στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την κρίσιμη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. . Με ομαδικές παραιτήσεις απειλούν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας αν συνεχιστεί η οικονομική αποψίλωση της αυτοδιοίκησης. Στις 30 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

 Ένα μεγάλο ποσοστό δήμαρχων καταθέτει την άποψη ότι θα πρέπει να παραιτηθούν, καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να καταβάλλουν ούτε τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων.

Βαρύ ήταν το κλίμα για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και για το μέλλον της λειτουργίας δήμων και κοινωνικοπρονοιακών δομών τους, κατά τη διάρκεια τηςσυνεδρίασης της γενικής συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αποφάσισε το κλείσιμο των δήμων στις 30 Αυγούστου, ημέρα της διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Να σημειωθεί πως στην ίδια απόφαση κατέληξε το απόγευμα και η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας (εδώ).

«Κόκκινη γραμμή» για τους δημάρχους της Ηπείρου, τρεις δήμοι της οποίας είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο είναι τα... προεκλογικά και «νομικά κατοχυρωμένα» 300 εκατ. ευρώ του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, τα οποία ναι μεν τα υποσχέθηκε, όπως ο προκάτοχός του και νυν μέλος της συγκυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος, αλλά ακόμη «δεν είδαν» και μάλλον δε θα δουν, με δεδομένη την περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, που θα κατέβει στα... 70 εκατ. ευρώ.

Οι δήμαρχοι της Ηπείρου θα προτείνουν στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ δυναμικότατες κινητοποιήσεις, στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάτι το θετικό στη συνάντηση που θα έχουν οι δήμαρχοι με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στις 29 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.


Για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Αττικής, εδώ

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, όπου υπήρξε παραίτηση δημάρχου, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Ηπείρου, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, εδώ.

Για το αποτέλεσμα της ΠΕΔ Πελοποννήσου, εδώ.


Το 22% από τους 325 δήμους της χώρας είναι έτοιμο να κηρύξει πτώχευση στις αρχές Σεπτέμβρη.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις δήμους της χώρας να μην είναι σε θέση να καταβάλει τους μισθούς Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη. Το πρόβλημα είναι εντονότερο για 70 από αυτούς τους δήμους οι οποίοι ήδη έχουν άδεια ταμεία. “Στεγνά” όμως είναι τα ταμεία στο σύνολο σχεδόν των δήμων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το 90% από αυτούς δεν έχει ταμειακό υπόλοιπο, για να καλύψει τους μισθούς των δύο επόμενων μηνών. Αν και η σχετική υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 24 του ν.1080/’80, η πλειονότητα των δήμων έχει αναγκαστεί, λόγω της οικονομικής κατάρρευσής τους να αδειάσει τα ταμειακά αποθέματα και να προχωρεί σε μεταφορές χρημάτων από άλλους κωδικούς προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Πολλοί δήμοι υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη πτωχεύσει αφού δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τις καθημερινές ανάγκες τους.

Οι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και προχωρούν στη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τη Πέμπτη 30 Αυγούστου στην Αθήνα. Οι αιρετοί καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να καταστεί αντιληπτό ότι η οικονομική κατάρρευση της Aυτοδιοίκησης θα συμπαρασύρει σε αδιεξόδου πάνω από 250.000 επωφελούμενους από προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Σε αρκετούς δήμους της χώρας έχει ήδη σημειωθεί στάση πληρωμών καθώς έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους λόγω χρεών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Έδεσσας, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εδώ και καιρό. Χωρίς ρευστό έμεινε και ο δήμος Πρέβεζας καθώς δεσμεύτηκαν τα χρήματα του από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δήμους βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το επόμενο διάστημα δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Μάλιστα όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, υπάρχουν συνάδελφοί του που είναι απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες. Ενδεικτικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίοι έχουν προκηρύξει σειρά κινητοποιήσεων, ενώ θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνεται στο υπουργείο Εσωτερικών στις 30 Αυγούστου.

Επιστρέφει στις περιφέρειες η μεταφορά μαθητών

Την επιστροφή στις Περιφέρειες από τους δήμους της αρμοδιότητας της μεταφοράς των μαθητών προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνάντησής του, σήμερα Τετάρτη, με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Σύμφωνα με τον υπουργό η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αδυνατούν να ασκήσουν την αρμοδιότητα, με κίνδυνο λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μη μπορούν να μεταφερθούν οι μαθητές, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Επιλέγοντας ο υπουργός την εύκολη λύση της μετάθεσης ευθυνών παρέλειψε να διευκρινίσει ότι οι δήμοι ανέλαβαν την αρμοδιότητα από την 1 Ιανουαρίου 2012 και ότι οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω των υψηλών οφειλών του κράτους προς τους λεωφορειούχους καθώς επίσης ότι οι δήμοι έχουν ήδη διαθέσει από δικούς τους πόρους 140 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι οφειλές μεταφοράς μαθητών για το 2011.

Σε κάθε περίπτωση ο περιφερειάρχης Αττικής είπε ότι η όποια απόφαση πρέπει να συζητηθεί τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ώρα 10:00 με όλους τους περιφερειάρχες σε κοινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι ανάγκες του δήμου μας για μεταφορά μαθητών για  την νέα σχολική χρονιά






Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΟΑΕΔ: Δήμοι και Άνεργοι θα Πληρώσουν την Αυτεπιστασία

Στο δήμο μας 303 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και περιμένουν να απασχοληθούν με το πρόγραμμα αυτεπιστασίας.

Ο τέως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν βουλευτής Α' ΑθήναςΝικήτας Κακλαμάνης ρωτούσε να μάθει επιτακτικά από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο «ποιος θα πληρώσει το πρόγραμμα τηςαυτεπιστασίας: ο ΟΑΕΔ ή οι δήμοι» (i). Απάντηση δεν πήρε. Το ίδιο ρωτούσαν στις αρχές του χρόνου και άλλοι δήμαρχοι της χώρας, όταν άρχισαν να μειώνονται οι πόροι των δήμων, την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά(ii). Επίσης, απάντηση δεν πήραν. Μόνο ένα... θολό τοπίο στην αυτεπιστασία (iii).

Την καθαρή απάντηση την έδωσε πριν από μερικές ημέρες, όπως αποκαλύπτει σήμερα η aftodioikisi.gr, ο ίδιος ο ΟΑΕΔ: οι δήμοι (και, βεβαίως, οι άνεργοι που ανέμεναν πως και πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα) θα πληρώσουν την αυτεπιστασία. Απάντηση που τινάζει ουσιαστικά το πρόγραμμα «στον αέρα», αφήνει -για φέτος τουλάχιστον- 35.000 άτομα εκτός αγοράς εργασίας επί συνόλου 120.000 την τριετία 2012-2014 (iv).

Η «βόμβα» του ΟΑΕΔ

Στο έγγραφο του ΟΑΕΔ, με θέμα «Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των δήμων για την πρόσληψη προσωπικού μέσω του οριστικού κυλιόμενου πίνακα κατάταξης ανέργων έτους 2012 για εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία - Υπόδειξη επιλεγέντων από τα ΚΠΑ2» (Αρ. Πρωτ. 8127287/31-07-12), ο Οργανισμός κάνει λόγο, απευθυνόμενος στους δήμους, «για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία με ιδίους πόρους».

Η φράση αυτή ήταν που προκάλεσε και αναστάτωση στους δημάρχους, αλλά και αντιδράσεις, καθώς στην αυτεπιστασία ο ΟΑΕΔ καλύπτει τους εργαζομένους και οι δήμοι τα υλικά. Πολλώ δε μάλλον, όταν «η αυτεπιστασία είναι τεχνικό έργο και έχει ενταχθεί από πολλούς δήμους στη ΣΑΤΑ, η οποία φέτος... αγνοείται», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκαιας-Ρέντη Άκης Τούντας μιλώντας στηνaftodioikisi.gr.

Βρούτσης: Λύση πριν από το Έκτακτο Συνέδριο

Το θέμα αυτό έθεσαν, εξάλλου, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση Πολιτείας και ΟΑΕΔ, και οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (v), ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στην άμεση επίλυση του θέματος, και μάλιστα -όπως τους είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας- θα έχει δώσει γραπτή απάντηση-λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον πριν από την προσεχή Πέμπτη 30 Αυγούστου, οπότε και διεξάγεται στην Αθήνα το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα μειωμένα οικονομικά των δήμων (vi).

Η προέβλεπε η «συμφωνία κυρίων» για την αυτεπιστασία

Σύμφωνα με τα όσα είχε σχεδιάσει το 2011 το υπουργείο Εσωτερικών και ο Χ. Καστανίδης (στην ουσία ο υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος είχε και την, όπως αποδεικύνεται, μη υλοποιήσιμη τουλάχιστον επί του παρόντος, ιδέα), προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτεπιστασίας με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων, θα δεσμεύονταν για μία 25ετια τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ, που το 2010 ξεπέρασαν τα 128 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αποτελούσαν την εγγύηση για δάνειο ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφορικά με τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές, 625 ευρώ και 320 ευρώ το μήνα αντίστοιχα ανά εργαζόμενο, θα καταβάλλονταν από τον ΟΑΕΔ. Οι αμοιβές από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου και οι ασφαλιστικές εισφορές από κονδύλια του ίδιου του Οργανισμού.

O «προφήτης»

Βέβαια, ο νυν υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε προϊδεάσει για το άδηλο μέλλον του προγράμματος, όταν πρόσφατα άφηνε αιχμές κατά του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου (vii). Κάτι προφανώς ήξερε παραπάνω, καθώς και ο ίδιος αν και από τις 19 Ιουλίου ανακοίνωνε πως υπέγραψε με τους συναρμόδιους υπουργούς την απόφαση για τα 299 εκατ. ΣΑΤΑ (viii), τελικά υπέβαλε το αίτημα 15 ημέρες μετά προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης (ix). Και μέχρι σήμερα;ΣΑΤΑ ΜΗΔΕΝ (χρήματα που προέρχονται από το ΠΔΕ για τους δήμους μέσω του φόρου ζύθου, διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας).


Παραπομπές: (i), (ii), (iii), (iv), (v), (vi), (vii), (viii), (ix)

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Eπίσημη αίτηση θέλει ο Ψαρρός για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στο δήμο

Δυο παγκόσμιες πρωτοτυπίες στο δήμο μας αποκάλυψε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τέταρτη 22 Αυγούστου.

  1. Το απλό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι αρκετό για τους κ. Ψαρρό, Καντζούρα και Στεργίου. Χρειάζεται να συνοδεύεται από επίσημο αίτημα του επενδυτή για  να μπορέσει να ανταποκριθεί η δημοτική αρχή.
  2. Η δημοτική αρχή οπως προκύπτει απο τα λεγόμενα εξετάζει μόνο τα αιτήματα συλλόγων και ατόμων τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια συμπεριφοράς. Τα αιτήματα και προτάσεις των άλλων συλλογικοτήτων  εκτός  εγκεκριμένης λίστας του δημάρχου, ανεξάρτητα απο την ποιότητα τους, δεν αξιολογούνται και δεν αξιοποιούνται.  H δημοτική αρχή έχει  δυο κατηγορίες δημοτών και συλλογικοτήτων και συμπεριφέρεται ανάλογα. 

Όλα αυτά προέκυψαν στην συζήτηση του ερωτήματος του συλλόγου Κηρέας για τις ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος σε σχέση με το ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για την δημιουργία οικισμού 5.000 κατοικιών στο Προκόπι που δημοσίευσε η εφημερίδα Κέρδος. Καταρχήν, το θέμα (λες και εκδηλώνεται κάθε μέρα ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις) κρίθηκε ήσσονος σημασίας από την δημοτική αρχή και υποβαθμίστηκε στην 18η θέση  συζήτησης που ήταν και η τελευταία στην λίστα θεμάτων προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η συζήτηση του θέματος έχει μαγνητοσκοπηθεί από την Ελεύθερη Φωνή από όπου προέρχονται και τα παρακάτω στοιχεία.



Το βίντεο της Ελεύθερης Φωνής


κ. Μπαλαμπάνης, σύλλογος Κηρέας: "Να δημιουργηθούν οι θεσμικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να έρθουν τέτοιες επενδύσεις"


Ο κ. Μπαλαμπάνης πρόεδρος του συλλόγου Κηρέας  εξήγησε στην τοποθέτηση του ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής βιάζεται και ζητά μεγάλη ρυμοτομημένη έκταση στο δήμο μας η οποία όμως δεν υπάρχει. Παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς ο δήμος μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσελκύσει τέτοιες επενδύσεις στο μέλλον στα πλαίσια  των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων της περιοχής που εκπονηθήκαν από το δήμο  πριν από δυο μήνες με την δημιουργία ΠΕΡΠΟ και κάποιες fast track διαδικασίες για την καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων. Κάλεσε την δημοτική αρχή να αξιολογήσει αυτές τις προτάσεις και μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και ενδιαφερομένους επενδυτές να βρεί κατάλληλες εκτάσεις για τέτοιου είδους τουριστικές επενδύσεις.



κ. Καντζούρας: "Δηλαδή γίναμε ξαφνικά τουριστική περιοχή;" .... "Δεν μπορούμε να εξετάσουμε τις προτάσεις γιατί έρχονται απο τον σύλλογο Κηρέας"

Στον κ. Μπαλαμπάνη απάντησε ο κ. Καντζούρας αντιδήμαρχος στην ενότητα Κηρεως που αφού μίλησε απαξιωτικά για τον ενδιαφερόμενο επενδυτή επειδή  «έστησε ένα περίπτερο στην Ρωσία και υπόσχεται οικήματα για τους Ρώσους στην Ελλάδα!» έστρεψε με εμπαθή τρόπο τα πυρά του εναντίον του συλλόγου Κηρεας και της δράσης του. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη και αποχώρηση από την αίθουσα των εκπροσώπων του συλλόγου Κηρέας. 

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του κ. Καντζούρα που αντικατοπτρίζουν την αρνητική προδιάθεση του με μια δόση απέχθειας προς την προοπτική για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Καντζούρας: «…  τι γίνεται εδώ;.. ξαφνικά γινόμαστε τουριστική περιοχή; ....»

Εν ολίγοις δηλώνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση γιατί έρχεται από τον σύλλογο Κηρέας «ωραία να γίνει δεχτό.. Εδώ ήρθαμε να έχουμε προτάσεις.. από προτάσεις δεχόμαστε πάρα πολλές; αλλά ποιος τις κάνει;»

Οκ. Καντζούρας συνεχίζει να απαξιώνει την πρόταση γιατί έρχεται από τον συγκεκριμένο σύλλογο:  «Εδώ βλέπω προτάσεις. Να πάμε να τον βρούμε να τον πιάσουμε [τον επενδυτή].  Τι είναι αυτά  ρε παιδιά; … είμαστε σοβαροί;»


Για την ιστορία ως γνωστόν το όνομα του κ. Καντζούρα έχει στενά συνδεθεί με την επιλογή βιομηχανικών επενδυτών όπως η εταιρεία Ξυλομοντάζ στο Κυμάσι Μαντουδίου, η Water for People and Peace  στο Παρασκεύορεμα, τα ναυπηγεία Λάμδα Ναύς ΑΕ  και πρόσφατα με την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων του ομίλου ΤΕΡΝΑ. Οι δυο πρώτες εταιρείες μυστηριωδώς έφυγαν από την περιοχή, ή δε τρίτη  εταιρεία από τον παραπάνω κατάλογο  χαίρει αδικαιολόγητης  ασυλίας από την δημοτική αρχή  και δεν πληρώνει ενοίκια στο δήμο για 2 χρόνια τώρα.



Η αντιπολίτευση: "να αξιολογηθούν και να εξεταστούν οι προτάσεις του συλλόγου". 

Στις τοποθετήσεις τους οι κύριοι Περήφανος και Λιαγκάκης από την αντιπολίτευση ζήτησαν να αφεθούν κατά μέρους οι επιθέσεις  εναντίον του συλλόγου και να εξεταστούν οι συγκεκριμένες του προτάσεις και αν είναι υλοποιήσιμες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν στην περιοχή τέτοιες  τουριστικές επενδύσεις. Ο κ. Λιαγκάκης διαχώρισε την θέση του λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι τέτοιες δραστηριότητες όπως ο οικισμός 5.000 διαμερισμάτων θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή  αλλα ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι προτάσεις του Κηρέας και  άλλες προτάσεις και το αν μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τέτοιες επενδύσεις.



 κ. Στεργίου: "να έρθει εδώ η εταιρεία .. να υποβάλει ένα αίτημα στο δήμο"

Ο αντιδήμαρχος Ελυμνίων κ. Στεργίου έκανε λόγο για δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και υιοθέτησε την παθητική στάση ενός τυπικού γραφειοκράτη αναφέροντας ότι  «Αυτή η εταιρεία …δεν ήρθε ποτέ στο δήμο στην δημοτική αρχή … Ναι μεν μπορεί  να υπάρχει ενδιαφέρον …. Αν υπάρχει κάτι οφείλει η εταιρεία ..να έρθει εδώ να υποβάλει ένα αίτημα στο δήμο».



 κ. Ψαρρός: "Δεν μπορεί ο δήμος  ...να τρέχει σε ένα εργολάβο"

Το λόγο πήρε ο  δήμαρχος κ. Ψαρρός.  Για την εταιρεία που εκδήλωσε δημόσια το επενδυτικό της ενδιαφέρον μέσω της εφημερίδας Κέρδος έβγαλε το αβίαστο συμπέρασμα,  χωρίς  να δείχνει ότι έχει διερευνήσει το θέμα, ότι «Είναι εργολάβος οικοδομών.. παίζει τα δικά του επικοινωνιακά παιχνίδια …με διάφορους τρόπους  … είναι γνωστό πως παίζουν αυτοί οι επιχειρηματίες… Όσον αφορά τους Ρώσους έχουμε κάνει επαφές και κουβέντες, ….έχουν ενδιαφέρον για το προσκύνημα  επισήμως όμως δεν έχουν τίποτα»

Και αυτός σαν γνήσιος γραφειοκράτης ξεχνώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας και πόσο δύσκολο είναι το  επενδυτικό κλίμα  είπε ότι ..«Δεν μπορεί ο δήμος από ένα δημοσίευμα ...να τρέχει σε ένα εργολάβο»



Το τρέχον οικονομικό και επενδυτικό κλίμα δεν δίνουν την πολυτέλεια για τέτοιου είδους αδράνεια,  παθητικότητα και ράθυμες γραφειοκρατικές νοοτροπίες από τον δήμο. Ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να βγουν από τα γραφεία τους, να αναζητήσουν τους επενδυτές, να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης, να διαβουλευτούν εποικοδομητικά με την τοπική κοινωνία και όλες τις συλλογικότητες.

Ο σύλλογος Κηρέας από την πλευρά του  έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση που εξηγεί τι προσδοκούσε από την δημοτική αρχή, παραθέτει τις προτάσεις που έκανε και ασκεί την κριτική του.





Kireas.org : Αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την επένδυση των 5.000 διαμερισμάτων. Τι μπορεί να γίνει; 

Χθες 22/8/12 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το ερώτημα του Kireas.org για τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας να προωθήσει την δημιουργία οικισμού 5.000 διαμερισμάτων για την οποία ενδιαφέρθηκαν Ρώσοι επενδυτές. Το Ρώσικο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας Μπατιστάτος για την περιοχή μας σε μια περίοδο που άλλοι δήμαρχοι της χώρας τρέχουν ανά τον κόσμο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία να βρουν και να προσελκύσουν επενδυτές και τουρισμό. 

Η αναμενόμενη απάντηση θα ήταν ότι η Δημοτική αρχή αξιολόγησε την πρόταση, στάθμισε τα υπέρ και τα κατά, κάλεσε τον επενδυτή στην περιοχή, αξιολόγησε τις ανάγκες του και προσπάθησε να δώσει λύσεις για να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα εμπόδια υλοποίησης της και να δοθούν διασφαλίσεις στις τυχόν ανησυχίες του επενδυτή. Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/8/12 έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως καμία ενέργεια, αλλά ούτε και προτίθεται να κάνει. 

Ο Kireas.org επικοινώνησε με τον επενδυτή και ενημερώθηκε ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει άλλα αναζητεί γη που είναι ρυμοτομημένη για την δημιουργία τέτοιων οικισμών. Τέτοιες εκτάσεις δεν υπάρχουν σε αυτό το μέγεθος στο δήμος μας και το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για αυτή και τέτοιου είδους επενδύσεις τώρα και στο μέλλον. Ο δήμος Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη τέτοιου είδους παραθεριστικού τουρισμού λογω του ιδιαιτερου φυσικού περιβάλλοντος, κάτι βέβαια που επιβεβαιώνεται και στο 5ετές επιχειρησιακό του σχέδιο. 

Για να μπορέσει ο δήμος να προσελκύσει και να κρατήσει επενδύσεις σαν και αυτή που έδειξαν ενδιαφέρον οι Ρώσοι θα πρέπει να τους εξασφαλίσει την θεσμική δυνατότητα πολεοδόμησης κατάλληλων εκτάσεων. Μετά από διερεύνηση του θέματος από πολεοδομική και χωροταξική άποψη ο Kireas.org κατέληξε ότι αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: 

1. Δημιουργία των Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.) του Ν 2508/1997. Συγκεκριμένα για την Εύβοια ειδικά δίνονται κατευθύνσεις για την δημιουργία ΠΕΡΠΟ στα ΦΕΚ 1026 Δ/05.12.2001 και ΦΕΚ 1370 Δ/16.12.2003. Δεδομένου ότι αυτή την περίοδο εκπονούνται τα ΓΠΣ για τις δημοτικές ενότητες Κηρέως και Ελυμνίων και το ΣΧΟΑΠ Νηλέως, ο δήμος μας θα μπορούσε να ζητήσει από τους μελετητές να συμπεριλάβουν ΠΕΡΠΟ σε ελκυστικές για τους επενδυτές περιοχές, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, εφόσον μάλιστα οι αναθέσεις των παραπάνω χωροταξικών μελετών έχουν γίνει πρόσφατα. 

και 

2. Αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στο δήμο με αλλαγή της ταυτότητας τους σε "Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού" του Ν. 3986/2011 με την διαδικασία του μηχανισμού των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακίνητων ( Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) (αρ.12 του 3986/2011) με αίτηση στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος υλοποίησης της επένδυσης και θα μπορούσε ίσως να δελεάσει τους ενδιαφερομένους επενδυτές για τον οικισμό των 5.000 διαμερισμάτων. 

Ο Kireas.org παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία στο δημοτικό συμβούλιο στις 22/8/12. Τέτοιες επενδυτικές περιπτώσεις ή προοπτικές που βασίζονται στην οικιστική-τουριστική ανάπτυξη χρειάζονται την υποστήριξη όλων των εκφράσεων της κοινωνίας. Δυστυχώς όμως και πάλι δια στόματος του αντιδημάρχου κ. Καντζούρα και αργότερα του δήμαρχου κ. Ψαρρού, αντί απάντησης και δημιουργικού προβληματισμού πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα, ο σύλλογος δέχτηκε μια ακόμη ακατανόητη επίθεση αμφισβήτησης της οντότητας του ως να ήταν αυτό το συζητούμενο θέμα. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για να προσελκύσει αυτή την επένδυση άλλα και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το σύλλογο για το μέλλον. Για να αποφευχθεί περαιτέρω όξυνση της ατμόσφαιρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβολές, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση. 

Ευχή όλων σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχουμε περιέλθει είναι να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση υγιών τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή πέρα από την στενόμυαλη μικροπολιτική και στείρα αντιπαράθεση.  

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πυροτεχνήματα τα χρήματα για δημοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις

Με την 169/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας
Άννας διατέθηκε πίστωση 25.000 Ευρώ για «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ». Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το ποσό διατέθηκε για την αγορά πυροτέχνημάτων. Με την ΑΔΑ: Β4ΓΙΩΛ5-Θ20 ο δήμος ανέθεσε στην Επιχείρηση «ΝΑΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ» την προμήθεια πυροτεχνημάτων ποσού ΕΥΡΩ 4.920 (Το ένα πεμπτο του προϋπολογισμού για Πολιτιστικές Εκδηλώσεις). Υπάρχει πρόοδος από πέρυσι που είχαν ξοδευτεί 10.000 Ευρώ σε πυροτεχνήματα. Για τις πλουσιες πολιτιστικές του εκδηλώσεις του Δήμου Ερέτριας «ΚΑΝΑΡΕΙΑ» και «ΑΜΑΡΥΝΘΙΑ¨" δαπανήθηκαν μόνο 1.250 Ευρώ σε πυροτεχνήματα.
Ο δημος μας ανέθεσε στην Επιχείρηση «ΜΠΕΛΜΕΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ» απο το κονδυλι για τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του 2012 την ηχητική κάλυψη εκδηλώσεων για το ποσό των 5.227,50 Ευρώ.

Βαλκανικά μαγειρέματα στο Τρίγωνο






Βαλκανικά μαγειρέματα στο Τρίγωνο” είναι το θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει από την Παρασκευή 31 Αυγούστου έως και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, στο Σπήλαιο Τριγώνου δήμου Ορεστιάδας, ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου “Η Γαία” σε συνεργασία με το Εμπορικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο Αδριανούπολης, την Ένωση εστιατόρων μαγείρων Σταρα-Ζαγόρας , το Εμπορικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο Στάρα -Ζαγόρας ,με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, του Δήμου Ορεστιάδας, του Επιμελητηρίου Έβρου και της Ένωσης πολιτιστικών φορέων Έβρου.


Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη του τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής με την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προιόντων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα γίνει επίδειξη ανοίγματος παραδοσιακού φύλλου από μάστορες Έλληνες ,Βουλγάρους και Τούρκους καθώς και η ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών τους.

Θα γίνει επίσης, επίδειξη εφαρμογών παραδοσιακού φύλλου στην σύγχρονη γαστρονομία από τον chef της Ελλάδας Φωτιάδη Νικόλαο, της Βουλγαρίας Σβετεζάρ Νένοφ και της Τουρκίας Kemal kilic ενώ θα πραγματοποιηθεί Έκθεση τοπικών προϊόντων από 15 τοπικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα « Κοινές διατροφικές συνήθειες των λαών της περιοχής»

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Με το ταξιδάκι του δημάρχου στην Καππαδοκία, τον ΟΕΥ και τον οικισμό των 5.000 διαμερισμάτων θα ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη στις 22/8

Την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 στις 18.00 μ.μ θα γινει τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου Μελά στη Λίμνη.

Πέρα απο τα αιτήματα των δημοτών, την παραδοσιακή αναθεώρηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, τα πρόστιμα για εμπορικές παραβάσεις (λειτουργία χωρίς άδεια, αυθαίρετη αλλαγή  χωρου, ωράριο, κλπ) ξεχωρίζουν τα παρακάτω θέματα:

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το ταξιδάκι πρόκληση του δημάρχου στο Προκόπι ( Ürgüp) Καππαδοκίας (σε πρόωρη ανταπόδοση άναλογης επίσκεψης απο το δήμαχο του Ürgüp πριν 5 μήνες, το 19/3/12).

 Καππαδοκία 
Η αδελφοποιηση των δυο δήμων υπογράφηκε στο Μαντούδι στις 14 Μάιου του 2005 μεταξύ του δημάρχου Κηρέως κ. Γ. Τριάντη και του κ.  Bekir Odemis δημάρχου Urgup Καππαδοκίας. Ο κ. Τριάντης δεν ανταπέδωσε ποτέ την επίσκεψη του Τούρκου δημάρχου μέχρι το τέλος της θητείας του  31/12/2006.
Απο την τελετή αδελφοποίησης Μαντούδι 14/5/2005
Δεν πέρασαν 5 μήνες
O  διαδοχος του κ. Τριάντη, Πρόδρομος Ενωτιάδης (σαν δήμαρχος Κηρέως) επισκέφτηκε το Προκόπι (Ürgüp) Καππαδοκίας στις 12-19/11/ 2008 με άλλους δημάρχους απο την Εύβοια με την ευκαιρία της τελετής αδελφοποίησης του δήμου Ιστιαίας με το δήμο Σινασσού Καπαδοκίας (Mustafapaşa). Οι Τούρκοι ανταπέδωσαν αυτή την επίσκεψη μετά απο 3 χρόνια, φέτος το Μάρτη. Ο δικός μας δήμαρχος κ. Ψαρρός, σπάζοντας την διακριτικότητα  των προκατόχων του κ. Τριάντη και Ενωτιάδη θέλει να  ανταποδώσει την επίσκεψη  5 μήνες μετά απο την Τούρκικη αποστολή και ενω ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.


Αναμνηστική φωτογραφία απο την επίσκεψη του δημάρχου
Κηρέως κ. Ενωτιάδη στην Καππαδοκία και το Ürgüp τις 12-19/11/2008

Απο την επίσκεψη του Δήμαρχου του Ürgüp Fahri Yildiz στο δήμο μας στις 19/3/2012


Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ευρώπη για τους Πολίτες, 2007-2013" επιδοτεί με 5.000 έως 25.000 ευρώ συναντήσεις πολιτών αδελφοποιηµένων πόλεων που συνίστανται στη συνεύρεση διαφόρων πολιτών από αδελφοποιηµένες πόλεις, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εταιρική σχέση µεταξύ των δήµων για την ενίσχυση της αµοιβαίας γνώσης και κατανόησης µεταξύ πολιτών και πολιτισµών. Για να πάρει την επιδότηση ο δήμος πρέπει να εξασφαλίσει τη συµµετοχή τουλάχιστον εικοσιπέντε (25) προσκεκληµένων συµµετεχόντων. Το ήµισυ (50%) των συµµετεχόντων θα πρέπει να αποτελείται από µη αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δηµοτικούς λειτουργούς. Η µέγιστη διάρκεια της συνάντησης θα πρέπει είναι 21 ηµέρες. Ο δήμος απο ότι είναι γνωστό στο Διαυγεια δεν έχει υποβάλλει αίτηση για αυτη την μικρή επιδότηση και κατα πάσα πιθανότητα θα επιβαρυνθεί ο  δήμος μας για τα έξοδα της αποστολής που δεν έχει ξεκάθαρους στόχους και οφέλη για το δήμο. Πόσο θα στοιχίσει και ποιος θα το πληρώσει αυτο το ταξιδάκι;



Ενδιάφερον Ρώσων επενδυτών για την κατασκευή οικισμού 5.000 κατοικίων στο δήμο μας.  Πρόκειται για το ερώτημα του συλλόγου Kireas.org για το ενδιαφέρον από Ρώσους επενδυτές για την δημιουργία οικισμού 5.000 διαμερισμάτων στο δήμο μας" που δημοσιευτηκε στην εφημερίδα Κερδος.  Εύστοχο έιναι σχετικό σχόλιο της Ελέυθερης Φωνής που αναρωτιέται γατι το θέμα είναι τελευταίο στην λίστα και τελειώνει με το ότι "Οποιοσδήποτε άλλος Δήμος της χώρας θα είχε τρέξει ώστε στην περιοχή του να υπάρξουν τέτοιες επενδύσεις, ειδικά αν είχε εκδηλωθεί και ενδιαφέρον και δεν θα περίμενε κανένα Σύλλογο να φέρει το θέμα σε συνεδρίαση συμβουλίου. Γιατί ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας δεν παλεύει για να έρθουν υγιείς επενδύσεις στον τόπο του;;;; Ας ελπίσουμε, για το καλό της περιοχής η Δημοτική Αρχή να μας διαψεύσει στην προσεχή συνεδρίαση"

Τροποποίηση Ο.Ε.Υ Δήμου

Ο Οργανισμος Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου (Ο.Ε. Υ.) του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας  εγρίθηκε στις 21/9/2011 (ΦΕΚ 2092/Β/21-9-2011) και περιλαμβάνει  τις παρακάτω οργανικές μονάδες ομαδοποιημένες σε ενότητες συναφούς σκοπού και αντικειμένου:

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΛΙΜΝΗ)
ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
1. Γραφείο Δημάρχου (Μαθά Αθηνά).
2. Νομική Υπηρεσία
3. Αυτοτελές Γραφείο Διοικητικής Βοήθειας
4. Αυτοτελές Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας
ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1. Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής (αρμόδιος Νίκος Σκουμπρής) που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρακάτω γραφεία:
α) Γραφείο Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης
β) Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ( Επικεφαλής: Αρβανίτης Νικόλαος)
1. Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης  που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρακάτω γραφεία:
α) Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας
β) Γραφείο Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Απασχόλησης και Τουρισμού
ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
1. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:
α) Τμήμα Πολεοδομίας
β) Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας (επικεφαλής: Νίκος Σκουμπρής)
1. Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρα κάτω γραφεία:
α) Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
β) Γραφείο Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας
γ) Γραφείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού
1. Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:
α) Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου
β) Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης, Ληξιαρχείου και Αλλοδαπών
γ) Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας
δ) Τμήμα Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου και Προμηθειών
ε) Τμήμα Εσόδων, Περιουσίας και Ταμείου
στ) Τμήμα ΚΕΠ Λίμνης
2. Αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ το ΜΑΝΤΟΥΔΙ
1. Γραφείο Διοικητικών, Οικονομικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
2. Γραφείο Συντήρησης Υποδομών
3. Γραφείο ΚΕΠ

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ την ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
1. Γραφείο Διοικητικών, Οικονομικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
2. Γραφείο Συντήρησης Υποδομών
3. Γραφείο ΚΕΠ
Η επάνδρωση αυτών των υπηρεσιών ΟΕΥ προκαλεί ετήσια δαπάνη ύψους 1.865.536,00 € 

Η ΕΕΤΑΑ έχει εκδόσει ένα οδηγό προσαρμογής των προτύπων σχεδίων Ο.Ε.Υ. των νέων Δήμων


Επιταχυνσιογράφος. Το Δ.Σ. θα συζητήσει στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργία και Έναρξη Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων» (σεισμολογικών οργάνων που καταγράφουν την ισχυρή σεισμική κίνηση) έχει σχεδιαστεί η πύκνωση και λειτουργία ενός τηλεμετρικού δικτύου για την άμεση συλλογή πληροφοριών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.Το Μαντούδι έχει επιλεγεί ως τόπος εγκατάστασης επιταχυνσιογράφου. Προκειμένου ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας να έχει άμεση πρόσβαση στις καταγραφές του επιταχυνσιογράφου σε 24ωρη βάση, είναι αναγκαία η πρόσβαση στο διαδίκτυο (INTERNET μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ή οτιδήποτε άλλο με δωρεάν Static IP εφόσον υπάρχει). 



Αναλυτικά την Τετάρτη θα συζητηθούν τα πιο κάτω  θέματα στο Δ.Σ.:

  1. Αίτημα Τσαμπάση Κων/νου για ανανέωση μίσθωσης του Αγροτικού Ιατρείου Τρουπίου.
  2. Αίτημα Μπεκάκου Γεωργίου για εξεύρεση πρόσβασης σε κτίσμα του.
  3. Αίτημα Τσαρπαλιά Ασημούλας για αποχαρακτηρισμό της ιδιοκτησίας της στο Ο.Τ Γ 125 του Μαντουδίου.
  4. Εγκατάσταση Επιταχυνσιογράφου σε χώρο του Δημοτικού κτιρίου Μαντουδίου
  5. «Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος 2012 για την διόρθωση τίτλου συνεχιζόμενου έργου»
  6. Προσωρινή & οριστική παραλαβή του έργου «κατασκευή θεμελίωσης και βάσης για την τοποθέτηση προκάτ αιθουσών »
  7. Τροποποίηση Ο.Ε.Υ Δήμου
  8. Εκμίσθωση ακινήτου σύμφωνα με το άρθρο 192 του Ν. 3463/2006
  9. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτή – Λογιστή ως Εκκαθαριστή της Δ.Ε.Π.Α.
  10. Αποδοχή εγκριτικού από ΜΟΔ Α.Ε και δημιουργία νέου κωδικού.
  11. Παραχώρηση για χρήση του γηπέδου Κεχριών στη ποδοσφαιρική ομάδα Σκεπαστής.
  12. Παραχώρηση για χρήση του λυόμενου οικίσκου (που βρίσκεται δίπλα στο Γυμνάσιο Προκοπίου) στον Δασικό Συνεταιρισμό Κηρέως.
  13. Έγκριση των 128 & 134/2012 αποφάσεων οικονομικής επιτροπής και αναμόρφωση προϋπολογισμού.
  14. Αναμόρφωση προϋπολογισμού
  15. Επίσημη επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη του ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ (URGUP) της Καππαδοκίας στην Τουρκία
  16. Ορισμός ειδικής συνεδρίασης για απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2011.
  17. Παραβάσεις και επιβολή προστίμων σύμφωνα με το αρθρο 5 παρ.1&2 Ν.2323/1995
  18. Ερώτημα Γιώργου Μπαλαμπάνη (Σύλλογος Περιβάλλον - Πολιτισμός Δήμου Κηρέως)