powered by Surfing Waves

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι πίνακες φορολογίας εισοδήματος αγροτών στο δήμο μας

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με τα ποσά του καθαρού γεωργικού εισοδήματος όλων των αγροτικών προϊόντων της χώρας, ανά περιφερειακή ενότητα των νομών παραγωγής τους, καθώς και οι πίνακες με τα ποσά των αντιπροσωπευτικών ενοικίων ανά στρέμμα ενοικιαζόμενης γεωργικής γης για το οικονομικό έτος 2012 (χρήση 2011).

Τα ποσά αυτά εμφανίζονται για τις ημιορεινές και ορεινές ζώνες, μειωμένα κατά ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα, σε σχέση με τα ποσά των πεδινών ζωνών.

Σε όποια περιφερειακή ενότητα του νομού δεν έχει προσδιορισθεί ποσό καθαρού εισοδήματος για κάποιο γεωργικό προϊόν, αυτό θα προκύπτει από τη μέση τιμή του καθαρού γεωργικού εισοδήματος του εν λόγω προϊόντος που ισχύει για όλη την επικράτεια, όπως αποφασίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή.

Τέλος, σε περιπτώσεις που λόγω ζημιών από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανωτέρα βία, δεν αποκτήθηκε εισόδημα ή αυτό που αποκτήθηκε είναι κατώτερο του προσδιοριζόμενου με την αντικειμενική μέθοδο, ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού με βάση το ποσοστό μείωσης που προκύπτει από το σχετικό «ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ» του ΕΛ.Γ.Α. το οποίο πρέπει να προσκομίζεται στον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ.


πίνακες με τα ποσά καθαρού γεωργικού εισοδήματος και ενοικίων 2012 και 2011


Προτάσεις από δήμους για τα «στρατόπεδα» ζητά η Περιφέρεια Ηπείρου



Mε έγγραφο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που στάλθηκε στις Περιφέρειες, ζητείται η υπόδειξη κατάλληλων χώρων για τη δημιουργία Κέντρων  μέχρι την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Η περιφέρεια Ηπειρου δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής προτάσεις των δήμων, τονίζοντας ότι αν δεν υποδειχτούν χώροι, τότε θα αποφασίσει από μόνο του το υπουργείο.

Η Περιφέρεια Στερέας Ελλάδας δεν πρόκειται να στείλει μέσα σε 10 ημέρες τις προτάσεις της για τα κέντρα μεταναστών, όπως δήλωσε σχετικά εξάλλου και ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς. Όπως επανέλαβε στις δηλώσεις του, αποφάσεις χωρίς τις τοπικές κοινωνίες, αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς, οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν στην κατεύθυνση της διαβούλευσης και του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση, ενώ εκτιμήθηκε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα μεταναστών.


Οι χώροι που το υπουργείο ζητεί να υποδειχτούν είναι, μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα, ορφανοτροφεία, κατασκηνώσεις, ή ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς και οικοπεδικές εκτάσεις στις οποίες μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου σκοπού.

Τα ανενεργά στρατόπεδα στοΚερατοβούνι της Κερατέας και στις Αφίδνες (Κιούρκα) της Περιφέρειας Αττικής και τα ανενεργά στα Λαγκαδίκια του Δήμου Λαγκαδά και στα ΔιαβατάΘεσσαλονίκης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κέντρα κράτησης μεταναστών, σύμφωνα και με τη σχετική λίστα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για τη λίστα Βενιζέλου που απέστειλε ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον τότε υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, όταν είχε ανακινηθεί πάλι θέμα μεταναστευτικού και στρατοπέδων κράτησης. Όπως σημειώναν, δε, από το νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν έχει ζητηθεί καμία λίστα. 

Πρόσληψη 18 εποχιακών υπαλλήλων απο το δήμο εκτός ΑΣΕΠ

Το δημοτικό συμβουλιο Μαντουδίου, Λιμνης και Αγια Αννας αποφάσισε στις 21/3/12 την πρόσληψη προσωπικού δίμηνης απασχόλησης με ειδικότητες :

ΔΕ29 Οδηγός αυτοκινήτων : Άτομο Ένα- (1)
ΔΕ28 Χειριστής γκρέιτερ : Άτομο Ένα-(1)
ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας Πρασίνου :Άτομα οκτώ-(8)
ΥΕ Εργάτες κλαδέματος : Άτομα οκτώ-(8)

Η απασχόληση του προσωπικού θα αρχίσει από 24ης Μαρτίου 2012.
Δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των εργαζόμενων

Δεν υπάρχει καμια πληροφόρηση απο το δήμο για την υλοποίηση και πρόοδο του προγράμματος απασχολησης με  αυτεπιστασία



Ενέργειες που χρειάζονται απο το δήμο για να  υλοποιηθεί το πρόγραμμα απασχόλησης με αυτεπιστασία 

Πηγή: Διαύγεια

Ετήσια έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη: Δυσχεραίνει την λειτουργία των δήμων ο «Καλλικράτης»


Είναι κάτι που οι αιρετοί άρχοντες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, συνεχώς επαναλαμβάνουν τόσο στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους: ο «Καλλικράτης» έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα όσον αφορά στις συμβατικέςυποχρεώσεις τους προς τους τρίτους. Κανείς, όμως, υπεύθυνος δεν τους ακούει, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά ό,τι λένε. Τελικά, έπειτα από έναν χρόνο και της εφαρμογής του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας, έρχεται η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού να τους επιβεβαιώσει:

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ετήσια έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού, ο «Καλλικράτης», αντί να διευκολύνει τους δήμους και τις περιφέρειες στο έργο τους, τους βάζει «τρικλοποδιά» στη λειτουργία τους, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα, προβλήματα που αφορούν

(1) στην αδυναμία εκπλήρωσης των συμβατικών τους υποχρεώσεων, 
(2) στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων,
(3) στην αδειοδότηση των περιπτέρων, 
(4) στην παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, 
(5) στη λειτουργία θερινών κρατικών εξοχών για παιδιά με αναπηρίες, 
(6) στις άδειες εργασίας και παραμονής αλλοδαπών 
(7) στην ανάκληση πράξεως καταργηθέντος οργάνου.

Στην ετήσια έκθεση του για το 2011, η Συνήγορος του Πολίτη δείχνει µε παραδείγµατα και αναφορές σε συγκεκριµένες υποθέσεις πώς η βίαιη προσαρµογή στην οποία οδηγείται η ελληνική οικονοµία και κοινωνία έχει δραµατικές επιπτώσεις στην καθηµερινή ζωή των πολιτών και τη σχέση τους µε τη Διοίκηση. Την ώρα που τα κοινωνικά δικαιώµατα περιορίζονται και οι οικονοµικές υποχρεώσεις γίνονται συχνά δυσβάστακτες, οι πολίτες αµφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η πληττόµενη διοίκηση µπορούν να τους στηρίξουν.

Ενδεικτικά παραδείγματα για τους ΟΤΑ
Η καθυστέρηση των ΟΤΑ να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, είτε αυτές αφορούν συμβατικές υποχρεώσεις ή παροχές προς τους πολίτες είτε προκύπτουν από άλλους λόγους (π.χ. απαλλοτριώ σεις), επιτείνεται στο μεταβατικό στάδιο που διανύει η αναδιοργάνωση της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης. Αν και το οικονομικό πρόβλημα των ΟΤΑ είναι ήδη γνωστό, η μετάβαση στο νέο καθεστώς με συγχωνεύσεις δήμων και νομικών προσώπων που ήταν ήδη υπερήμεροι οφειλέτες δημιουργεί σημαντικές περαιτέρω καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα άρθρα 107, 108 και 283, παράγρ. 1, 2 του Ν. 3852/2010, οι δήμοι και οι περιφέρειες που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των συνενούμενων δήμων και κοινοτήτων.

Η µεταβατική φάση στην οποία βρίσκονται οι νέοι καλλικράτειοι δήµοι συµπίπτει µε την περίοδο σοβαρής οικονοµικής στενότητας λόγω της κρίσης, γεγονός που επιτείνει τις καθυστερήσεις. Ο Συνήγορος στις σχετικές παρεµβάσεις του επισηµαίνει ιδιαίτερα την υποχρέωση να τηρείται η χρονική προτεραιότητα στην ικανοποίηση των οικονοµικών υποχρεώσεων των δήµων ως έκφραση της αρχής της χρηστής διοίκησης.

Μια από τις σημαντικές ρυθμίσεις του Ν. 3852/2010, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, αφορά την ανάθεση στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της αρμοδιότητας να εκτελούν αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαιρέτων. Κατά τη διερεύνηση υποθέσεων αυθαίρετων κατασκευών, ο Συνήγορος ήλθε αντιμέτωπος με τον δισταγμό των νέων αυτών υπηρεσιών να εφαρμόσουν τον νόμο και να προβούν. Διαπιστώνεται ωστόσο καθυστέρηση στη σύσταση αυτών των τμημάτων, των οποίων η στελέχωση αναμενόταν να γίνει από το προσωπικό των αντίστοιχων τμημάτων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Λόγω του οργανωτικού αυτού προβλήματος έχουν «παγώσει» όλες οι υποθέ σεις που εκκρεμούν προς εξέταση, παράγοντας καθυστερήσεις που αποτελούν κατεξοχήν μορφή κακοδιοίκησης.

Δεν απουσιάζει και η περίπτωση της πλήρους άρνησης άσκησης της αρμοδιότητας, με το σκεπτικό ότι αυτή δεν συνάδει με το γενικότερο πλαίσιο της αρμοδιότητας της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Αυτό το επιχείρημα επικαλέστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Mακεδονίας σε υπόθεση που αφορούσε και πάλι κατεδάφιση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Σε συνδυασμό με την έλλειψη περιφερειακών υπηρεσιών και εξειδικευ μένου προσωπικού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριξε τη θέση της αυτή ακόμη και με σχετικό αίτημά της προς το Εσωτερικών περί μεταφοράς της αρμοδιότητας κατεδαφίσεων στις περιφέρειες.

Χαρακτηριστικά παραδείγµατα, επίσης, αποτελούν οι Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις Αττικής και Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας και Ιονίου, οι οποίες δήλωσαν αδυναµία εκτέλεσης της αρµοδιότητας, επειδή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα οικονοµικά και τεχνικά µέσα. Υπήρξαν ακόµη και περιπτώσεις πλήρους άρνησης άσκησης της αρµοδιότητας, µε το σκεπτικό ότι αυτή δεν συνάδει µε το γενικότερο πλαίσιο της αρµοδιότητας της αποκεντρωµένης διοίκησης.


Να σημειωθεί πως η Συνήγορος του Πολίτη εντοπίζει σημαντικό αριθμό προβλημάτων στην οργάνωση και στη λειτουργία της Διοίκησης, τα οποία σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τη νέα κατάσταση που δημιούργησε ο «Καλλικράτης»: η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ των κυριότερων προβλημάτων του διοικητικού συστήματος περιλαμβάνονται ο συγκεντρωτισμός, οι πατερναλιστικές/πελατειακές δομές, η περιχαράκωση και η ύπαρξη στεγανών ανάμεσα σε συναρμόδιες υπηρεσίες, ο κατακερματισμός μονάδων και η έλλειψη καινοτόμων πρακτικών.



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κατά τη διάρκεια του 2011, ο Συνήγορος δέχθηκε 10.706 νέες αναφορές. Μεταξύ αυτών, εκατοντάδες αναφορές προέρχονται από οµάδες πολιτών - είναι δηλαδή «συλλογικές αναφορές».

Από την εξέταση και τη διερεύνηση του συνόλου των αναφορών προέκυψε ότι ο Συνήγορος είχε αρµοδιότητα για 5806 υποθέσεις από τις οποίες :
Το 61,6% ήταν βάσιµες, δηλαδή η καταγγελία του πολίτη ήταν δικαιολογηµένη και υφίστατο όντως κακοδιοίκηση. Εν προκειµένωεµφανίζεται µια αύξηση κατά περίπου 8,5 ποσοστιαίες µονάδες σε σχέση µε το 2010.
Το 29,9% ήταν αβάσιµες, δηλαδή η διοίκηση είχε τηρήσει τη νοµιµότητα.
Για το 8,5% διακόπηκε, για διαφόρους λόγους, η έρευνα.

Οι βάσιµες αναφορές είχαν κατά µεγάλο ποσοστό θετική έκβαση. Αναλυτικότερα
Επιλύθηκαν µε τη διαµεσολάβηση του Συνηγόρου -δηλαδή αποκαταστάθηκε το πρόβληµα που αντιµετώπιζε ο πολίτης- σε ποσοστό 71,5%.
Το 8,2% των υποθέσεων επιλύθηκε χωρίς ενέργειες του Συνηγόρου, από την ίδια την υπηρεσία ή ύστερα από παρέµβαση άλλου φορέα.
Στο 12,1% των βάσιµων αναφορών η επίλυση στάθηκε αδύνατη για λόγους που οφείλονται σε κενά της νοµοθεσίας ή σε οργανωτικές αδυναµίες και δυσλειτουργίες της δηµόσιας διοίκησης, είτε πάγιες είτε συνδεδεµένες µε τα προβλήµατα που επιφέρει η τρέχουσα συγκυρία.
∆εν επιλύθηκε, παρά τη διαµεσολάβηση, το πρόβληµα που έθετε το 8,2% των βάσιµων αναφορών. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του Συνηγόρου.

Από το σύνολο των νοµοθετικών προτάσεων που έχει υποβάλει ο Συνήγορος από την έναρξη της λειτουργίας του το 31% έχουν γίνει αποδεκτές από τη Διοίκηση, ενώ µόνο το 3% δεν έχουν υιοθετηθεί. Για τις υπόλοιπες δεν έχει ακόµη υπάρξει ανταπόκριση από τη Διοίκηση.

Περίπου το ένα τέταρτο των προβληµάτων κακοδιοίκησης το 2011 εντοπίστηκε στα ασφαλιστικά ταµεία και σε νοµικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Λίγο περισσότερο από το ένα όγδοο των προβληµάτων αφορούσε την Αυτοδιοίκηση, δηλαδή τους δήµους και τις περιφέρειες µε τις νέες αρµοδιότητές τους όπως προβλέπονται από το «Πρόγραµµα Καλλικράτης». Οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονοµικών ακολουθούν µε ποσοστά άνω του 10%. Οι φορείς στους οποίους εµφανίστηκαν προβλήµατα κακοδιοίκησης περιλαµβάνουν, µεταξύ άλλων, την αποκεντρωµένη διοίκηση (διευθύνσεις αλλοδαπών και µετανάστευσης) µε 8,6%, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη µε 5,4% και το υπουργείο Παιδείας, ∆ιά Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων µε 3,8%.

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2011 ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

€9 εκατ. για το λιμάνι της Κύμης

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντά η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Κύμης, προϋπολογισμού 8.979.000 €.

«Σάρκα και οστά» παίρνει πλέον το έργο «Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός λιμένα Κύμης».Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάςκαι ο ανάδοχος του έργου, υπέγραψαν την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012, τη σύμβαση μεταξύ περιφέρειας και εργολήπτριας επιχείρησης για την κατασκευή του έργου με πλήρη τίτλο «Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός λιμένα Κύμης», συνολικού προϋπολογισμού 8.979.000 ευρώ. Όπως προβλέπεται από τον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο λιμένας της Κύμης ως διεθνούς ενδιαφέροντος-εθνικής σημασίας αναμένεται να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, όχι μόνο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, αλλά και ολόκληρο το νομό.

Στόχος του έργου είναι η πλήρης αξιοποίηση της βόρειας λιμενολεκάνης, η οποία φιλοξενεί καταφύγια αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Με τις προβλεπόμενες εργασίες πρόκειται να γίνουν :

εκτεταμένες επιχώσεις έτσι ώστε να διαμορφωθεί χώρος για τη στάθμευση - συντήρηση και διαχείριση σκαφών.

κρηπιδώματα και διαμόρφωση χερσαίου χώρου, που θα εξυπηρετούν τα πλοία της ακτοπλοϊκής γραμμής και κρουαζιερόπλοια.

Μ΄αυτό τον τρόπο, στο βόρειο υφιστάμενο λιμάνι, που βρίσκεται σε επαφή με τον παραλιακό οικισμό της Κύμης θα εξυπηρετούνται τα αλιευτικά σκάφη της περιοχής, τα διερχόμενα αλλά και μόνιμα τουριστικά σκάφη, καθώς και πλοία της ακτοπλοϊας που συνδέουν τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

«Προχωρούμε ολοταχώς στην κατασκευή ενός μεγάλου έργου για την Εύβοια», επισημαίνει ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς. «Με την υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτούμε την έναρξη ενός έργου υψηλής προτεραιότητας, το οποίο σταδιακά μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των θαλάσσιων μεταφορών της Στερεάς Ελλάδας. Η ιδανική και προνομιακή γεωγραφική θέση του λιμανιού της Κύμης, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να αποτελέσει κεντρική πύλη σύνδεσης της κεντρικής Ελλάδας με το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

»Εμείς μέσα από το ΕΣΠΑ προωθούμε αυτή τη δυνατότητα, δημιουργώντας άμεσα σύγχρονες συνθήκες εξυπηρέτησης σκαφών και πλοίων. Επιδίωξή μας είναι να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν συνδυαστικά τα αναγκαία οδικά και λιμενικά έργα στην Εύβοια, έτσι ώστε να διευρυνθούν και να μεγιστοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής».

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Θα δημιουργηθεί κέντρο μεταναστών στη Βόρεια Εύβοια;


Επιχειρησιακό σχέδιο για την κατασκευή τριών χώρων φιλοξενίας ανά περιφέρεια παρουσίασε ο Μ. Χρυσοχοϊδης στους Περιφερειάρχες την περασμένη βδομάδα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους. Προειδοποίησε ωστόσο ότι αν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι τότε το πρόγραμμα θα προχωρήσει με αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

«Εμείς συνεχίζουμε το διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, δεν είμαστε απέναντι, είμαστε μαζί στην αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης ενώ πρόσθεσε πως “αν υπάρχουν φωνές οι οποίες δεν θέλουν στην περιφέρειά τους ενδεχομένως τέτοιου είδους δραστηριότητες, τότε οι νόμοι ψηφίζονται και ισχύουν για όλους τους Έλληνες”.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011-2013, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία των κέντρων. Να σημειωθεί πως σε κάθε χώρο φιλοξενίας δημιουργείται αστυνομικό τμήμα, της τάξης των 150 αστυνομικών, ενώ υπολογίζεται πως συνολικά θα απασχοληθούν σε κάθε Κέντρο Κράτησης 1000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.


Σύμφωνα με τις φήμες και κάποιες πρώτες πληροφορίες για τις σκέψεις επί του σχεδιασμού ένα κέντρο κράτησης θα εγκατασταθεί στην Εύβοια (αφορά περιοχές στους Δήμους Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Διρφυών-Μεσσαπιων), ένα κέντρο κράτησης θα εγκατασταθεί στην Φθιώτιδα (αφορά περιοχές στους Δήμους Μακρακώμης, Δομοκού και Λοκρών) και ένα κέντρο κράτησης θα εγκατασταθεί στην Βοιωτία (αφορά περιοχές στους Δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων).



Δεν θα στείλει προτάσεις για κέντρα μεταναστών η Στερεά Ελλάδα Δηλώνει ο περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς.
«Δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέσα σε 10 μέρες, όπως μας ζητά το υπουργείο» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς για τα κέντρα μεταναστών.
Ο ίδιος περιέγραψε ένα κλίμα συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως «αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές» .
Ο περιφερειάρχης πάντως, προσδιόρισε ότι πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια πιλοτικά τέτοια κέντρα στην Αττική και δήλωσε πως «σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πιλοτική λειτουργία ενός κέντρου στην Αττική, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν στην κατεύθυνση της διαβούλευσης και του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, ενώ εκτιμήθηκε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα μεταναστών.



Η Κυβέρνηση θα περιμένει από τους Δήμους είτε να προτείνουν οι ίδιοι, είτε να συμφωνήσουν σε ένα σχεδιασμό της Περιφέρειας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει στην δημιουργία των κέντρων κράτησης με πράξη νομοθετικής ρύθμισης.

Τι περιλαμβάνουν τα κέντρα κράτησης
Κατά τη σύσκεψη, το Αρχηγείο της Αστυνομίας διένειμε στους περιφερειάρχες έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κέντρων που θα δημιουργηθούν.
Κάθε χώρος κράτησης αλλοδαπών θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις τομείς για κράτηση συνολικά 1.000 ατόμων.
Κάθε τομέας θα είναι χωρητικότητας 250 ατόμων, ο οποίος θα χωρίζεται σε 5 πτέρυγες των 50 ατόμων.
Συνολικά θα απασχοληθούν στο κέντρο κράτησης 1.000 περίπου άτομα από τη τοπική κοινωνία.


Κάθε πτέρυγα 50 ατόμων περιλαμβάνει:
*Χώρους διαμονής
*Χώρο εστιατορίου
*Χώρους υγιεινής (WC, ντους)
*Χώρο θρησκευτικής λατρείας
*Υπαίθριο χώρο άθλησης
*Ελεύθερους χώρους - προαυλισμού
Η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ και θα είναι ύψους 3 μέτρων.
Περιλαμβάνει Διοικητήριο με χώρους διοίκησης, προσωπικού και λοιπούς απαραίτητους χώρους (χώρος ιατρείου με αναρρωτήριο, γραφείο πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων, κλπ.).


Φύλαξη
*Εξωτερική φύλαξη από αστυνομικό προσωπικό με οπλισμό
*Εσωτερική φύλαξη από ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας
*Υποστήριξη από τεχνικά μέσα επιτήρησης (κλειστό κύκλωμα καμερών- CCTV)


Ανταποδοτικά Οφέλη
*Ίδρυση αστυνομικής Υπηρεσίας (150 αστυνομικοί)
*Ιδιωτικό προσωπικό Ασφαλείας (300 άτομα)
*Κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία Catering
*Παροχή υπηρεσιών ιατρικής μέριμνας
*Συνεργείο καθαρισμού
*Συνεργία συντήρησης- τεχνικής κάλυψης
*Εκμετάλλευση κυλικείων
*Υπηρεσίες καθαριστηρίου


Πηγή: http://lokrisnews.blogspot.co.uk/2012/03/blog-post_27.html

6.000 προσλήψεις στους δήμους σε καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση


Δημοσιοποιήθηκε σήμερα υπουργική απόφαση που αφορά την πρόσληψη εποχικού προσωπικού 6.000 συμβασιούχων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας και της ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι υπάλληλοι που θα προσληφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου για ανταποδοτικούς τομείς των ΟΤΑ δεν θα υπόκεινται σε έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή για τις προσλήψεις, ούτε στον περιορισμό της μείωσης κατά 10% των συμβασιούχων για το 2012. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ θα ακολουθήσει η κατανομή των θέσεων ανά ΟΤΑ και μέχρι τα τέλη Απριλίου θα γίνουν οι προκηρύξεις από τους δήμους.

Αναλυτικά η απόφαση ορίζει «το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των ατόμων που θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ α΄ βαθμού για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ.1 της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, σε έξι χιλιάδες (6.000) συνολικά. Η πλήρωση των εν λόγω θέσεων θα γίνεται σταδιακά και σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες πιστώσεις των ΟΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένες ανάγκες».
Η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται σταδιακά και σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες πιστώσεις των ΟΤΑ, λαμβάνοντας υπόψη τεκμηριωμένες ανάγκες.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

To 48% των νέων επιλέγει απασχόληση στην αγροτική παραγωγή



Τα βασικά στοιχεία της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Οργανισμού ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ», παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

Με βάση την έρευνα, που διεξήχθη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει στην επαρχία, το 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του, ενώ περίπου το μισό (47,6%) επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από αυτούς που έχουν γυρίσει, τους 60.000 το 2010, το 1/3 έχει ακαδημαϊκή μόρφωση, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, ΤΕΙ ή μεταπτυχιακό τίτλο.

Νέοι άνθρωποι, νέο αίμα, νέοι που θέλουν να καινοτομήσουν στην επιχειρηματικότητα.

Στη σημερινή έρευνα, αυτοί που λένε ότι θέλουν να γυρίσουν ή έχουν κάνει κινήσεις για να γυρίσουν, έχουν μεταπτυχιακό τίτλο το 25,4%, ΑΕΙ και ΤΕΙ το 43,5%, επαγγελματικές σχολές, ΙΕΚ κ.λπ. 17,1%, Λύκειο 8,2%, Γυμνάσιο 1,2% και κανένας δεν έχει μόνο το Δημοτικό.

Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από 70%, τα 2/3 και πάνω, έχουν υψηλότατη ακαδημαϊκή μόρφωση, είτε πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ είτε και μεταπτυχιακούς τίτλους.

Επίσης, οι ηλικίες τους σε αυτή την καινούργια έρευνα έχουν μια εντυπωσιακή συσσώρευση:
- 25 με 29 ετών είναι 10,6%
- 30 με 35 ετών είναι 21,2%
- 35 με 39 ετών είναι 25,3%
- 40 με 44 ετών είναι 12,9%

Δηλαδή, μιλάμε για τις δυναμικές επαγγελματικά ηλικίες, τις πιο παραγωγικές ηλικίες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως από 29- 40 ετών μαζεύεται πάνω από το 60% των ανθρώπων που θέλουν να γυρίσουν στην επαρχία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 70,3% θα έφευγε για το ίδιο ή και μικρότερο εισόδημα, αλλά για μια ζωή πιο ανθρώπινη, που μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, σε μικρότερο κόστος διαβίωσης, σε σχέσεις πιο ουσιαστικές και ανθρώπινες.

Από το 2013 η αξιολόγηση υπαλλήλων και οργανικών μονάδων του δήμου



Από το 2013 θα ξεκινήσει η ετήσια αξιολόγηση των οργανικών μονάδων του Δημοσίου και των ΟΤΑ αλλά και των ίδιων των υπαλλήλων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Σύμφωνα με το Π.Δ.  κάθε υπάλληλος θα υπογράφει ένα συμβόλαιο απόδοσης με την υπηρεσία του (τον προϊσταμενό του), ώστε ο εργαζόμενος να αξιολογείται με βάση ορισμένα κριτήρια όπως η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση.

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «Σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και των οργανικών μονάδων του Κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού και άλλων φορέων του Δημοσίου Τομέα» η ετήσια αξιολόγηση δημόσιων υπαλλήλων, μπόνους, βαθμοί κτλ.,  γινεται με βάση το βαθμολόγιο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο.

Η βαθμολογία θα είναι στην 100βαθμη κλίμακα και με βάση αυτή ο υπάλληλος θα λαμβάνει ή όχι το πριμ παραγωγικότητας (Κίνητρο Επίτευξης Στόχου και Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικού Στόχου) που ορίζει ο νόμος. Γι' αυτό το λόγο θα λαμβάνονται υπόψη τρεις παράμετροι: η διοικητική ικανότητα, η συμπεριφορά και η απόδοση. Οι υπάλληλοι που θα πιάνουν τους στόχους σε ποσοστό άνω του 80%, θα λαμβάνουν και το κίνητρο επίτευξης στόχου που προβλέπεται από το νέο μισθολόγιο.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα πριμ θα θα δοθούν στα τέλη του 2014, ενώ παράλληλα «παγώνουν» για φέτος και του χρόνου οι προαγωγές που είναι άμεσα εξαρτημένες από την αξιολόγηση και, εκτός από το πριμ, είναι ο άλλος τρόπος για την αύξηση των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων. Όπως διευκρίνισε ο Δ. Ρέππας, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης στόχων.

Εισηγητής για την αξιολόγηση θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος, την αξιολόγηση όμως θα την κάνει ο προϊστάμενος της υπερκείμενης διοικητικής μονάδας, «προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοκρατία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Η αξιολόγηση κάθε οργανικής μονάδας (γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης, τμήματος) και κάθε υπαλλήλου θα γίνεται κάθε τρίμηνο και, βεβαίως, κάθε έτος, ενώ οι στόχοι τόσο για τις οργανικές μονάδες του Δημοσίου όσο και για τον κάθε υπάλλήλο θα μπαίνουν στο τελευταίο δίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

50 εγκεκριμένες θέσεις "κοινωφελούς εργασίας" για ανέργους που περιμένουν στο δήμο μας


Την πρόσληψη 676 ανέργων με πεντάμηνη σύμβαση εργασίας στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Ηπείρου και συγκεκριμένα στο Νομό Ιωαννίνων (Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Ζίτσας, Πωγωνίου) ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ).

Oι 50 θέσεις που εγκρίνονται - στο δήμο μας (XLS - 37,5 Kb) δεν έχουν  υποβληθεί οι προτάσεις ακόμη Φορέας :  Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ)   kmop@kmop.gr  τηλ. 2103637547 (Η σχετική ανακοίνωση απο το δήμο)


Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας 57.400 άνεργοι ανά την Ελλάδα θα απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας για διάστημα πέντε μηνών. Το επίδομα κοινωφελούς εργασίας διαμορφώνεται σε 625€ το μήνα.

Το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία" αφορά την πρόσληψη ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται σε Δικαιούχους - Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σωματεία, Ιδρύματα, εταιρείες Αστικού Δικαίου κ.α.) Οι θέσεις απασχόλησης δημιουργούνται σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.) προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Η απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου και ο κάθε ωφελούμενος - άνεργος συμμετέχει σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες (μέσα σε διάστημα 12 μηνών). Η καταβαλλόμενη αμοιβή στα άτομα, ανεξαρτήτως ειδικότητας και επαγγελματικής εξειδίκευσης, που θα απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τα οποία υλοποιούνται από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρηματοδοτούνται από το ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού", ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και δεν θα ξεπερνάει τα 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) των μισθωτών, στο σύνολό τους θα καλυφθούν από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση,  δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ.
υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ. κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος, έχουν ήδη αξιολογηθεί και εγκριθεί οι θέσεις απασχόλησης ανά φορέα. Στα σχετικά αρχεία έχουν αναρτηθεί οι πίνακες θέσεων που έχουν εγκριθεί ανά Φορέα και Περιφέρεια. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι μπορούν από τις λίστες να ενημερωθούν για το ποιοι φορείς στην Περιφέρειά τους θα προκηρύξουν θέσεις.

Η επιλογή των ωφελουμένων ανέργων πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση-ενημέρωση του δικαιούχου προς τους δυνητικούς ωφελουμένους, η οποία περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή της δράσης, το χρονικό διάστημα απασχόλησης, τις απαιτούμενες δεξιότητες/προσόντα των ωφελουμένων, τα κριτήρια επιλογής, τον τόπο και καταληκτικό χρόνο υποβολής των αιτήσεων.

Οι προκηρύξεις τελούν υπό τον έλεγχο και την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η λίστα των προκηρύξεων που εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στην ενότητα Θέσεις εργασίας στην επιλογή ΚΟΧ.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα διατίθενται στους ενδιαφερόμενους από τις διευθύνσεις και τις ιστοσελίδες των φορέων και τις ιστοσελίδες του ΕΠΑΝΑΔ και του ΑΣΕΠ.

Θέσεις που Εγκρίνονται - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

ΕΝΤΥΠΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:  πατήστε εδώ

Δωρεάν ποδήλατα σε μαθητές




Ο Δήμος Κηφισιάς στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, θα μοιράσει περισσότερα από 60 ποδήλατα στους μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας.

Αυτό ανακοίνωσε, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης ο οποίος συναντήθηκε και συνομίλησε μαζί τους, για τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης και τους ποδηλατοδρόμους στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιούν οι μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου, για τη χρήση του ποδηλάτου στο Δήμο Κηφισιάς.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να ενθαρρύνει έμπρακτα τη χρήση του ποδηλάτου από τους πολίτες και ειδικά από τη νέα γενιά. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μοιράσουμε δωρεάν έναν αριθμό ποδηλάτων στους μαθητές των Λυκείων, ξεκινώντας από το Αναξαγόρειο Λύκειο Νέας Ερυθραίας. Οι μαθητές που θα αποκτήσουν το ποδήλατο, είναι υποχρεωμένοι να το διατηρούν σε άριστη κατάσταση.»

Σημαντικές για την τουριστική ανάπτυξη νέες συνδέσεις του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου



Το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι 99 χλμ (2 ωρες με ΙΧ) απο την Λίμνη Ευβοίας.  Με τα δρομολόγια των 9:00 και των 15:00 από Αγιόκαμπο υπάρχει ανταπόκριση του ΚΤΕΛ από τη Γλύφα για  το αεροδρόμιο


Νέα σύνδεση με το Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά τη Γενεύη της Ελβετίας με την αεροπορική εταιρεία "Rae" που είναι θυγατρική της γαλλικής εταιρείας "Air France" .

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι πτήσεις της εταιρείας "Ryanair" με Μιλάνο και Φρανκφούρτη ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν και οι πτήσεις για Βιέννη, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ, Βερολίνο, Αμβούργο, Λονδίνο, Μάντσεστερ και Άμστερνταμ.

Επίσης εντός του μηνός Μαϊου θα ξεκινήσουν και οι πτήσεις για Ρώμη και Βρυξέλλες ενώ κάθε Σάββατο γαλλική εταιρεία θα μεταφέρει τουρίστες για την Εύβοια και το Club Mediteranee.


Όσον αφορά τις εσωτερικές πτήσεις για Κρήτη και Ηράκλειο η εταιρεία "Sky Express" δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν θα τις πραγματοποιήσει ή όχι.


Εταιρείες που πετάνε στο αεροδρόμιο

Airberlin  Προγραμματισμένες Πτήσεις: Γερμανία  http://www.airberlin.com



Ryanair  Προγραμματισμένες Πτήσεις:Μιλάνο,Φρανκφούρτη, Ρώμη, Βρυξέλλες   www.ryanair.com/en

Monarch   Ναυλωμένες Πτήσεις Charter  http://www.monarch.co.uk/

Avro  Ναυλωμένες πτήσεις Charter  http://www.avro.co.uk/


Transavia  Προγραμματισμένες πτήσεις: Άμστερνταμ

http://www.transavia.com/


Lauda  Προγραμματισμένες πτήσεις: Βιέννη  https://www.laudaair.com/


Sky Express  Προγραμματισμένες πτήσεις : Μύκονος, Ηράκλειο  http://www.skyexpress.gr


Μόνο 300 από τα 450 εκ. ευρώ θα καταβληθούν στους δήμους

Τα 300 εκ. ευρώ από τα 450 εκ. ευρώ θα καταβληθούν στους δήμους επανέλαβε και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών – μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη – στους δημάρχους της Αττικής κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Τρίτη, 27 Μαρτίου, ημέρα κινητοποίησης των δήμων για τις μεγάλες οικονομικές περικοπές που έχουν ήδη υποστεί. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί να καταβληθούν τα 450 εκ ευρώ που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2012, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ανταποκριθούν οι δήμοι στις βασικές τους λειτουργικές δαπάνες.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ υποσχέθηκαν ότι και αυτά θα καταβληθούν σταδιακά μέσα στο τρέχον έτος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν τίποτε περαιτέρω.

Σε ότι αφορά τη μείωση της ΣΑΤΑ κατά 140 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του εφαρμοστικού νόμου του υπουργείου Οικονομικών, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν έδωσε καμία απάντηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παρέπεμψε το θέμα προς επίλυση στην επόμενη κυβέρνηση καθώς αυτή την εποχή δεν υπάρχει δυνατότητα να απελευθερωθούν κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών.

Το αλιευτικό καταφύγιο της παραλίας της Αγίας Άννας. Προχωρά;




Παραχώρήθηκε το δικαιώμα χρήσης αιγιαλού, προς την Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την εκτέλεση του έργου:«Μικρά λιμενικά έργα παραλίας Αγίας Άννας»


Θα αναπτυχθεί σε απόσταση 100μ περίπου από την ακτογραμμή της αμμώδους παραλίας της Αγ. Άννας, του Δ. Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας και θα καταλάβει θαλάσσιο χώρο επιφανείας Ε=27.000 τ.μ., χώρο αιγιαλού επιφανείας Ε=1.285τ.μ και για την κατασκευή του προβλέπεται να εκτελεστούν τα ακόλουθα έργα:
 Προσήνεμος μόλος (αβγδ), συνολικού μήκους 135μ. H εξωτερική θωράκισή του θα κατασκευαστεί από τεχνητούς ογκόλιθους από σκυρόδεμα τύπου Accropode.
 Παραλιακά κρηπιδώματα (ΑΒ), (ΕΖ), (ΖΗ), και (ΗΘ) μήκους περίπου 17,μ, 4,5μ, 22,75μ, και 52,15μ. αντιστοίχως έμπροσθεν του βραχώδους πρανούς του ακρωτηρίου Αγ. Βασιλείου.
 Ράμπα ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών πλάτους 7,55μ. μεταξύ των κρηπιδωμάτων ΑΒ και ΕΖ.
 Προβλήτας σχήματος Γ (ΘΙΚΛ) με δύο τμήματα (ΘΙ) μήκους 76,65μ. και πλάτους 4,5μ. και (ΙΚ) μήκους 35,4μ. και πλάτους 9μ.
 Λιμενολεκάνη ορθογωνικής περίπου μορφής, η οποία θα καταλαμβάνει έκταση 5,50 στρεμμάτων περίπου και θα έχει μέσο βάθος 7,0 μ. περίπου.
 Οδός προσπέλασης συνολικού μήκους 118μ. και πλάτους 4,5μ. από τη παραλιακή οδό μέχρι το παραλιακό κρηπίδωμα του λιμενίσκου.
 Εξοπλισμός των κρηπιδωμάτων με πίλλαρς παροχής ύδατος και ηλεκτρικού ρεύματος, πίλλαρς πυρόσβεσης, ανοξείδωτες δέστρες ελαστικά παραβλήματα, κλίμακες κλπ και εξαρτήματα.

Υποβολή προτάσεων για οικονομική ενίσχυσηστο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011


Όλον τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό, θα είναι ενεργή η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011, ο οποίος προκηρύσσεται δύο φορές το χρόνο για τα Γενικά Επιχειρηματικά Σχέδια.

Στη νέα του μορφή, ο Νόμος προβλέπει κίνητρα επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και φορολογικής απαλλαγής. Το ύψος των ενισχύσεων κυμαίνεται από15% έως 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος και την περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης, με ελάχιστο προϋπολογισμό επένδυσης τα €100.000. Η Ελληνική Επικράτεια χωρίζεται σε τρεις γεωγραφικές ζώνες, οι οποίες κατά κύριο λόγο διαφοροποιούν το ύψος της ενίσχυσης. Για παράδειγμα, μία πολύ μικρή επιχείρηση στο νομό Ευβοιας θα λάβει ενίσχυση 35% ενώ μια αντίστοιχης δραστηριότητας μεγάλη επιχείρηση θα λάβει 15%.

Στο καθεστώς ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου υπάγονται επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της Οικονομίας, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα φωτοβολταϊκά πάρκα, κατασκευές κτιρίων, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, εστίαση, εκπαίδευση και ταξιδιωτικά γραφεία. Τα επενδυτικά σχέδια διακρίνονται στις ακόλουθες ομάδες:

Γενικά Επενδυτικά Σχέδια

α. Γενικής Επιχειρηματικότητας: περιλαμβάνεται το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου και δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία. Στα σχέδια αυτά παρέχονται φορολογικές απαλλαγές κατά το ποσοστό ενίσχυσης.

Παραδείγματα: Βιομηχανία, εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων

β. Τεχνολογικής Ανάπτυξης: περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με την χρησιμοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών. Στην κατηγορία αυτή παρέχεται επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 90% του ποσοστού ενίσχυσης, σε συνδυασμό με φορολογική απαλλαγή κατά το υπόλοιπο μέχρι το όριο ενίσχυσης.

Παραδείγματα: Ανακύκλωση, παραγωγή φαρμάκων

γ. Περιφερειακής Συνοχής: περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας. Στην κατηγορία αυτή παρέχεται επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 80% του ποσοστού ενίσχυσης, σε συνδυασμό με φορολογική απαλλαγή κατά το υπόλοιπο μέχρι το όριο ενίσχυσης.

Παραδείγματα: Γηροκομεία, εκθεσιακά κέντρα\


Ο Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπει επίσης Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια που αφορούν:

Επιχειρηματικότητα των Νέων
Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια σχέδια ύψους τουλάχιστον €50 εκατ. (υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους)
Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια (2-5 ετών)
Συνέργεια και Δικτύωση (cluster)

Βασικά βήματα για την ένταξη στο Νόμο 3908/2011

Εγγραφή στο πληροφοριακό σύστημα www.ependyseis.gr/mis
Ηλεκτρονική υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης και δικαιολογητικών
Εκτύπωση αίτησης
Έντυπη υποβολή σε Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών
Κατάθεση συμπληρωματικών δικαιολογητικών μέσα σε 10 ημέρες
Ολοκλήρωση αξιολόγησης μέσα σε 40 ημέρες
Ηλεκτρονική δημοσίευση προσωρινού πίνακα κατάταξης
Υποβολή ενστάσεων μέσα σε 10 ημέρες
Αξιολόγηση ενστάσεων μέσα σε 15 ημέρες
Ανάρτηση οριστικού πίνακα αποτελεσμάτων

Ξεκινά η Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Οικισμού Αγκάλης Δ.Δ. Αγίας Άννας



Ανατέθηκε η «Μελέτη Αποχέτευσης Λυμάτων Οικισμού Αγκάλης Δ.Δ. Αγίας Άννας» στη Σύμπραξη «ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. (δ.τ. ΕΠΤΑ Α.Ε.) – ENVIC ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. (δ.τ. ENVIC Ε.Π.Ε.) – ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ». Το κόστος της μελέτης είναι 88.540,00 €

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ευρωπαϊκό Ταμείο Εδαφικής Ανάπτυξης για δήμους που έχουν πληγεί από την κρίση

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ταμείου καθώς και για άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συζητηθούν στις 4 Απριλίου 2012, στην Αθήνα, όπου αναμένεται να γίνει κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αντιπροσωπείας του Εκτελεστικού Γραφείου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Στουτγάρδης Wolfgang Schuster. Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εδαφικής Ανάπτυξης για τη στήριξη δήμων και πόλεων που έχουν πληγεί από την κρίση και ειδικότερα για τους ελληνικούς δήμους προβλέπει η διακήρυξη αλληλεγγύης που εξέδωσε το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Κοπεγχάγη στις 22 Μαρτίου. Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε αναλυτική παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στην Αυτοδιοίκηση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθώς και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.


Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης , πιέζουν καθοριστικά ευρωπαϊκές χώρες, περιφέρειες και δήμους καθώς και τους ίδιους τους πολίτες. Ταυτόχρονα όμως απειλεί το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο διαιρώντας για μία ακόμη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, την ήπειρο και τους λαούς της.

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και άνευ προηγουμένου μέτρα λιτότητας και κάλεσαν τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης να υιοθετήσουν συμβολικές διακηρύξεις αλληλεγγύης προς τους έλληνες ομολόγους τους, υπενθυμίζοντας τη σταθερή συνεισφορά τους στην αξία της δημοκρατίας στην Ευρώπη και την αδιαμφισβήτητη θέση τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επιπλέον αποφασίστηκε η προώθηση της συνεργασίας μέσω των αδελφοποιήσεων με ελληνικές πόλεις καθώς και την στήριξη του ελληνικού τουρισμού με παρουσιάσεις σε εκθέσεις και προώθηση ελληνικών προϊόντων.

Επίσης αποφασίστηκε να υποβληθούν συγκεκριμένα σχέδια και πρωτοβουλίες συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών με τους ελληνικούς δήμους για να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση.

Τέλος το CEMR κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τις πρωτοβουλίες και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον ειδικό ρόλο και τη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Στον Οικονομικό Εισαγγελέα η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης προκειμένου, να διαπιστώσει κατά πόσον απαιτούνται ποινικές ενέργειες, όπως ο σχηματισμός δικογραφιών για τις υποθέσεις που καταγράφονται.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση καταγράφονται παρανομίες των δήμων αλλά και υπηρεσιών του Δημοσίου με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέψει χιλιάδες εντάλματα που εξέδωσαν οι συγκεκριμένοι φορείς αθεώρητα.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ €300 ΕΚ. ΓΙΑ «ΔΙΑΣΩΣΗ» ΔΗΜΩΝ

Το ένα από τα δύο μέτωπα με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθεί να κλείσει προεκλογικά η κυβέρνηση, αυτό με τους δημάρχους*, δίνοντας τα 300 εκατ. ευρώ από τα μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ που ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ωστόσο, η ΚΕΔΕ, με απάντηση-ανακοίνωσή της,είναι ξεκάθαρη: τηρήστε ό,τι έχει συμφωνηθεί και αφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού για τα 450 εκατ. ευρώ και στη ρηματική δέσμευση του προκατόχου σας -μέσω Βουλής- ότι θα υπάρξει επιμερισμός σε δήμους και περιφέρειας για τα μείον 140 εκατ. ευρώ ΣΑΤΑ.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ο δήμος θα καταθέσει έφεση ενάντια σε αποφαση του πρωτοδικείου για το επίδομα δημοτικών υπαλλήλων


Απο το Διαύγεια
"Μας κοινοποιήθηκε η υπ’ αριθμόν 141/2012 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας που αφορά την αγωγή κατά του Δήμου των υπαλλήλων της Δημοτικής Ενότητας Ελυμνίων για την χορήγηση επιδόματος 176,00 €.

Επειδή ο Δήμος πρέπει να προβεί στην κατάθεση έφεσης σύμφωνα με την κείμενη
νομοθεσία προτείνω να ορίσουμε ως πληρεξούσιες δικηγόρους τις ΧΧΧΧΧ ώστε να προβούν στην κατάθεση έφεσης και να παραστούν σε όλες τις τακτικές δικασίμους που θα οριστούν μέχρι την τελική περαίωση της υπόθεσης.
Η δαπάνη που θα προκληθεί θα βαρύνει τον Κ.Α. του προϋπολογισμού όταν αυτός θα ψηφιστεί και θα διατεθεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
"

Στις αρχές Απριλίου ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΟΤΑ»



Στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να ανοίξουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων των δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Μάλιστα οι δήμοι θα μπορούν να ξεκινήσουν και την δημοπράτηση των έργων αυτών.


Να θυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΟΤΑ» από τις 191 προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων που είχαν κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2009, αξιολογηθήκαν θετικά 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2012 ανακοινώθηκαν τα ποσά που αναλογούν στους συγκεκριμένους ΟΤΑ. 

Ο δημος μας δεν είχε υποβάλει πρόταση  να ενταχθεί στο πρόγραμμα

Και δεύτερο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»πριν ανοίξει το πρώτο

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα και με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου σχεδιάζει την προκήρυξη νέου προγράμματος, στο πλαίσιο της προώθησης των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης σχετικών παρεμβάσεων και σε δήμους που είτε απορρίφθηκαν κατά τα στάδια αξιολόγησης του προγράμματος, είτε δεν υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής.

Το ύψος των πόρων που θα διατεθούν, καθώς και οι όροι και η διαδικασία συμμετοχής των δήμων, αναμένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος του μήνα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του localit.gr η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μένει μόνο η υπογραφή.

Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» στους ΟΤΑ αφορά στην εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και δευτερευόντως στον τομέα των δημοτικών μεταφορών και στις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσω της υλοποίησης τεχνικών παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρειών και φορέων.

Στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής.

Θεσμική ενίσχυση δήμων και περιφερειών ζητεί από Ε.Ε. η Επιτροπή Περιφερειών

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει με όλους τους τρόπους στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έκαναν από την Κοπεγχάγη τα μέλη του προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών μετά τη λήξη της 5ης Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.

Από ελληνικής πλευράς, στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Επιτροπή των Περιφερειών Γιάννης Σγουρός, ο αντιπρόεδρος και περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και μέλη του δ.σ. της ΕΝΠΕ.

Με τη δήλωση της Κοπεγχάγης, η Επιτροπή των Περιφερειών καλεί την Ε.Ε. να συμβάλει στον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών μέσω της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πΠροϋπολογισμού και της πολιτικής συνοχής, καθώς και ενός πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την αυτονομία των Περιφερειών. Η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, μόνο εάν οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και αναδειχθούν σε ισότιμους παράγοντες μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Τι ζητεί η Επιτροπή Περιφερειών

Για να καταστούν οι πόλεις και οι περιφέρειές μας πιο πράσινες, πιο ελκυστικές και πιο όμορφες, για πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, για πόλεις πιο ανταγωνιστικές, για πόλεις και περιφέρειες καλύτερα ενσωματωμένες στο περιβάλλον τους, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΠΕ, η Επιτροπή των Περιφερειών απαιτεί:

- Να φανεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αντάξια αυτών των προσδοκιών χρηματοδοτώντας την οριζόντια αστική πολιτική για την Ευρώπη του αύριο.
- Να αποκτήσει η Στρατηγική «ΕΥΡΩΠΗ 2020» τοπικό χαρακτήρα ώστε να αποδεσμευθεί η αυξανόμενη και καινοτόμος δυναμική των πόλεων και των περιφερειών.
- Να ενισχυθεί ο ρόλος των δήμων και των περιφερειών στη χάραξη και στην καθοδήγηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και δη των ολοκληρωμένων στρατηγικών αειφόρου τοπικής ανάπτυξης και προς μία οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
- Να ενισχυθεί περαιτέρω η διαδικασία αποκέντρωσης που συντελείται στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με την οικονομική αυτονόμηση των δήμων και των περιφερειών.
- Να υποστηριχθούν και να γίνουν σεβαστά το όραμα της πόλης του αύριο, ο ρόλος των αστικών πολιτικών και τα ευρωπαϊκά κοινωνικά πρότυπα στο πλαίσιο της Διάσκεψης κορυφής του Ρίο +20 και των υπολοίπων πρωτοβουλιών υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων. Ιδίως στη Διάσκεψη Κορυφής του Ρίο +20 θα πρέπει να αναγνωρισθεί η ανάγκη ενσωμάτωσης των πολιτικών αστικής αειφόρου ανάπτυξης ως βασικής παραμέτρου στις εθνικές πολιτικές αειφόρου ανάπτυξης.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Κόβονται οι απευθείας αναθέσεις έργων στους δήμους

Στο δήμο μας οι περισσότερες  αν όχι όλες οι αναθέσεις έργων γίνονται απ' ευθείας με υπογραφή του δημάρχου, λόγω του ότι είναι κάτω  του ορίου των 20.000 ευρώ και του οτι σχεδόν ολοι οι διαγωνισμοί που έχουν κηρυχτεί απο το δήμο ήταν άγονοι. Αυτό αλλάζει τώρα.  

Με το άρθρο 35, στο  νομοσχέδιο «Ρύθμιση λειτουργίας της ταχυδρομικής αγοράς, θεμάτων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» (Ν. 4053/2012,ΦΕΚ 44/7.3.2012/τ. Α'), μπλοκάρει τη δυνατότητα, κυρίως, των δήμων να προχωρούν σε απευθείας αναθέσεις έργων για μικρά ποσά (μέχρι 20.000 ευρώ) και να παρεμβαίνουν για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και την εκτέλεση μικροεπισκευών σε σχολεία, στην αγροτική οδοποιία κ.λπ.

Το άρθρο 35

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο: «Η απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλουμένων επιχειρήσεων ως τρόπος επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης για την κατασκευή δημόσιου έργου αποτελεί εξαιρετική διαδικασία και επιτρέπεται μόνο» σε απόρρητα ή ειδικά έργα.




Τι ισχύει σήμερα

Οι εργασίες συντήρησης και τα έργα, όπως αναφέρονται στο άρθρο 9 παρ Ε του Π.Δ. 171/87 που περιλαμβάνονταν στο άρθρο 28 του Ν. 3669/08,  ο κάθε ΟΤΑ μπορούσε άμεσα να επεμβαίνει και να εκτελεί μικροεπισκευές και έργα συντήρησης σε σχολεία, δημοτικά κτήρια, αγροτικούς δρόμους κ.λπ.,  και έκανε κακή διαχείριση, διότι:
για έργα προϋπολογισμού μέχρι 10.271,46 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) δεν απαιτούνταν δημοπρασία
για έργα μέχρι του ποσού των 5.869,41 (πλέον ΦΠΑ) απαιτούνταν μόνο τεχνική περιγραφή και η ανάθεση γινόταν με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
για εργασίες συντήρησης μέχρι του ποσού των 20.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) δινόταν η δυνατότητα ανάθεσης του έργου με απόφαση δημάρχου με προφανή στόχο την άμεση και απρόσκοπτη εκτέλεση του.


Δεν ειμαστε μόνο εμείς. 7 δισ. Ευρώ για πληροφορική στον κάλαθο των αχρήστων

Δεν είμαστε μονο εμείς που ο πρώην δήμος Κηρέως σπατάλησε 80 χιλιάδες ευρώ σε ένα ευρυζωνικό ασύρματο δίκτυο που δεν λειτουργεί. Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και την κακοδιαχείριση στη Δημόσια Διοίκηση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ή τιμωρηθεί ένας υπεύθυνος, υπουργός ή υπάλληλος, έκανε ο υφυπουργός Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΠαντελής Τζωρτζάκης, αναφορικά με τα συστήματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στο Δημόσιο. Όπως είπε, 7 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν από το 1996 μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο τομέα, εκ των οποίων τα περισσότερα είτε δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ είτε είναι πλέον ξεπερασμένα.

«Χρησιμοποιούσαμε πάντα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, παίρναμε εξοπλισμούς, μηχανήματα και πολλές φορές δυστυχώς μένανε στο ράφι ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι επειδή δεν τους βόλευε δεν τα χρησιμοποιούσαν», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στην επιφάνεια, προβλήματα κακοδιαχείρισης. «Αυτά νομίζω είναι απλώς οι ενδείξεις... Η ουσία και η παθογένεια έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια τη Δημόσια Διοίκηση και πόσο το κάναμε αναποτελεσματικά».

Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Π. Τζωρτζάκης, κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση και θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012.



Στον ιστότοπο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι διαθέσιμα πρόσθετα αρχεία:
Η παρουσίαση του υφυπουργού Παντελή Τζωρτζάκη, εδώ.

Το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που τίθεται σε διαβούλευση στο opengov.gr, εδώ.

Δοκιμαστική λειτουργία κεντρικού κόμβου συλλογής οικονομικών δεδομένων από το σύνολο των δήμων

Στη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη συλλογή οικονομικών δεδομένων από το σύνολο των δήμων και των περιφερειών προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος όταν θα λειτουργήσει παραγωγικά θα απαλλάξει τους υπαλλήλους των δήμων από τις πολλαπλές καταχωρήσεις των οικονομικών δεδομένων στις διάφορες φόρμες που τους ζητούνται από πολλούς φορείς, μιας και τα οικονομικά αυτά δεδομένα θα αντλούνται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα, στα οποία ούτως ή άλλως οι υπάλληλοι τα καταχωρούν.

Όπως ενημερώνει σχετική τους δημάρχους της χώρας, ο υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος, έχει ήδη ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος του κεντρικού κόμβου διαλειτουργικότητας για τη συλλογή των οικονομικών δεδομένων, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο ΥΠΕΣ και τώρα βρίσκεται στη φάση ελέγχων και δοκιμαστικής λειτουργίας.

Κατά τη διενέργεια των εν λόγω ελέγχων, θα ελεγχθούν: α) η επικοινωνία μεταξύ κόμβου και των πληροφοριακών συστημάτων στους Δήμους και β) η δυνατότητα λήψης δεδομένων δοκιμαστικά από κάθε δήμο. Για το σκοπό αυτό και για τη διευκόλυνση των προαναφερόμενων ελέγχων, οι δήμοι ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την κατάσταση των πληροφορικών συστημάτων και των υποδομών τους. Για καθεμία κατηγορία η Δ/νση Μηχανοργάνωσης του υπουργείου, σε συνεργασία με την ΚτΠ Α.Ε., εκπόνησαν οδηγίες εφαρμογής του εγχειρήματος.

Στο δήμο μας

Για το δήμο μας (δήμος Α΄κατηγορίας) η υλοποίηση και εγκατάσταση των web services σε κάθε Δήμο έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των έργων λειτουργικής ενοποίησης των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων τους για την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης. Οι απαραίτητες ενέργειες είναι :

I. Έλεγχος επικοινωνίας μεταξύ Δήμου και του κόμβου διαλειτουργικότητας

Κάθε Δήμος είναι απαραίτητο, να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις στο server που είναι εγκατεστημένα τα web services, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία με το Υπουργείο – κόμβο διαλειτουργικότητας και συγκεκριμένα να δέχεται συνδέσεις από την ip: 10.2.66.58 και στο port που θα ρυθμίσει η εταιρεία που παρέχει τεχνική υποστήριξη (και σύμφωνα με την υλοποίηση των web services). Επισημαίνουμε ότι με την ολοκλήρωση της ενέργειας αυτής, θα εξασφαλιστεί καταρχήν η επικοινωνία μεταξύ του κάθε Δήμου και του κόμβου διαλειτουργικότητας.

Προθεσμία ολοκλήρωσης : μέχρι την 05/04/2012 


II. Λήψη οικονομικών δεδομένων κατά τη δοκιμαστική λειτουργία

Για τη λήψη οικονομικών δεδομένων από τον κόμβο διαλειτουργικότητας, οι χρήστες του συστήματος σε κάθε Δήμο είναι απαραίτητο να προχωρήσουν σ’ εκείνες τις ενέργειες, που ορίζονται από τις επιμέρους λειτουργίες κάθε εφαρμογής οικονομικής διαχείρισης, ώστε να επιτρέπεται στον κεντρικό κόμβο να αντλεί τα οικονομικά δεδομένα που περιγράφονται στην ανωτέρω Απόφαση (βλέπε 3ο σχετικό). Επισημαίνεται ότι για την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας δεν είναι απαραίτητο να έχουν οριστικοποιηθεί λογιστικά τα οικονομικά δεδομένα, αφού θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τις ανάγκες της δοκιμαστικής λειτουργίας και των ελέγχων του κεντρικού κόμβου διαλειτουργικότητας.

Προθεσμία ολοκλήρωσης : μέχρι την 05/04/2012 

Δικαίωση: Στους δημότες η καταπατημένη δημοτική έκταση στο Κυμασι

Χθες το βράδυ 21/3/12 το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδιου Λίμνης και Αγίας Άννας αποφάσισε την απομάκρυνση της παράνομης περίφραξης και διάλυση της μιας δεξαμενής της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ που αυθαίρετα βρίσκεται στο χώρο της δημοτικής έκτασης. Από ότι έγινε κατανοητό τα έξοδα απομάκρυνσης δεν θα επιβαρύνουν τον καταπατητή αλλάτον προϋπολογισμό του υπερχρεωμένου δήμο. Ο δήμος ισχυρίζεται ότι θα καλύψει τα κόστη από την πώληση μέταλλου της διαλυμένης δεξαμενής. Το θέμα δεν συμπεριλαμβανόταν στην τακτική ημερησία διάταξη του Δ.Σ. Μπήκε σαν έκτατο θέμα προ ημερησίας διάταξης αν και η δημοτική αρχή είχε δαπανήσει αρκετό χρόνο προεργασίας για την παρουσίαση του. 

Χρειάστηκαν 3 χρόνια αγώνα και μια «εξώδικη όχληση για παράβαση καθήκοντος» από τον Kireas.org για να φτάσουμε εδώ. Η απόφαση είμαι μια στροφή 180 μοιρών από αυτά που διεκήρυττε για το θέμα ο κ. Ψαρρός στην εκρηκτική συνεδρίαση του Δ.Σ. τις 24/1/12. Ο Kireas.org νοιώθει εν μέρει δικαιωμένος αν και κάποια από τα θέματα όπως η επιβολή τελών στην ΒΙΟΜΑΓΝ για παράνομη χρήση παραλιακής δημοτικής έκτασης 5 στρεμμάτων για 5 χρόνια εκκρεμούν. Το ποσό αυτό μαζί με τις νόμιμες προσαυξήσεις μπορεί να φτάσει και τα 200.000 Ευρώ και θα φέρει μια μικρή ανακούφιση στα οικονομικά του δήμου. Ο Kireas.org έχει ήδη με επίσημη αίτηση του ζητήσει συζήτηση του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο και ελπίζει ότι θα το προωθήσει η αντιπολίτευση

Kireas.org

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τι βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές για την οικονομική διαχείριση του δήμου μας; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες;



O Δήμος Κύμης-Αλιβερίου κυνηγησε  τους αιρετούς για «σημεία και τέρατα» που αποκαλύφθηκαν στη διαχείριση των οικονομικών από τους ορκωτούς λογιστές, σε έλεγχο που έκαναν, στους πρώην καποδιαστριακούς δήμους Ταμυνέων και Κονιστρών. Ομόφωνα αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο η όχληση για την επίσπευση των διαδικασιών πειθαρχικων και πονικων ελεγχων, σύμφωνα με τις καινούργιες διατάξεις που επιβάλλουν την περαίωση της εντός τετραμήνου.
Αποδείχθηκε η ανεπαρκής και κάκιστη διαχείριση στον τέως δήμο Ταμυνέων. Η ΔΕΥΑ Ταμυνέων άφησε χρέη 1.526.000 ευρώ, με 7,5 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους και τεράστιο χρέος στο ΙΚΑ. Έναντι 430.000 ευρώ της ΔΕΥΑ Αυλώνος και 495.000 ευρώ της ΔΕΥΑ Κύμης.

Τι βρήκαν όμως οι ορκωτοί λογιστές στο δήμο μας; O δήμος μας δεν ήταν υπόδειγμα  οικονομικής διαχείρισης και αρκετά προβλήματα ιδιαίτερα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απο τα παραπάνω. Υπάρχουν ευθύνες; θα αναζητηθούν;


ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Από τον έλεγχο  των ορκωτων λογιστών  προέκυψαν τα εξής:

1) Στο υπόλοιπο του λογαριασμού του Ενεργητικού Δ ΙΙ 1"Απαιτήσεις από πώληση αγαθών και υπηρεσιών" 372.064,86 ποσού ευρώ περιλαμβάνονται ποσά  ευρώ 67.000,00 περίπου τα οποία αφορούν απαιτήσεις από προηγούμενες χρήσεις και για τα οποία δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη επισφάλειας. Ο μη σχηματισμός της απαιτούμενης πρόβλεψης συνιστά  παρέκκλιση από τις λογιστικές αρχές που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία με συνέπεια, η  αξία των ως άνω απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό της μη  σχηματισθείσας κατά τον έλεγχο του λογαριασμού του Παθητικού ΙΙΙ 4 «Επιχορηγήσεις επενδύσεων» διαπιστώσαμε, όσον αφορά το Δ.Δ. Κηρέως, ότι δεν υπήρχε ακριβής αντιστοίχηση μεταξύ της αξίας κτήσεως των επιχορηγούμενων παγίων και των ληφθεισών επιχορηγήσεων. Από προηγούμενες χρήσεις διαπιστώσαμε ότι το έσοδο από την απόσβεση των επιχορηγήσεων υπερκαλύπτει την αντίστοιχη  δαπάνη της απόσβεσης. Λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί ο  επηρεασμός των υπολοίπων των λογαριασμών «Επιχορηγήσεις επενδύσεων» και «Κεφάλαιο».

2) Κατά  του Δήμου έχουν ασκηθεί αγωγές από τρίτους και εργαζόμενους , διεκδικώντας αποζημιώσεις
συνολικού ποσού ευρώ 1.234.146,87 για το Δ. Δ. Κηρέως , ποσού 170.000,00.περίπου για το Δ. Δ.
Ελυμνίων και ποσού 140.448,00 για το Δ .Δ .Νηλέα. Λόγω μη λήψεως γνωμάτευσης από νομικό
σύμβουλο του Δήμου για την τελική έκβαση των αγωγών αυτών, δεν έχει γίνει πρόβλεψη στην 
κατάσταση απογραφής σε σχέση με τις αγωγές αυτές.

3)Στο υπόλοιπο του λογαριασμού του  Ενεργητικού ΔΙΙ5 "Χρεώστες Διάφοροι", περιλαμβάνονται α)απαιτήσεις ποσού ευρώ 388.692,65, για  εξόφληση χρεών της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αναψυχής προς το Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς   β) απαιτήσεις ποσού ευρώ 74.260,84 (προϊόν δανειακής σύμβασης Δήμου  και Τ.Π.Δ.) για εγγύηση του Δήμου σε δάνεια ληφθέντα από την ΔΕΥΑΚ και την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Ανάπτυξης Κηρέως (ΔΕΠΑΚ).

 4) Στην αξία κτήσεως των λογαριασμών των Ενσωμάτων   ακινητοποιήσεων ,"Κτίρια και τεχνικά έργα", "Λοιπές εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως" και  "Ακινητοποιήσεις έπο εκτέλεση", περιλαμβάνοντα έργα ύδρευσης-άρδευσης- αποχέτευσης συνολικού  πόσου ευρώ 18.298.737,83, τα όποια θα πρέπει να μεταφερθούν στην υφιστάμενη Δ.Ε.Υ.Α καθώς και  οι αντίστοιχα ληφθείσες επιχορηγήσεις που αφορούν τα ως άνω έργα και περιλαμβάνονται στο  υπόλοιπο του λογαριασμού του Παθητικού ΑΙΙ4 "Επιχορηγήσεις επενδύσεων".

5) Για τον προσδιορισμό του ποσού που περιέχεται στο υπόλοιπο του λογαριασμού του Παθητικού ΑΙΙ4 "Επιχορηγήσεις επενδύσεων" και αφορά το Δ.Δ. Νηλέως, λήφθηκαν υπ όψιν οι παραδοχές που
αναπτύσσονται λεπτομερώς στο αντίστοιχο πρωτόκολλο απογραφής.

6) Το σύστημα διαχειριστικής και λογιστικής παρακολούθησης των εσόδων και ειδικότερα αυτών που αφορούν την βεβαίωση και  είσπραξη των ανταποδοτικών τελών χρήζει βελτίωσης

7) Προτείνεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία  μεταγραφής των οικοπέδων και ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία του Δήμου , μέσω του  αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου.

8) Συστήνεται να γίνεται η λογιστική και διαχειριστική παρακολούθηση των αποθεμάτων μέσω οργανωμένου τμήματος αποθήκης.



Οι ορκωτοί λογιστές για τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του δήμου

Μετά από προγραμματισμένη συνάντηση που είχα με τους Λογιστές που  τηρούν τα βιβλία και στοιχεία για κάθε μια χωριστά των δύο πρώην  Κοινωφελών Επιχειρήσεων ως παραπάνω αναφέρονται , παρέχονται  συνοπτικά οι παρακάτω πληροφορίες :

1.Κοινωφελής Επιχείρηση Νηλέως

Από τις πληροφορίες και τις διευκρινίσεις που απεκόμισα από την συζήτηση  που είχα με την κα Φαρακλιώτη Ματίνα που τηρούσε και εξακολουθεί να  ενημερώνει τα βιβλία της πρώην Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νηλέως,  σημειώνονται τα ακόλουθα:
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Νηλέως , εξακολουθεί  να μην έχει εισέτι οριστικοποιήσει υπόλοιπα απογραφής των οικονομικών της  στοιχείων, προκειμένου αυτά να πιστοποιηθούν (από Ορκωτό Ελεγκτή) και εν  συνεχεία να μεταφερθούν στα βιβλία της νεοϊδρυθείσας Δημοτικής  Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Οι δυσκολίες και οι παρατηρούμενες ελλείψεις διαπιστώνονται στα ακόλουθα στοιχεία:

Μη οριστικοποιημένη καταγραφή και αποτίμηση:

- Υποχρεώσεων προς Προμηθευτές, Πιστωτές, Εργολάβους

- Υποχρεώσεων προς Ι.Κ.Α

- Υποχρεώσεων προς Εφορία

- Μη υποβολή Δηλώσεων προς Εφορία

- Επιβεβαίωση Χρηματικών Διαθεσίμων

- Διαπίστωση καθαρής θέσης της Επιχείρησης


2. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του πρώην Δήμου Κηρέως

Από την διεξαχθείσα συζήτηση που είχα με τον κο Καραντάκη Ανέστη ο οποίος έχει αναλάβει να κλείσει και οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα της εν λόγω  επιχείρησης, διαπιστώσαμε ότι έως σήμερα υφίστανται ελλείψεις και  αδυναμίες που εντοπίζονται στα στοιχεία της επιχείρησης και συσχετίζονται με:

-Οριστική επιβεβαίωση των υπολοίπων

· Πελατών

· Χρηματικών διαθεσίμων

· Απαιτήσεων από μη εισέτι εισπραχθείσες επιχορηγήσεις

· Προμηθευτές

· Πιστωτές

· Δάνεια

· Πάγια περιουσιακά στοιχεία

Κάτω από το παραπάνω διαμορφωμένο πεδίο ελλείψεων και αδυναμιών που δεν επιτρέπουν επί του παρόντος την οριστικοποίηση των υπολοίπων  απογραφής για τις δύο πρώην Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που συγχωνεύονται  από την νεοϊδρυθείσα Κοινωφελή Επιχείρηση , με την ονομασία ’’Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας’’ ,







ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΛΟΓΙΣΤΗ  Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας
Έκθεση επί των Οικονομικών Καταστάσεων  Ελέγξαμε τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις της Δ.Ε. Κηρέως (πρώην Δήμος Κηρέως) που αποτελούνται από τον ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου 2010, την κατάσταση αποτελεσμάτων και τον πίνακα διάθεσης αποτελεσμάτων της χρήσεως που έληξε την ημερομηνία αυτή, καθώς και το σχετικό προσάρτημα.

Από τον έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής:

1) Στο λογαριασμό του ενεργητικού ΓΙΙΙ1 «Τίτλοι πάγιας επένδυσης, Συμμετοχές σε δημοτικές επιχειρήσεις» περιλαμβάνεται και συμμετοχή στη  δημοτική επιχείρηση Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αξίας κτήσεως κατά την 31/12/2010 € 67.280,92. Με βάση τον τελευταίο συνταγμένο Ισολογισμό της 31/12/2010 της επιχείρησης αυτής, η εσωτερική λογιστική της αξία έχει καταστεί πλέον μηδενική και συνεπώς θα έπρεπε σύμφωνα με την παράγρ. 2.2.112,  περίπτ. 5 του Π.Δ. 315/1999 να σχηματισθεί η σχετική πρόβλεψη υποτίμησης της συμμετοχής αυτής, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα
αποτελέσματα χρήσης και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά € 67.280,92. 
2) Κατά του Δήμου υφίστανται αξιώσεις εργαζομένων του Δήμου για καταβολή επιδόματος, οι οποίες έχουν επιδικασθεί από παλαιότερες ακόμη χρήσεις, ήτοι με την υπ’ αριθ. 71/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και την υπ’ αριθ. 251/2008 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας, για συνολική οφειλή ποσού €280.051,11 το οποίο δεν έχει μέχρι την 31/12/2010 καταβληθεί και ούτε και έχει εμφανισθεί στα βιβλία του Δήμου ως υποχρέωση, με συνέπεια οι υποχρεώσεις να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένες και τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια ισόποσα αυξημένα.


Κατά τη γνώμη μας, εκτός από τις επιπτώσεις των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο «Βάση για Γνώμη με Επιφύλαξη», οι ανωτέρω  οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση της Δ.Ε. Κηρέως κατά την 31 Δεκεμβρίου 2010 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με τα Λογιστικά Πρότυπα που προδιαγράφονται από την Ελληνική Νομοθεσία.


BDO ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕ Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2011
Πατησίων 81 & Χέυδεν, Αθήνα 104 34
Αρ.Μ. Σ.Ο.Ε.Λ. 111 Ο ΟΡΚΩΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ








4ΑΣΤΩΛ5-ΩΜΣ-signed (1)

Πρόταση καθιερωσης τοπικού συμφώνου κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας στο δήμο ...



Πρόταση υπογραφής τοπικού συμφώνου για την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική οικονομία κάνει η παράταξη «Η Νέα Σμύρνη αλλάζει» προς τις υπόλοιπες δημοτικές ομάδες του ομώνυμου δήμου, με σκοπό την αρωγή και την ενίσχυση των δημοτών που χειμάζονται από την οικονομική κρίση.

Στα ειδικότερα μέτρα αυτού του τοπικού συμφώνου, για το οποίο πρέπει να δεσμευτούν πιστώσεις, έπειτα από αναμόρφωση, από το δημοτικό προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: περιλαμβάνουν τις παρακάτω δράσεις:

Δημιουργία Τράπεζας Τροφίμων που θα έχει ως ρόλο τον εφοδιασμό τού υπό δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

Δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου συνδεδεμένου με τα δημοτικά ιατρεία και την διασφάλιση της προμήθειας φαρμακευτικού υλικού (φάρμακα, εμβόλια κ.λπ.) σε φθηνές τιμές.

Δημιουργία Δημοτικής Αγοράς Παραγωγών, με σαφές κανονιστικό πλαίσιο όπως αυτό προκύπτει από τις ρυθμίσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και το νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκρότηση Κοινωνικού Ωδείου με παροχή ποιοτικών και φθηνών (για απόρους δωρεάν) σπουδών μουσικής παιδείας όλες τις ηλικίες.

Δημιουργία Τράπεζας Ανταλλαγής υπηρεσιών και συμβουλών, νομικού, τεχνικού και άλλου περιεχομένου (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γενικοί τεχνίτες) σε εθελοντικοί βάση σε σύνδεση με την ενίσχυση του τμήματος εθελοντών του δήμου.

Δημιουργία σε εθελοντική βάση Τμήματος Ψυχοκοινωνικής Συμβουλευτικής και υποστήριξης για γονείς και παιδιά.

Δημιουργία, σε συνεργασία με άλλους δήμους (αυτό δεν είναι κατά ανάγκη απαραίτητο) Τράπεζας Ηθικής, η οποία θα έχει ως σκοπό της να επιδοτεί μορφές απασχόλησης, ή την δημιουργία συλλογικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ή θα ενισχύει επιχειρηματίες της τοπικής αγοράς για να μην κλείνουν τις επιχειρήσεις και θα επιδοτεί για ένα χρόνο ανέργους της περιοχής μέχρι να βρούν δουλειά ή θα δίνει ΗΘΙΚΑ (δηλαδή όχι κερδοσκοπικά) δάνεια.

Καθιέρωση Κάρτας Εμπορικών και άλλων Συναλλαγών του δημότη με ταυτόχρονη δέσμευση ότι ανάλογα με τη χρήση της στα μαγαζιά της πόλης μας θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη.

13 χιλιάδες Ευρώ επιχορήγηση στο δήμο μας για τους μισθούς του ΚΕΠ

Το συνολικό ποσό 4.702.042,00 ευρώ αποδίδει το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, στους δήμους της χώρας για, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών πληρωμής μισθοδοσίας μόνιμου προσωπικού που διορίσθηκε βάσει των προκηρύξεων 7Κ/06 (ΦΕΚ 475 ΑΣΕΠ) και 4Κ/07 (ΦΕΚ 218 ΑΣΕΠ) και απασχολείται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών. Στο δήμο μας αντιστοιχούν 13.268 Ευρώ.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το εκτιμώμενο κόστος για τη μεταφορά μαθητών ζητεί το υπουργείο απο τους δήμους



Mε εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, 23 Μαρτίου, να του αποστείλουν στοιχεία του εκτιμώμενου κόστους για τη μεταφορά μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την περίοδο από 1-1-2012 έως και 31-3-2012, καθώς και απολογιστικά στοιχεία κόστους για το χρονικό διάστημα 1-9-2011 έως και 31-12-2011, συμπληρώνοντας τους αντίστοιχους συνημμένους πίνακες, ως εξής:

I. Στοιχεία εκτιμώμενου κόστους μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 1-1-2012 έως 31-3-2012:
1. Οι δήμοι θα αναγράψουν στον πίνακα 1 το κόστος μεταφοράς με όλους τους διαθέσιμους τρόπους οι οποίοι προβλέπονται στην ΚΥΑ αρ.35415/28-7-2011 (ΦΕΚ 1701/ Β΄) και όπως υπολογίζονται σύμφωνα με το σχετικό μαθηματικό τύπο και τις λοιπές διατάξεις αυτής, από 1-1-2012 έως και 31-3-2012. Τα ποσά θα περιλαμβάνουν χωριστά το κόστος των ειδικών μαθητικών δελτίων, της χρήσης των ιδίων μέσων, των επιδομάτων προς τους μαθητές για τις περιπτώσεις αδυναμίας πραγματοποίησης της μεταφοράς καθώς και το κόστος μεταφοράς των μαθητών σε περίπτωση χρήσης των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν.2963/2001. Το κόστος μεταφοράς με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών (π.χ. κατόπιν διαγωνισμού), θα πρέπει να αναγραφεί από τους δήμους μόνο σε περίπτωση ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών (π.χ., του διαγωνισμού) και αποκλειστικά για την περίοδο στην οποία αναφέρεται. Για παράδειγμα, εάν σε ένα δήμο ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα στο αντίστοιχο κελί («ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ») δεν πρέπει να αναφερθεί κανένα ποσό, ενώ σε ένα δήμο όπου ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και η σύμβαση ενεργοποιήθηκε, π.χ., στις 13-2-2012 το ποσό το οποίο θα πρέπει να αναγραφεί θα αφορά στην περίοδο από 13-2-2012 έως και 31-3-2012
540.000 Ευρώ για την  μεταφορά των μαθητων στο δήμο μας το 2011-2012

Καθυστερημένα, ο δήμος διενέργησε διαγωνισμό στις 7/11/11 για την μεταφορά μαθητών το σχολικό έτος 2011-2012 με προυπολογισμένο κόστος 541.914,495 Ευρώ. Ο διαγωνισμός έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/8/11. Ο διαγωνισμός ήταν άγονος.


Στην  τελευταία επιχορήγηση των Δήμων της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2012 για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών δεν συμπεριλαμβανόταν ο δήμος μας.


Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
 α) 1.200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων.
γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιείται με δρομολόγια αποκλειστικής χρήσης μαθητών που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, και μπορεί να γίνεται και παρουσία συνοδού, υπαλλήλου του μεταφορέα ή του οικείου δήμου, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 Η μεταφορά μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίων, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & Λυκείων) πραγματοποιείται με Δημοτική ή Δημόσια αστική και Υπεραστική συγκοινωνία
 Οι δήμοι μεταφέρουν τους μαθητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, κάνοντας χρήση των ιδιόκτητων μεταφορικών τους μέσων εφόσον τα οχήματα τα οποία διαθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Δεν είναι επιτρεπτή η μεταφορά όρθιων μαθητών

Αν η μεταφορά των μαθητών είναι αδύνατη ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη και οι μαθητές: α) έχουν εγκατασταθεί στην έδρα του σχολείου τους. β) μεταφέρονται με ευθύνη εκείνων που έχουν τη γονική μέριμνα των μαθητών ή των νομίμων επιτρόπων τους,  χορηγείται στους μαθητές μηνιαίο επίδομα 

 Οι δαπάνες μεταφοράς και επιδότησης των μαθητών βαρύνουν τις σχετικές πιστώσεις των Κ.Α.Π. που δεσμεύονται για κάθε δήμο στα όρια του οποίου βρίσκονται οι σχολικές μονάδες στις οποίες μεταφέρονται οι μαθητές.

Οι ΟΤΑ δεν βάζουν μυαλό. Πρωταθλητές σε ατασθαλίες και κακοδιαχείριση


ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ 1 ΣΤΙΣ 2 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το Δημόσιο και ειδικά οι ΟΤΑ δεν βάζουν μυαλό. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από την Ετήσια Έκθεση, οικονομικού έτους 2009, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που παραδόθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιάννη Καραβοκύρη στον πρόεδρο της ΒουλήςΦίλιππο Πετσάλνικο,

Σύμφωνα με την έκθεση, από τα στοιχεία του προληπτικού ελέγχου που ασκεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαπιστώνεται σωρεία παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν ένα στα δύο (7.264 από 14.967- ποσοστό 48,6%) χρηματικά εντάλματα που επεστράφησαν αθεώρητα στο σύνολο του Δημόσιου Τομέα, καθώς ήταν παράνομα, ανήκουν στους ΟΤΑ.

Όσον αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο επέστρεψε αθεώρητα 7.264 από τα 617.937 χρηματικά εντάλματα (ποσοστό 1,1%) Δηλαδή, δεν πληρώθηκαν εντάλματα αξίας 77.764.125,34 ευρώ από τα συνολικά 4.114.426.410,40 ευρώ που είχαν εκδώσει (βλ. παρακάτω: Πίνακα 1.1., σελ. 17 της Έκθεσης του Ε.Σ.).

Πολύ μικρότερο (7 τοις χιλίοις) είναι το ποσοστό των χρηματικών ενταλμάτων που επεστράφησαν από το σύνολο του Δημόσιου τομέα (στενός δημόσιο τομέας, ΝΠΔΔ, Ειδικοί Λογαριασμοί και ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, δηλαδή, δήμοι και νομαρχίες): Συγκεκριμένα, επεστράφησαν αθεώρητα14.947,συνολικού ποσού ευρώ 771.266.102,71 από τα 2.012.445 χρηματικά εντάλματα, συνολικού ποσού άνω των141.426.924.550,22 ευρώ που υπεβλήθησαν.

Σε χαμηλό ποσοστό (σχεδόν 6 τοις χιλίος) κινούνται οι επιστροφές αθεώρητων χρηματικών ενταλμάτων και στα ΝΠΔΔ καθώς από τα 979.970 ύψους 17.600.392.850,39 ευρώ, επστρέφησαν αθέωρητα τα 5.776 ύψους 154.521.249,91.

Στα «φάουλ» που έκανε στον ίδιο του τον εαυτό το Δημόσιο; Μεταξύ άλλων, απευθείας ανάθεση συμβάσεων και όχι η διενέργεια διαγωνισμού -άρα η μη διασφάλιση της διαφάνειας μέσω του υγιούς ανταγωνισμού-, κατά τον έλεγχο των αποδοχών και λοιπών αμοιβών διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις εσφαλμένων υπολογισμών και μη νόμιμων εκκαθαρίσεων, καθώς και πλημμελούς εφαρμογής των σχετικών διατάξεων κτλ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Έκθεση, «διαπιστώνεται, πολλές φορές, δυστροπία της Διοίκησης όχι μόνο να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, αλλά και να συμμορφωθεί με τη νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα την επανάληψη των ιδίων παραβάσεων».

ΟΙ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

Ειδικότερα, ως προς τους ΟΤΑ ενδεικτικά αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε ενταλματοποίηση δαπανών που αφορούσαν δαπάνες για μελέτες στις οποίες διαπιστώθηκε μη τήρηση των διατάξεων των ν. 2539/1997, 3274/2004, 716/1977 και του ΔΚΚ, πληρωμή αμοιβής μελέτης, ανώτερης της αναλογούσας στο στάδιο που είχε εκπονηθεί και παράλειψη μείωσης της αμοιβής μελετητή κατά 5% (έκπτωση) σύμφωνα με τη Δ17α/01/120/Φ.48/88 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δημοσίων Εργων (ΦΕΚ Β΄ 761).

Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι έγιναν εσφαλμένες εκκαθαρίσεις που αφορούσαν είτε την τιμή είτε τις παραληφθείσες ποσότητες, ανάθεση εκτέλεσης εργασιών, οι οποίες ανάγονταν στα καθήκοντα του υπηρετούντος προσωπικού, όπως και μη νόμιμες δαπάνες προμήθειας διαφόρων ειδών, διότι οι προμήθειες αυτές έγιναν πριν από την ψήφισή τους από τη δημαρχιακή επιτροπή (άρθρο 13 παρ. 4 του β.δ. 17.5/15.6.1959 και άρθρο 111 του Δ.Κ.Κ.). Παρατηρήθηκε, ακόμη, εφαρμογή των διατάξεων της 11389/8.3.1993 (ΦΕΚ Β΄ 185) απόφασης του υπουργού Εσωτερικών (ΕΚΠΟΤΑ) για υλικά που ενσωματώνονται στα έργα, αντί της εφαρμογής των διατάξεων του π.δ. 28/1980, ενώ διαπιστώθηκαν και πάλι περιπτώσεις δαπανών διαφόρων προμηθειών και εργασιών χωρίς να διενεργούνται οι νόμιμες κρατήσεις και χωρίς να επισυνάπτονται τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες προμήθειας καυσίμων κίνησης οχημάτων-μηχανημάτων, πέραν των ορίων που επιτρέπονται από την κανονιστικού περιεχομένου 1450/550/10.2.1982 απόφαση του υπουργού Προεδρίας (ΦΕΚ 93, Β), όπως τροποποιήθηκε με την 543/5543/22.3.2000 κοινή απόφαση των Υπουργών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών (ΦΕΚ 376, Β), με βάση την ιπποδύναμη του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα ή την ωριαία κατανάλωση του μηχανήματος με βάση το βιβλίο (τεχνικές προδιαγραφές) του κατασκευαστή.

Tέλος, διαπιστώθηκε ότι συμβάσεις μίσθωσης μηχανημάτων που καταρτίζονταν στα πλαίσια ανάθεσης εργασιών υπέκρυπταν παρεμβολή τρίτου παρένθετου προσώπου, προκειμένου να ξεπεραστούν ελλείψεις τυπικών προσόντων που θα είχαν ως αποτέλεσμα τη μη ανάθεση των εργασιών σ' αυτόν που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.


ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ

Είναι χαρακτηριστικό πως εξεδόθησαν και υπεβλήθησαν για θεώρηση 2.012.445 χρηματικά εντάλματα, συνολικού ποσού άνω των 141.426.924.550,22 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι σε ορισμένες Υπηρεσίες Επιτρόπων δε γίνεται καταχώρηση πιστώσεων. παρακολούθησης πιστώσεων από τις Υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Από τα εντάλματα αυτά,14.947 (7 τοις χιλιοίς) συνολικού ποσού ευρώ 771.266.102,71 (5 τοις χιλιοίς), επεστράφησαν αθεώρητα στις Υπηρεσίες που τα εξέδωσαν γιατί διαπιστώθηκαν ελλείψεις νομίμων δικαιολογητικών, δημοσιολογιστικές παραβάσεις, λανθασμένες εκκαθαρίσεις, διπλές πληρωμές, μη παρακράτηση των νομίμων κρατήσεων, φορολογικές παραβάσεις κ.λπ. Ο αριθμός των χρηματικών ενταλμάτων που εξεδόθησαν από τους ΟΤΑ ανήλθε στα 617.937, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 4.114.426.410,40 ευρώ. Από αυτά, επεστράφησαν αθεώρητα 7.264, συνολικής αξίας 77.764.125,74 ευρώ.



ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ

Όπως αναφέρεται, επίσης, στην Έκθεση, στους Ο.Τ.Α. παρατηρείται καθυστέρηση είσπραξης αφενός νομοθετημένων πόρων αυτών και αφ' ετέρου βεβαιωμένων απαιτήσεών τους (όπως άλλωστε το τελευταίο συμβαίνει και για τις απαιτήσεις του Δημοσίου). Παρατηρείται, επίσης, η μεταφορά μεγάλου ποσοστού δαπανών, ως οφειλή από έτος σε έτος, μερικές φορές και πέραν της τετραετίας (χρόνος εκλογής των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ).

Οι συνέπειες του φαινομένου αυτού είναι η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την ικανοποίηση των πιστωτών τους, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη των τελευταίων και στη συνέχεια η επιβάρυνση των Ο.Τ.Α. με τόκους, δικαστικά έξοδα και αμοιβές δικηγόρων.

Περαιτέρω, όσον αφορά στους ΟΤΑ, παρατηρείται ότι αρκετές κατηγορίες προμηθειών, εργασιών και υπηρεσιών των ΟΤΑ διενεργούνται όχι με βάση τις διατάξεις του ν.2286/1995 και του ΕΚΠΟΤΑ , αλλά με βάση τις διατάξεις του ΔΚΚ και του π.δ. 28/1980. Τούτο δυσχεραίνει σημαντικά τόσο το έργο των υπαλλήλων των ΟΤΑ που καλούνται να εφαρμόσουν διάσπαρτες και αλληλοκαλυπτόμενες διατάξεις, όσο και το ελεγκτικό έργο του.

Για τη λύση του προβλήματος αυτού, το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει την κατάρτιση Κανονισμού Προμηθειών ΟΤΑ, ο οποίος να εφαρμόζεται για όλες ανεξαιρέτως τις προμήθειες που διενεργούνται από τους ΟΤΑ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΤΑ Α΄ ΒΑΘΜΟΥ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού, κατά το οικονομικό έτος 2009, ασκήθηκε ειδικός κατασταλτικός έλεγχος (κατά προτεραιότητα) σε 130 χρηματικά εντάλματα συνολικού ποσού ευρώ 4.765.788,99, τα οποία εξοφλήθηκαν με ευθύνη των δημάρχων των δήμων ή προέδρων κοινοτήτων. Για τις ελλείψεις ή παρανομίες που διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο των ως άνω χρηματικών ενταλμάτων έγιναν οι νόμιμες ενέργειες προκειμένου να εισπραχθούν τα μη νομίμως καταβληθέντα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Κατά τον έλεγχο των δαπανών που αφορούν τις προγραμματικές συμβάσεις του άρθρου 225 παρ. 1 του ΔΚΚ, αλλά και από τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων αυτών διαπιστώθηκαν παραβάσεις, όπως:

α) εξ ολοκλήρου ανάθεση της υλοποίησης του αντικειμένου των προγραμματικών συμβάσεων σε δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με τον τρόπο αυτό κατέστησαν αντισυμβαλλόμενες,

β) ανυπαρξία ρύθμισης των αντικειμένων που αποτελούν το ελάχιστο κατά νόμο περιεχόμενό τους και

γ) μη νόμιμη καταβολή επιχορηγήσεων, μέσω της σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις τους με αποκλειστικό σκοπό τη συντήρησή τους.

ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Κατά τον έλεγχο των αποδοχών και λοιπών αμοιβών διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις εσφαλμένων υπολογισμών και μη νόμιμων εκκαθαρίσεων, καθώς και πλημμελούς εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Οι διαπιστώσεις αυτές αναφέρονται κυρίως στα εξής θέματα, και μεταξύ άλλων είναι:

- Καταβολή εξόδων παράστασης αιρετών οργάνων (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων) για χρονικό διάστημα προγενέστερο της έκδοσης της σχετικής απόφασης του οικείου Δημάρχου, που ως διοικητική πράξη δεν δύναται να έχει αναδρομική ισχύ.

- Μη νόμιμη καταβολή επιδόματος διαχειριστικών λαθών σε δημοτικούς υπαλλήλους, που δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 166 παρ. 4 του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α΄ 114).

- Μη νόμιμη καταβολή αποζημίωσης προέδρων τοπικών συμβουλίων για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

- Μη νόμιμη καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης διευθυντή, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 84, 85 και 87 του ν . 3528/2007 (ΦΕΚ Α΄ 26), αναφορικά με την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

- Μη νόμιμη καταβολή αμοιβής σε ιδιώτες για εργασίες που ανάγονταν στα καθήκοντα των υπαλλήλων των δήμων.

- Μη νόμιμη καταβολή σε χρήμα της αξίας των δικαιουμένων παροχών ένδυσης και γάλακτος σε εργαζόμενους δήμου, χωρίς αιτιολόγηση της αντικειμενικής αδυναμίας του δήμου να τα χορηγήσει.

- Μη νόμιμες προσλήψεις με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ειδικών συνεργατών Δημάρχου, χωρίς να προβλέπονται θέσεις στο ΟΕΥ του δήμου.

- Μη νόμιμη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης εποχιακών υπαλλήλου δήμου, χωρίς να επισυνάπτεται η απαιτούμενη άδεια της οικείας νομαρχίας για την έγκριση της υπερωριακής απασχόλησης.

ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Χρηματικά εντάλματα που αφορούσαν προμήθειες, προγραμματικές συμβάσεις και έργα επεστράφησαν αθεώρητα, γιατί αν και η προϋπολογιζόμενη δαπάνη υπερέβαινε το ποσό του 1.000.000,00 ευρώ, δεν είχαν υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο από τα αρμόδια κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Μη νόμιμη καταβολή δαπανών για δημοσιεύσεις στα πλαίσια διαγωνισμών προμηθειών του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, οι οποίες υπολογίστηκαν με το εμπορικό τιμολόγιο που αφορά ιδιώτες, καθώς και δαπανών δημοσίευσης που αφορούσαν ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης και όχι περίληψη αυτής.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΞΗ

Χρηματικά εντάλματα κρίθηκαν μη θεωρητέα, με την αιτιολογία ότι αφορούσαν δαπάνες που δεν προβλέπονταν από διάταξη νόμου, ούτε εξυπηρετούσαν τους σκοπούς ή τις λειτουργικές ανάγκες των οικείων φορέων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επρόκειτο για επιχορηγήσεις σωματείων για δραστηριότητες άσχετες με τους σκοπούς τους, για δαπάνες δημοσίων σχέσεων, εθιμοτυπίας και βραβείων, παράθεση γευμάτων, δεξιώσεων, φωτογραφιών, προμήθειας λουλουδιών και καταχωρήσεων σε τοπικές εφημερίδες.

Επίσης, αφορούσαν σε δαπάνες για τηλεοπτική προβολή των δήμων από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ από την απόφαση ανάθεσης και την εκκαθάριση δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί σαφώς αν εξυπηρετούσαν λειτουργικές ανάγκες των δήμων


ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2009