powered by Surfing Waves

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Kireas.org: Ποιοι είναι οι προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας;

Η αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν περιορίζεται  μόνο στο ότι λειτουργεί σαν πόλος έλξης για τους τουρίστες και στο  ότι ομορφαίνει το δήμο μας.  Η πολιτιστική κληρονομιά  είναι μια απτή μαρτυρία των ριζών μας,  της κοινής ιστορικής πορείας μας,  χωρίς την οποία το παρόν μας θα ήταν φτωχό και το μέλλον μας στείρο.  Η πολιτιστική κληρονομία  είναι θεμελιώδες στοιχείο της  ταυτότητας του δήμου μας με σημαντικά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.  Συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής και στο χαρακτήρα και την αισθητική του περιβάλλοντος  που ζούμε. Η  προστασία, διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας   είναι κάτι παραπάνω από ηθική υποχρέωση και θα πρέπει να εμπνέει και να ενσωματώνεται  στις στρατηγικές προτεραιότητες βιώσιμης  ανάπτυξης.

Για την καλύτερη προστασία της  πολιτιστικής κληρονομιάς και για να υποβοηθήσει το έργο του δήμου ο Kireas.org  κατέγραψε τους  επίσημα αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικούς  χώρους της περιοχής καθώς και τα ανακηρυγμένα σαν  προστατευόμενα μνημεία του δήμου. Τα τοπογραφικά  όρια των αρχαιολογικών χώρων μεταφερθήκαν από τα σχετικά ΦΕΚ σε χάρτη του google. Στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Άγιας Άννας επίσημα υπάρχουν 6 οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι,  6  αρχαία μνημεία, 25 διατηρητέα κτήρια  νεώτερης περιόδου και 3 διατηρητέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (ένα  επεξεργασίας ρητίνης και δυο εξόρυξης λευκόλιθου). 

Επίσημα, σαν  αρχαιολογικοί χώροι  αναγνωρίζονται: 1) η αρχαία Κήρινθος, 2) η νησίδα του Αγίου Βασιλείου στην Αγία Άννα, 3) ο λόφος Καστρί στο Προκόπι, 4) ο λόφος Καστρί ή Λούτσας στην Κήρινθο, 5) το ύψωμα Έλληνας μεταξύ Σκεπαστής και Κεράμεια και 6) η Αρχαία πόλη των Οροβιών γύρω από το λόφο του προφήτη Ηλία στις Ροβιές.  Στα  διατηρητέα μνημεία  συμπεριλαμβάνονται: ο φράγκικος πύργος των Ροβιών,  τα  παλαιοχριστιανικά ερείπια στην Παναγίτσα της Λιμνης, η μονή Γαλατακίου, το εκκλησάκι του Αη Γιάννη στο Πήλι. (δες χάρτη  http://g.co/maps/gnxv7 )

Η  καταγραφή και γεωγραφική αποτύπωση των αρχαιολογικών  χώρων και μνημείων κατάδειξε σοβαρές παραλήψεις. Χώροι και μνημεία  όπως το Μαντείο του Σεληναίου Απόλλωνος στον Άγιο Ταξιάρχη ,  Τα βυζαντινά ερείπια του λόφου Αγιανάκου  και η θέση βόρεια του Παλαιοχωρίου στις Ροβιές, το κάστρο της Κλεισούρας νότια του Προκοπίου, η θέση Ντούρλα  στην Αγία Άννα, η θέση Λουτρό στον Κοτσικιά,  ο πύργος Μπέζα στην Δαφνούσα,  ο Σταυρεπίγαστος ναός της Τσούκας , το αρχοντικό Τοπάζη στις Κεχριές  κ.α.  δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες προστατευόμενων του υπουργείου πολιτισμού.

Από το Σύνταγμα η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι  υποχρέωση του Κράτους. Για τη διαφύλαξή  του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα.   Σε τοπικό επίπεδο ο δήμος έχει  και αυτός ευθύνη για την προστασία μνημείων και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων στην περιοχή του  (άρθρο 75 παρ. στ του N. 3463/2006).

Τα  στοιχεία και  χάρτες  που παραθέτουμε μπορούν να αξιοποιηθούν από την  δημοτική αρχή και άλλους εμπλεκόμενους φορείς   για την καλύτερη νομοθετική όσο και για την ουσιαστική  προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Ο αναλυτικός χάρτης με τα όρια των αρχαιολογικών χώρων  και τα στοιχεία  για κάθε χώρο είναι αναρτημένα  στο http://kireas.org/arxaiol.htm



Kireas.org

Ο σύλλογος όλων των δημοτών

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δυο νηπιαγωγοί, μια βρεφονηπιοκόμος και 20 καθαρίστριες υπεύθυνες του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού.


Στις 25/10/11 ο δήμαρχος  προχώρησε  στη σύσταση και λειτουργία Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.  Το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού είναι αρμόδιο για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής, των πολιτικών ισότητας των φύλων καθώς και για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Δήμου, με τη λήψη των καταλλήλων μέτρων και τη ρύθμιση των σχετικών δραστηριοτήτων. Συγχρόνως το Τμήμα είναι αρμόδιο για την προώθηση και ρύθμιση ζητημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την προώθηση της Δια Βίου Μάθησης, καθώς και για το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς. Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες του Τμήματος στο πλαίσιο της αποστολής του, καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.


Για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοτελούς τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και  Πολιτισμού, τοποθετούνται σε αυτό οι  υπάλληλοι του Δήμου με καθήκοντα που ανάγονται στις αρμοδιότητες του τμήματος όπως αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο 10 του Ο.Ε.Υ. του Δήμου:


Η λίστα υπαλλήλων δημοσιεύεται στο Διαύγεια


Αρμοδιότητες Τμήματος σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικών Ισότητας των φύλλων


1) Διεξάγει κοινωνικές έρευνες, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή συμμετέχει σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, με την ίδρυση και λειτουργία νομικών προσώπων, ιδρυμάτων και επιχειρήσεων (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, βρεφοκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα ανοικτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων, γηροκομείων κλπ).
2) Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών, και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
3) Διεξάγει κοινωνικές έρευνες, σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών που αφορούν την κοινωνική φροντίδα της οικογένειας, του παιδιού, των εφήβων, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία καθώς και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
4) Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή συμμετέχει σε δράσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη και φροντίδα της υγείας των δημοτών με την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων για την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή της ψυχικής υγείας (με τη δημιουργία δημοτικών και κοινοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, κέντρων υποστήριξης και
αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, κέντρων ψυχικής υγείας, κέντρων συμβουλευτικής στήριξης των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και κέντρων πρόληψης κατά εξαρτησιογόνων ουσιών.
5) Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας στην περιοχή του Δήμου με την δημιουργία Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας.-

6)Μεριμνά για την προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης με τη δημιουργία τοπικών δικτύων κοινων ικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών.
7) Συντονίζει, παρακολουθεί και αξιολογεί την άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής σε τοπικό επίπεδο (πχ μέσω της εκπόνησης και περιοδικής αναπροσαρμογής ενός «Τοπικού Συμφώνου Κοινωνικής Πολιτικής»)
8) Οργανώνει , παρακολουθεί και αξιολογεί την άσκηση Κοινωνικής Φροντίδας, όπως: οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, οι κοινωνικές υπηρεσίες των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι Μ.Κ.Ο. , οι υπηρεσίες και δομές κοινωνικής προστασίας της Περιφέρειας και του Κράτους τα αντιπροσωπευτικά σώματα των ομάδων –χρηστών.-

Αρμοδιότητες Τμήματος σε θέματα Εποπτείας & Ελέγχου 

1)Χορηγεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
2)Ασκεί έλεγχο και εποπτεία στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) και ευθύνεται για τη λειτουργία των παιδικών εξοχών.
3)Χορηγεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες, καθώς και σε συλλόγους ή σωματεία που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκοπούς.
4)Ασκεί εποπτεία επί των φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων, εγκρίνει τον προϋπολογισμό τους και παρακολουθεί και ελέγχει τις επιχορηγήσεις, που δίδονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς σκοπούς.
5)Μεριμνά για τον διορισμό των μελών διοικητικών συμβουλίων και εποπτεύει και ρυθμίζει θέματα λειτουργίας ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του παιδιού,(όπως Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, Παιδικών Σταθμών, Παιδικών Εξοχών, παραρτημάτων ΠΙΚΠΑ και ΚΕΠΕΠ).
6)Χορηγεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων περίθαλψης ηλικιωμένων ή ατόμων, που πάσχουν ανίατα από κινητική αναπηρία.
7)Μεριμνά για τον ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ταμείων Πρόνοιας και Προστασίας Πολυτέκνων, όταν η έδρα των Ταμείων είναι στο Δήμο.
8)Υλοποιεί δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής συμπληρωματικά με τις δράσεις και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής που υλοποιούνται από τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικά :
(α) Διενεργεί κοινωνικές έρευνες για τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας, σεσυνεργασία με το Γραφείο Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας (β) Ασκεί κοινωνική εργασία με άτομα, οικογένειες και κοινωνικές ομάδες,γ) λειτουργεί μονάδες συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης δ) συνεργάζεται με τα σχολεία της περιοχής για ενημέρωση σε κοινωνικά θέματα (AIDS, ναρκωτικά κλπ) και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων διοργανώνει Σχολές Γονέων, ε) υλοποιεί προγράμμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων (προσφύγων, μεταναστών, παλλινοστούντων, φυλακισμένων, υπερηλίκων κ.λ.π.) στ) υλοποιεί δράσεις περιθαλπομένων σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης ζ) υλοποιεί δράσης προστασίας μονογονεϊκών οικογενειών.-

Αρμοδιότητες Εφαρμογής Προγραμμάτων Κοινωνικής Προστασίας
1) Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας που στοχεύουν στη στήριξη αστέγων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις :
(α) Μεριμνά για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης των αυτοστεγαζομένων, για τη σχετική μίσθωση ακινήτων, τη ρύθμιση διαφόρων θεμάτων κοινωνικής κατοικίας και την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας. (β) Εκδίδει πιστοποιητικά οικονομικής αδυναμίας. (γ) Μεριμνά για την καταβολή επιδομάτων σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, ανίκανους προς εργασία,
υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους, καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και των οικείων κανονιστικών ρυθμίσεων. (δ) Εισηγείται την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης οικημάτων ένεκα απορίας ή για άλλους σοβαρούς λόγους. (ε) Προβαίνει στην αναγνώριση δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής. (στ) Εισηγείται την έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας. (ζ) Εισηγείται την χορήγηση αδειών διενέργειας λαχειοφόρων αγορών, εράνων και φιλανθρωπικών αγορών. (η)Χορηγεί κάρτες αναπηρίας έπειτα από γνωμάτευση της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας
2) Επιμελείται των θεμάτων που αφορούν ασφαλισμένους του ΟΓΑ δημότες και εκδίδει βιβλιάρια και βεβαιώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τους ασφαλισμένους αυτούς.
3) Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού και τα Γραφεία του (τήρηση πρωτοκόλλου, διεκπεραίωση και
αρχειοθέτηση αλληλογραφίας, θέματα προσωπικού κλπ).

Αρμοδιότητες Πολιτικών Ισότητας των Φύλλων
Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων και μέτρων που στοχεύουν στην ισότητα γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό μεριμνά για :
(α) τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών (β) την ανάπτυξη δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών στερεότυπων με βάση το φύλο (γ) την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς ομάδες γυναικών (δ) την ανάπτυξη δράσεων για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση (ε) τη λήψη μέτρων για την εναρμόνιση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων (στ) την ανάπτυξη δράσεων για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή των γυναικών και την προώθησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων .-

Αρμοδιότητες Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας
1) Σχεδιάζει, προγραμματίζει και μεριμνά για την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Μεριμνά για τον υγειονομικό έλεγχο των δημοτικών δεξαμενών νερού. (β) Μεριμνά για τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων και επιχειρήσεων, (γ) Μεριμνά για τον έλεγχο της ηχορύπανσης, της κοινής ησυχίας και της εκπομπής ρύπων, θορύβων και άλλων επιβαρύνσεων του περιβάλλοντος από τροχοφόρα, (δ)  Χορηγεί βιβλιάρια υγείας στους εκδοροσφαγείς. (ε) Παρέχει συνδρομή στο έργο του Ε.Φ.Ε.Τ. και διενεργεί ελέγχους ή άλλες πράξεις, που ζητούν τα εντεταλμένα όργανα του Ε.Φ.Ε.Τ. και σύμφωνα με τις οδηγίες τους. (Συνεργασία με τον τομέα ζωικής παραγωγής της υπηρεσίας αγροτικής παραγωγής, όταν απαιτείται). (στ) Μεριμνά για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της περιοχής.
2) Σχεδιάζει, προγραμματίζει μια μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων μέτρων για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών. (β) Μεριμνά για την υλοποίηση ι) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου ιι) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη  χρηματοδότηση ιιι) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γ) Εκδίδει τοπικές υγειονομικές διατάξεις και λαμβάνει μέτρα σε θέματα δημόσιας υγιεινής. (δ) Μεριμνά για την πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημόσιας υγείας. (ε) Οργανώνει αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικά προγράμματα για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
3) Ρυθμίζει διάφορα διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία στην περιοχή του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις: (α) Εισηγείται τον ορισμό ιατρών προς εξέταση επαγγελματιών και εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τη χορήγηση σε αυτούς βιβλιαρίων υγείας. (β) Εισηγείται την επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς, οι οποίοι πωλούν φάρμακα χωρίς άδεια, καθώς και σε βάρος ιατρών και φαρμακοποιών για κατοχή ή πώληση δειγμάτων φαρμάκων. (γ) Εισηγείται τον ορισμό ελεγκτή γιατρού ΟΓΑ για τα ν.π.δ.δ. της περιοχής του Δήμου.

Αρμοδιότητες Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Πολιτισμού
1) Μεριμνά για την εξασφάλιση των κατάλληλων υλικοτεχνικών υποδομών για την προσχολική εκπαίδευση και για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Μεριμνά για την συντήρηση, τη βελτίωση, τη καθαριότητα και την φύλαξη των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών και παρέχει κάθε αναγκαία διοικητική υποστήριξη στις Σχολικές Επιτροπές για τη λειτουργία τους και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (Άρθρο 243 του ΔΚΚ). (β) Μεριμνά για τη συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλογής
και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο.
(γ) Συνεργάζεται με την τεχνική υπηρεσία, για την απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και την ανέγερση σχολικών κτιρίων.
(δ) Μεριμνά για τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, τη στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης καθορίζει την αποκλειστική χρήση ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και την κοινή χρήση των υπολοίπων χώρων και τις ώρες λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας (Συνεργασία με την Οικονομική υπηρεσία για τη μίσθωση ακινήτων).
(ε) Συνεργάζεται με την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, την ενημερώνει για θέματα της αρμοδιότητάς της και της παρέχει κάθε αναγκαία διοικητική υποστήριξη για τη λειτουργία της.
2) Σχεδιάζει και μεριμνά για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την υποστήριξη των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για τη γενική παιδεία των κατοίκων. Περιλαμβάνονται αρμοδιότητες όπως :
(α) Η ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών
(β) Η ίδρυση και λειτουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών
(γ) Η ίδρυση και λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής
3) Μεριμνά για το σχεδιασμό και την εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού προγραμματισμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Καταρτίζει, στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού προγράμματός του, το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης και το αντίστοιχο περιφερειακό πρόγραμμα δια βίου μάθησης (νόμος 3879 / 2010, άρθρο 8). Το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης περιλαμβάνει, ιδίως, επενδύσεις, προγράμματα ή επί μέρους δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων και γενικότερα δράσεις εφαρμογής της δημόσιας πολιτικής δια βίου μάθησης σε τοπικό επίπεδο. (β)
Μεριμνά για την εφαρμογή του τοπικού προγράμματος δια βίου μάθησης και διαχειρίζεται την εφαρμογή των πολιτικών και των κανόνων που αφορούν τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων στην περιφέρεια του Δήμου. (γ) Εισηγείται την ίδρυση και μεριμνά για τη λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης ( Κ.Δ.Β.Μ.) που εφαρμόζουν το τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης και τα οποία οργανώνονται είτε στο πλαίσιο του Τμήματος, είτε στο πλαίσιο νομικού προσώπου του Δήμου. (δ) Μεριμνά για τη λειτουργία και διαχείριση τοπικών δομών και την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει ο Δήμος με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης. (ε) Μεριμνά για την εφαρμογή προγραμμάτων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει ο Δήμος με το Υπουργείο στ) ασκεί τις αρμοδιότητες λαϊκής εκπαίδευσης ενηλίκων που ματαφέρονται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μαζί με την επιχειρησιακή μονάδα ή αποκεντρωμένη δομή της υπηρεσιακής μονάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν. 3879/2010.-
4) Μελετά και εισηγείται για την ρύθμιση ζητημάτων εύρυθμης λετουργίας της προσχολικής εκπαίδευσης και των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις:
(α) Εισηγείται τη διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή.
(β) Μεριμνά για τη μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σίτισης μαθητών μουσικών γυμνασίων και λυκείων (Συνεργασία με την Οικονομική υπηρεσία). (γ) Εποπτεύει και ελέγχει τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
(δ) Εγκρίνει την εγκατάσταση, μεταφορά ή επισκευή τηλεφωνικών συνδέσεων (κυρίων, δευτερευουσών, πρόσθετων και παράλληλων) στα σχολεία.
(ε) Οργανώνει συναυλίες ή άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τους μαθητές, κατόπιν έγκρισης της Σχολικής Επιτροπής.
(στ) Μεριμνά για το διορισμό και την αντικατάσταση διοικητών των ιδρυμάτων, που χορηγούν
υποτροφίες, εφόσον έχουν τοπική σημασία.
 (ζ) Εγκρίνει οποιαδήποτε μίσθωση ιδιωτικού αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης για μεταφορά προσώπων και υλικών προς κάλυψη σχολικών αναγκών.
(η) Εισηγείται τον καθορισμό κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης λειτουργίας τους.
(θ) Εισηγείται την κατανομή των πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων
(ι) Εισηγείται την επιβολή κυρώσεων κατά τις ισχύουσες διατάξεις στους γονείς και κηδεμόνες που δεν εγγράφουν τα παιδία τους στο σχολείο και εμαλούν για την τακτική φοίτησή τους
(ια) Εισηγείται τη διακοπή των μαθημάτων λόγω εκτάκτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου.-

Αρμοδιότητες Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς
5) Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού για την προστασία του τοπικού πολιτισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο. Περιλαμβάνονται πολιτικές, προγράμματα και δράσεις όπως :
(α) Δημιουργία πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων, μουσείων, πινακοθηκών, κινηματογράφων και θεάτρων, φιλαρμονικών και σχολών διδασκαλίας μουσικής, σχολών χορού, ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ.
 (β) Διοργάνωση και εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις).
(γ) Προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων καθώς και αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της περιοχής.
(δ) Επισκευή, συντήρηση και αξιοποίηση παραδοσιακών και ιστορικών σχολικών κτιρίων και κτιρίων που παραχωρούνται στο Δήμο από τρίτους.
(ε) Προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
(στ) Προώθηση της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.
6) Μελετά και εισηγείται για τη ρύθμιση τοπικών πολιτιστικών θεμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες
διατάξεις:
(α) Εισηγείται για τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου στην οργανωτική επιτροπή φεστιβάλ τοπικής εμβέλειας.
(β) Εισηγείται για την επιχορήγηση ΝΠΙΔ τα οποία αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου.
(γ) Εισηγείται για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών μουσικών ιδρυμάτων (ωδείων, μουσικών σχολών, χορωδιών, συμφωνικών ορχηστρών και συγκροτημάτων μουσικής δωματίου).
7) Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση του τοπικού αθλητισμού και την παροχή δυνατοτήτων άθλησης στους κατοίκους. Περιλαμβάνονται πολιτικές, προγράμματα και δράσεις όπως :
(α) Κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων (δημοτικά γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα και δημοτικοί χώροι άθλησης).
 (β) Προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης του μαζικού αθλητισμού και διοργάνωση
αθλητικών εκδηλώσεων.

7) Σχεδιάζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση του τοπικού αθλητισμού και την παροχή δυνατοτήτων άθλησης στους κατοίκους. Περιλαμβάνονται πολιτικές, προγράμματα και δράσεις όπως :
(α) Κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων (δημοτικά γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα και δημοτικοί χώροι άθλησης).
(β) Προώθηση και εφαρμογή προγραμμάτων ενίσχυσης του μαζικού αθλητισμού και διοργάνωση
αθλητικών εκδηλώσεων.
 (γ) Άσκηση εποπτείας επί των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων που καθορίζονται με διυπουργική απόφαση.

8) Τηρεί το μητρώο νέων και συνεργάζεται με το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων για την πλήρη και ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων.-

9)Μεριμνά για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων που απευθύνονται στους νέους και συμμετέχει στους σχεδιασμούς και τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.-
10) Παρακολουθεί τη λειτουργία και δράση των δημοτικών δομών και νομικών προσώπων που εφαρμόζουν προγράμματα και δράσεις στους τομείς του πολιτιμσμού του αθλητισμού και της νέας γενιάς.
11) Υλοποιεί δράσεις και προγράμματα στους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νέας Γενιάς συμπληρωματικά με τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούνται από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.-

Οι αρμοδιότητες των ανωτέρω τμήματος θεωρούνται ως η γενική περιγραφή του ρόλου του και αποτελούν το βασικό πλαίσιο λειτουργίας του. Ο λεπτομερής τρόπος λειτουργίας του και οι αναλυτικές περιγραφές των καθηκόντων των υπαλλήλων που τοποθετούνται στο τμήμα, θα γίνουν όπου κριθεί αναγκαίο, με αποφάσεις Δημάρχου ή την σύνταξη ειδικών κανονισμών λειτουργίας που θα συνταχθούν με απόφαση Δημάρχου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.-







To Αυτοδιοικητικό κίνημα αποδοκιμάζει τις μεθοδεύσεις για την εκχώρηση της Βόρειας Εύβοιας στην ΤΕΡΝΑ, αλλά η Περιφέρεια κωφεύει



Δικαίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας και ταυτόχρονα αποδοκιμασία των χειρισμών της Περιφέρειας και των Υπουργείων στην υπόθεση της ΒΙΠΕ της Βόρειας Εύβοιας αποτελεί έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Στο σημαντικό αυτό ντοκουμέντο αναλύονται οι κίνδυνοι, οι ασάφειες και τα προβλήματα γύρω από την επιχειρούμενη ΒΙΠΕ της ΤΕΡΝΑ, ενώ επισημαίνεται ότι ο φάκελος της εταιρίας είναι «απολύτως ελλιπής», κακώς διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια και η Περιφέρεια «κακώς έσπευσε να γνωμοδοτήσει».

Επιβεβαιώνεται η σπουδή των συναρμόδιων υπουργείων όσο και των περιφερειακών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να παραδώσουν άνευ όρων σε εθνικούς εργολάβους την τύχη της Β. Εύβοιας.
Το θέμα επανέφερε στην χθεσινή Επιτροπή Περιβάλλοντος η Δέσποινα Σπανούδη, ρωτώντας αν η επιτροπή προτίθεται να επανεξετάσει την στάση της και να φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, επιχειρήθηκε να κλείσει το θέμα με την επίκληση της τυπικής διαδικασίας.
Φαίνεται ωστόσο ότι τα σχέδια τους θα βρουν ισχυρή αντίσταση, όσο οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν το μέλλον τους από την αυθαιρεσία και τον τόπο τους από την υποβάθμιση.


Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς
με αγώνες και αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση

Ο Νικόλαος Σκουμπρής επικεφαλής του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας


Σε σύσταση  Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας προέβει ο  Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας στις 25/10/11 με σκοπό την προστασία και αναβάθμιση του τοπικού φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος , την ενεργειακή διαχείριση τη λειτουργία των Κοιμητηρίων και των Δημοτικών σφαγείων καθώς και την πολιτική προστασία του δήμου.


Στον υπάλληλο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας , Σκουμπρή Νικόλαο ,  αναθέτει να μεριμνά για την εκπόνηση των αναγκαίων Περιβαλλοντικών Μελετών (ΠΠΕΑ και ΜΠΕ) για την υλοποίηση των έργων του Τμήματος Τεχνικής Υπηρεσίας ( εκπόνηση με προσωπικό του Τμήματος ή με ανάθεση σε τρίτους) του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας καθώς επίσης του ανατίθενται:

1) Σχεδιάζει, προγραμματίζει, εισηγείται και μεριμνά για την εφαρμογή πολιτικών, προγραμμάτων, δράσεων
και μέτρων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη περιοχή του Δήμου.
2) Μεριμνά για την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων και την καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιοχή του Δήμου.
3) Παρακολουθεί την εφαρμογή των ρυθμίσεων που αφορούν τις προστατευόμενες περιοχές στην γεωγραφική περιοχή του Δήμου, σε συνεργασία και με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.
4) Μεριμνά για τη δημιουργία και καλή λειτουργία μηχανισμών και συστημάτων για την αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό μεριμνά για :
(α) την διαχείριση, σύμφωνα με τον αντίστοιχο σχεδιασμό που καταρτίζεται από την Περιφέρεια, των
στερεών αποβλήτων σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μμεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, (β) την αποκατάσταση υφισταμένων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ), σε συνεργασία με τον τομέα εγγειοβελτιωτικών έργων της τεχνικής υπηρεσίας. (γ) Την κατασκευή και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
5) Ελέγχει και εισηγείται τη ρύθμιση θεμάτων περιβαλλοντικής προστασίας, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα θέματα αυτά αφορούν ιδίως : (α) Την ίδρυση και λειτουργία σφαγείων. (β) Τον καθορισμό των χώρων για τη δημιουργία κοιμητηρίων και την παροχή γνώμης για τον καθορισμό χώρων αποτέφρωσης νεκρών. (γ) Την περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάπλαση περιοχών. (δ) Την παροχή γνώμης για τον καθορισμό βιομηχανικών και Επιχειρησιακών Περιοχών (Β.Ε.Π.Ε.) και για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατ’ άρθρο 5 ν. 2545/1997 (ΦΕΚ 254,Α΄), σε συνεργασία με την υπηρεσία Πολεοδομίας. (ε) Την παρακολούθηση προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (π.χ. του προγράμματος Καθαρές Ακτές – Καθαρές Θάλασσες ). (στ) Τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων από εκδήλωση πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό μεριμνά για την τήρηση των υποχρεώσεων από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, προς καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων και αυτοτελών οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, προβαίνει υποχρεωτικά στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών και βεβαιώνει εις βάρος τους την ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου.
6) Μελετά, σχεδιάζει, εισηγείται και παρακολουθεί την εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στην περιοχή του Δήμου ( συστήματα και προγράμματα ανακύκλωσης).
7) Μεριμνά για τη λήψη μέτρων για την προστασία και αναβάθμιση της αισθητικής των πόλεων και των οικισμών. ( Αρμοδιότητες διαχείρισης Κοιμητηρίων )
8) Τηρεί τις διαδικασίες λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και του ειδικότερους κανονισμούς λειτουργίας του Δήμου.
9) Μεριμνά για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και για τη χορήγηση άδεις ταφής και αποτέφρωσης νεκρών.
10) Μεριμνά για την τήρηση των διαδικασιών και αρχείων καταγραφής των κάθε είδους  πληροφοριακών στοιχείων που σχετίζονται με τη λειτουργία των δημοτικών κοιμητηρίων.
11) Τηρεί τις διαδικασίες και αρχεία που σχετίζονται με τις οικονομικές δοσοληψίες των πολιτών ως προς τη λειτουργία των κοιμητηρίων και συνεργάζεται με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου για την απόδοση των εισπραττομένων ποσών.
12) Μεριμνά για την καθαριότητα, ευπρέπεια, διακόσμηση των χώρων των κοιμητηρίων καθώς και για τη συντήρηση / κατασκευή των τάφων και των λοιπών τεχνικών υποδομών και πρασίνου των κοιμητηρίων. ( Αρμοδιότητες διαχείρισης δημοτικών σφαγείων )
13) Τηρεί τις διαδικασίες λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τουειδικότερους κανονισμούς λειτουργίας του Δήμου.
14) Μεριμνά για την εξασφάλιση των καταλλήλων συνθηκών υγιεινής στα δημοτικά σφαγεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
15) Μεριμνά για την τήρηση των διαδικασιών και αρχείων καταγραφής των κάθε είδους  πληροφοριακών στοιχείων που σχετίζονται με τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων.

16) Τηρεί τις διαδικασίες και αρχεία που σχετίζονται με τις οικονομικές δοσοληψίες των πολιτών ως προς τη λειτουργία των σφαγείων και συνεργάζεται με τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου για την απόδοση των εισπραττομένων ποσών.
17) Μεριμνά για την καθαριότητα των χώρων των σφαγείων καθώς και για τη συντήρηση των κάθε είδους υποδομών και τεχνικών εγκαταστάσεων των σφαγείων.

( Αρμοδιότητες Πολιτικής προστασίας )
18) Στο πλαίσιο του Τμήματος λειτουργεί Γραφείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο είναι αρμόδιο για τη διατύπωση εισηγήσεων σχεδιασμού, το συντονισμό δράσεων για την πρόσληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου. Ειδικότερα το Γραφείο:
(α) Διατυπώνει εισηγήσεις για το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας της περιοχής του Δήμου, στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού και μεριμνά για την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων, μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
(β)Υποστηρίζει το συντονισμό και επιβλέπει το έργο της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στην περιοχή του Δήμου.
(γ)Μεριμνά για την διάθεση και συντονίζει την δράση του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την
πρόσληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου
(δ)Επεξεργάζεται ειδικότερες προτάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία των δασικών περιοχών του Δήμου, συμμετέχει στην οργάνωση της πυροπροστασίας των δασών και διατυπώνει προτάσεις για την αποκατάσταση των δασών.

( Αρμοδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας )
19) Το Τμήμα έχει επίσης ως αντικείμενο την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στις κινητές και ακίνητες εγκαταστάσεις του Δήμου (κτίρια, αυτοκίνητα κλπ) και την προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό:
(α) Μεριμνά για τη μελέτη και σταδιακή εφαρμογή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Πολιτείας, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται συστηματική και συνεχής βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
(β) Μεριμνά για την εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης και των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δήμου, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις της Πολιτείας.
(γ) Μεριμνά για την εφαρμογή των μέτρων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων του Δήμου, καθώς και των δικτύων ηλεκτροφωτισμού των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων που θεσπίζονται από την Πολιτεία.
(δ) Μεριμνά για την αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας και την χρησιμοποίηση, κατά το δυνατόν, καθαρών οχημάτων από το Δήμο.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ του αναθέτει Αρμοδιότητες σχεδιασμού και παρακολούθησης προγραμμάτων από το Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Ο.Ε.Υ. ως εξής
1) Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου, με την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τη δημιουργία και διαχείριση υποδομών στήριξης της τοπικής οικονομίας.
2) Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων, που ενσωματώνουν την ισότητα των φύλων και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών στις προτάσεις του Δήμου στα εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
3) Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ο Δήμος για την εναρμόνιση των προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου με τα ευρύτερα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας.
4) Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και συντάσσει προτάσεις που αφορούν στην εφαρμογή προγραμμάτων για την εξασφάλιση και διαρκή βελτίωση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών (δομημένο περιβάλλον) στην περιοχή του Δήμου, με στόχο την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών ποιότητας ζωής.
5) Διερευνά και ενημερώνει τα όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου για τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Δήμου (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, προγράμματα της ΕΕ, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κλπ).
6) Υποστηρίζει τα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την ομάδα έργου που είναι δυνατόν να συγκροτείται για τη σύνταξη του 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, κατά τη διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του επιχειρησιακού προγράμματος και των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης, στα οποία εξειδικεύεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα.
7) Μεριμνά για τη διενέργεια των διαδικασιών ένταξης έργων και δράσεων του Δήμου σε αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα, για την παρακολούθηση της υλοποίησής τους και τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
8) Υποστηρίζει το Δήμαρχο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και συντάσσει την ενδιάμεση και την τελική έκθεση αξιολόγησης, τις οποίες υποβάλλει στο Δήμαρχο. Εισηγείται την ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος μετά την ενδιάμεση αξιολόγησή του.
9) Με σκοπό την αντικοινωνικότερη αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, διαμορφώνει τους κατάλληλους δείκτες αποτελεσματικότητας, που επιτρέπουν να εκτιμηθεί ο βαθμός επίτευξης των στόχων σε σχέση με τα αποτελέσματα των δράσεων, καθώς και κατάλληλους δείκτες αποδοτικότητας, που συσχετίζουν το κόστος πραγματοποίησης με τις εκροές των δράσεων.
10) Συντάσσει σχέδιο του Ετησίου Προγράμματος Δράσης του Δήμου, αφού λάβει υπόψη τις γραπτές εισηγήσεις των υπηρεσιών, και το υποβάλλει στην Εκτελεστική Επιτροπή.
11) Υποστηρίζει την Εκτελεστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον απολογισμό των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης του Δήμου. Ειδικότερα (α) κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ετησίου προγράμματος δράσης του Δήμου, συντάσσει εκθέσεις παρακολούθησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανά τακτά διαστήματα που ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου και (β) πριν από τη σύνταξη του οικονομικού απολογισμού, υποβάλλει στη Εκτελεστική Επιτροπή έκθεση με τον απολογισμό δράσης του προηγούμενου έτους, αφού λάβει υπόψη τις απολογιστικές εκθέσεις των υπηρεσιών.
12) Υποστηρίζει την σύναψη και παρακολουθεί την πρόοδο των προγραμματικών και άλλων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου και άλλων φορέων για την υλοποίηση έργων, ενεργειών και προγραμμάτων. Υποστηρίζει τις σχέσειςδιαδημοτικής συνεργασίας και συντονίζει τις σχέσεις του Δήμου με άλλους δημόσιους φορείς.
Ε. Σε περίπτωση κατά την οποία το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης –Αγίας Άννας αδυνατεί να συντάξει και να εκπονήσει εξειδικευμένες μελέτες, δύναται να ανατεθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η εκπόνηση αυτών σε ειδικό έμπειρο γραφείο Μελετών ή Κοινοπραξία, κατόπιν αποφάσεως του αρμοδίου οργάνου της Προϊσταμένης Αρχής μετά από εισήγηση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας . Οι συντασσόμενες κατά τα ανωτέρω μελέτες, θεωρούνται από την Διευθύνουσα Υπηρεσία και εγκρίνονται από την Προϊσταμένη Αρχή.
ΣΤ. Οι δημόσιες συμβάσεις, μελετών και υπηρεσιών του Ν.3316/2005 του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη λήψη της παρούσας απόφασης , διευθύνουσα υπηρεσία των οποίων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών (πρώην αρμοδιότητας ΤΥΔΚ) του Δήμου Χαλκίδας ( έδρα του Νομού), θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με διευθύνουσα υπηρεσία τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ( πρώην αρμοδιότητας ΤΥΔΚ) του
Δήμου Χαλκίδας (έδρα Νομού) σύμφωνα με την αριθμ. εγκυκλ. 26/12281/14-03-2011 με θέμα «Θέματα δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και υπηρεσιών του Ν.3316/2005 νεοσύστατων Δήμων και Περιφερειών του Ν.3852/2010», του Υπουργείου Εσωτερικών , Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Ο Νίκος Αρβανίτης επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης


Στην σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης προέβει χθες ο Δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης – Αγίας Άννας. , με σκοπό την προστασια και ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής και της αλιείας στην περιοχή του Δήμου, την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου για την βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη οργάνωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την παρακολούθηση, αδειοδότηση και εποπτεία των εμπορικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Δήμου, την προστασία του καταναλωτή, την προώθηση της απασχόλησης και την εφαρμογή ενεργειών τουριστικής ανάπτυξης.

Στον υπάλληλο του, Αρβανίτη Νικόλαο  ανατίθενται όλα τα καθήκοντα Προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς επίσης :

Α Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής & Αλείας
( Αρμοδιότητες στον τομέα της φυτικής παραγωγής )
1) Ερευνά και μελετά κάθε θέμα για την ανάπτυξη της γεωργίας, καθώς και τη διατήρηση του γεωργικού πληθυσμού στις εστίες του.
2) Μεριμνά για την ανάπτυξη, προστασία, εκτίμηση και παρακολούθηση της φυτικής παραγωγής.
3) Προωθεί προγράμματα εγκατάστασης νέων αγροτών και μεριμνά για τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με την υπηρεσία Τουρισμού.
4) Εκτιμά και παρακολουθεί τη γεωργική παραγωγή, τις απολαμβανόμενες από τους παραγωγούς τιμές γεωργικών προϊόντων και την πορεία των αγορών των γεωργικών προϊόντων και μεριμνά για τη λήψη αντιπροσωπευτικών τιμών προϊόντων.
5) Συνεργάζεται με την Τεχνική υπηρεσία για τη μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
6) Ασκεί εποπτεία επί τω-urlencoded Accept: text/html,aCE�ών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.), των Προσωρινών Διοικουσών Επιτροπών (Π.Δ.Ε.) και των Τοπικών Επιτροπών Άρδευσης (Τ.Ε.Α.) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
7) Συνεργάζεται με ιδρύματα έρευνας της αγροτικής παραγωγής, ενημερώνει τον αγροτικό πληθυσμό για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεριμνά για την ευρύτερη διάδοση στον αγροτικό κόσμο, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γνώσεων για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας.
8) Μεριμνά για την καλύτερη οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.
9) Εισηγείται για την χορήγηση, ανανέωση, ανάκληση ή μεταβίβαση αδειών λειτουργίας καταστημάτων λιανικής πώλησης αγροτικών φαρμακευτικών προϊόντων.

10) Μεριμνά για τη σύσταση και την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου.
Παρακολουθεί τη λειτουργία του Γραφείου αυτού παρέχοντας κατευθύνσεις και πρότυπα για τη δράση τους.
Ειδικότερα το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης :
(α)Συνεργάζεται με τους αγρότες και τις συνεταιριστικές οργανώσεις τους για την διερεύνηση και επισήμανση των τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
(β)Παρέχει τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων εργασίας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων και τη μείωση κόστους παραγωγής τους.
(γ)Μεριμνά για την οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την εν γένει αντιμετώπιση των προβλημάτων στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας , στα πλαίσια των εκάστοτε εφαρμοζομένων προγραμμάτων γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης.
(δ)Διενεργεί επιτόπιους ελέγχους, ύστερα από εντολή του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, με σκοπό την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων (οικονομικές ενισχύσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή) και μεριμνά για την χορήγηση βεβαιώσεων (αγροτικά αυτοκίνητα, αγροτικές αποθήκες, λαϊκές αγορές, εκτίμηση ζημιών κ.λ.π.).
(ε)Ενημερώνει το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης για τα ζητήματα της περιοχής που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και λαμβάνει κατευθύνσεις και πρότυπα για την αντιμετώπισή τους.

( Αρμοδιότητες ζωικής παραγωγής )
11) Ερευνά και μελετά κάθε θέμα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, καθώς και τη διατήρηση του κτηνοτροφικού πληθυσμού στις εστίες του.
12) Μεριμνά για την ανάπτυξη, προστασία, εκτίμηση και παρακολούθηση της ζωικής παραγωγής.
13) Συνεργάζεται με την Τεχνική υπηρεσία για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν τη κτηνοτροφία όπως π.χ τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων.
14) Μεριμνά για τη διαχείριση των βοσκοτόπων.
15) Συνεργάζεται με ιδρύματα έρευνας της κτηνοτροφικής παραγωγής, ενημερώνει τον αγροτικό πληθυσμό για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση τεχνικών, οικονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μεριμνά για την ευρύτερη διάδοση στον αγροτικό κόσμο, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γνώσεων για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων κτηνοτροφικής παραγωγής.
16) Μεριμνά για την εφαρμογή και τον έλεγχο του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου του Δήμου (ενώτια για την ατομική αναγνώριση των ζώων, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, διαβατήρια ζώων, τήρηση ατομικών μητρώων).
17) Μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα (περισυλλογή, δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων κλπ).
18) Εισηγείται για την χορήγηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων και εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το εμπόριο ή την αξιοποίηση ζώων ( καταστήματα διατήρησης, εμπορίας και διακίνησης ζώων, καταστήματα πώλησης σκύλων ή γατών, κτηνοπτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώα, ζωολογικοί κήποι).
19) Εισηγείται για την χορήγηση, ανανέωση, ανάκληση ή μεταβίβαση αδειών λειτουργίας καταστημάτων λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων.
20) Εφαρμόζει, οργανώνει και εποπτεύει την τεχνητή σπερματέγχυση και τον συγχρονισμό του οίστρου των ζώων.
21) Γνωματεύει για την υγειονομική καταλληλότητα των ζώων, όταν πρόκειται για πλανόδια έκθεση ζώων.
22) Εισηγείται για την χορήγηση άδειας για τη λειτουργία κτηνιατρικού γραφείου για τα παραγωγικά ζώα, ειδικής άδειας για την αποθήκευση φαρμακευτικών κτηνιατρικών προϊόντων και αδειών λειτουργίας ιδιωτικών κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών τα οποία και εποπτεύει.
23) Εφαρμόζει προγράμματα για την καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ζώων, σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημ. Υγείας για τα νοσήματα που μεταδίδονται και στον άνθρωπο.

24) Επιβάλλει ή αίρει υγειονομικά μέτρα, λόγω εμφάνισης βαριάς επιζωοτίας για την έκδοση πιστοποιητικών προς μεταφορά ζώων.
Αρμοδιότητες Αλιείας
1) Διενεργεί όλες τις κατάλληλες δραστηριότητες για την άσκηση εποπτείας και ελέγχου στον τομέα της αλιείας στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δήμου.
2) Ερευνά και μελετά κάθε θέμα για την ανάπτυξη της αλιείας, καθώς και τη διατήρηση του αλιευτικού πληθυσμού στις εστίες του.
3) Συνεργάζεται με την Τεχνική υπηρεσία για τη μελέτη και την εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν την αλιεία. Μεριμνά για την κατασκευή και λειτουργία αλιευτικών καταφυγίων, υποδομών και εξοπλισμών σε λιμένες αλιευτικούς ή λιμένες που εξυπηρετούν αλιευτικά σκάφη.
4) Γνωμοδοτεί για την παραχώρηση, μίσθωση και αναμίσθωση υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση, επέκταση και μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας εντατικής ή ημιεντατικής μορφής των ιχθυοτρόφων υδάτων, καθώς και για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους.
5) Συγκεντρώνει και τηρεί στοιχεία των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας στα εσωτερικά ύδατα καθώς και στοιχεία των πάσης φύσεως αλιευτικών εκμεταλλεύσεων.
6) Καταρτίζει μελέτες και συντάσσει εκλαϊκευμένα έντυπα που αφορούν δραστηριότητες θαλάσσιας αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και προστασίας των υδάτινων οικοσυστημάτων και διοργανώνει ενημερωτικές συναντήσεις με αλιείς, υδατοκαλλιεργητές και γενικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του αλιευτικού τομέα.
7) Εισηγείται τη λήψη αποφάσεων για την ανάπτυξη και ρύθμιση ζητημάτων του τομέα της αλιείας στην περιοχή του Δήμου, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν ιδίως:
(α) την καταστροφή, εκποίηση και έγκριση του αποτελέσματος της σχετικής δημοπρασίας ή διάθεσης των δημευθέντων υλικών και μέσων αλιείας.
(β) την εφαρμογή του προγράμματος ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών με την έγκαιρη και επαρκή παραγωγή του αναγκαιούντος γόνου για τον εφοδιασμό με αυτόν των ενδιαφερομένων ιδιωτών πεστροφοκαλλιεργητών.
(γ) την έγκριση για τη διενέργεια εμπλουτισμού λιμνών και ποταμών και τον καθορισμό της απαγορευτικής περιόδου αλιείας με κάθε μέσο και εργαλείο στις λίμνες.
(δ) την έγκριση ή ανάκληση της έγκρισης της χορήγησης από τις αρμόδιες αρχές, αδειών απόπλου
στα αλιευτικά σκάφη για τη διενέργεια αλιείας στα διεθνή ύδατα.
(ε) τη διάθεση σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε ερευνητικά ιδρύματα ή σε νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα των πλωτών μέσων, εργαλείων και λοιπού εξοπλισμού που δημεύθηκε, εφόσον δεν έχει πλειστηριασθεί.
(στ) την έγκριση για διενέργεια αθλητικής αλιείας.
(ζ) την επιβολή ειδικών ή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων της αλιείας για ποτάμιους, λιμναίους,
λιμνοθαλάσσιους και άλλους υδάτινους χώρους.
(η) την έγκριση αντικατάστασης αλιευτικού σκάφους.
(θ) την επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή και αξία αλιευμάτων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών.
(ι) τη σύμφωνη γνώμη για την εισαγωγή από το εξωτερικό ζώντων υδρόβιων ζώων και φυτών ή φυκών ή των αγών τους για τεχνητή εκτροφή ή εμπλουτισμό υδάτων.
(ια) την έγκριση της χορήγησης, από τις αρμόδιες αρχές, αδειών αλιείας στα επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά σκάφη αλιείας ή σπογγαλιείας. (
ιβ) τον καθορισμό της διάρκειας, έναρξης και λήξης της απαγορευτικής περιόδου αλιείας στους ποταμούς και τις λίμνες χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου.
(ιγ) τον καθορισμό περιορισμών κατά τη διενέργεια αλιείας εντός των τεχνικών λιμνών για την προστασία των έργων που υπάρχουν σε αυτές
(ιε) την έκτακτη αναστολή των αδειών αλιείας και σπογγαλιείας για ορισμένη περίοδο σε περιοχή χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου, όταν το επιβάλλει η προστασία της ιχθυοπαραγωγής και η ρύθμιση της αλιείας και σπογγαλιείας.
(ιζ) την πρόταση για εγγραφή πιστώσεων για απαλλοτρίωση υδάτινων και χερσαίων εκτάσεων.
(κ) την αξιοποίηση, ιχθυοτροφικά, των μη εκμεταλλεύσιμων τελμάτων ή άγονων εκτάσεων σε συνεργασία με τις υπηρεσίες.
(κα) τις εξαιρέσεις υποχρέωσης προσκόμισης αλιευμάτων στις ιχθυόσκαλες.
(κβ) τη σύσταση τριμελών συμβουλίων εκδίκασης αλιευτικών προσφυγών.

(κγ) την έγκριση και την τροποποίηση καταστατικών αλιευτικών συνεταιρισμών και την παροχή σ΄ αυτούς τεχνικών οδηγιών.
(κδ) την έγκριση και τροποποίηση ή συμπλήρωση του είδους των εργαλείων με τα οποία και μόνον επιτρέπεται η αλιεία στις λίμνες.
(κε) την κοπή των καλάμων στις λίμνες.
(κζ) την παροχή γνώμης για κάθε τεχνική τροποποίηση ή διαρρύθμιση που αφορά ή θίγει τα κρηπιδώματα και τη χερσαία ζώνη των ιχθυοσκαλών.
8) Εισηγείται την χορήγηση αδειών στον τομέα της αλιείας στην περιοχή του Δήμου, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι άδειες αυτές αφορούν ιδίως:
(α) τα αλιευτικά σκάφη για τη διενέργεια δοκιμαστικής αλιείας.
(β) τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας.
(γ) τη χρήση καταδυτικών συσκευών σε περιπτώσεις διεξαγωγής ερευνών.
(δ) τις επαγγελματικές άδειες αλιείας.
(ε) τη μεταβίβαση κυριότητας επαγγελματικής άδειας αλιείας σκάφους.
(στ)την αντικατάσταση μηχανής αλιευτικού σκάφους.
(ζ) την άδεια αλιείας γόνου ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών.
9) Αντιμετωπίζει θέματα και εισηγείται μέτρα που αφορούν τη διακίνηση, μεταποίηση, τυποποίηση, συντήρηση και εμπορία των αλιευτικών προϊόντων σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
Καθώς επίσης του αναθέτει Αρμοδιότητες σχεδιασμού και παρακολούθησης προγραμμάτων από το Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Ο.Ε.Υ. ως εξής
1) Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου, με την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και τη δημιουργία και διαχείριση υποδομών στήριξης της τοπικής οικονομίας.
2) Μελετά, σχεδιάζει και εισηγείται την εφαρμογή προγραμμάτων και δράσεων, που ενσωματώνουν την ισότητα των φύλων και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών στις προτάσεις του Δήμου στα εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
3) Συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ο Δήμος για την εναρμόνιση των προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου με τα ευρύτερα αντίστοιχα προγράμματα της Περιφέρειας.
4) Συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες και συντάσσει προτάσεις που αφορούν στην εφαρμογή προγραμμάτων για την εξασφάλιση και διαρκή βελτίωση των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών (δομημένο περιβάλλον) στην περιοχή του Δήμου, με στόχο την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών ποιότητας ζωής.
5) Διερευνά και ενημερώνει τα όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου για τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Δήμου (προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, προγράμματα της ΕΕ, εθνικά προγράμματα, έργα ΣΔΙΤ, έργα αυτοχρηματοδοτούμενα κλπ).
6) Υποστηρίζει τα όργανα διοίκησης και τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και την ομάδα έργου που είναι δυνατόν να συγκροτείται για τη σύνταξη του 5ετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου, κατά τη διαδικασία κατάρτισης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του επιχειρησιακού προγράμματος και των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης, στα οποία εξειδικεύεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα.
7) Μεριμνά για τη διενέργεια των διαδικασιών ένταξης έργων και δράσεων του Δήμου σε αναπτυξιακά και άλλα προγράμματα, για την παρακολούθηση της υλοποίησής τους και τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
8) Υποστηρίζει το Δήμαρχο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του και συντάσσει την ενδιάμεση και την τελική έκθεση αξιολόγησης, τις οποίες υποβάλλει στο Δήμαρχο. Εισηγείται την ενδεχόμενη αναθεώρηση των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος μετά την ενδιάμεση αξιολόγησή του.
9) Με σκοπό την αντικοινωνικότερη αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος, διαμορφώνει τους κατάλληλους δείκτες αποτελεσματικότητας, που επιτρέπουν να εκτιμηθεί ο βαθμός επίτευξης των στόχων σε σχέση με τα αποτελέσματα των δράσεων, καθώς και κατάλληλους δείκτες αποδοτικότητας, που συσχετίζουν το κόστος πραγματοποίησης με τις εκροές των δράσεων.
10) Συντάσσει σχέδιο του Ετησίου Προγράμματος Δράσης του Δήμου, αφού λάβει υπόψη τις γραπτές εισηγήσεις των υπηρεσιών, και το υποβάλλει στην Εκτελεστική Επιτροπή.

11) Υποστηρίζει την Εκτελεστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον απολογισμό των Ετησίων Προγραμμάτων Δράσης του Δήμου. Ειδικότερα (α) κατά τη διάρκεια εφαρμογής του ετησίου προγράμματος δράσης του Δήμου, συντάσσει εκθέσεις παρακολούθησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανά τακτά διαστήματα που ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου και (β) πριν από τη σύνταξη του οικονομικού απολογισμού, υποβάλλει στη Εκτελεστική Επιτροπή έκθεση με τον απολογισμό δράσης του προηγούμενου έτους, αφού λάβει υπόψη τις απολογιστικές εκθέσεις των υπηρεσιών.
12) Υποστηρίζει την σύναψη και παρακολουθεί την πρόοδο των προγραμματικών και άλλων συμβάσεων μεταξύ του Δήμου και άλλων φορέων για την υλοποίηση έργων, ενεργειών και προγραμμάτων. Υποστηρίζει τις σχέσεις διαδημοτικής συνεργασίας και συντονίζει τις σχέσεις του Δήμου με άλλους δημόσιους φορείς.

Στον υπάλληλο του, Παπακωνσταντίνου Δημήτριο , υπάλληλο ΔΕ1 Διοικητικός , με βαθμό Α, του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ανατίθενται τα εξής καθήκοντα :

Β Γραφείο Αδειοδοτήσεων, Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων & Τουρισμού
1) Μελετά και εισηγείται τη ρύθμιση θεμάτων εμπορικής δραστηριότητας που επηρεάζουν τις λειτουργίες και το περιβάλλον της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα θέματα αυτά αφορούν ιδίως :
(α) Τον καθορισμό των προδιαγραφών και των όρων της υπαίθριας διαφήμισης.
(β) Τον προσδιορισμό των ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων για την ίδρυση και εγκατάσταση καταστημάτων και επιχειρήσεων, στο βαθμό που επηρεάζουν το περιβάλλον και τις λειτουργίες της πόλης.
(γ) Τον προσδιορισμό των όρων και των ωρών λειτουργίας μουσικής σε καταστήματα.
(δ) Τον καθορισμό των ωρών έναρξης και λήξης της εργασίας των ναυτεργατών και των αρτεργατών.
(ε) Τον καθορισμό των χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων.
(στ) Την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων.
(ζ) Τη λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των ωρών ανοίγματος, μεσημβρινής διακοπής και κλεισίματος των φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, καθώς και τον καθορισμό για κάθε έτος του αριθμού των φαρμακείων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν.
2) Παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων των σχετικών με τα προηγούμενα θέματα εμπορικής δραστηριότητας και εισηγείται τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
3) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς και την τήρηση των διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος κατά τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου.
4) Εισηγείται την χορήγηση αδειών για την άσκηση εμπορικών και γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι άδειες αυτές αφορούν ιδίως:
(α) Την ίδρυση, λειτουργία και εγκατάσταση των καταστημάτων και επιχειρήσεων οι όροι λειτουργίας και εγκατάστασης των οποίων καθορίζονται από την νομοθεσία και τους αντίστοιχους υγειονομικούς κανονισμούς και διατάξεις
(β)Την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (βλ. άρθρο 80 του ΚΔΚ).
(γ) Την εγκατάσταση και λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και παρεμφερών επιχειρήσεων και τη διενέργεια των προβλεπομένων επιθεωρήσεων.
(δ) Την ίδρυση και λειτουργίας παιδοτόπων, και διαφόρων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (λούνα πάρκ, τσίρκο, πίστες αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που προβλέπονται από τηνκείμενη νομοθεσία.
(ε) Τα τεχνικά ψυχαγωγικά παίγνια και την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου.
(ζ) Τη λειτουργία μουσικών οργάνων.
(η) Την άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, εμποροπανηγύρεων και υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών .
(στ) Τα ζωήλατα οχήματα.
(ζ) Την εγκατάσταση και χρήση του οικήματος για την άσκηση δραστηριότητας από εκδιδόμενα πρόσωπα.
(η) Τη διενέργεια διαφήμισης, την τοποθέτηση πλαισίων υπαίθριας διαφήμισης, την τοποθέτηση επιγραφών προσδιορισμού επαγγελματικής δραστηριότητας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και την παραχώρηση χώρων για την προβολή δραστηριοτήτων σε νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.
(θ) Τη λειτουργία καταστημάτων εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων.
(ι) Την ίδρυση υπεραγορών λιανικού εμπορίου .
(ια) Την άσκηση επαγγέλματος κουρέα, κομμωτή, τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, καθώς και τη συγκρότηση σχετικής εξεταστικής επιτροπής και Πειθαρχικού Συμβουλίου, σε συνεργασία με την υπηρεσία Δημ. Υγείας.
(ιβ) Τη λειτουργία εκθέσεων βιβλίου.
(ιγ) Την οργάνωση εκθέσεων (εκτός των Διεθνών), τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας τους και την εποπτεία αυτών.
(ιδ) Την καταλληλότητα εκθεσιακών χώρων στεγασμένων μόνιμα ή προσωρινά ή υπαίθριων ή μικτών.
5) Παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες χορηγούνται οι ανωτέρω άδειες και εισηγείται τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις π.χ. ανάκληση άδειας, αφαίρεση άδειας, επιβολή προστίμων.
6) Ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων περί υπαίθριας διαφήμισης, των προδιαγραφών των διαφημιστικών πλαισίων και επιγραφών, προβαίνει στην αφαίρεση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων και επιγραφών και εισηγείται την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, με τις προϋποθέσεις και όρους που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.
7) Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τo Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και τα Γραφεία του.

Στην υπάλληλο του, Παπακωνσταντίνου Ευμορφία , υπάλληλο ΔΕ1 Διοικητικός , με βαθμό Α, του Αυτοτελούς Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης ανατίθενται τα εξής καθήκοντα :
1) Μελετά και εισηγείται τη ρύθμιση θεμάτων εμπορικής δραστηριότητας που επηρεάζουν τις λειτουργίες και το περιβάλλον της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο μετις ισχύουσες διατάξεις. Τα θέματα αυτά αφορούν ιδίως :
(α) Τον καθορισμό των χώρων και των όρων λειτουργίας των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων (λαϊκές αγορές και εμποροπανηγύρεις).
(β) Τον καθορισμό των χώρων και των όρων για την προσωρινή διαμονή μετακινουμένων πληθυσμιακών ομάδων
(γ) Τον καθορισμό των ανώτατου αριθμού των αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου και τη συγκρότηση της Επιτροπής Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου.
(δ) Την έγκριση της λειτουργίας Κυριακάτικων Αγορών.
(ε) Την έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου της εν γένει λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περιλαμβανομένης της χορήγησης επαγγελματικών καιπαραγωγικών αδειών καθώς και κάθε άλλου συναφούς αντικειμένου (Η αρμοδιότητα δεν αφορά έκδοση αδειών των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης).
(στ) Την συγκρότηση Επιτροπών για τον έλεγχο των πωλητών, παραγωγών και επαγγελματιών των λαϊκών αγορών.
2) Παρακολουθεί και ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων των σχετικών με τα προηγούμενα θέματα εμπορικής
δραστηριότητας και εισηγείται τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
3) Εισηγείται την χορήγηση αδειών για την άσκηση εμπορικών και γενικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις δικαιοδοσίες που δίδονται στο Δήμο με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι άδειες αυτές αφορούν ιδίως:
(α) Τις άδειες παραγωγών που διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές (εκτός από άδειες στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης).
(β) Την άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου.
(γ) Την συμμετοχή σε Κυριακάτικες Αγορές.
4) Παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες χορηγούνται οι ανωτέρω άδειες και εισηγείται τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις π.χ. ανάκληση άδειας, αφαίρεση άδειας, επιβολή προστίμων.
5) Παρέχει γραμματειακή υποστήριξη προς τo Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και τα Γραφεία του.


Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση ενάντια στη ΒΙΠΕ την Τετάρτη, 2 Νοέμβριου στις 7:00 μ.μ.

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στη Χαλκίδα για ενημέρωση των ετεροδημοτών και των ευβοϊκών ΜΜΕ για τις εξελίξεις γύρω από τη σχεδιαζόμενη Βιομηχανική Περιοχή στο Μαντούδι και ανταλλαγή απόψεων. Η εκδηλωση θα γίνει την Τετάρτη, 2 Νοέμβριου στις 7:00 μ.μ. Αμφιθέατρο Νομαρχίας Χαλκίδας Χαϊνά 93 Χαλκίδα

Εκδήλωση για τον Ανάποδο και τον Βλαχούτσικο, την Κυριακή 25/10/2011


 Την Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011 και ώρα 11 πμ στον Αηγιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, διοργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν των:
 ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο)
ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη)
καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Από την Χαλκίδα θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 9.30 πμ από την πλατεία Αγοράς

 Αχτιδική Επιτροπή Βόρειας Εύβοιας ΚΚΕ Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Εύβοιας

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τζαχρήστος για την ΒΙΠΕ .....είμαι της άποψης ναι σε όλα

Αποσπάσματα απο την συνεντευξη του Πρόεδρου του δημοτικού Συμβουλίου Χ. Τζαχρήστου στον Παλμό της Βόρειας Εύβοιας,


Ερώτηση: Με τις συνεδριάσεις στο Μαντούδι, πως ήταν η διαχείριση της εκρηκτικής κατάστασης;


«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν όλες οι συνεδριάσεις, είναι επιτυχία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι λαϊκή συνέλευση. Πρέπει να υπάρχει περιορισμένος αριθμός ομιλητών. Στη συνεδρίαση που έγινε στο Μαντούδι με μοναδικό θέμα την ΒΙ.ΠΕ., ακούστηκαν όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις χωρίς καμία εξαίρεση. Η ένταση προκλήθηκε γιατί η έκβαση της συζήτησης δεν ήταν αυτή που επεδίωκαν ορισμένοι. Στο δεύτερο Δημοτικό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα της ΒΙ.ΠΕ., ήταν ένα από τα είκοσι θέματα και αφορούσε πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι πολίτες είχαν τοποθετηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση, για αυτό δεν τους δόθηκε ο λόγος και στην επόμενη, γιατί θεωρήθηκε ότι η άποψη των πολιτών είχε εκφραστεί την πρώτη φορά. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όλοι τοποθετήθηκαν ξανά και δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση της Αντιπολίτευσης να αποχωρίσει γιατί δεν δόθηκε ο λόγος σε έναν πολίτη. Θεωρεί η Αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις της και ήθελε να ακουστεί η τοποθέτηση του πολίτη, πράγμα που είχε γίνει κατ’ επανάληψη και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Περιφέρεια;»



Ερώτηση: Τι έχετε να δηλώσετε για τα απειλητικά και υβριστικά συνθήματα που κυκλοφόρησαν και αφορούσαν και το πρόσωπό σας;



«Πραγματικά μας προξένησε πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί προέρχονται από τη πλευρά πολιτών που αντιδρούσαν στη ΒΙ.ΠΕ. και το θεωρώ μία φασιστική νοοτροπία και τραμπουκισμό, γιατί να πρέπει να μάθουν να ακούνε και να δέχονται και την άλλη άποψη. Όπως αυτοί δεν χρηματίζονται για να πουν την άποψη τους, έτσι δεν χρηματίζονται και οι άλλοι. Η άποψη μου για τη ΒΙΠΕ είναι ότι η δημιουργία της, θα φέρει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και με τα αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμο και με την απασχόληση εργαζομένων όση και αν είναι αυτή. Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι υπάρχει απασχόληση στον τουρισμό για ένα μήνα λειτουργίας κάποιων καταστημάτων ή καταλυμάτων στις παραλίες, που τις περισσότερες φορές είναι ανασφάλιστη. Προστατεύουμε την εργασία ενός μήνα και δεν θέλουμε την μόνιμη εργασία όλου του χρόνου έστω και πενήντα ανθρώπων της περιοχής»;



Ερώτηση:  Ποια είναι η θέση σας για την ΒΙ.ΠΕ.;



«Θεωρώ ότι είναι μία οργανωμένη περιοχή και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή. Σε αυτή έχει ζητηθεί να εγκατασταθούν δύο μόνο επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, που είναι το καθαρότερο καύσιμο παγκοσμίως. Δεν άκουσα να συζητάνε για αυτές τις δύο επιχειρήσεις, αλλά για ότι άλλο μπορεί στο μέλλον να γίνει σε μία ΒΙ.ΠΕ. Για τις επιβλαβείς επιχειρήσεις έχουμε όλο το χρόνο, τη διάθεση και τη δύναμη, να τις αποτρέψουμε έγκαιρα, όπως κάναμε με τις επιχειρήσεις του λιθάνθρακα που πήγαν να εγκατασταθούν. Εξάλλου η τοποθεσία της ΒΙ.ΠΕ. είναι σε μία απομακρυσμένη περιοχή, χωρίς και οπτική επαφή από τις γειτονικές παραλίες ούτε καν από την Κρύα βρύση. Ο τουρισμός στην περιοχή θεωρώ ότι θα αυξηθεί, όπως επίσης θεωρώ ότι με τη δημιουργία της ΒΙ.ΠΕ. θα μπορέσει να γίνει το οδικό δίκτυο, που τόσο μας ταλαιπωρεί και θα επιστρέψει αρκετός κόσμος, από αυτόν που έχει φύγει για να εργαστεί σε ΒΙ.ΠΕ. άλλων περιοχών. Ελπίζουμε οι οικονομικές συγκυρίες να επιτρέψουν τη δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων στην περιοχή μας. Εγώ σε αντίθεση με αυτούς που λένε όχι σε όλα, είμαι της άποψης ναι σε όλα, αρκεί να εξασφαλίζεται το περιβάλλον, η υγεία των κατοίκων και η ανάπτυξη της περιοχής».


Ολόκληρη η συνέντευξη στο Παλμό της Β.Ε.








Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Διαμαρτυρία και κινητοποιήσεις του Σχολικού Συμβουλίου για ελλείψεις καθηγητών στο Μαντούδι


Τη Παρασκευή 20/11/2011 στο Γ Ε Λ Μαντουδίου συνήλθε το σχολικό συμβούλιο μετά από πρόσκληση του Δ/ντή του Σχολείου και με θέμα ¨ Ελλείψεις του σχολείου σε διδακτικό προσωπικό και ενέργειες ¨

Το Σ. Σ μετά από συζήτηση- ενημέρωση διαπίστωσε ότι :

1. Το σχολείο μέχρι και σήμερα υπολειτουργεί με ευθύνη της πολιτείας.
2. Οι μέχρι τώρα ενοχλήσεις από το σχολείο, τους γονείς, τον Σ. Γ. Κ και την δημοτική αρχή,
προς τη Δ Δ Εκπ/σης Ευβοίας και την Περιφέρεια δεν απέδωσαν.

3. Κάθε μέρα που περνάει χάνεται πολύτιμος χρόνος εις βάρος της μάθησης των μαθητών και ιδιαίτερα αυτών, που θα συναγωνιστούν άνισα συμμαθητές τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

4. Σήμερα 20/10/11 στο σχολείο δεν διδάσκονται τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών, νέων ελληνικών, ιστορίας ,λογοτεχνίας σε τμήματα και των τριών τάξεων, ελλείψει καθηγητών φιλολόγων για 32 ώρες και Αγγλικών για 14 ώρες την εβδομάδα.

5. Η πρόσληψη φιλολόγου - 20/10/'11- δεν λύνει το πρόβλημα αφού η ίδια δήλωσε ότι θα φύγει για προσωπικούς λόγους .

Για όλους του παραπάνω λόγους ο Σ. Γ. Κηδεμόνων διαμαρτύρεται εντονότατα και γνωστοποιεί δημοσία το όλο θέμα με σκοπό οι αρμόδιοι να σκύψουν στο πρόβλημά μας.
Ο Σ. Γ. Κ κάνει γνωστό ότι οι γονείς και οι μαθητές εξετάζουν διάφορες κινητοποιήσεις και βλέπουν σοβαρά τη περίπτωση κατάληψης του σχολείου, εάν μέχρι τη πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου δεν δοθεί λύση.
Τέλος σύμφωνα με εγκύκλιο της κ Υπουργού , για τις ώρες που χάνονται από τις καταλήψεις-εν είδη τιμωρίας- προβλέπεται η αναπλήρωση τους με περικοπές εκδρομών, μαθήματα το Σάββατο, παράταση του έτους κ.α.


Οι δεκάδες ώρες που χάθηκαν με ευθύνη της πολιτείας πως θα αναπληρωθούν;
Οι ώρες που στο μεταξύ έχουν χαθεί μέχρι σήμερα υπερβαίνουν τις 350 !!


ΑΠΟ ΤO
Σ.Γ..Κ


-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΠΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Αποστόλου: Χαστούκι για τη Περιφέρεια, … η Δημοτική Αρχή οφείλει να επανεξετάσει τη θέση της για την ΒΙΠΕ


     Η δημοσιοποίηση του εγγράφου της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για την υπόθεση της ΒΙΠΕ (Βιομηχανική περιοχή)  Μαντουδίου αποτελεί δικαίωση του αγώνα των κατοίκων της Βόρειας  Εύβοιας που εναντιώθηκαν στην ίδρυσή της και ηχηρό χαστούκι για τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που την υπερασπίστηκε .
     Αποτελεί δικαίωση για τους κατοίκους γιατί αναγνωρίζει όχι μόνον τα νομικά τους επιχειρήματα που αποδεικνύουν όλες τις παράνομες ενέργειες της διαδικασίας χωροθέτησης και τις παραλείψεις  σύνταξης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά κυρίως τη τεκμηρίωση των απόψεών τους για τις αρνητικές  επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής από την ίδρυση και λειτουργία μιας ΒΙΠΕ  , που όπως προβλέπει και το έγγραφο ενδέχεται να  «προσελκύσει  και ενεργειακές μονάδες καύσης αποβλήτων».
    Αποτελεί ηχηρό χαστούκι για τη Περιφέρεια όχι μόνο γιατί δέχτηκε έναν «απολύτως ελλιπή» φάκελο αλλά και γιατί «κακώς έσπευσε να γνωμοδοτήσει» .Η σπουδή και η προχειρότητα με την οποία  παράνομα αποφάσισε για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα μιας περιοχής επιβεβαιώνει ουσιαστικά αυτό που αποτελεί κοινή αντίληψη πλέον ότι  στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδέχθηκε την καθ΄ υπαγόρευση λειτουργία, αποποιούμενη ουσιαστικά αυτό που αποτελεί ζητούμενο γι αυτήν , τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση της περιφερειακής πολιτικής. 
   Βέβαια ο αγώνας των κατοίκων θα συνεχιστεί  γιατί η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τους Υπουργούς ΥΠΕΚΑ και Ανάπτυξης και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, πόσο μάλλον τώρα που τα πρώτα αποτελέσματα  τους δικαιώνουν . Οφείλει όμως τώρα και η Δημοτική Αρχή της περιοχής να επανεξετάσει τη θέση της .

                                                   ΧΑΛΚΙΔΑ  22/10/2011
ΒΑΓΓΕΛΗΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΠΡΩΗΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η Απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) για την ΒΙΠΕ





Αθήνα, 17.10.2011
Αρ. Πρωτ. 2231
(σχετ: 2240)

Προς:   1. ΥΠΕΚΑ
-   Υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου
-   Γενικό Γραμματέα κ. Άρη Αλεξόπουλο
-   Διευθυντή ΕΑΡΘ, κ. Μανάλη (μ.σ.)
-   Διευθύντρια Χωροταξίας, κα Ζέικου (μ.σ.)
2. ΥΠΑΑΝ
-   Υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
-   Γενικό Γραμματέα, κ. Αλέξανδρο Φούρλα (μ.σ.)
3. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας
-  Γενική Γραμματέα κα Γερακούδη
-  Δ/νση ΠΕΧΩ (μ.σ.)
4. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά
- Επιτροπή Περιβάλλοντος (μ.σ.)


Θέμα: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΠΕ Β.Ε. ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σχετ: (α) η από 23.09.2011 επιστολή Πρωτοβουλίας Φορέων της βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ (α.π. ΕΓΕΠΕ 2240/23.09.2011) προς τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης.
(β) η από 7.08.2011 Ένσταση-διαμαρτυρία κατοίκων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας
(γ) η από 30.08.2011 τεκμηρίωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας για την απόρριψη της αιτηθείσας χωροθέτησης ΒΙΠΕ στη Βόρεια Εύβοια
(δ) η από 22.09.2011 επιστολή της Πρωτοβουλίας κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ (α.π. ΕΓΕΠΕ 2231/22.09.2011)
(ε) η με α.π. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ28/201Π/813/9193/9.06.2010 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1160 MWe με καύσιμο φυσικό αέριο.

Με τα (α) έως (δ) σχετικά υπομνήματα Συλλόγων κατοίκων και φορέων της περιοχής Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας Εύβοιας εκφράστηκε η πλήρης αντίθεσή τους σε επιχειρούμενη δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι Εύβοιας, κύρια για τους παρακάτω λόγους:
1.   Πρόκειται για χωροθέτηση, σε μία ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή, Βιομηχανικής Περιοχής στην οποία προβλέπεται να εγκατασταθούν δραστηριότητες υψηλής όχλησης (υποκατηγορία Α1) η οποία, αφενός έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις των υφιστάμενων πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης (εθνικό, περιφερειακό για τη Στερεά Ελλάδα και τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τη βιομηχανία και τον τουρισμό) και, αφετέρου δεν προσδιορίζει το είδος και το χαρακτήρα των προς εγκατάσταση δραστηριοτήτων. Ειδικότερα:
1.1.   η εν λόγω ΒΙΠΕ γειτνιάζει με περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Φύση-Natura 2000
1.2.   οι ακτές της Βόρειας Εύβοιας προορίζονται για τουριστική ανάπτυξη και ειδικότερα στο πεδίο του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού.
1.3.   στην εν λόγω ΒΙΠΕ προβλέπεται τουλάχιστον η εγκατάσταση ενός αεριοστροβιλικού θερμοηλεκτρικού σταθμού, ισχύος 1160 MWe, με καύσιμο φυσικό αέριο (δραστηριότητα υψηλής όχλησης) που θα τροφοδοτεί τα παρακείμενα (ανενεργά) ορυχεία και τη (ανενεργή) μονάδα διαπύρου μαγνησίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για την εγκατάσταση και άλλων υψηλής όχλησης δραστηριοτήτων για τον οποίο έχει ήδη εκδοθεί η (ε) σχετική άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
2.   Η προβλεπόμενη ΒΙΠΕ με τις δραστηριότητες που προβλέπεται να εγκατασταθούν δεν εξυπηρετούν το στόχο του Εθνικού Χωροταξικού για τη Βιομηχανία, που κάνει λόγο για «ανάπτυξη του εξορυκτικού και μεταλλευτικού κλάδου» (προϋφιστάμενη δραστηριότητα).
3.   Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υποβλήθηκε κρίνεται ως ανεπαρκής δεδομένου ότι εξετάζει τις επιπτώσεις μόνο της ΒΙΠΕ ως χώρο υποδοχής δραστηριοτήτων για την κατασκευή και λειτουργία των υποδομών, αγνοώντας ουσιαστικά τις επιπτώσεις από τις άγνωστες, προς το παρόν, επιμέρους δραστηριότητες που πρόκειται να εγκατασταθούν στο μέλλον, αλλά ακόμη και για τον προβλεπόμενο θερμοηλεκτρικό σταθμό.
Η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) μετά από προσεκτική εξέταση της αναπτυσσόμενης επιχειρηματολογίας και της σχετικής τεκμηρίωσης που την υποστηρίζει, αλλά και στοιχείων της ΜΠΕ που υποβλήθηκε από τη «ΒΙΠΕ Βορείου Ευβοίας Α.Ε.» (όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατασκευή ΒΙΠΕ στο Μαντούδι Ευβοίας, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την εγκατάσταση της εν λόγω ΒΙΠΕ στη συγκεκριμένη περιοχή του Μαντουδίου για τους παρακάτω λόγους:
1.   Η βασική επιχειρηματολογία των κατοίκων της περιοχής εναντίον της εγκατάστασης της εν λόγω ΒΙΠΕ στη περιοχή Μαντουδίου θεωρείται απολύτως τεκμηριωμένη και με επακριβείς αναφορές στη νομοθεσία και ιδιαιτέρως στις προβλέψεις των Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και σε πολυπληθείς περικοπές διατάξεων που “διέλαθον” της ΜΠΕ με αποτέλεσμα να δημιουργείται πλασματική εικόνα συμβατότητας της εγκατάστασης στην εν λόγω περιοχή. Ειδικότερα:
1.1.   Η ΜΠΕ αποκρύπτει την ύπαρξη περιοχής ΦΥΣΗ 2000 σε γειτνίαση με την ΒΙΠΕ, καθώς αναφέρει ρητά ότι «στην παραπάνω περιοχή δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους …» 
1.2.   Απουσιάζουν από τη ΜΠΕ στοιχεία που απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για δραστηριότητα της Υποκατηγορίας Α1 της ΚΥΑ 15393/2332/2002 ( υδρογεωλογική μελέτη, συμπληρωμένοι πίνακες με στοιχεία κατανάλωσης καυσίμων, εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων, υγρών αποβλήτων κ.ά. και μοντέλο διασποράς των αερίων εκπομπών).
1.3.   Η εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ουσιαστικά περιορίζεται στη φάση της κατασκευής της ΒΙΠΕ, ενώ η εξέταση των επιπτώσεων από τη λειτουργία των δραστηριοτήτων παραπέμπεται στο μέλλον, αν και είναι γνωστή η πρόθεση για την εγκατάσταση του ΘΗΣ, πηγή σημαντικών εκπομπών οξειδίων του αζώτου. Εξαίρεση αποτελεί η εξέταση του ΘΗΣ, όσον αφορά τα υγρά απόβλητα.
1.4.   Η ΜΠΕ δεν εξετάζει τις επιπτώσεις από τα όποια «συνοδά» έργα και ιδίως από τις παράπλευρες παρεμβάσεις (οριοθέτηση ρέματος, κατάργηση δρόμου Μαντουδίου-Πήλι, κλπ.).
2.   Είναι προφανές, αν και δεν δίνονται σχετικά στοιχεία, ότι η προτεινόμενη ισχύς του ΘΗΣ (1160 MWe) υπερκαλύπτει κατά πολύ την απαιτούμενη ισχύ για τη λειτουργία τόσο των παρακείμενων (ανενεργών σήμερα) δραστηριοτήτων, όσο και των όποιων μελλοντικών δραστηριοτήτων προς εγκατάσταση στη ΒΙΠΕΒΕ. Επιπλέον, η προσέλκυση στη ΒΙΠΕ “βιομηχανιών ανάλογου χαρακτήρα” ενδεχομένως να υποκρύπτει ενεργειακές μονάδες καύσης αποβλήτων ή άλλες, που απαραίτητα θα πρέπει να προσδιορίζονται, ώστε να εξετασθούν αναλυτικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
3.   Η ΜΠΕ, αν και προσδιορίζει το Φυσικό Αέριο ως καύσιμο του ΘΗΣ, δεν αναφέρει ρητά (ως θα όφειλε) τον τρόπο τροφοδοσίας του, δεδομένου ότι οι εναλλακτικές δυνατότητες τροφοδοσίας (αγωγός ή LNG) απαιτούν διαφορετική περιβαλλοντική αντιμετώπιση και κατάλληλες προβλέψεις ασφαλείας. Η αναφορά της υποβληθείσας, για τον ΘΗΣ, ΜΠΕ στην υποστήριξη της ΔΕΣΦΑ όσον αφορά στη σύνταξη και υποβολή ΠΠΕ και ΜΠΕ για το έργο της σύνδεσης του ΘΗΣ με το Εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου δεν διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου, όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή του Μαντουδίου.
Η ΕΓΕΠΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που προαναφέρθηκαν καθιστούν το φάκελο της εν λόγω ΜΠΕ, για την εγκατάσταση της ΒΙΠΕ στην περιοχή Μαντουδίου, απολύτως ελλιπή και κρίνει ότι:
•   η αρμόδια Επιτροπή των Υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ δε μελέτησε επαρκώς και στο απαιτούμενο βάθος όλες τις πτυχές της μελέτης και κακώς διαπίστωσε την «τυπική και ουσιαστική πληρότητα του φακέλου της εν λόγω ΜΠΕ»
•   ο εν λόγω φάκελος κακώς διαβιβάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας για δημοσιοποίηση και γνωμοδότηση,
•   το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, εφόσον δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοσιοποίησης και διαβούλευσης με το ενδιαφερόμενο κοινό και τους αρμόδιους φορείς, κακώς έσπευσε να γνωμοδοτήσει.
Κατόπιν των ανωτέρω:
1.   Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας παρακαλείται να διαβιβάσει στην ΕΓΕΠΕ και στην αρμόδια αδειοδοτούσα Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ (ΔΕΑΡΘ) το σύνολο των απόψεων που έχει κατατεθεί σε αυτό κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης, καθώς και τη σχετική γνωμοδότησή του.
2.   Η Δ/νση ΕΑΡΘ του ΥΠΕΚΑ παρακαλείται να λάβει υπόψη της, κατά την εξέταση του φακέλου, τις διαπιστώσεις της ΕΓΕΠΕ
3.   Η Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ παρακαλείται να γνωστοποιήσει στην ΕΓΕΠΕ και στην ΔΕΑΡΘ τις απόψεις της επί του περιεχομένου των (α), (β), (γ) και (δ) σχετικών, ιδίως όσον αφορά στην αναπτυσσόμενη επιχειρηματολογία για θέματα χωροθέτησης.
4.   Η αρμόδια Επιτροπή των Υπουργείων Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ παρακαλείται να τεκμηριώσει τη θετική της γνωμοδότηση.